Hvala ti. Nije bilo lako sigurno.lijepa u dusi wrote:U mom slucaju, nisam to uradila iz osvete ili zato jer sam bila zapostavljena. Dobro, ovo drugo je indirektno utjecalo.yoda82 wrote:Nisam bio u toj situaciji, ali mogu pretpostaviti. Pretpostavljam da je to u stvari neko nezadovoljstvo u vezi koje osoba ne može da iskaže riječima, ili jednostavno druga strana ne sluša. Svi mi manje više žudimo za pažnjom, žudimo da se osjećamo posebno, žudimo za emocijama, i ako druga strana nam to ne daje, onda postajemo nezadovoljni, i ako nelatimo na nekog ko nam to sve pruži u trenutku vjerujem da je vrlo lako podleći.palestinka wrote:Život uči da ni o čemu nemaš pójma dok ti se ne dogodí. Jedno pitanje mori, ako je neko vjeran, odan godinama osobi, braku, vezi...sebi, šta se dogodi da ta osoba prevari? Ok nagon, i možeš reći smeće je, kreten, sve najgore, ali niko ne postaje kreten preko noći. Meni bi bilo saznati razloge, makar bio zauvijek izbačen iz života. Oni koji varaju sistematski, njih se nema šta pitati, ali s takvom osobom valjda ne ulaziš u brak, ne rađaš djecu, ne misliš da je sve idealno ilí unaprijed psistaješ na sve.
Ali, s jedne strane imas nekoga ko te jako privlaci i svjestan si da je u pitanju samo sex i da to nece trajati u smislu neke veze, a s druge strane imas nekoga za koga si ubijedjen da mu vec odavno nije stalo do tebe. Smatras da si ga izgubio ionako. Smatras da nemas prepreku.
Ispoljis strasti. Zatim ih umiris. I onda dodjes partneru na oci i shvatis da zasluzuje da zna. Nemas griznju savjesti. Kazes i vidis krah, bol, nevjericu, tugu, razocarenje... I onda shvatis da si ipak imao sta izgubiti. I onda te grize savjest, ne jer si se dao nekom drugom, vec jer si povrijedio nekoga. Nekog do koga ti je stalo.
A to nije lijepo. Nikako.
Prag "bola" ?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
palestinka
#351 Re: Prag "bola" ?
- HadiRa
#352 Re: Prag "bola" ?
ja mislim da nije grijeh pozeljeti drugog, jer Dusa osjeti sama sta joj godi i nedostaje..lijepa u dusi wrote:Nije mi to dalo za pravo da prevarim. Prevarila sam jer sam osjetila zelju za nekim drugim. To mi je dalo za pravo da se ne osjecam krivom, sve do onog trenutka kad sam vidjela da mu ipak nije bilo svejedno, kako sam mislila.perfekcionista1 wrote:Koliko muzeva dodje kuci izvale noge na sto sa onom stomacinom gleda utakmicu, poslije zaspi a zena logicno ima svoje potrebe, potrebu za paznjom i intimnoscu a on ne mari. Postoji ogroman broj njih koji vrlo rijetko imaju sex sa partnericom a i kad imaju ne traje duze od minute-dvije. Zasto traje dvije minute, pa zato sto je sebicni mekusac koji gleda samo sebe zadovoljiti i potpuno mu je svejedno sto je ona nezadovoljna time.
Eh po meni, ako nista, barem je podjednaka krivica u takvim slucajevima.
ali treba prvo razici se i zatvoriti otvorene veze. samo u tom slucaju je prevara.
-
lijepa u dusi
#353 Re: Prag "bola" ?
I prije nego mi prikacite da se pravdam - ne pravdam se niti me zaboli za vase misljenje. Odgovaram cisto da bih pomogla postavljacici teme da pronadje neke svoje odgovore, ali i drugima koji su bili prevareni, koliko su zapravo ulagali sebe u taj odnos - premalo ili previse.
- HadiRa
#354 Re: Prag "bola" ?
pa daj kazi nam.. sta bi koristio, koje alate u mozgu i u srcu ?Leo_alfa wrote:
Vjerujem da je moguce. Da li bih ja to mogao... vjerujem da bih.
-
lijepa u dusi
#355 Re: Prag "bola" ?
E da, prevaru ne bih oprostila. Ne zbog mojih povrijedjenih osjecanja, ega, ili cega vec, vec iskljucivo jer je jasno da jedno drugom ne odgovaramo potpuno, sto znaci da je vrijeme za razlaz.
- HadiRa
#356 Re: Prag "bola" ?
ja te ne dozivljavam ni slucajno kao nekoga ko se pravdalijepa u dusi wrote:I prije nego mi prikacite da se pravdam - ne pravdam se niti me zaboli za vase misljenje. Odgovaram cisto da bih pomogla postavljacici teme da pronadje neke svoje odgovore, ali i drugima koji su bili prevareni, koliko su zapravo ulagali sebe u taj odnos - premalo ili previse.
ja trazim putokaz ili put, ako ga ima.
- perfekcionista1
#357 Re: Prag "bola" ?
Da li bas zatvoriti postojecu vezu samo radi zelje za koju ne znas da li ce se ikad moci ostvariti?HadiRa wrote: ja mislim da nije grijeh pozeljeti drugog, jer Dusa osjeti sama sta joj godi i nedostaje..
ali treba prvo razici se i zatvoriti otvorene veze. samo u tom slucaju je prevara.
Recimo, prevara se uglavnom desi spontano, iznenada, i realno ne mozes znati da li ces to uraditi dok se ne nadjes u toj situaciji, i sta bi trebalo, javiti za cas telefonom partneru da raskidate?
- The One and Only
#358 Re: Prag "bola" ?
Teško je prekinuti vezu, razvesti se, lakše je ugrabiti nešto sa strane i držati prvu opciju kao siguricu, backup plan.
- HadiRa
#359 Re: Prag "bola" ?
da, to je ta kvaka.Euridika wrote:
Uostalom, mislim da niko od nas nije baš u potpunosti imun na ovakve stvari... potrebno je i dovoljno samo da nas splet životnih okolnosti dovede u dovoljno očajnu poziciju.
zanima me samo koliko se trpi i kad mozemo cista obraza reci da nam je prekipjelo, a da nije izhitreno ili jednostavno hir ?
-
lijepa u dusi
#360 Re: Prag "bola" ?
Da sam htjela siguricu i backup plan, sigurno da bih mu precutala, nije bilo sanse da sazna, osim ako mu ja ne kazem.
- HadiRa
#361 Re: Prag "bola" ?
respekt !lijepa u dusi wrote:Da sam htjela siguricu i backup plan, sigurno da bih mu precutala, nije bilo sanse da sazna, osim ako mu ja ne kazem.
mene ovo zanima - cista savjest
- ho oponopono
#362 Re: Prag "bola" ?
...sto sta fali cin cin cin...znas sta, ovo ne ide na bolje... nasla sam sebi drugu kitu, a tebe ko jebe..
...a ne izjebes se sa drugim, jebiga desilo se trep trep to je do zanemarivanja...nisi ni obracao paznju na me...ja ne smatram to prevarom, do tebe je... da si mi paznju posvecivao ne bi ja na drugom ponosu bila...i da to ne moze biti prevara...kao sto politicar speluje o postenju a kurva klima glavom...
...a ne izjebes se sa drugim, jebiga desilo se trep trep to je do zanemarivanja...nisi ni obracao paznju na me...ja ne smatram to prevarom, do tebe je... da si mi paznju posvecivao ne bi ja na drugom ponosu bila...i da to ne moze biti prevara...kao sto politicar speluje o postenju a kurva klima glavom...
-
lijepa u dusi
#363 Re: Prag "bola" ?
A ako ne zelis da odolis?Otto_13 wrote:Jednim dupetom na jednu stolicu . Znaci ja sad krenem sa posla svratim na kafu vidim neku dobru suknju . Imam prolaz kod nje i uspijem povalim je onda odem svojoj djevojci kupim joj cvijece i pravim se kako se nista nije desilo ? Malo mi to licemjerno . Svaki dan srecemo lijepe zene po gradu ali ako nekog volis onda znas i da odolis
- The One and Only
#364 Re: Prag "bola" ?
Savjest je gadna stvar, to što si mu rekla je više zbog tebe nego zbog njega. Dok si varala, nisi mislila na njega.
- HadiRa
#365 Re: Prag "bola" ?
moram dopuniti ovdje najprije.direktni wrote:...zar osoba koja vara može imati čistu savjest?HadiRa wrote:respekt !lijepa u dusi wrote:Da sam htjela siguricu i backup plan, sigurno da bih mu precutala, nije bilo sanse da sazna, osim ako mu ja ne kazem.
mene ovo zanima - cista savjest
moj slucaj nije ni identican niti slican slucaju kao kod @lijepa u dusi.
ja bih mozda htjela promjenu, ali zelim sa cistom savjescu i slobodnim srcem uci u novu vezu.. tako nekako.
a da sam recimo u braku, pa prevarim jednom ili vise puta, mislim da bi me to raskinulo, podsvjesno ako vec ne svjesno.
nekako sam insan sa placenim racunima
- Euridika
- Globalna šefica
#366 Re: Prag "bola" ?
Ne postoji ovdje "zlatni rez" - savršena mjera, kao što uostalom ne postoji ni u čemu gdje su međuljudski odnosi u pitanju.HadiRa wrote:zanima me samo koliko se trpi i kad mozemo cista obraza reci da nam je prekipjelo, a da nije izhitreno ili jednostavno hir ?
Cijela stvar se zasniva na povjerenju i komunikaciji. Trpićeš sve dotle dok koristi ostanka u vezi/braku budu veći od šteta prouzrokovanih raspadom iste(og). Sve dok ne osjetiš da se gušiš u vezi, da si kao riba na suhom, pokušavaš udahnuti zrak kojeg nema, dok se ne osjetiš da si kao u kavezu (taman on bio i zlatan) - trpićeš. Kad pređeš taj prag...veza puca, idealno bez prevare, ali kao što rekoh u prethodnom postu nije u životu sve crno-bijelo... nije ništa zapravo, sve su samo nijanse sive
- shady
#367 Re: Prag "bola" ?
Po meni je i sam razlog prevare jako bitan, to je ta siva zona.Euridika wrote:Ne postoji ovdje "zlatni rez" - savršena mjera, kao što uostalom ne postoji ni u čemu gdje su međuljudski odnosi u pitanju.
Cijela stvar se zasniva na povjerenju i komunikaciji. Trpićeš sve dotle dok koristi ostanka u vezi/braku budu veći od šteta prouzrokovanih raspadom iste(og). Sve dok ne osjetiš da se gušiš u vezi, da si kao riba na suhom, pokušavaš udahnuti zrak kojeg nema, dok se ne osjetiš da si kao u kavezu (taman on bio i zlatan) - trpićeš. Kad pređeš taj prag...veza puca, idealno bez prevare, ali kao što rekoh u prethodnom postu nije u životu sve crno-bijelo... nije ništa zapravo, sve su samo nijanse sive.
- Euridika
- Globalna šefica
#368 Re: Prag "bola" ?
Naravno da bi te razdiralo... Svakog normalnog insana ovo uništi do temelja... Nema u prevari i razvodu pobjednika, samo gubitnici...HadiRa wrote:a da sam recimo u braku, pa prevarim jednom ili vise puta, mislim da bi me to raskinulo, podsvjesno ako vec ne svjesno.
-
nightvision
#369 Re: Prag "bola" ?
Ne bih rekao da ti je paralela bas ispravna.The One and Only wrote:Kriminalac opljačka banku. Ne znamo mi kakva je kod njega situacija bila, možda je gladan bio, možda ga je država zeznula, možda je trebao pare za operaciju bubrega, možda je sinu htio uplatiti školovanje. Nije loše djelo ako ga radiš sa razlogom. (ironičan sam) Ja nešto kontam, da prevarim ne bih se vadio, uradio sam to i živio bih sa prljavim obrazom. Šta se imaš pravdati.
Ako covjek opljacka banku jer je bio gladan, ili jer mu je banka uzela vise nego je trebala putem swicarskog kredita
Tako da i prevara ocigledno moze imati vise lica, sto ne znaci da nije za osudu, ali hocu reci da je sasvim moguce da linija izmedju morala i nemorala nije ravna vec ide cik-cak.
-
nightvision
#370 Re: Prag "bola" ?
Ne znas dok ne prevaris, zar ne?direktni wrote: ...zar osoba koja vara može imati čistu savjest?
- Euridika
- Globalna šefica
#371 Re: Prag "bola" ?
Apsolutno! Ne može se povući znak jednakosti između osobe koja je okorjeli varalica, koja vara samo da bi zadovoljila vlastiti hir za tuđim tijelom, i osobe koja se 'odluči' na prevaru zato što je u jednom trenutku ili tokom vremena situacija u vezi kulminirala do te mjere da osoba pribjegne toj metodi da ispuni prazninu u duši... Naravno, da je ovakav potez samo posljednji čin, zadnji ekser u kovčegu koji se zove veza na umoru...shady wrote:Po meni je i sam razlog prevare jako bitan, to je ta siva zona.
- Euridika
- Globalna šefica
#372 Re: Prag "bola" ?
nightvision wrote:Ako covjek opljacka banku jer je bio gladan, ili jer mu je banka uzela vise nego je trebala putem swicarskog kredita, ili ako mu treba za operaciju bubrega, to covjeka jos uvijek ne cini kriminalcem. To onda moze biti zlocin iz osvete, ili iz ocaja, ali nikako jer je covjek kriminalac. Dakako da je lose djelo i da ce biti osudjen, ali nece biti kaznjen kao neko ko ima dosije i "odranije je poznat organima gonjenja".
Tako da i prevara ocigledno moze imati vise lica, sto ne znaci da nije za osudu, ali hocu reci da je sasvim moguce da linija izmedju morala i nemorala nije ravna vec ide cik-cak.
Slažemo se.
- shady
#373 Re: Prag "bola" ?
Upravo tako, a moze se desiti i na pocetku, pocelo neozbiljno, svi sarali raznim bojama pa postalo nesto ozbiljno, pa cak i u sred veze pa da se oporave oboje od toga, bilo da je jedno varalo ili obojeEuridika wrote:Apsolutno! Ne može se povući znak jednakosti između osobe koja je okorjeli varalica, koja vara samo da bi zadovoljila vlastiti hir za tuđim tijelom, i osobe koja se 'odluči' na prevaru zato što je u jednom trenutku ili tokom vremena situacija u vezi kulminirala do te mjere da osoba pribjegne toj metodi da ispuni prazninu u duši... Naravno, da je ovakav potez samo posljednji čin, zadnji ekser u kovčegu koji se zove veza na umoru...shady wrote:Po meni je i sam razlog prevare jako bitan, to je ta siva zona.
- Euridika
- Globalna šefica
#374 Re: Prag "bola" ?
Sve dokle su obje osobe upoznate sa činovima prevara i saglasne su obje da se pređe preko toga, meni je ovo OK. Čak i znam parova koji su uredno varali jedno drugo prije braka, da bi se u braku smirili... ali sve je bilo po dogovoru. Nije bilo prešućivanja istine...shady wrote:Upravo tako, a moze se desiti i na pocetku, pocelo neozbiljno, svi sarali raznim bojama pa postalo nesto ozbiljno, pa cak i u sred veze pa da se oporave oboje od toga, bilo da je jedno varalo ili oboje
- The One and Only
#375 Re: Prag "bola" ?
Hoćemo l' svi krast kad nam zafali para?nightvision wrote:Ne bih rekao da ti je paralela bas ispravna.The One and Only wrote:Kriminalac opljačka banku. Ne znamo mi kakva je kod njega situacija bila, možda je gladan bio, možda ga je država zeznula, možda je trebao pare za operaciju bubrega, možda je sinu htio uplatiti školovanje. Nije loše djelo ako ga radiš sa razlogom. (ironičan sam) Ja nešto kontam, da prevarim ne bih se vadio, uradio sam to i živio bih sa prljavim obrazom. Šta se imaš pravdati.
Ako covjek opljacka banku jer je bio gladan, ili jer mu je banka uzela vise nego je trebala putem swicarskog kredita, ili ako mu treba za operaciju bubrega, to covjeka jos uvijek ne cini kriminalcem. To onda moze biti zlocin iz osvete, ili iz ocaja, ali nikako jer je covjek kriminalac. Dakako da je lose djelo i da ce biti osudjen, ali nece biti kaznjen kao neko ko ima dosije i "odranije je poznat organima gonjenja".