Problemi s svekrvom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dobar osjecaj

#351 Re: Problemi s svekrvom

Post by dobar osjecaj »

Thorgerson wrote:Iskreno, meni je ovo zalosno.

Pretpostavljam da po pravilu reciprociteta onda ni on nije bio kod tvojih vise od 20h.

Nije zdravo tek tako ostaviti roditelje koju su vas odgojili na cjedilu. Ne znam vala sta ti neko mora/treba uraditi, ko ti je familija, pa da ga eto tek tako ne podnosis. :roll:

Znaci ti imas jaranice sigurno koje ti sto puta vise znace nego roditelji od sopstvenog muza?!

To nije zdravo. To nije zdrav odnos. Ali eto svakome svoje.
Meni tu nema nista zalosno, posebno u perspektivi u kojoj ne zive svi roditelji i djeca u istim uslovima zivota. Ljudi olako najvise polaze od teskih uslova zivota i ideje o nemocnim roditeljima kojima je potrebna pomoc da prezive i opstanu i djeci koja bi stalno trebala biti tu za te iskljucivo nemocne roditelje.
I u nasim uslovima a posebno u znatno boljim uslovima zivota roditelji zive kvalitetno i ne kace se i ne ocekuju od djece da ih izdrzavaju i brinu se stalno za njih. Ti isti roditelji su davno prestali da se brinu za djecu i navikli su na povremene susrete. Oslanjaju se na ono sto su stekli i trude se da kvalitetno ispune svoje vrijeme bez vampirskih upada u zivote svoje djece i njihovih supruznika. Tu nema nista zalosno. Prilicno je zdravo.

Koliko god nisam pobornik stalnih usiljenih susreta s roditeljima u primjerima gdje vlada netrpeljivost po bilo kom osnovu, nikad ne bih digla ruke od mojih ili njegovih roditelja ako trebaju nasu podrsku i pomoc. Mnostvo je primjera djece koja se neljudski ponasaju prema roditeljima kad su roditelji u nemocnoj situaciji. Gledala sam u skorije vrijeme kcerku koja se izivljava nad rodjenom majkom koja je ostala nepokretna. Sad je nasla za shodno da joj prigovara za sve sto joj se nije cinilo ispravno tokom cijelog zivota. To je zalosno i problematicno a ne posten odnos i manjak zelje da vidjas nekoga koga ocito ne volis i ko ne voli tebe.
spreca

#352 Re: Problemi s svekrvom

Post by spreca »

bumerangss wrote:
Queen_of_hearts wrote:Zenske hirove na ovoj temi nadilazi samo muski bezobrazluk,koji velicinu svojih testisa mjere proporcionalno time koliko su ususkani pod mamin jorgan .Plackonje i beskicmenjaci .......da im je kako olaksat i onaj tranzit sa mamine juhice na zeninu ili gluho bilo svoju ,mora da ih oscilacije u kolicini soli i drugih zacina emotivno pogadjaju i kao muzeve i kao "muskarce" !
:run:
Bolje mi vala rahat sam starost docekati nego sebi svezati na vrat takav problem kao sto si ti :D
Bolje grob nego rob!!!! A kad pozelim "macu" kupim oglase ili na online oglasima proberem koju cu, mladju stariju deblju vitku crnu plavu.... i za 20KM dobijem sve ono zasto bih tebe trebao moljakati i titrati ti hevtu dana :D
:thumbup:
svakako je ona stvar precjenjena....imas je na svakom koraku kolko hoces
@Matzan :thumbup: ..........one nikako da shvate neke stvari....treba da ostavis mamu zbog neke pishe koju si tek sreo :-) ....cime li one razmisljaju
insomnia78

#353 Re: Problemi s svekrvom

Post by insomnia78 »

sadie_forever wrote:
bumerangss wrote:Meni je najbitnija mama pa zena dok nema djece a kad dodju djeca onda se vas dvije pomaknete za jedno mjesto tj prvo djeca pa mama pa treca opet zadnja zena! :D sta ti ja mogu kod mene ti je tako, hos nes razguli i ostavi mi djecu
Ok a onda ako mama i zena imaju probleme,imat ces i djecu protiv sebe ako budes cuvao gospodju mamu tako tvrdoglavo :thumbup: u tvom interesu je da budes dobar s zenom ako zelis djecu i njihovu ljubav,jer zapamti i kod djece je mama broj 1,,cak i prije babe/tate :D

to je zacarani krug a poenta je da djete treba da gleda u buducnost,i svaki normalan roditelj bi to trebao da prizna i kaze ..gledaj sebe i svoju porodicu a ja ti zelim sve najbolje
Fuj
spreca

#354 Re: Problemi s svekrvom

Post by spreca »

dobar osjecaj wrote:
Thorgerson wrote:Iskreno, meni je ovo zalosno.

Pretpostavljam da po pravilu reciprociteta onda ni on nije bio kod tvojih vise od 20h.

Nije zdravo tek tako ostaviti roditelje koju su vas odgojili na cjedilu. Ne znam vala sta ti neko mora/treba uraditi, ko ti je familija, pa da ga eto tek tako ne podnosis. :roll:

Znaci ti imas jaranice sigurno koje ti sto puta vise znace nego roditelji od sopstvenog muza?!

Meni tu nema nista zalosno, posebno u perspektivi u kojoj ne zive svi roditelji i djeca u istim uslovima zivota. Ljudi olako najvise polaze od teskih uslova zivota i ideje o nemocnim roditeljima kojima je potrebna pomoc da prezive i opstanu i djeci koja bi stalno trebala biti tu za te iskljucivo nemocne roditelje.
I u nasim uslovima a posebno u znatno boljim uslovima zivota roditelji zive kvalitetno i ne kace se i ne ocekuju od djece da ih izdrzavaju i brinu se stalno za njih. Ti isti roditelji su davno prestali da se brinu za djecu i navikli su na povremene susrete. Oslanjaju se na ono sto su stekli i trude se da kvalitetno ispune svoje vrijeme bez vampirskih upada u zivote svoje djece i njihovih supruznika. Tu nema nista zalosno. Prilicno je zdravo.

Koliko god nisam pobornik stalnih usiljenih susreta s roditeljima u primjerima gdje vlada netrpeljivost po bilo kom osnovu, nikad ne bih digla ruke od mojih ili njegovih roditelja ako trebaju nasu podrsku i pomoc. Mnostvo je primjera djece koja se neljudski ponasaju prema roditeljima kad su roditelji u nemocnoj situaciji. Gledala sam u skorije vrijeme kcerku koja se izivljava nad rodjenom majkom koja je ostala nepokretna. Sad je nasla za shodno da joj prigovara za sve sto joj se nije cinilo ispravno tokom cijelog zivota. To je zalosno i problematicno a ne posten odnos i manjak zelje da vidjas nekoga koga ocito ne volis i ko ne voli tebe.
:thumbup:
spreca

#355 Re: Problemi s svekrvom

Post by spreca »

insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:
bumerangss wrote:Meni je najbitnija mama pa zena dok nema djece a kad dodju djeca onda se vas dvije pomaknete za jedno mjesto tj prvo djeca pa mama pa treca opet zadnja zena! :D sta ti ja mogu kod mene ti je tako, hos nes razguli i ostavi mi djecu
Ok a onda ako mama i zena imaju probleme,imat ces i djecu protiv sebe ako budes cuvao gospodju mamu tako tvrdoglavo :thumbup: u tvom interesu je da budes dobar s zenom ako zelis djecu i njihovu ljubav,jer zapamti i kod djece je mama broj 1,,cak i prije babe/tate :D

to je zacarani krug a poenta je da djete treba da gleda u buducnost,i svaki normalan roditelj bi to trebao da prizna i kaze ..gledaj sebe i svoju porodicu a ja ti zelim sve najbolje
Fuj
tako je reci joj....stakvim se djeca ne radjaju
trubadur

#356 Re: Problemi s svekrvom

Post by trubadur »

insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:

Fuj
To nije tacno... sjecam se u osnovnoj, prvi-drugi razred... neka pismena, najdraza osoba iz vaseg zivota... i jedan napise, ja najvise volim svog tatu, posebno kad obuce svoje zute pantole :mrgreen:
insomnia78

#357 Re: Problemi s svekrvom

Post by insomnia78 »

Ucjena djetetom je najnizi potez na svijetu
Jedino zbog toga bih bio spreman koknuti zenu, za sve ostalo ima razvod
spreca

#358 Re: Problemi s svekrvom

Post by spreca »

insomnia78 wrote:Ucjena djetetom je najnizi potez na svijetu
Jedino zbog toga bih bio spreman koknuti zenu, za sve ostalo ima razvod
ma jok...nije vrijedna jednog dana moje slobode ako je takva......samo noga u guzicu i to treba nabaviti onu cipelu shiminku :mrgreen:
Thorgerson

#359 Re: Problemi s svekrvom

Post by Thorgerson »

dobar osjecaj wrote: Meni tu nema nista zalosno, posebno u perspektivi u kojoj ne zive svi roditelji i djeca u istim uslovima zivota. Ljudi olako najvise polaze od teskih uslova zivota i ideje o nemocnim roditeljima kojima je potrebna pomoc da prezive i opstanu i djeci koja bi stalno trebala biti tu za te iskljucivo nemocne roditelje.

OK.

Medjutim, u 10 godina si provela kod njih ne vise od 20h...ne znam. Imate li djecu?
Ocito onda da i vasim roditeljima nije nesto previse stalo da budu s vama.

Ja nisam za to da sad neko bdije nad mnom svaku minutu, al nisam vala ni za takve krajnosti. :roll:

Ne govorim samo o brizi, finansijskoj jbt...nego onako cisto da odes da vidis sta se desava s njima.
dobar osjecaj

#360 Re: Problemi s svekrvom

Post by dobar osjecaj »

Thorgerson wrote:OK.

Medjutim, u 10 godina si provela kod njih ne vise od 20h...ne znam. Imate li djecu?
Ocito onda da i vasim roditeljima nije nesto previse stalo da budu s vama.

Ja nisam za to da sad neko bdije nad mnom svaku minutu, al nisam vala ni za takve krajnosti. :roll:

Ne govorim samo o brizi, finansijskoj jbt...nego onako cisto da odes da vidis sta se desava s njima.
Ima svega. Ja licno sam jako vezana za moje roditelje i ispoljavam to svakodnevno. I oni su vezani za mene i pokazuju to svakodnevnim kontaktom i brigom za mene. To je nas odnos koji je stvoren kombinacijom raznih uslova i okolnosti.

Medjutim, postoji bezbroj drugacijih uslova zivota i zivotnih prica. Nisu svi roditelji isti. Nisu sva djeca ista. Nisu se svima desavale iste okolnosti.

Imam prijateljicu koja je inace predivno, toplo i brizno stvorenje. Njeni roditelji nisu odobravali neke njene zivotne izbore pa su medjusobno potpuno smanjili komunikaciju i vidjanja. Imali su malu privatnu firmu koju su prodali i uplatili sebi boravak u dobrom starackom domu. Njoj nisu nista ostavili/dali/poklonili iako im je jedino dijete. Zadnji put kad smo se srele rekla mi je da je vidjela roditelje prije 4 godine iako zive u istoj drzavi. Posalju joj cestitku za rodjendan, Bozic, Uskrs i to je to. To je jedan od bezbroj primjera i mogucih situacija. Ako neki slican primjer odnosa roditelja i djece preslikas na nekoga kome su ti roditelji samo roditelji njegovog bracnog druga s kojim imaju povrsan odnos, dobijes bezbroj mogucnosti i situacija zasto ljudi ne osjecaju zelju ni potrebu da odrzavaju neke bliske odnose.
Matzan

#361 Re: Problemi s svekrvom

Post by Matzan »

Ovdje treba naglasiti ili razjasniti jednu bitnu činjenicu.
Za situaciju u kojoj se omalovažavaju njegovi roditelji, u ovom slučaju prvenstveno majka (ili omražena svekrva kako je ovdje opisuju),
prvenstveno je kriv bezmudi jado koji nema svoje ja. Ne pričam ovo napamet, znam dosta slučajeva gdje miš ne smije da proviri ispod stola ili ženine suknje, bojeći se da će izgubiti i ono malo lizanja što mu ona pruži kad se njoj prohtije.

Žene su takve po prirodi, teško podnose konkurenciju i prisustvo druge ženske osobe, nevezano o tome u kakvoj je relaciji ta druga žena.
Sve su one jako slične po tom pitanju, jedino zavisi od toga da li se muškarac zna pravilno postaviti i ima li jak karakter.
sadie_forever

#362 Re: Problemi s svekrvom

Post by sadie_forever »

Matzan wrote:Ovdje treba naglasiti ili razjasniti jednu bitnu činjenicu.
Za situaciju u kojoj se omalovažavaju njegovi roditelji, u ovom slučaju prvenstveno majka (ili omražena svekrva kako je ovdje opisuju),
prvenstveno je kriv bezmudi jado koji nema svoje ja. Ne pričam ovo napamet, znam dosta slučajeva gdje miš ne smije da proviri ispod stola ili ženine suknje, bojeći se da će izgubiti i ono malo lizanja što mu ona pruži kad se njoj prohtije.

Žene su takve po prirodi, teško podnose konkurenciju i prisustvo druge ženske osobe, nevezano o tome u kakvoj je relaciji ta druga žena.
Sve su one jako slične po tom pitanju, jedino zavisi od toga da li se muškarac zna pravilno postaviti i ima li jak karakter.
A sta onda samo zenu spominjes gdje tu mama,ili ona nije zenske prirode?to majke nisu ljubomorne i nefer :?
sadie_forever

#363 Re: Problemi s svekrvom

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:
sadie_forever wrote:

Fuj
:?
Matzan

#364 Re: Problemi s svekrvom

Post by Matzan »

sadie_forever wrote:
Matzan wrote:Ovdje treba naglasiti ili razjasniti jednu bitnu činjenicu.

A sta onda samo zenu spominjes gdje tu mama,ili ona nije zenske prirode?to majke nisu ljubomorne i nefer :?

Naravno da ima i toga.
Ali, ovdje se cijelo vrijeme provlači teza da žene neće i ne žele da imaju bliske odnose. Što dalje i što rjeđe viđanje i kontakti.
dobar osjecaj

#365 Re: Problemi s svekrvom

Post by dobar osjecaj »

Matzan wrote: Naravno da ima i toga.
Ali, ovdje se cijelo vrijeme provlači teza da žene neće i ne žele da imaju bliske odnose. Što dalje i što rjeđe viđanje i kontakti.
Ja ne poznajem nijednog muskarca koji je odusevljen cestim i sadrzajnim kontaktima s porodicom svoje supruge. A poznajem muskarce koji ni sa vlastitim roditeljima nemaju bliske odnose i ne vidjaju ih ni rado ni cesto.
Matzan

#366 Re: Problemi s svekrvom

Post by Matzan »

dobar osjecaj wrote:
Ja ne poznajem nijednog muskarca koji je odusevljen cestim i sadrzajnim kontaktima s porodicom svoje supruge. A poznajem muskarce koji ni sa vlastitim roditeljima nemaju bliske odnose i ne vidjaju ih ni rado ni cesto.

To su neki nakaradni tipovi.
Punica se voli k'o rođena majka.
sadie_forever

#367 Re: Problemi s svekrvom

Post by sadie_forever »

Matzan wrote:
dobar osjecaj wrote:

To su neki nakaradni tipovi.
Punica se voli k'o rođena majka.
ma rodila majka :D :zoka:
Matzan

#368 Re: Problemi s svekrvom

Post by Matzan »

Znam ja da je to vama neshvatljivo.
Vi ste programirane i odgojene tako da mrzite njegovu majku. :roll:
ho oponopono

#369 Re: Problemi s svekrvom

Post by ho oponopono »

...i ima li novine ...ofanziva, defanziva...?! :pusi2:
Matzan

#370 Re: Problemi s svekrvom

Post by Matzan »

ho oponopono wrote:...i ima li novine ...ofanziva, defanziva...?! :pusi2:

Ma.. to one što nisu sigurne u sebe, pa im sve smeta.
Ko ima kvalitete nema čega da se plaši niti mu smeta nečija majka.
ho oponopono

#371 Re: Problemi s svekrvom

Post by ho oponopono »

Matzan wrote:

...njoj najbolje haman da odrobija staru...ali jebiga to nije rjesenje ne moze ih sve pobiti...nije da nema skotova ali treba biti plejka pa to odigrati...a ne enac ko novopecena snajka... :pusi2:
Matzan

#372 Re: Problemi s svekrvom

Post by Matzan »

ho oponopono wrote:
Matzan wrote:

...njoj najbolje haman da odrobija staru...ali jebiga to nije rjesenje ne moze ih sve pobiti...nije da nema skotova ali treba biti plejka pa to odigrati...a ne enac ko novopecena snajka... :pusi2:

Po običaju, briljantno! :thumbup:
Keiko

#373 Re: Problemi s svekrvom

Post by Keiko »

Thorgerson wrote:
Keiko wrote: To je problem tretiranja odrasle osobe kao 'djeteta'. U redu, svi smo mi nečija djeca ali dodje vrijeme kad se mame i tate trebaju sklonit' sa 'djetetovog' životnog puta i pustit' ga /ju da sami za sebe odlučuju i uče na vlastitim greškama. Na žalost, u konzervativnijim društvima ima još dosta reziidualne matrijarhije i patrijarhije sto vodi jedino sukobu i problemima.

Ja moju svekrvu nešto posebno ne gotivim, jer osim njenog sina / mog muža nemamo ništa zajedničko. Mislim da se međusobno tolerisemo i otprilike to je to. Ja u njenoj kuci nisam sve skupa provela više od 20 sati u skoro deset godina zajedničkog života sa 'njenim sinom'. A da živimo u zajednici, garantujem da nas brak ne bi preživio ni do prve godišnjice.

Cak i kad nema problema između snahe i svekrve / zeta i punice, najbolje je odvojit' se i prije braka jer nisu dzaba rekli 'svoja kućica, svoja slobodica'.

@Sadie, stvarno ne možeš reći da te nismo upozorili prije nego si se udala.

Iskreno, meni je ovo zalosno.

Svekrva ima svoj život (svekar je umro prije 15tak godina), svoje prijatelje, sestre, još četvoro odrasle djece koji svi imaju porodice, ... Mi imamo svoj posao, kuću, dijete, obaveze, hobije, krug prijatelja i poprilično malo slobodnog vremena. Ovdje se ne ide nikome u kuću bez poziva i najave, tako ni svekrvi / punici. Isto tako se ne kafenise po kućama po čitav dan, zajednički obroci su uglavnom u restoranu jer čudna mi čuda, ljudi imaju obzira da su kuhanje, spremanje i čišćenje poslovi koje malo ko voli te je prihvatljivije da svako plati svoje u restoranu.

Haj' mi sad objasni zašto je moj prethodni post žalostan?

Iskreno govoreći, meni su najzalosniji ovi što nemaju muda (iako se hvale da imaju) da jednostavno odrastu i osamostale se. Ja se nisam udala ni za svekrvu ni za ostatak muževe familije. Moji žive u Bosni tako da ni muž nema nikakve obaveze prema mojima. Gdje je tu problem sve dok se mi volimo i slažemo?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#374 Re: Problemi s svekrvom

Post by Truba »

keiko matsui
izvrsna pijanistica
Sunny-7

#375 Re: Problemi s svekrvom

Post by Sunny-7 »

sadie_forever wrote:Nedvno sam se udala i trenutno zivimo s njegovom mamom koja je inace udovica i ima 3 djece,a moj muz je najmladji.Ne stvara neke probleme ali mi se cini da je ljubomorna,smeta joj kad se odbvojimo u posebnu sobu,ono kao smeta nam.Isto zeli da ima uvid u svaki dio naseg zivota,moj muz radi i ima svoju platu ,placa njoj sve sto njoj treba(ona ima 2 penzije i ne treba joj plaho nista od nas)..dominantna je i ne zeli shvatit da joj je sin ozenjen...mene ona nervira ali i njega.ja opet sutim jer nije moja mati,ali kako se postaviti? odselit cemo ako Bog da ali kako do tada?
Velis, ne stvara neke probleme... Pa ako nema problema, sta i ti zanovijetas?! :lol: :lol:
Post Reply