Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wickerman

#351 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by wickerman »

Prica mi stari, inace prije rata direktor firme u realnom sektoru od 180 ljudi i ima platu 3.5M dinara. Teska siitacija, nema se posla, slaba naplata pa odu do Hadzica do centralnog komiteta. Sekretar u centralnom komitetu ima platu 18M dinara, masa ih je prije rata i kupila poslovne prostore od plata. Obicni sluzbenici imaju 6 puta vecu platu nego yebeni direktor firme. Sta uraditi, normalno odes i isclanis se iz yebene komunisticke partije.
Eto jedna negativna stvar.
kakavdanakneiskustvu

#352 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakavdanakneiskustvu »

Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok. :D

ja bolan,nidje veze sa pamecu
Ci-Nick

#353 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ci-Nick »

Gojeni H wrote:
5 0 5 wrote:
Gojeni H wrote: Samo jedna stvar ... Danas nema JNA koju hranimo da bi nas nakon nekoliko decenija klala.
Meni dovoljno da Jugoslaviju mrzim za sva vremena. Nije prosla test historije.
a ko ti garantuje da armija bih nece sutra napraviti isto?
Reci da je zajebancija.
Nije na JNA tukla zato što je bila naklonjena Srbima nego zato što je gubila privilegije, gubili su posao.
Mnogi štrajkači propalih firmi bi da imaju tenkove povaljali sve pred sobom.
Na kraju krajeva rat se vodio zbog vlasti i vlastodržaca a ne zbog naroda.
5 0 5

#354 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Gojeni H wrote: Reci da je zajebancija.
nije tema ove price, ali nije ni zajebancija. hoces reci da se za 50 godina ne moze desiti da armija bih napadne svoje gradjane? nije ni jna napravljena da tuce svoje gradjane, nego da stiti od vanjske opasnosti. pa se ipak to desilo.
5 0 5

#355 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

wickerman wrote:Prica mi stari, inace prije rata direktor firme u realnom sektoru od 180 ljudi i ima platu 3.5M dinara. Teska siitacija, nema se posla, slaba naplata pa odu do Hadzica do centralnog komiteta. Sekretar u centralnom komitetu ima platu 18M dinara, masa ih je prije rata i kupila poslovne prostore od plata. Obicni sluzbenici imaju 6 puta vecu platu nego yebeni direktor firme. Sta uraditi, normalno odes i isclanis se iz yebene komunisticke partije.
zasto nisi usporedio danasnje plate, pa da vidimo ko je u boljem polozaju. tvoj otac tad ili ti sad? sta je tvoja firma ucinila za tebe danas? jesu ti uplatili zdravstveno? penzionsko? porez? jesu ti dali topli obrok? jesu te poslali na odmor? placa li drzava skolovanje tvojoj djeci? stiti li ih od kriminala? je li drzava obezbjedila tvojoj djeci da se mogu baviti sportom, ili kakvom kulturnom aktivnoscu? smiju li se tvoja djeca igrati na ulici kao sto si ti mogao do kojih doba? osjecas li se ti slobodnim na teritoriji svoje cijele domovine? gdje se osjecas sigurnim? gdje se manje osjecas sigurnim, i zasto? da su ulice ciste danas kao prije? iskacu li ti psi i zkontejnera kada ides baciti smece? da li si zadovoljan gradskim saobracajem? da li si zadovoljan radom policije? moras li platiti popravak zuba? jesi li placao za isto u titovoj bih? koliko si gledao bosanskih filmova napravljenih u 2014? koliko je filmova pravljeno godisnje u bih za vrijeme sfrj? koliko ima zivotinja u zoloskom vrtu danas, a koliko ih je bilo prije 30 godina? sta je izgradjeno u sarajevu u zadnjih cetvrt vijeka, a da nisu stambene zgrade, vjerski objekti i shopping centri? u koje si novo pozoriste isao? koju si izlozbu gledao u novoj galeriji? u kojem novo sportskom centru si gledao takmicenje?
eto par pitanja. molim te razmisli, pa mi odgovori bar na neka. budi slobodan da usporedis sarajevo 1985. i sarajevo 2015.
Last edited by 5 0 5 on 11/08/2015 10:23, edited 1 time in total.
Ommadawn

#356 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Dozer wrote:
Evo, dacu i par pravaca za razmsljanje:
- Ekonomija
- Obrazovanje
- Zdravstvo
- Zaposlenost
- Sigurnost
- Kriminal
- Sudstvo
- Zakoni
- Zadovoljstvo ljudi/gradjana

.
Nisam baš pljuvač bivše države i sistema niti uzdižem današnji sistem koji je posljedica grešaka tog bivšeg sistema no imam argumente.

Ekonomija se zasnivala na kreditu od MMF-a koji nam je davan da gradimo i finansiramo dobar dio privrede koja i nije bila bogzna produktivna. Jeste, imali smo proizvode ali nisu bili konkurentni na svjetskom tržištu i za naše brendove je malo ko znao i malo ko zna. Dok je trajao Hladni Rat, SFRJ je bila neki feder koji je Americi trebao te su oni to finansirali. Čim su osjetili da imaju šanse za pobjedu, finansije se zategle. Ekonomija bazirana na isključivo kreditu ne može da opstane.

Obrazovanje nije bilo loše ali dosta suhoparno. Previše teorije i previše ideologije a premalo prakse. No današnje obrazovanje je gore, a ideologija zamijenjena religijom i nacionalnom sviješću. Praksa je strana riječ.

Zdravstvo nije bilo mnogo bolje od današnjeg. Počelo je sa bombonijerama, cvijećem, flašom rakije a danas se razvilo do koverti sa značajnim sadržetkom bez kojeg ti neće pomoći. Zubari su bušili zube bez anestezije koja se davala samo kad se zubi vade. Iako smo zubare imali besplatne, svi su hodali krnjavih i loših zuba.

Zaposlenost je počela da raste od 70-ih pa na ovamo. Već početkom 60-ih se uvidjelo da je privreda loša i vršene su neke reforme od kojih je jedna bila da višak radne snage ide u inostranstvo trbuhom za kruhom bar privremeno, što bi opet donosilo stranu valutu u državu. Rijetko se ko vratio, sve više je bilo onih koji su odlazili a zapošljavalo se preko veze. Fabričke gubitke je pokrivala država, dakle nikakva produktivnost te odatle dolazi kovanica "jedan radi a trojica gledaju". Ništa bitnije se nije uradilo da se nezaposlenost smanji.

Sigurnost, misliš onu floskulu "prije si mogo prespavat na ulici a da ti ništa ne bude"? Da mi je naći onog koji je spavao više od tri noći za redom pa da nam ispriča svoje mišljenje o tome.

Kriminal? Ah... Nije bilo mafije ali se pljačkala društvena imovina od strane partijskih funkcionera. Privredni kriminal je zadnju deceniju rastao nenormalno. Šta li bi sa onim kamionom šećera u čiji nestanak je bio umiješan pokojni Mate Boban? Je li pronađen?
Gojeni H

#357 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

5 0 5 wrote:
Gojeni H wrote: Reci da je zajebancija.
nije tema ove price, ali nije ni zajebancija. hoces reci da se za 50 godina ne moze desiti da armija bih napadne svoje gradjane? nije ni jna napravljena da tuce svoje gradjane, nego da stiti od vanjske opasnosti. pa se ipak to desilo.
Moze li se desiti da Andju poderem k'o Front Slobode? - Moze.
Je li vjerovatno? - Ni najmanje.
Gojeni H

#358 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Ci-Nick wrote:Nije na JNA tukla zato što je bila naklonjena Srbima nego zato što je gubila privilegije, gubili su posao.
Mnogi štrajkači propalih firmi bi da imaju tenkove povaljali sve pred sobom.
Na kraju krajeva rat se vodio zbog vlasti i vlastodržaca a ne zbog naroda.
Ne pada mi na pamet da te edukujem. Eno ima na jutjubetu. Vidi ko i kako je zavrbovao a onda i ocistio rukovodstvo JNA od "jugoslovenskih" elemenata.

Rat se vodio da se na brzinu utvrde granice Velike Srbije.
Fudo387

#359 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

5 0 5 wrote:
Gojeni H wrote: Samo jedna stvar ... Danas nema JNA koju hranimo da bi nas nakon nekoliko decenija klala.
Meni dovoljno da Jugoslaviju mrzim za sva vremena. Nije prosla test historije.
a ko ti garantuje da armija bih nece sutra napraviti isto?
Majko mila...
Ma dobro smo mi i prosli.
JThomas

#360 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

pa nema armije bih, imaju oružane snage napravljene po paritetu konstitutivnih k'o i sve ostalo. vrlo je dobro pitanje šta bi iste uradile u slučaju nekog sranja.
Fudo387

#361 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:pa nema armije bih, imaju oružane snage napravljene po paritetu konstitutivnih k'o i sve ostalo. vrlo je dobro pitanje šta bi iste uradile u slučaju nekog sranja.
Cuj sta bi?
Ako sam ja dobro shvatio delegata koji je povukao analogiju sa jna, onda je za ocekivati da nagomilaju artiljeriju po brdima i pocnu mlatiti
po Sarajevu, neselektivno.
Mis'im... :skoljka:
5 0 5

#362 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

JThomas wrote:pa nema armije bih, imaju oružane snage napravljene po paritetu konstitutivnih k'o i sve ostalo. vrlo je dobro pitanje šta bi iste uradile u slučaju nekog sranja.
ne vjerujem da je iko u sfrj vjerovao 1960. (20 godina poslije onog rata), da bi jna ikad mogla okrenuti oruzije na svoje gradjane.
wickerman

#363 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by wickerman »

5 0 5 wrote:
wickerman wrote:Prica mi stari, inace prije rata direktor firme u realnom sektoru od 180 ljudi i ima platu 3.5M dinara. Teska siitacija, nema se posla, slaba naplata pa odu do Hadzica do centralnog komiteta. Sekretar u centralnom komitetu ima platu 18M dinara, masa ih je prije rata i kupila poslovne prostore od plata. Obicni sluzbenici imaju 6 puta vecu platu nego yebeni direktor firme. Sta uraditi, normalno odes i isclanis se iz yebene komunisticke partije.
zasto nisi usporedio danasnje plate, pa da vidimo ko je u boljem polozaju. tvoj otac tad ili ti sad? sta je tvoja firma ucinila za tebe danas? jesu ti uplatili zdravstveno? penzionsko? porez? jesu ti dali topli obrok? jesu te poslali na odmor? placa li drzava skolovanje tvojoj djeci? stiti li ih od kriminala? je li drzava obezbjedila tvojoj djeci da se mogu baviti sportom, ili kakvom kulturnom aktivnoscu? smiju li se tvoja djeca igrati na ulici kao sto si ti mogao do kojih doba? osjecas li se ti slobodnim na teritoriji svoje cijele domovine? gdje se osjecas sigurnim? gdje se manje osjecas sigurnim, i zasto? da su ulice ciste danas kao prije? iskacu li ti psi i zkontejnera kada ides baciti smece? da li si zadovoljan gradskim saobracajem? da li si zadovoljan radom policije? moras li platiti popravak zuba? jesi li placao za isto u titovoj bih? koliko si gledao bosanskih filmova napravljenih u 2014? koliko je filmova pravljeno godisnje u bih za vrijeme sfrj? koliko ima zivotinja u zoloskom vrtu danas, a koliko ih je bilo prije 30 godina? sta je izgradjeno u sarajevu u zadnjih cetvrt vijeka, a da nisu stambene zgrade, vjerski objekti i shopping centri? u koje si novo pozoriste isao? koju si izlozbu gledao u novoj galeriji? u kojem novo sportskom centru si gledao takmicenje?
eto par pitanja. molim te razmisli, pa mi odgovori bar na neka. budi slobodan da usporedis sarajevo 1985. i sarajevo 2015.
Trazila se barem jedna negativna stvar i dobili ste.
Prvo,da bi se mogao porediti sa ocem prvo sto bi treba znati je koliko je tih 3.5M dinara pretvoreno u KM moglo biti.
Drugo ,ne mogu se porediti sa svojim ocem jer je on bio direktor, a ja nisam. Da vodim recimo barem upola ljudi koliko je on vodio te neke 90te, imao bi sigurno vecu platu.
Zasad imam zdravstveno, penziono, godisnji, topli, naknadu za platu i vecu platu sa ovim svojim fakultetom sigurno recimo nego zaposlenici u Energoinvestu, Poreznoj i UIO.
Ispod mog avatara stoji broj godina, tako da ja ne mogu uporedjivati Sarajevo 1985 i 2015, a siguran sam da ne mozes ni ti jer ne vjerujem da si nesto stariji.
JThomas

#364 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

pa da imaju bogzna sa čim k'o jna onomad i nemaju. ali bi to došlo na pitanje ko je faktički najjači tamo i ko bi preuzeo kontrolu...a otprilike je 2-1 za one koji su protiv ove države, pa se ni takav scenario ne može isključiti.
5 0 5

#365 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote: Cuj sta bi?
Ako sam ja dobro shvatio delegata koji je povukao analogiju sa jna, onda je za ocekivati da nagomilaju artiljeriju po brdima i pocnu mlatiti
po Sarajevu, neselektivno.
Mis'im... :skoljka:
moglo bi se to desiti. moglo bi se desiti da nagomilaju artiljeriju oko banjaluke i ucine isto. a to je opet pucanje po svom narodu. ili oruzane snage bih postoje samo u slucaju vanjskog neprijatelja. pa takva je bila i jna. u cemu je razlika.
5 0 5

#366 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

wickerman wrote: Trazila se barem jedna negativna stvar i dobili ste.
Prvo,da bi se mogao porediti sa ocem prvo sto bi treba znati je koliko je tih 3.5M dinara pretvoreno u KM moglo biti.
Drugo ,ne mogu se porediti sa svojim ocem jer je on bio direktor, a ja nisam. Da vodim recimo barem upola ljudi koliko je on vodio te neke 90te, imao bi sigurno vecu platu.
Zasad imam zdravstveno, penziono, godisnji, topli, naknadu za platu i vecu platu sa ovim svojim fakultetom sigurno recimo nego zaposlenici u Energoinvestu, Poreznoj i UIO.
Ispod mog avatara stoji broj godina, tako da ja ne mogu uporedjivati Sarajevo 1985 i 2015, a siguran sam da ne mozes ni ti jer ne vjerujem da si nesto stariji.
spretno si izbjegao da nabrojis sva blaga izgradjena u sarajevu u zadnjih cetvrt vijeka. broj muzeja, kina, pozorista, sportskih objekata koji su izgradjeni od samostalnosti. o prljavim ulicama, rasturenom gradskom saobracajnom, o divljackim ponasanjem u saobracaju. o pucnjavi i zbodenim ljudima svaki dan. to je kao sve bolje nego prije.

da te pitam jos jedno pitanje. je li ti otac primio penziju ovaj mjesec?
supercali

#367 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Super pitanje sta bi uradile os iliti armija da se zakuha ako uzmemo u obzir da je onaj koji je gadjao kamenjem kamion za srebrenicu sa posmrtnim ostacima zaposlen u tim istim oruzanim snagama
Fudo387

#368 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:pa da imaju bogzna sa čim k'o jna onomad i nemaju. ali bi to došlo na pitanje ko je faktički najjači tamo i ko bi preuzeo kontrolu...a otprilike je 2-1 za one koji su protiv ove države, pa se ni takav scenario ne može isključiti.
Pa ako dodje do takvog scenarija, vi opet k'o i aprila '92, zovite Titu da vas spasi...ha ja.
JThomas

#369 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

ispusti to iz sebe, nemaš se zašto praviti fin na internetu. reci lijepo šta misliš - vi koji niste ili niste dovoljno SDA i bošnjaci...
Fudo387

#370 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:ispusti to iz sebe, nemaš se zašto praviti fin na internetu. reci lijepo šta misliš - vi koji niste ili niste dovoljno SDA i bošnjaci...
Sto Bosnjaci malim slovima?
5 0 5

#371 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote:
JThomas wrote:ispusti to iz sebe, nemaš se zašto praviti fin na internetu. reci lijepo šta misliš - vi koji niste ili niste dovoljno SDA i bošnjaci...
upravo te stvari kojima se bavis u ovoj raspravi je opisala kolegica pijupiju ranije. ti si odlican primjer.
JThomas

#372 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

zato što sve pišem malim slovima.
Fudo387

#373 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

5 0 5 wrote:
Fudo387 wrote:
upravo te stvari kojima se bavis u ovoj raspravi je opisala kolegica pijupiju ranije. ti si odlican primjer.
Nisam pratio rad doticne, kakve stvari, primjer za sta?
Fudo387

#374 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:zato što sve pišem malim slovima.
aaa,
JThomas wrote:vi koji niste ili niste dovoljno SDA i bošnjaci...
stvarno, bas sve? :lol:
wickerman

#375 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by wickerman »

5 0 5 wrote:
wickerman wrote: Trazila se barem jedna negativna stvar i dobili ste.
spretno si izbjegao da nabrojis sva blaga izgradjena u sarajevu u zadnjih cetvrt vijeka. broj muzeja, kina, pozorista, sportskih objekata koji su izgradjeni od samostalnosti. o prljavim ulicama, rasturenom gradskom saobracajnom, o divljackim ponasanjem u saobracaju. o pucnjavi i zbodenim ljudima svaki dan. to je kao sve bolje nego prije.

da te pitam jos jedno pitanje. je li ti otac primio penziju ovaj mjesec?
Care, nisam ti ja protiv toga sistema, niti je moj otac, niti je moj dedo bio. Kazem ti samo losu(jedan primjer) strane tog sistema, e sad sto ti hoces da nekim drugim "pozitivnim" stvarima iskljucis postojanje losih to je tvoj problem.
Ja danas iskreno da kazem nebi mogao zamisliti da recimo odem u opstinu i da tamo neki sekretar(obicno su oni pravnici) ima platu 6000KM i naravno ne radi nista, a ja se satirem za 1500KM u realnom sektoru kao direktor. On svake godine moze od plate kupiti stan i sad ces ti meni reci pa dobro vidis imas dobru policiju, imas zubara, imas skolu, muzej, pozoriste itd. To je mozda nekome uredu, ali meni nije.
Post Reply