Bili smo pred vratima Banja Luke i iz Sarajeva je naređeno da se stane i ne ide dalje.PM72 wrote:Better Man wrote:Kad vidim ovu proslavu Oluje i kako to obilježava Hrvatska, bude mi muka na na naše ratne vlasti iz Sarajeva koje su spriječile i zaustavile osolobađanje BiH od agresora tako što su stopirali ulazak u Banja Luku. Da se ušlo u Banja Luku, to bi bio potpuni poraz agresora slom zločinačke tvorevine RS i danas bi imali cjelovitu BiH na pragu EU. Da je Dudaković imao hrabrosti i drskosti i drugi sa njim, pa da su odbili naređenja komande iz Sarajeva, tačnije Alije Izetbegovića i nastavili prema Banja Luci i ušli u istu sve bi drugačije bilo. A nakon toga lijepo umarširati u Sarajevo, smijeniti Aliju Izetbegovića, Rasima Delića i druge njima odane poltrone i izvesti pred vojni sud i suditi im za izdaju i opstruiranje oslobađanja države.
Mislio sam da se ne mješam ali kad ovo pročitah - morao sa se "ulogovati" pa prokomentarisati...
Da li ti zaista misliš da je ovako bilo ili ?
Koliko imaš godina?
Alija spriječio pad Banja Luke.Ja Aliju ne volim jer je bio nesposobni ekstrem ali ovo nema veze sa mozgom.Alija niti je imao vojske niti je imao mogućnosti da "uđe" u Banja Luku,jedino da su nam Hrvati posudili koju gardijsku brigadu plus koja tisućica marinaca i stotinjak topova,haubica i VBR-ova .Snage armije BiH i MUP-a u Krajini ,te jeseni 1995 ,nisu više imale snage niti materijalnih mogućnosti za dalje napredovanje.Imali su jedino volju ali volja ne oslobađa ili ne okupira teritorije.Moja jedinica iz Sarajeva je tamo bila,pregazila Grmeč i Sanski Most,upala u sukob sa arkanovcima (i dobro ih potprašila) ali više nisu imali snage,nema smjene,nema spavanja,jedeš šta stigneš a municiju uzimaš od četnika.Dovoljna je bila samo malo jača kontra i sve bi otišlo u vražiju mater.Dakle,manite se priče kako je Alija nešto spriječio.Mislim,u vezi "oslobađanja ili zauzimanja BL".Alija jeste spriječio da normalno živimo,spriječio je nadležne organe i sudove da uhapse mafiju,profitere,svoje zatvorske drugove itd,
A ovo kako bi umarširali u Sarajevo????? Misliš mimohod iz pravca Visokog samo nas je jebavala ilijaška i vogošćanska brigada VRS inače bi umarširali.
Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
- Better Man
#351 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
-
apoksiomen
#352 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Mislim da je bilo pametnije bavit se Grbavicom ili Ilidžom, nego Banjalukom.Better Man wrote:
Bili smo pred vratima Banja Luke i iz Sarajeva je naređeno da se stane i ne ide dalje.
-
sumirprimus
#353 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Apoksi ti si vjeriovatno mostarac.i razumijem tvoj stav.ali zvanicna hrv.politika ni blizu nije one iz 90ih.za razliku od srbijanske.koja je jos uvijek ista.hv je razbio obruc bihackog okruga.svk zajwdno sa vrs ga je drzala.nije isto.nikad nece biti.
Plus.gledat totalni slom srpske vojske.neprocjenjivo.
Plus.gledat totalni slom srpske vojske.neprocjenjivo.
-
PM72
#354 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ko je bio "pred vratima" BL? I gdje su ta vrata - moliću lijepo?Better Man wrote:Bili smo pred vratima Banja Luke i iz Sarajeva je naređeno da se stane i ne ide dalje.PM72 wrote:Better Man wrote:Kad vidim ovu proslavu Oluje i kako to obilježava Hrvatska, bude mi muka na na naše ratne vlasti iz Sarajeva koje su spriječile i zaustavile osolobađanje BiH od agresora tako što su stopirali ulazak u Banja Luku. Da se ušlo u Banja Luku, to bi bio potpuni poraz agresora slom zločinačke tvorevine RS i danas bi imali cjelovitu BiH na pragu EU. Da je Dudaković imao hrabrosti i drskosti i drugi sa njim, pa da su odbili naređenja komande iz Sarajeva, tačnije Alije Izetbegovića i nastavili prema Banja Luci i ušli u istu sve bi drugačije bilo. A nakon toga lijepo umarširati u Sarajevo, smijeniti Aliju Izetbegovića, Rasima Delića i druge njima odane poltrone i izvesti pred vojni sud i suditi im za izdaju i opstruiranje oslobađanja države.
Mislio sam da se ne mješam ali kad ovo pročitah - morao sa se "ulogovati" pa prokomentarisati...
Da li ti zaista misliš da je ovako bilo ili ?
Koliko imaš godina?
Alija spriječio pad Banja Luke.Ja Aliju ne volim jer je bio nesposobni ekstrem ali ovo nema veze sa mozgom.Alija niti je imao vojske niti je imao mogućnosti da "uđe" u Banja Luku,jedino da su nam Hrvati posudili koju gardijsku brigadu plus koja tisućica marinaca i stotinjak topova,haubica i VBR-ova .Snage armije BiH i MUP-a u Krajini ,te jeseni 1995 ,nisu više imale snage niti materijalnih mogućnosti za dalje napredovanje.Imali su jedino volju ali volja ne oslobađa ili ne okupira teritorije.Moja jedinica iz Sarajeva je tamo bila,pregazila Grmeč i Sanski Most,upala u sukob sa arkanovcima (i dobro ih potprašila) ali više nisu imali snage,nema smjene,nema spavanja,jedeš šta stigneš a municiju uzimaš od četnika.Dovoljna je bila samo malo jača kontra i sve bi otišlo u vražiju mater.Dakle,manite se priče kako je Alija nešto spriječio.Mislim,u vezi "oslobađanja ili zauzimanja BL".Alija jeste spriječio da normalno živimo,spriječio je nadležne organe i sudove da uhapse mafiju,profitere,svoje zatvorske drugove itd,
A ovo kako bi umarširali u Sarajevo????? Misliš mimohod iz pravca Visokog samo nas je jebavala ilijaška i vogošćanska brigada VRS inače bi umarširali.
Četnik je čitav rat bio u centru Sarajeva na kilometar vazdušne linije od Predsjedništva pa nije mogao ni metar dalje.3,5 godine.
Naredbu za dalje obustavljanje borbenih dejstava dala je američka administracija jer su "prebacili" dogovor a novih 200 000 Srba u Srbiji bi napravilio još veći haos.Tuđman se izvlačio iz borbenih dejstava jer je obavio posao kod kuće i više nije bilo artiljerijske podrške HV.
To je ono što handri naše koke...
-
junior3
#355 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ma ove što misle da bi se ušlo u BL su ponijeli prethodni uspjesi tih dana.
Što pm reče bila je VRS u Sarajevu pa ga ne uze, a imalo je do BL još dosta ići i to jebenim terenom.
Što pm reče bila je VRS u Sarajevu pa ga ne uze, a imalo je do BL još dosta ići i to jebenim terenom.
-
NataliDizdar
#356 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ti moras razumijeti da cemo se mi nasladjivati porazu srpskih agresora, srpskih pobunjenika i srpskog ekspanzionizma nezavisno o tome sto se to tebi i tebi slicnima ne svidja.apoksiomen wrote:Pa naravno, to i govorim. Bošnjaci ne trebaju vezati zastave ni s kime, a pogotovo se ne naslađivati ičijem stradanju, što mnogi ovdje rade kad se rugaju sa srpskim izbjeglicama, misleći da će se tako ulizati Hrvatima ili osvetiti Srbima za zločine. Bošnjaci moraju biti kategorični i osuditi svaku zločinačku politiku, bilo čiju i bilo prema kome. Jedino tako bošnjački narod može zadržati moralno pravo da ističe i traži pravdu za svoju žrtvu..
Ti među kojima ti živiš su većinom urbani liberali koji nemaju taj sklop u mozgu, Bosna im je nakraj svijeta i nemaju nikakva razloga da se lože na takve priče. Ne favoriziraju oni Bošnjake (kao što to neki misle) koliko ne mogu smisliti Hercegovce, pa se stavljati na neku njihovu stranu njima ne čini smisleno. Ko kaže da je u Beogradu puno drukčija situacija? Pa možeš i tamo normalno živjeti da ti niko ništa ne kaže. Međutim, ovi "domoljubniji", kakvih ima i po Zagrebu, sasvim drugu priču pričaju (neće ti je pod obavezno u facu izreć).
A ne razumijem ovaj drugi dio komentara. Prvo kazes da im je Bosna nakraj svijeta i da nemaju nikakva razloga da se loze na takve price, sto je tacno. A onda impliciras da me ustvari ne vole samo sto mi to nece reci u lice. Ne znam odakle si ti, po nacinu razmisljanja rekla bih Herceg Bosna. Zna se da je tamo stanje znatno radikalnije nego u Hrvatskoj, ali kao osoba koja zivi u Hrvatskoj odgovorno tvrdim da Hrvati u Hrvatskoj nemaju nikakve ekstremne stavove prema Bosnjacima. Ako postoji animozitet onda je to povezano sa osjecajem superiornosti prema svemu "istocnom", ali kao sto znas i sam: tu superiornost osjecaju i prema Hrvatima iz BiH, kao i naravno prema Srbima. Sa druge strane, imas i onih kojima su Bosanci jako dragi jer imaju neku sliku o nama kao "simpaticne i dobrodusne meraklije".
-
prog321
#357 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Niko zdrav u glavi ne misli da se Banjaluka mogla odmah zauzeti bez artiljerije HV.
Ali Banjaluka jeste bila na dohvatu ruke. Najranije za nekih 6 mjeseci. Srbi se ne bi grcevito borili za Banjaluku kao Bosanci za Sarajevo. Oni imaju rezervnu domovinu. Većina je već spavala sa zapakovanim koferima.
Ali Banjaluka jeste bila na dohvatu ruke. Najranije za nekih 6 mjeseci. Srbi se ne bi grcevito borili za Banjaluku kao Bosanci za Sarajevo. Oni imaju rezervnu domovinu. Većina je već spavala sa zapakovanim koferima.
-
apoksiomen
#358 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
A od koga su poraženi? Od nekih drugih agresora, pobunjenika i ekspanzionista s kojima smo mi imali i imamo problema. Je li pametno na takvo što se veseliti i podilaziti toj politici?NataliDizdar wrote:
Ti moras razumijeti da cemo se mi nasladjivati porazu srpskih agresora, srpskih pobunjenika i srpskog ekspanzionizma nezavisno o tome sto se to tebi i tebi slicnima ne svidja.
A ne razumijem ovaj drugi dio komentara. Prvo kazes da im je Bosna nakraj svijeta i da nemaju nikakva razloga da se loze na takve price, sto je tacno. A onda impliciras da me ustvari ne vole samo sto mi to nece reci u lice. Ne znam odakle si ti, po nacinu razmisljanja rekla bih Herceg Bosna. Zna se da je tamo stanje znatno radikalnije nego u Hrvatskoj, ali kao osoba koja zivi u Hrvatskoj odgovorno tvrdim da Hrvati u Hrvatskoj nemaju nikakve ekstremne stavove prema Bosnjacima. Ako postoji animozitet onda je to povezano sa osjecajem superiornosti prema svemu "istocnom", ali kao sto znas i sam: tu superiornost osjecaju i prema Hrvatima iz BiH, kao i naravno prema Srbima. Sa druge strane, imas i onih kojima su Bosanci jako dragi jer imaju neku sliku o nama kao "simpaticne i dobrodusne meraklije".
Moj komentar je jasan. Liberalni Hrvati većinom vide Bosnu kao vukojebinu iz koje ništa dobro ne dolazi, pa nemaju potrebu da se svrstavaju na stranu Hrvata, a protiv Bošnjaka, niti suprotno. Tu je neki manji broj ljudi koji simpatiziraju Bošnjake i Bosnu, ali daleko je više onih koji tu niko ne miriše, pa se ne žele ni petljati. Nacionalno nastrojeni Hrvati se itekako znaju slizavati s Hercegovcima i drugim Hrvatima iz Bih (nemoj misliti da oni svi njih drže za opančare, jer su mnogi koji veze nemaju s BiH vrlo angažirani što se tiče "hrvatskog pitanja" u istoj), mnogi su ratovali protiv ARBiH u jedinicama HV-a, te mnogi mrze muslimane kao orijentalce, poturice, navodne okupatore navodne hrvatske zemlje, te naravno, vjekovne tlačitelje Hrvata katolika. Uostalom, čitaj sama komentare koje sam tu zalijepio.
- Leons
#359 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Wow presla je granicu i evo samo sto nije Miteleuropljanka postala. Koji se kurac imas slihtati nekome ko sebe po defaultu smatra superiornijim jer je manje " istocnjak" od tebe Bog ti pamet dao.NataliDizdar wrote:
Ti moras razumijeti da cemo se mi nasladjivati porazu srpskih agresora, srpskih pobunjenika i srpskog ekspanzionizma nezavisno o tome sto se to tebi i tebi slicnima ne svidja.
Kad ti kaze da si mu simpatican ne znas jel gore to ili da ti direkt u facu kaze da te zali.
HercegBosna ovdje ne postoji. Ovi Hrvati u BiH su melem za sunarodnjake im u matici, premazano svim bojama.
- exliberal-ex
#360 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ma to je standardna suplja koja se prodaje, srbi bi pobjegli, mi bi ih rasturili....ko sto rece PM jebena linija razdvajanja bila na manje od kilometer od Predsjednistva a ovamo mi bi sve rasturili.prog321 wrote:Niko zdrav u glavi ne misli da se Banjaluka mogla odmah zauzeti bez artiljerije HV.
Nego meni nikad nije bio jasan ovaj podanicki mentalitet prema hrvatima, ako pogledamo istoriju od WWII gdje su hrvati iskoristavali muslimane sta vise poturali su ih srbima pod noz pa do zadnjeg rata gdje je Blaz Kraljevic oslobodilac a on ustasa 100% koji bosnu nije ni vidio kao nezavisnu drzavu nego banovinu u nezavisnoj hrvatskoj, gdje su hrvati navukli bosnjake u rat protiv srba, pljackali pomoc koliko I kad god im se htjelo pa nakraju zabili noza sa ledja...I opet pljeskanje hrvatima...jebes me ko je ovdje normalan
-
prog321
#361 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ti koliko znam nisi Bošnjak, niti si živio u Bihackom dzepu gdje je svaka bagra iz Srbije napadala sa svim mogućim oružjem.
Niti prošao kroz logore Prijedora niti krvave žurke u Podrinju.
Velikosrpska megalomanija je bolest. Radujem se svakom ko joj nanese gubitak. Tačka.
Niti prošao kroz logore Prijedora niti krvave žurke u Podrinju.
Velikosrpska megalomanija je bolest. Radujem se svakom ko joj nanese gubitak. Tačka.
- Bosanski_kralj
#362 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Zar je ulizivanje ako nekom čestitaš što je oslobodio svoju državu i samim tim deblokirao i dio tvoje države?exliberal-ex wrote:Ma to je standardna suplja koja se prodaje, srbi bi pobjegli, mi bi ih rasturili....ko sto rece PM jebena linija razdvajanja bila na manje od kilometer od Predsjednistva a ovamo mi bi sve rasturili.prog321 wrote:Niko zdrav u glavi ne misli da se Banjaluka mogla odmah zauzeti bez artiljerije HV.
Nego meni nikad nije bio jasan ovaj podanicki mentalitet prema hrvatima, ako pogledamo istoriju od WWII gdje su hrvati iskoristavali muslimane sta vise poturali su ih srbima pod noz pa do zadnjeg rata gdje je Blaz Kraljevic oslobodilac a on ustasa 100% koji bosnu nije ni vidio kao nezavisnu drzavu nego banovinu u nezavisnoj hrvatskoj, gdje su hrvati navukli bosnjake u rat protiv srba, pljackali pomoc koliko I kad god im se htjelo pa nakraju zabili noza sa ledja...I opet pljeskanje hrvatima...jebes me ko je ovdje normalan
- exliberal-ex
#363 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Oslobodio tako sto je protjerao 200-300 hiljada ljudi koju su zivjeli tu..pa naseli nista na te prostore....Bosanski_kralj wrote:Zar je ulizivanje ako nekom čestitaš što je oslobodio svoju državu i samim tim deblokirao i dio tvoje države?exliberal-ex wrote:Ma to je standardna suplja koja se prodaje, srbi bi pobjegli, mi bi ih rasturili....ko sto rece PM jebena linija razdvajanja bila na manje od kilometer od Predsjednistva a ovamo mi bi sve rasturili.prog321 wrote:Niko zdrav u glavi ne misli da se Banjaluka mogla odmah zauzeti bez artiljerije HV.
Jedno pitanje sad da se ponovi slicna situacija ko 90 dali bi bosnjaci vjerovali srbima kad bi oni rekli mi imamo svoju drzavu I vi ste dobrodosli tu....promjenit cemo u km pa ce se zvati cetnicki dinar, pozvat cemo vas da ostanete ako polozite zakletvu ispod krsta ili na bibilij...dali bi bosnjaci vjerovali srbima....evo ja cu odgovorit za va ni mirtvi...zasto su srbi trebali da vjeruju hrvatima kad su ih ovi proglasili nacionalnom manjinom, kad su uveli kunu , kad su poceli podizat iz mrtvih ustase a rusit partizane...kad su ljudi poceli govorit evo ih ponovo ko 41...
- General War
#364 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Nije teren nista jeben na "koridoru"...i kraj krajine...da se htjelo u to vrijeme.junior3 wrote:Ma ove što misle da bi se ušlo u BL su ponijeli prethodni uspjesi tih dana.
-
NataliDizdar
#365 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ratovali smo protiv Hrvata (ne i protiv Hrvatske), cinili su nam zlo a i mi njima. Ne moze se Hrvatska, ma koliko se ti trudio, porediti sa Srbijom sto se tice agresije na BiH. Jesu nam odmogli u ratu (ali se barem pokusavaju distancirati od svojih zlodjela danas), ali su nam i pomogli.apoksiomen wrote:A od koga su poraženi? Od nekih drugih agresora, pobunjenika i ekspanzionista s kojima smo mi imali i imamo problema. Je li pametno na takvo što se veseliti i podilaziti toj politici?.
A i ponavljam: podrska Oluji ne znaci nuzno podrska Tudjmanu nego podrska porazu velikosrpstva. Veselimo se i NATO bombardovanju recimo.
Opet ti sa svojim internet komentarima. Malo mi je tesko uzimati tebe za ozbiljno kad koristis takve komentare (koji, opet, ostavljaju u velikoj vecini, Hercegbosanci) kao argument. Pobogu, sta cemo onda reci za komentare na klixu? Rekao bi covjek da je 90% Bosnjaka za serijatsku drzavu a i ti i ja znamo da to nije tacno.apoksiomen wrote:Moj komentar je jasan. Liberalni Hrvati većinom vide Bosnu kao vukojebinu iz koje ništa dobro ne dolazi, pa nemaju potrebu da se svrstavaju na stranu Hrvata, a protiv Bošnjaka, niti suprotno. Tu je neki manji broj ljudi koji simpatiziraju Bošnjake i Bosnu, ali daleko je više onih koji tu niko ne miriše, pa se ne žele ni petljati. Nacionalno nastrojeni Hrvati se itekako znaju slizavati s Hercegovcima i drugim Hrvatima iz Bih (nemoj misliti da oni svi njih drže za opančare, jer su mnogi koji veze nemaju s BiH vrlo angažirani što se tiče "hrvatskog pitanja" u istoj), mnogi su ratovali protiv ARBiH u jedinicama HV-a, te mnogi mrze muslimane kao orijentalce, poturice, navodne okupatore navodne hrvatske zemlje, te naravno, vjekovne tlačitelje Hrvata katolika. Uostalom, čitaj sama komentare koje sam tu zalijepio.
Idi u svijet, zivi medju ljudima, tek onda ces razumijeti generalno misljenje jednog naroda.Nije je Zagreb neki ultra liberalan hippie-grad (mozda u poredjenju sa tvojom rodnom grudom jeste
Evo imas ovog Raspudica koji se dugo samo bavio hrvatskim pitanjem u BiH...mediji i ljudi u Hrvatskoj su ga poprilicno slabo pratili jer ih se ta tema jednostavno ne dotice previse. Tek kad je poceo pricati o referendumu o gej brakovima i drugim "aktuelnijim" temama su se Hrvati u velikoj mjeri zainteresovali za njega, bilo da su desnicari ili ljevicari. Znaci njihovo neinteresovanje nije nuzno povezano sa animozitetom prema BH Hrvatima nego jednostavno jednosavno nije aktuelno za njih.
Naravno da postoji odredjen broj Hrvata koji ne voli Bosnjake. Zbog globalnih desavanja u svijetu postoje recimo neki koji su skepticni prema svemu islamskom pa su tako i postali skepticniji prema Bosnjacima. Ali, postoji i odredjen broj Bosnjaka koji Hrvate mrze vise nego Srbe (pogotovo ovi vjerski nastrojeni, primjecujem po stranicama tipa islambosna vise animoziteta prema Hrvatima nego prema Srbima zato sto ih kao katolici smatraju "duhovno" opasnijim po Bosnjacima zbog posjete Pape i tako tih stvari)
No obican, prosjecan Hrvat (ne samo liberalni alternativci) jednostavno ne razmislja tako radikalno kako ti kazes. Valjda ne mislis da ti to znas bolje od mene posto si ti citao facebook komentare. Ja zivim medju njima, napila sam se s njima
Naravno da meni niko osobno nije rekao da sam "inferiorna" ili "simpaticna". Ne odnosi se ovo na individe (koji lako mogu pokupiti zagrebacki naglasak i niko nece ni primijetiti odakle su) nego na generalne percepcije raznih grupa u HR. Nisam ni rekla da je meni taj stereotip o Bosnjacima kao veseljacima dobra. Nego konstatujem cinjenicu da postoji.Wow presla je granicu i evo samo sto nije Miteleuropljanka postala. Koji se kurac imas slihtati nekome ko sebe po defaultu smatra superiornijim jer je manje " istocnjak" od tebe Bog ti pamet dao.
Kad ti kaze da si mu simpatican ne znas jel gore to ili da ti direkt u facu kaze da te zali.
HercegBosna ovdje ne postoji. Ovi Hrvati u BiH su melem za sunarodnjake im u matici, premazano svim bojama.
A ne postoji samo kod "rodjenih" Zagrepcana. Sama sam vidjela prijateljicu porijeklom iz Hercegovine kako koluta ocima kada joj je prijateljica rekla da je nasla decka Hercegovca ("jel znas kako "oni" tretiraju svoje zene", "hoce li biti cajki na svadbi"
- General War
#366 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
...koja je bila u blokadi od one drzave i njenih satelita kojoj se cestita...halo, nije bosna samo BihacBosanski_kralj wrote:Zar je ulizivanje ako nekom čestitaš što je oslobodio svoju državu i samim tim deblokirao i dio tvoje države?exliberal-ex wrote:Ma to je standardna suplja koja se prodaje, srbi bi pobjegli, mi bi ih rasturili....ko sto rece PM jebena linija razdvajanja bila na manje od kilometer od Predsjednistva a ovamo mi bi sve rasturili.prog321 wrote:Niko zdrav u glavi ne misli da se Banjaluka mogla odmah zauzeti bez artiljerije HV.
-
apoksiomen
#367 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Vidim, ima još "salonaca"
Hajde, neka, bio sam sam na megdanu pune tri stranice

-
junior3
#368 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ti misliš da nije bilo vojske ili šta?General War wrote:Nije teren nista jeben na "koridoru"...i kraj krajine...da se htjelo u to vrijeme.junior3 wrote:Ma ove što misle da bi se ušlo u BL su ponijeli prethodni uspjesi tih dana.
Došlo je do zamjene mjesta određenih brigada, ali daleko od toga da bi koridor ostao nečuvan, ipak je najvažniji za RS.
- Bosanski_kralj
#369 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Eto sad bih ja trebao brinuti o sudbini onih koji su me 3,5 godine intenzivno napadali. Ako su već imali problem sa Hrvatskom, zašto su napadali i nas u Bihaćkog okrugu?exliberal-ex wrote: Oslobodio tako sto je protjerao 200-300 hiljada ljudi koju su zivjeli tu..pa naseli nista na te prostore....
Jedno pitanje sad da se ponovi slicna situacija ko 90 dali bi bosnjaci vjerovali srbima kad bi oni rekli mi imamo svoju drzavu I vi ste dobrodosli tu....promjenit cemo u km pa ce se zvati cetnicki dinar, pozvat cemo vas da ostanete ako polozite zakletvu ispod krsta ili na bibilij...dali bi bosnjaci vjerovali srbima....evo ja cu odgovorit za va ni mirtvi...zasto su srbi trebali da vjeruju hrvatima kad su ih ovi proglasili nacionalnom manjinom, kad su uveli kunu , kad su poceli podizat iz mrtvih ustase a rusit partizane...kad su ljudi poceli govorit evo ih ponovo ko 41...
- Bosanski_kralj
#370 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Je li Oluja nešto loše donijela BiH?General War wrote: ...koja je bila u blokadi od one drzave i njenih satelita kojoj se cestita...halo, nije bosna samo Bihac![]()
-
apoksiomen
#371 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
De se malo obrazuj. ARBiH ulazila je u direktne okršaje sa HV-om (ne HVO-m) na teritoriju BiH. Dok, recimo, nije ratovala ni s jednom regularnom vojnom jedinicom iz Srbije, izuzmemo li JNA na samom početku rata. Hrvatska je izvršila direktniju agresiju na BiH nego Srbija i mi s Hrvatskom itekako jesmo ratovali.NataliDizdar wrote: Ratovali smo protiv Hrvata (ne i protiv Hrvatske), cinili su nam zlo a i mi njima. Ne moze se Hrvatska, ma koliko se ti trudio, porediti sa Srbijom sto se tice agresije na BiH. Jesu nam odmogli u ratu (ali se barem pokusavaju distancirati od svojih zlodjela danas), ali su nam i pomogli.
A i ponavljam: podrska Oluji ne znaci nuzno podrska Tudjmanu nego podrska porazu velikosrpstva. Veselimo se i NATO bombardovanju recimo.
A, inače, zašto bismo se mi radovali NATO bombardovanju Srbije? Srbija je bombardovana zbog vojnih akcija protiv pobunjenika na Kosovu koje su uključivale etničko čišćenje. Kosovo je tada bilo dio Srbije i te su vojne operacije bile legitimne. Ako se zbog toga može bombardovati jednu državu, NATO je onda 95. trebao bombardovati Hrvatsku.
Dakle, u prijevodu, potvrdila si sve što sam ja rekao, 2.5% ljudi koji nas simpatizira kao klaune, ostatak nas smatra seljacima (lijevi dio populacije) ili balijama (desni dio populacije). Znači, oko ovih desnih mi treba biti malo krivo, ali ovi što nas smatraju samo seljacima bez nacionalnih animoziteta ili klaunima, oko toga treba da se svi kolektivno oduševljavamo i svršavamo na to. Bošnjo, naguzi se. Ako ćemo po ovim kriterijima, ko kaže da su Srbi loši prema nama onda? Pa mnogi nas tretiraju puno bolej i iskrenije nego ovakvi.NataliDizdar wrote:Opet ti sa svojim internet komentarima. Malo mi je tesko uzimati tebe za ozbiljno kad koristis takve komentare (koji, opet, ostavljaju u velikoj vecini, Hercegbosanci) kao argument. Pobogu, sta cemo onda reci za komentare na klixu? Rekao bi covjek da je 90% Bosnjaka za serijatsku drzavu a i ti i ja znamo da to nije tacno.apoksiomen wrote:Moj komentar je jasan. Liberalni Hrvati većinom vide Bosnu kao vukojebinu iz koje ništa dobro ne dolazi, pa nemaju potrebu da se svrstavaju na stranu Hrvata, a protiv Bošnjaka, niti suprotno. Tu je neki manji broj ljudi koji simpatiziraju Bošnjake i Bosnu, ali daleko je više onih koji tu niko ne miriše, pa se ne žele ni petljati. Nacionalno nastrojeni Hrvati se itekako znaju slizavati s Hercegovcima i drugim Hrvatima iz Bih (nemoj misliti da oni svi njih drže za opančare, jer su mnogi koji veze nemaju s BiH vrlo angažirani što se tiče "hrvatskog pitanja" u istoj), mnogi su ratovali protiv ARBiH u jedinicama HV-a, te mnogi mrze muslimane kao orijentalce, poturice, navodne okupatore navodne hrvatske zemlje, te naravno, vjekovne tlačitelje Hrvata katolika. Uostalom, čitaj sama komentare koje sam tu zalijepio.
Idi u svijet, zivi medju ljudima, tek onda ces razumijeti generalno misljenje jednog naroda.Nije je Zagreb neki ultra liberalan hippie-grad (mozda u poredjenju sa tvojom rodnom grudom jeste) nego Hrvati u Hrvatskoj jednostavno imaju svoje brige pa se uopste ne opterecuju Bosnom. Mozda se tebi ovo ne svidja, ali tema subdina Hrvata u BiH Hrvatima u Hrvatskoj nije bas najzanimljivija. Ne govorim o "hippie" alternativcima nego generalno.
Evo imas ovog Raspudica koji se dugo samo bavio hrvatskim pitanjem u BiH...mediji i ljudi u Hrvatskoj su ga poprilicno slabo pratili jer ih se ta tema jednostavno ne dotice previse. Tek kad je poceo pricati o referendumu o gej brakovima i drugim "aktuelnijim" temama su se Hrvati u velikoj mjeri zainteresovali za njega, bilo da su desnicari ili ljevicari. Znaci njihovo neinteresovanje nije nuzno povezano sa animozitetom prema BH Hrvatima nego jednostavno jednosavno nije aktuelno za njih.
Naravno da postoji odredjen broj Hrvata koji ne voli Bosnjake. Zbog globalnih desavanja u svijetu postoje recimo neki koji su skepticni prema svemu islamskom pa su tako i postali skepticniji prema Bosnjacima. Ali, postoji i odredjen broj Bosnjaka koji Hrvate mrze vise nego Srbe (pogotovo ovi vjerski nastrojeni, primjecujem po stranicama tipa islambosna vise animoziteta prema Hrvatima nego prema Srbima zato sto ih kao katolici smatraju "duhovno" opasnijim po Bosnjacima zbog posjete Pape i tako tih stvari)
No obican, prosjecan Hrvat (ne samo liberalni alternativci) jednostavno ne razmislja tako radikalno kako ti kazes. Valjda ne mislis da ti to znas bolje od mene posto si ti citao facebook komentare. Ja zivim medju njima, napila sam se s njimaIstina, Bosnu smatraju zaostolom da, ali da oni na Bosnjaka gleda i razmislja: eto ga tlacitelj hrvatskoga naroda
to nije tako.
Last edited by apoksiomen on 06/08/2015 00:01, edited 1 time in total.
- General War
#372 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
...koji nije napadan.junior3 wrote:Ti misliš da nije bilo vojske ili šta?General War wrote:Nije teren nista jeben na "koridoru"...i kraj krajine...da se htjelo u to vrijeme.junior3 wrote:Ma ove što misle da bi se ušlo u BL su ponijeli prethodni uspjesi tih dana.
Došlo je do zamjene mjesta određenih brigada, ali daleko od toga da bi koridor ostao nečuvan, ipak je najvažniji za RS.
-
NataliDizdar
#373 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Nisam uopste. Ko je rekao recimo da nas desni dio populacije smatra balijama? Naprotiv, kod hrvatskih desnicara imas dosta simpatizera Bosnjaka. (Posto toliko volis internet straniceapoksiomen wrote: Dakle, u prijevodu, potvrdila si sve što sam ja rekao, 2.5% ljudi koji nas simpatizira kao klaune, ostatak nas smatra seljacima (lijevi dio populacije) ili balijama (desni dio populacije). Znači, oko ovih desnih mi treba biti malo krivo, ali ovi što nas smatraju samo seljacima bez nacionalnih animoziteta ili klaunima, oko toga treba da se svi kolektivno oduševljavamo i svršavamo na to. Bošnjo, naguzi se. Ako ćemo po ovim kriterijima, ko kaže da su Srbi loši prema nama onda? Pa mnogi nas tretiraju puno bolej i iskrenije nego ovakvi.
Kod ovih drugih imas ovih koji nas smatraju simpaticnim veseljacima, da. Iako se ja ne identifikujem sa tim stereotipom, nema nista zlonamjernog tu, naprotiv, smatraju nas dobrodusnim i srdacnim. Ne razumijem tvoj bijes stvarno, bilo sta da Hrvati misle o nama, jel pozitivno ili negativno, tebi je pogresno
Vecina smatra Bosnu problematicnom zemljom, da. I to ruku na srcu i jeste, i tako je smatra i ogromna vecina BH stanovnika. No, to ne znaci da imaju nesto protiv Bosnjaka. Ponavljam: ne znam kakva je situacija u Citluku ili otkud vec da si ti. Govorim za Hrvatsku.
- General War
#374 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Pa ko ispade najveci gubitnik na kraju?...vidis da se jos sprdaju sto "prave" BiH ima na 25%...PC je na 49%...gdje je resto?Bosanski_kralj wrote:Je li Oluja nešto loše donijela BiH?General War wrote: ...koja je bila u blokadi od one drzave i njenih satelita kojoj se cestita...halo, nije bosna samo Bihac![]()
-
dezurni_ucenik
#375 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Better Man wrote:Kad vidim ovu proslavu Oluje i kako to obilježava Hrvatska, bude mi muka na na naše ratne vlasti iz Sarajeva koje su spriječile i zaustavile osolobađanje BiH od agresora tako što su stopirali ulazak u Banja Luku. Da se ušlo u Banja Luku, to bi bio potpuni poraz agresora slom zločinačke tvorevine RS i danas bi imali cjelovitu BiH na pragu EU. Da je Dudaković imao hrabrosti i drskosti i drugi sa njim, pa da su odbili naređenja komande iz Sarajeva, tačnije Alije Izetbegovića i nastavili prema Banja Luci i ušli u istu sve bi drugačije bilo. A nakon toga lijepo umarširati u Sarajevo, smijeniti Aliju Izetbegovića, Rasima Delića i druge njima odane poltrone i izvesti pred vojni sud i suditi im za izdaju i opstruiranje oslobađanja države.
Armija BiH nije bila pred Banja Lukom vec pred Prijedorom. Navodno, kako sam negdje citao Holbrooke je nudio americku pomoc Aliji za zauzimanje Prijedora, ali ovaj nije smio jer se bojao da ce vamo Srbi nazad uzeti Sanski Most. Sad to sto nije zauzeta Banja Luka, sve je to visa politika koja nije dostupna nama obicnim smrtnicima.