Jesi siguran za ovo. Ne razumijem se nesto u ove CZ pistolje, ali sam koristio jednom ovakav 9mm (sad ne znam jel to taj model al' je izgledo isto) i bio je poprilicno velik i tezak (u odnosu na sve ove compact pistolje)Dozer wrote: ČZ 110 (ne ČZ 100, jer je to model sa SA obaracem, a 110 je sa DA). Nazalost, tesko ga je kod nas naci, ali moze se naci u CG, SRB i HR.
Simply: Oruzje
- klaki
#351 Re: Simply: Oruzje
Last edited by klaki on 08/07/2015 15:25, edited 1 time in total.
- Ramzess Veliki
#352 Re: Simply: Oruzje
Pa ... ako ti se ne čita i gadi ti se knjiga, samo trebaš na vrijeme reći komisiji da ti zakažu prijevremeni rok koji te košta jagnje i par gajbi pive.stafi wrote:Ramzess Veliki wrote:
Lovački ispit je malo opširniji, moraš polagati teme kao zaštita divljači, planski odstrel, ima tu gradiva ... oboljenja divljači i lovačkih pasa, oružja i balistika, trofeji divljači i njihovo ocjenjivanje ...
ja sam čuo da se to da lahko položiti. sad, možda zavisi od toga gdje se polaže.
Kako je sad Ramazan, ti ispiti su odgođeni do Bajrama, ali u RS možeš polagati.
- Dozer
#353 Re: Simply: Oruzje
Ma za te namjene je najbolja varijanta vazdusna skapu sa siljatim dijabolama, trust meRamzess Veliki wrote:Da ... u pitanju je osveta.Dozer wrote:Ti to ozbiljno...?Ramzess Veliki wrote:Možeš li meni preporučiti neko lično naoružanje?
Lična.
Zečevi su mi se uvalili u salatu ...
Da vidiš na šta sad to liči ...... a nisu sami došli, poveli su i ekipu ... medu, liju, vuka ... sve su izgazali, počupali ...
![]()
Mislio sam zato uzeti neku kombinovanu lovačku pušku, bokericu. Čuo sam da postoji kombinovani karabin sa jednom cijevi za sačmu?
Ne klasična bokerica ?
Evo kopao sam ali ništa slično nisam našao.
- Dozer
#354 Re: Simply: Oruzje
Da, siguran. To je jedna zaista lijepa kompaktna varijanta, prilicno uska (u odnosu na Glock ili XDM, recimo), malo manjeg kapaciteta (13+1), ali zasto vrhunske izrade i kvaliteta.klaki wrote:Jesi siguran za ovo. Ne razumijem se nesto u ove CZ pistolje, ali sam koristio jednom ovakav 9mm (sad ne znam jel to taj model al' je izgledo isto) i bio je poprilicno velik i tezak (u odnosu na sve ove compact pistolje)Dozer wrote: ČZ 110 (ne ČZ 100, jer je to model sa SA obaracem, a 110 je sa DA). Nazalost, tesko ga je kod nas naci, ali moze se naci u CG, SRB i HR.
- Ramzess Veliki
#355 Re: Simply: Oruzje
Šalim se. Hoću da sa babom idem u lov.Dozer wrote:Ma za te namjene je najbolja varijanta vazdusna skapu sa siljatim dijabolama, trust me
Za lično sam već zapikao ČZ 100 i Steyr, i možda uzmem i kakav Magnum za šume.
- Dozer
#356 Re: Simply: Oruzje
Ne valja ti 100. 110 je identican, samo ima bolji okidac. 
- Ramzess Veliki
#357 Re: Simply: Oruzje
Znam ... ali ga imam na stanju za otpis, i u konzervansu je, znači nov neotpakovan i za mene je 300 KM.Dozer wrote:Ne valja ti 100. 110 je identican, samo ima bolji okidac.
Ista cijena za Zastavin 357.
Lična puca koja meni leži je Steyr serije M.
-
ULTRAK
#358 Re: Simply: Oruzje
Znaci Moram izganjati pasos I licnu. To je zajebano Al ok. Moram sa rodjakom izaci na veceru 
I lovackom udruzenju ide janje I gajba pive posto Ja ne zelim da lovim,zelim da gajdjam mete na svom zemljistu.
To je to? I onda Odem na stup po pusku?
I lovackom udruzenju ide janje I gajba pive posto Ja ne zelim da lovim,zelim da gajdjam mete na svom zemljistu.
- Ramzess Veliki
#359 Re: Simply: Oruzje
Hmm ... bosanska posla ... sve nekim okolnim putem ...ULTRAK wrote:Znaci Moram izganjati pasos I licnu. To je zajebano Al ok. Moram sa rodjakom izaci na veceru
Slušaj, prvo odeš na Stup, ili u Koteks, pokažeš šta ćeš kupiti i kažeš da nemaš lovačku dozvolu.
Oni ti ekspresno završe učlanjenje i polaganje ispita, i zatim kupiš to što hoćeš.
-
ULTRAK
#360 Re: Simply: Oruzje
Ali Opet ti treba MUP dozvola?Ramzess Veliki wrote:Hmm ... bosanska posla ... sve nekim okolnim putem ...ULTRAK wrote:Znaci Moram izganjati pasos I licnu. To je zajebano Al ok. Moram sa rodjakom izaci na veceru
To je to? I onda Odem na stup po pusku?![]()
Slušaj, prvo odeš na Stup, ili u Koteks, pokažeš šta ćeš kupiti i kažeš da nemaš lovačku dozvolu.
Oni ti ekspresno završe učlanjenje i polaganje ispita, i zatim kupiš to što hoćeš.![]()
![]()
- Ramzess Veliki
#361 Re: Simply: Oruzje
Vjeruj mi da ne znam, meni to trpaju i da im ne tražim.ULTRAK wrote:Ali Opet ti treba MUP dozvola?Ramzess Veliki wrote:Hmm ... bosanska posla ... sve nekim okolnim putem ...ULTRAK wrote:Znaci Moram izganjati pasos I licnu. To je zajebano Al ok. Moram sa rodjakom izaci na veceru
To je to? I onda Odem na stup po pusku?![]()
Oni ti ekspresno završe učlanjenje i polaganje ispita, i zatim kupiš to što hoćeš.![]()
![]()
Najbolje ti je na Google, nađeš broj radnje, nazoveš prodavca i on ti sve objasni.
-
ULTRAK
#362 Re: Simply: Oruzje
]
Kad dodjem u Sarajevo to cu uraditi. Optika se moze kupiti u sarajevu?
- Ramzess Veliki
#363 Re: Simply: Oruzje
Ma svakako.ULTRAK wrote:]
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#364 Re: Simply: Oruzje
@Dozer, šta misliš o tetku. Iskustva, mišljenje, prednosti, mane u kalibru 9x19?

- Ramzess Veliki
#365 Re: Simply: Oruzje
Dooobar, samo težak ... sa njim sam pogađao panj na 70 metara, ali peglativno, namjesti držak malo ukrivo da imam pravilno povlačenje ... nije mi ležao u ruci. Istina nije ni Astra ... ali jeste Valter.KatarinaKosaca wrote:@Dozer, šta misliš o tetku. Iskustva, mišljenje, prednosti, mane u kalibru 9x19?
Kalibar dobar, buši sve redom, ali nema zaustavnu moć. Znači nekoga izbušiš a on još ima vremena da te pošteno prebije.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#366 Re: Simply: Oruzje
U 9x19, a ne u 7,62x25, razlika.. zato sam i navela kalibar. 
-
stafi
#367 Re: Simply: Oruzje
ppustafi wrote:Koja je najbolja munciija 9x19 (na prvom mjestu najpouzdanija, a onda preciznosti i sl.)
pg
ik
s&B
?
-
kosava
#368 Re: Simply: Oruzje
Jaro samo da izvadis licnu trebace ti par dana dok dodje iz Banja Luke,ULTRAK wrote: Ok hvala. Znaci mjesec Dana se moze cekati. Lovacki traje jedan Dan Ili? Ja nemam vremena mjesec Dana Jbga.
Pa jos su odmori nego ti iskoristi tih 10 dana da pohvatas dokumenta tipa licna karta, ljekarski, uvjerenje o nekaznjavanju pred opstinskim i kantonalim sudom i da sa rodjom vidis sta moze uraditi i planiraj da u jesen odes na mjesec da mozes izaci na obuku i na polaganje ispita.
sto se tice lovackog ima tu jedna caka ako mozes poloziti lovacki gdje zivis i onda sa tom diplomom u Lovacki Savez BiH, zna rodjo nekog tamo da ti oni priznaju taj ispit i pravac u svoju opstinu i uclanis se u lovacki klub.
- Dozer
#369 Re: Simply: Oruzje
Imao sam ga godinama, u 7.62 kalibru, ali sam imao prilike siljiti i sa 9mm verzijom. Meni je to sasvim solidan pistolj, a vise mi se svidja 7,62 varijanta od 9x19.KatarinaKosaca wrote:@Dozer, šta misliš o tetku. Iskustva, mišljenje, prednosti, mane u kalibru 9x19?
Ergonomija mu je, realno, nikakva. Potezak jeste, ali mu je balans s punim okvirom ipak odlican. Vrlo precizan, i jedan i drugi kalibar, s tim sto 7,62 odnosi ubjedljivu pobjedu sto se tice brzine, probojnosti i zastoja.
9x19 je znao zakovati u smislu da ne uzme novi metak kako treba, kao i da otkine komad oboda caure i ne izbaci ispucanu cauru, ili je ne izbaci dovoljno pa je zatvarac/navlaka stigne prije nego izleti i uhvati poprijeko.
Kod 7,62 mi se takvi zastoji nisu desavali, sto je i dosta logicno s obzirom na flasastu cauru tog metka koja daje dosta vise potiska zrnu od ravne caure, kao i njegovu snagu pri opaljenju.
Primjer probojnosti ovog 7,62 zrna ispaljenog iz tetka je test koji sam pravio poredeci ga sa .357 ispaljenim iz Pythona 4".
Koristena zrna su bila FMJ, i to za TT standardno zrno:

a za .357 takodjer FMJ, ali spicasto (coned):

Testirano na papiru, tj. identicnim knjigama od po 500 stranica i tvrdih korica, na daljini od 3m.
Rezultat: .357 je, i pored 50% veceg punjenja i spicastog zrna, probio bukvalno samo 7 listova vise od 7,62x25 ispaljenog iz tetka M57.
-
Seawolf
#370 Re: Simply: Oruzje
A jesi li ih pročitao prije nego što si ih upucao?Dozer wrote:...
Testirano na papiru, tj. identicnim knjigama od po 500 stranica i tvrdih korica, na daljini od 3m.
Rezultat: .357 je, i pored 50% veceg punjenja i spicastog zrna, probio bukvalno samo 7 listova vise od 7,62x25 ispaljenog iz tetka M57.
- Dozer
#371 Re: Simply: Oruzje
Ma jok. Pravnicke trtljane 
A testirao sam ta dva zrna i pistolja i na daljinu, na 300m
Tu je, ipak, vece punjenje i spicasto zrno odnijelo pobjedu
A testirao sam ta dva zrna i pistolja i na daljinu, na 300m
Tu je, ipak, vece punjenje i spicasto zrno odnijelo pobjedu
-
stafi
#372 Re: Simply: Oruzje
koju municiju 9*19 preporučuješ?Dozer wrote:Ma jok. Pravnicke trtljane
ono najpouzdanija kad zatreba.
- Dozer
#373 Re: Simply: Oruzje
Gdje kupujes municiju? U BiH ili vani?
Mada, sve ti je to relativno. Ja ne bih rekao da postoji ta kategorija "najpouzdanije", jer cijela masa faktora uticu na to kako ce se metak ponasati (ne zrno, nego cijeli metak).
U sustini, 99,9% metaka je pouzdano u smislu da ce opaliti, pod uslovom da su proizvedeni i skladisteni kako treba. Tu nema neke razlike izmedju domace (ex Yu) municije iz IK, PPU, PG, itd.
E sad... svaki proizvodjac ima razlicite vrste zrna (oblik, materijal kosuljice), razlicite tezine zrna, razlicita punjenja metka (vrsta i kolicina baruta), a sve to zajedno, ali i pojedinacno, opet ima veze i s tvojim oruzjem, odnosno finalnom unutrasnjom obradom, snagom povratne opruge, snagom opruge okvira, cistocom, udarnom iglom, tvojim nacinom drzanja oruzja (da, vjerovao ili ne, dosta zastoja se moze desiti radi nepravilnog drzanja/hvata. Ne kod samog opaljenja metka, nego kod njegovog izbacivanja i uzimanja novog, i naravno - preciznosti), itd.
Ukratko, slobodno mozes uzeti bilo koji 9x19 od IK, PG ili PPU, ili Bellota kojeg ima i kod nas. Tebi je vecina detalja iz specifikacije tih metaka ionako nebitna jer se ne takmicis i ne koristis ih za neke precizne namjene, pa ti je svejedno sta ces uzeti. Bitno je da ce opaliti, zar ne?
Mada, sve ti je to relativno. Ja ne bih rekao da postoji ta kategorija "najpouzdanije", jer cijela masa faktora uticu na to kako ce se metak ponasati (ne zrno, nego cijeli metak).
U sustini, 99,9% metaka je pouzdano u smislu da ce opaliti, pod uslovom da su proizvedeni i skladisteni kako treba. Tu nema neke razlike izmedju domace (ex Yu) municije iz IK, PPU, PG, itd.
E sad... svaki proizvodjac ima razlicite vrste zrna (oblik, materijal kosuljice), razlicite tezine zrna, razlicita punjenja metka (vrsta i kolicina baruta), a sve to zajedno, ali i pojedinacno, opet ima veze i s tvojim oruzjem, odnosno finalnom unutrasnjom obradom, snagom povratne opruge, snagom opruge okvira, cistocom, udarnom iglom, tvojim nacinom drzanja oruzja (da, vjerovao ili ne, dosta zastoja se moze desiti radi nepravilnog drzanja/hvata. Ne kod samog opaljenja metka, nego kod njegovog izbacivanja i uzimanja novog, i naravno - preciznosti), itd.
Ukratko, slobodno mozes uzeti bilo koji 9x19 od IK, PG ili PPU, ili Bellota kojeg ima i kod nas. Tebi je vecina detalja iz specifikacije tih metaka ionako nebitna jer se ne takmicis i ne koristis ih za neke precizne namjene, pa ti je svejedno sta ces uzeti. Bitno je da ce opaliti, zar ne?
Last edited by Dozer on 09/07/2015 11:29, edited 2 times in total.
- kamen spoticanja
#374 Re: Simply: Oruzje
jedno pitanje za ove sto su probali
Valja li ovaj HS čemu?
posto mu je cijena pravo cool?
Valja li ovaj HS čemu?
posto mu je cijena pravo cool?
- Dozer
#375 Re: Simply: Oruzje
HS 2000? Dobar.