Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#351 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mirsek »

oldtajmer wrote:covjek kojeg odlicno poznajem je dobio sa odlaskom u penziju 28 000 otpremnine
Ako je neko imao zadnjih 6 mjeseci pred penziju platu oko 4500 KM mogao je dobiti tu otpremninu a to onda znaci da ti je poznanik neki direktor ili baja. :D
U suprotnom neko je prekrsio zakon. :roll:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#352 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mali_milojica »

Mozda je u zakonu kolika je otpremnina precizirana,ali mozda ima caka ako nekoga salju u prijevremenu penziju (nema dovoljno godina starosti,ali ima staza),npr dvije ili tri godine ranije,pa se covjek stimulise da bi pristao. Ako neko ima 1500 KM platu,kroz 2 ili 3 godine,on bi EP skuplje kostao da ostane jer realno sta ti mozes ocekivati od covjeka da ti doprinese poslu sa 60 ili koju godinu vise,a da se ne zove Edison ili Tesla.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#353 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Zviz »

vješalica wrote:
channel10 wrote:Ama sta tebi nije jasno? Covjek te pita imas li info, kazes nema i sad bubas ko maxim po diviziji. Ti si izbacila clan zakona koji kaze to sto kaze. Sasvim slucajno znam covjeka koji je bio monter ili sta vec u EP. Dobio par hiljada otpremnine. A ovdje se ipak prica o puno vecim ciframa.

Karanana ti je rekao nesto sa cime se mislim svi ovdje mozemo sloziti, a to je da odredjene menadzerske funkcije imaju puno jacu otpremninu od obicnog svijeta i da recimo oni mogu dobiti tolike (30 000) i vece otpremnine.

Covjek vam je gore rekao fino da je vecina naroda zaslijepljena ovom propagandom protiv EP. Primili se svi ko saucesce. Ja bih licno volio da ispostuju rudare i da podignu cijenu kwh, jer narod ih zali svo vrijeme, pa neka ih narod pogura kad im je tako lose. Ovo se sve smisljeno radi godinama, od pripajanja rudnika EP pa evo do ovih sad zahtjeva. A narod se prima ko saucesce i to narod koji nigdje ne radi, dok ovi koje zale ipak negdje rade i zaradjuju.

Danas kazu usaglasena agenda u kojoj pise da EP i BHT idu u privatizaciju. Uz to danas vlada FBIH razvlaci pricu o novom zakonu o radu koji usput nije usaglasen niti sa jednim sindikatom. Znaci veselo ce nam svima biti, radili ne radili.
ma ne bubam ko maxim po diviziji kod tebe je problem što teško shvataš granicu otpremnine koja je postavljena da ne može ići ispod 1/3,i vi dok to shvatite da je to samo donja granica ispod koje se ne ide,i dok shvatite da može biti puno veća,onda uzmete se sapirati šta ste rekli
suština je u tome šta čovjeku piše u ugovoru i kako mu je regulisan status kad bude teh.višeak,penzija i sl.

i ne vidim razloga zbog čega bi se podizala cijena kWh za rudare,kad krene lančano da sve poskupljuje neće mi EP dijeliti pare na šalteru za hljeb
prema tome neka se rudari nose u pičku materinu sa svojim zahtjevima,ako šta imaju neka se regulišu sa Ep i putem Suda nek traže svoje ako im nije ispoštovano :wink:
Image
:D
sarajlija444

#355 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by sarajlija444 »

Da li iko zna kolika je plata stručnog saradnika u pravnoj sluzbi, u elektroprivredi?
Dozer

#356 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Dozer »

Preko 3.000.
Inzinjeri preko 4.000 (jaran mi radi tamo kao nekakav inzinjer).
Imam i drugog, koji radi kao...ne znam ni ja sta... nesto oko dalekovoda. I njemu je 2.500-3.000, zavisno od terena valjda... I bez TO, logicno.
Last edited by Dozer on 06/05/2019 12:51, edited 1 time in total.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#357 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Jimmy McNulty »

Bolje da nisam ušao na temu i pročitao ovo.
valjuga

#358 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by valjuga »

Jimmy McNulty wrote:Bolje da nisam ušao na temu i pročitao ovo.
:lol: :lol:
Dozer

#359 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Dozer »

Fakat ne znam sto se i cemu se cudite...
Pogledate svoj racun za struju, i sve vam bude jasno. Mrezarina kosta koliko i sama potrosena struja. Istovremeno, struja, koje imamo nemilice, izvozi se po duplo jedftinijim cijenama nego se nama ovdje prodaje.

Sta god hocete da uradite, morate dodatno platiti. Npr., ja nekada davno, prije nekih 18 g. kad sam kupio stan, zateknem rupu na mjestu brojila. Klepio ga neko. Odem u EP i trazim novi sat, oni mi kazu da trenutno nemaju trofaznih, nego samo monofazna, ali da ja platim odmah trofazno (200 i nesto KM kostalo, dobro se sjecam), a oni ce odmah staviti to monofazno i za 15-20 dana ce ga zamijeniti, cim im stignu trofazna.

I danas imam to monofazno. U par navrata ih zvao, isao tamo, trazio da mi zamijene ono sto sam platio, i nikad nigdje nikoga. Na kraju mi rekli da moram podnijeti nekakav zahtjev za promjenu energetske saglasnosti, ili tako nesto, i platiti nekih 50-ak KM da se zamijeni sat. :roll:

Ili Telekom... Sta se tu neko ima cuditi bilo cemu...?
Van BiH telekom operateri daju pakete od 10-ak KM koji imaju svega minimalno 5x vise nego je to kod nas....

Mislim.... sve te firme su ovdje stranacke krave muzare, tako da tu nema previse nekakve pameti. A ni cudjenja.
dječak sa šibicama

#360 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by dječak sa šibicama »

imaju dobre plate, a stalno kukaju, znam iz prve ruke :D
swanfilter

#361 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by swanfilter »

15KM topli obrok dnevno?? Fino, boga mi. Nije ni cudo sto niko nece reforme i EU puta ...
channel10

#362 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

Dozer wrote:Preko 3.000.
Imam i drugog, koji radi kao...ne znam ni ja sta... nesto oko dalekovoda. I njemu je 2.500-3.000, zavisno od terena valjda... I bez TO, logicno.
Ne vjerujem da su tolike plate. Inzinjer možda da ima 2500, ali i to možda.

Da ti jaran ne radi u elektroprenosu? Oni imaju veće plate nego u EP.
Last edited by channel10 on 06/05/2019 17:42, edited 1 time in total.
sarajlija444

#363 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by sarajlija444 »

Ja sam cuo da plate pravnika nisu vece od 2000 KM, bez TO...
Jer to sto ti kazes, to mi je malo nerealno..
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#364 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Jimmy McNulty »

sarajlija444 wrote:Ja sam cuo da plate pravnika nisu vece od 2000 KM, bez TO...
Ma i meni je nerealno, evo znam kakve su plate u ŽFBiH... Da ovi žohari imaju po 3-4 puta više, odbijam ili povjerovat ili prihvatit.
channel10

#365 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

sarajlija444 wrote:Ja sam cuo da plate pravnika nisu vece od 2000 KM, bez TO...
Vjerovatno su tu negdje. TO im je oko 250 KM.
studiorum_tuzlaensis

#366 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by studiorum_tuzlaensis »

dozer malo jeo ribe, ali ništa opasno.
xoklix

#367 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by xoklix »

Ovo što Dozer piše podijelite sa 2.
alonzo_harris

#368 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by alonzo_harris »

Dozer wrote:Fakat ne znam sto se i cemu se cudite...
Pogledate svoj racun za struju, i sve vam bude jasno. Mrezarina kosta koliko i sama potrosena struja. Istovremeno, struja, koje imamo nemilice, izvozi se po duplo jedftinijim cijenama nego se nama ovdje prodaje.

Sta god hocete da uradite, morate dodatno platiti. Npr., ja nekada davno, prije nekih 18 g. kad sam kupio stan, zateknem rupu na mjestu brojila. Klepio ga neko. Odem u EP i trazim novi sat, oni mi kazu da trenutno nemaju trofaznih, nego samo monofazna, ali da ja platim odmah trofazno (200 i nesto KM kostalo, dobro se sjecam), a oni ce odmah staviti to monofazno i za 15-20 dana ce ga zamijeniti, cim im stignu trofazna.

I danas imam to monofazno. U par navrata ih zvao, isao tamo, trazio da mi zamijene ono sto sam platio, i nikad nigdje nikoga. Na kraju mi rekli da moram podnijeti nekakav zahtjev za promjenu energetske saglasnosti, ili tako nesto, i platiti nekih 50-ak KM da se zamijeni sat. :roll:

Ili Telekom... Sta se tu neko ima cuditi bilo cemu...?
Van BiH telekom operateri daju pakete od 10-ak KM koji imaju svega minimalno 5x vise nego je to kod nas....

Mislim.... sve te firme su ovdje stranacke krave muzare, tako da tu nema previse nekakve pameti. A ni cudjenja.
Izvini, ali griješiš druže. Cijena po kojoj se prodaje struja domaćinstvima je na granici isplativosti elektroprivredama. Cijena 1 MWh za domaćinstvo iznosi oko 30-33 eura; a na tržištu mogu prodati ponekad i po cijenama do 80-100 eura po MWh. Zaključi sam šta je isplativije. Što se tiče plata, za inženjere je oko 2100-2400, sa svim dodacima (topli obrok, karta, staž); a pravnici imaju niže plate, sa svim dodacima izadju max. do 2000 KM. Ovo su ti informacije iz prve ruke.
dječak sa šibicama

#369 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by dječak sa šibicama »

nije 4 ali nije vala ni 2000

ovdje svako lupa kako mu se svidja
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#370 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by bitanga_sa_otesa »

dozeru ne lupaj ...
Dozer

#371 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Dozer »

channel10 wrote:
Dozer wrote:Preko 3.000.
Ne vjerujem da su tolike plate. Inzinjer možda da ima 2500, ali i to možda.

Da ti jaran ne radi u elektroprenosu? Oni imaju veće plate nego u EP.
Vjerovao ili ne, tako ti je. Ovaj "terenac" na dalekovodima radi u Elektroprenosu, a inzinjer u EP. A, zar Elektroprenos nije dio Elektroprivrede...? Samo drugi OUR.
I nista ne lupam, jer iste te info imam i iz drugog izvora, takodjer drzavnog, ali i iz treceg (bankarskog).
Last edited by Dozer on 06/05/2019 20:32, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#372 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mk ultra »

Sve je odvojeno i EP i ED i Prenos i NOS BiH
studiorum_tuzlaensis

#373 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by studiorum_tuzlaensis »

vidiš da lupaš...

sad je odjednom počeo raditi u Elektroprenosu :lol:

mosa ganola
channel10

#374 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

Nema sanse da toliko inzinjer zaradjuje. Moze do 2500, mada mislim da je i to previse. Elektroprenos je krov, pa onda idu elektroprivrede. U elektroprenosu su velike plate, odnosno vece nego u elektroprivredama (ED).
Dozer

#375 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Dozer »

Ohohooo....Jel' ovo krenuo spin, da se brze-bolje skrene s istine i da se tema razvodni nebitnim stvarima :D

Koga ba boli qrac jesu li EP, ED i ostale vezane firme pod jednom kapom (a jesu), kad su sve drzavne? Mislim...sta se batrgate bez veze, kad se vrlo dobro zna da sve i jedna rade pod istom palicom i za iste ljude. Fakat sega...

Pa zar i mediji nisu objalvjivali podatke iz porezne uprave, po kojima direktori u EP imaju plate po 10+ milja...?
Post Reply