Jaha TZ wrote:Fudo Bosna wrote:Ovdje vjerovatno o ex Yu pišu oni koji nisu tada ni rođeni ili su bili djeca prije rata?
NEUPOREDIVO.
Bolje nego u BiH ili Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji , C.Gori , Makedoniji danas , i to "n" puta. Ne treba uzimati za uporedbu ekonomsku krizu početkomm 80 –tih, ili inflaciju pred sami rat, 1991. Uzeti , sedamdesete i 9o i ireforme Ante Markovića. Kažu bilo nerealno živjelo se na kreditima? Haloo. Ex Yu je imala privredu, jaku privredu sve je proizvodila! Avio industrija-Soko Mostar, automobilska industrija-Kragujevac, i TAS Sarajevo i Novo Mesto itd, brodogradnja-Rijeka, proizvodnja čelika, namjenska industrija.
koji nostalgičar
navedi ijedan svjetski priznati brand koji je bio konkurentan na svjetskom tržišstu od tih jadnih socijalnih preduzeća koja su isključivo služila baš toj namjeni, biti socijalni udomitelj 1000 zaposlenih, a realno slično kapitsslitičko preduzeće je zapošljavala 300
sva ta preduzeća su obična kurčevina što se i ispostavilo kad su izgubila zaštitu države i gurnuta na nemilosrdno svjetsko tržište gdje su bila nesposobna za tu utalmicu, kao što Željo i Sarajevo nikad neže biti sposbni da maknu dalje od drugog pretkola lige prvaka

Da, sasvim realna priča, barem po meni i mom iskustvu, pa da ti odgovorim. Vjerovatno školski ratni avion Galeb, nije bio hit u odnosu na pandame u NATO fabrikama, ni zastava 101, u odnosu na Audi... Kalašnjikov A47, namjenska industrija, naš ex Yu proizvod, je bio vjerovatno najkvalitetniji, ili među najkvalitetniji m među mnogim sličnim verzijama tog oružja u namjenskoj industriji, a možda najkvalitetnija puška 70 i u donosu na NATO naoružanje, ne kažem da Sovjetska npr verzija nije bila bolja, ali je bila kvlitetnija puška od npr neke USA puške sličnih performansi. Brodogradnja u Rijeci je bila na vrlo visokom glasu u svijetu. Ne treba ni pisati npr, o kvalitetu jednog Energoinvesta npr na Evropskom nivou. TAS Sarajevo je , po licenci naravno pravio vrlo kvalitetne golfove. Naravno , ta ti priča donekle drži vodu jer je večina toga bila licencirana proizvodnja , ali si npr na nivou Juge imao sasvim kvalitetne proizvode i NIKAKVU potrebu da mnogo toga uvoziš, kao fizičko lice ili firma poluproizvode, a da naravno ne pišem o tome da je bilo smiješno pored naših prehrambrenih proizvođača , kupovati uvozna milijeka, najobičnije začine ili slično. I sada slijedi kontra pitanje:. A koji su to „veliki“ brendovi ex Yu država, BiH i Crne Gore npr. Po čemu se to mi danas, ponosimo? Akjo su tadašnje firme bile „lažni „ sjaj koji je npr u BiH, jednoj manje razvijenoj republici zapošljavale stotine hiljada radnika koji su imali stabilne i dobre plate, koje su to danas firme , npr u BiH, primjeri uspješne firme, da one prijeratne iz ex Yu ne vrijede ni pomena? Neko pravi presvlaku za folsvagenov program i ima 50 radnika u jednoj smjeni i na sva usta ga hvale mediji, „gigant“, maznuli posao Albaniji, isprewd nosa?
Fabrika NN iz Sjeverne Bosne primjer „uspješne“ kompanije, nije šale rade za adidas i to im „povjerili“ pertle i dio džona. Majke mi, kao da Boing prave, prema tome ta ti je diskusija /replika smiješna i neuporediva, NIKADA ni jedna ex Yu republika neće biti Yuga, a nisam neko ko,je bio miljenik onog sistema, bio sam isuviše mlad, ali se sječam mnogih lijepih stvari i moji roditelji koji su visookoobrazovani i nisu bili članovi vladajuće partije, su bez ikakvog laktanja živjeli život dostojan čovjeka. Danas si u sličnim firmama, i sa istim kvalifikacijama, rob , pa čak i ako si visokoobrazovan i radiš od,“ zvijezde do zvijezde“ , a evo ti mišljenja iz Slovenije, koja je bila daleko, za razliku od BiH, od Yu prosjeka, a sada su niko i ništa i robovi EU... I još jedan link iz 70 tih...
https://www.youtube.com/watch?v=mBacCHMvI44
https://www.youtube.com/watch?v=6-ELBvYzZcM
Znači ne pišem ovo kao neko kome su roditelji bili članovi vladajuće partije prije rata, ovdje u BiH, pa mi se sada „izmaklo“, pa žalim, bili su obični službenici, intelektualci. Nisam ni ja kao mlad, tada bio član partije, mogao sam, nuđeno mi, odbio, nisam bio neko ko je nesposoban i „žetonirao“ se, tadašnjoj vlasti da uspijem. Mnogi članovi partije, najobičniji radnici, vozači ili kuriri su dobili bolji stan od mojih roditelja, jer moji nisu bili u partiji ali su stan ipak dobili, radili su u svojoj struci i bili cijenjeni mada su mogli više, da su bili „ideološki“ podobni. Znači kda ti osoba koja nije bila dio onog sistema, a dovoljno stara da se sjeća tog sistema kaže da je bilo x puta BOLJE, zapitaj se , zašto tako pišem...
P.S.
Imala su i tada djeca političara više od nas, "obične" djece. Ali nisi imao slučajeve kao danas, da omladina kamenjem gađa zgradu Predsjedništva , BIH, a možda je trečina njih prije toga sjedila u jednom od sarajevskih kafića, kao nezadovoljini studenti ili netom završeni studenti , bez posla, a voze auto vrijedno 35 hiljada KM koje su "kupili" kao, student, ili mladi tek završeni nezaposleni , nezadovoljni omladinac? Nije nama prije rata bilo ispod časti studirati i čistiti zimi ulice, ili raditi preko servisa, ali današnja omladina hoće "guzovače" i para na lahak način...
Danas imamo tajkune i nemoralne političare, i prije rata su političari imali više i bio je štele i korupcije, ali Bogami MNOOOOGO manje nego danas,
kada smo "suvereni", "samostalni" i lafo "imamo" demokratska prava...
I još nešto, današnja demokratija je nula, "lafu" možeš reči šta hočeš a u biti nemaš nikakve zaštite. Opljačkaju ti stan ili ukradu kola, nikom ništa,
a postavi tezgu sa CD ovima, eto ti države za vratom i hapšenja kao največeg narko bossa, i to javno na TV. Toga u onom "ružnom" "ideološkom" sistemu nije bilo, a i tada je bilo i lopova i kršenja zakona, ali se više čuvalo npr ljudsko dostojanstvo, a danas svaka novinarska šuša može da pljuje po svakom, pa i ako se poslije dokaže da je čovjek nevin. Znači i na tom polju smo , narodki rečeno, POPUŠI..