Nisi napisao o kojem se autu radi i koliko je bio star, ali se ne bi iznenadio kad bi se ispostavilo da stvarna vrijendost, odnosno kataloska vrijednost tog auta (osiguranja priznaju samo takav obracun) nije puno veca. Svaki auto star 10+ godina vrijedi 10% novonabavne vrijednosti, mladjima pada vrijednost je cca 10% godisnje, pa sam mozes otprilike da izracunas koliko je auto kataloski vrijedio.mobsterc wrote:Nije bas tako vani, zato sam i naveo primjer da je auto za otpada bilo; i u svakoj uredjenoj zemlji moralo bi pod presu jer je potencijalna opasnot po zivote mnogih.tempuser wrote:Tacno i to je neminovnost koja nema veze sa primjenom sistema jer ce ti se ista stvar desiti i u Svicarskoj, ali s druge strane neko parama od osiguranja utegne groba da je bolji nego sto je bio, a ostalo mu jos para sastrane,mobsterc wrote:Jos jedna stvar je bitna kada se vec spominje predracun ovlastenog i radionica kod muje... Niko ne prica o realnom umanjenju vrijednosti auta koje je udareno, iako je popravljeno u ovlastenom servisu. Takodjer, to auto se nikada ne moze dovesti u prijasnje stanje, a podjite od sebe kada kupujete auto, valsnik kaze udarena naprijed, popravljena, hocete li dati 500-1000 vise za isto to auto koje nije udareno?
Sta je sve pri udaru stradalo, nateglo se i sl. to niko ne zna, mijenja se samo ono okom vidljivo. Meni je auto bilo usinuto od udara a ponudjeno mi je 2000KM kao odsteta, a to auto je realno za otpada i meni se trebala isplatiti puna vrijednost auta.
'Potrosaci' u ovoj zemlji su previse potlaceni, niko ne odgovara sto ti nemas auto 3 mjeseca jer se natezes sa osiguranjem koliko ce da isplati.
Novi zakon - premija auto osiguranja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#351 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
- mobsterc
#352 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Izracunato tada i kataloski jer sam htio da se ganjam po sudu - 15000KM.
-
tempuser
#353 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
To je onda druga stvar. Cesto se desi da ljudi ne budu svjesni kat. vrijednosti auta nego ravnaju po trzisnoj kao moj prijatelj kojem su za auto sa totalkom ponudili 2,5k KM i olupinu, a auto na trzistu vrijedio 6k KM. Potegni - povuci, koliko je bio nov, koliko je star, kad su bacili na papir taman toliko koliko su mu ponudili. Sto si odustao od suda?mobsterc wrote:Izracunato tada i kataloski jer sam htio da se ganjam po sudu - 15000KM.
- mobsterc
#354 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Jer me je vecina savjetovala tako, da bi se vuklo po sudu 3 godine i da ne bih mogao ocekivati pravdu nego 'kako me potrefi'.
U medjuvremenu je ispala opcija da se proda auto u zamjenu na sta sam naravno pristao
U medjuvremenu je ispala opcija da se proda auto u zamjenu na sta sam naravno pristao
-
530i
#355 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Bakir1 wrote:plastican primjer osiguranja premije i svega ostalog, od respa novog vozaca polica treba kostati 20 KM, ja respu naplatio 10 KM sa 50% bonusa fali mi 10 KM.
od ovih 20 KM 16 KM sam trebao cuvati kao rezervu godinu dana tj 80% a 4 KM sa smio trositi na sve svoje tekuce obaveze tj 20%.
i tako mi fali 6 KM za rezervu i potrosio sam 2 KM vise nego sto sam trebao.
tehnicka rezerva od respinih 10 KM mi iznosi 2 KM.
od tuda razvlacenje isplate steta, mizerne odstete i sve ostalo.....
Evo još malo plastičnih primjera
http://www.klix.ba/vijesti/bih/plate-zv ... /131227047
Prema postojećim dokumentima, najveću platu u martu je imao Izet Jelić, član Uprave ''Sarajevo osiguranja'', i to čak 19.907 KM, odnosno 10.178 eura. Također, Nedžad Polić, bivši direktor farmaceutske kompanije ''Bosnalijek'', u martu je primio platu od 14.927 KM ili 7.632 eura.
Da ne pričam o pojedinim privatnim osiguranjima i porijeklu imovine koja se koristi u poslovanju istih...
Nema se para kažeš
- Bakir1
#356 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Ja mislio ti ozbiljniji linkas mi sa osiguranje drzavno i najvece zahvaljujuci cinjenici upravo sto je drzavno ma hajte molim vas...
- skafiskafsnjak
#357 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Mozete palamuditi do sutra...ako kupite auto, a bonusa nemate --- platit cete 100%.
-
530i
#358 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Da organizujemo neku humanitarnu akciju za siromašna privatna osiguranja!?Bakir1 wrote:Ja mislio ti ozbiljniji linkas mi sa osiguranje drzavno i najvece zahvaljujuci cinjenici upravo sto je drzavno ma hajte molim vas...
- supercali
#359 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
pa vidis da je u svakoj grani od politicara do ovih menadzera direktora klinaca palaca u nasoj zemlji najveca plata u odnosu na okruzenje
znaci da ti iz osiguranja ne odudaraju od kojekakvih drugih direktora koji nisu na celu osiguravajucih kuca
pa se tu pominje bosnalijek pa nekakva ministarstva nadzorni upravni odbori i sl
znaci da ti iz osiguranja ne odudaraju od kojekakvih drugih direktora koji nisu na celu osiguravajucih kuca
pa se tu pominje bosnalijek pa nekakva ministarstva nadzorni upravni odbori i sl
- Bakir1
#360 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
da malo razmislimo prvo o tome koliko je osiguranje, koliki mu je portofolij, kakav mu je isti, da li su to "sigurne" premije u obliku tendera ili sastavljene od fizickih lica, kolika je ucestalost steta........530i wrote:Da organizujemo neku humanitarnu akciju za siromašna privatna osiguranja!?Bakir1 wrote:Ja mislio ti ozbiljniji linkas mi sa osiguranje drzavno i najvece zahvaljujuci cinjenici upravo sto je drzavno ma hajte molim vas...
kompletnu bransu i stanje u njoj trebamo potkrijepiti linkom na sarajevo osiguranje, svih njih 17 su isti, tako je...
a sebi cemo za primjenu zakona naci milion malih opravdanja zasto to ne bi tako trebalo biti i sve involvirane u primjenu istog proglasiti cemo lopovima.
ako je osiguranjima bio cilj primjena pravilnika o bonusu i malusu zasto im je trebalo 17 godina i 5 direktora da se dodje do toga
-
530i
#361 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Ako nemaju para neka zatvore butigu...ili neka im država zatvori.
-
walk_M-A-N
#362 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Vidim kuda ide želja osiguranja, da pomaknu skalu, uvijek im malo. I ja mislim da treba drugačije ali tako da samo država naplaćuje ovo, a ne osiguranja.Bakir1 wrote: zastarjelost sistema premijskog ogleda se recimo u cinjenici da tabela pocinje od 22KW sto je snaga koju nema ni jedan jedini nov automobil, i u cinjenici da su svi automobili iznada 110 KW tretirani isto....
Kakve veze ima rizik sa snagom, kao jače auto je veća opasnost? Gluposti. Vrijednost auta i starost ok. I baš bi trebalo pričati o riziku.
Koji je izvor podataka? Zanima me i koliko su ukupni i pojedinačni prihodi po osiguranju a koliko je isplata za štete.Bakir1 wrote: u FBiH ima godisnje 100.000 steta i oko 20.000 novih osiguranika na skoro milion vozila, procentualno znaci 10% ce platiti vise 35% osiguranje a 2% ce platiti 50% vise osiguranje, to je matematika..
Drugo, kad pričamo o '98, koliko je bilo nesreća u FBiH kroz sve ove godine? Jer ako broj sudara, povrijeđenih, stradalih, opada, pada i rizik, te se logično osiguranje treba smanjiti.
Najvažniju podvalu su osiguranja izvela davno, kad su progurali obavezni zajednički minimalni iznos, čime je ukinuto tržišno takmičenje, te oni djeluju kao kartel, svima dobro.
To je logika 'država za bankare, osiguranja, notare..' i slične, koji uzimaju kajmak od svojih 'klijenata'. I drugdje je tako, ali čovjek sa nekoliko hiljada mjesečno o tome ne razmišlja kao onaj sa 800, ako i toliko.
- Bakir1
#363 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
izvini sto ti moram ovo reci ali napisao si toliku kolicinu gluposti da ja stvarno nemam snage ni volje obrazloziti ti bilo sta.
-
tempuser
#364 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Kako mislis da osiguras zastitu osiguranika, ostecenika, isplatu steta itd itd ako dozvolis nekontrolisano formiranje, u ovom slucaju dampiranje cijena itd?walk_M-A-N wrote: Najvažniju podvalu su osiguranja izvela davno, kad su progurali obavezni zajednički minimalni iznos, čime je ukinuto tržišno takmičenje, te oni djeluju kao kartel, svima dobro.
To je logika 'država za bankare, osiguranja, notare..' i slične...
- Doda37
#365 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Jutros u drustvu za kavom cujem da nece ovo ici kako su zamisli. Covjek imao dvije nezgode svojom krivnjom, krenuo da reg. automobil. Njegovo osiguranje odbije mu dati 50% popust radeci po pravilima, on ode u drugo osiguranje oni mu daju popust !!!
Pitanje ako neko zna
Posudim automobil , nekome ko nema automobil na sebi, skrivi nezgodu , kome idu penali??
Pitanje ako neko zna
Posudim automobil , nekome ko nema automobil na sebi, skrivi nezgodu , kome idu penali??
-
tempuser
#366 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Tebi! Za osuguranje nema razlike da li si kao vlasnik vozila siguran vozac koji daje vozilo na koristenje nesigurnima ili si sam nesugyran vozac, u svamo slucaju tvojim vozilom upravlja nesiguran vozac i rizik je za osiguranje!
-
530i
#367 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Sistem dobar, odličan, nema šta... 
- supercali
#368 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
kad budes registrovao auto platis 50% a tom jaranu kazes da iskesira ostatak i tako dok ne dodjes do 50% bonusaDoda37 wrote:Jutros u drustvu za kavom cujem da nece ovo ici kako su zamisli. Covjek imao dvije nezgode svojom krivnjom, krenuo da reg. automobil. Njegovo osiguranje odbije mu dati 50% popust radeci po pravilima, on ode u drugo osiguranje oni mu daju popust !!!
Pitanje ako neko zna
-
zrakomlat
#369 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
supercali wrote:kad budes registrovao auto platis 50% a tom jaranu kazes da iskesira ostatak i tako dok ne dodjes do 50% bonusaDoda37 wrote:Jutros u drustvu za kavom cujem da nece ovo ici kako su zamisli. Covjek imao dvije nezgode svojom krivnjom, krenuo da reg. automobil. Njegovo osiguranje odbije mu dati 50% popust radeci po pravilima, on ode u drugo osiguranje oni mu daju popust !!!
Pitanje ako neko zna
- mobsterc
#370 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Nije da se razumijem u konkretan zakon, ali ako bi isli jednostavnom logikom, taj neko ima vozacku iako nema auto, zasto bi tebi isli penali? Idu valjda njemu AKO nekada bude registrovao auto jer se to veze za vozaca a ne za auto.
Dolazimo do jos jednog paradoksa, ja prije 5 god registrovao auto i time sebi obezbijedio 50%, sada nemam auto i vozim od oca, napravim 5 udesa - otac izgubi bonus a meni ostaje 50% ako hocu sutra registrovati auto. Onda nakon tih 5 udesa mozemo prebaciti auto na mene i uzivati u 50%
Dolazimo do jos jednog paradoksa, ja prije 5 god registrovao auto i time sebi obezbijedio 50%, sada nemam auto i vozim od oca, napravim 5 udesa - otac izgubi bonus a meni ostaje 50% ako hocu sutra registrovati auto. Onda nakon tih 5 udesa mozemo prebaciti auto na mene i uzivati u 50%
- supercali
#371 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
ovo ima smislamobsterc wrote:Nije da se razumijem u konkretan zakon, ali ako bi isli jednostavnom logikom, taj neko ima vozacku iako nema auto, zasto bi tebi isli penali? Idu valjda njemu AKO nekada bude registrovao auto jer se to veze za vozaca a ne za auto.![]()
al opet pitanje je hoce li ovaj ikad registrovati auto
ili ce raditi isto kao sto i sada sa kaznama
ja napravio kaznu a kazem mama vozi nek na nju ide da ne platim a ona ne moze registrovati al ja regularno registrujem
znaci ti kad god napravis sudar reci ces otac mi je vozio ili obratno govorit ces ja sam napravio sudar a na ocu i tvoje auto
- supercali
#372 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
logicno penali idu jaranu u vidu placanja razlike koja je njegova krivicazrakomlat wrote:supercali wrote:kad budes registrovao auto platis 50% a tom jaranu kazes da iskesira ostatak i tako dok ne dodjes do 50% bonusaDoda37 wrote:Jutros u drustvu za kavom cujem da nece ovo ici kako su zamisli. Covjek imao dvije nezgode svojom krivnjom, krenuo da reg. automobil. Njegovo osiguranje odbije mu dati 50% popust radeci po pravilima, on ode u drugo osiguranje oni mu daju popust !!!
Pitanje ako neko zna
Posudim automobil , nekome ko nema automobil na sebi, skrivi nezgodu , kome idu penali??![]()
- mobsterc
#373 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Nije bas da mozes to tek tako reci, jedino da smo obojica u autu pa zamijenimo mjesta.
Eventualno da se dogovori sa drugim sudionikom da nista ne kaze muriji..
Eventualno da se dogovori sa drugim sudionikom da nista ne kaze muriji..
- supercali
#374 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
pa ne kazem da je jednostavno al isto je i sa kaznama
kamera kad slika prikaze lika kako vozi
javio lik da mu je stari vozio
i dosli na ono gledanje snimka kad njemu policajac -jel ti otac brat blizanac?
kamera kad slika prikaze lika kako vozi
javio lik da mu je stari vozio
i dosli na ono gledanje snimka kad njemu policajac -jel ti otac brat blizanac?
-
tempuser
#375 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja
Zato sto sto si mu dao auto i steta ce biti placena s tvoje police, a ne s njegove ako jednog dana mozda registruje auto. Rizican si kao osiguranik, za osiguranje nema razlike da li si delikventan vozac ili si siguran vozac, a svoje vozilo dajes na koristenje delikventnim vozacima.mobsterc wrote:Nije da se razumijem u konkretan zakon, ali ako bi isli jednostavnom logikom, taj neko ima vozacku iako nema auto, zasto bi tebi isli penali? Idu valjda njemu AKO nekada bude registrovao auto jer se to veze za vozaca a ne za auto.![]()