Od 1851. godine, i nestanka istinske elite u Bosni, bošnjački narod je obezglavljen i u stalnom strahu od svojih komšija. Sve od tada pa do dan - danas, naš narod se nije uspio vratiti jedinoj, vrlo kratkoj i jednostavnoj strategiji koju su naši preci vješto branili pred mnogo većim silama a ona se jednom rječju zove - BOSNA ili DRŽAVA BOSNA ako hoćete. Filozofija je uvijek bila; Bošnjaci moraju držati teritorij preko Drine sve dok je Srba s one strane, jer su bili itekako svjesni opasnosti koja s one strane vreba. Međutim, kako nam je planski kolektivno sjećanje izbrisano, a pogotovo sjećanje na XIX stoljeće, jedan od najvažnijih perioda naše historije, tako nam je iz naših svakodnevnica izbrisana i ona jednostavna strategija koja se zove Bosna. Bošnjaci, da bi se vratili sami sebi, moraju prvo osvijestiti svoje mlade generacije, naučiti najvažniji dio svoje historije, naučiti ko su i šta su, i što je najvažnije steći svijest o važnosti postojanja Bosne za postojanje njih samih jer kao što jednom reče neki pametan čovjek; Niti može biti Bošnjaka bez Bosne, niti Bosne bez Bošnjaka, jer u suprotnom, kad - tad će se ponoviti zločini iz Srebrenice, Podrinja, itd.. Da se imalo ozbiljnije analizira efekat srpskog nacionalističkog orgijanja po Sandžaku i Istočnoj Bosni proteklih 150 godina, pitanje je da li bi Srebrenica bila naše najveće stratište, a svijest o tome kod našeg naroda je ravna nuli.nikad_vise wrote:Potaknut propagandom koja ovih dana hara BiH,a koja se servira preko RTRS,mislim da bi Probosanski blok trebao da na jednom mjestu razmatra strategije i analizira dogadaje koji nam se serviraju od nasih susjeda iz Srbije.Svima je jasno da kroz historiju postojanja ove drzave i ovog naroda,BiH nikad nije prestala da bude smatrana Srpskom svojinom i da se na svaki moguci nacin nastoji destabilizirati sitvacija u BiH.Odnos koji gaji srpski narod prema Bosnjackom narodu je i vise nego poznat a reflektuje se u negiranju genocida nad Bosnjacima,pravljenjem terorista od Bosnjackog naroda,napadanju Bosnjackih povratnika u RS,kamenovanju Bosnjackih dzamija,okupiranju zemlje Bosnjackih povratnika,do blokade drzave BiH od strane srpskog korpusa koji uz direktnu direktivu iz Beograda nastoji da sto vise podriva sistem i urusava drzavu BiH.
20 godina poslije rata,stvari se nisu pomakle sa mjesta.U Srbiji danas vladaju oni koji su pozivali na ubijanje i klanje "muslimana",u RS vladaju oni koji placaju agencije koje ce siriti propagandu da su Bosnjaci izmislili broj zrtava u Srebrenici.20 godina je bilo dovoljno da se nadje jedan Srpski vodja koji ce pogledati istini u oci i priznati zvjerstva koja su Srbi pocinili,i koji ce otvoriti vrata nekom suzivotu sa ostalim narodima na Balkanu.
Prica o suzivotu sa Srbima se svakim danom cini kao jedna obicna demagogija ako uzmemo u obzir da se Bosnjaci nastoje prikazati teroristima,da se napada na Bosnjake povratnike,da se kamenuju dzamije,da se docekuju ratni zlocinci,da se ulicama i skolama daju imena ratnih zlocinaca,da se Bosnjaci privode i zatrasuju....i tako dalje..moglo bi se na stotine stranica ispisati odnos Srba prema Bosnjacima koji je u pravilu pljuvacki,omalozavajuci,satanizirajuci..
Mislim da bi Bosnjaci morali imati novu strategiju i da bi konacno iz defanzive morali da predju u politicku ofanzivu.Godinama se pljuje po nama a mi pognute glave vjerujemo u neki suzivot sa Srbima.Tog suzivota tesko da moze biti.Jedna od onih stvari koje sam gore pobrojao je dovoljna da jedan narod izgubi povjerenje u drugi a mi svaki dan imamo od nasih susjeda po nekoliko koji govore kako oni gledaju na nas Bosnjake i sta o nama misle.
Nekad je to transparent "noz,ziva,Srebrenica",nekad je to "hapsenje zbog zastave ljiljana",nekad je to "kamenovanje svatova",nekad je to "ubi,zakolji,da turcin ne postoji"(iako nismo turci,salju nam jasnu poruku koliko nas vole i kako nas gledaju)..Onako ako prodje jedan dan bez nekog poziva na linc Bosnjaka,onda ce se na nekoj svadbi zapjevati "'Oj Pazare novi Vukovare, oj Sjenice nova Srebrenice'..i tako svaki dan dok cekamo nas suzivot..
Volio bi da se ozbiljno drzimo teme i da analiziramo na koji nacin bi Bosnjaci trebali da pocnu biti politicki mudriji.
Mi kao narod smo jako mali i svaki saveznik nam je jako bitan.Trenutno imamo saveznike u Turskoj a naklonost SAD i EU.
Licno smatram da bi smo se trebali okrenuti saveznistvu sa Albanijom i snazno raditi na destabilizaciji Srbije.
Istocne krajeve Bosne treba totalno ekonomski ojacati i utvrditi Bosnjake na Drini.
Zanima me razmisljanje ostalih forumasa.
Sve dok se našem narodu ne vrati u svijest važnost postojanja države Bosne za samo njegovo postojanje, i sve dok se našim nadrielitama ne vrati na prvo mjesto strategija "Država Bosna" prije ličnog bogaćenja i samopromocije, nema boljitka za Bošnjake, pa konzekventno tome ni za Bosance.