Kat wrote:Sjećanja Abdul-Hamida II posljednjeg halife i Osmanlijskog sultanaArmenski problem nisu izazvali sami Armeni, i mogu slobodno reći da su Armeni najbolje zastupali i predstavljali osmanizam. Služili su našoj civilizaciji i učinili mnogo na očuvanju naše države. Među njima se pojavilo izvrsnih osmanlija sa svojim zaslugama i lijepim odnosom i Armeni nikada nisu imali pritužbi na nas. Međutim, Rusi da bi ostvarili svoje ciljeve u Bugarskoj i kako bi otkinuli novi komad osmanlijske imperije zavrtili su ih oko svog prsta. Poslali su im svoje špijune zajedno sa svećenicima i učiteljima i digli ih na ustanak protiv nas. Tako su Armeni upali u ovu avanturu.
Ne postoji narod koji je zadovoljan slabošću države u kojoj živi. Ne želim kazati da su Armeni iz ovog razloga bili mirni i razumni, sami od sebe, ali s obzirom da nisu imali nikakvu snagu – poput drugih naroda – mogli su čekati neko drugo vrijeme, ali su huškanje i sijanje smutnje naveli neke od njih da požure s pobunom.
Kada bi smo proučili srž problema, vidjeli bi da Rusi nisu podržavali nastanak nezavisne armenske države „Armenistana“ u Anadoliji jer su unutar svojih granica imali Armene koji su mogli u tom slučaju da traže priključenje tim nezavisnim Armenima. Ruski plan se sastojao u tome da pruže „prst od meda“ ustima Armena i izazovu nerede u Anadoliji. Nije prošlo puno vremena i njima su se u tome pridružili Britanci i Francuzi. I oni su htjeli da se pitaju u tom novom dijelu koji će biti otkinut od osmanlijske države.
Prema Armenima sam bio blag, ali sam spriječio njihovo okupljanje oko jedne ideje
Abdul-Hamid II
Prva armenska revolucionarna organizacija nije formirana u Anadoliji, već u Parizu. Ovo sve objašnjava. Drugim riječima, smutnja je došla izvana. Učinio sam sve što sam mogao da zaustavim smutnju i spasim ove dobre osmanlije od skretanja ka pogrešnim putevima. S jedne strane, odnosio sam se blago prema njima, a s druge strane, koristio sam sukob koji je postojao među pravoslavnim i katoličkim armenima i spriječio tokom dugog perioda njihovo okupljanje oko jedne ideje.
Francuzi su štitili katolike, a Rusi pravoslavce. Nekada sam stajao na stranu jednih, a nekada na stranu drugih, ali nikada nisam gubio iz vida da su obje skupine osmanlijska raja i samo sam pokušavao da spriječim njihovu pobunu.
Oni su prvo uništili svoje krajeve i onda su se okrenuli protiv muslimana. Znao sam, kao i ostatak svijeta, o kakvoj se igri radi. Igrali su je u Bugarskoj i završila se tako što je Bugarska dobila nezavisnost. Zbog toga sam nastojao da preko snaga sigurnosti spriječim sukob između Armena i muslimana.
Kako je zapad odvajao dijelove osmanlijske države
Cilj Armena je bio da izazovu muslimane da ih napadnu i da onda dignu na noge čitav svijet kako bi se evropske države umiješale i rekle da je suživot između ove dvije skupine nemoguć i zato je neophodno da Armeni dobiju nezavisnost. Sve ove smutnje koje su pokretali svećenici, učitelji i agenti nisu imale odjeka na samom početku jer mnogo Armena osmanlija nije prihvatalo ovakvo djelovanje. Kada su to revolucionarne organizacije shvatile, počele su sa činjenjem masovnih zločina kako bi primorale ove časne Armene koji su nam bili odani da ih slijede. Ovi časni Armeni su bili u nedoumici i strahu kako od vlasti, tako i od armenskih organizacija. Ubrzo su i oni počeli da pomažu i štite članove tih organizacija. Ovo je bila prva faza te igre.
U drugoj fazi, neki Armeni su oblačili tursku odjeću i onda ubijali druge Armene koji im nisu htjeli pomagati, a zatim su govorili: Zar ne vidite kako vas Turci ubijaju, i zar nam se i dalje nećete pridružiti? Ovo je bilo s jedne strane, a s druge strane, ulazili su u turska sela i protiv muslimana koristili različite načine ubijanja i mučenja. Jedan od tih jeste da bi rasporili tijelo, napunili ga barutom i zapalili. Oni koji su poticali Armene na ovakva djela su nastojali da to neprestano čine, naročito u regiji Sasun.
Kako bih zaustavio sukob između Armena i muslimana poslao sam vojsku pod komandom maršala Zeki Paše u ovaj kraj da ugasi pobunu. Ambasadori velikih država su tada jedan za drugim pohrlili u dvor govoreći da je ubijanje jadnih Armena zločin. U tome se naročito isticao britanski ambasador koji je tražio da se odmah formira komisija koja će da sprovede istragu i da joj se pridruži britanska vojna misija koja bi došla na mjesto događaja i vodila ovu komisiju. Tada sam rekao svim ambasadorima, pa i britanskom, oštrim tonom: Ovo je pitanje unutrašnje sigurnosti i vojska će očistiti ova mjesta od zločinaca. Onda sam dodao: Neću dopustiti slanja vojnih misija jer će sama pojava britanskog oficira u ovom kraju izazavati nove nemire među narodom koji se tek umirio. Britanski ambasador je otišao od mene savladan čuđenjem i nevjericom.
Britanija potiče armensko pitanje kako bi odvratila svjetsku javnost od Egipta
Imao sam saznanja tih dana o sukobima Britanije i Rusije na Dalekom Istoku. Ni Rusija ni Britanija, pa ni Francuska koja je to činila zbog Njemačke, nisu mogle da se ozbiljno umiješaju, i nisu to učinile. Ali je Britanija učinila sve što je mogla godinama nakon toga da potiče armensko pitanje kako bi skrenula pažnju sa svog uplitanja u Egiptu i usmjeri pažnju svjetske javnosti na osmanlijsku državu.
Kada su Armeni uvidjeli da svoj cilj neće moći ostvariti djelima koja su počinili u Anadoliji, doveli su svoje skupine i organizacije u Istanbul i radili na izazivanju nemira u njemu. I uspjeli su u tome. Međutim, velike države su znale da neću dati nezavisnost ovim razasutim Armenima koji nigdje nisu činili većinu. Znale su i da sve mogu držati pod kontrolom i da nemaju snage s kojom bi ušle u rat zbog međusobnog rivalstva. Tako je armensko pitanje bilo uznemirujuće za osmanlijsku državu jer je otvorilo vrata uplitanja velikih država u unutrašnja pitanja sve do posljednjih godina.
Evropska štampa je bila uperena protiv mene
I Evropska štampa je dala svoj doprinos ovom pitanju... Stalno je pisala o njemu, napadala me i nazivala „Crvenim (Krvavim) sultanom“ podstičući svjetsku javnost protiv mene. Tako je armensko pitanju zaokupljalo svjetsko javno mnijenje, ali nije bilo važno pitanje na međudržavnom nivou. Na tom planu velike zasluge pripadaju Seid Paši.
Mladoturski pokret izvan zemlje sarađuje sa Armenima protiv mene
Nisam bio iznenađen što su Armeni željeli nezavisnost, naročito nakon što sam saznao kako su ih velike države stalno huškale na to, ali sam bio iznenađen time da su neki članovi mladoturskog pokreta koji su pobjegli u Evropu i napadali me kroz štampu sarađivali sa članovima armenskih organizacija, kao i time da su za to od njih dobijali novac. Govorili su da žele spasiti osmanlijsku državu od raspada, a sarađivali su sa onima koji rade na njenom razbijanju i sklapali dogovore sa njima. Šta bi samo učinili i dokle bi išli da nisam napravio razdor među njima? Da li je uspostavljanje armenske države u središtu Anadolije dokaz njihovog patriotizma?!
Bilježim ovo kao pouku i da se zna ko su bili prijatelji mojim neprijateljima.
Dok država danas plače, sama pomisao na njih u meni izaziva nemir i zabrinutost.
Oni nisu srušili Abdul-Hamida...
Oni su srušili osmanlijsku državu!!
14. mart 1333 (14.3.1917)
1915 - 2015 Genocid nad Armencima
- Sanjarko
#351 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
- Fantassin
#352 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Jel ga i poslanik Muhamed upotrebljavao... mislim to jedno Č/ĆVizionar 1985 wrote:Ja ne vjerujem u meko i tvrdo Č/ć prije davno bilo je samo jedno Č/Ć pisalo se kao Ch.Fantassin wrote:
Koristi i "meko" č ono nije tvoj neprijatelj
Ismijavaš ljude srami se.
- Sanjarko
#353 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Otkud milioni Krščana umjesto Višebožaca.emillio estevez wrote:apoksiomen wrote:Muslimani sa Balkana su većinom prognani, ne pobijeni. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, čitaj definicije. Dakle, tipično negiranje genocida sa onim "a šta su oni nama..." i sl. Kao i Srbi, šta me briga za Srebrenicu, pogledajte Jasenovac itd.Vizionar 1985 wrote: Prvo 250.000 pa 500.000 pa 750.000 pa 1.000.000 pa 1.500.000
Šta je sa Turcima i ostalim Muslimanima koje su roknuli Armenci i Njihova brača Ortodoksni Krščani i ostali Krščani.
Pola balkanske populacije Muslimana istrijebili u Hrvatskoj,Bosni,Srbiji,Mađarskoj,Rumuniji,Bugarskoj,Makedoniji,Albaniji,Grčkoj,Rusiji i ostatku Azije,Evrope, i Afrike.
Milione Muslimana ubili,ubijali,opljačkali,pljačkali,protjerali,silovali žene,palili žive,nabijali na kolce i krstove žive,klali žive,mučili itd.
Nisu džaba Vlad Tepeša Drakulusa nazvali Vlad nabijač jer je žive ljude sve od žena djece mlado staro nabijao na kolce i razapinjao na krstove.
Ne znam za ni jednog Turčina ili Muslimana tada da su nabijač nazvali.
Jedino se Krščani Hajdučijom ponose.
Hajduk=Drumski razbojnik,pljačkaš,ubica,silovatelj itd.
Znate valjda svi na forumu priču o Alibabi i 40 Hajduka.
Za Krščane Hajduk=Junak,Junačina
Dakle, tebi i takvima kao tebi je cilj progurati viktimologiju muslimana kao sredstvo odvraćanja pažnje od ovog konkretnog genocida.
Otkud milijoni muslimana po balkanu.aziji,sjevernoj afric,indijskom potkontinentu
Isle hodze sa cvijecem i ljudi im se bacali pod noge.
Macem i vatrom su se sluzili samo oni drugi , nasi nisu.
Eto oni širili se mirnim putem.
Dovoljno reči da su Hipatiju ubili samo zato što je u Filozofiju vjerovala.
Licemjerje bez granica.
Kako su se vladari i carstva širila tako je se i religija.
Znaš izreku Čija je zemlja toga je i vjera.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Cuius_reg ... us_religio
- Sanjarko
#354 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Srami se ismijavaš to govori o tebi. Kakve veze Muhamed ima sa nama na ovim prostorima što miks Jugo Slavenskim Jezikom + ostali jezici govorimo i pišemo.Fantassin wrote:Jel ga i poslanik Muhamed upotrebljavao... mislim to jedno Č/ĆVizionar 1985 wrote:Ja ne vjerujem u meko i tvrdo Č/ć prije davno bilo je samo jedno Č/Ć pisalo se kao Ch.Fantassin wrote:
Do prije 150 godina jedno Ch bilo pa mafija intelektualna uvela dva.
Ja imam pravo da pišem kako hoču niko mi ne može nametnuti svoja svatanja, uvjerenja i gluposti.
A dva č/ć slova glupost zešča.
- MyTao
#355 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Nema nista gore od ljudi koji na temi koja sluzi za raspravljanje o genocidu u ARMENIJI, pocnu pricati o drugim zlocinima... Takvi ljudi mi se gade. Ja sam rodjen u Srebrenici, pola familije su mu pobili takvi koji su taj genocid opravdavali onim sto se desilo u Jasenovcu ili onim sto su Turci radili po Balkanu 500 godina. PUUUU!
- Sanjarko
#356 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Što sam licemjer što ne prihvatam što mi se servira od močnika,elita,lažova itd.cyprus wrote:Licemjer si zato što imaš duple aršine... Pa ti tako nije teško ''povjerovat'' u genocide koje su pretrpili muslimani, a ''ne vjeruješ'' u genocide koje su počinili muslimani... Ovo sam stavio pod navodnike, jer nije to stvar vjerovanja, nego pukog bezobrazluka, nemorala i kako rekoh licemjerja... A nisi jedini... Istu vrstu licemjerja možeš pronaći i sa druge strane entitetske linije, počevši od Lukavice pa do Laktaša, a sada vidimo da takva vrsta moralne nakaznosti nije strana ni nekima na ovoj strani navedene linije...Vizionar 1985 wrote:Što sam licemjer jer ne vjerujem svemu što mi serviraju elite,močnici,pobjednici,zavjerenici,mediji itd.cyprus wrote:Mislim da su rezultati ankete za pohvalu... 3/4 forumaša koji su glasali nisu negatori genocida![]()
Naravno, imamo i 1/4 žestokih licemjera, ali to nije nikakva novina...
Pljujete po Turcima Turci ono Turci ovo a negirate milione pobijenih Turaka,Muslimana i Pro Turskih orjentisanih Armena od istih tih Armenaca,Rusa,i ostalih Krščana.
Simple as that...
Ne mislim da su ljudi bezgriješni pa tako i mnogi Muslimani a upitno koliko je Muslimana ustvari pravi vjernici a koliko je lažnih vjernika/hipokrita/glumaca/nevjernika/licemjera što samo glume Muslimane i Vjernike.
Istih ima među ostalim vjernicima ne samo Muslimanima.
Genocid kao termin smišljen poslije II svj.rata pravno ako nema presude da je neko osuđen za genocid nema genocida.
Što onda ne sude svima što su izvršili genocide i cijele skoro narode istrijebili.
Britancima,Amerikancima,Francuzima,Kanađanima,Španjolcima,Portugalcima,Jevrejima,Hrvatima,Talijanima,Indijcima,itd. i uključujući Muslimanskim narodima.
Deklaracija o genocidu da se desio bez presude suda nekog barem vrhovnog UN-a nevažna je.
Presuda mora biti.
Što Armeni ne otvore svoje tajne arhive o svemu što se dešavalo nego kriju ih ko zmija noge.
Imate li vi ljudi razuma.
- Sanjarko
#357 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
MyTao wrote:Nema nista gore od ljudi koji na temi koja sluzi za raspravljanje o genocidu u ARMENIJI, pocnu pricati o drugim zlocinima... Takvi ljudi mi se gade. Ja sam rodjen u Srebrenici, pola familije su mu pobili takvi koji su taj genocid opravdavali onim sto se desilo u Jasenovcu ili onim sto su Turci radili po Balkanu 500 godina. PUUUU!
Pa ovi navijači Armenaca negiraju da su Armenci ubijali Turke i Druge Armence lojalne Turcima, i Armence Muslimane.
- GeeTnT
#358 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Sjećaš li se šta je rečenice koju je izgovorio Mladić u Srebrenici u kojoj je spomenuo "dahije".... a, to što je tada govorio, danas ovde na ovom forumu možeš pronaći u svakom postu.MyTao wrote:Nema nista gore od ljudi koji na temi koja sluzi za raspravljanje o genocidu u ARMENIJI, pocnu pricati o drugim zlocinima... Takvi ljudi mi se gade. Ja sam rodjen u Srebrenici, pola familije su mu pobili takvi koji su taj genocid opravdavali onim sto se desilo u Jasenovcu ili onim sto su Turci radili po Balkanu 500 godina. PUUUU!
Naravno sve u svrhu poniženja svih stradalih Bošnjaka...
Ponovo ću postaviti pitanje koje sam nedavno postavio: "Ako nisu svi Srbi krivi za zločin, kako se onda mogu okarakterisati ti isti Srbi koji šute i gledaju zločince medju njima i šute"?
- Sanjarko
#359 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Pa nema presude.Lepi_Lukic wrote:Ne razumijem tu dvojbu da li je bio genocid ili neNaravno da je bio kako u Armeniji tako i u Srebrenici, Kambodzi, Ruandi itd.
Ja bih vise postavio pitanje, odnosno zabrinuo se i zapitao se zasto Bosnjaci kao narod koji su na svojoj kozi osjetili znacenje genocida (ne svi u manjini,hvala bogu) tako zustro i kategoricno negiraju genocid u Armeniji, mislim ne shvatljivo je iz mnogo razloga.
Bosnjaci kao narod je na svojoj kozi osjetio sta znaci genocid, sta znaci prolijevanje krvi, masovno ubijanje, od ubijanja dojencadi pa do staraca ... i po svemu trebali bi da se suosjecaju sa Armencima, i ne samo sa njima vec sa svakim drugim narodom koji je dozivio isto ali i prezivio, i umjesto toga na scenu stupaju kvazi cuvari "torova", koji za sitne interese sa Turcima, okrecu vodu na drugi mlin, pri tome prvo negirajuci genocid a zatim kao i "napadajuci" Njemacku zbog drugog svjetskog rata (komentari na clanak o nazivanju Bundestaga zlocin nad Armencima genocidom), ili koristeci fraze "kada ovi opravdaju ovo, onda neka tek opravdaju genocid nad Armenima" a pri tome Bosnjacki insan (opste poznato) ne gleda niti ga interesuje sta je primjerice Njemacka kao drzava uradila, ucinila, pomogla, obnovila itd. od 1996. pa do danas, jednostavno ne gleda se svoj interes, vec se prodaje za tudji, ovo nazovi lizanje sa Turcima koji su za mene obicni okupatori srednjovjekovne BIH i nista drugo, kad tad ce doci pojedincima na naplatu, kako drzavi BIH, tako i politicarima ali i ovim Turskim dupe ljupcima ...
Ubijanje milion ipol ljudi ne moze biti nista drugo nego genocid, realno oduran je Erdoan u relativiziranju ovog strašnog zločina, i to pogotovo nacinu na koji to radi i cini, uostalom gledajuci gdje god su Turci kročili cinili su strasne zlocine, a naročito su zli i okrutni bili prema starosjediocima krsćanima (dokaza na hiljade), po meni je i provala Turaka u Bosnu i opcenito na Balkan genocid samo sto se zbio par stotina godina ranije i samim tim Turci nikada se nebi smjeli primiti u EU. jer nisu dio te civilizacijske razine.
Uticaj Turske na BIH (Bosnjacki narod) je i vise nego ocigledan, primjera mnogo kako onih skrivenih tako i onih ne skrivenih, prijateljstvo da ali i nista vise od toga, a ne da nam djeca slave Turske nacionalne praznike po BIH ili primaju Turske obicaje pri obrezivanju noseci neke njihove tradiocalne odore.
Stvarno da se covjek zapita, kako i gdje sa ovom logikom ...
Turci hoče na sud a Armenci neče.
Što neče zapitaj se.
- Sanjarko
#360 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Pa Erdogan ne negira da je bilo zločina i hoče da se arhive otvore na obje strane i sud da utvrdi šta je bilo tačno.Lepi_Lukic wrote:Ne razumijem tu dvojbu da li je bio genocid ili neNaravno da je bio kako u Armeniji tako i u Srebrenici, Kambodzi, Ruandi itd.
Ja bih vise postavio pitanje, odnosno zabrinuo se i zapitao se zasto Bosnjaci kao narod koji su na svojoj kozi osjetili znacenje genocida (ne svi u manjini,hvala bogu) tako zustro i kategoricno negiraju genocid u Armeniji, mislim ne shvatljivo je iz mnogo razloga.
Bosnjaci kao narod je na svojoj kozi osjetio sta znaci genocid, sta znaci prolijevanje krvi, masovno ubijanje, od ubijanja dojencadi pa do staraca ... i po svemu trebali bi da se suosjecaju sa Armencima, i ne samo sa njima vec sa svakim drugim narodom koji je dozivio isto ali i prezivio, i umjesto toga na scenu stupaju kvazi cuvari "torova", koji za sitne interese sa Turcima, okrecu vodu na drugi mlin, pri tome prvo negirajuci genocid a zatim kao i "napadajuci" Njemacku zbog drugog svjetskog rata (komentari na clanak o nazivanju Bundestaga zlocin nad Armencima genocidom), ili koristeci fraze "kada ovi opravdaju ovo, onda neka tek opravdaju genocid nad Armenima" a pri tome Bosnjacki insan (opste poznato) ne gleda niti ga interesuje sta je primjerice Njemacka kao drzava uradila, ucinila, pomogla, obnovila itd. od 1996. pa do danas, jednostavno ne gleda se svoj interes, vec se prodaje za tudji, ovo nazovi lizanje sa Turcima koji su za mene obicni okupatori srednjovjekovne BIH i nista drugo, kad tad ce doci pojedincima na naplatu, kako drzavi BIH, tako i politicarima ali i ovim Turskim dupe ljupcima ...
Ubijanje milion ipol ljudi ne moze biti nista drugo nego genocid, realno oduran je Erdoan u relativiziranju ovog strašnog zločina, i to pogotovo nacinu na koji to radi i cini, uostalom gledajuci gdje god su Turci kročili cinili su strasne zlocine, a naročito su zli i okrutni bili prema starosjediocima krsćanima (dokaza na hiljade), po meni je i provala Turaka u Bosnu i opcenito na Balkan genocid samo sto se zbio par stotina godina ranije i samim tim Turci nikada se nebi smjeli primiti u EU. jer nisu dio te civilizacijske razine.
Uticaj Turske na BIH (Bosnjacki narod) je i vise nego ocigledan, primjera mnogo kako onih skrivenih tako i onih ne skrivenih, prijateljstvo da ali i nista vise od toga, a ne da nam djeca slave Turske nacionalne praznike po BIH ili primaju Turske obicaje pri obrezivanju noseci neke njihove tradiocalne odore.
Obostran genocid, genocid samo nad Armenima itd.
Čovjek Erdogan čak i izvinio se za to iako on i Turci i sadašnja Turska nemaju veze sa Osmanlijskim carstvom iz tog vremena.
Pitaj te se što Armenci na sud ne idu ako je istina na njihovoj strani ako oni nisu Turke i ostale lojalne Osmanlijskom carstvu ubijali.
- Lepi_Lukic
#361 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
[quote="Vizionar 1985"][quote="Lepi_Lukic"]Ne razumijem tu dvojbu da li je bio genocid ili ne :-) Naravno da je bio kako u Armeniji tako i u Srebrenici, Kambodzi, Ruandi itd.
Stvarno da se covjek zapita, kako i gdje sa ovom logikom ...[/quote]
Pa Erdogan ne negira da je bilo zločina i hoče da se arhive otvore na obje strane i sud da utvrdi šta je bilo tačno.
Čovjek Erdogan čak i izvinio se za to iako on i Turci i sadašnja Turska nemaju veze sa Osmanlijskim carstvom iz tog vremena.
Pitaj te se što Armenci na sud ne idu ako je istina na njihovoj strani ako oni nisu Turke i ostale lojalne Osmanlijskom carstvu ubijali.[/quote]
Nacin na koji ti pokusavas neke stvari da postavis je vise nego i degutantan da ne kazem odvratan ... ;-)
Erdoan negira genocid i to uporno, degradirajuci broj zrtava nesto slicno ako ne i isto ono sto radi Dodik i pojedini srpski nacionalisti sa Srebrenicom, njegovo obilazak nekih grobova, polaganja cvijeca , uporno izjavljivanje da nije rijec o genocidu na dan kada Armenci obiljezavaju ubistva svojih 1.500.000 sugradjana i vise nego jasan, dakle ako se Erdoan izvinuo, ovi nebi trebali zlocin zvati genocidom vec, samo zlocinom ??? :-)
Obostrani genocid !? :-)
Malo pogledaj po dokumentima koji su ti dostupni na netu prvo sta se desilo, i sta se desavalo, po tebi dakle ni Srbija nije odgovorna za zlocin u Srebrenici jer u vrijeme genocida u Srebrenici nije postojala vec je egsistirala Jugoslavija, ili primjerice genocid u Srebrenici nebi zvao genocidom da ga sud u Hagu nije nazvao genocidom !? :? ne budi dvolican prijatelju ...
Stvarno da se covjek zapita, kako i gdje sa ovom logikom ...[/quote]
Pa Erdogan ne negira da je bilo zločina i hoče da se arhive otvore na obje strane i sud da utvrdi šta je bilo tačno.
Pitaj te se što Armenci na sud ne idu ako je istina na njihovoj strani ako oni nisu Turke i ostale lojalne Osmanlijskom carstvu ubijali.[/quote]
Nacin na koji ti pokusavas neke stvari da postavis je vise nego i degutantan da ne kazem odvratan ... ;-)
Erdoan negira genocid i to uporno, degradirajuci broj zrtava nesto slicno ako ne i isto ono sto radi Dodik i pojedini srpski nacionalisti sa Srebrenicom, njegovo obilazak nekih grobova, polaganja cvijeca , uporno izjavljivanje da nije rijec o genocidu na dan kada Armenci obiljezavaju ubistva svojih 1.500.000 sugradjana i vise nego jasan, dakle ako se Erdoan izvinuo, ovi nebi trebali zlocin zvati genocidom vec, samo zlocinom ??? :-)
Obostrani genocid !? :-)
Malo pogledaj po dokumentima koji su ti dostupni na netu prvo sta se desilo, i sta se desavalo, po tebi dakle ni Srbija nije odgovorna za zlocin u Srebrenici jer u vrijeme genocida u Srebrenici nije postojala vec je egsistirala Jugoslavija, ili primjerice genocid u Srebrenici nebi zvao genocidom da ga sud u Hagu nije nazvao genocidom !? :? ne budi dvolican prijatelju ...
- Sanjarko
#362 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Pročitaj ovo i slične članke pa se javi.Lepi_Lukic wrote:Nacin na koji ti pokusavas neke stvari da postavis je vise nego i degutantan da ne kazem odvratan ...Vizionar 1985 wrote:Pa Erdogan ne negira da je bilo zločina i hoče da se arhive otvore na obje strane i sud da utvrdi šta je bilo tačno.Lepi_Lukic wrote:Ne razumijem tu dvojbu da li je bio genocid ili neNaravno da je bio kako u Armeniji tako i u Srebrenici, Kambodzi, Ruandi itd.
Pitaj te se što Armenci na sud ne idu ako je istina na njihovoj strani ako oni nisu Turke i ostale lojalne Osmanlijskom carstvu ubijali.![]()
Erdoan negira genocid i to uporno, degradirajuci broj zrtava nesto slicno ako ne i isto ono sto radi Dodik i pojedini srpski nacionalisti sa Srebrenicom, njegovo obilazak nekih grobova, polaganja cvijeca , uporno izjavljivanje da nije rijec o genocidu na dan kada Armenci obiljezavaju ubistva svojih 1.500.000 sugradjana i vise nego jasan, dakle ako se Erdoan izvinuo, ovi nebi trebali zlocin zvati genocidom vec, samo zlocinom ???![]()
Obostrani genocid !?![]()
Malo pogledaj po dokumentima koji su ti dostupni na netu prvo sta se desilo, i sta se desavalo, po tebi dakle ni Srbija nije odgovorna za zlocin u Srebrenici jer u vrijeme genocida u Srebrenici nije postojala vec je egsistirala Jugoslavija, ili primjerice genocid u Srebrenici nebi zvao genocidom da ga sud u Hagu nije nazvao genocidom !?ne budi dvolican prijatelju ...
On April 24, 2009--Armenian Remembrance Day-- President Barack Obama issued a statement "remember[ing] the 1.5 million Armenian [deaths] in the final days of the Ottoman Empire." The President stumbled.
To paraphrase Mark Twain, there are three kinds of lies: lies, damn lies, and the number of Armenians who are claimed by Armenians and their echo chambers to have died in an alleged World War I genocide. Almost a century later, the number of deaths they assert oscillates between 1.5-2 million. But the best contemporary estimates by Armenians or their sympathizers were 300,000-750,000 (compared with 2.4 million Ottoman Muslim deaths in Anatolia). Further, not a single one of those deaths necessarily falls within the definition of genocide in the authoritative Genocide Convention of 1948. It requires proof that the accused was responsible for the physical destruction of a group in whole or in substantial part specifically because of their race, nationality, religion, or ethnicity. A political or military motivation for a death falls outside the definition.
http://www.huffingtonpost.com/bruce-fei ... 11408.html
http://www.ata-a.org.au/soft-power-sama ... llectuals/
http://www.armenianlies.com/armenian-genocide-lie/
Puno toga na netu o lažima o genocidu nad Armenima
Kako su podigli broj poginulih sa 250.000 na 1.500.000 itd.
Koga vi farbate jel.
Moramo svi vjerovati u što god vi kažete.
Vi kažete hop/skočite sa zgrade mi moramo to uraditi.
Samo se u životu par stvari mora uraditi a vaše zapovjedi nisu to.
- Sanjarko
#363 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
250.000-750.000 ArmenacaVizionar 1985 wrote: Pročitaj ovo i slične članke pa se javi.
On April 24, 2009--Armenian Remembrance Day-- President Barack Obama issued a statement "remember[ing] the 1.5 million Armenian [deaths] in the final days of the Ottoman Empire." The President stumbled.
To paraphrase Mark Twain, there are three kinds of lies: lies, damn lies, and the number of Armenians who are claimed by Armenians and their echo chambers to have died in an alleged World War I genocide. Almost a century later, the number of deaths they assert oscillates between 1.5-2 million. But the best contemporary estimates by Armenians or their sympathizers were 300,000-750,000 (compared with 2.4 million Ottoman Muslim deaths in Anatolia). Further, not a single one of those deaths necessarily falls within the definition of genocide in the authoritative Genocide Convention of 1948. It requires proof that the accused was responsible for the physical destruction of a group in whole or in substantial part specifically because of their race, nationality, religion, or ethnicity. A political or military motivation for a death falls outside the definition.
http://www.huffingtonpost.com/bruce-fei ... 11408.html
http://www.ata-a.org.au/soft-power-sama ... llectuals/
http://www.armenianlies.com/armenian-genocide-lie/
Puno toga na netu o lažima o genocidu nad Armenima
Kako su podigli broj poginulih sa 250.000 na 1.500.000 itd.
Koga vi farbate jel.
Moramo svi vjerovati u što god vi kažete.
Vi kažete hop/skočite sa zgrade mi moramo to uraditi.
Samo se u životu par stvari mora uraditi a vaše zapovjedi nisu to.
compared with 2.4 million Ottoman Muslim deaths in Anatolia
- Sanjarko
#364 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
250.000-750.000 ArmenacaLepi_Lukic wrote: Nacin na koji ti pokusavas neke stvari da postavis je vise nego i degutantan da ne kazem odvratan ...![]()
Erdoan negira genocid i to uporno, degradirajuci broj zrtava nesto slicno ako ne i isto ono sto radi Dodik i pojedini srpski nacionalisti sa Srebrenicom, njegovo obilazak nekih grobova, polaganja cvijeca , uporno izjavljivanje da nije rijec o genocidu na dan kada Armenci obiljezavaju ubistva svojih 1.500.000 sugradjana i vise nego jasan, dakle ako se Erdoan izvinuo, ovi nebi trebali zlocin zvati genocidom vec, samo zlocinom ???![]()
Obostrani genocid !?![]()
Malo pogledaj po dokumentima koji su ti dostupni na netu prvo sta se desilo, i sta se desavalo, po tebi dakle ni Srbija nije odgovorna za zlocin u Srebrenici jer u vrijeme genocida u Srebrenici nije postojala vec je egsistirala Jugoslavija, ili primjerice genocid u Srebrenici nebi zvao genocidom da ga sud u Hagu nije nazvao genocidom !?ne budi dvolican prijatelju ...
compared with 2.4 million Ottoman Muslim deaths in Anatolia
- Tesla10
#365 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Igramo se sa brojkama a to nije dobro. Nekome je izgleda 250.000 ljudi jako mala cifra majko draga.
- Sanjarko
#366 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
pa nije, ali ovi negiraju 2.4 miliona ubijenih Muslimana kao da je to manje.Tesla10 wrote:Igramo se sa brojkama a to nije dobro. Nekome je izgleda 250.000 ljudi jako mala cifra majko draga.
Ne žele da sud utvrdi jeli bilo genocida ili ne
ne žele otvoriti arhive tajne čak i Armenske
nego parlamenti odlučuju i komisije/države da je bio genocid
bez suđenja i utvrđivanja svega
Krivaca,broja žrtava,itd. na svim stranama.
Pljuju po jednima/žrtvama jednih a hoče da se zdravo za gotovo prihvati sve što oni kažu.
-
Novak20
#367 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ehhh.... Ovo su posljedice interesa fanova Vijesti ummeta za rasprave po Klixu....
- Sanjarko
#368 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
otkuda tebi da sam Musliman.Fantassin wrote:Jel ga i poslanik Muhamed upotrebljavao... mislim to jedno Č/ĆVizionar 1985 wrote:Ja ne vjerujem u meko i tvrdo Č/ć prije davno bilo je samo jedno Č/Ć pisalo se kao Ch.Fantassin wrote:
Ja sam Vjernik bolan.
največi fašisti i nacionalisti u doba kriza,nereda,ratova
osobe prepoznati če/čete se po tvome upisu/postu
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#369 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Pa ovi sa vijesti umeta više mrze tursku od tebeNovak20 wrote:Ehhh.... Ovo su posljedice interesa fanova Vijesti ummeta za rasprave po Klixu....
- Sanjarko
#370 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
kakav ummet bolan ja čitam Advance,Klix,Press Tv,Veterane Danas,Avaz,Oslobođenje itd.Novak20 wrote:Ehhh.... Ovo su posljedice interesa fanova Vijesti ummeta za rasprave po Klixu....
šta vi mislite da sam Musliman
Vjernik bolan Prvo sam Čovjek/Insan i Vjernik pa ostalo.
- asurbanipal
#371 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Kikibombona wrote:
Zato imamo slucaj da pravoslavci relativiziju zlocine Sovjeta, da muslimani relativiziju zlocine Otomana, da katolici relativizuju zlocine zapadnih kolonijalnih sila...
Pazi, Otomani ili Osmanlije su bili i tako su se nazivali svi pripadnici i stanovnici Osmanskog carstva, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, a među njima su bili i Armeni. Na početku teme, na prvoj stranici @Jose Mujica je dao kratak, ali i dobar osvrt, kakav pristup treba uzeti prema ovoj tematici. Sve ostalo je politizacija i trla baba dlan da joj prođe dan...
- gospodja profiterka
#372 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Jašta si...Vizionar 1985 wrote:kakav ummet bolan ja čitam Advance,Klix,Press Tv,Veterane Danas,Avaz,Oslobođenje itd.Novak20 wrote:Ehhh.... Ovo su posljedice interesa fanova Vijesti ummeta za rasprave po Klixu....
šta vi mislite da sam Musliman
Vjernik bolan Prvo sam Čovjek/Insan i Vjernik pa ostalo.

- asurbanipal
#373 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
dječak sa šibicama wrote:Genocid Turske nad Armenima, sramota na obrazu Turske. Jedna od sramota, imaju oni toga i previse na svom obrazu.
Turska u tome periodu nije postojala. Gledajući masivnost zločina, progone, egzodus, genocid se zaista desio...
-
Novak20
#374 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
???? Odakle ti to da mrzim bilo koga ???? Ja ne mrzim Tursku nimalo a za ummetovce ne znam.japin_mutapi wrote:Pa ovi sa vijesti umeta više mrze tursku od tebeNovak20 wrote:Ehhh.... Ovo su posljedice interesa fanova Vijesti ummeta za rasprave po Klixu....
- asurbanipal
#375 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
It_is_a_Leclerc wrote:Lijepo je Fevzija Mostarac napisao u jednoj pjesmi o Turcima tog vremena
"Turčin nema amela
krivda pravdu zamela"
Onda su ga "braća Turci" odveli u neku pećinu i udavili.
A mi ovdje pričamo o tome jesu li sposobni izvršiti genocid.
Nije Fevzi Mostarac, već Abdul-Vehab Žepčevi Ilhami-baba, ili skraćeno Ilhamija...