Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#351 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by _BataZiv_0809 »

Poskupljuje cestarina :izet:
madner

#352 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by madner »

Bodkin wrote:Nije tacno.
Navedi 5.
The Realist

#353 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The Realist »

madner wrote:
Moze se nacin izmjeniti, no po ukupnom poreskom opterecnju za firma je Bosna pri dnu Evrope. To su jeftini trikovi lobista, kada izdvoje samo jedan dio (tipa doprinos za PIO) pa tvrde da smo tu najgori u Evropi. No istina je da u vecini zemalja poslodavac mora puno vise platiti drzavi da bi radnik imao 1000 KM u dzepu. Negdje i znatno vise.
Rate Dividend income Savings income Employment and other income Income bracket
(above tax-free allowance)
Starting rate for savings - 0% - £0 - £5,000
Basic rate 10% 20% 20% £0 - £31,785
Higher rate 32.5% 40% 40% £31,786 - £150,000
Additional rate 37.5% 45% 45% Over £150,000

Evo UK, ali ovo je od BRUTO plate, ne NETO kako se kod nas govori kada se o porezima govori,a li vidi se da su oni ipak napravili olakšice kada su u pitanju niže plate i to bi se moglo i kod nas napraviti.
The BEN10

#354 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The BEN10 »

madner wrote:
The Realist wrote:
madner wrote:Sto se tice firmi, imamo jednu od najboljih poreskih politika u Evropi. Ako tu ne mogu placati puni iznos, kako bi radili vani. :roll:
I meni nije ovo jasno, neke stvari kod nas uopšte nisu drugačije nego kod drugih, dok neke ipak mislim da treba promijeniti, pogotovo kada je u pitanju način na koji se plate oporezuju, te problematika pokretanja privatnog biznisa.
Moze se nacin izmjeniti, no po ukupnom poreskom opterecnju za firma je Bosna pri dnu Evrope. To su jeftini trikovi lobista, kada izdvoje samo jedan dio (tipa doprinos za PIO) pa tvrde da smo tu najgori u Evropi. No istina je da u vecini zemalja poslodavac mora puno vise platiti drzavi da bi radnik imao 1000 KM u dzepu. Negdje i znatno vise.
Može li poređenje sa ostalima u okruženju - živo me interesuje...
Bodkin

#355 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Bodkin »

The Realist wrote:
madner wrote:
Rate Dividend income Savings income Employment and other income Income bracket
(above tax-free allowance)
Starting rate for savings - 0% - £0 - £5,000
Basic rate 10% 20% 20% £0 - £31,785
Higher rate 32.5% 40% 40% £31,786 - £150,000
Additional rate 37.5% 45% 45% Over £150,000

Evo UK, ali ovo je od BRUTO plate, ne NETO kako se kod nas govori kada se o porezima govori,a li vidi se da su oni ipak napravili olakšice kada su u pitanju niže plate i to bi se moglo i kod nas napraviti.
Sta neto kod nas?
Bodkin

#356 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Bodkin »

madner wrote:
Navedi 5.
Cega 5? Tvoja je tvrdnja da se u vecini evrope placaju manji doprinosi. Da vidimo tu vecinu evrope
The Realist

#357 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The Realist »

Bodkin wrote:
Sta neto kod nas?
Kod nas kada kažu toliki procenat moramo platiti na platu, uvijek se govori o neto plati. U UK, ali mislim i ostatku se govori sa aspekta bruto plate. Zato naši procenti budu puno veći, nego njihovi, iako se ne radi baš o takvim razlikama.
madner

#358 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by madner »

Bodkin wrote:
madner wrote:
Navedi 5.
Cega 5? Tvoja je tvrdnja da se u vecini evrope placaju manji doprinosi. Da vidimo tu vecinu evrope
Pet boljih naravno.

Moja tvrdnja je da poslodavac mora izdvojiti vise para da bi radnik imao 1000 km u dzepu.

5 gorih:
Austrija: do 50% licni porez, 25% porez za firme, 18% doprinosi za radnika, 21.83% za poslodavca
Njemacka: 45%, 29%, 20.8%, 19.58%
Ceska: 15%, 22%, 11%, 34%
Slovenia: 41%, 20%, 22.1%, 16.1%
Holandija: 52%, 25%, 31.15%, 18.81%

BiH: 10%, 10%, 31%, 10.5%.
fidoremilienko

#359 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

Naslovnica wrote: Buraz, pogrešno si citirao, nisam ovo ja napisao, dedera ovo ispravi.
Ispravio.
p206

#360 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by p206 »

odlična tema...
dodao bi još jednu dimenziju u cijelu priču...

iz prve ruke znam da je u jednoj državnoj ustanovi skoro polovina radnika završavala neke divlje fakultete samo da bi imali veći koeficijent pri izračunu plate...to je nekih 5-10 hiljada maraka više za plate iz budžeta samo za tu ustanovu, x12 mjeseci...fina svota na teret budžeta

meni je nonsens da jedan magacioner ili obični referent u računovodstvu ima veću platu ako ima VSS , iako se za to radno mjesto traži SSS...jer kao što se za konkurs za policajca ne možeš prijaviti sa VSS jer si prekvalifikovan, tako je logično da nemaš veću platu ako si VSS referent, jer je to radno mjesto za SSS

toliko toga ne valja u cijelom tom sistemu, da je to strašno... kad bi se napravila revizija samo za ovaj moj primjer uštedili bi se milioni... ali ne, lakše je skinuti invalida koji je zaista invalid sa liste...
tandmand

#361 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by tandmand »

Drinski wrote: ma da, rade pekari za 300 Km.
Pekari i mnostvo drugih obrtnika rade i dan i noc, 30 dana u mjesecu. Ipak je bolje 100 KM u hladu (budzetu) nego 300 na suncu (obrtnistvu).
+ vecina ljudi u hladovini dodje sa rukama u dzepovima, da radi posao u koji 1 KM vlastitog novca nije ulozilo, tako da im investicija ne moze propasti.
Ni stolicu na kojoj sjedi nije kupio od vlastitiog novca ... grijanje, struja, internet, telefonija na radnom mjestu .. sve besplatno.
Gladan ne moze biti, ima topli obrok .. samo da ga jos neko kasikom napita.
almir90

#362 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by almir90 »

Ima istine u onome što @Drinski priča. Da me sveto pučanstvo forum ne shvati pogrešno, ću da obrazložim. :D

Nije u redu da neko ostvaruje stvarno dobar profit, a to ne dijeli korektno sa radnicima, a ima takvih. Primjera radi, radnik mu ostvari čistog profita nakon svih plaćenih obaveza recimo 5000 KM, a on njemu da platu 500 KM, što nije u redu. Ima takvih privatnika, i to nije tajna. Ako zakida državu, red bi bio da makar plaća radnike kvalitetno.

Pa ima onih koji zakidaju državu, ali daju uredne plate radnicima, takvih je malo.

Eh, Drinski znaš i sam sigurno da je ogroman broj obrtnika koji ne mogu izaći u kraj ako bi ušli u sistem plaćanja poreza na dobit, odnosno promet koji prelazi 50 000 KM na godišnjem nivou. Znaš to i ti, znam i ja, da u današnje vrijeme 100 000 KM obrta na godišnjem nivou, kad se sve izračuna koliko je od toga zarada čisto od artikla, pa kad se od te zarade odbijaju sve daljne obaveze, na kraju godine gazdu nema nigdje (mislim, ima ga, ali su to neke ozbiljne pare), još da je u sistemu plaćanja poreza na dobit, tu bi morao zatvoriti radnju odmah.

Ti znaš da iza jednog uspješnog pekara, mesara, ćevabžije, i dalje sitnih obrtnika koji zarade dosta para, i to sakriju, ide najmanje 100 onih koji kupe mrve, a najviše sistem lomi njihova leđa.
Drinski

#363 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Drinski »

tandmand wrote:
Drinski wrote: ma da, rade pekari za 300 Km.
Pekari i mnostvo drugih obrtnika rade i dan i noc, 30 dana u mjesecu. Ipak je bolje 100 KM u hladu (budzetu) nego 300 na suncu (obrtnistvu).
+ vecina ljudi u hladovini dodje sa rukama u dzepovima, da radi posao u koji 1 KM vlastitog novca nije ulozilo, tako da im investicija ne moze propasti.
Ni stolicu na kojoj sjedi nije kupio od vlastitiog novca ... grijanje, struja, internet, telefonija na radnom mjestu .. sve besplatno.
Gladan ne moze biti, ima topli obrok .. samo da ga jos neko kasikom napita.
tacno je da ima lezihljebovica, ali isto tako tacno je da pekari iskoristavaju tuđa leđa a ubiraju extraprofit (zakidanjem drzave i radnika), to sto on mora recimo subotom da ugovara posao nije mu opravdanje za ovo prvo.
Drinski

#364 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Drinski »

almir90 wrote:Ima istine u onome što @Drinski priča. Da me sveto pučanstvo forum ne shvati pogrešno, ću da obrazložim. :D

Nije u redu da neko ostvaruje stvarno dobar profit, a to ne dijeli korektno sa radnicima, a ima takvih. Primjera radi, radnik mu ostvari čistog profita nakon svih plaćenih obaveza recimo 5000 KM, a on njemu da platu 500 KM, što nije u redu. Ima takvih privatnika, i to nije tajna. Ako zakida državu, red bi bio da makar plaća radnike kvalitetno.

Pa ima onih koji zakidaju državu, ali daju uredne plate radnicima, takvih je malo.

Eh, Drinski znaš i sam sigurno da je ogroman broj obrtnika koji ne mogu izaći u kraj ako bi ušli u sistem plaćanja poreza na dobit, odnosno promet koji prelazi 50 000 KM na godišnjem nivou. Znaš to i ti, znam i ja, da u današnje vrijeme 100 000 KM obrta na godišnjem nivou, kad se sve izračuna koliko je od toga zarada čisto od artikla, pa kad se od te zarade odbijaju sve daljne obaveze, na kraju godine gazdu nema nigdje (mislim, ima ga, ali su to neke ozbiljne pare), još da je u sistemu plaćanja poreza na dobit, tu bi morao zatvoriti radnju odmah.

Ti znaš da iza jednog uspješnog pekara, mesara, ćevabžije, i dalje sitnih obrtnika koji zarade dosta para, i to sakriju, ide najmanje 100 onih koji kupe mrve, a najviše sistem lomi njihova leđa.
Slazem se.
Zato treba smanjiti namete, a istovremeno traziti da se poštuje sistem.
Recimo, najveci dio ljudi posluje u sivoj zoni, to mu omogucava da prezivi, zbog toga ih je fiskalizacija (bez smanjenja nameta) ubila.
MEđutim, o tome niko ne razmislja, da kaze:" BIH ce ubuduce biti poreski raj, a ko bude uhvacen da vara firma se odmah katanci. Ne zanima nas kakva je situacija, kako je u okruzenju, kod nas je tako, ako muljas, firma se katanci a ti idi u NJemacku kada si tako sposoban". Niko tako ne razmislja, Fadil briča bezze, zavlaci strajkace a dize poreze, prica o bogatim radnicima a ne dira najbogatije (krupni kapital) i sl., dok poslodavci pricaju kako je tesko, kako su nameti visoki, kako ne treba izdavati racune, kako radnici ne stvaraju dohodak nego su to poslodavci itd.
Bodkin

#365 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Bodkin »

almir90 wrote:Ima istine u onome što @Drinski priča. Da me sveto pučanstvo forum ne shvati pogrešno, ću da obrazložim. :D

pa jarane ciji je posao da takvih ne bude? da nije mozda radnika njihovih koji rade za 500km? ili ima nekih tamo budzetlija koji se zovu inspektori kojima je posao ovo da kaznjavaju? ovdje izgleda trebaju zaposliti dodatne ljude da provjeravaju inspektore. i njih na budzet staviti naravno
The BEN10

#366 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The BEN10 »

Znam ih ja koji voze Mercedesove džipove od 250-300 milja, a radnici rade za kikiriki...
Drinski

#367 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Drinski »

Bodkin wrote:

pa jarane ciji je posao da takvih ne bude? da nije mozda radnika njihovih koji rade za 500km? ili ima nekih tamo budzetlija koji se zovu inspektori kojima je posao ovo da kaznjavaju? ovdje izgleda trebaju zaposliti dodatne ljude da provjeravaju inspektore. i njih na budzet staviti naravno
Odgovornost je podijeljena (drzava-poslodavac-radnik, i to bas tim redom), ali je inicijalna na organima drzavne valsti, jer ako inspektori ti ne mogu suzbiti sa kaznama od 300 KM, mogu sa zatvaranjem objekata i nalaganjem retoaktiovne uplate doprinosa sve do datuma njegovog zadnjeg zaposlenja.
Bodkin

#368 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Bodkin »

Drinski wrote:
Bodkin wrote:

Odgovornost je podijeljena (drzava-poslodavac-radnik, i to bas tim redom), ali je inicijalna na organima drzavne valsti, jer ako inspektori ti ne mogu suzbiti sa kaznama od 300 KM, mogu sa zatvaranjem objekata i nalaganjem retoaktiovne uplate doprinosa sve do datuma njegovog zadnjeg zaposlenja.
odgovornost je na drzavi i samo drzavi. posao je policije da ne bude ubistava. nije odgovrnost zrtve kao sto si ti ovdje naveo. i taj zakon da kazna bude 300 km je donio neko ko je na budzetu. dakle tu je izvor ovog i milion drugih problema
Drinski

#369 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Drinski »

Bodkin wrote: odgovornost je na drzavi i samo drzavi. posao je policije da ne bude ubistava. nije odgovrnost zrtve kao sto si ti ovdje naveo. i taj zakon da kazna bude 300 km je donio neko ko je na budzetu. dakle tu je izvor ovog i milion drugih problema
U krivicnom pravu je kaznjivo i davanje i primanje mita, ima u građanskom pravu instutut podijeljene odgovornosti, doprinosa, nastanku štete. Tako je i ovdje.
Bodkin

#370 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Bodkin »

Drinski wrote:
Bodkin wrote: odgovornost je na drzavi i samo drzavi. posao je policije da ne bude ubistava. nije odgovrnost zrtve kao sto si ti ovdje naveo. i taj zakon da kazna bude 300 km je donio neko ko je na budzetu. dakle tu je izvor ovog i milion drugih problema
U krivicnom pravu je kaznjivo i davanje i primanje mita, ima u građanskom pravu instutut podijeljene odgovornosti, doprinosa, nastanku štete. Tako je i ovdje.
znaci ti krivis radnike koji su prihvatili da im robovlasnik placa 500km :shock:
Drinski

#371 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Drinski »

Ima situacija, gdje je odgovornost podijeljena, napr. prima 250,00 Km sa biroa ili neku penziju, pa ne zeli da bude prijavljen itd.
hAZNADAR

#372 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by hAZNADAR »

Breathless wrote:
Samo jos da dodam, u nas mentalitet se ukorijenio mentalitet one lijene orijentalne rulje, sve ono sto ju karakterise, koju smo dobili kao dar od Osmanlija, a uz to sve ono najgore sa Zapada i nije cudo gdje smo sada i gdje smo bili prije socijalizma, koji je jedini imao ambiciju i djelimicno je ostvario da od nas napravi ljude.

Djelomicno tacno.

Problem jeste i u mentalitetu ali iskljucivo i odnosu prema drzavi.

Cinjenica je ipak da nasi ljudu u svijetu, odnosno dijaspori, .. se savrseno lako uklope u funkcionalni sistem gdje je drzava servis, uredno placaju poreze, paze na drustvenu imovinu, okolis,.... dok ljudi sa orijenta dosta teze.

Neko to zove podanickim mentalitetom, ali ja bih ipak rekao da politicki nismo dovoljno zreli za sopstvenu drzavu i svoje institucije,... - jednostavno ne shvatamo da smo dio zajednice gdje se privredjuje i daje mnogo toga zajednicko sto se mora paziti kao tvoje licno u avliji.

Raspad YU smo docekali nespremni i bili primorani ici na nezavisnost. Ali na nezavisnost i svoju drzavu nismo bili spremni jer fali taj kljucni faktor a to je odnos prema zajednici i da si dio toga. Sve silne budzetlije jednostavno ne kontaju da se grebu na svoj racun u racun svoje djece koja ce placati silne kredite za danasnje prezivljavanje i dokolicu. Svi silni kriticari budzetlija su ustvari ljubomorni i zavisni na budzetlije i pale institucije, demonstrativno napustaju zemlju ili se lafo samozapaljuju zato sto hoce dio kolaca a ne kontaju da taj kolac nije pao sa neba vec je nesto zajednicko.

Jednostavno nemamo povjerenja jedni u druge, nemamo osjecaj zajednostva i povjerenja u vlast koju izabiramo. Jednostavno nemamo povjerenja u nase ljude na vlasti - mozda zato sto znamo da su isti kao i mi. Zato sto znamo imaju isti odnos prema zajednici upravo kao i mi a to je samo licno koristoljublje. Da smo dio neke imperije kao nekadasnje Austrougarske - bili bi poslusni, da nam stranac vlada - bolje bi se odnosili prema drzavi isto kao sto smo poslusni i posteni u dijaspori. Dakle - zajednica i odnos prema zajednici je osnova ovog problema.

Primjer normalnog odnosa prema drzavi i budzetima je Danska. Danci nisu genetski pametniji od nas, jednostavno su imali drugacije historijske okolnosti i drugaciji razvojni put i priliku da uspostave funkcionalni sistem i normalan odnos prema zajednici.

Vrlo poucan tekst i sto posto tacan. Usporedba sistema u Danskoj i Hrvatskoj i mentaliteta sto je isto relevantno i za nas.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zivo ... 81674.html

Najveci grijeh - neplacanje poreza i grebanje. Domoljublje iskazano kroz brigu o zajednici,.. itd.

Jednostavno mozemo poceti kopirati iskusnije.
almir90

#373 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by almir90 »

Bodkin wrote: pa jarane ciji je posao da takvih ne bude? da nije mozda radnika njihovih koji rade za 500km? ili ima nekih tamo budzetlija koji se zovu inspektori kojima je posao ovo da kaznjavaju? ovdje izgleda trebaju zaposliti dodatne ljude da provjeravaju inspektore. i njih na budzet staviti naravno
Ajmo sad malo u realnost, evo ja radim radim posao, u kojemu se ne okreće puno para, pa sam sretao mnogo inspektora kroz period. Što se tiče krupnih riba inspektori su tu nemoćni, kad dođe kod nekog uhljupa koji vara i državu, ne plaća radnike adekvatno, inspektor mu pođe pisati zapisnik, gazda za telefon i zove svog poznanika koji je na visokoj funkciji, obično su to direktori kantonalnih inspekcija, i ovaj preko telefona nalaže inspektoru da se kupi iz te firme, da ide tušiti i kažnjavati sitnu buraniju po gradu. Dakle sreo sam možda dva od dvadeset inspektora koji su tražili otvoreno mito, ostali su svi korektni bili, i nisu tražili mito, već pisali minimalne kazne da se plate.

Dakle, nisu ni svi inspektori loši i korumpirani, ima i takvih, ja to neću poricati, ali sreo sam ih dosta koji su stvarno korektni, pa priznaju sami da im nadređeni govore koga da kažnjavaju, a kome da ne smiju ići u kontrolu. Pa i oni znaju u više slučajeva izaći u susret i pomoći, da se prođe sa što blažom kaznom. Politički vrh upravlja sa svima ostalim, u tu leži sav problem. Kad se promijeni sam vrh i iskorijeni šljam, onda tek možemo očekivati da ćemo počistiti i ove niže klase otpada.
The BEN10 wrote: Znam ih ja koji voze Mercedesove džipove od 250-300 milja, a radnici rade za kikiriki...
Znam i ja dosta takvih, radio za jednog, nikad više. Ali dođe i to sve na naplatu, evo gledam ga iz mjeseca u mjesec posao mu sve više propada, a i zaslužio je.
walk_M-A-N

#374 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by walk_M-A-N »

Postoje 3 vrste forumaša: oni koji zakuhavaju i manipuliraju (vjerovatno za pare, možda baš Prpa.ba), oni koji nasjedaju jer ne vide šta je iza brda (i koji se mogu maknuti sa Add Foe ako ne želimo čitati hajvanluke), i oni koji imaju šta reći i koje je interesantno čitati (meni su ti na ovoj temi @Breathless, @hrasno38, @Drinski, @madner..).

Ima stara izreka: to je istina ali se njom hoće neistina. Ako se navode brojni problemi u državi (koji su različiti, imaju svoje uzroke i rješenja), da bi se predložilo opće 'rješenje' (zakon o radu, otpuštanje, nova privatizacija, reforma nakon koje bude gore..), to je to.
I onim koji ne shvataju : strani vlasnici banaka su istinski gospodari ovdje, samo pošto ih ograničeni ne vide, misle da se treba boriti protiv onih koje vide.

Jasno je da ima viška ljudi u radnom odnosu na budžetu, kao i u JP. Primjer GRAS-a - koji ima svoju temu - je odličan, zadnja info kaže: 300 viška, 100 manjka.
Svugdje, i na budžetu i u privatnim firmama, postoje ljudi koji puno i dobro rade, i neki od koje nema koristi. Najvažnije je pokrenuti onaj najveći broj u sredini, koji će raditi ako moraju i ako ih se pokrene i organizuje.
Izvor viška i nepotrebnog prijema i korupcije su ministri koji dovlače svoje i tako uništavaju državu. Dakle, umjesto da otpuste višak i poboljšaju rad, oni uvaljuju nove. Na njih i stranke koje ih postavljaju takve treba usmjeriti bijes, a ne na one koji rade.
Last edited by walk_M-A-N on 29/04/2015 10:43, edited 1 time in total.
The BEN10

#375 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The BEN10 »

walk_M-A-N wrote:I onim koji ne shvataju : strani vlasnici banaka su istinski gospodari ovdje, samo pošto ih ograničeni ne vide, misle da se treba boriti protiv onih koje vide.
A gdje oni inače nisu gazde?
Post Reply