Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
direstraits0078

#351 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by direstraits0078 »

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote: Ako uzmemo u obzir da se sa smanjenjem pritiska vazduha u pneumaticima do određene granice, povećava sila prijanjanja i samim tim u izvjesnoj mjeri skraćuje zaustavni put pri kočenju, moram se složiti sa @jeffersonom da povećanje kontaktne površine između pneumatika i podloge, pozitivno utječe na kočenje.

@direstraits0078, pri tome je negativan utjecaj momenta inercije obrtnih masa felgi i pneumatika od 16" u odnosu na felge i pneumatike od 15" i 1 cm manje širine, zanemariv u odnosu na ukupnu kinetičku energiju vozila koje se koči i manji je od dobitka koji imamo zbog povećane sile prijanjanja, uslijed veće kontaktne površine. Uostalom, sve ovo je lako izračunati, ali se nećemo sada daviti s tim.

Da rezimiramo: Uz sve ostale identične uslove, vozilo sa pneumaticima dimenzija 205/55R16 će imati nešto kraći zaustavni put pri kočenju na suhoj podlozi, nego isto to vozilo sa pneumaticima dimenzija 195/65R15.

Seawolf, malo si me razočarao. Šta se dešava s trenjem, vezano za povećanje površine uz istu silu pritiska na podlogu? Trenje je bitno kod kočenja, ne površina kontakta. Uzmi da je koeficijent trenja gume/materijala isti, s povećanom površinom, i istom silom pritiska, dobićeš manju silu trenja, time i dulji zaustavni put. Po tvojoj logici, vozilo sa pneumaticima širine 295 mm bi se trebalo zaustaviti na duplo kraćem putu od onog s pneumaticima 145 mm. A to nije slučaj, ako se radi o točkovima istog promjera, i kočionim elementima istih dimenzija, pritiska u sistemu i koeficijenata trenja.
Nejasno je zbog čega je na ovom forumu običaj da se nekome spočitava nešto što nema veze sa onim što je napisao.

"Po mojoj logici", nigdje nije spomenut "duplo kraći put", u stvari nigdje nisam spomenuo kvantitavni odnos između bilo kojih vrijednosti.

Također, poređenje situacije sa pneumaticima širine 295 mm i 145 mm, nikako nema veze sa praktičnim slučajem za pneumatike širine 195 mm i 205 mm, jer se ovaj drugi slučaj jako često može naći na istom vozilu, a onaj prvi (295 mm i 145 mm) ne može.

Objašnjenje u vezi sa momentom kočenja i veličinom kontaktne površine sam ti poslao na p.p, da ne davimo ostale.
Ok, karikirao sam, ali poenta je u tome da povećanje površine kontakta ne povećava trenje. Upravo obrnuto. A bez trenja nema kočenja. Da bi se povećalo trenje, potrebno je povećanje sile pritiska na podlogu.

Odgovorio sam ti na pp.
Seawolf

#352 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:Odgovorio sam ti na pp.
I ja sam tebi. Ako hoćeš, možeš prebaciti objašnjenje ovdje, da ga svi vide.
direstraits0078

#353 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Možeš li ti, s obzirom da sam na mobilnom browseru, pa mi je teško iskopirati.
Seawolf

#354 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:Možeš li ti, s obzirom da sam na mobilnom browseru, pa mi je teško iskopirati.
Jes', pa da me opet optuže da sam sj..'. temu :-D
madner

#355 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by madner »

Ja bih citirao ovog
"Vorteile bieten Breitreifen gegenüber den schmäleren Serienreifen insbesondere beim Bremsen", weiß Dipl. Ing. Harald Schmid, der bei Dunlop die technische Entwicklung für die Tuner leitet. "Durch die größere Auflagefläche, die weichere Gummimischung und die geringere Walkarbeit von Breitreifen werden die Verzögerungskräfte besser auf die Straße übertragen. Die Bremswege werden deutlich verkürzt. Außerdem bleibt das Fahrzeug bei einer Vollbremsung deutlich spurstabiler und somit besser beherrschbar." Der Unterschied zwischen den beiden Reifengrößen ist frappierend. Bei einer ABS-geregelten Vollbremsung aus Tempo 100 kam der VW Golf 4 mit 225/40 ZR 18 Breitreifen nach exakt 40,3 Metern zum Stehen. Das Fahrzeug mit 195/65 R 15 Serienpneus benötigte einen Bremsweg von 44,4 Metern und war damit an der Stelle, wo das Auto mit der Tuning-Rad/Reifen-Kombination zum Stillstand kam, noch mit einer Geschwindigkeit von 30,5 km/h unterwegs. "Man kann sich leicht ausmalen, dass dieser gewaltige Unterschied bei einem Fußgänger, Radfahrer oder selbstverständlich auch für die Fahrzeugbesatzung selbst zwischen Leben und Tod entscheiden kann", erläutert Michael Lauer vom VDAT e.V.
direstraits0078

#356 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Još da je koeficijent trenja i tvrdoće gume od 15" isti kao one od 18"... Gdje bi im kraj bio. :-D
direstraits0078

#357 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Seawolf wrote:Subject: Dolazi ljeto - ljetne gume
direstraits0078 wrote: Seawolf, malo si me razočarao. Šta se dešava s trenjem, vezano za povećanje površine uz istu silu pritiska na podlogu? Trenje je bitno kod kočenja, ne površina kontakta. Uzmi da je koeficijent trenja gume/materijala isti, s povećanom površinom, i istom silom pritiska, dobićeš manju silu trenja, time i dulji zaustavni put. Po tvojoj logici, vozilo sa pneumaticima širine 295 mm bi se trebalo zaustaviti na duplo kraćem putu od onog s pneumaticima 145 mm. A to nije slučaj, ako se radi o točkovima istog promjera, i kočionim elementima istih dimenzija, pritiska u sistemu i koeficijenata trenja.
Sila trenja (u ovom slučaju, ispravnije je reći sila prijanjanja) ne zavisi od kontaktne površine između pneumatika i podloge, nego je jednaka proizvodu koeficijenta prijanjanja i sile pritiska na podlogu.
U slučaju kočenja, sila pritiska na podlogu je jednaka komponenti težine vozila, okomitoj na podlogu (odnosno jednaka težini vozila, ako je vozilo na horizontalnoj podlozi).
Ono što obavlja rad usporavanja vozila, nije sila prijanjanja, nego moment te sile, koji je (kao i svaki moment sile), jednak proizvodu sile i kraka na kojem sila djeluje.
Što je kontaktna površina između pneumatika i podloge veća, to je veći i krak na kojem djeluje sila prijanjanja pri kočenju. Razlog tome je taj što pri povećanju kontaktne površine prijanjanja, raste ekscentričnost površine prijanjanja u odnosu na vertikalnu osu točka i, samim tim, raste veličina kraka sile prijanjanja, koji je jednak horizontalnom rastojanju između pravca djelovanja sile prijanjanja (vertikalno prema gore) i pravca djelovanja sile težine na jednom točku (vertikalno prema dole).
Puno pozdrava

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:Možeš li ti, s obzirom da sam na mobilnom browseru, pa mi je teško iskopirati.
Jes', pa da me opet optuže da sam sj..'. temu :-D
Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:Ali ekscentričnost bi se povećala ako bi se povećao promjer točka. Ovdje je promjer točka isti, krak sile je isti.
Ekscentričnost o kojoj ti ovdje pišem, nije ekscentričnost na koju ti misliš.

Možda sam se malo krivo izrazio kada sam je nazvao ekscentričnost.

Dakle, radi se o "pomjerenosti" pravca vertikale na kojoj se nalazi vektor sile prijanjanja, u odnosu na vertikalnu osu točka. Ovaj pravac prolazi kroz podlogu u tački u kojoj je geometrijsko težište površi koja odgovara kontaktnoj površini između pneumatika i podloge.

U ovom slučaju ta površina je ovaloid kruškastog oblika sa težištem ispred (u smjeru kretanja) vertikalne ose točka. Što je širina pneumatika veća (uz sve ostale iste parametre), to je i ovaj ovaloid veće površine i ose su mu duže u oba pravca. I u pravcu širine točka i u pravcu kretanja. Dalje, što je osa u smjeru kretanja vozila duža, to je i težište ovaloida pomjereno više prema naprijed, u smjeru kretanja vozila. A to opet daje veću vrijednost kraka sile prijanjanja i, samim tim, veću vrijednost momenta kočenja.

Mislim da sam sada bio jasniji.

Puno pozdrava
Veci dio ovoga sto si napisao stoji, ali ovo boldirano ne.

S povecanjem sirine pneumatika, povecava se "sirina" (sirina gume) kontaktne podloge (kruskastog ovaloida), ali se smanjuje njena "duljina" (dimenzija koja se mjeri na povrsini gume u pravcu obrtanja tocka). Povrsina je uvijek ista uz isti promjer tocka i isti pritisak u pneumatiku. Kraci zaustavni put se postize ili povecanjem promjera tocka, ili povecanjem promjera kocionih elemenata, ili povecanjem neke od sila koje djeluju na kocione elemente, ili povecanjem koeficijenta trenja. Da sad ne uvodimo druge parametre u igru, tipa nagib, zatur, usmjerenje, kretanje vozila po osama prilikom kocenja itd...
skafiskafsnjak

#358 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

Molimo administraciju da reaguje ....

:D
Ned071

#359 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Ned071 »

hajmo poznavatelji, savjet, jer od sutra su ljetne gume. mozda ja bas ne kontam, al mi nije jasno
vidim sava trgovina izbacila cjenovnik ljetnih guma. vredestein i gy haman ista cijena?

dakle sta uzeti? uniroyal rain expert 92 km ili gy duragrip 99 km? ili continental ecocon 112 km, dunlop blueresp 109 ili gy eff perf 109 km?
Last edited by Ned071 on 14/04/2015 11:45, edited 1 time in total.
direstraits0078

#360 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Ista cijena, ali da li je ista marza? :D
Ned071

#361 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Ned071 »

ne znam. nisam poznavatelj, ne znam sta je stari sta novi model ali ove su mi gore u izboru? uniroyal nikad probao nisam. vredesetein jesam, nako srednja zalost. zato pitam savjet ljudi koji su imali gume na autu?
jefferson

#362 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Seawolf, malo si me razočarao. Šta se dešava s trenjem, vezano za povećanje površine uz istu silu pritiska na podlogu? Trenje je bitno kod kočenja, ne površina kontakta. Uzmi da je koeficijent trenja gume/materijala isti, s povećanom površinom, i istom silom pritiska, dobićeš manju silu trenja, time i dulji zaustavni put. Po tvojoj logici, vozilo sa pneumaticima širine 295 mm bi se trebalo zaustaviti na duplo kraćem putu od onog s pneumaticima 145 mm. A to nije slučaj, ako se radi o točkovima istog promjera, i kočionim elementima istih dimenzija, pritiska u sistemu i koeficijenata trenja.
Ali, proizvodjaci ne prave automobile samo da koce. Dobro znas da je automobil pun kompromisa. Ako hoces da dobijes maksimalni zaustavni put iz 195mm gume, onda moras i smjesu da napravis takvu da se ne deformise previse usljed povecanog pritiska po centimetru2. Ako napravis takvu smjesu, onda takva smjesa moze biti previse tvrda da bi se propisno zagrijala na takvom automobilu, te tezine i snage. Takodje, problem su i same kocnic. Jesul one mozda prejake za tu sirinu gume? Znaci sve se to izracuna, testira i nadje se neko najoptimalnije rjesenje.
Takodje, na onu opasku da 145 gume bi trebale duplo losije kociti, pa put kocenje se ne smanjuje 100% samo zbog sirine gume. Onog trenutka kada se udje u podrucje ispod 40m, svaki metar kocenja se vrlo tesko dobiva.
Takod a razlika izmedju 195 i 205mm je kompromis. 205 ce omoguciti bolje lezanje, upravljivost i kocenje (koliko bolje kocenje je sad vec za diskusiju), kada se uzmu u obzir svi problemi s kojim se proizvodjac susretne da bi dobio na kraju dobar proizvod. Sve je na kraju kompromis. Da je to tako lako, napravili bi 195mm sirinu gume i 17-ke felge i rjesili problem i kocenja, i lezanja, i akvaplaninga, i otpora kotrljanja, itd, itd.
iTo

#363 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by iTo »

sto bolje koci to se i brze potrosi guma....
direstraits0078

#364 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

jefferson wrote:
Ali, proizvodjaci ne prave automobile samo da koce. Dobro znas da je automobil pun kompromisa. Ako hoces da dobijes maksimalni zaustavni put iz 195mm gume, onda moras i smjesu da napravis takvu da se ne deformise previse usljed povecanog pritiska po centimetru2. Ako napravis takvu smjesu, onda takva smjesa moze biti previse tvrda da bi se propisno zagrijala na takvom automobilu, te tezine i snage. Takodje, problem su i same kocnic. Jesul one mozda prejake za tu sirinu gume? Znaci sve se to izracuna, testira i nadje se neko najoptimalnije rjesenje.
Takodje, na onu opasku da 145 gume bi trebale duplo losije kociti, pa put kocenje se ne smanjuje 100% samo zbog sirine gume. Onog trenutka kada se udje u podrucje ispod 40m, svaki metar kocenja se vrlo tesko dobiva.
Takod a razlika izmedju 195 i 205mm je kompromis. 205 ce omoguciti bolje lezanje, upravljivost i kocenje (koliko bolje kocenje je sad vec za diskusiju), kada se uzmu u obzir svi problemi s kojim se proizvodjac susretne da bi dobio na kraju dobar proizvod. Sve je na kraju kompromis. Da je to tako lako, napravili bi 195mm sirinu gume i 17-ke felge i rjesili problem i kocenja, i lezanja, i akvaplaninga, i otpora kotrljanja, itd, itd.
Idemo u off-topic, ali ako se radi o manje vise istoj smjesi, kocenje s istim kocionim sistemom i istim elementima ovjesa na istom vozilu s okidacem na kocnici (da se iskljuci ljudski faktor) i ukljucenim ABS i BAS sistemom, vozilo koje koci na 195/65 15 ce imati neznatno kraci zaustavni put sa 100 km/h od vozila s 205/55 16. Testirano je visestruko (na hladno i toplo) na vozilu kompaktne klase koje u seriji dolazi s istim kocionim sistemom i celicnim felgama i gumama 195/65 15 i aluminijskim felgama i gumama 205/55 16. Testirane gume su Michelin Energy Saver u 91 H. Tezina gume u 205/55 16 je neznatno veca od one 195/65 15, a i tocak u 16" (alu felga) je nesto tezi od tocka u 15" (celicna felga).
Jaha TZ

#365 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

Ned071 wrote:hajmo poznavatelji, savjet, jer od sutra su ljetne gume. mozda ja bas ne kontam, al mi nije jasno
vidim sava trgovina izbacila cjenovnik ljetnih guma. vredestein i gy haman ista cijena?

dakle sta uzeti? uniroyal rain expert 92 km ili gy duragrip 99 km? ili continental ecocon 112 km, dunlop blueresp 109 ili gy eff perf 109 km?
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... g-Test.htm
addem

#366 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by addem »

Jaha TZ wrote:
Ned071 wrote:hajmo poznavatelji, savjet, jer od sutra su ljetne gume. mozda ja bas ne kontam, al mi nije jasno

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... g-Test.htm
Idi u makbel tamo su cini mi se gume jeftinije od save. Plus manje se ceka. Odem u Savu ne gine sat i pol cekanja.
Qler

#367 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Qler »

Danas tura Sarajevo-Bijeljina-Zvornik-Kladanj-Sarajevo i svega je bilo i kise i suhog i brda i brze voznje... U glavnom odlicne gume, i definitivno bolje lezi od 205/55 R16.
Ned071

#368 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Ned071 »

Majku mu niko ne cita :mrgreen: Znam cijene i gdje je manji red, iskustva mi trebaju. Jel cemu taj uniroyal?
skafiskafsnjak

#369 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

Ned071 wrote:Majku mu niko ne cita :mrgreen: Znam cijene i gdje je manji red, iskustva mi trebaju. Jel cemu taj uniroyal?
Ta je guma solidna, nije ni preskupa. jako dobra na kisi , vjerujem da je ocjena A . Malo veca potrosnja goriva je i bucna je dosta... Pa ti izvoli :P

Ja sam isto planiro uniroyal...118km ...ali ipak odlucio za godyear eff peformance za 136km .
direstraits0078

#370 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Prica se da se trosi relativno brzo.
skafiskafsnjak

#371 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

za 18km vise dobije se Goodyear koja je druga na ADACovom testu .. Sto se mene tice, bolja puno opcija . I sam cu kupiti .
jefferson

#372 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:
jefferson wrote:
Idemo u off-topic, ali ako se radi o manje vise istoj smjesi, kocenje s istim kocionim sistemom i istim elementima ovjesa na istom vozilu s okidacem na kocnici (da se iskljuci ljudski faktor) i ukljucenim ABS i BAS sistemom, vozilo koje koci na 195/65 15 ce imati neznatno kraci zaustavni put sa 100 km/h od vozila s 205/55 16. Testirano je visestruko (na hladno i toplo) na vozilu kompaktne klase koje u seriji dolazi s istim kocionim sistemom i celicnim felgama i gumama 195/65 15 i aluminijskim felgama i gumama 205/55 16. Testirane gume su Michelin Energy Saver u 91 H. Tezina gume u 205/55 16 je neznatno veca od one 195/65 15, a i tocak u 16" (alu felga) je nesto tezi od tocka u 15" (celicna felga).
Sto nista ne znaci, jer 195/65 na Meganeu je jedna od vecih opcija, dok je na Passatu B5 najmanja opcija. Passati su najvecem brojus slucajeva dolazili sa 205/55 R16 tockovima, jer se ta dimenzija pokazala na takvom autu kao najbolja. Jel to znaci da ce megane sa 185mm pneumaticima bolje kociti nego sa 195? Ne, jer sve ima svoje granice.
Ja nisam uopste pobornik sirokih pneumatika, ali jesam optimalne dimenzije, i kada govorimo o Passatu B5.5 to je 205/55 R16. Kolika je razlika izmedju 195/65 R15 (koja je definitivno bolja opcija zimi) je vec sad druga stvar.
direstraits0078

#373 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Da, bitno je za koje dimenzije je projektovan kočioni sistem. Ovo sam gore pisao u smislu da se povećanjem širine guma ne poboljšava neophodno i kočenje. Moguće je da passat bolje koči na 205 / 55 R16
mahalas505

#374 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mahalas505 »

mahalas505 wrote:Davno je bilo, iz fizike, mislim da sila trenja kotrljanja ne zavisi direktno od velicine dodirnih povrsina, tj. o sirini gume, vise kakav je materijal, i kakva je situacija na cesti(mokro, suho, led, itd.). Eto ako neko svjeziji info iz fizike, nek to potvrdi ili demantuje :D .
I ne upratih najbolje, sta bi na kraju konzensus, jel ova gore predpostavka tacna ili ne?
holowey

#375 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by holowey »

tigar ili sportiva? :mrgreen:
ili nesto trece? 175/70r13
ove dvije navedene su oko 60 po komadu
Locked