Ok, karikirao sam, ali poenta je u tome da povećanje površine kontakta ne povećava trenje. Upravo obrnuto. A bez trenja nema kočenja. Da bi se povećalo trenje, potrebno je povećanje sile pritiska na podlogu.Seawolf wrote:Nejasno je zbog čega je na ovom forumu običaj da se nekome spočitava nešto što nema veze sa onim što je napisao.direstraits0078 wrote:Seawolf wrote: Ako uzmemo u obzir da se sa smanjenjem pritiska vazduha u pneumaticima do određene granice, povećava sila prijanjanja i samim tim u izvjesnoj mjeri skraćuje zaustavni put pri kočenju, moram se složiti sa @jeffersonom da povećanje kontaktne površine između pneumatika i podloge, pozitivno utječe na kočenje.
@direstraits0078, pri tome je negativan utjecaj momenta inercije obrtnih masa felgi i pneumatika od 16" u odnosu na felge i pneumatike od 15" i 1 cm manje širine, zanemariv u odnosu na ukupnu kinetičku energiju vozila koje se koči i manji je od dobitka koji imamo zbog povećane sile prijanjanja, uslijed veće kontaktne površine. Uostalom, sve ovo je lako izračunati, ali se nećemo sada daviti s tim.
Da rezimiramo: Uz sve ostale identične uslove, vozilo sa pneumaticima dimenzija 205/55R16 će imati nešto kraći zaustavni put pri kočenju na suhoj podlozi, nego isto to vozilo sa pneumaticima dimenzija 195/65R15.
Seawolf, malo si me razočarao. Šta se dešava s trenjem, vezano za povećanje površine uz istu silu pritiska na podlogu? Trenje je bitno kod kočenja, ne površina kontakta. Uzmi da je koeficijent trenja gume/materijala isti, s povećanom površinom, i istom silom pritiska, dobićeš manju silu trenja, time i dulji zaustavni put. Po tvojoj logici, vozilo sa pneumaticima širine 295 mm bi se trebalo zaustaviti na duplo kraćem putu od onog s pneumaticima 145 mm. A to nije slučaj, ako se radi o točkovima istog promjera, i kočionim elementima istih dimenzija, pritiska u sistemu i koeficijenata trenja.
"Po mojoj logici", nigdje nije spomenut "duplo kraći put", u stvari nigdje nisam spomenuo kvantitavni odnos između bilo kojih vrijednosti.
Također, poređenje situacije sa pneumaticima širine 295 mm i 145 mm, nikako nema veze sa praktičnim slučajem za pneumatike širine 195 mm i 205 mm, jer se ovaj drugi slučaj jako često može naći na istom vozilu, a onaj prvi (295 mm i 145 mm) ne može.
Objašnjenje u vezi sa momentom kočenja i veličinom kontaktne površine sam ti poslao na p.p, da ne davimo ostale.
Odgovorio sam ti na pp.