Svugdje ima problema. I mislim da svugdje ljudi traze nacine da rjesavaju tu probleme. Ali ne vriste "upomoc neprijatelj" kad neko kaze sta nije u dure.Shon Phon wrote:Svakakvih je ovdje misljenja izneseno, sto je i normalno, jer svako ima pravo na to, zato i forumi sluze. Ja sam takodjer nezadovoljan mnogim stvarima u Sarajevu, i kao gradjanin trudim se da ih ispravljam i ukazujem na konkretne probleme nadleznim institucijama. Mene recimo zanima, koliko ostali gradjani, evo konkretno ovdje na forumu, koji se zale na mnoge stvari, pokusavaju da ukazu na problem u svom naselju, lokalnoj zajednici ili problem koji se tice cijelog grada. Nazalost, cesto te zalbe ne dopiru do usiju onih koji trebaju na njih reagovati, jer smo postali takvo drustvo i jer pojedincima koji sjede u tim foteljama, ti problemi ustvari i ne predstavljaju problem, jer oni i ne znaju kako neke stvari u gradu trebaju da izgledaju.
S druge strane, trudim se da putujem koliko to prilike dozvoljavaju. I kad odemo negdje, mi smo tu turisticki i vidimo uglavnom samo pozitivne strane tih gradova, jer se krecemo u epicentru i sredjenim gradskim jezgrima. Ne znamo kakve se stvari dogadjaju i koliko domaci ljudi imaju zamjerki na zivot u svom gradu. Primjera radi, Bratislava ima krasno sredjeno gradsko jezgro, ali da li je neko usao u trolejbus tamo? U Sofiji, dvije ulice dalje od samog centra, nema poplocanog trotoara, nego gazite po zemlji. U Pragu sve vrvi od dzeparosa, u Krakowu vam savjetuju da ne idete u Nowu Hutu itd.
Ovdje se naslo par ljudi koji su "uvredjeni i povredjeni" zato sto je neko rekao sta nije dobro u Sarajevu. I to uz jedini pravi razlog: "meni je najljepse i mene ne interesuje drugi grad".
Evo i da odgovorim na pitanje koliko se ja zalim: zalim se na sve sto mislim da nije u redu. Kad me na salteru ne pozdrave kako treba i pogledaju poprijeko, pisem zalbu, kad neko sere u lifu, zalim se na kucnom savjetu i dam ideje za rjesavanje problema. Kad me drot zaustavi zbog prekrsaja, popijem kaznu i idem dalje, ne serem da nisam kriv. Da, trebamo se zaliti, jer kad tad ce nekom dosaditi zalbe pa ce nesto poduzeti. Ako se ne zalimo, nista se samo nece popraviti.