Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
int21

#351 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by int21 »

Shon Phon wrote:Svakakvih je ovdje misljenja izneseno, sto je i normalno, jer svako ima pravo na to, zato i forumi sluze. Ja sam takodjer nezadovoljan mnogim stvarima u Sarajevu, i kao gradjanin trudim se da ih ispravljam i ukazujem na konkretne probleme nadleznim institucijama. Mene recimo zanima, koliko ostali gradjani, evo konkretno ovdje na forumu, koji se zale na mnoge stvari, pokusavaju da ukazu na problem u svom naselju, lokalnoj zajednici ili problem koji se tice cijelog grada. Nazalost, cesto te zalbe ne dopiru do usiju onih koji trebaju na njih reagovati, jer smo postali takvo drustvo i jer pojedincima koji sjede u tim foteljama, ti problemi ustvari i ne predstavljaju problem, jer oni i ne znaju kako neke stvari u gradu trebaju da izgledaju.

S druge strane, trudim se da putujem koliko to prilike dozvoljavaju. I kad odemo negdje, mi smo tu turisticki i vidimo uglavnom samo pozitivne strane tih gradova, jer se krecemo u epicentru i sredjenim gradskim jezgrima. Ne znamo kakve se stvari dogadjaju i koliko domaci ljudi imaju zamjerki na zivot u svom gradu. Primjera radi, Bratislava ima krasno sredjeno gradsko jezgro, ali da li je neko usao u trolejbus tamo? U Sofiji, dvije ulice dalje od samog centra, nema poplocanog trotoara, nego gazite po zemlji. U Pragu sve vrvi od dzeparosa, u Krakowu vam savjetuju da ne idete u Nowu Hutu itd.
Svugdje ima problema. I mislim da svugdje ljudi traze nacine da rjesavaju tu probleme. Ali ne vriste "upomoc neprijatelj" kad neko kaze sta nije u dure.

Ovdje se naslo par ljudi koji su "uvredjeni i povredjeni" zato sto je neko rekao sta nije dobro u Sarajevu. I to uz jedini pravi razlog: "meni je najljepse i mene ne interesuje drugi grad".

Evo i da odgovorim na pitanje koliko se ja zalim: zalim se na sve sto mislim da nije u redu. Kad me na salteru ne pozdrave kako treba i pogledaju poprijeko, pisem zalbu, kad neko sere u lifu, zalim se na kucnom savjetu i dam ideje za rjesavanje problema. Kad me drot zaustavi zbog prekrsaja, popijem kaznu i idem dalje, ne serem da nisam kriv. Da, trebamo se zaliti, jer kad tad ce nekom dosaditi zalbe pa ce nesto poduzeti. Ako se ne zalimo, nista se samo nece popraviti.
šatirana_ljubičica

#352 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by šatirana_ljubičica »

int21 wrote:
Shon Phon wrote:Svakakvih je ovdje misljenja izneseno, sto je i normalno, jer svako ima pravo na to, zato i forumi sluze. Ja sam takodjer nezadovoljan mnogim stvarima u Sarajevu, i kao gradjanin trudim se da ih ispravljam i ukazujem na konkretne probleme nadleznim institucijama. Mene recimo zanima, koliko ostali gradjani, evo konkretno ovdje na forumu, koji se zale na mnoge stvari, pokusavaju da ukazu na problem u svom naselju, lokalnoj zajednici ili problem koji se tice cijelog grada. Nazalost, cesto te zalbe ne dopiru do usiju onih koji trebaju na njih reagovati, jer smo postali takvo drustvo i jer pojedincima koji sjede u tim foteljama, ti problemi ustvari i ne predstavljaju problem, jer oni i ne znaju kako neke stvari u gradu trebaju da izgledaju.

S druge strane, trudim se da putujem koliko to prilike dozvoljavaju. I kad odemo negdje, mi smo tu turisticki i vidimo uglavnom samo pozitivne strane tih gradova, jer se krecemo u epicentru i sredjenim gradskim jezgrima. Ne znamo kakve se stvari dogadjaju i koliko domaci ljudi imaju zamjerki na zivot u svom gradu. Primjera radi, Bratislava ima krasno sredjeno gradsko jezgro, ali da li je neko usao u trolejbus tamo? U Sofiji, dvije ulice dalje od samog centra, nema poplocanog trotoara, nego gazite po zemlji. U Pragu sve vrvi od dzeparosa, u Krakowu vam savjetuju da ne idete u Nowu Hutu itd.
Svugdje ima problema. I mislim da svugdje ljudi traze nacine da rjesavaju tu probleme. Ali ne vriste "upomoc neprijatelj" kad neko kaze sta nije u dure.

Ovdje se naslo par ljudi koji su "uvredjeni i povredjeni" zato sto je neko rekao sta nije dobro u Sarajevu. I to uz jedini pravi razlog: "meni je najljepse i mene ne interesuje drugi grad".

Evo i da odgovorim na pitanje koliko se ja zalim: zalim se na sve sto mislim da nije u redu. Kad me na salteru ne pozdrave kako treba i pogledaju poprijeko, pisem zalbu, kad neko sere u lifu, zalim se na kucnom savjetu i dam ideje za rjesavanje problema. Kad me drot zaustavi zbog prekrsaja, popijem kaznu i idem dalje, ne serem da nisam kriv. Da, trebamo se zaliti, jer kad tad ce nekom dosaditi zalbe pa ce nesto poduzeti. Ako se ne zalimo, nista se samo nece popraviti.

Slažem se.To je razumno razmišljanje, sama tako mislim.Jedino sa čim se nisam složila i što me je na neki način izrevoltiralo je naslov teme.Previše oštar, primitivan, nerealan.
int21

#353 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by int21 »

Treba da bude ostar da se ljudi trgnu, da malo razmisle, da se probude. Mlakim , blagim, nikakvim naslovom nista ne postizes.

Takodjer, to sto je neko rodjen ovdje ili ondje ne daje mu pravo da vrijedja i psuje druge koji nisu tu rodjeni. I da misli kako je relevantan zamo zato sto je njemu lijepo i ne interesuje ga nista drugo.
uglavnomja

#354 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

VjecitiStudent wrote:Nije valjda da i tamo pišaju po tramvajima, bacaju smeće kroz prozor, parkiraju po pločnicima, ...?
Svi su ko bubice čim granicu pređu.

:D

bude i toga. pisanje uglavnom pijani, i za to budu prijavljeni od prvog prolaznika koji ih vidi, slijedi noc u zatvoru i debela kazna

a sto se tice voznje :D ko jednom plati kaznu (i ostane bez vozacke x mjeseci za opasnu voznju), nikada mu vise nece pasti na pamet da parkira gdje ne treba, vozi prebrzo ili vozi trakom za bus i taksi i elektricare.
isto je za poojas i mobitel.

osnova za sve ove kazne ja da ljudi prijavljuju policiji sve sto nije u skladu sa zakonom, redom, mirom, sigurnoscu ... za razliku od sredine gdje vaze pravila suti i ne talasaj ...
OldMayor

#355 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by OldMayor »

VCorp wrote:Živeći posvuda po svijetu zbog karaktera mog posla od Ljubljane, Berlina, Londona, do kraćih naseljavanja u Tokiju i Hong Kongu, pa i u Sarajevu jedno vrijeme mogu samo reći da ko misli da je to grad grdno se vara. Današnje Sarajevo je sramota moje države i prije poslovne partnere, kolege odvedem u Mostar nego tamo. Prije pet godina sam živio u Sarajevu šest mjeseci i nagledao se šaniranja i napadanja na ljude u popišanim i prljavim tramvajima, pasa lutalica, klošara svakakve vrste, sramote od policije, pucnjava do toga da moram svaki put prijateljima u posjeti govoriti da ne idu sami navečer hodati. Svaka čast ko može tamo živjeti, ali gledajući to iz pozicije oca dva dječaka nema šanse da bih tamo živio s familijom. Niti mi paše Sarajevo kao '' grad '' niti mi paše generalno mentalitet i ponašanje ljudi.

Nadam se da će se našem glavnom gradu vratiti stari sjaj jer ovo je ogromna tuga, zamislite vi samo kada nama dolaze visoki državni zvaničnici zemalja tipa Njemačka, SAD, VB i vide na šta nam liči glavni grad. Mogu samo zamisliti koji im se film vrti u glavi kakav je tek ostatak države i rečenica '' gdje smo mi došli ulagati ''.
Sad ces bit obiljezen ko enemy no. 1

Ma o cemu pricati, eto mi se zadovoljavamo kruznim tokom i parkom (koji je doniran). Ej, pa jbt kruzni tok ja vani gdje god sam bio po naseljima ih imas na desetine - halo, to je normalno. Mislim i meni je normalno drago kad vidim da nesto naprave, ali ne znam, ja se ne mogu zadovoljiti s tim, kad znam da se moze puno, puno bolje.

Nase ljude su toliko dotukli, da kad ti drvo zasadi i asfaltira 700m puta da svrsavas od srece.

Ja kad god sam otisao vani, na put, kod prijatelja, iskreno uvijek se sjebem kad se vratim nazad. A mogu i reci koji su to gradovi, Oslo, Helsinski, Malmo, Amsterdam, Minhen...tu sam boravio koji dan vise, i ne bas cisto turistcki ono samo da te vode na top mjesta. Jednostavno ljudi vode brigu o gradovima, zasadjena drveca, parkovi uredjeni, ograde, aleje, arhitektura novih zgrada moderna i prelijepa itd...

Uostalom evo ne mora se dalje ici od Zagreba, oni su ispred nas 100 godina.

Evo ajmo uzeti samo turisti kada dodju sta vide. Dakle, ovo su prvi utisci. Ja ih barem pamtim svaki. Gdje god sam bio, najvise i najbolje pamtim upravo te nek prve stvari koje sam vidio izlazeci sa aerodroma, voza itd.

Dakle:
- Dodje avionom, odmah na izlazu sa aerodroma ga cekaju zaraslo zelenilo i neuredjen put, bez trotoara. Zatim, ako krene kroz Dobrinju, rasrhndan put KATASTROFALAN - makadam je mila majka. Izresetane zgrade, ko da je tek rat stao. :roll:

Ako krene prema Stupu, opet i tu ima sta vidjeti. Sa desne strane onaj red ne znam ni sta je ono, barake, garaze, uglavnom fuj. Sa lijeve strane isto tako djungla.

- Dodje busem/vozom, zeljeznicka stanica zapela u 85'-oj. Kao i autobuska. Tu je naravno i onaj kursluz kafana, trafika, cevabdzinica i hrpa cigana, prosjaka.

- Dolazi automobilom sa sjeverozapada (ne do bog nedjeljom, ne do bog) prolazis kroz Rajlovac, mislim o cemu govoriti niz kucetina, nista ni sa cim. Naravno uredjen trotoar, seataliste, drvo to je pojam da vidis dok se vozis. Jedino sto vidis jesu te kucetine od po 3-4 sprata gdje se prodaje od igle do lokomotive.

- Zapadni prilaz je jedino meni onako ok, ali opet turisti rijetko dolaze tim putem. Imas dvije trake, picis, ograda pored i odmah ulazis u grad.

- Ulaz sa istoka bi se mogao bas srediti, ali opet koliko turista dolazi iz tog pravca. Meni je ekstra, cisto jer se vozis kroz divljinu i onda se odjednom otvori grad, ne znam onako stavljam sebe u poziciju da prvi put dolazim, to bi me nekako bas dojmilo.

I onda kao slag na tortu, ako krene da proseta gradom, na ljeto, krljanac na kvadrat. Ja sam odustao. I uopste vise ne setam ferhadijom, ni carsijom. Pa jbt krkani bastom zauzeli pola grada, nit mozes proci, nit mozes kolica provuci, a mjesta ima, ali djaba moraju krkani baste postaviti.
Last edited by OldMayor on 19/03/2015 15:01, edited 1 time in total.
oridjidji

#356 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

VjecitiStudent wrote:
oridjidji wrote:Otiđite ljudi do Podgorice, možete i do Tirane, jedni su vam 3 i po sata od grada, drugi 7, pa onda nešto recite o Sarajevu. U najelitnijoj zoni Tirane, horoz te budi. U Podgorici pomaknes se 3 kilometra od centra grada, krave i konji ti gaze preko puta.

Budimo malo realni, sa ocijenom kakvo je Sarajevo. Znam da raju nervira najezda nesarajlija, ali ni mi nismo cvijecke.
ocjena, cvjećke
kad si zadnji put bio kod cvjecki? :)
VjecitiStudent

#357 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Koje crno prijavljivanje, pa ispred nosa policije su svakog dana parkirana auta na pločniku, ne mogu u vlastite stanice ući od njih.
saibaba

#358 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by saibaba »

Lajavikrelac wrote:
bach wrote:Mercer je relevantan izvor. Kad ti mercer kaže da si rupa od grada, onda jesi...A u Sarajevu život nikada nije bio jadniji kada je kvalitet života u pitanju...
BG je metropola pa ima više lažnoga sjaja za pokazati. GRAS je smijurija u poređenju sa njihovim GSP, prljavština - SA je sterilno za mnoge dijelove BG, bijeda - sva bijeda Srbije hrli u BG, standard i plate - veće su prosječne plate u BL nego u BG a život je jedno 10 puta tamo skuplji, biznis - ako preživiš guljenje države nećeš reketaše, sigurnost - tu se tek moram nasmijati :-) , a papanluka, saobraćajne nekulture i divljaštva...toga ima za čitavu Bosnu a i šire (Grand i Pink - sve ti je jasno :oops: )
Slazem se za Beograd. Katastrova seljakluk i primitivizam na visokom nivou... Beograd je postao jedna velika selendra ... Sofija i Bukurest su jos gori pogotovo Sofija...
int21

#359 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by int21 »

saibaba wrote:
Lajavikrelac wrote:
bach wrote:Mercer je relevantan izvor. Kad ti mercer kaže da si rupa od grada, onda jesi...A u Sarajevu život nikada nije bio jadniji kada je kvalitet života u pitanju...
BG je metropola pa ima više lažnoga sjaja za pokazati. GRAS je smijurija u poređenju sa njihovim GSP, prljavština - SA je sterilno za mnoge dijelove BG, bijeda - sva bijeda Srbije hrli u BG, standard i plate - veće su prosječne plate u BL nego u BG a život je jedno 10 puta tamo skuplji, biznis - ako preživiš guljenje države nećeš reketaše, sigurnost - tu se tek moram nasmijati :-) , a papanluka, saobraćajne nekulture i divljaštva...toga ima za čitavu Bosnu a i šire (Grand i Pink - sve ti je jasno :oops: )
Slazem se za Beograd. Katastrova seljakluk i primitivizam na visokom nivou... Beograd je postao jedna velika selendra ... Sofija i Bukurest su jos gori pogotovo Sofija...
Dalje od M. Dvora Sarajevo nije mnogo bolje. Par naselja koja koliko toliko lice na nesto. Pa sunce vam poljubim prije par godina po Buca Potoku konj odvezan hodao. A B.Potok 100 m od tramvaja.
VjecitiStudent

#360 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Ah taj zapušteni Beograd :oops:
Image
U blizini kompleksa Suda BiH, danas (10.10.2013) su fotografirana četvorica muškaraca koji na javnoj površini gule kožu zaklanoj ovci. Životinju su objesili na obližnje drvo.

Fotografija pokazuje i stado ovaca u blizini mjesta dešavanja a korisnik/ca snimaj-sve.com uz fotografiju javlja o mirisu krvi koji se širio uokolo.

Mjesto u na kojem je ovca zaklana i, pretpostavlja se,spremljena za ljudsku konzumaciju, prljavo je, zapušteno i puno smeća.
oridjidji

#361 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

Jbt ljudi bi da je Sarajevo Pariz pa da je prostran, a da im je najveci vrh u gradu Ajfelov toranj, a najvece brdo Montemart. Oni bi da su Parizani u Sarajevu, da imaju metro, na Miljacki brodove, da im je Strosa San Elize, ali nebi da placaju kafu 4 eura, kafu i kolu recimo 8 eura. Bi oni da im je cist i lijep grad, ali da oni ne pokupe smece za sobom ni za drugima. Isto tako bi da imaju gradski saobracaj kao u Parizu, ali da nikada ne plate kartu. Voljeli bi oni da mogu piti i kurciti se samo da im policija izlazi u susret mitom. Da ne govorim sta bi mi sve neki, ali im se ne moze... Sto bi reko Pasic iz Karaule i "I ja bi da karam Vesnu Zmijanac, ali mi se ne moze".

Da bi Sarajevo bilo vece od onoga sto jeste, nije dovoljna kritika, vec rad na tome da se Sarajevo sredi. Kritikovanje Sarajeva iza monitora, a ne mrdanje kurcem da se ista u Sarajevu popravi je isto kao kad kazes kako bi zguzio neku, a nemas muda ni da joj pridjes.

Budimo realni, nas grad je onakav kakvi smo i mi, mi nismo dobri ni stanje u gradu nije odlicno, ali nismo ni tolika katastrofa da se s pravom mozemo proglasiti najgorim gradom na Balkanu ili rupom od grada, pogotovo kada se uzme u obzir sama historija ovog grada, koju bas drugi gradovi na Balkanu nisu imali.
oridjidji

#362 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

VjecitiStudent wrote:Ah taj zapušteni Beograd :oops:
Image
U blizini kompleksa Suda BiH, danas (10.10.2013) su fotografirana četvorica muškaraca koji na javnoj površini gule kožu zaklanoj ovci. Životinju su objesili na obližnje drvo.

Fotografija pokazuje i stado ovaca u blizini mjesta dešavanja a korisnik/ca snimaj-sve.com uz fotografiju javlja o mirisu krvi koji se širio uokolo.

Mjesto u na kojem je ovca zaklana i, pretpostavlja se,spremljena za ljudsku konzumaciju, prljavo je, zapušteno i puno smeća.
I ovo se ko biva desava svaki dan?
int21

#363 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by int21 »

oridjidji wrote:
VjecitiStudent wrote:Ah taj zapušteni Beograd :oops:
Image

I ovo se ko biva desava svaki dan?
I jednom je previse.

I da, slazem se da kritika iza monitora nije dovoljna. Evo prvi prijedloga za sviju: Prestanemo bacati smece gdje stignemo i stavimo smece gdje mu je mjesto.

Ja sam rodom iz B. Krupe. Ne lazem kad kazem da nikad nisam vidio toliko smeca po zelenim povrsinama. I ako se nadje nesto malo, to nekoliko radnika cistoce moze da sredi. Ali ovo po Sa je katastrofa. Zato sam dao svoj prvi prijedlog. Posteno?
oridjidji

#364 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

OldMayor wrote:
VCorp wrote:Živeći posvuda po svijetu zbog karaktera mog posla od Ljubljane, Berlina, Londona, do kraćih naseljavanja u Tokiju i Hong Kongu, pa i u Sarajevu jedno vrijeme mogu samo reći da ko misli da je to grad grdno se vara. Današnje Sarajevo je sramota moje države i prije poslovne partnere, kolege odvedem u Mostar nego tamo. Prije pet godina sam živio u Sarajevu šest mjeseci i nagledao se šaniranja i napadanja na ljude u popišanim i prljavim tramvajima, pasa lutalica, klošara svakakve vrste, sramote od policije, pucnjava do toga da moram svaki put prijateljima u posjeti govoriti da ne idu sami navečer hodati. Svaka čast ko može tamo živjeti, ali gledajući to iz pozicije oca dva dječaka nema šanse da bih tamo živio s familijom. Niti mi paše Sarajevo kao '' grad '' niti mi paše generalno mentalitet i ponašanje ljudi.

Nadam se da će se našem glavnom gradu vratiti stari sjaj jer ovo je ogromna tuga, zamislite vi samo kada nama dolaze visoki državni zvaničnici zemalja tipa Njemačka, SAD, VB i vide na šta nam liči glavni grad. Mogu samo zamisliti koji im se film vrti u glavi kakav je tek ostatak države i rečenica '' gdje smo mi došli ulagati ''.
Sad ces bit obiljezen ko enemy no. 1

Ma o cemu pricati, eto mi se zadovoljavamo kruznim tokom i parkom (koji je doniran). Ej, pa jbt kruzni tok ja vani gdje god sam bio po naseljima ih imas na desetine - halo, to je normalno. Mislim i meni je normalno drago kad vidim da nesto naprave, ali ne znam, ja se ne mogu zadovoljiti s tim, kad znam da se moze puno, puno bolje.

Nase ljude su toliko dotukli, da kad ti drvo zasadi i asfaltira 700m puta da svrsavas od srece.

Ja kad god sam otisao vani, na put, kod prijatelja, iskreno uvijek se sjebem kad se vratim nazad. A mogu i reci koji su to gradovi, Oslo, Helsinski, Malmo, Amsterdam, Minhen...tu sam boravio koji dan vise, i ne bas cisto turistcki ono samo da te vode na top mjesta. Jednostavno ljudi vode brigu o gradovima, zasadjena drveca, parkovi uredjeni, ograde, aleje, arhitektura novih zgrada moderna i prelijepa itd...

Uostalom evo ne mora se dalje ici od Zagreba, oni su ispred nas 100 godina.

Evo ajmo uzeti samo turisti kada dodju sta vide. Dakle, ovo su prvi utisci. Ja ih barem pamtim svaki. Gdje god sam bio, najvise i najbolje pamtim upravo te nek prve stvari koje sam vidio izlazeci sa aerodroma, voza itd.

Dakle:
- Dodje avionom, odmah na izlazu sa aerodroma ga cekaju zaraslo zelenilo i neuredjen put, bez trotoara. Zatim, ako krene kroz Dobrinju, rasrhndan put KATASTROFALAN - makadam je mila majka. Izresetane zgrade, ko da je tek rat stao. :roll:

Ako krene prema Stupu, opet i tu ima sta vidjeti. Sa desne strane onaj red ne znam ni sta je ono, barake, garaze, uglavnom fuj. Sa lijeve strane isto tako djungla.

- Dodje busem/vozom, zeljeznicka stanica zapela u 85'-oj. Kao i autobuska. Tu je naravno i onaj kursluz kafana, trafika, cevabdzinica i hrpa cigana, prosjaka.

- Dolazi automobilom sa sjeverozapada (ne do bog nedjeljom, ne do bog) prolazis kroz Rajlovac, mislim o cemu govoriti niz kucetina, nista ni sa cim. Naravno uredjen trotoar, seataliste, drvo to je pojam da vidis dok se vozis. Jedino sto vidis jesu te kucetine od po 3-4 sprata gdje se prodaje od igle do lokomotive.

- Zapadni prilaz je jedino meni onako ok, ali opet turisti rijetko dolaze tim putem. Imas dvije trake, picis, ograda pored i odmah ulazis u grad.

- Ulaz sa istoka bi se mogao bas srediti, ali opet koliko turista dolazi iz tog pravca. Meni je ekstra, cisto jer se vozis kroz divljinu i onda se odjednom otvori grad, ne znam onako stavljam sebe u poziciju da prvi put dolazim, to bi me nekako bas dojmilo.

I onda kao slag na tortu, ako krene da proseta gradom, na ljeto, krljanac na kvadrat. Ja sam odustao. I uopste vise ne setam ferhadijom, ni carsijom. Pa jbt krkani bastom zauzeli pola grada, nit mozes proci, nit mozes kolica provuci, a mjesta ima, ali djaba moraju krkani baste postaviti.
Ne kontam nesto kriticare Sarajeva, Sarajevo je sramota sto je takvo kakvo je, pa se porede sa Ljubljanom, Berlinom, Londonom, Tokijom, Hong Kongom, pa nije ovo 1945 pa da su Sarajlijama iste polazne tacke sa pomenutim prijestolnicama.

Trebam li ovdje postavljati link kako je Sarajevo izgledalo 1996, kako izgleda danas, da bi nekome ko se nasadio na Sarajevo razbijao pretpostavke da je Sarajevo moglo biti bolje nego sto je danas.

U jednoj drzavi koja je do rata grcala u inflaciji i u privrednim problemima do grla, a nakon rata u gorim problemima od tih jer mnogo toga sto je nekada vrijedilo je poruseno, unisteno, opljackano, trazi se od Sarajeva da bude bolje nego ono staro nekada i bolje od prijestolnica nekih srecnijih zemalja. E pa jbg, budimo malo realni...

Ne znam kad si zadnji put bio na Dobrinji, a pretpostavljam da govoris o kucama preko puta Kiki praonici i kucama na kojima je pisalo "welcome to Sarajevo", kada govoris o izrasetanoj Dobrinji. Stup je takav radi pijace koju niko nikada nije ni pokusao da iseli odavdje. Rajlovac i neke druge prilazu gradu ne treba ni pominjati, zna se ko je i kako gradio tako i u kojem periodu, te koliko se izgradilo kuca koje su poslje prosle kroz proces legalizacije... Ko bi ih i rusio, zna da bi bez doma ostavio na hiljade ljudi, a grad bi pretvorio u jos vece mjesto sirotinje...
VjecitiStudent

#365 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Kad se načelnik općine Novi grad hvali da je odrastao u bespravnoj gradnji, šta još reći?
uglavnomja

#366 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

oridjidji wrote:Jbt ljudi bi da je Sarajevo Pariz pa da je prostran, a da im je najveci vrh u gradu Ajfelov toranj, a najvece brdo Montemart. Oni bi da su Parizani u Sarajevu, da imaju metro, na Miljacki brodove, da im je Strosa San Elize, ali nebi da placaju kafu 4 eura, kafu i kolu recimo 8 eura. Bi oni da im je cist i lijep grad, ali da oni ne pokupe smece za sobom ni za drugima. Isto tako bi da imaju gradski saobracaj kao u Parizu, ali da nikada ne plate kartu. Voljeli bi oni da mogu piti i kurciti se samo da im policija izlazi u susret mitom. Da ne govorim sta bi mi sve neki, ali im se ne moze... Sto bi reko Pasic iz Karaule i "I ja bi da karam Vesnu Zmijanac, ali mi se ne moze".

Da bi Sarajevo bilo vece od onoga sto jeste, nije dovoljna kritika, vec rad na tome da se Sarajevo sredi. Kritikovanje Sarajeva iza monitora, a ne mrdanje kurcem da se ista u Sarajevu popravi je isto kao kad kazes kako bi zguzio neku, a nemas muda ni da joj pridjes.

Budimo realni, nas grad je onakav kakvi smo i mi, mi nismo dobri ni stanje u gradu nije odlicno, ali nismo ni tolika katastrofa da se s pravom mozemo proglasiti najgorim gradom na Balkanu ili rupom od grada, pogotovo kada se uzme u obzir sama historija ovog grada, koju bas drugi gradovi na Balkanu nisu imali.

prvo, pariz je ogroman. drugo pariz je planetarna institucija, a me samo grad. ajfelov toranj nije samo gradjevinska konstrukcija nego simbol i grada i istorije, svjetske.

moje isustvo o praziu je da ima jos manje mjesta nego u sarajevu :D

hebote te tito, kruzni tok sa 6 traka. a svi voze kao ludi :skoljka: imali su najmanje aute u europi :D nisu dzaba p 205 i r 5 francuski proizvodi.
mjesta za parkiranje u truistickom dijelu uglavnom nema. ako nadjes, debelo se placa.

i ja ne kazem da je sarajevo zadnji grad na balkanu i da je rupa, nego da je u rupi i da mu je takva konsitucija, da se ne moze siriti, osim uzbrdo (od cvile pa nadalje ima nekog mjesta). da su neke ulice pravljene prije pojave automobila, da se ulice ne mogu prosiriti ako se ne sruse kuce. a na to niko nije spreman. i to nije najgore, najgore je sto se jos dozvoljava gradnja, sirenje postojecih objekata, ograda, narocito kafana, pravljenje parkinga na plocnicima ... a unistavanje parkova, igralista itd ...

svugdje u svijetu gdje postoji red - u pitanju pare! ne drzavne pare, nego pare za kazne :D ili pare koje das ako hoces da se parkiras ili cak prodjes nekim dijelom grada.
fino se znalo za olimpijadu ko ima koju naljepnicu i ko smije uci u centar. mislim da je bila crvena :oops:

neka hipoteticka situacija :izet:
uvesti rampu na vrbanji, ko hoce dalje neka plati. a od tih para napraviti funkcionalan prevoz od vrbanje do carsije, za one koji se parkiraju. uvesti dodatni porez za dizele :D
oridjidji

#367 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

int21 wrote:
oridjidji wrote: Image

I ovo se ko biva desava svaki dan?[/quote]

I jednom je previse.

I da, slazem se da kritika iza monitora nije dovoljna. Evo prvi prijedloga za sviju: Prestanemo bacati smece gdje stignemo i stavimo smece gdje mu je mjesto.

Ja sam rodom iz B. Krupe. Ne lazem kad kazem da nikad nisam vidio toliko smeca po zelenim povrsinama. I ako se nadje nesto malo, to nekoliko radnika cistoce moze da sredi. Ali ovo po Sa je katastrofa. Zato sam dao svoj prvi prijedlog. Posteno?[/quote]

Vidis ja sam rodjen u Sa, moji drugovi su rodjeni u Sa. Pa ih svaki put moram ratove voditi s njima, da bi bacili limenku ili papir od sladoleda u smece. Vise ni ne brojim koliko puta sklonim nesto s puta i bacim u kontenjer i koliko psujem na konto toga. Nije problem u onima koji su u Sa dosli, vec i u onima koji zive u Sarajevu bruku i onog glupog stava "ovo je moj grad, ja mogu kako hocu".
Tomahawk11
Globalni moderator

#368 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Tomahawk11 »

Mah, ima ona: ''Moze se roditi na sred Bascarsije, papak je papak'' :mrgreen:
Nema to veze ko se gdje rodio. Ko nema osnovne kulture, dzabe mu. Konkretno u Sarajevu je nekultura na visokom nivou. Treba nas sve pod njemacku cizmu, nema druge. Opet kad pogledas dijasporu (cast izuzecima), dodje iz Njemacke recimo, i odmah kroz prozor, tamo ne smije ni pomisliti da baci nesto tek tako. Dakle, sve je stvar okruzenja, smijes ili ne smijes. I najveci papak postane gospodin kad udara po dzepu.
Hajvan

#369 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

Ja ne pričam i ne družim se s nekim ljudima zbog toga.
Neki su mi bliska rodbina.

Pun klinac tuđe bahatosti!

Ovdje je bahatost kao mjerilo nekog bunta.
oridjidji

#370 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

uglavnomja wrote:
oridjidji wrote:Jbt ljudi bi da je Sarajevo Pariz pa da je prostran, a da im je najveci vrh u gradu Ajfelov toranj, a najvece brdo Montemart. Oni bi da su Parizani u Sarajevu, da imaju metro, na Miljacki brodove, da im je Strosa San Elize, ali nebi da placaju kafu 4 eura, kafu i kolu recimo 8 eura. Bi oni da im je cist i lijep grad, ali da oni ne pokupe smece za sobom ni za drugima. Isto tako bi da imaju gradski saobracaj kao u Parizu, ali da nikada ne plate kartu. Voljeli bi oni da mogu piti i kurciti se samo da im policija izlazi u susret mitom. Da ne govorim sta bi mi sve neki, ali im se ne moze... Sto bi reko Pasic iz Karaule i "I ja bi da karam Vesnu Zmijanac, ali mi se ne moze".

prvo, pariz je ogroman. drugo pariz je planetarna institucija, a me samo grad. ajfelov toranj nije samo gradjevinska konstrukcija nego simbol i grada i istorije, svjetske.

moje isustvo o praziu je da ima jos manje mjesta nego u sarajevu :D

hebote te tito, kruzni tok sa 6 traka. a svi voze kao ludi :skoljka: imali su najmanje aute u europi :D nisu dzaba p 205 i r 5 francuski proizvodi.
mjesta za parkiranje u truistickom dijelu uglavnom nema. ako nadjes, debelo se placa.

i ja ne kazem da je sarajevo zadnji grad na balkanu i da je rupa, nego da je u rupi i da mu je takva konsitucija, da se ne moze siriti, osim uzbrdo (od cvile pa nadalje ima nekog mjesta). da su neke ulice pravljene prije pojave automobila, da se ulice ne mogu prosiriti ako se ne sruse kuce. a na to niko nije spreman. i to nije najgore, najgore je sto se jos dozvoljava gradnja, sirenje postojecih objekata, ograda, narocito kafana, pravljenje parkinga na plocnicima ... a unistavanje parkova, igralista itd ...

svugdje u svijetu gdje postoji red - u pitanju pare! ne drzavne pare, nego pare za kazne :D ili pare koje das ako hoces da se parkiras ili cak prodjes nekim dijelom grada.
fino se znalo za olimpijadu ko ima koju naljepnicu i ko smije uci u centar. mislim da je bila crvena :oops:

neka hipoteticka situacija :izet:
uvesti rampu na vrbanji, ko hoce dalje neka plati. a od tih para napraviti funkcionalan prevoz od vrbanje do carsije, za one koji se parkiraju. uvesti dodatni porez za dizele :D
Pa dobro malo se Hausman zajebo kad je dijelio grad u arondismane. Nije bas konto da ce populacija toga grada skociti za milion od onda kada ga je sagradio takvog, a da ce se na kosti grada navaljati i njegova predgrađa poput recimo Val de Marnea, Sant-Denia, Haut de Seina.

Taj kruzni tok koji spominjes je vjerovatno onaj na Konkordu.

Sarajevu je jebena konstitucija, grad ima tendenciju da se siri prema Hadzicima ili da se dize u vis ko Vankuver. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#371 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by mk ultra »

oridjidji wrote: Vidis ja sam rodjen u Sa, moji drugovi su rodjeni u Sa. Pa ih svaki put moram ratove voditi s njima, da bi bacili limenku ili papir od sladoleda u smece. Vise ni ne brojim koliko puta sklonim nesto s puta i bacim u kontenjer i koliko psujem na konto toga. Nije problem u onima koji su u Sa dosli, vec i u onima koji zive u Sarajevu bruku i onog glupog stava "ovo je moj grad, ja mogu kako hocu".
pa koliko smeća ima oko nas, prestali smo da ga primjećujemo

opet, ko je kriv, kriva je država i kaznena politika...
VjecitiStudent

#372 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Nije geografija problem, Italija je prepuna još skučenijih starih gradova, često skupljenih na vrhu brda. I opet stvari ferceraju, ima vode, parkiranje riješeno, čistoća besprijekorna.
(Osim Napulja i okoline :run: )
oridjidji

#373 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by oridjidji »

VjecitiStudent wrote:Nije geografija problem, Italija je prepuna još skučenijih starih gradova, često skupljenih na vrhu brda. I opet stvari ferceraju, ima vode, parkiranje riješeno, čistoća besprijekorna.
(Osim Napulja i okoline :run: )
to je tako kad smo u mentalitetu duboki neradnici :)
Đinajlu

#374 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Đinajlu »

Nagradno pitanje: da li biste mijenjali Sandžaklije i ostale novopridošle stanovnike za predratne?
susc_ovjek

#375 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by susc_ovjek »

Đinajlu wrote:Nagradno pitanje: da li biste mijenjali Sandžaklije i ostale novopridošle stanovnike za predratne?
Bezveze ti je pitanje skroz.

Ja imam jednu teoriju koja nudi neko objašnjenje trenutnog stanja.
Grad se nekontrolisano širi bespravnom gradnjom. Taj svijet koji pravi kuće su uglavnom ljudi koji dolaze i koji žive po pravilima ruralne sredine, oni su bukvalno promjenili glasačko tjelo i promjenili standard toga šta je bitno za jedan grad, a šta ne.
Omogućavanjem takvog širenja grada, i legalizacijom objekata, ruralizujemo tj. ruralizovali smo grad.
Danas je normalno hraknut na trotoar. To je ono što ja svaki dan vidim, dok je recimo pred olimpijadu bila akcija koja je promovisala ne pljuvanje po pločniku. To su sve sitni pokazatelji urbanog i ruralnog.

Dakle, mi imamo poremećene standarde.
Mi imamo ovo:
Image
Ruglo u našem centru grada, i većina ne vidi nikakav problem jer je kao načelnik opštine neku super dobar lik.

Imamo ovo:
Image
Gdje taksisti zauzimaju DVIJE trake, dok pješaci, gradski prevoz, niko i ništa ne može da prođe. Čisto rasulo i karatkeristike selendre.
To smo mi, jer mi tako hoćemo, jer nam je načelnik dobar, tj. ne smeta nam. Ljudi su takvi, a ljudi su grad.
Isfrustriranost svakim danom, ali i spoznaja da je to zato što nam tako, tj. većini tako odgovara. Kome ne odgovara treba da ide tamo gdje više ljudi razmišlja slično ili isto...
Post Reply