Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
SaraFina

#351 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

Još nisam rekla ono najbolje za sve potencijalne dijasporce i one koji su već brakom ostvarili snove.

Ne postoji opcija kojom neka drzava EU moze natjerati nekog sa drzavljanstvom da radi.
Moze unedogled rastezati to pitanje.

No zato novopridošli supruznik da bi ostvario pravo boravka mora sebi obezbijediti uslove za zivot i dodatno financirati nezaposlenog bivšeg supruznika i djecu.

Inače drzava preuzme obaveze a slijedi sup karta.

Tako pretvoriš parazita u radno odgovornog člana društvene zajednice :D
SaraFina

#352 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
yoyo13 wrote:Ma jebe se zvizu....stan tamo...kuca vamo....aerodrom placa kiriju..... :lol: :lol: a ja se evo omisljam hocu li rostilj upalit u basti pa sa kumom ispratit Europa Ligu ili kod stare na burek otic. Svako ima svoju muku :lol: :lol: :lol: :lol:
Jest vala .... mada bih se ja odlučio na roštilj prije .... a poslije kod stare na burek :mrgreen:

I ja bi :D
yoyo13

#353 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by yoyo13 »

SaraFina wrote:
edo_79 wrote:
yoyo13 wrote:Ma jebe se zvizu....stan tamo...kuca vamo....aerodrom placa kiriju..... :lol: :lol: a ja se evo omisljam hocu li rostilj upalit u basti pa sa kumom ispratit Europa Ligu ili kod stare na burek otic. Svako ima svoju muku :lol: :lol: :lol: :lol:
Jest vala .... mada bih se ja odlučio na roštilj prije .... a poslije kod stare na burek :mrgreen:

i ja bi da nece biti :serbo: :serbo: :serbo: :pijani: :pijani: :pijani: :pijani: :cuga: :cuga: :cuga: :cuga: :hitna: :hitna: :hitna: :lol: :lol: :lol: :lol:
edo_79

#354 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:
edo_79 wrote:

Ta bi ti .... poguzijo jedna uz EU :lol:
SaraFina

#355 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

Zato budzetlija hadzija i svaki dan rostilj.

Kakva Danaka i Svabija :)

:bih:
edo_79

#356 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:Zato budzetlija hadzija i svaki dan rostilj.

Kakva Danaka i Svabija :)

:bih:
Ja sam sinoć janje malo :klopa: ... doš'o s posla a stari nam kupio 3 kilo janje i pive .... ja i stari i buraz se razneli od mesa :mrgreen:
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#357 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by enko 1964 »

_BataZiv_0809 wrote:Skonto sam da refleksno klikam na temu ako vidim da je Zviz nesto pisao. Je li to normalno :run:

:lol:

Uh dobro je! Mislio sam da se to samo meni događa. Ne pišem ništa, satima samo sjedim i čekam nove postove. :D
Ridjobrki

#358 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Ridjobrki »

SaraFina wrote:
edo_79 wrote:

Amateri.

Prvo na burek a onda na roštilj. Roštilj je vazda vruć a kasnije ćeš morati podgrijavati burek a to onda nije to.
omar little

#359 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by omar little »

joj ovog lika i tema i postova :-) :-) :-)
uglavnomja

#360 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by uglavnomja »

SaraFina wrote:
Nego da rezimiramo ozbiljno.

Zene su na zapadu zaštićene.

Dakle, ako zena nakon razvoda od supruznika nema primanja, a supruznik ima on je duzan placati joj izdrzavanje. I alimentaciju za djecu, ako ih imaju.
Dok god se ne zaposli.
Drzava te obaveze ne preuzima osim ako supruznik ima neki minimalac. U Austriji je to 900€. Sve do te sume mogu skinuti sa plaće. I .
nije ni zapad svugdje isti :-)

ti si negdje u germanskom dijelu ... mozda je tako, mada sumnjam :D

u skandinaviji ako se skandinavac razvede od pridoslice, pridolsica leti kuci naglavacke u roku prve 3 godine OD dobijanja prve jednogodisnje boravisne dozvole. plus sto se ta prva dozvola ceka cca godinu. znaci 4 godine je pridoslica bez ikakvih prava, ostavljen na dobru volju bracnog druga i na svoje snage. s tim da, opet, u toj prvoj godini cekanka na prvu dozvolu nema pravo da radi. u biti nema pravo ni da boravi, ali ako je neko "u procesu" moze biti, samo ne moze putovati :-) (meni su tako objasnili, ali ovdje sto sluzbenika 100 objasnjenja .... :roll:

u te 3 godine pridoslica za drzavu ne postoji, nema pravo ni na sta osim besplatnih par stotina casova jezika, a za to vrijeme realno se ne moze nista nauciti. sve ostalo je na teret domacina. znaci pomoc oko pronalazenja posla, kursevi, pripravnicka, praksis radna mjesta - zdravo. a socijala :mrgreen: u paketu sa azilom

evo ti 2 primjera, da skontas kako to hoda ovdje:

decko bosanac, zavrsio sve skole u norveskoj, dobio posao sve 5 ... nasao curu dole, ljubav, vjencali se, dosli gore, ona trudna ... cekanje papira i - odbijenica. zato sto on nije zaradio u prethodnoj kalendarskoj godini x stotina hiljada kruna. a zaradio ih je u zadnjih 12 mjeseci, i vise nego sto treba, ali birokratija kaze od 1.1. do 31.12. prosle godine. momak dobio prvi posao polsije diplome, super plata, dobar sef, pisao tom direktoratu za strance garantna pisma - ali jock! trudna zena, par sedmica pred porodjaj dobila nalog da izleti iz zemje. a onda su je valjda pustili da rodi, pa da ode sa bebom ... ne znam sta je dalje bilo, nije bilo u novinama.

prica br. 2 (nisu samo bosanci u pitanju)

norvezanin radio u usa nesto u avijaciji i ozenio se amerikankom sa istim poslom. super plate za usa uslove. ali male plate za norveske uslove. i kad se lik htio vratiti sa zenom - ne moze ona dobiti boravisnu jer njegova plata nije dovoljna ...

prica br. 3

poznati skijas se povrijedio, pauzirao sezonu, ozenio se nekom curom sa istoka - odbijenica, neJma lik dovoljno para. nema sponzora, takmicenja, premija, nagrada ...

toliko o zasticenim :skoljka:

a sta si ono nalupala nesto radio pa ne radi i zato drugi mora da radi jer taj prvi vise ne radi ....

jedina osoba koja zna nesto o ovome je insomnia.
zna i zviz jer mu je to dio posla. samo kad bi znao napisati kako treba :mrgreen:
spreca

#361 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by spreca »

uglavnomja wrote:

zna i zviz jer mu je to dio posla. samo kad bi znao napisati kako treba :mrgreen:
Zviz?
Ridjobrki

#362 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by Ridjobrki »

Pa ja, pitaš Zviza, on pita tetka i objasni nam kako to hoda.
spreca

#363 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by spreca »

Ridjobrki wrote:Pa ja, pitaš Zviza, on pita tetka i objasni nam kako to hoda.
by Zviz » 20/08/2012 21:46
Pozdrav,
Postao sam punoljetan i roditelji su mi uplatili vozački ispit. Gotovo sve sam odradio i sad u subotu sam trebao izići na ispit iz upravljanja m.v. Međutim mene danas instruktor zove, jako ljut, psuje, kaže da me nije prijavio jer od sada se polaže po novom sistemu i želi da vidi kako to hoda, jer mu se to nimalo ne sviđa. Kako kaže sada će ispitivači imati papir sa popisom grešaka i za svaku grešku idu kazneni bodovi. Max broj kazenin bodova koje smijem napraviti je 99. Uzimajući u obzir, kako instruktor kaže, da slabo praćenje retrovizora nosi 40 bodova, prebrz ili prespor prilaz raskrsnici 40, i da po ovom sistemu oni će jedva dočekat da nekog obore jer imaju puno više načina. Interesuje me je li neko imao iskustva sa ovim sistemom i kako ide. Molim odgovor ako neko zna. Ja sam iz SBK i u subotu oni koji budu polagali biti će prvi po novom načinu. Puno sreće želim!
Zviz je prakticno blalvac i laze na tone...kako raja nasjeda :mrgreen:
uglavnomja

#364 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by uglavnomja »

spreca wrote:
uglavnomja wrote:

Zviz?

dakleM, kad izvadis zvizovstinu iz postova, ostaje cinjenica da zviz zna PROCEDURU, prava, obaveze, rokove, zakone ... u danskoj. a danska i norveska su najslicnije, sveCka u 5% razlike, ostatak eu se ganja okolo u +- 10% ...

ako ti treba tacna informacija sta, kako, kada, gdje i koliko para - zviz zna. ali ga hebe dedina zemlja :D
spreca

#365 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by spreca »

uglavnomja wrote:
spreca wrote:
uglavnomja wrote:

Zviz?

dakleM, kad izvadis zvizovstinu iz postova, ostaje cinjenica da zviz zna PROCEDURU, prava, obaveze, rokove, zakone ... u danskoj. a danska i norveska su najslicnije, sveCka u 5% razlike, ostatak eu se ganja okolo u +- 10% ...

ako ti treba tacna informacija sta, kako, kada, gdje i koliko para - zviz zna. ali ga hebe dedina zemlja :D
Pgledaj post iznad.....kaze da je iz Sa a gore u postu pise da je iz SBK
SaraFina

#366 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

Da još se jednom oglasim .

Apsolutno me ne zanimaju skandinavski zakoni. A ni to vjeruje li mi ko ili ne.

Ja iz Sarajeva za milijardu ne bi otišla .. I to u ovaj germanski dio Evrope a ne u neku vukohebinu gdje je 6 mjeseci noć i gdje zivi djeda mraz.

Nego odveli me kad nisam imala prava glasa, sad nemam finansijske podloge da se vratim.

A ni mogućnosti da se zaposlim vjerovatno u BiH.

Zivite na marsu, meni je moje Sarajevo sve.

Da se ovi levati od političara dogovore, i zemlja normalizira koliko toliko, vrnula bi se odmah.

Eto toliko na ovu temu :D
raoul duke

#367 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by raoul duke »

Ridjobrki wrote:Pa ja, pitaš Zviza, on pita tetka i objasni nam kako to hoda.
:lol: :lol:
spreca

#368 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by spreca »

SaraFina wrote:Da još se jednom oglasim .

Ja iz Sarajeva za milijardu ne bi otišla .. I to u ovaj germanski dio Evrope a ne u neku vukohebinu gdje je 6 mjeseci noć i gdje zivi djeda mraz.

Nego odveli me kad nisam imala prava glasa, sad nemam finansijske podloge da se vratim.

Da se ovi levati od političara dogovore, i zemlja normalizira koliko toliko, vrnula bi se odmah.

:kiss: ali moj iskreni savjet rano ti je da se vracas....kad vec imas sanse prvo se materijalno dobro obezbjedi pa onda razmisljaj o povratku...nema smisla da se vratis pa za par godina torbu u ruke i zapadna pruga
uglavnomja

#370 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by uglavnomja »

spreca wrote:
uglavnomja wrote:
spreca wrote: Zviz?

Pgledaj post iznad.....kaze da je iz Sa a gore u postu pise da je iz SBK

to je stara prica, on dijeli nick sa nekim rodjakom :-)
vidi se i po stilu pisanja i nacinu izrazavnja da nije ista osoba.
madner

#371 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by madner »

Klasicna gastarbeiterska, ko se mislio vratiti vratio se. Oni manje sposobni nisu nista obezbjedili pa ni ne mogu, oni sposobniji imaju previse da se vrate.
spreca

#372 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by spreca »

uglavnomja wrote:

to je stara prica, on dijeli nick sa nekim rodjakom :-)
vidi se i po stilu pisanja i nacinu izrazavnja da nije ista osoba.
Cuj dijele nick.....pa on je otvorio..ono mu je prvi post.....jel to problem otvoriti jos jedan.....ali ovako je lakse ...kad sta zabrlja pa ga uhvate onda je rodjak kriv :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#373 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by _BataZiv_0809 »

Jebi ga sad, pricas kako je na Zapadu, a ne zanimaju te skandinavski zakoni :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#374 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote: nije ni zapad svugdje isti :-)

ti si negdje u germanskom dijelu ... mozda je tako, mada sumnjam :D

u skandinaviji ako se skandinavac razvede od pridoslice, pridolsica leti kuci naglavacke u roku prve 3 godine OD dobijanja prve jednogodisnje boravisne dozvole. plus sto se ta prva dozvola ceka cca godinu. znaci 4 godine je pridoslica bez ikakvih prava, ostavljen na dobru volju bracnog druga i na svoje snage. s tim da, opet, u toj prvoj godini cekanka na prvu dozvolu nema pravo da radi. u biti nema pravo ni da boravi, ali ako je neko "u procesu" moze biti, samo ne moze putovati :-) (meni su tako objasnili, ali ovdje sto sluzbenika 100 objasnjenja .... :roll:

u te 3 godine pridoslica za drzavu ne postoji, nema pravo ni na sta osim besplatnih par stotina casova jezika, a za to vrijeme realno se ne moze nista nauciti. sve ostalo je na teret domacina. znaci pomoc oko pronalazenja posla, kursevi, pripravnicka, praksis radna mjesta - zdravo. a socijala :mrgreen: u paketu sa azilom

evo ti 2 primjera, da skontas kako to hoda ovdje:

decko bosanac, zavrsio sve skole u norveskoj, dobio posao sve 5 ... nasao curu dole, ljubav, vjencali se, dosli gore, ona trudna ... cekanje papira i - odbijenica. zato sto on nije zaradio u prethodnoj kalendarskoj godini x stotina hiljada kruna. a zaradio ih je u zadnjih 12 mjeseci, i vise nego sto treba, ali birokratija kaze od 1.1. do 31.12. prosle godine. momak dobio prvi posao polsije diplome, super plata, dobar sef, pisao tom direktoratu za strance garantna pisma - ali jock! trudna zena, par sedmica pred porodjaj dobila nalog da izleti iz zemje. a onda su je valjda pustili da rodi, pa da ode sa bebom ... ne znam sta je dalje bilo, nije bilo u novinama.

prica br. 2 (nisu samo bosanci u pitanju)

norvezanin radio u usa nesto u avijaciji i ozenio se amerikankom sa istim poslom. super plate za usa uslove. ali male plate za norveske uslove. i kad se lik htio vratiti sa zenom - ne moze ona dobiti boravisnu jer njegova plata nije dovoljna ...

prica br. 3

poznati skijas se povrijedio, pauzirao sezonu, ozenio se nekom curom sa istoka - odbijenica, neJma lik dovoljno para. nema sponzora, takmicenja, premija, nagrada ...

toliko o zasticenim :skoljka:

a sta si ono nalupala nesto radio pa ne radi i zato drugi mora da radi jer taj prvi vise ne radi ....

Uglavnoja-uglavnom sjajna! Ma sta uglavnom-uvijek!

Sta to insomnia i zviz znaju, ne skotah?

Sto se tice zviza-svidja mi se nova kovanica "zvizovstina"
SaraFina

#375 Re: Udaja za papire - opsti kur***uk, prvi korak prema boljem ili sta vec...?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:

Jebi ga sad, pricas kako je na Zapadu, a ne zanimaju te skandinavski zakoni :roll:

Pa ne zanimaju me.
Plahte ovdje upisa kako otići u Skandinaviju ???

Ne bi ni u At išla da nisam morala.

I da 88 sam godište madnerčiću. Šta sam mogla obezbijediti do sad?

Imam babovinu jedino.
Post Reply