Deblokada Sarajeva???

Post Reply
hizo ramidovic

#351 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hizo ramidovic »

sinuhe wrote:Dok su vodili pregovore bili su spremni i na odstupanja, ali kao što sam rekao -nisu znali. A dalje ne bih jer nije tema.
to nisu bili pregovori vec jednostrano diktiranje zahtjeva o ispunjavanju zelja "jace" strane. svojim ocima i usima vidio i cuo . i njihova "odstupanja" bila su tipa "propustit cemo vam humanitarni konvoj" ili "pustit cemo vam struju"
jedna strana smatrala se toliko nadmocnom da zahtjeve druge strane uopce nije uvazavala. valjda sam bio dovoljno jasan
Dozer

#352 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

hizo ramidovic wrote:
sinuhe wrote:
hizo ramidovic wrote: znaci, proglasi svoju republiku, opljackaj, protjeraj, ocisti, poubijaj i onda potpisi mir, kao da se nista nije desilo!?
to je tvoja teorija?
Pa imaju oni svoj entitet. Ne znam samo što su ratovali više nego što su trebali.
jedno je entitet a drugo nezavisna drzava.
a ratovali su zbog (samo)uvjerenosti u nadmoc i vojnu pobjedu.
Tacno. I racunali su da ce sve zavrsiti za najvise 2-3 mjeseca. Na to su racunali i EU i svijet, da budemo nacisto. Jer, znali su s cim ovi raspolazu, kao i s cim mi ne raspolazemo, pa su zato i uveli embargo znajuci da ce rat preci i u BiH i koga ce to najvise pogoditi. I tako i jeste bilo.
Ne brinite...da je odnos naoruzanja u BiH pocetkom '92 bio iole priblizan, do rata nikad ne bi ni doslo. Ali, upravo jer se znalo ko sta ima, s tim se i krenulo i sve se odvijalo kako se odvijalo. Tek kasnije, kad smo se i mi malo uspjeli naoruzati i kad smo ih poceli gurati, e - tad su oni isti koji su 4 godine samo deklarativno laprdali (EU i cijela MZ) i praznili svoja 20-30-40 godina stara skladista, kako bi ih obnovili i tako obrnuli par milijardi, skocili i rekli - STOP!
Last edited by Dozer on 16/02/2015 13:03, edited 1 time in total.
Dobrinja80

#353 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dobrinja80 »

sinuhe wrote:
hizo ramidovic wrote:
sinuhe wrote: Pa imaju oni svoj entitet. Ne znam samo što su ratovali više nego što su trebali.
Nezavisna država je maksimalni zahtjev. Vojnički su mogli zauzeti Bihać i Goražde ali su i on

i težili nekom političkom riješenju.

Hoćeš da kažeš da Alija nije htio političko rješenje dok je ARBIH bila slabija, a onda prihvatio političko rješenje kad je bio stigao par km do Banjaluke?
klixoris

#354 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

Dobrinja80 wrote: Hoćeš da kažeš da Alija nije htio političko rješenje dok je ARBIH bila slabija, a onda prihvatio političko rješenje kad je bio stigao par km do Banjaluke?
Nije ga niko ni pitao, morao je potpisati. Opet zahvaljujuci "politici" EU i MZ :thumbup:
Da nije, EU/MZ bi zavrnuli hrvatima ruku i naredili im da povuku svoju vojsku nazad u Hrvatsku a ArBiH bi dobila po usima od strane NATO-a...
Last edited by klixoris on 16/02/2015 12:54, edited 1 time in total.
sinuhe

#355 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sinuhe »

Govorim o srpskim greškama. Ako su mislili da će sve biti gotovo za par mjeseci onda su trebali stati kad su vidjeli da neće moći.
Svaki napad ima neki vrhunac i ako ne ostvariš cilj odbrana preuzima inicijativu. Clausewitz je o tome pisao a ne ja. A srpski oficiri su kako kažete bili školovani. Je li oni to nisu znali objasniti političkom vodstvu ili ni sami nisu znali ne bih znao reći. Nijemci su dva svjetska rata tako izgubili pa što se Srbi ne bi barem zajebali :D
mg

#356 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mg »

Alija je od samog starta uvjek imao najlošiju startnu poziciju u pregovorima, a ovo zbog niza faktora koje ne bih pojedinačno navodio.

Sarajevo je moralo da posluži kao medijska senzacija tokom opsade, da bi se rat u BiH zadržao na vijestima u 8 širom svijeta. Sarajevo je pokazalo barbarstvo onih koji su ga okruživali. I služilo za lobiranje po svijetu.
mg

#357 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mg »

sinuhe wrote:Govorim o srpskim greškama. Ako su mislili da će sve biti gotovo za par mjeseci onda su trebali stati kad su vidjeli da neće moći.
Svaki napad ima neki vrhunac i ako ne ostvariš cilj odbrana preuzima inicijativu. Clausewitz je o tome pisao a ne ja. A srpski oficiri su kako kažete bili školovani. Je li oni to nisu znali objasniti političkom vodstvu ili ni sami nisu znali ne bih znao reći. Nijemci su dva svjetska rata tako izgubili pa što se Srbi ne bi barem zajebali :D

Pokušao je Milošević da ih natjera, ne mogu se sjetit koji je plan bio. Ali su ovi iz RS odbili. Čak su se direktno sa Miloševićem sukobili.
bach

#358 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

PM72 wrote:Ja ne volim Aliju niti njegovu politiku,sina,familiju...očima ih ne mogu gledati ali ovo što piše jednostavno nije tačno i obične su laži.Obične naručene laži prilagođene jal' Avazu jal' Senadu Avdiću.
Ja se ograđujem od ovoga. Samo citiram ono što sam našao na nekoliko mjesta. Vjerujem da je bio dobar čovjek, no za mene je bio loš političar, loš strateg i čovjek koji nije baš kontao kako se vode država i narod u najtežim vremenima.
hizo ramidovic

#359 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hizo ramidovic »

sinuhe wrote:Govorim o srpskim greškama. Ako su mislili da će sve biti gotovo za par mjeseci onda su trebali stati kad su vidjeli da neće moći.
Svaki napad ima neki vrhunac i ako ne ostvariš cilj odbrana preuzima inicijativu. Clausewitz je o tome pisao a ne ja. A srpski oficiri su kako kažete bili školovani. Je li oni to nisu znali objasniti političkom vodstvu ili i sami nisu znali ne bih znao reći. Nijemci su dva svjetska rata tako izgubili pa što se Srbi ne bi barem zajebali :D
opet ne kontas: smatrali su da je odbrana toliko slaba da ne moze preuzeti ofanzivu.
pokusaj zamisliti lokalnog kabadahiju kako otima novac nekom djetetu. ako mu je oteo 10 km i vidi da dijete ima jos 20 km, zasto mislis da mu nece uzeti i tih 20 km? mislis li da se taj kabadahija plasi da ce dijete 'preuzeti ofanzivu'??
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#360 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

bach wrote:Evo od jutros sam pročitao Umijeće ratovanja...

http://www.globalbook.rs/uploads/1/1/3/ ... ovanja.pdf

Naše vođe i komandantni su čini sve baš suprotno od onog što svejetuje najbolje vojna knjiga svih vremena.
Dakle, postoje tri načina na koja vladar može ugroziti vojsku.
Kada vladar ne poznaje dovoljno situaciju i naredi svojoj vojsci da
napreduje u trenutku kada to ne
bi trebalo ili naredi svojoj vojsci
da se povuče kada to nije potrebno, dolazi do sputavanja vojske.
Kada se vladar ne razume u vojnu problematiku, ali podjednako
učestvuje u komandovanju vojskom, oficiri bivaju zbunjeni. Kada
vladar nije upućen u ratne operacije ali podjednako učestvuje u
komandovanju vojskom, oficiri poč
inju da oklevaju. Onog trenutkakada vojskom zavladaju pometnja i neodluč
nost, ona bivaugrožena od strane neprijatelja. Takvo postupanje zbunjuje vojsku i vodi je u poraz.
Vladar = Alija, čovjek koji imao keca iz historije i geografije i koji nikada nije služio vojsku, čini mi se,,,
Ne znam sta je iz istorije i geografije imao Hico, a cuo sam da je bio kaplar u vojsci, ali citajuci ovo iznad, shvatio sam zasto je mocna njemacka armija izgubila rat. :-D

Ne znam da se Alija petljao generalima u posao, ako jeste, dobro smo i prosli.
Dobrinja80

#361 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dobrinja80 »

hizo ramidovic wrote:
sinuhe wrote:Dok su vodili pregovore bili su spremni i na odstupanja, ali kao što sam rekao -nisu znali. A dalje ne bih jer nije tema.
to nisu bili pregovori vec jednostrano diktiranje zahtjeva o ispunjavanju zelja "jace" strane. svojim ocima i usima vidio i cuo . i njihova "odstupanja" bila su tipa "propustit cemo vam humanitarni konvoj" ili "pustit cemo vam struju"
jedna strana smatrala se toliko nadmocnom da zahtjeve druge strane uopce nije uvazavala. valjda sam bio dovoljno jasan
Misliš da su konvoje sa hranom puštali u Sarajevo svojom voljom? Koliko čovjek može da preživi bez hrane i još da se bori ? Da su oni odlučivali jednostavno nebi bilo hrane i Sarajevo bi se predalo bez ispaljenog metka .
hizo ramidovic

#362 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hizo ramidovic »

Dobrinja80 wrote:
hizo ramidovic wrote:
Misliš da su konvoje sa hranom puštali u Sarajevo svojom voljom? Koliko čovjek može da preživi bez hrane i još da se bori ? Da su oni odlučivali jednostavno nebi bilo hrane i Sarajevo bi se predalo bez ispaljenog metka .
kazem da su oni to nudili ka svoje "ustupke". a konvoju su bili potrebni svima, ne samo sarajevu
klixoris

#363 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

hizo ramidovic wrote: kazem da su oni to nudili ka svoje "ustupke". a konvoju su bili potrebni svima, ne samo sarajevu
Naravno ! Valjalo je silne pare okrenut' i zaradit' :)
Dobrinja80

#364 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dobrinja80 »

hizo ramidovic wrote:
Dobrinja80 wrote:
hizo ramidovic wrote: to nisu bili pregovori vec jednostrano diktiranje zahtjeva o ispunjavanju zelja "jace" strane. svojim ocima i usima vidio i cuo . i njihova "odstupanja" bila su tipa "propustit cemo vam humanitarni konvoj" ili "pustit cemo vam struju"
kazem da su oni to nudili ka svoje "ustupke". a konvoju su bili potrebni svima, ne samo sarajevu
Nekontam, da su prekinuli dostavu hrane Sarajevo bi se moralo predati? Zašto su željeli da grad drže toliko dugu u opsadi.?
hizo ramidovic

#365 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hizo ramidovic »

klixoris wrote:
hizo ramidovic wrote: kazem da su oni to nudili ka svoje "ustupke". a konvoju su bili potrebni svima, ne samo sarajevu
pa ja sam uspio samo 4 konvoja tusnut' u gradu i zaradio za dva poslovna prostora, i to u strogom centru grada...
hizo ramidovic

#366 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hizo ramidovic »

Dobrinja80 wrote:

Nekontam, da su prekinuli dostavu hrane Sarajevo bi se moralo predati? Zašto su željeli da grad drže toliko dugu u opsadi.?
hrana je dolazila na vise nacina, ne samo konvojima.
na neke puteve su mogli uticati, na neke nisu. tamo gdje su mogli, to im je bilo "sredstvo za kusuranje", a i sami su imali hajra od tih konvoja.
klixoris

#367 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

hizo ramidovic wrote:
klixoris wrote:
pa ja sam uspio samo 4 konvoja tusnut' u gradu i zaradio za dva poslovna prostora, i to u strogom centru grada...
Slabo si ti to onda... Trebao si se ugledati na ove sto su nam sada na vlasti i sa tonama nekretnina u i oko Sarajeva :D
hizo ramidovic

#368 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hizo ramidovic »

klixoris wrote:

Slabo si ti to onda... Trebao si se ugledati na ove sto su nam sada na vlasti i sa tonama nekretnina u i oko Sarajeva :D
jebiga, pos'o bio dobar a para laka...nisam pratio trendove i konkurencija me pomela...
VjecitiStudent

#369 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

sinuhe wrote:A dobro, imali su i Srbi kardinalnih greški.
Najveća to da nisu znali privesti rat kraju negdje najkasnije početkom 93.
Igmanska operacija, jul-avgust '93 je bio jedini trenutak kada su zaista mogli okončati rat. Da su tada izašli na Ivan sedlo, rat bi bio završen.
Mladić vjerovatno i danas ima noćne more što su nasjeli na blef NATO-a i povukli se sa Igmana.
VjecitiStudent

#370 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:
hizo ramidovic wrote:
sinuhe wrote: Pa imaju oni svoj entitet. Ne znam samo što su ratovali više nego što su trebali.
Tacno. I racunali su da ce sve zavrsiti za najvise 2-3 mjeseca. Na to su racunali i EU i svijet, da budemo nacisto. Jer, znali su s cim ovi raspolazu, kao i s cim mi ne raspolazemo, pa su zato i uveli embargo znajuci da ce rat preci i u BiH i koga ce to najvise pogoditi. I tako i jeste bilo.
Ne brinite...da je odnos naoruzanja u BiH pocetkom '92 bio iole priblizan, do rata nikad ne bi ni doslo. Ali, upravo jer se znalo ko sta ima, s tim se i krenulo i sve se odvijalo kako se odvijalo. Tek kasnije, kad smo se i mi malo uspjeli naoruzati i kad smo ih poceli gurati, e - tad su oni isti koji su 4 godine samo deklarativno laprdali (EU i cijela MZ) i praznili svoja 20-30-40 godina stara skladista, kako bi ih obnovili i tako obrnuli par milijardi, skocili i rekli - STOP!
EU i svijet, da su zaista htjeli da BiH bude u sastavu Velike Srbije, ne bi nikada ni priznali BiH.
STOP kod Banjaluke je vrijedilo prije svega za hrvatsku vojsku, Armija je tada imala zeleno svjetlo da uzme i Prijedor i Bosanski Novi, ali to se nije desilo.
Nažalost, kao što je vidljivo i iz ove teme i iz par tema o događajima na kraju rata, Armija krajem '95 još uvijek nije bila spremna za takve akcije, da napravi duboke prodore i da ih zatim zadrži.
Sve što je osvojeno u jesen '95 osvojeno je na talasu panike nastale nakon Oluje, uključivanja HV i njene artiljerije i bombardovanja NATO-a. Onog trenutka kada je Armija ostala sama nasuprot konsolidirane linije VRS-a, napredovanje je stalo.
klixoris

#371 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

VjecitiStudent wrote: EU i svijet, da su zaista htjeli da BiH bude u sastavu Velike Srbije, ne bi nikada ni priznali BiH.
STOP kod Banjaluke je vrijedilo prije svega za hrvatsku vojsku, Armija je tada imala zeleno svjetlo da uzme i Prijedor i Bosanski Novi, ali to se nije desilo.
Nažalost, kao što je vidljivo i iz ove teme i iz par tema o događajima na kraju rata, Armija krajem '95 još uvijek nije bila spremna za takve akcije, da napravi duboke prodore i da ih zatim zadrži.
Sve što je osvojeno u jesen '95 osvojeno je na talasu panike nastale nakon Oluje, uključivanja HV i njene artiljerije i bombardovanja NATO-a. Onog trenutka kada je Armija ostala sama nasuprot konsolidirane linije VRS-a, napredovanje je stalo.
Mislim da grijesis ali nisam bio na ratistu pa ne mogu 100% tvrditi, vjerovatno ce neko od upucenijih dati komentar.
Tacno je da je HV dobila naredbu da se povuce ali isto tako je zaprijeceno i Ar BiH da ce fasovati od strane NATO-a ako nastavi sa daljim prodorom prema BL... Navodno su se srbi i stanovnistvo BL vec poceli lagano kupiti iz BL jer su svi pokazatelji govorili da ce grad pasti...
I tako je sve stalo, srbi "povratili" izgubljeni teritorij, a onda "iznenada" dosao Dayton... To je ono sto ja znam, sto sam procitao, a i cuo od drugih boraca...

A svi smo u ratu vidjeli licemjerstvo EU i MZ tako da ta prica "da su zaista htjeli da BiH bude u sastavu Velike Srbije, ne bi nikada ni priznali BiH." i ne pije bas previse vode... Ko nije, neka procita knjigu "Stoljece rata", neke stvari o politici zapada na Balkanu postanu dosta jasnije nakon citanja te knjige... :thumbup:
SkyLimit

#372 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by SkyLimit »

Peti korpus je najveće uspjehe postizao riskantnom metodom gdje u pozadinu neprijatelja ne bi ubacivali male diverzantske grupe, već puno veće snage(kasnije su to pokušali i neki drugi, sa katastrofalnim rezultatima). Iznenađene neprijateljske snage bi se onda zadale u paničan bjeg, a Peti korpus bi preuzimao kontrolu nad velikim teritorijem. No, kada bi se neprijatelj konsolidirao i izveo kombinovano pješadijsko - artiljerijski napad, Peti korpus bi ponovno gubio kontrolu nad tim teritorijem, jer nisu bili adekvatno opremljeni da odbijaju takve napade na širokom prostoru. Hoću reći, nekada na hrabrost možeš nešto zauzeti, ali to ti neće biti dovoljno da to i zadržiš.
mudrac2

#373 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mudrac2 »

VjecitiStudent wrote:[

Onog trenutka kada je Armija ostala sama nasuprot konsolidirane linije VRS-a, napredovanje je stalo.
stalo ili ne ishod rata je već bio predvidljiv u korist armije. armija nikad bolje nije stajala, teritorij povezan, korpusi uvezani, opskrba proradila.... godina-dvije gore dole, no slom četnika je bio više nego izvjestan.

nađi pa pročitaj stenograme četničkog vojnog savjeta i njihove procjene.
Dozer

#374 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Paaa... koliko se ja sjecam, a sjecam se, ABiH je zaustavljena od strane NATO-a maltene nedomak B. Luke, u koju su u to vrijeme stizale kolone izbjeglica s prostora prema Bihacu, a iz koje su u tom momentu, btw, izlazile kolone ljudi i kretale se prema Brckom i Doboju. Postoje snimci svega ovoga, kao npr. ovi:

A ovako je to dodatno izgledalo (5. korpus pred Banja LUkom ;)):

A evo i sta je Holbrook govorio:

Kao i Alija, i jos neki...

Onda je u oktobru '95 isla njihova kontra na Kljuc, ali smo se mi prije toga, radi NATO-a i politickih dogovora (Alija je, btw, jos nakon oslobadjanja Sanskog Mosta naredjivao da se tu stane, ali Dude ne poslusa nego se proguli dalje prema B.Luci), morali povuci na gornjem dijelu sve do Sanskog Mosta, tj. tamo gdje je i danas entitetska linija.

Drugim rijecima, tada se, ustvari, vidjelo sta je VRS i kako se ponasa kada na sebi osjeti i artiljeriju i jak napad. Opsta bjezanija.
Last edited by Dozer on 16/02/2015 14:51, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#375 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

klixoris wrote:
VjecitiStudent wrote: EU i svijet, da su zaista htjeli da BiH bude u sastavu Velike Srbije, ne bi nikada ni priznali BiH.
Mislim da grijesis ali nisam bio na ratistu pa ne mogu 100% tvrditi, vjerovatno ce neko od upucenijih dati komentar.
Tacno je da je HV dobila naredbu da se povuce ali isto tako je zaprijeceno i Ar BiH da ce fasovati od strane NATO-a ako nastavi sa daljim prodorom prema BL... Navodno su se srbi i stanovnistvo BL vec poceli lagano kupiti iz BL jer su svi pokazatelji govorili da ce grad pasti...
I tako je sve stalo, a onda "iznenada" dosao Dayton... To je ono sto ja znam, sto sam procitao, a i cuo od drugih boraca...

A svi smo u ratu vidjeli licemjerstvo EU i MZ tako da ta prica "da su zaista htjeli da BiH bude u sastavu Velike Srbije, ne bi nikada ni priznali BiH." i
ne pije bas previse vode...
Koliko god je to nama izgledalo kilavo, mlako, zakašnjelo, Intervencija u BiH i kao posljedica ove prve, intervencija na Kosovu kao i neuspjela intervencija u Somaliji, su jedini slučajevi da strane sile intervenišu u trećoj zemlji u kojoj nemaju direktnog interesa.
Kako izgleda stvarno "licemjerstvo" vidjeti pod "Sirija".

Nije bilo nikakve "prijetnje" NATO-a, već je radila samo američka diplomatija, vidi za detalje Holbrookeovu knjigu "To End a War"
A ovako CIA analizira kraj rata:

Evaluation—The Cease-Fire Agreement and the Final Offensives

Operation "Oluja" and die final offensives in western Bosnia were the most important of the several military actions that brought an end to the Bosnian war. "Oluja" was the key to the chain of military and diplomatic events that led to the final cease-fire in October. It was "Oluja" that suddenly forced on Mladic and the VRS die realization that the military balance had decisively shifted against the Serbs; a cease-fire and a peace agreement were all they had left to protect the existence of Republika Srpska. First Mladic and Milosevic had to force this same realization on Karadzic and the SDS leaders and then, on 29 August, persuade them to sign over their negotiating authority to Milosevic as the head of a unified Serb negotiating team over which he would exert a final veto as necessary. To the US Special Representative, Ambassador Richard Holbrooke, this signed inter-Serb agreement provided the jolt necessary to jump-start the US diplomatic initiative for ending the Bosnian war, even while the armies continued to battle for chunks and scraps of disputed territory.

On 1 September, Holbrooke announced that the three primary parties—the Croatian, Bosnian Government, and joint FRY/Republika Srpska delegations—would meet in Geneva on 18 September to discuss constitutional arrangements for the new Bosnian state. At the meeting the three sides reached a preliminary "basic principles" agreement on a proposed constitution, which would be die basis for further negotiations. Croatia also clearly indicated, however, that any deal on Bosnia would have to include aimultaneous settlement with the Federal Republic of Yugoslavia on the Serb holdouts in eastern Slavonia.819 As negotiators sought to expose Serb positions to the light of reason, the launching of the key "Maestral" and "Sana" operations focused the heat of battle on the Bosnian Serbs. This timely development provided dramatic confirmation of Mladic's fears that the military balance was shifting dangerously and that Serb ambitions must be compromised. The VRS counterattacks that threw their opponents off balance kept the Serbs in the diplomatic game during Holbrooke's shuttle diplomacy that September. Nevertheless, it was now the Serbs who wanted to gel a cease-fire as soon as possible while the Bosnian Government wanted to continue fighting to gain as much territory as possible to lexer its position in future bargaining over a territorial division. When Bosnian President Izetbegovic Finally bowed to US pressure to halt the fighting, he set additional conditions for the Serbs to argue over so that the ARBiH would have increased time to gain more ground.

This final jockeying over the cease-fire, tentatively agreed to on 5 October, kept all three sides moving military forces up to the last minute. Croatia had craftily retired to the military sidelines after the completion of "Maestral," apparently in hopes of putting a brake on the Bosnian Government's military gains lest the Muslims gain too much weight in the Balkan balance of power. President Tudjman was also under US pressure to refrain from shattering the military and diplomatic balancing act by capturing Banja Luka. Zagreb nevertheless went ahead with its final 8 October offensive—"Juzni Potez"—that made it a little plainer to the Serbs that they must deal now or face the loss of the city. Zagreb also had achieved a tentative deal with the Serbs—initialed on 4 October—on the full return of eastern Slavonia to Croatia, and the offensive helped underscore that essential requirement.

The Bosnian cease-fire finally went into effect on the morning of 12 October. Although the fighting in western Bosnia rumbled on for another week, the war in Bosnia was over. After the country-wide ceasefire—a successful and lasting one this time—took hold in mid-October, representatives of the Croats, the Muslims, and the Serbs met for a long and arduous round of negotiations in Dayton, Ohio, in November, co-chaired by the United States, the European Union, and Russia. The talks seemed perpetually to be on the verge of collapse, yet at the last minute enough compromises were devised so that an agreement could be signed on 21 November 1995. This was followed by a "London Conference" on 8 December, where ministers and officials from no fewer than 42 countries and 10 international organizations attempted to work out how best to deal with the daunting challenges of implementing the peace and reconstructing the country. The results of their negotiating efforts were soon to be manifested in Bosnia in the multinational "implementation force" whose responsibilities and powers had been specified and agreed upon in the Dayton Agreement—IFOR.

Evaluations of the Forces at the End of the War

How had the armies performed during the last battles in Bosnia's Wild West? All three forces (considering the HV/HVO as a single military force) had amply demonstrated their strengths and weaknesses during a full month of some of the most intense combat of the war. The Croatian Army had again established its position as the premier military organization in the Balkans. The HV's strengths included excellent staff planning, its employment of professional shock brigades, and the ability to support its elite infantry with strong artillery fire and air support. The HV had developed a true combined arms capability in which picked infantry units backed by armor and artillery could fight their way through tough defenses and then rapidly exploit their breakthrough to the final objective. These traits made the HV almost impossible to stop. The weak spots in any HV campaign remained the Home Defense and reserve formations, most of which had little offensive punch and were no match for the majority of VRS units.

As for the ARBiH, it is true that the HV provided the main impeuis in defeating the VRS, but the Bosnian Army played a key role in these operations as well. ARBiH operations throughout the country kept VRS units tied down and made it difficult to shift reserves to halt the HV's attacks. General Dudakovic was not wholly reliant on Croatian attacks to ease the way for ARBiH advances, even though analysts have argued that the 5th Corps was able to break out from the Gra-bez plateau on 13 September only because of a coordinated VRS withdrawal made necessary by the success of „Maestral." On the contrary, it is clear that the 5th Corps defeated the 2nd Krajina Corps at Grabez on its own and that the VRS had no intention of pulling out of the area and was still holding out in Drvar against the HV the day of the ARBiH's successful attack. It was the arrival ot the 5th Corps at Petrovac that aided the HV attack rather than the other way around. The 5th Corps won its unique victory because of the moral and tactical ascendancy that its elite infantry units had established over the VRS forces during three years of hard fighting on die Grabez plateau. Time and again Dudakovic's forces had demoralized the Serb defenders with sophisticated diversion and infiltration tactics, and they were no longer able to resist them. What kept the ARBiH from triumphing over the VRS in other situations was its persistent weaknesses in heavy weaponry, which made it vulnerable to the VRS's strengths in armor, artillery, and solid staff work. The effects of this mismatch in capabilities were fully demonstrated during the late September-early October VRS counterstrikes and exacerbated in the open warfare of the last campaign. In those battles, ARBiH troops had to fight offensively, unprotected by fortifications, against VRS units that did not have the same fear of the ARBiH infantry that had been impressed upon the 2nd Krajina Corps troops. The 5th Corps' final capture of Sanski Most was, in fact, something of a fluke because the VRS had placed its luckless Grabez units opposite their most feared opponents.

The ARBiH commanders—particularly Generals Delic and Dudakovic—firmly believed that they could have quickly gained substantially more ground from the VRS around Prijedor and Banja Luka after the victory of Sanski Most. In this belief they are probably overrating their capabilities against VRS forces that had regrouped and regained their footing between Sanski Most and Prijedor. In most of the VRS-ARBiH combat following the 15 September 5th Corps breakout from Bihac, the VRS had held the upper hand. Even after the ARBiH captured Sanski Most, the VRS was able to halt the 5th Corps drive on Prijedor. It therefore seems unlikely that the 5th Corps, even reinforced by units from 7th Corps and other formations, could have beaten the 1 st Krajina Corps without the help of a new HV operation directed at Banja Luka.

The Bosnian Serb Army, denigrated throughout the war as armed thugs good only at slaughtering civilians, proved in the last months of its existence that it could still light hard against a Croatian Army that clearly overmatched its military capabilities. Analysis of the latter-day war operations refutes many claims and rumors that the VRS voluntarily withdrew from its positions in western Bosnia rather than being forced from the region by the HV/HVO and ARBiH. In the first place, the VRS had firmly maintained no withdrawals would be made, even from territory not required by the Serbs, until after a cease-was signed; then, if territory had to be given up, the population could depart in an orderly way. In keeping with this position, the VRS everywhere stood up to the initial attacks made on it but proved unable to stem the flood of the Croat-Muslim tide. Against the HV, its fatal flaw almost predictably proved to be the lack of adequate corps-level reserves to seal breaches in VRS lines. Generally the VRS appears to have been able to hold the HV for about a day in its forward defenses before the HV was able to chew through its positions. Because it had virtually no reserve brigades in western Bosnia and because its positions there generally consisted only of a single defensive zone no more than 5 to 10 kilometers deep, the VRS was unable to mount the counterattacks by which it had maintained these positions against the ARBiH. In fighting the HV/ HVO, VRS units were faced for the first time with an opponent that not only matched but also exceeded their own firepower in armor and artillery while also outnumbering them in manpower. Finally, what tipped the balance, even when the offense/defense ratio favored the VRS, was the HV/HVO's elite shock infantry brigades. The VRS could defeat Croatian reserve units. The well-trained, doggedly persistent Guards were another matter.

The VRS generals, Mladic and Milovanovic, and the VRS Main Staff displayed to the end their prowess at engineering strategic shifts of their limited formations. The move of seven major formations from halfway across the country despite heavy damage to its command and control structure during the NATO air campaign was a triumph of the VRS Main Staff's professionalism and skill. The Serbs' rapid execution of major counterattacks also showed how powerful the VRS remained at the end of the war, particularly against the ARBiH. In his last campaign, however, the western Bosnia theater commander, General Milo-vanovic, appears to have made some initial errors in his force dispositions that cost the VRS dearly. His forces were split too evenly among the Donji Vakuf, Glamoc-Drvar, and Grabez sectors, rather than concentrated in what the VRS considered a vital sector. Given that the HV was the main threat, he should have either concentrated more troops opposite the Glamoc-Drvar area sooner or sent in his reserves before the enemy breakthrough. The VRS Main Staff, too, either did not recognize how brittle the 2nd Krajina Corps had become or was unable to do anything about it; Genera] Tomanic's command appears to have been through the wringer one too many times and collapsed fatally on the Grabez under yet another 5th Corps attack. In all, the VRS simply faced too many competing priorities throughout Bosnia so that the Main Staff could no longer focus its forces on one theater.

One of the most discussed hypothetical questions of the final campaign is whether the HV (and/or the ARBiH) could have taken Banja Luka. The answer is a heavily qualified "probably," the main qualifier being timing. An HV dash for Banja Luka soon after the completion of "Maestral" probably would have got to the city quickly or forced the VRS to divert all of the reserves it was sending to Prijedor instead to Banja Luka, in which case the 5th Corps could have taken Prijedor. The same holds true for "Juzni Potez" in that, the more quickly the HV moved, the less time the VRS would have had to prepare. On the other hand, if the VRS had been given time to transfer more units after "Juzni Potez," Banja Luka most likely would have proved a difficult nut for even the HV to crack. In the immediate aftermath of Mrkonjic Grad's fall, the VRS had already shifted the veteran 16th Krajina Motorized Brigade—probably the best brigade in the VRS—to Manjaca. If the VRS believed an HV operation against Banja Luka was imminent, the Main Staff would most likely have transferred all available reserves to the Manjaca area, building up a force that could have numbered at least nine and maybe 11 brigades including a full-armored brigade, with upward of 15,000 to 20,000 troops. The VRS troops would very likely have fought even harder for Banja Luka than the SVK did at Knin, for they would not lhave been encircled. Such a large-scale movement of reserves, however, would have left the VRS vulnerable to attacks elsewhere, particularly around Doboj and-depending on whether the HV/HVO wanted it-in the Posavina area opposite Orasje.

Iz knjige "Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990-1995", Vol. I, CIA, Washington 2002
Post Reply