Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#351 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
a ko je taj zidov da mu Bog uslisa njegovu molitvu? pa hajde ti naredi Obami nek pocisti ulicu u Washingtonu , ili da ti ocisti cipele, pa da vidis hoce li, ako nece pa kako onda neki covjek koji je pod bozijom srdzbom da Bog poslusa i uslisa dovu.
Eto današnje stanje pokazuje na koga je Bog se rasrdio, a ko mu je drag. Jevreji vladaju, a muslimani kupe mrvice ispod stola.
Zaboravih, ovaj svijet je prolazan, bitan je ahiret. :-)
Allah kaze:

8:28. i neka znate da su bogatstva vaša i djeca vaša samo iskušenje, i da je samo u Allaha nagrada velika.

9:55. Neka te ne oduševljavaju bogatstva njihova, a ni djeca njihova! Allah hoće da ih njima kazni na ovom svijetu i da skončaju kao nevjernici.
85. Neka te ne ushićuju bogatstva njihova i djeca njihova! Allah želi da ih njima na ovom svijetu namuči i da skončaju kao nevjernici.
Smrcak15

#352 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
a ko je taj zidov da mu Bog uslisa njegovu molitvu? pa hajde ti naredi Obami nek pocisti ulicu u Washingtonu , ili da ti ocisti cipele, pa da vidis hoce li, ako nece pa kako onda neki covjek koji je pod bozijom srdzbom da Bog poslusa i uslisa dovu.
Eto današnje stanje pokazuje na koga je Bog se rasrdio, a ko mu je drag. Jevreji vladaju, a muslimani kupe mrvice ispod stola.
Zaboravih, ovaj svijet je prolazan, bitan je ahiret. :-)
Allah kaze:

8:28. i neka znate da su bogatstva vaša i djeca vaša samo iskušenje, i da je samo u Allaha nagrada velika.

9:55. Neka te ne oduševljavaju bogatstva njihova, a ni djeca njihova! Allah hoće da ih njima kazni na ovom svijetu i da skončaju kao nevjernici.
85. Neka te ne ushićuju bogatstva njihova i djeca njihova! Allah želi da ih njima na ovom svijetu namuči i da skončaju kao nevjernici.
vladavina je odgovornost a ne privilegija
Smrcak15

#353 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
To sa brisanjem dupeta je stvarno mikromenadžment. Pa ako ne neko toliki peksin da dovodi u kontakt klopu u kaku, ko ga jebe, i nije nizašta drugo do džehennema. Osim toga, znaš li ti šta je rimming? :oops: (ako ćeš guglati idi na New Private Window, al kad si sam :wink: ).

Ma drugo je profesor, a drugo bog. Poređenje je neprimjereno. Profesor me nije napravio takvim da ne mogu položiti ispit jer sam glup, lijen ili kakakv već...

Ali i šejtana je bog napravio takvim. I on mu je dao vremena. I bog je odredio da je šejtan u zabludu pao. Jadan šejtan, i on je tu samo žrtva glavnog šefa.

To me podsjeća na ono kad se djeca igraju sa mravima, pa se ta igra završi tako da nekog spljeskaju loptom, a nekog isprže sunčevim zrakama kroz povećalo,...
Pa ako ne neko toliki peksin da dovodi u kontakt klopu u kaku, ko ga jebe, i nije nizašta drugo do džehennema. Osim toga, znaš li ti šta je rimming?
ti izgleda kao da si se izlegao u jajetu pa neznas u kakvim okolnostima ljudi zive u pustarama

Ali i šejtana je bog napravio takvim. I on mu je dao vremena. I bog je odredio da je šejtan u zabludu pao. Jadan šejtan, i on je tu samo žrtva glavnog šefa.
ne, nije ga Bog u zabludu odveo, nego je sejtan svoju gresku prebacio na boga, kao sto i ti poprimas sejtanske karakteristike cim svoju gresku svaljujes na drugom, cim svoju gresku prebacivas na drugog to je sejtanska karakteristika. dok Adem je rekao ja sam sebe nazao ucinio, NIJE BOGA KRIVIO ZA SVOJU KRIVICU.

22. I na prevaru ih zavede. A kad oni oni drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. "Zar vam to drvo nisam zabranio?! – zovnu ih Gospodar njihov – "i rekao vam: ’Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.’"

23. "Gospodaru naš", - rekoše oni – "sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni."

TO JE TA razlika izmedju adema i sejtana, ko krivi sebe za svoju gresku taj ima osobine adema kome je Bog oprostio, onaj ko krivi drugog za svoju gresku ima osobine sejtana.
Smrcak15

#354 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

nasa wrote:mozda se rasrdio na sve, samo sto ja nisam zaboravila da ovdje mnogi smatraju da se bas na njih nije rasrdio
je li tako @zagor :-)
Kako god, @smrcak nemoj dalje
zasto ne dalje, kad vidis da lijepo diskutujemo, cak sta vise mislim da mnogi mogu da nauce ovdje od nas dvojice koji se intelektualno bodemo rogovima ko dva jelena :D
Connaisseur Karlin

#355 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Connaisseur Karlin »

I naravno Dzej wrote:
Nurudin wrote:Ljude i džine sam stvorio samo da mi se klanjaju
Klanjanje nije samo fizički čin, a ukoliko jeste, onda je licmejreno ili munafički, a licemjeri su gori od ćafira
Džamije danas su prepune licemjera, čak su i predvodnici najčešće - licemjeri. Dakle hodža, a gori od ćafira
dakle u prvom safu , a gori od ćafira . Uzet ćemo da su ćafiri današnji atesiti , i po logici koja se gore nameće
ateisti su bolji od ovih što hrle u džamije, čak i od mnogih koji završe medrese
Klanjanje je dakle prvenstveno duhovni čin ili stanje svijesti u kojem čovjek ili džin (što je često jedno te isto)
svoju osobnost umanjuje sedždom, koja je najbliža suštini klanjanja i ukoliko se to svjesno radi a ne licemjerno
onda tvoja ličnost uvjek ostaje na sedždi dole, a tvoja suština se uspravlja , a ta suština je Ruh ili Duh , koja je božanska
Čovjek postaje šejtan svaki put kad odbije da mu ličnost bude na sedždi , jer se vodi logikom da je to ponižavajuće
a to je zato što nije spoznao i ne zna ništa o Ruhu u sebi koji uvijek djeluje božanski
Znači , ličnost ostaje uvijek na sedždi, a Ruh koji je iskonska suština čovjeka , tvoje Jastvo uzdiže ka sebi
i onda se više ne doživljavaš kao osoba, kao lik, već kao Ruh, koji je tajna samim time što nije pojava , nema oblik
niti je materijalan , a djeluje kroz pojave i oblike , pa tako i kroz čovjeka
To je u stvari čista svijest , pa imaš stanje nesvijesti i stanje dubokog sna u kojem također nemaš svijest o sebi jer
tvoje jastvo nije ukorijenjeno u svijesti nego u osobnosti
Klanjanjem se postiže dakle da to tvoje Ja , pređe iz domene pojave tebe kao osobe, u Ja koje je Jedno sa svojom
sviješću ili ruhom. To je stanje Tevhida ili Jednote i to je poenta tog ajeta koji je naveden u početku teme
Treba reći i da je to stanje u kojem SVA pitanja o egzistenciji iščezavaju, što je bolje od bilo kakvog odgovora
To je stanje kušanja ili iskustva i slično je kao kad ti neko opisuje dok si ono još momčić, kako je to biti sa ženom
pa ti imaš masu glupih pitanja , i onda kad zaista budeš ...sva pitanja nestaju sa smješkom
Fino si ti ovo objasnio brate.Ako mogu da dodam , vezano za namaz , u jednom simbolickom smislu. Posto je Allah dz.s covjeka na zemlji postavio kao Halifu i potcinio mu je , uspravni polozaj u namazu ili stajanje,predstavljaju taj njegov polozaj i rahmet Allaha dz.s prema covjeku.Covjek se brzo uzoholi.Zato je sedzda polozaj gdje covjek iz vertikale (Namjesnik) dolazi u horizontalu (Rob), u polozaj gdje sa sedam dijelova tijela, specificno čelom, dodiruje zemlju, od koje je i napocetku stvoren, što implicira njegovu povratnost Allahu dz.s, onom koji ga je stvorio,onom koji ce ga u zemlju vratiti, i onom koji ce ga iz zemlje ponovo ozivjeti.
Postoji izreka:oholost razvdavaja ljude a poniznost ih spaja! Molenjem Bogu , ljudksa arogancija ili oholost ne moze nestati,to mozemo vidjeti u svakodnevnom zivotu!
L u c i f e r

#356 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote:
Eee, ali se tu ne govori o dušama prije stvaranja, niti se spominje saglasnost sa testiranjem, niti se spominje brisanje sjećanja.

Ne govori se o dušama jer se fino kaže da je riječ o ademovom potomstvu iz kičmi ademovih sinova. Znači riječ je o biološkom potomstvu i adem je već imao sinove kad je pitanje bilo tj već je došlo do izgona iz dženneta.

Izvlačenje zaključaka o brisanju sjećanje iz toga te postavljanju pitanja svakom pojedinačnom čovjeku prije njegovog stvaranja o saglasnosti sa testiranjem je, najblaže rečeno, vrlo kreativno.
Eee, ali se tu ne govori o dušama prije stvaranja, niti se spominje saglasnost sa testiranjem, niti se spominje brisanje sjećanja.
pa zar neznas da se nase duse salju u majcine utrobe nakon 120 dana , sto znaci da su nase duse stvorene prije naseg rodjenja

Ne govori se o dušama jer se fino kaže da je riječ o ademovom potomstvu iz kičmi ademovih sinova.
stani malo kome cemo vjerovati tebi ili poslaniku Muhammedu koji objasnjava taj ajet

imam Ahmed navodi od Enesa ibn Malika, r.a., da je
Poslanik, s.a.v.s., rekao:/236/ Dzehenemliji ce biti
receno na Kijametskom danu: "Sta mislis, da si imao
nesto na Zemlji, bi li to zrtvovao?" On ce odgovoriti:
"Da." A zatim ce mu biti receno: "Trazio sam od tebe
nesto sto ti je bilo lakse od toga: jos u Ademovoj
kicmi od tebe sam uzeo obecanje da Mi ni u cemu
neces ciniti sirk
, ali si ti to odbacio i cinio Mi sirk!"

Tumaceci ovaj ajet, Et-Tirmizi navodi od Ebu-
Hurejrea: Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je:/337/
"Kada je Allah stvorio Adema, pogladio ga je po
kicmi, pa je iz njegove kicme izaslo svo covjecanstvo
koje ce On stvoriti kao njegovo potomstvosve do
Kijametskog dana
..."
Ko kaže: Kuran kaže.

Ko kaže: Sunet kaže.

E al ga dokaza, svaka ti čast. :thumbup:

Image
L u c i f e r

#357 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote:
To sa brisanjem dupeta je stvarno mikromenadžment. Pa ako ne neko toliki peksin da dovodi u kontakt klopu u kaku, ko ga jebe, i nije nizašta drugo do džehennema. Osim toga, znaš li ti šta je rimming? :oops: (ako ćeš guglati idi na New Private Window, al kad si sam :wink: ).

Ma drugo je profesor, a drugo bog. Poređenje je neprimjereno. Profesor me nije napravio takvim da ne mogu položiti ispit jer sam glup, lijen ili kakakv već...

To me podsjeća na ono kad se djeca igraju sa mravima, pa se ta igra završi tako da nekog spljeskaju loptom, a nekog isprže sunčevim zrakama kroz povećalo,...
Pa ako ne neko toliki peksin da dovodi u kontakt klopu u kaku, ko ga jebe, i nije nizašta drugo do džehennema. Osim toga, znaš li ti šta je rimming?
ti izgleda kao da si se izlegao u jajetu pa neznas u kakvim okolnostima ljudi zive u pustarama

ne, nije ga Bog u zabludu odveo, nego je sejtan svoju gresku prebacio na boga, kao sto i ti poprimas sejtanske karakteristike cim svoju gresku svaljujes na drugom, cim svoju gresku prebacivas na drugog to je sejtanska karakteristika. dok Adem je rekao ja sam sebe nazao ucinio, NIJE BOGA KRIVIO ZA SVOJU KRIVICU.

22. I na prevaru ih zavede. A kad oni oni drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. "Zar vam to drvo nisam zabranio?! – zovnu ih Gospodar njihov – "i rekao vam: ’Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.’"

23. "Gospodaru naš", - rekoše oni – "sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni."

TO JE TA razlika izmedju adema i sejtana, ko krivi sebe za svoju gresku taj ima osobine adema kome je Bog oprostio, onaj ko krivi drugog za svoju gresku ima osobine sejtana.
Ponavljamo se ba bezze.

Ignorišeš pitanje odgovornosti tvorca, eventualni umišljaj sjećaš se...? :zzzz:

I ope on rješava logičke probleme citiranjem Kurana... :zzzz:

Image
Last edited by L u c i f e r on 27/03/2016 15:58, edited 2 times in total.
pussysmoke

#358 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:29, edited 1 time in total.
Smrcak15

#359 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Ponavljamo se ba bezze.

nikad ga nisi ni postavio

kakva odgovornost?

Allah kaze za sebe:

21:23. On(Allah) neće biti pitan za ono što radi, a oni će biti pitani.

nema niko da ga pita, nema tamo neko vijece bogova pa da im Allah daje izvjestaj sta je radio i kako je radio. jer da imaju drugi bogovi, oni bi njemu morali davati izvjestaj jer niko nebi smio pisnut pred njim, jer Allah je takva sila, da jedan melek dzibril, koji je najodabraniji melek se treste od straha pred Allahom

Sta to Allah radi lose da bi on kome odgovarao???

Zar nije taj isti Allah koji daje pa ako hoce i oduzima, on daje zivot on ga ima pravo i oduzeti.

Mozda ces reci, lose je da mi oduzme malo dijete, pa on ti je dao to dijete, ali sta bude sa smrti, to dijete samo bude prebaceno u raj iz ovog svijeta a ako se roditelj strpi to bude uzrok, il iostembiljana karta za raj , drugim rijecima precica za Raj, i za dijete i za roditelja.
Towelie

#360 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Image
Ovo iz tvoje perspektive kao nevernika. Kod vernika, samim verovanjem u Boga verujes i da je Kur'an Bozija rec i istina, pa se shodno tome on uzima kao logicka podloga za deriviranje ostalih istina.
nasa

#361 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

Smrcak15 wrote:
nasa wrote:mozda se rasrdio na sve, samo sto ja nisam zaboravila da ovdje mnogi smatraju da se bas na njih nije rasrdio
je li tako @zagor :-)
Kako god, @smrcak nemoj dalje
zasto ne dalje, kad vidis da lijepo diskutujemo, cak sta vise mislim da mnogi mogu da nauce ovdje od nas dvojice koji se intelektualno bodemo rogovima ko dva jelena :D
nisam mislila na naseg forumskog djavolcica vec da trunis dalje o jevrejima
nasa

#362 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

pussysmoke wrote:Nismo u stanju da shvatimo dešavanja sa kojima se svakodnevno susrećemo, a ponekad ni svoje postupke. Nismo u potpunosti istražili ni planetu na kojoj živimo, niti smo dovoljno dobro upoznali sve njene "stanovnike". Kako onda da shvatimo zašto smo stvoreni?

"Ono što mi znamo je samo jedna kap - što ne znamo je okean." - Isaac Newton
Evo na nekoj drugoj temi je neko pokrenuo zasto ateisti na temama za vjernike ii obrnuto.
Kada bi krenuli od ovog sto si napisao bile bi to daleko kvalitetnije rasprave.
Inace, pozdrav stari forumski druze :D
zagortenej

#363 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zagortenej »

Connaisseur Karlin wrote:
I naravno Dzej wrote:
Nurudin wrote:Ljude i džine sam stvorio samo da mi se klanjaju
Klanjanje nije samo fizički čin, a ukoliko jeste, onda je licmejreno ili munafički, a licemjeri su gori od ćafira
Džamije danas su prepune licemjera, čak su i predvodnici najčešće - licemjeri. Dakle hodža, a gori od ćafira
dakle u prvom safu , a gori od ćafira . Uzet ćemo da su ćafiri današnji atesiti , i po logici koja se gore nameće
ateisti su bolji od ovih što hrle u džamije, čak i od mnogih koji završe medrese
Klanjanje je dakle prvenstveno duhovni čin ili stanje svijesti u kojem čovjek ili džin (što je često jedno te isto)
svoju osobnost umanjuje sedždom, koja je najbliža suštini klanjanja i ukoliko se to svjesno radi a ne licemjerno
onda tvoja ličnost uvjek ostaje na sedždi dole, a tvoja suština se uspravlja , a ta suština je Ruh ili Duh , koja je božanska
Čovjek postaje šejtan svaki put kad odbije da mu ličnost bude na sedždi , jer se vodi logikom da je to ponižavajuće
a to je zato što nije spoznao i ne zna ništa o Ruhu u sebi koji uvijek djeluje božanski
Znači , ličnost ostaje uvijek na sedždi, a Ruh koji je iskonska suština čovjeka , tvoje Jastvo uzdiže ka sebi
i onda se više ne doživljavaš kao osoba, kao lik, već kao Ruh, koji je tajna samim time što nije pojava , nema oblik
niti je materijalan , a djeluje kroz pojave i oblike , pa tako i kroz čovjeka
To je u stvari čista svijest , pa imaš stanje nesvijesti i stanje dubokog sna u kojem također nemaš svijest o sebi jer
tvoje jastvo nije ukorijenjeno u svijesti nego u osobnosti
Klanjanjem se postiže dakle da to tvoje Ja , pređe iz domene pojave tebe kao osobe, u Ja koje je Jedno sa svojom
sviješću ili ruhom. To je stanje Tevhida ili Jednote i to je poenta tog ajeta koji je naveden u početku teme
Treba reći i da je to stanje u kojem SVA pitanja o egzistenciji iščezavaju, što je bolje od bilo kakvog odgovora
To je stanje kušanja ili iskustva i slično je kao kad ti neko opisuje dok si ono još momčić, kako je to biti sa ženom
pa ti imaš masu glupih pitanja , i onda kad zaista budeš ...sva pitanja nestaju sa smješkom
Fino si ti ovo objasnio brate.Ako mogu da dodam , vezano za namaz , u jednom simbolickom smislu. Posto je Allah dz.s covjeka na zemlji postavio kao Halifu i potcinio mu je , uspravni polozaj u namazu ili stajanje,predstavljaju taj njegov polozaj i rahmet Allaha dz.s prema covjeku.Covjek se brzo uzoholi.Zato je sedzda polozaj gdje covjek iz vertikale (Namjesnik) dolazi u horizontalu (Rob), u polozaj gdje sa sedam dijelova tijela, specificno čelom, dodiruje zemlju, od koje je i napocetku stvoren, što implicira njegovu povratnost Allahu dz.s, onom koji ga je stvorio,onom koji ce ga u zemlju vratiti, i onom koji ce ga iz zemlje ponovo ozivjeti.
Postoji izreka:oholost razvdavaja ljude a poniznost ih spaja! Molenjem Bogu , ljudksa arogancija ili oholost ne moze nestati,to mozemo vidjeti u svakodnevnom zivotu!
:thumbup: Ljudi se godinama mole Bogu, pa čine losa djela, varaju, kradu, vrijedjaju i sl. Isto kao sto ima ljudi koji se ne mole Bogu, a čine dobra djela, ne vrijedjau nikog i sl.
Connaisseur Karlin

#364 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

zagortenej wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
I naravno Dzej wrote: Fino si ti ovo objasnio brate.Ako mogu da dodam , vezano za namaz , u jednom simbolickom smislu. Posto je Allah dz.s covjeka na zemlji postavio kao Halifu i potcinio mu je , uspravni polozaj u namazu ili stajanje,predstavljaju taj njegov polozaj i rahmet Allaha dz.s prema covjeku.Covjek se brzo uzoholi.Zato je sedzda polozaj gdje covjek iz vertikale (Namjesnik) dolazi u horizontalu (Rob), u polozaj gdje sa sedam dijelova tijela, specificno čelom, dodiruje zemlju, od koje je i napocetku stvoren, što implicira njegovu povratnost Allahu dz.s, onom koji ga je stvorio,onom koji ce ga u zemlju vratiti, i onom koji ce ga iz zemlje ponovo ozivjeti.
:thumbup: Ljudi se godinama mole Bogu, pa čine losa djela, varaju, kradu, vrijedjaju i sl. Isto kao sto ima ljudi koji se ne mole Bogu, a čine dobra djela, ne vrijedjau nikog i sl.
Da, sve komabinacije se mogu primjeniti za sve grupe vjernika,nevjernika,neutralaca. :-D
nasa

#365 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

Ima ljudi koji se mole Bogu i dobri su ljudi, a ima I onih koji nisu
Ima ljudi koji se ne mole Bogu i dobri su ljudi, a ima I onih koji nisu

Sta je garant da bude dobar covjek, i je li bas crno-bijelo ili je to u zivotu svakog od nas kako kad itd.

Mislim, mogli biste produbiti tu filozofiju, bjezi mi poenta

C.K mi je osvjezenje na ovim temama pa :thumbup: ...a za tebe @zagor se nadam da bar nekad ubodes konkretan odgovor :wink:
zagortenej

#366 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zagortenej »

nasa wrote:Ima ljudi koji se mole Bogu i dobri su ljudi, a ima I onih koji nisu

Sta je garant da bude dobar covjek, i je li bas crno-bijelo ili je to u zivotu svakog od nas kako kad itd.

C.K mi je osvjezenje na ovim temama pa :thumbup: ...a za tebe @zagor se nadam da bar nekad ubodes konkretan odgovor :wink:
Ja sam vise raspoložen za razbijanje mitova, predrasuda, uvrijezenih misljenja :wink:
nasa

#367 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

O' razbijac nisam te prepoznala, :lol:

de razbij onda i o sebi predrasude tipa da si troll, da se lazno predstavljas, da ne dajes konkretan odgovor nikad pa cemo dalje nastaviti o predrasudama koje imas prema drugim :D
pussysmoke

#368 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:29, edited 1 time in total.
zagortenej

#369 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zagortenej »

nasa wrote:O' razbijac nisam te prepoznala, :lol:

de razbij onda i o sebi predrasude tipa da si troll, da se lazno predstavljas, da ne dajes konkretan odgovor nikad pa cemo dalje nastaviti o predrasudama koje imas prema drugim :D
Hvala ti na lijepim riječima :kiss:
L u c i f e r

#370 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

Towelie wrote:
Image
Ovo iz tvoje perspektive kao nevernika. Kod vernika, samim verovanjem u Boga verujes i da je Kur'an Bozija rec i istina, pa se shodno tome on uzima kao logicka podloga za deriviranje ostalih istina.
Većina vjernika vjeruje u boga, ali ne vjeruje u kuran (tj pripadnici drugih vjera).

Ako se kuran kosi sa logikom, onda je problem u kuranu, a ne u logici.

Ako se kuranom zamjenjuje logika, i to je ok, ali onda nemamo o čemu razgovarati.

To je klasični primjer kružnog zaključivanja, koje ja i spočitavam kolegi kao logički nevaljano.

Image
L u c i f e r

#371 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote:
Ponavljamo se ba bezze.

kakva odgovornost?

Allah kaze za sebe:

nema niko da ga pita, nema tamo neko vijece bogova pa da im Allah daje izvjestaj sta je radio i kako je radio. jer da imaju drugi bogovi, oni bi njemu morali davati izvjestaj jer niko nebi smio pisnut pred njim, jer Allah je takva sila, da jedan melek dzibril, koji je najodabraniji melek se treste od straha pred Allahom

Zar nije taj isti Allah koji daje pa ako hoce i oduzima, on daje zivot on ga ima pravo i oduzeti.

Mozda ces reci, lose je da mi oduzme malo dijete, pa on ti je dao to dijete, ali sta bude sa smrti, to dijete samo bude prebaceno u raj iz ovog svijeta a ako se roditelj strpi to bude uzrok, il iostembiljana karta za raj , drugim rijecima precica za Raj, i za dijete i za roditelja.
Kako bolan nisam postavio u jednom od par prethodnih postova? Eno u mom današnjem postu od 14:32. Nego ti kad meni odgovaraš citiraš dijelove mog posta, pa odgovoriš na dijelove dijelova, a ostalo iskuliraš jer nemaš odgovora.

Ope on odgovara sa citiranjem kurana. "Alah kaže sa sebe..." :roll: Oooo čoeka... Jebote ti ko papagaj matere mi. Pa imaš li svoju glavu da išta promisliš pa odgovori, a ne samo citiriaš kuran, znam ja šta tamo piše, zato to i osporavam jer je nelogično i nekonzistentno.

Čuj šta alah radi loše? Pa stvorio je šejštana, omogućio je patnje, planirao je džehennem. Zašto je stvorio takva bića? Zašto nije kao i proizvođači automobila stvorio čovjeka sa tempomatom, da ima tu vašu famoznu opravdavajuću slobodnu volju sve do tačke ograničenja pravima drugih ljudi i bića?

Ona daje pa može oduzeti? Po toj logici čedomorke bi bile u pravu. One rode dijete pa ga imaju pravo i ubiti. Ili očevi. Ili onaj ko nekome da poklon ima ga pravo i oduzeti kad god zaželi?

Odustajem, ćorava posla... :)
Connaisseur Karlin

#372 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

nasa wrote:Ima ljudi koji se mole Bogu i dobri su ljudi, a ima I onih koji nisu

nasa,hvala. :-D ako nekad nisam u pravu ili pogresno rezonujem,ocekujem kritku,koja je uvijek dobrodosla,jer zelim razumjeti sebe i druge. :-D
Smrcak15

#373 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote:
Ponavljamo se ba bezze.

kakva odgovornost?

Allah kaze za sebe:

Kako bolan nisam postavio u jednom od par prethodnih postova? Eno u mom današnjem postu od 14:32. Nego ti kad meni odgovaraš citiraš dijelove mog posta, pa odgovoriš na dijelove dijelova, a ostalo iskuliraš jer nemaš odgovora.

Ope on odgovara sa citiranjem kurana. "Alah kaže sa sebe..." :roll: Oooo čoeka... Jebote ti ko papagaj matere mi. Pa imaš li svoju glavu da išta promisliš pa odgovori, a ne samo citiriaš kuran, znam ja šta tamo piše, zato to i osporavam jer je nelogično i nekonzistentno.

Čuj šta alah radi loše? Pa stvorio je šejštana, omogućio je patnje, planirao je džehennem. Zašto je stvorio takva bića? Zašto nije kao i proizvođači automobila stvorio čovjeka sa tempomatom, da ima tu vašu famoznu opravdavajuću slobodnu volju sve do tačke ograničenja pravima drugih ljudi i bića?

Ona daje pa može oduzeti? Po toj logici čedomorke bi bile u pravu. One rode dijete pa ga imaju pravo i ubiti. Ili očevi. Ili onaj ko nekome da poklon ima ga pravo i oduzeti kad god zaželi?

Odustajem, ćorava posla... :)
Ma drugo je profesor, a drugo bog. Poređenje je neprimjereno. Profesor me nije napravio takvim da ne mogu položiti ispit jer sam glup, lijen ili kakakv već
Lakse je doci do dzenneta nego poloziti test iz nuklearne fizike na univerzitetu

Opet ti krivis boga za lijenost i nerad, ti mozes do dzenneta doci pa makar i glup bio vazno je samo da si iskren dok sa iskrenoscu nikad neces poloziti test nuklearne fizike.

Kad kazem kaze Allah onda sam i ja tog stajalista.

Sejtan je samo Allahov alat za testiranje ljudi, patnje u dzehenemu imaju svrhu da Allah kazni one koji to zasluze. Kakav tempomat o cemu ti to svega ti???

Ne cedomorke nedaju zivot pa ga nemogu ni oduzet nemaju pravo na to, roditelji su samo bica preko koga Allah daje zivot ljudima, roditelj neudahnjuje dusu u bebu nakon izvjesnog vremena.
Towelie

#375 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Većina vjernika vjeruje u boga, ali ne vjeruje u kuran (tj pripadnici drugih vjera).
Govorio sam o muslimanima kao vernicima jer je prica imala takav kontekst. A ne uopsteno.
Ako se kuran kosi sa logikom, onda je problem u kuranu, a ne u logici.
Ne iz perspektive vernika. Logika je ljudski izum i iako koristan alat, ipak ima svoje limite. Bozije znanje izneseno preko Njegove knjige transcenduje sve ljudske logicke mehanizme.
Ako se kuranom zamjenjuje logika, i to je ok, ali onda nemamo o čemu razgovarati.
Ne zamenjuje, nego se logika koristi pri razumevanju Kur'ana i njegovih propisa.
To je klasični primjer kružnog zaključivanja, koje ja i spočitavam kolegi kao logički nevaljano.
To sam ti ja odmah i priznao, ali gledano iz tvoje perspektive. Iz ugla vernika, Kur'an je ultimativna istina i temelj za utvrdjivanje ostalih (ne)istina. Na kraju je to stvar perspektive.
Post Reply