Takoder apsolutno pravilno rezonovanje. Syriza unutar ovog EU sistema nema nikakvog prostora za drugacije djelovanje. Ima dvije mogucnosti:JohnnyS wrote:Cybernetic wrote:U Briselu i Berlinu mogu mirno spavati. Syriza izgleda otisla u koaliciju sa desnicarskim "Nezavisnim Grcima". Znaci jos jedna socijaldemokratska ubleha koja ce izdati mandat koji je dobila od radnickog naroda i na kraju zavrsiti kao PASOK.
Kao što sam već napisao, zbog ovakvih mi je razmišljanja žao što "revolucionari" nisu digli natpolovičnu većinu. Pa da onda svi romantičari i borci za pravedniji svijet vide kako se principijelni lideri i nove nade za bolje europsko sutra ipak omekšaju kad dođu na vlast. A tako i treba. Uvijek je u životu bilo, ako želiš u neku raju trebaš poštovat pravila te raje. Nitko te ne tjera, uvijek možeš biti čvrst i samostalan poput Sjeverne Koreje.
1) Izade iz Eura, ili (i) iz EU pa fura svoju samostalnu politiku, sto bi kratkorocno sigurno izazvalo socijalne i ekonomske talase. Ali, narod bas te radikalne promjene ne zeli (znaci: u najgorem slucaju nije spreman, da zapocne od nule). U tom slucaju bi vrlo vjerovatno objesili Tsiprasa, tj. lidera "pokreta"
ili
2) Syriza prezivi par godina, dok u drugim dijelovima Evrope isplivaju isti/slicni pokreti, koji bi cinili vecinu u Briselu i ipak omogucili promjene. Toga se boji trenutni konzervativni/liberalni establisment k'o obicni vjernik davola i narovno ce okarakterisati slicne pokretre kao Syrizu (iako ipak nisu fasisti i ne isklucju bilo koga u njihovim namjerama, osim trenutnog vladajuceg establismenta
Ma sutnula bi najprije Zapadna Evropa (tj. kreditori Grcke) vec sutra tu istu Grcku minimalno iz Eura. Nego se ostatak EU u tom slucaju sam boji, da zapocne od nule.