i kartu u jednom pravcu.muminovic wrote:Najmanje sto Sarajevo treba uraditi, je u roku od 1-2 godine uraditi brzu cestu Tuzla-Sarajevo, i Tuzla-Orasje kako bi sve bilo lijepo povezano.
Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
- Altsa
#351 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
-
sumirprimus
#352 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
jes tuzlaci su vam najveci problem.Altsa wrote:i kartu u jednom pravcu.muminovic wrote:Najmanje sto Sarajevo treba uraditi, je u roku od 1-2 godine uraditi brzu cestu Tuzla-Sarajevo, i Tuzla-Orasje kako bi sve bilo lijepo povezano.
- Altsa
#353 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Bas obratno. pogledaj naslov teme.sumirprimus wrote:jes tuzlaci su vam najveci problem.Altsa wrote:i kartu u jednom pravcu.muminovic wrote:Najmanje sto Sarajevo treba uraditi, je u roku od 1-2 godine uraditi brzu cestu Tuzla-Sarajevo, i Tuzla-Orasje kako bi sve bilo lijepo povezano.
-
sumirprimus
#354 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
ja o tvom postu.
-
dječak sa šibicama
#355 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
a zasto tuzlaci ne vole Sarajlije?
-
sumirprimus
#356 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
ko ti to kaze?dječak sa šibicama wrote:a zasto tuzlaci ne vole Sarajlije?
-
A_A_AKCIJA
#357 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Pratim temu i ovo je post koji sve objašnjava. Crno na bijelo, nema manipulacije.nightvision wrote:A vise od pola tih brojki ostvareno u zadnjih nekoliko godina upravo zahvaljujuci duplo vecem izdvajanju za kanton sarajavo a naustrb ostalih. Inace izvoz struje iz fbih je uracunat u izvoz kantona sarajevo. Aha, jest, how yes nou, sve do jedne hidrocentrale i termoelektrane su u kantonu sarajevo. hahahahaha Pa onda pdv koji placamo za racune npr bh telekoma ili elektroprivredu prikazan je kao uplacen u kantonu sarajevo zato sto je sjediste firme tamo... Ima toga jos masa, ali da ne nabrajam....TRANCE wrote:Zanimljivo je kako niko od parlamentaraca, kvazi analitičara i sličnih lelemuda nije bio u stanju prikupiti osnovne ekonomske podatke za kantone dostupne svakoj budali na stranici Federalnog zavoda za statistiku. Pa kaže:
Kanton Sarajevo:
- Stanovništvo prema popisu - 438.443
- Ukupan promet proizvoda - 8,20 milijardi KM
- Investicije - 1,14 milijarde KM, od toga 0,06 javna uprava (5,3%)
- Dolasci stranih turista - 253.043
- Izvoz - 0,92 milijarde KM
- Pravne osobe - 14.947, od toga javna uprava 313 (2,1%)
- Broj zaposlenih - 125.184, od toga javna uprava 15.443 (12,3%)
- Prosječna neto plata - 1.036 KM
- Broj studenata - 34.069
Na osnovu navedenog:
- Prihodi u budžetu Kantona Sarajevo - 637 miliona KM
Tuzlanski kanton:
- Stanovništvo prema popisu - 477.278
- Ukupan promet proizvoda - 2,10 milijardi KM
- Investicije - 0,41 milijarde KM, od toga 0,02 javna uprava (4,9%)
- Dolasci stranih turista - 14.302
- Izvoz - 1,13 milijardi KM
- Pravne osobe - 8.566, od toga javna uprava 377 (4,4%)
- Broj zaposlenih - 81.588, od toga javna uprava 5.192 (6,4%)
- Prosječna neto plata - 739 KM
- Broj studenata - 11.074
Na osnovu navedenog:
- Prihodi u budžetu Tuzlanskog kantona - 357 miliona KM
Na osnovu sličnog broja stanovnika, a 3,9 puta većeg prometa proizvoda i usluga, 2,8 puta većih investicija, 17,7 puta većeg broja stranih turista, 1,5 većeg broja zaposlenih i 1,4 puta veće prosječne plate, Kanton Sarajevo ima samo 1,8 puta veće prihode u budžetu. Time je i budali jasno da Sarajevo doprinosi budžetu drugih kantona u BiH, a ne uzima od njih kako kvazi-stručnjaci tvrde pominjući samo broj stanovnika. Da je raspodjela prihoda ravnomjerna prema ekonomskim kriterijima, sarajevski kanton bi trebao komotno imati minimalno 3 puta veće prihode od tuzlanskog, odnosno budžet od preko milijarde KM. I dok se građani Sarajeva solidarišu s drugim kantonima s preko 400 miliona KM svake godine, oni im u znak zahvalnosti hebu majku na svakom koraku.
Stvar je u tome da se kojekakvi idioti gadjaju nekakvim statistickim podatcima bez imalo dublje analize zasto je tako kako jeste. Upravo takvi idioti i kreteni cijelu pricu svode na animozitet izmedju gradova. Kreteni koji do podne mrze sebe a od podne cijeli svijet, pa tako misle da i neko drugi mrzi njih. Ali kretenima je uzalud pricati... I nikada se ne raspravljaj sa kretenima i idiotima. Prvo te spuste na svoj nivo pa dokrajce iskustvom.
Mislim da je istočna obavještajna služba odradila sjajn posao hajcajući neuke na staru priču o tome da Tuzla/Zenica... radi a Sarajevo gradi.
Ove brojke gore govore za sebe i to je početak i kraj čitave rasprave.
Da krenemo u čisto matematsko tamburanje i raspored novca samo po toj osnovi, komotno bi se mogli halaliti sa svim institucijama koje ova država jedva sebi može priuštiti, a trenutno su u Sarajevu. Gdje bi studenti studirali išta što nije ekonomija i pravo (primjenjenu i scensku umjetnost, muziku, dizajn, elektrotehniku, mašinstvo...)? To sve košta.
Priča o elektroprivredi je smiješna i očigledno je atavizam iz nekih prošlih vremena. To što neko proizvodi struju ne znači da je samo to vrijednost samog proizvoda. Uzmi žicu što viri iz bloka TE Tuzla i zagalami, hajmo narode struje
Na kraju krajeva, da se primjenjuje zakon o PDV-u kako je to slučaj na zapadu, pola države bi umrlo od gladi jer bi se većina novca rasporedila u Sarajevu (pogledajte podatak o 8 milijardi prometa u Sarajevu). Oficijelan podatak kaže da u Poreznoj Upravi FBiH, Sarajevo doprinosi sa 60% prihoda. Dakle i direktni i indirektni prihodi države se generišu u Sarajevu.
Naravno, problemi postoje, ali se ne rješavaju time, daj meni više para pa da zakrpim spcijalne rupe, kako su stručnjeci predlagali rješavanje problema preduzeća u Tuzli. Iza svega stoji ideja da se nekih 100njak miliona namakne i time podmire radnici na čekanju u Tuzli, koji su socijalna bomba. To što će oni poslije toga, svima nama na grbaču i budžet, nema nikakve veze, jel tako.
Rješenje je optimizacija administracije, smanjenje pasivne administracije, a ne povećanje i kloniranje državnih institucija, kako se predlagalo. Genijalci su predlagali da ministri borave u zgradama koje su raspoređene po Tuzli, Mostaru i gdje sve ne, pa da sve zapadne po malo love. O tome da bi to podiglo troškove same države, niko i ne govori. Totalno naopak i nakaradan pristup.
@ nightvision: nigdje argumenta. Potrudi se i odgovori na brojke. Proberi iz te mase nešto najubitačnije.
Inače spadaš u one iz tvog zadnjeg pasusa.
-
nightvision
#358 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
A gdje su tvoje brojke?A_A_AKCIJA wrote: @ nightvision: nigdje argumenta. Potrudi se i odgovori na brojke. Proberi iz te mase nešto najubitačnije.
Spomenuo sam ja ranije, a ako nisam ja jesu neki drugi, ali si se ti potrudio da zatvoris oci, ili si k'o padobranac upao na temu.
Ali kad spominjes tih 60% ucesca u pdv-u, odlicno si to naveo kao primjer. Hajmo smanjiti izdvajanja za kanton sarajevo na kooficijent "1" pa da vidimo koliko ce onda biti izdvajanja za pdv? Sta je sa pdv-a od elektroprivrede i telekoma? Sta mislis o tome?
Znaci ti si se prvi uFatio nekakvog statistickog podatka a da ga nisi dublje analizirao.
U koju grupu sad ti spadas?
Lako je trositi kad imas. Ljudi u ostatku Pederacije nemaju sta trositi pa normalno da nema ni uplate za pdv. A nakon godina nesrazmjernog finansiranja ta razlika se mogla samo produbiti i ekponencijalno akumulirati. Ali ti ces takve stvari presutiti.
Nisi nimalo realan vec samo cinjenice postavljas i prikazujes onako kako tebi odgovara.
Zasto ne preseliti sjediste elektroprevrede u tuzlu ili mostar? Svi ti silni inzenjeri mogu raditi u tuzli. Sta to fali tuzli ili mostaru? Ili zenici? Prljav zrak moze biti razlog. Ovih dana kantonalno ministarstvo ekologije i zastite okolice bukvalno ne smije objaviti podatke o zagadjenosti jer su dostignute kriticne vrijednosti, ali vladi fbih ne smeta, tuzla je dobra kada treba udisati zagadjeni zrak ali nije dobra da tu smjesti neku od drzavnih institucija. Jos jedan razlog je i gubitak uticaja i kontrole koju bi kriminalci iz vlade pederacije izgubili u tom slucaju a ti sa takvim stavom si najobicnija ovca koja podrzava taj kriminal.
Ima toga jos, Ali da ne nabrajam.
- Haris.ba
#359 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Raspodjela sredstava u FBiH nakon što se namiri državni nivo i vanjski dug:
Proračun FBIH, 36,2%
Kantoni, 51,48%
Uprava za ceste, 3,9%
Općine 8,42%
Proračun FBIH, 36,2%
Kantoni, 51,48%
Uprava za ceste, 3,9%
Općine 8,42%
- spreca
#360 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Treba uvesti poreski sistem kakav je bio u Jugi .....jedino bi tako bilo realno.nightvision wrote:A gdje su tvoje brojke?A_A_AKCIJA wrote: @ nightvision: nigdje argumenta. Potrudi se i odgovori na brojke. Proberi iz te mase nešto najubitačnije.
Spomenuo sam ja ranije, a ako nisam ja jesu neki drugi, ali si se ti potrudio da zatvoris oci, ili si k'o padobranac upao na temu.
Ali kad spominjes tih 60% ucesca u pdv-u, odlicno si to naveo kao primjer. Hajmo smanjiti izdvajanja za kanton sarajevo na kooficijent "1" pa da vidimo koliko ce onda biti izdvajanja za pdv? Sta je sa pdv-a od elektroprivrede i telekoma? Sta mislis o tome?
Znaci ti si se prvi uFatio nekakvog statistickog podatka a da ga nisi dublje analizirao.
Lako je trositi kad imas. Ljudi u ostatku Pederacije nemaju sta trositi pa normalno da nema ni uplate za pdv. A nakon godina nesrazmjernog finansiranja ta razlika se mogla samo produbiti i ekponencijalno akumulirati. Ali ti ces takve stvari presutiti.
Nisi nimalo realan vec samo cinjenice postavljas i prikazujes onako kako tebi odgovara.
Zasto ne preseliti sjediste elektroprevrede u tuzlu ili mostar? Svi ti silni inzenjeri mogu raditi u tuzli. Sta to fali tuzli ili mostaru? Ili zenici? Prljav zrak moze biti razlog. Ovih dana kantonalno ministarstvo ekologije i zastite okolice bukvalno ne smije objaviti podatke o zagadjenosti jer su dostignute kriticne vrijednosti, ali vladi fbih ne smeta, tuzla je dobra kada treba udisati zagadjeni zrak ali nije dobra da tu smjesti neku od drzavnih institucija. Jos jedan razlog je i gubitak uticaja i kontrole koju bi kriminalci iz vlade pederacije izgubili u tom slucaju a ti sa takvim stavom si najobicnija ovca koja podrzava taj kriminal.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#361 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Sam naslov teme je takav da potice nekakvu netrpeljivost izmedju Tuzle i Sarajeva. Da vam pravo kazem, ja tu netrpeljivost nigdje osim na internetu nisam vidjela.
A da nam je drzava nakrivo nasadjena, to stoji. Kod nas je glavni zgoditak biti zasposlen na budzetu kao nekakav administrativni radnik. Nemam ja sta dizati glas protiv Sarajeva, mogu samo protiv onih koji nas tlace, zbog kojih moram raditi kao mrav, kako bih zaradila sebi platu, a tamo nekakvom sluzbeniku puno vecu platu od moje i topli obrok i regres, a nasim vrlim politicarima i jos raznorazne dodatke na primanja.
E sad jesu li ti uhljebljeni u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici.. bgm meni je svejedno, ja nikakve koristi od toga nemam.
A da nam je drzava nakrivo nasadjena, to stoji. Kod nas je glavni zgoditak biti zasposlen na budzetu kao nekakav administrativni radnik. Nemam ja sta dizati glas protiv Sarajeva, mogu samo protiv onih koji nas tlace, zbog kojih moram raditi kao mrav, kako bih zaradila sebi platu, a tamo nekakvom sluzbeniku puno vecu platu od moje i topli obrok i regres, a nasim vrlim politicarima i jos raznorazne dodatke na primanja.
E sad jesu li ti uhljebljeni u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici.. bgm meni je svejedno, ja nikakve koristi od toga nemam.
-
A_A_AKCIJA
#362 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Čitava priča o TZ vs Sa je neargumentovana i pokrenuta naopako. Neobrazovani ne kontaju i od svega samo pamte Tuzla radi a Sarajevo se gradi.nightvision wrote:A gdje su tvoje brojke?A_A_AKCIJA wrote: @ nightvision: nigdje argumenta. Potrudi se i odgovori na brojke. Proberi iz te mase nešto najubitačnije.
Još gore je od toga što se priča bazira na logici, daj i nama sisu da sisamo, a ko će puniti budžet, nema veze.
Glupost ide i dotle da bi se trošilo milijarde (da prebaciš elektroprivredu i vlade), da bi Tuzla dobila više para.
Tome se doda i emotivna priča i kompleksi o zagađenom zraku i šta sve ne.
Uglavnom, palanačka filozofija umjesto neke prave inicijative koja bi podrazumjevala ekonomsku reformu.
Jeste, novac se krade, ali rješenje nije, daj i nama da krademo. Jeste, U Sarajevu ima više administracije, ali rješenje nije da se i u Tuzli nakuca pa da bude jednako.
Uglavnom, lijepo je da znaš da brojiš, ali ti mrsko. U međuvremenu probaj naučiti razliku između direktnih poreza za koje je zadužena PUFBiH i indirektinih (PDV) za koje je zadužen UINO BiH, pa onda diskutuj na tu temu.
Do tada je dobro da se suzdržavaš od nabrajanja.
-
nightvision
#363 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Ta filozofija "ne razumijes ti to" pa onda "suzdrzi se od nabrajanja" nas i jeste dovela do ovoga.A_A_AKCIJA wrote:Čitava priča o TZ vs Sa je neargumentovana i pokrenuta naopako. Neobrazovani ne kontaju i od svega samo pamte Tuzla radi a Sarajevo se gradi.nightvision wrote:A gdje su tvoje brojke?A_A_AKCIJA wrote: @ nightvision: nigdje argumenta. Potrudi se i odgovori na brojke. Proberi iz te mase nešto najubitačnije.
Još gore je od toga što se priča bazira na logici, daj i nama sisu da sisamo, a ko će puniti budžet, nema veze.
Glupost ide i dotle da bi se trošilo milijarde (da prebaciš elektroprivredu i vlade), da bi Tuzla dobila više para.
Tome se doda i emotivna priča i kompleksi o zagađenom zraku i šta sve ne.
Uglavnom, palanačka filozofija umjesto neke prave inicijative koja bi podrazumjevala ekonomsku reformu.
Jeste, novac se krade, ali rješenje nije, daj i nama da krademo. Jeste, U Sarajevu ima više administracije, ali rješenje nije da se i u Tuzli nakuca pa da bude jednako.
Uglavnom, lijepo je da znaš da brojiš, ali ti mrsko. U međuvremenu probaj naučiti razliku između direktnih poreza za koje je zadužena PUFBiH i indirektinih (PDV) za koje je zadužen UINO BiH, pa onda diskutuj na tu temu.
Do tada je dobro da se suzdržavaš od nabrajanja.
Aferim.
-
A_A_AKCIJA
#364 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Pa fakat ne razumiješ osnove.
Ne znaš šta su direktni i indirektni porezi, a ovamo bi ih raspoređivao. Ne može to tako, brate
.
Ne znaš šta su direktni i indirektni porezi, a ovamo bi ih raspoređivao. Ne može to tako, brate
-
oridjidji
#365 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
...
Last edited by oridjidji on 13/11/2015 01:46, edited 1 time in total.
-
oridjidji
#366 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Citam ovo i kontam vidi seratorskog posla , tuzlanski petljanci pokusavaju iskonstruisati pricu kao u famoznu kosovsku "Trepca radi Beograd se gradi" jer ih eto Sarajevo haba na njihovome višegodišnjem uspiješnom građenju kantona.
I BiH i FBiH su poprilicno decentralizovane. Oni koji imaju muda, naprave dobre stvari kao Tesanj, Gorazde i Gradacac, ovo ostalo je kurac i zivi na racun drzave. Fino za gusu svoje petljance nafatajte i ako ste sposobniji napravite sebi bolji kanton, ne vadite se svi na Sarajevo. Sarajevo je i prije rata i poslje rata, bio najrazvijeniji grad u BiH i njen najveci grad po znacaju, to sto nisu imali termoelektranu i Ditu, to ne znaci da nisu imali druge gigante od Pretisa ili ti ga preduzece Tito i Sarajevo, Unis, Famos, Tas, Energoinvest, Energopetrol, Hidrogranja, Vranica, Unigradnju, Unioninvest, GP Bosnu, Bitas, Bitumenku, Zrak, Kljuc, FDS, Sarabon do nekih drugih preduzeća.
Danas je stanje gore, sve se to kroz rat i nakon rata uništavalo u sumnjivim privatizacijama, na nista gori nacin nego je to bilo s Ditom.
Evo sada nam je i ovo malo crkavice od namjenske industrije oruzja pred privatizacijom. Spica. Naseg Orkana kojeg su ovdje u BiH inkonstruisali i proizveli kao ponos JNA i namjenske industrije oruzja Jugoslavije, koje je vremenom bilo najbolji raketni sistem za borbena dejstva, ne mozemo uvaliti nekome bez Srbije. Kamione ne mozemo nicije do njihovih da koristimo za pomenutu namjenu. Orkana montiramo na njihov kamion. JBG. To je nasa realnost. Sami sebi omce oko vrata stavljamo vlastitim kriminalom. Da nekada tvornice u kojima je radilo na desetine hiljada ljudi, danas nemaju ni jednu petinu toga zaposleno. Jeftini amaterizam progutao preostale genijalce profesionalce. Samo Pretis je zaposljavao koliko se sjecam 2000 ljudi. Sad ih nema ni 400. Gdje su ostale? Danas su u toj firmi svi oni koji su vrijedili na margini njenog zbivanja, isto tako je i sa drugim. Najgore je kad oni odu, nema niko posvecen kao oni da ih naslijedi. Znaci opet tonemo jos vise...
I vi bi Tuzlu da poredite sa Sarajevom,jedan kanton s drugih i zelite reciprocitetj er imate vise stanovnika? Samo Sarajevo danas izdrzava i ovo nase Sarajevo i ovo srpsko, a bome i dobar dio ostatka drzave jer je u Sarajevu najmanje Sarajlija, pa tako opet morate srati po svima onima koji su sa strane u njega dosli, dakle po svojima. Zato ne serite po Sarajevu, vec metite po Tuzli prvo, a bogme i mi moramo dobro pomesti ovdje...
I BiH i FBiH su poprilicno decentralizovane. Oni koji imaju muda, naprave dobre stvari kao Tesanj, Gorazde i Gradacac, ovo ostalo je kurac i zivi na racun drzave. Fino za gusu svoje petljance nafatajte i ako ste sposobniji napravite sebi bolji kanton, ne vadite se svi na Sarajevo. Sarajevo je i prije rata i poslje rata, bio najrazvijeniji grad u BiH i njen najveci grad po znacaju, to sto nisu imali termoelektranu i Ditu, to ne znaci da nisu imali druge gigante od Pretisa ili ti ga preduzece Tito i Sarajevo, Unis, Famos, Tas, Energoinvest, Energopetrol, Hidrogranja, Vranica, Unigradnju, Unioninvest, GP Bosnu, Bitas, Bitumenku, Zrak, Kljuc, FDS, Sarabon do nekih drugih preduzeća.
Danas je stanje gore, sve se to kroz rat i nakon rata uništavalo u sumnjivim privatizacijama, na nista gori nacin nego je to bilo s Ditom.
Evo sada nam je i ovo malo crkavice od namjenske industrije oruzja pred privatizacijom. Spica. Naseg Orkana kojeg su ovdje u BiH inkonstruisali i proizveli kao ponos JNA i namjenske industrije oruzja Jugoslavije, koje je vremenom bilo najbolji raketni sistem za borbena dejstva, ne mozemo uvaliti nekome bez Srbije. Kamione ne mozemo nicije do njihovih da koristimo za pomenutu namjenu. Orkana montiramo na njihov kamion. JBG. To je nasa realnost. Sami sebi omce oko vrata stavljamo vlastitim kriminalom. Da nekada tvornice u kojima je radilo na desetine hiljada ljudi, danas nemaju ni jednu petinu toga zaposleno. Jeftini amaterizam progutao preostale genijalce profesionalce. Samo Pretis je zaposljavao koliko se sjecam 2000 ljudi. Sad ih nema ni 400. Gdje su ostale? Danas su u toj firmi svi oni koji su vrijedili na margini njenog zbivanja, isto tako je i sa drugim. Najgore je kad oni odu, nema niko posvecen kao oni da ih naslijedi. Znaci opet tonemo jos vise...
I vi bi Tuzlu da poredite sa Sarajevom,jedan kanton s drugih i zelite reciprocitetj er imate vise stanovnika? Samo Sarajevo danas izdrzava i ovo nase Sarajevo i ovo srpsko, a bome i dobar dio ostatka drzave jer je u Sarajevu najmanje Sarajlija, pa tako opet morate srati po svima onima koji su sa strane u njega dosli, dakle po svojima. Zato ne serite po Sarajevu, vec metite po Tuzli prvo, a bogme i mi moramo dobro pomesti ovdje...
- SkyLimit
#367 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Šta bi od ovog plemenitog pokušaja da se zaustavi haračenje ostatka Federacije BiH od strane Sarajeva? Pojeo vuk magarca čini se. Hajde, nek se makar zatalasalo.
I ova tema bi morala biti na politici.
I ova tema bi morala biti na politici.