Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
- It_is_a_Leclerc
#351 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Inicijativa ima manjkavosti, ali u načelu se slažem da je na sceni apsolutna sarajevocentričnost prevashodno bošnjačke ideološke, ekonomske, kulturne i svake druge politike, i da takav modus vodi u depopulaciju i daljnju devastaciju kantona koji su dalje od glavnog grada.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#352 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ne znam ni ja druze, to je pitanje kao ono o kokoski i jajetu. Bilo kako bilo, treba nam puno vise jedinstva i osjecaja za drugog.strong69 wrote:Ne znam prijatelju. Time bih usao u sferu naglabanja. Pokusavam svaki podatak i informaciju koju dam argumentovati. S druge strane, nisam strucnjak za podjelu javnih prihoda i ne znam kako su dosli do koeficijenta 2 za Sarajevo.Ustvari, mislim da znam ali ne bih o tome pisao jer nisam siguran. U zakonu o raspodjeli prihoda stoji sljedeca recenica:
Formula sadrži koeficijent, koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo. Taj koeficijent iznosi 2.
Formula sadrži koeficijent koji odražava posebne rashodovne potrebe kantona sa najmanjim prihodima po stanovniku po osnovu poreza na promet, kako slijedi:
- Bosansko-podrinjski kanton Goražde, koeficijent 1,8,
- Kanton 10, koeficijent 1,1.
-
hujdur007
#353 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Nisu tu samo tri profesora, još je značajan broj ljudi koji su podržali ovi inicijativu.
http://www.tuzla-global.net/potpisnici- ... ative.html
http://www.tuzla-global.net/potpisnici- ... ative.html
- kandelabar
#354 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
nisu bili argumentovani ali ne znaš jel raspodjela fer..Prije nego će oni krenuti u ovu priču javno na dan dva ranije ja sam jednom profesoru od njih koji predaje na mom fakultetu napisao sugestiju kako Sarajevo više puni budžet jer više imaju ljudi zaposlenih u realnom sektoru i da zbog toga više uzimaju da bi on meni na to rekao kako formula po kojoj se racuna dobit po kantonima zavisi od broja stanovnistva,studenata itd sto i jeste tako..Dakle,ključan je ponder 2 sa kojim se sve što ide u KS umnoži,a u Tk je 1 stim da imaju približan odnos stanovništva srednjokolaca..Dakle po formuli trebali bi dobit isto ili priblizno istostrong69 wrote: Izvoz donosi dobit ali prihodi prikupljeni od poreza na dobit su mnogo manji. Porez na dobit iznosi svega 10%. Najznacajnije stavke su PDV, carine, akcize i putarine. I naravno direktni porezi. U Sarajevu se nalazi veliki broj sjedista distributera alkoholnim picima, cigaretama i drugom akciznom robom kao i druge robe za koje se placa carina i PDV. U Sarajevu se nalazi i veliki broj proizvodnih preduzeca od pekare, preko mljekare, pivare do prerade mesa i fabrike duhana. U Sarajevu se pune Pepsi, Sinalco i Coca Cola za koje se placaju akcize. U Sarajevu se nalazi veliki broj firmi koje se bave uvozom naftnih derivata. To su vecinom privatne firme... Da ne nabrajam dalje
Profesori nisu bili argumentovani u svojoj namjeri da dokazu neregularnost. Ja ne znam je li raspodjela javnih prihoda fer.
- jao_situacije
#355 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Hujdur ja sam postavio dokaze neću da se svađam, ali ti je fazon bezveze. Slikao sam dokumente sa stranice KS i ti opet pitaš gdje su podaci, evo ih ponovo stavljam.hujdur007 wrote:Dobro eto mi Tuzlaci smo retardirani. I ovi profesori sa univerziteta u Tuzli koji su pokrenuli inicijativu su retardirani.Sa_u_srcu wrote:znaci prica vam je fanny...znaci ista stvar da sada lik iz gradacca kaze hocu kantonalni sud ovdje i svom gradu a necu da idem u TZ...
Tako nekako izgleda ova rasprava...par tuzlaka retardiranih se naslo pricati o ekonomiji.
Pa daj mi jednu uspjesnu firmu iz tz pa da nastavimo pricu...
Pa zar ne bi Covic davno pokrenuo nesto slicno da je to bas tako kao sto pojedinci misle?
Voli on bosnjake jel?
I onda se pitate zašto ljudi imaju mržnju prema Sarajlijama.
Pa trebate sami u sebi i u svom odnosu prema drugima tražiti razloge.
Ja nikoga iz Sarajeva nisam vrijeđao niti nazivao pogrdnim imenom.
U prvom postu su postavljena pitanja:
Na ovo niko nije odgovorio sa argumentima.Dakle, da li je zaista Sarajevski kantom u povlaštenom položaju po ovom zakonu? Da li je to pravedan način raspodjele novca? Kao glavni grad vjerovatno da Sarajevo treba da dobija u nekoj mjeri više sredstava od ostalih gradova, ali da li baš duplo više? Koji su to konkretni razlozi zbog kojih Sarajevo ima koeficijent 2?
Koje su to institucije koje se finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo, a da slične institucije ne postoje u drugim kantonima?
Ponovljeno je par puta da Sarajevo prikupi puno više poreza od ostalih i da treba dobiti i više od trenutnog.
Možda je to i tačno, ali gdje su dokazi za tu tvrdnju?

- strong69
#356 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Upravo tako. Mene nisu ubijedili da su u pravu. Ne kazem da nisu u pravu, mozda jesu ali su svemu povrsno pristupili.kandelabar wrote:nisu bili argumentovani ali ne znaš jel raspodjela fer..Prije nego će oni krenuti u ovu priču javno na dan dva ranije ja sam jednom profesoru od njih koji predaje na mom fakultetu napisao sugestiju kako Sarajevo više puni budžet jer više imaju ljudi zaposlenih u realnom sektoru i da zbog toga više uzimaju da bi on meni na to rekao kako formula po kojoj se racuna dobit po kantonima zavisi od broja stanovnistva,studenata itd sto i jeste tako..Dakle,ključan je ponder 2 sa kojim se sve što ide u KS umnoži,a u Tk je 1 stim da imaju približan odnos stanovništva srednjokolaca..Dakle po formuli trebali bi dobit isto ili priblizno istostrong69 wrote: Izvoz donosi dobit ali prihodi prikupljeni od poreza na dobit su mnogo manji. Porez na dobit iznosi svega 10%. Najznacajnije stavke su PDV, carine, akcize i putarine. I naravno direktni porezi. U Sarajevu se nalazi veliki broj sjedista distributera alkoholnim picima, cigaretama i drugom akciznom robom kao i druge robe za koje se placa carina i PDV. U Sarajevu se nalazi i veliki broj proizvodnih preduzeca od pekare, preko mljekare, pivare do prerade mesa i fabrike duhana. U Sarajevu se pune Pepsi, Sinalco i Coca Cola za koje se placaju akcize. U Sarajevu se nalazi veliki broj firmi koje se bave uvozom naftnih derivata. To su vecinom privatne firme... Da ne nabrajam dalje
Profesori nisu bili argumentovani u svojoj namjeri da dokazu neregularnost. Ja ne znam je li raspodjela javnih prihoda fer.
Formula sadrži koeficijent, koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo. Taj koeficijent iznosi 2.
Ovo mi nije jasno. Kako se odredjuju i sta su ove rashodovne potrebe?
-
Drinski
#357 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Islo se za tim da ce KS finansirati neke drzavne institucije, koje zbog antibosanskog bloka ne primaju lovu iz drzavnog budzeta, tipa Zemaljski muzej, Arhiv BIH, IDC i sl. Međutim, KS uzima lovu po koeficijentu 2 a ne finansira nikoga.
-
The BEN10
#358 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ma ja, bit će da je to.Drinski wrote:Islo se za tim da ce KS finansirati neke drzavne institucije, koje zbog antibosanskog bloka ne primaju lovu iz drzavnog budzeta, tipa Zemaljski muzej, Arhiv BIH, IDC i sl. Međutim, KS uzima lovu po koeficijentu 2 a ne finansira nikoga.
- stakasa
#359 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Koliko stanovnika ima u Sarajevu na osnovu rezultata zadnjeg popisa? Pitam iz razloga sto je opsteprihvacena mantra da svi idu u Sarajevo, interesuje me sta kazu brojke, da li je to tako
- Mister Yes
#360 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Prije rata na području današnjeg kantona Sarajevo živjelo je 492.977 stanovnika.stakasa wrote:Koliko stanovnika ima u Sarajevu na osnovu rezultata zadnjeg popisa? Pitam iz razloga sto je opsteprihvacena mantra da svi idu u Sarajevo, interesuje me sta kazu brojke, da li je to tako
2013-te u kantonu Sarajevo popisano je 438.443 stanovnika.
Ipak, broj Bošnjaka u KS je od 1991. do 2013-te porastao za barem 100.000.
- stakasa
#361 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Znaci broj je ipak manji nego sto je bio tako da tvrdnja ne stoji. Za ocekivat je bilo da ce neko popunit stambeni prostor u kome su prije rata bili Srbi, popunilo se i to bi bilo to.Mister Yes wrote:Prije rata na području današnjeg kantona Sarajevo živjelo je 492.977 stanovnika.stakasa wrote:Koliko stanovnika ima u Sarajevu na osnovu rezultata zadnjeg popisa? Pitam iz razloga sto je opsteprihvacena mantra da svi idu u Sarajevo, interesuje me sta kazu brojke, da li je to tako
2013-te u kantonu Sarajevo popisano je 438.443 stanovnika.
Ipak, broj Bošnjaka u KS je od 1991. do 2013-te porastao za barem 100.000.
- Mister Yes
#362 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Broj stanovnika jeste manji danas ali nije tako jednostavno. Prije rata je bilo više ukućana po domaćinstvu jer su ljudi imali više djece. Danas ima više stanova ali je manje djece po domaćinstvu tako da je manje stanovnika. Golim okom su vidljive nove zgrade koje niću u novim djelovima grada. Osim toga dobar dio zgrada je nakon rata dobio još jedan sprat kao nadogradnju (recimo na Grbavici koliko hoćeš takvih slučajeva). Dakle stanova je više bez ikakve sumnje. Mladi naravno dolaze da studiraju i onda ostanu ovdje. Ali manje je djece po domaćinstvu i zato imamo pad broja stanovnika ne samo u Sarajevu već u cijeloj BiH.stakasa wrote:Znaci broj je ipak manji nego sto je bio tako da tvrdnja ne stoji. Za ocekivat je bilo da ce neko popunit stambeni prostor u kome su prije rata bili Srbi, popunilo se i to bi bilo to.
- stakasa
#363 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ja vise ne znam sta je ovde tema a sta ideja. Slab standard, nema para, poslje toga prica kako je prije bilo vise djece po kucama sto je po sebi zastitni znak sirotinje a slijedeci puku logiku onda je sad bolje, svi hoce u Sarajevo a smanjuje se broj stanovnikaMister Yes wrote:Broj stanovnika jeste manji danas ali nije tako jednostavno. Prije rata je bilo više ukućana po domaćinstvu jer su ljudi imali više djece. Danas ima više stanova ali je manje djece po domaćinstvu tako da je manje stanovnika. Golim okom su vidljive nove zgrade koje niću u novim djelovima grada. Osim toga dobar dio zgrada je nakon rata dobio još jedan sprat kao nadogradnju (recimo na Grbavici koliko hoćeš takvih slučajeva). Dakle stanova je više bez ikakve sumnje. Mladi naravno dolaze da studiraju i onda ostanu ovdje. Ali manje je djece po domaćinstvu i zato imamo pad broja stanovnika ne samo u Sarajevu već u cijeloj BiH.stakasa wrote:Znaci broj je ipak manji nego sto je bio tako da tvrdnja ne stoji. Za ocekivat je bilo da ce neko popunit stambeni prostor u kome su prije rata bili Srbi, popunilo se i to bi bilo to.
- Mister Yes
#364 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Pa nema to baš puno veze sa tim je li bolje ili gore već je trend svuda u evropi da se rađa manje djece. Razlozi su: emancipacija žene koja sada manje rađa, hedonizam, individualizam, itd.
- stakasa
#365 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Pa jeste. Mada, Sarajevo po standardu ne pripada Evropi, steta sto se u nas usvoji samo najgore. Trend urbanizacije je mozda i jaci od ovoga za neradanje i po tome bi broj stanovnika trebao biti malo veci. A eto nije. Meni se cini da je veci problem sto Sarajevo nije u stanju da apsorbuje i da se prilagodi nego sto previse Bosnjaka dolazi. Svak spominje guzve i smog, jebemu misa ima za to ljekaMister Yes wrote:Pa nema to baš puno veze sa tim je li bolje ili gore već je trend svuda u evropi da se rađa manje djece. Razlozi su: emancipacija žene koja sada manje rađa, hedonizam, individualizam, itd.
- supercali
#366 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
naravno da ima lijekastakasa wrote:Pa jeste. Mada, Sarajevo po standardu ne pripada Evropi, steta sto se u nas usvoji samo najgore. Trend urbanizacije je mozda i jaci od ovoga za neradanje i po tome bi broj stanovnika trebao biti malo veci. A eto nije. Meni se cini da je veci problem sto Sarajevo nije u stanju da apsorbuje i da se prilagodi nego sto previse Bosnjaka dolazi. Svak spominje guzve i smog, jebemu misa ima za to ljekaMister Yes wrote:Pa nema to baš puno veze sa tim je li bolje ili gore već je trend svuda u evropi da se rađa manje djece. Razlozi su: emancipacija žene koja sada manje rađa, hedonizam, individualizam, itd.
jedan lijek je rasporedi hrpu ovih nekih institucija i u druge gradove a drugi lijek je da ovi sto ostanu ovdje rade
a to oko popisa ne pije vode jer ne rade u sarajevu samo ljudi koji su ovdje nastanjeni
kladim se da vise od pola istocnog sarajeva radi u gradu da dosta ljudi dolazi i iz visokog kiseljaka konjica pa i zenice koja je centar jedne regije za tuzlu vec ne znam da ima onih koji rade ovdje al vjerovatno da ima samo manje od pomenutih mjesta
- Država
#367 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ja kao sarajlija moram reći da je Tuzla bezrazložno zapostavljena. Mislim da mi u Sarajevu moramo imati više razumijevanja za druge gradove. Ja da se pitam, ja bih određene državne institucije prebacio u Tuzlu...
Pozdrav tuzlacima...

Pozdrav tuzlacima...
- stakasa
#368 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Moze ih sve skupa biti 10 - 15 hiljada sto dolaze sa strane da rade u Sarajevu. Nije to lako izvest iz Konjica i Zenice, nema Sarajevo infrastrukturu za tosupercali wrote:naravno da ima lijekastakasa wrote:Pa jeste. Mada, Sarajevo po standardu ne pripada Evropi, steta sto se u nas usvoji samo najgore. Trend urbanizacije je mozda i jaci od ovoga za neradanje i po tome bi broj stanovnika trebao biti malo veci. A eto nije. Meni se cini da je veci problem sto Sarajevo nije u stanju da apsorbuje i da se prilagodi nego sto previse Bosnjaka dolazi. Svak spominje guzve i smog, jebemu misa ima za to ljekaMister Yes wrote:Pa nema to baš puno veze sa tim je li bolje ili gore već je trend svuda u evropi da se rađa manje djece. Razlozi su: emancipacija žene koja sada manje rađa, hedonizam, individualizam, itd.
jedan lijek je rasporedi hrpu ovih nekih institucija i u druge gradove a drugi lijek je da ovi sto ostanu ovdje rade
a to oko popisa ne pije vode jer ne rade u sarajevu samo ljudi koji su ovdje nastanjeni
kladim se da vise od pola istocnog sarajeva radi u gradu da dosta ljudi dolazi i iz visokog kiseljaka konjica pa i zenice koja je centar jedne regije za tuzlu vec ne znam da ima onih koji rade ovdje al vjerovatno da ima samo manje od pomenutih mjesta
- supercali
#369 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
siguran sam da ih ima duplo toliko
mozda ovako kad gledas tesko je izvodivo al je izvodivo
kakva bolan infrastruktura za sta?
-
rekla-kazala
#370 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Jako poštena raspodjela. Zato KS dobije love ko TK i ZDK skupa iako imaju duplo više stanovnika.
S posebnim koeficijentima
1,652 milijarde KM dobio TK
1,311 milijardi KM dobio ZDK
2,954 milijarde KM dobio KS
Bez posebnih koeficijenata
1,982 milijarde KM bi dobio TK
1,572 milijarde KM bi dobio ZDK
1,773 milijarde KM bi dobio KS
Najpoštenije bi bilo prebaciti finansiranje svih budžetskih korisnika na federalni nivo, a kantonima ostaviti samo neku siću za finansiranje kantonalnih vlada i kantonalnih institucija.
S posebnim koeficijentima
1,652 milijarde KM dobio TK
1,311 milijardi KM dobio ZDK
2,954 milijarde KM dobio KS
Bez posebnih koeficijenata
1,982 milijarde KM bi dobio TK
1,572 milijarde KM bi dobio ZDK
1,773 milijarde KM bi dobio KS
Najpoštenije bi bilo prebaciti finansiranje svih budžetskih korisnika na federalni nivo, a kantonima ostaviti samo neku siću za finansiranje kantonalnih vlada i kantonalnih institucija.
- stakasa
#371 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Saobracajna struktura koja moze podnjeti velik broj zaposlenih koji zive izvan Sarajeva. Za to treba i zeljeznica koje sada fakticki nema a trebala bi i podzemna ili puno vise tramvaja cega nema ni na mapi. Nebitno je je li 10 - 15 hiljada ili trideset kao sto ti tvrdis, opet je broj stanovnika manji nego prije rata, znaci nekog aman priliva nije bilo. Pretpostavljam da je broj zadnjih pet godina prilicno stabilansupercali wrote:siguran sam da ih ima duplo toliko
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#372 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Da budemo potpuno realni, koncept glavnog grada ili prijestolnice je relikt ili bolje receno atavizam apsolutizma. Mislim da moderni koncepti upravljanja drzavom idu u smijeru da drzava ima vise centara.
Npr svicarski glavni grad je Bern, a finansijsko sjediste je Cirih, a jaka je i Zeneva ili Austraija: Kabera-Pert-Melburn-Sidnej-Brisbejn ili pak JAR-Johanesburg-Kejp Taun-Pretorija ili Turska-Ankara-Istanbul....
Samo ove banana drzavice se svode na glavni grad i okolna sela.
I nijedan glavni grad nije bogom dan da bude glavni. To je uvijek politicka odluka ili u nasem slucaju odluka okupacionih vlasti.
Npr svicarski glavni grad je Bern, a finansijsko sjediste je Cirih, a jaka je i Zeneva ili Austraija: Kabera-Pert-Melburn-Sidnej-Brisbejn ili pak JAR-Johanesburg-Kejp Taun-Pretorija ili Turska-Ankara-Istanbul....
I nijedan glavni grad nije bogom dan da bude glavni. To je uvijek politicka odluka ili u nasem slucaju odluka okupacionih vlasti.
- stakasa
#373 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Napamet prica, kao i obicno. I u najsredenijim drzavama glavni i najveci gradovi bivaju mocniji i mocniji a jaz izmedu njih i ostatka drzave se samo povecava. Fakticki postaju drzave u drzavi. Slucaj Pariza, Kopenhagena, Londona, Istanbula, Stockholma..._BataZiv_0809 wrote:Da budemo potpuno realni, koncept glavnog grada ili prijestolnice je relikt ili bolje receno atavizam apsolutizma. Mislim da moderni koncepti upravljanja drzavom idu u smijeru da drzava ima vise centara.
Tako da je glavni problem zasto Sarajevo nije puno primamljivije ostatku BiH nego sto je sada slucaj
- supercali
#374 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Strukturu za jos milion auta imamo pogledati temu majstori parkiranjastakasa wrote:Saobracajna struktura koja moze podnjeti velik broj zaposlenih koji zive izvan Sarajeva. Za to treba i zeljeznica koje sada fakticki nema a trebala bi i podzemna ili puno vise tramvaja cega nema ni na mapi. Nebitno je je li 10 - 15 hiljada ili trideset kao sto ti tvrdis, opet je broj stanovnika manji nego prije rata, znaci nekog aman priliva nije bilo. Pretpostavljam da je broj zadnjih pet godina prilicno stabilansupercali wrote:siguran sam da ih ima duplo toliko
Broj stanovnika je meni varljiv jer znam da je bilo i onih koji su se prijavljivali u podrinju recimo a zive u sa
Primjer javni je onaj sto je u srebrenici bio nacelnik ili sta vec a u vogosci zivio
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#375 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Znaci odnos Londona spram Liverpoola npr je usporediv sa odnosom Sarajeva sa Tuzlom.stakasa wrote: Napamet prica, kao i obicno. I u najsredenijim drzavama glavni i najveci gradovi bivaju mocniji i mocniji a jaz izmedu njih i ostatka drzave se samo povecava. Fakticki postaju drzave u drzavi. Slucaj Pariza, Kopenhagena, Londona, Istanbula, Stockholma...
Tako da je glavni problem zasto Sarajevo nije puno primamljivije ostatku BiH nego sto je sada slucaj
Ja sam spominjao primjere drzava gdje nije sve smjesteno u jednom gradu i to se pokazalo dobrim konceptom.