Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#351 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
A Naik? :wink:
nije naik dobar toliko u tome
asurbanipal

#352 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
kao zaglul najjar, abduldaim al kaheel, rahmetli zaid gazawi, Osama Abdullah arap stvaraoc najvece kuransko naucne stranice na internetu koristi leksikone prilikom pojasnjavanja kur'anski rijeci kako bi pokazao sviejtu sta hoce Kur'an da kaze.

Osim gore nabrojanih jedino bi se ovaj prvi mogao smatrati referentnim, mada koliko vidim i on se oprostio od akademske karijere i "zaposlio" u Odbor naučnih spoznaja u Kur'anu i Vrhovno vijeće islamskih poslova. Vidim i on je bio jedno vrijeme na Saudovoj sisi, prije toga u zatvoru. Od 150 naučnih članaka nijedan nije recenziran... :run:

Ovaj zadnjeg često viđam u #ničemkorisnimraspravama# :lol:
fatamorgana

#353 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Pa učemuje ako nije dobar utome?
Smrcak15

#354 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
dobar je komparativnim religijama
asurbanipal

#355 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by asurbanipal »

fatamorgana wrote: A Naik? :wink:

Naik je vrhunski struĆnjak :mrgreen:

fatamorgana

#356 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Aštoga ovdje raja naforumu negotivi?
Smrcak15

#357 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Aštoga ovdje raja naforumu negotivi?
neznam ko ga negotivi a ja ga itekako gotivim.
fatamorgana

#358 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
neznam ko ga negotivi a ja ga itekako gotivim.
Ma tisi novi ovdje, lik je šega, izgleda koindijski komičar!
oridjidji

#359 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:
Ako su neki muslimani na osnovu hadisa koji se nalazi u Tirmizijevom Sunenu od Enes ibn Malika u kojem stoji Allahov Poslaniče tražim od tebe šefaat dokazali da se od njega moze direktno tražiti sefaat u smislu da traži da Allahov Poslanik alejhi selam trazi od Allaha ili da mu je već odobren kako to stoji u Buhariji, te potom uzeli i predaje u kojima se govori da je Allahov Poslanik živ u svome kaburu i na tome zasnivali svoj idžtihad to nikako ne može biti veliki širk koji izvodi iz vjere i zbog čega se ubijaju ljudi,ali znaš šta je belaj kada imam Zehebi dozvoli teberruk sa kaburom Allahova Poslanika, onda npr muhadis iz Saudije Abdullah Saad kaže Allah mu oprostio dozvolio je veliki širk, a kada to kaze "obični čovjek" takvom je sablja kada im se to omoguci.

Niko normalan neće reći da mrtvi neovisno od Allaha daje ljudima npr da polože ispit pa to malo dijete muslimana zna, Allah je onaj koji jedini oživljava, ali je On Uzvišeni dao mogućnost i Isaau alejhi selam da to može ali ne NEOVISNO od njega. Pa većina muslimana i kada spominje "evlije" smatra da on to radi tako što mu je to Allah dao a ne neovisno jer bi taj evlija u protivnom bio BOG, eh sada jesu li neke stvari novotarija ili grijeh i slično to je drugo, ali veliki širk da bude eh teško.
Nisam fekih, pravnik, pa da mogu objasniti pomenuti hadis, niti izvesti iz njega propis, meni je poznato da mi molimo Allaha dz.s. za svoga poslanika s.a.v.s. kako bi nam on bio sefadzija, a ne mrtvog poslanika s.a.v.s. da nam bude sefadzija kod Allaha dz.s.. Razlika je ocigledna u tome dvoje. Sto se tice pomenutog hadisa ko je od cetvorice velikih imama bio zagovornik da se od njega direktno moze traziti sefaat, te tutni dokaz kako su oni objasnili pomenuti hadis? Nije mi nepoznato da sektasi svoja zastranjenja u vjeri pravdaju kur`anskim ajetima, pa i hadisima pridajuci im svoja znacenja, cesto se koristeci u najmanju ruku sumnjivim pa i laznim hadisima. Eto spomenuli smo zastranjenje selefija/vehabija, gdje su hadisi sa slabim znacenjem bili uzrokom ravnanju kaburova mnogih ashaba. Ista takva zastranjenja imaju i pojedini sufijski tarikati i doticu se u najmanju ruku stvari koje vode u nevjerstvo.

Mi upravo pricamo o nenormalnim pojavama, a nenormalna je stvar moliti mrtva covjeka, za zastitnistvo i posrednistvo kod Allaha, tj. moliti ga da ce kao takav da bude stela kod Allaha. Zbog takvih stvari u Kur`anu su kritikovani Krscani jer upravo tu ulogu imaju njihovi svetci, da bi i mi muslimani iz toga povukli pouku i nebi zastranili kao oni i da bi znali sta je cisti monoteizam. To je veliki sirk, sirk koji izvodi iz vjere, ma koliko neko to uljepsavao to je jasno ko dan, samo nije onome ko nije svijestan svoje zablude i ko je na tome stavu da to nije sirk.
sahara1428

#360 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

oridjidji wrote:
Nisam fekih, pravnik, pa da mogu objasniti pomenuti hadis, niti izvesti iz njega propis, meni je poznato da mi molimo Allaha dz.s. za svoga poslanika s.a.v.s. kako bi nam on bio sefadzija, a ne mrtvog poslanika s.a.v.s. da nam bude sefadzija kod Allaha dz.s.. Razlika je ocigledna u tome dvoje. Sto se tice pomenutog hadisa ko je od cetvorice velikih imama bio zagovornik da se od njega direktno moze traziti sefaat, te tutni dokaz kako su oni objasnili pomenuti hadis? Nije mi nepoznato da sektasi svoja zastranjenja u vjeri pravdaju kur`anskim ajetima, pa i hadisima pridajuci im svoja znacenja, cesto se koristeci u najmanju ruku sumnjivim pa i laznim hadisima. Eto spomenuli smo zastranjenje selefija/vehabija, gdje su hadisi sa slabim znacenjem bili uzrokom ravnanju kaburova mnogih ashaba. Ista takva zastranjenja imaju i pojedini sufijski tarikati i doticu se u najmanju ruku stvari koje vode u nevjerstvo.

Mi upravo pricamo o nenormalnim pojavama, a nenormalna je stvar moliti mrtva covjeka, za zastitnistvo i posrednistvo kod Allaha, tj. moliti ga da ce kao takav da bude stela kod Allaha. Zbog takvih stvari u Kur`anu su kritikovani Krscani jer upravo tu ulogu imaju njihovi svetci, da bi i mi muslimani iz toga povukli pouku i nebi zastranili kao oni i da bi znali sta je cisti monoteizam. To je veliki sirk, sirk koji izvodi iz vjere, ma koliko neko to uljepsavao to je jasno ko dan, samo nije onome ko nije svijestan svoje zablude i ko je na tome stavu da to nije sirk.
Da je to veliki širk koji izvodi iz vjere bio bi i kada tražiš to isto od živog Poslanika alejhi selam. Niko od muslimana nema uvjerenje da neko može činiti posredništvo bez Allahove dozvole i neovisno od Allaha.
oridjidji

#361 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:
oridjidji wrote:

Da je to veliki širk koji izvodi iz vjere bio bi i kada tražiš to isto od živog Poslanika alejhi selam. Niko od muslimana nema uvjerenje da neko može činiti posredništvo bez Allahove dozvole i neovisno od Allaha.
Nadji te primjere iz zivota Poslanika alejhi selam, gdje su ljudi trcali na mezare svojih sehida ili po dobru spomenutih ashaba - allahovih prijatelja "evlija", da mole da im oni budu posrednici kod Allaha, nadji mi hadis gdje poslanik s.a.v.s. kaze dodjite mi na mezar i molite me da vam Allah dobro da, ja sam vam posrednik u tome? Neces naci.

Od Allahovog poslanika s.a.v.s. za zivota su trazili da ih nauci dobru, prouci dovu za njih, spomene ih po dobru u njima, a da su mu trcali da mu se mole ko sto su trcali na namaz, to bi u hadiskim zbirkama bilo zabiljezeno, da su mu dove upucivali i sedzde kako se Allahu upucuju, nasli bi pomen tome do danas.

Internet pun iskrivljenih praksi muslimana, tavafe oko kabura, plesu oko kabura, mole na kaburovima i ti mi kazes to je ok. Djesi, sta ima? :mrgreen:
Last edited by oridjidji on 25/02/2016 20:46, edited 2 times in total.
oridjidji

#362 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Fudo Bosna wrote:POJAŠNJENJE WEHABIJSKIH VELIKIH POGEŠAKA I PROIZVOLJNOSTI , U KOJIM SE NE SLAŽU SA PREKO 90 % EHLI SUNNETTA :

Citati:

"TUMACENJE JEDA KOD SELEFA

Rijec Jed (koju vehabije prevode kao ruka) je jos jedna u nizu rijeci koje se spominju u Kur'anu a koje imaju vise od 50 znacenja.
Allah dz.s. nam je u svojoj savrsenoj Knjizi spomenuo da su te rijeci i ti nejasni ajeti osnova razilazenja ehli sunnet vel dzemata i raznoraznih sekti koje uzimaju ove ajete za osnovu svoje akide.

Allah dz.s. kaze:" On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni- oni su glavina Knjige, a i drugi- nejasni. Oni cija su srca pokvarena - zeljni smutnje i svog tumacenja slijede one sto su nejasni. A tumacenje njihovo zna samo Allah i oni koji su u nauku dobro upuceni - oni govore: Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara naseg. A samo razumom obdareni shvataju." ( Ali Imran, 7.ajet)

Od tih sekti je i sekta Vehabija koja je kao osnovu svoje akide uzela Vasitijsku akidu od Ibn Tejmijje i slicne knjige koje su sastavljene iskljucivo od nejasnih ajeta i hadisa.Ista ta sekta,sve te nejasne ajete i hadise tumaci shodno svom ogranicenom znanju arapskog jezika i islamskih nauka pa kaze da rijec JED u Kur'anu znaci RUKA pripisujuci tako Allahu Uzvisenom nesto sto sam sebi nije pripisao i poredeci Ga sa stvorenjima.

Mozda nikada ne bi bilo problema izmedju ehli sunnet vel dzemata i vehabija po ovom pitanju da vehabije nisu LAZNO svoj stav pripisale Selefu Salihu koji je od takvih izmisljotina cist.

Iz tog razloga,u narednom tekstu cemo vidjeti kako su ustvari pravi selefije tumacili ove ajete i hadise u kojima se spominje rijec JED:

- Kaze Imam Bejheki: "Rekli su ucenjaci ove nauke: Od znacenja rijeci JED je KUVVET tj. SNAGA,kao sto to kaze Allah dz.s. u Kur'anu: واذكر عبدنا داود ذا الأيد" I spomeni naseg roba Davuda,vlasnika JEDA" (Sad,17) odnosno vlasnika snage.( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str.336)

-Kaze Imam Bejheki: "Takodje,nekada rijec JED biva u znacenju MULKA i KUDRETA tj. Vlasnistva i Moci,kao npr. u ajetu: قل ان الفضل بيد الله يؤتيه من بشاء - "Reci: Zaista je blagodat u Allahovom JEDU i On je daje onome kome hoce." ( Ali Imran,73)- tj. Zaista je blagodat u Allahovom VLASNISTVU. ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str. 336)

- Kaze Imam Bejheki: "Nekada, JED dolazi u znacenju NI'META tj. blagodati kao kada covjek kaze: كم يد لي عند فلان - " Koliko JEDA sam ja ucinio toj i toj osobi" tj. Koliko BLAGODATI sam ja ucinio toj i toj osobi. ( El Esmau ve Sifat, Bejheki, str.336)

- Kaze Imam Bejheki: " A nekada, rijec JED dolazi u znacenju SILEH,kaze Allah dz.s u Kur'anu: مما عملت ايدينا- Ono sto je nas JED stvorio( Jasin 71.) Odnosno " Ono sto smo Mi stvorili." ( El Esmau ve Sifat, Bejheki, str.336)

- Kaze Imam Bejheki: " A sto se Allahovih rijeci: ياابليس ما منعك ان تسجد لما خلقت بيدي - " O Iblisu sta te je sprecilo da ucinis sedzdu onome sto sam stvorio sa JEDEJJE." ( El Feth, 10) tice, istina je da se JEDEJJE ne smije protumaciti kao "dvije ruke" jer Allah dz.s. je Jedan, Jedinstveni i nije sastavljen iz dijelova. ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str.337)

- Kaze Imam Bejheki: " Isto tako,ajet: يدالله فوق ايديهم - (koji vehabije prevode kao: Allahova ruka je iznad njihovih ruku) znaci uzdizanje znacenja prisege koju su davali Bozijem Poslaniku. ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str.339)

- Kaze Imam Bejheki: "Kaze Poslanik a.s.: يد الله مع القاضي حين يقضي - " Allahov JED je sa kadijom kada sudi" tj. Allahova POMOC je sa kadijom kada sudi." ( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str. 340)

- Kaze Ibn Dzevzi: "Od nejasnih ajeta je i ajet: لما خلقت بيدي . Znaj,da rijec JED u arapskom jeziku dolazi u razlicitim znacenjima. Od tih znacenja je NI'MET i IHSAN. Kaze Allah dz.s. u Kur'anu navodeci govor jevreja: يد الله مغلولة - "Allahov JED je stisnut"( El Maide , 63) Sto znaci: " Njegovi NI'METI su malobrojni." ( Def'u Subheti Tesbih, Abdurrahman ibn Dzevzi, str. 6)

- Kaze Ibn Dzevzi: " JED je u arapskom jeziku takodje i KUVVET tj. Snaga. Arapi kazu: له بهذا الأمر يد - " On ima JED za to" tj. On ima snage za to. ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.6)

- Kaze Ibn Dzevzi: "Allahov dz.s. govor: لما خلقت بيدي - "Ono sto sam stvorio sa JEDAJE." ( Sad, 75) znaci: " Ono sto sam Svojim Kudretom i Ni'metom stvorio." ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.6)

- Kaze Ibn Dzevzi: " Kaze Hasen El Basri: يدالله فوق ايديهم - "Njegov Ihsan i uzvracanje na dobro." Tj. On daje vise nego sto zasluzujemo. ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.6)

- Kaze Ibn Dzevzi: " Kaze Ebu Ja'la El Ferra ( Mudzessim): " Jedani su dvije ruke zato sto,ako to nisu dvije ruke onda Adem nije odlikovan nad ostalim stvorenjima jer je sve stvoreno Kudretom Njegovim." Kazem (Ibn Dzevzi) : " Ovo je govor bez ikakvog dokaza. Zaista Arapi koriste izraz JEDANI za KUDRET kao sto je to u stihovima Urve ibn Hazima : فقالا شفاك الله و الله ما لنا بما ضمنت منك يدان - Ma Lena JEDANI tj. Mi nemamo Kudreta za to. A sto se njegovog govora : " Allah je stvorio Adema svojim JEDOM odlikujuci ga time nad ostalim stvorenjima." tice, i on je neispravan jer Allah dz.s. kaze: خلقنا لهم مما عملت ايدينا انعاما - "Stvorili smo njima nasim JEDOM stoku." ( Jasin,71) pa to ne znaci da je stoka odlikovana nad ostalim stvorenjima. ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str.7) Kazem ( Sami Dzeko) : " Odlikovanost Adema nad ostalim stvorenjima nije zato sto ga je Allah dz.s. stvorio svojom rukom (kako to vehabije kazu) nego zato sto ga je obasuo raznim blagodatima koje nije dao nikome mimo njega. Adem je prvi covjek, otac covjecanstva, stanovnik Dzenneta, Boziji Poslanik... sve ga to cini odlikovanim nad ostalim stvorenjima."

- Kaze Ibn Dzevzi: " Kaze Allah Dz.s.: و السماء بنيناها بأيد - " I nebesa smo svojim JEDOM stvorili."( Ez Zarijat, 47) Sto znaci: " I nebesa sam svojom Moci stvorio." ( Def'u Subheti Tesbih, Ibn Dzevzi, str. 7 )

- Kaze Imam Bejheki: " I nije znacenje JEDA, kada ga ubrajamo u sifate, ruka pa da kazemo da On ima ruke, prste i sl. Nego On ima JED i mi mu pripisujemo JED upotrebljavajuci samo rijec koja je dosla u Kur'anu tj. JED.( El Esmau Ve Sifat, Bejheki, str. 352)

- Prenosi Imam Ebu Bekr Muhammed ibn Muhammed El Kasani od Ebu Bekr Alauddin Muhammed ibn Ahmed Es Semerkandi a on od Ebu Muin Mejmun ibn Muhammed El Mekhul En Nesefi a on od Ebu Abdullah El Husejn ibn Ali El Kasgiri ( El Fadl) a on od bu Malik Nasran ibn Nasr El Hatlija a on od Ali ibnul Hasen ibn Muhammed El Gazalija a on od
Ebul Hasen Ali ibn Ahmed El Farisija a on odNesir ibn Jahja El Fekiha a on kaze:Cuo sam Ebu Muti' El Belhija da kaze:Pitao sam Nu'man ibn Sabita Ebu Hanifu o Fikhul Ekberu pa je rekao:"Allahov dz.s. JED je iznad njihovog Jeda, nije kao Ejd Njegovih stvorenja, i nije RUKA dzariha. On je stvoritelj Ejda. Njegov Vedzh nije kao vedzh njegovih stvorenja. On je stvoritelj svakog Vedzha. Njegov nefs nije kao Nefs njegovih stvorenja, On je stvoritelj svakog Nefsa. Nista nije kao On.Rekao sam ( Ebu Muti') Sta mislis kada bi i rekli: Gdje je Allah?Pa je rekao: "Reci ce mu se: " Postojao je Allah i nije postojalo mjesto prije nego je On stvorio tvorenja. Postojao je Allah dz.s. i nijepostojalo "Gdje" niti su postojala stvorenja niti bilo sta. On je Stvoritelj svega."( Fikhul Ebsat)

- Kaze imam Ebu Hanife:" On je nesto sto nije slicno nicemu. A kada kazemo: " Nesto" mislimo potvrdjivanje Njegovog postojanja bez tijela, bez forme, bez akcidencije. On nema granicu,nema suparnika niti sudruga. Njemu nista nije slicno. On ima jed, Vedzh i nefs onako kako je to Allah dz.s. spomenuo u Kur'anu."( Fikhul Ekber)

- Kaze Imam Taberi: "Pricao mi je Ali kaze: Pricao mi je Ebu Salih, kaze: Pricao mi je Muavija,kaze: Pricao mi je Alija,kaze: Pricao mi je Abdullah ibn Abbas kaze: "Allahove rijeci :و السماء بنيناها بأيد znace BI KUVVEH tj. Snagom."(Tefsir od Ibn Dzerir Et Taberija 11/472)

- Kaze Ibn Dzerir Et Taberi: "Pricao mi je Muhammed ibn Amr,kaze: Pricao mi je Ebu Asim,kaze: Pricao mi je Isa i El Haris,kaze: Pricao mi je El Hasen,kaze: Pricao mi je El Verka,kaze: Pricao mi je Ibn Ebi Nedzih,kaze: Pricao mi je Mudzahid: " Allahove rijeci و السماء بنيناها بأيد znace: " Ves semae benejnaha bi KUVVEH" (Tefsir od Ibn Dzerir Et Taberija 11/472)

- Kaze Ibn Dzerir Et Taberi : "Pricao mi je Bisr,kaze: Pricao mi je Jezid,kaze: Pricao mi je Seid od Katade da je rekao: و السماء بنيناها بأيد znaci " Ve semae benejnaha bi KUVVEH" tj. "I nebo smo svojom moci sagradili" (Tefsir od Ibn Dzerir Et Taberija 11/472)

- Kaze Imam Taberi: "Prenosi se od Sufjana:و السماء بنيناها بأيد - Sagradili smo ga svojom SNAGOM." (Tefsiru TABERI, od Ibn Dzerir Et Taberi, 11/472)

Kaze Ibn Burhan: “Musebbihe uzimaju bukvalno znacenje ajeta I hadisa pa jed tumace kao ruka a istiva kao smjestanje.” ( El Vusul ila ilmil usul, Ibn Burhan, 1/ 377)

Kaze Ibn Akil: “ لما خلقت بيدي - znacenje ovoga je: “Ono sto sam ja licno stvorio. Ovaj ajet je poput ajeta ذلك بما قدمت يداك - “Eto to je zbog tvojih djela” ( El Hadzdz, 10) ( Def’u Subehi Tesbih, str, 115)

Kaze Imam Sujuti: “Kaze Ibnul Esir u En Nihaje (5/ 293): “ Jedullah je metafora za Njegovo cuvanje.” ( Serh Sunenin Nesai, Sujuti, 7/ 94; Mektebetul matbu’atil islamijje, Haleb, 1986.g., 2. izdanje)

Kaze Ibn Mukrim El Efriki: “ Ti nemas za ovo beded znaci: Ti nemas za ovo snage niti “jedani” tj. Moci. “ ( Lisanul Arab, Ibn Mukrim El Efriki, 3/ 81)

Kaze Ibn Mukrim el Efriki: “Ja nemam za tog covjeka “jedani” – odnosno snage.” ( Lisanul Arab, Muhammed ibn Mukrim ibn Menzur el Efriki, 15/ 422; Darus Sadir, Bejrut, 1. izdanje)

Kaze Ibn Mukrim: “A Arapi govore: Ja nemam za ovo jed – odnosno nemam za ovo snage, I govore: Ja nemam za ovo “jedani” I oni nemaju za to “ejd” odnosno snage.” (Lisanul Arab, Ibn Mukrim El Efriki, 15/ 423)

Kaze Fahruddin Er Razi: “ Allahove rijeci يد الله فوق ايديهم – znace de je Njegov Kudret iznad njihovog kudreta a Njegove rijeci koje prenosi od Jevreja يدالله مغلولة – su u znacenju ni’meta. Dokaz tome je da su Jevreji ili potvrdjivali postojanje Stvoritelja ili negirali. Pa ako su potvrdjivali Njegovo postojanje nije dozvoljeno da se kaze da su Ga oni smatrali nesposobnim. To ne kaze razuman covjek. A ako su Ga negirali onda u spominjanju te nesposobnosti ne bi bilo nikakve koristi

Utvrdjeno je da su oni vjerovali d aim Allah dz.s. ne daje od svojih blagodati pa je ovaj ajet od najjacih dokaza da se rijecju “jed” zeli ukazati na ni’met. Ako je znacenje يدالله مغلولة – “Allah nam ne daje od svojih blagodati” nuzno je onda da Njegov odgovor na to tj. Rijeci بل يداه مبسوطتان budu u znacenju blagodati odnosno da znace; “ Ne,nego su Njegove blagodati mnogobrojne.”

Zatim,ako bismo uzeli bukvalno znacenje ovih rijeci I rekli da one znace “Ne,nego su Njegove ruke ispruzene” onda bi Allah dz.s. bio kao neki hendikep koji ne moze da skupi svoje ruke. Uzvisen je Allah dz.s. od toga.
Sto se Allahovih dz.s. rijeci ما منعك ان تسجد لما خلقت بيدي – tice, ucenjaci po ovom pitanju imaju dva stava:

Prvi je, (a to je neispravan stav) da su dva “jeda” dva svojstva Allahovog dz.s. bica kojima On stvara odlikujuci time ono sto stvara tim svojstvima kao u slucaju Adema a.s. Oni koji zagovaraju ovo misljenje dokazuju to sledecim stvarima:

1.)Ove Allahove dz.s. rijeci ukazuju na to da je Allah dz.s. ucinio Adema onim kome su meleki ucinili sedzdu a uzrok te sedzde je u stvaranju Adema “jedom”. Ako bi nekim slucajem “jed” znacio kudret onda bi uzrok zbog kojeg su meleki ucinili sedzdu Ademu bio prisutan u svim stvorenjima pa bi naredba obuhvatala sedzdu svim stvorenjima ane samo Ademu. Iz tog razloga “jed” nije kudret.

2.) Allahov kudret je jedan a “jed” je upotrebljen u dvojini.

3.) Allahove rijeci لما خلقت بيدي – ukazuju na specifikaciju Adema odnosno da je on izuzetak od drugih. Iz tog razloga,nuzno je da sve mimo Adema ne bude stvoreno “jedom” a posto nema sumnje da je sve ostalo stvoreno kudretom iz toga proizilazi da “jed” nije isto sto I kudret.

I drugi stav (a to je ispravan stav) d aje “jed” u ovom ajetu metafora za kudret. Oni svoje misljenje dokazuju sledecim dokazima:

1.)Kudret je ono sto stvari uzdize iz stanja nepostojanja na stanje postojanja a “jed” je isto to I iz tog razloga “jed” je isto sto I kudret.

2.)Allahov dz.s. kudret je Njegovo bespocetno obavezno postojece svojstvo. Kao takvo, nuzno je da se ono veze za sve ono sto je moguce jer bi u suprotnom ono bilo u potrebi za nekim determinantom. Ovo znaci da je sve ono sto je moguce, u Allahovom dz.s. kudretu. Nema sumnje da je postojanje Adema od mogucih stvari pa se Allahov dz.s. kudret veze I za njega. A ako transcendentalno od kudreta gledamo na “jed” nuzna je influksija dva influenta nad jednom stvari a ovo je nemoguce.

3.) Pripisivanje Allahu dz.s. influenta pored kudreta je pripisivanje necega bez dokaza a takvo pripisivanje nije dozvoljeno po idzmau.

Zatim,u odgovoru na prvi stav (da su to dva svojstva) kazemo:
Ako je Adem distingviran zato sto je stvoren sa dva “jeda” koja su posebna svojstva, onda su zivotinje distingviranije od njega jer su one stvorene sa vise jedova. (Prilikom opisa stvaranja Adema spominje se dvojina imenice jed “jedani” a prilikom opisa stvaranja stoke upotrebljava s emnozina te rijeci tj. “ejd” )Kaze Allah dz.s. u Kur’anu: “ Kako oni ne vide da mi njima dajemo stoku koju smo svojim EJDOM stvorili.’ (Jasin, 71)

Zatim kazemo: Zbog cega znacenje ajeta: ما منعك ان تسجد لما خلقت بيدي – ne moze da bude ukazivanje na paznju koju mu je Allah dz.s. podario prilikom stvaranja? Covjek,kada hoce da ukaze na paznju koju je pridodao pravljenju neke stvari kaze: “Ovo sam napravio svojim rukama” (Cak I ako taj covjek mozda nema ruke jer je akcenat na posvecenoj paznji a ne na rukama) Poznato je da ovolika paznja prilikom stvaranja nije pridodata nikome mimo Adema a.s.

Odgovor na njihov drugi dokaz je: Dvojina ne upucuje na obaveznost postojanja dvije stvari jer Allah dz.s. kaze: “ O vjernici,kada hocete da se s Poslanikom posavjetujete prije “bejne jedej’ savjetovanja milostinju udijelite.” (El Mudzadeleh, 12) (Vidimo da iako se upotrebljava dvojina rijeci “jed” to ne znaci postojanje dvije stvari) I kaze: “ On je taj koji salje vjetrove kao radosnu vijest “bejne jedej” mislosti svoje.” ( El A’raf, 57)
A odgovor na njihov treci dokaz je: “ Odlikovanost Adema a.s. je u mnogim kerametima I blagodatima koje sum u date a ne u njegovom stvaranju “jedom koji je posebno svojstvo” kako oni kazu. Ove blagodati I kerameti koji su dati Ademu a.s. nisu dati nikome drugom mimo njega.” ( Esasu Takdis, Fahruddin Er Razi, 99- 101)

Kaze Kurtubi: " Kaze Mudzahid: Jed je ovdje (u ajetu lima halektu bi jedejj) u znacenju veze i potvrde.tj. ono sto sam Ja stvorio"

Kaze Bejdavi: "Lima halektu bi jedejje - Ono sto sam ja stvorio bez oca i bez majke a dvojina je upotrebljena zbog dodatnih blagodati koje su mu date" (Envaru Tenzil ve esraru Te'vil)

Kaze El Maverdi: " Lima helektu bi jedejje - ono sto sam stvorio svojom snagom ili kudretom , ili ono sto sam sam stvorio" ( En Nektu vel Ujun)

Kaze Ibn Atijje: " Sve ovo ukazuje na kudret i na kuvvet a spomenuo je jed da bi ljudima bolje objasnio je je obicno jed znak za kudret i snagu" (El Muharrerul vedziz fi tefsiri kitabil Aziz)

Kaze Es Sealibi: " Bi Jedejje- je oznaka za kudret i kuvvet" (El Dzevahirul hasan fi tefsiril Kur'an)

Kaze Sevkani: " Lima halektu bi jedejje - sta te je sprijecilo da se poklonis onome koga sam ja licno stvorio bez ikakvih posrednika, allah dz.s. je pripisao stvaranje Adema Sebi iako je On Stvoritelj svega kao pocast njemu kao sto je dodao uz svoje ime Kabu, devu, dusu..." ( Fethul Kadir)

Vidjeli smo iz navedenih govora uleme selefa ovog ummeta da niko od njih nije pripisao Allahu dz.s. ruku nego da je svako od njih ili prenio rijec onako kako je do njega dosla bez tumacenja i prevodjenja ili je protumacio ovu rijec shodno njenoj upotrebi u arapskom jeziku....""

"
Uostalom glavni začetnici ovoh novog pokreta u islamu su se pokajali od svojih stavova, pa zašto daijje i dalje forsiraju ovaj islamski pravac, pitanje je više za "psihoanalizu":

Ibn Tejmijjino pokajanje
"

Ibn Tejmijje, covjek za cije se knjige vehabije i ostale sekte hvataju prilikom dokazivanja svojih zabludjelih ideja,mnogo puta u zivotu se kajao za ono sto je govorio i pisao. Ovo je jedno od njegovih pokajanja koje smo nasli u knjizi Nedzmul Muhtedi i u Komentaru knjige "Sejfu Sakil fi reddi ala Ibn Zefil" od Sejhul Islama Muhammed Zahid El Kevserija, str. 477.

POKAJANJE IBN TEJMIJJE

" Hvala Allahu u ciji Kur'an vjerujem...
Vjerujem da je Kur'an Allahov dz.s. govor, vjerujem da je on svojstvo od Njegovih vjecnih svojstava. I vjerujem da Allahov dz.s. govor nije stvoren.On nije slovo niti glas, niti je on nesto unutar stvorenja. On nije na papiru niti u mastilu niti je u necem mimo toga.
Ono sto vjerujem po pitanju Allahovih rijeci " Er Rahman Alel Arsi Isteva " je ono sto su rekli prisutni ucenjaci u ovom medzlisu, i vjerujem da se ove rijeci ne uzimaju bukvalno,kao sto vjerujem da ja ne znam znacenje ovih rijeci i da niko osim Allaha ne zna pravu sustinu tih rijeci. Moj govor o nuzulu je isti kao govor o Istivau,kazem o njemu ono sto kazem o istivau.Ne znam njegovo znacenje i ne tumacim ga bukvalno vec ga tumacim i vjerujem u njega onako kako ga tumace i vjeruju u njega ovdje prisutni.
Sve ono sto se suprotstavlja ovakvom vjerovanju je NEISPRAVNO. Sve ono sto sam ja rekao ili napisao a sto se suprotstavlja ovome je NEISPRAVNO. Sve ono sto sam ja rekao ili napisao a sadrzi neku zabludu ili pripisivanje Allahu dz.s. onog sto Mu ne dolikuje,ja se odricem toga i kajem se Allahu dz.s. zbog toga.
Ovo je napisao Ahmed Ibn Tejmijje, u cetvrtak 6. Rebiul Ahira 707. godine.
Sve sto sam napisao gore,napisao sam po slobodnoj volji,bez prisile."

Ahmed Ibn Tejmijje

Svjedoci pokajanja:
- Glavni Kadija Bedruddin Ibn Dzema'ah
- Muhammed ibn Ibrahim Es Safi'i
- Abdul Ganijj ibn Muhammed El Hanbeli

Ovo priznanje su uz prisustvo kadije prepisali i potvrdili:

- Ahmed ibn Ruf'ah
- Abdul Aziz En Nemravi
- Ali ibn Muhammed ibn Hatib El Badzi Es Safi'i
- El Hasen ibn Ahmed ibn Muhammed El Husejni
- Abdullah ibn Dzema'ah
- Muhammed ibn Osman El Buridzi

Da dodam jos da se ovo pokajanje biljezi i u:

1.)Durerul Kamineh, Ibn Hadzer El Askalani,tom 1. str. 148.Izdavacka Kuca: Darul Dzil, 1414.H.g.
2.) Nihajetul Erbi fi Fununil Edeb, Kadi Sihabuddin En Nuvejri ( Umro 733.G), tom 32. str. 115, Izdavacka kuca: Darul Kutubil Misrijjeh, 1998 god"

....Kraj citata

Samo dio literature o wehabijama i njihovim brojnim proizvoljnim, po ocjeni velikog broja uleme, vrlo, diskutabilnih tumačenja...

Čak je i uvaženi alim šejh Ibn Tejmije preispitao svoje stavove, i zato se treba čuvati ovih vrlo sumnjivih i novih pokreta u islamu .

I procitali se sta od Ibn Tejmije ili se samo kopira sa neta? :)

Da vidimo sta Ebu Hanife kaze o spominjanju Allahovog lica i ruku u Kur`anu, citaj od 53 strane ovog komentara njegovog dijela Fikhul Ekber, da se malo naucis necemu sto ne znas.

http://www.maktabah.info/knjige/aqidah/ ... anife.html
sahara1428

#363 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

oridjidji wrote:
Nadji te primjere iz zivota Poslanika alejhi selam, gdje su ljudi trcali na mezare svojih sehida ili po dobru spomenutih ashaba - allahovih prijatelja "evlija", da mole da im oni budu posrednici kod Allaha, nadji mi hadis gdje poslanik s.a.v.s. kaze dodjite mi na mezar i molite me da vam Allah dobro da, ja sam vam posrednik u tome? Neces naci.

Od Allahovog poslanika s.a.v.s. su trazili da ih nauci dobru, prouci dovu za njih, spomene ih po dobru u njima, a da su mu trcali da mu se mole ko sto su trcali na namaz, to bi u hadiskim zbirkama bilo zabiljezeno, da su mu dove upucivali i sedzde kako se Allahu upucuju, nasli bi pomen tome do danas.

Internet pun iskrivljenih praksi muslimana, tavafe oko kabura, plesu oko kabura, mole na kaburovima i ti mi kazes t
Evo npr hadis Osmana ibn Hunejfa istina oko čijeg uvodnog dijela hadisa se vodi spor oko ispravnosti, a vjerodostojni dio je onaj u kojem se između ostalog kaže: O Muhammede činim posredništvo preko tebe do mog Gospodara da mi udovolji potrebu..."

I onda ashab ibn Hunejf u spornom dijelu uči drugog muslimana kada ima potrebu da među ostalima izgovara ovu riječ, naravno Poslanik alejhi selam je već poreselio...

Ove gore stvari koje si spomenuo nužno ne ukazuju da je nešto veliki širk, a ne možeš ni tom logikom da dokazuješ jer čak i manje stvari od toga su postojale nakon smrti Poslanika alejhi selam,a on ih nije radio... Poslanik nikada nije sakupio mushaf niti to oporučio da se uradi, nema nigdje drugog ezana za džumu, nema teravije tokom čitavog ramazana, nema oživljavanja noći 15 šabana što se spominje od ashaba, nije nikada postio svaki dan a to se prenosi od Omera i Aiše radijallahu anha, nikada nije rekao čovjeku da ne klanja ako nema vode za abdest a to se prenosi od Omera, a o različitim shvatanjima predaja od Poslanika i fikhskim razilaženjima medju ashabima toga ima puno pa niko od njih nije optužio nekoga da je novotar kojeg treba izbjegavati itd itd
oridjidji

#364 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Fudo Bosna wrote:Još nekoliko velikih grešaka "selefija" sa kojima se ne slaže 90-95% uleme svijeta!

Citat:

"Selefijski" šejh I vođa, Abdul Aziz bin Baz dokazivao je svoju tvrdnju da se Zemlja ne okrece oko Sunca sledecim dokazima:

1. “Slozila se ulema selefa poput Ibn Tejmijje, Ibn Kesira I Ibn Kajjim El Dzevzijje da se Zemlja ne pomera.”
2. “ Mnogi ucenjaci astronomije tvrde da se Sunce ne okrece oko Zemlje vec obrnuto a ovo je ociti kufr, zabluda I nijekanje jasnih Kur’anskih I hadiskih dokaza kao I govora ucenjaka selefa. Slozila se po ovom pitanju velika grupa: ucenjaci, obican narod I svi oni koji vide svojim ocima da se Sunce pomera a ne Zemlja. Pa kako da ne bude onaj koji tvrdi suprotno kafir?”
3. “ Da se Zemlja okrece covjek bi uvijek bio u jednom mjestu I ne bi mogao da stigne do mjesta do kojeg zeli ici.” ( Ovo je najveca od svih gluposti)
4. “ Da se Zemlja okrece onda zemlje I drvece I rijeke ne bi bile postojane na jednom mjestu nego bi ljudi vidjeli zapadne zemlje na istoku a istocne na zapadu, promijenila bi se kibla jer okretanje Zemlje prouzrokuje pomeranje kible u odnosu na neku drzavu. Takodje, da se Zemlja okrece I pokrece ljudi bi to osecali kao sto osjecaju pokretanje rijeka,automobila I sl.”

( Na kraju da objasnimo zasto "selefije" nece da priznaju da se Zemlja okrece I da je ona elipsoidna a ne pljosnata: Vehabije, antropomorfisti, mudzessimi su stava da je Bog tjelesno iznad ljudi I da se On uzdize I spusta. Ako je Zemlja okrugla I ako se okrece onda vehabija ne moze da digne ruku ka nebu I da kaze Bog je gore,na odredjenom mjestu jer bi se Zemljinim okrecanjem I njenim okruglim oblikom to “Bozije mjesto” uvijek mijenjalo.)

Kraj citata...

Da Allah dž š uputi ovu grupicu muslimana, da dođu tobe od ovih pogrešnih stvaova i okrenu se večini ummeta , a ne sektaštvu...

Amin! Ja Rabbi !!!
Fulio je brat ono sto su vijekovima potvrdjivali islamski naucnici koji su bili prvaci astronomije, matematike, medicine, hemije, fizike i nekih drugih naucnih grana.

Jel on jedini vehabaija na svijetu?

Rekao bi covjek, svi mimo vehabija pravovjerni , ovi jedino krivovjerni.
oridjidji

#365 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:
oridjidji wrote:

Od Allahovog poslanika s.a.v.s. su trazili da ih nauci dobru, prouci dovu za njih, spomene ih po dobru u njima, a da su mu trcali da mu se mole ko sto su trcali na namaz, to bi u hadiskim zbirkama bilo zabiljezeno, da su mu dove upucivali i sedzde kako se Allahu upucuju, nasli bi pomen tome do danas.

Internet pun iskrivljenih praksi muslimana, tavafe oko kabura, plesu oko kabura, mole na kaburovima i ti mi kazes t
Evo npr hadis Osmana ibn Hunejfa istina oko čijeg uvodnog dijela hadisa se vodi spor oko ispravnosti, a vjerodostojni dio je onaj u kojem se između ostalog kaže: O Muhammede činim posredništvo preko tebe do mog Gospodara da mi udovolji potrebu..."

I onda ashab ibn Hunejf u spornom dijelu uči drugog muslimana kada ima potrebu da među ostalima izgovara ovu riječ, naravno Poslanik alejhi selam je već poreselio...

Ove gore stvari koje si spomenuo nužno ne ukazuju da je nešto veliki širk, a ne možeš ni tom logikom da dokazuješ jer čak i manje stvari od toga su postojale nakon smrti Poslanika alejhi selam,a on ih nije radio... Poslanik nikada nije sakupio mushaf niti to oporučio da se uradi, nema nigdje drugog ezana za džumu, nema teravije tokom čitavog ramazana, nema oživljavanja noći 15 šabana što se spominje od ashaba, nije nikada postio svaki dan a to se prenosi od Omera i Aiše radijallahu anha, nikada nije rekao čovjeku da ne klanja ako nema vode za abdest a to se prenosi od Omera, a o različitim shvatanjima predaja od Poslanika i fikhskim razilaženjima medju ashabima toga ima puno pa niko od njih nije optužio nekoga da je novotar kojeg treba izbjegavati itd itd
Vidim dobro guglas. :)

Aj onako bez guglanja ispricaj ko je Osman ibn Hunejf r.a.?

Moras shvatiti da tumacenje Kur`ana, pa i hadisa ima svoju metodologiju, hadis ne objasnjavamo ja i ti, niti neka web stranica, vec islamskim pravnik fekih i on mu daje stepen vjerodostojnosti, prema njegovome lancu prenosilaca, ako neko u tome lancu ima manu ili ako ima hadis koji prenose oni koji su u znanju, dobru i ugledu poznatiji medju islamskom ulemom, a suprotan je ovome, taj hadis jaci je od onoga koji ima slabiji lanac prenosilaca ili slabije pojedince od ilma(znanja) u svome lancu.

Ti namjerno spominjes stvari koje nemaju veze sa ovim, sad podvodis sve pod novotariju, pa i praksu ashaba nakon poslanikova zivota koji su pridonjeli ocuvanju vjere i njenom institualiziranju, sto je pogresno. Ipak pricamo o ashabima koji su bolje vjeru poznavali od nas samih. Fekihi , islamski pravnici za koje se mi vezemo, tacnije cetvoricu imama (Ebu Hanifu, Malika, Safiju i Hanbela) su davno objasnili stvari od sustinskog znacaja za vjeru kao sto je akaid ili islamsko vjerovanje. A tu bas nema prostora za novotarisanje, pogotovo ne za one koje skrecu ka sirku i kufru. Eto postavio sam gore link komentar knjige Fikhul Ekber od Ebu Hanife, pa procitaj, u njoj su objasnjene osnove vjerovanja.

Tu je na ispravan nacin objasnjen sefaet poslanika s.a.v.s..
Fudo Bosna

#366 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

oridjidji wrote:
Fudo Bosna wrote:
Fulio je brat ono sto su vijekovima potvrdjivali islamski naucnici koji su bili prvaci astronomije, matematike, medicine, hemije, fizike i nekih drugih naucnih grana.

http://www.maktabah.info/publikacije/letci.html :-)

To ti je kao kada wehabijska bratija iz "AKOSA" i sličnih ,"tukja bracika" ,organizuje tribine o djelu "Ebu Hanife", kada wehabosi daju skraćeni prevod,Ibn Kesira/Tefsira, a izbacili sve što im "ne paše", "Rijadu Salihin",skraćeno/prerađeno izdanje, prerađen po wehabijski i skraćen i slični primjeri wehabijske kvazi nauke? :roll:

Prvo, mani se wehabijskih knjiga/web sajtova i kvazi komentara/ prijevoda Hanefijskih dijela sa raznih portala daijja, "davijja"...

Mnooogo drugar wehabije imaju fula, nije samo u , akaidu, fikhu, astronomiji, itd,ono sa čime se 90% ili više uleme svijeta , ne slaže, sa "reformatorima" iz 18 stoljeća i njihovim kvazistavovima, tomovi su knjiga o tome napisani...

Jeftina vehabijska "tukja", u vidu, kao oni kao promovišu i štite hanefijski mezheb, kao neki dan u Mostaru... :-)

Mani te se šuplje !!! :D
sahara1428

#367 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sahara1428 »

oridjidji wrote:

Moras shvatiti da tumacenje Kur`ana, pa i hadisa ima svoju metodologiju, hadis ne objasnjavamo ja i ti, niti neka web stranica, vec islamskim pravnik fekih i on mu daje stepen vjerodostojnosti, prema njegovome lancu prenosilaca, ako neko u tome lancu ima manu ili ako ima hadis koji prenose oni koji su u znanju, dobru i ugledu poznatiji medju islamskom ulemom, a suprotan je ovome, taj hadis jaci je od onoga koji ima slabiji lanac prenosilaca ili slabije pojedince od ilma(znanja) u svome lancu.

Ti namjerno spominjes stvari koje nemaju veze sa ovim, sad podvodis sve pod novotariju, pa i praksu ashaba nakon poslanikova zivota koji su pridonjeli ocuvanju vjere i njenom institualiziranju, sto je pogresno. Ipak pricamo o ashabima koji su bolje vjeru poznavali od nas samih. Fekihi , islamski pravnici za koje se mi vezemo, tacnije cetvoricu imama (Ebu Hanifu, Malika, Safiju i Hanbela) su davno objasnili stvari od sustinskog znacaja za vjeru kao sto je akaid ili islamsko vjerovanje. A tu bas nema prostora za novotarisanje, pogotovo ne za one koje skrecu ka sirku i kufru. Eto postavio sam gore link komentar knjige Fikhul Ekber od Ebu Hanife, pa procitaj, u njoj su objasnjene osnove vjerovanja.
:( Tako mi Allaha koje vrijeme sam proveo istražujući šerijatsko pitanje o posredništvu pa i hadisu Osman ibn Hunejfa radijallahu anhu ti meni bez dokaza da guglam, bez predrasuda molim, a čak i da guglam da bih nešto pronašao brzo nije problem, sve sam to prije na papiru ili u elektronskoj formi čitao

Moja glavna poenta nije bila da li ja to podržavam, radim, odobravam nego je pitanje da li je to VELIKI ŠIRK koji izvodi iz islama, hoćeš li ljude koji to čine protekfiriti, pa im sabljom presuditi i svašta nešto poslije...

Mislim da prije muhadis govori o stepenu vjerodostojnosti hadisa, a ne fekih al eto svaki ders o mustalahul hadisu, džerhu we tadilu, i sličnim hadiskim disciplinama od kojih ću se okoristiti prihvatam

A za fikhul ekber baš će ti pojedine "vehabije" spomenuti kako ga prenose Hammad sin ebu Hanife i El Belhi pa su "ono slabi prenosici"...
Fudo Bosna

#368 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

Last edited by Fudo Bosna on 03/08/2017 11:42, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#369 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

Ova je knjiga pod nazivom 'al-Esma was-Sifat ',autor je Imam i Hafiz, Abu Bakr Ahmad al-Bajhaki, koji je preselio 458 Hidžretske godine, što znači prije 971 godine.Ova knjiga je drugo izdanje koje je objavila Dar al-Kitab al- Arabi.U drugom dijelu na stranici 144, Imam al-Bejhaki je rekao što znači: "Neki od naših drugova su koristili kao dokaz da bi pobili pripisivanje mjesta Allahu,govorom (hadisom) Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "O Allah Ti si Az-Zahir i nepostoji ništa iznad Tebe, i Ti si al-Batin i ne postoji ništa ispod Tebe. 'Stoga, ako ne postoji ništa iznad Njega i nepostoji ništa ispod Njega,On nije u mjestu. "
Ovo je vjerovanje plemenitih muslimanskih Učenjaka,Selefa i Halefa.Ovo je vjerovanje(Akida) Poslanika, i ovo je ono što mi slijedimo. Vel Hamdulillahi rabbil alemeen.

A šta je stav jednog od najodabranijih ashaba , člana časnog Ehlu bejta, Alije r.a ?

oridjidji

#370 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Fudo Bosna wrote:
oridjidji wrote:
Fudo Bosna wrote:

To ti je kao kada wehabijska bratija iz "AKOSA" i sličnih ,"tukja bracika" ,organizuje tribine o djelu "Ebu Hanife", kada wehabosi daju skraćeni prevod,Ibn Kesira/Tefsira, a izbacili sve što im "ne paše", "Rijadu Salihin",skraćeno/prerađeno izdanje, prerađen po wehabijski i skraćen i slični primjeri wehabijske kvazi nauke? :roll:

Prvo, mani se wehabijskih knjiga/web sajtova i kvazi komentara/ prijevoda Hanefijskih dijela sa raznih portala daijja, "davijja"...

Mnooogo drugar wehabije imaju fula, nije samo u , akaidu, fikhu, astronomiji, itd,ono sa čime se 90% ili više uleme svijeta , ne slaže, sa "reformatorima" iz 18 stoljeća i njihovim kvazistavovima, tomovi su knjiga o tome napisani...

Jeftina vehabijska "tukja", u vidu, kao oni kao promovišu i štite hanefijski mezheb, kao neki dan u Mostaru... :-)

Mani te se šuplje !!! :D
Pa niko ne spori da oni imaju fula, međutim imaju i drugi, ali to nasiroko zaobilazite. Kao sto rekoh u jednom od postova vehabije su krivovjerne, a ostali sektasi pravovjerni. Djesi sta ima Fuki?

Ti si postavio ovaj link sa letcima, da bi skreno paznju sa onoga na sta nemas odgovor, a to su navedeni stavovi Ebu Hanife i komentar na njih iz njegove knjige Fikhul Bari kojem je tvoj tekst suprotan. Najlakse je reci, sve su to oni isfiltrirali i oni prilagodili svome nauku. Vehabijska je tukja to.

Posto tebi ne pase ovo, nadji ti izdanje Hanefijskog fikha i potkrijepi ono sto si copy/paste sa weba, pa da ja procitam gdje je islamsko vjerovanje u Allahova svojstva objasnjena u prenesenom znacenju tj. tevilu kao sto ti objasnjavas ono sto je Kur`anom spomenuto poput Allahove ruke ili lica. Nemoj mi postati tekst, postaj mi knjigu da to procitam.

Prezentuj te tomove, volim ja citati, al od nekoga ko je zauzeo stavi izmedju selefija, sufija i sija, te objektivno prica o problematici njihove metodologije i njihovog tumacenja Islama i nije sektaski obojen jer meni je te obojene literature preko glave, gdje se muslimani medjusobno pripucavaju.
Nero Histrion

#371 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Nero Histrion »

asurbanipal wrote:
fatamorgana wrote: A Naik? :wink:

Naik je vrhunski struĆnjak :mrgreen:

:lol: ja sto se ovaj navalja svega i svacega, izmislja imena naucnika koji ne postoje :lol: zabavan video :lol: The "vrhunski struĆnjak" :D
Fudo Bosna

#372 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

oridjidji wrote:
Fudo Bosna wrote:
Pa niko ne spori da oni imaju fula, međutim imaju i drugi, ali to nasiroko zaobilazite. Kao sto rekoh u jednom od postova vehabije su krivovjerne, a ostali sektasi pravovjerni. Djesi sta ima Fuki?

Ti si postavio ovaj link sa letcima, da bi skreno paznju sa onoga na sta nemas odgovor, a to su navedeni stavovi Ebu Hanife i komentar na njih iz njegove knjige Fikhul Bari kojem je tvoj tekst suprotan. Najlakse je reci, sve su to oni isfiltrirali i oni prilagodili svome nauku. Vehabijska je tukja to.

Posto tebi ne pase ovo, nadji ti izdanje Hanefijskog fikha i potkrijepi ono sto si copy/paste sa weba, pa da ja procitam gdje je islamsko vjerovanje u Allahova svojstva objasnjena u prenesenom znacenju tj. tevilu kao sto ti objasnjavas ono sto je Kur`anom spomenuto poput Allahove ruke ili lica. Nemoj mi postati tekst, postaj mi knjigu da to procitam.

Prezentuj te tomove, volim ja citati, al od nekoga ko je zauzeo stavi izmedju selefija, sufija i sija, te objektivno prica o problematici njihove metodologije i njihovog tumacenja Islama i nije sektaski obojen jer meni je te obojene literature preko glave, gdje se muslimani medjusobno pripucavaju.
Pa ovo nije naučni simpozij,ni posdiplomski na FIN-u, pa da citiramo djela imama, ali molim te ne iznosi laži na Ebu Hanifu, koji nikada nije pripisivao Allahu Uzvišenom antropofizam, i slične wehabijske nebuloze, određivanje mjesta, Njegovom savršenom zatu i slične neistine...

Samo da pročitaš jednu temeljnu knjigu, Buharijin Sahih /komplet, treba ti godina dana, (ako radiš i imaš obaveza van kuće), kada bi svaki dan odvojio sate , a ne da se prezentuje i posta na forumu, cijeli jedan mezheb ili slično, na forumu se diskutuje kratko uz(korpus delikt), klip, citat djela, skračena mišljenja uleme svijeta, haloo...

Tačno i druge su grupacije za kritike, ali kvaziselefije su JEDINI, koji pametuju cijelom ummetu i nikada nisu za kompromis...

Primjer mnogo kraća knjiga od gorenavedenih PROČITAJ; "Ehlu-l-Kibla" (Muhammed Zeki Ibrahim), samo ima nekih 200 njak stranica pa ćeš vidjeti da se sa svima može naći NZS, i kompromis osim sa ovima koje tako uporno braniš !!!

Evo , ako nam je uz Pejgambera saws i Kur`an autoritet mišljenje 4 ice najodabranijih ashaba, gdje u mišljenju jednog od najodabranijih i članu ehli bejta, haz Alije r.a, vidiš "podkrjepu" wehabijskih tvrdnji, kratko i jasno ???

Šta je stav jednog od najodabranijih ashaba , člana časnog Ehlu bejta, Alije r.a ?
m_l

#373 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by m_l »

Fudo Bosna wrote:

...Jeftina vehabijska "tukja", u vidu, kao oni kao promovišu i štite hanefijski mezheb, kao neki dan u Mostaru...
Da vidimo sta je sporno u tom Mostaru i ko/sta organizuje :wink: :
Od 25. oktobra 2015. godine, u organizaciji MIZ Mostar i Info servisa za mlade pri MIZ Mostar, u čitaonici Studentskog hotela Mostar, započet je serijal sedmičnih predavanja iz hanefijskog fikha.

Predavač je Jusuf-ef. Džafić, imam, hatib i muallim u Hadži Tere Jahjinoj džamiji (džamija na Carini) i svršenik šerijatsko-pravnog fakulteta na Univerzitetu El-Azhar u Kairu.

Jusuf-ef. na predavanjima tumači tradicionalno hanefijsko djelo Nuru-l-idah (u prijevodu Svjetlo tumačenja), autora Hasana ibn Ammara eš-Šurunbulalija (1585/6-1659), poznatog egipataskog hanefijskog učenjaka.
Nuru-l-idah, djelo poznato na našim prostorima i kao Nuru-l-izah, izučavano je u mostarskim medresama na časovima fikha sve do početka XX stoljeća, a bilo je i nezaobilazno štivo u privatnim mostarskim bibliotekama. Tako je Mustafa Faladžić, sin Alijin, unuk Mustafin, stanovnik mostarske Ćurči Ahmedove mahale, koji je preminuo 1286. godine po Hidžri (1869/70. godine), iza sebe ostavio vrijednu biblioteku u kojoj je, između ostalog, bilo i djelo Nuru-l-idah. Inače, Šurunbulali je napisao djelo davne 1032. godine po Hidžri (1623. godine). Kasnije je, u periodu od 1045. (1635. godine) do 1046. godine po Hidžri (1636. godine), napisao detaljni komentar djela Imdadu-l-Fettah (u prijevodu Pomoć Pobjednika), da bi 1054. godine po Hidžri (1644. godine) napisao i sažeti komentar djela Meraki el-felah (u prijevodu Stjepenice uspjeha).
Ukratko o predavacu:
Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini, gdje je završio Osnovnu školu Sveti Sava, a Behram-begovu medresu u Tuzli završava 2010. godine, kao učenik generacije. Na prestižnom univerzitetu El-Azhar u Kairu, na Šerijatskom-pravnom fakultetu, odsjek Šerijatsko pravo, diplomirao je 2015. godine.
Hifz Časnog Kur'ana je završio 20. novembra 2012. godine na Azharovom institutu Muallimu-l-Kur'an, na čija tri departmanta preko 400 učenika, koji dolaze iz preko 60 zemalja, uče napamet stranice Časnog Kur'ana. Muhafizi su mu bili Džemal Metbuli i Islam Madžid. Na svečanoj akademiji druge generacije hafiza Časnog Kur'ana, upriličenoj 30. marta 2013. godine, uručene su diplome za hifz 140-rici novih hafiza, među kojima je bio i Jusuf Džafić.
Pored šehadetname iz hifza Časnog Kur'ana, stekao je preko 20 idžazetnama za djela iz različitih islamskih disciplina. Jusuf Džafić aktivan je istraživač i spisatelj u različitim oblastima: historija, islamistika, lingvistika, politika i politikologija, prevodilaštvo, poezija, proza, intervjui, prikazi, reportaže, kratke novinarske vijesti.

Njegova pjesma Ne vidim čovjeka iz zbirke Brzina misli, samo za tebe :wink: :
Ne vidim čovjeka

Vidim
Falote, firare, gamene, jangine, hajoše,
Protuhe, vagabunde, besposlenjake, đilkoše
Probisvijete, bjelosvjetske putnike, uličare,
Jolpaze, bitange, mahalaše, besposličare,
Alkoholike, orgijaše, alkoholičare,
Izmet, pijance, akšamlučare, pivopije,
Dipsomane, lole, boheme, bećare, vinopije,
Bekrije, bekrijaše, mokru braću, pijanice,
Ispičuture, pjane, pijandure, noćne ptice,
Sarhoše, ispijače, nakresance, ispindžije,
Potomane, enomane, silene, fitnedžije,
Spletkaroše, spletkare, intrigante, jalandžije,
Prevarante, varatelje, varalice, smutljivce,
Lašce, laže, lažove, varaoce, lažljivce,
Vampire, krvopije, krvopilce, srebroljupce,
L'jenčine, levente, gotovane, koristoljupce,
Čapkune, džimpire, interesdžije, muftedžije,
Neradnike, helaće, šuše, džukele, muktedžije,
Nametnike, parazite, nesposobnjakoviće,
Duftere, hajlaze, dembele, lezihljeboviće,
Temerutine, javašlije, lezihljebaroše,
Oblomove, lendohane, ljenjivce, ljenčaroše,
Kalpozane, krivotvoritelje, plagijatore,
Muzevire, pokvarenjake, falsifikatore,
Rušvedžije, korupcionaše, korupcioniste,
Prepredenjake, dunjalučare, oportuniste,
Babine sinove, dehrije, materijaliste,
Šovene, nacionaliste, fundamentaliste
Diskriminatore, ksenofobičare, rasiste,
Kolonijalizatore, naciste, teroriste,
Šoviniste, ekstremiste, fašiste, egoiste,
Škrce, škrtice, tvrdice, bahile, mamoniste,
Terse, cicije, stipse, titize, pinje, džebrake,
Harpagone, minutiste, detaljiste, sebičnjake,
Cjepidlake, sitničare, mikrologe, pedante,
Špijune, cinkaroše, doušnike, sikofante,
Tužitelje, objednike, zviždače, informante,
Potkazivače, dojavitelje, kriminatore,
Klevetnike, denuncijante, denucijatore,
Špije, žbire, uhode, analfabete, krtice,
Nepismenjakoviće, primitivce, neznalice,
Malograđane, džahile, snobove, palančare,
Felahe, mužike, buržuje, purgere, filistare,
Gedže, gedžovane, balije, bilmeze, seljake,
Ćojlije, kojlije, tupane, glupane, bedake,
Tikvane, tikve, bene, lude, zevzeke, ahmake,
Mahnitove, praznoglavce, mazge, mule, glupake,
Magarce, kenjce, kenje, kenjčine, konje, tupake,
Eblehe, ešeke, majmune, hajvane, duduke,
Klovne, tokmake, tulume, kloce, klade, ćutuke,
Stoku, pekus, mamlaze, samsove, abderićane,
Debile, imbecile, idiote, beoćane,
Morozofe, zaostale, buzdovane, budake,
Delirante, fertutije, ludove, manijake,
Bedlame, demense, šebeke, šerete, durake,
Tutkune, klaune, budale, abdale, luđake,
Komodatore, šlampe, ihmaldžije, nemarnike,
Licemjere, hinje, hipokrite, prijetvornike,
Munafike, dvoličnjake, tartife, himbenike,
Kalfaktore, disimulatore, simulatore,
Lažonje, trokapiće, pretvarače, muljatore,
Pretvarala, kalefaktore, asimulatore,
Farizeje, folirante, gmizavce, pretvorice,
Reptile, gmaze, placebe, lakeje, udvorice,
Beskičmenjake, pripuze, poltrone, dodvorice,
Muraije, podrepaše, puzavce, ulizice,
Laskavce, prevrtljivce, pantene, kameleone,
Amfibije, proteje, harlekine, makinjone,
Vucibatine, barabe, prefirgance, obješenjake
Nitkove, alčake, nevaljalce, prostake,
Nikogoviće, raskalašenike, raskalašenjake,
Fakine, dangube, klipane, nasilnike,
Bagru, hulje, spadala, odvratnike, razvratnike
Vragolane, šejtane, gulamfere, jalijaše,
Skitnice, skitalice, tepce, apače, apaše,
Mangupe, hovarde, hezelu, batile, kalaše,
Temerute, sojtarije, šufte, sojsuze, hairsuze,
Niškoriste, herife, hojrate, terbijesuze,
Hajte, jaramaze, jaramazine, edepsuze
Bagru, giliptere, nemoralnike, ahlaksuze,
Bezmoralnike, sirovine, lupeže, prestupnike,
Lopove, lopuže, lopurde, lopine, hrsuze,
Hajduke, uskoke, desperadose, odmetnike,
Bandite, haramije, mafijaše, razbojnike,
Pljačkaše, kradljivce, robijaše, konjokradice,
Ćesedžije, kesedžije, tate, džepokradice,
Džeparoše, džepare, lovokradice, žicare,
Secikese, dilere, krdžalije, šibicare,
Lihvare, zelenaše, kamatare, kaišare,
Janćesežije, jankesedžije, kabadahije,
Eškiju, krijumčare, tirjaćije, pustahije,
Skajdžekere, pirate, zulukafare, korzare,
Filbustjere, bukanire, gaunere, gusare,
Galjufe, bastarde, ganefe, kapere, pikare,
Brigante, raube, ekspilatore, armatere,
Narkomane, opijumomane, eskamotere,
Drogeraše, bolesnike, sadiste, zulumćare,
Zločince, kriminalce, kidnapere, otmičare,
Monstrume, ubojice, bombaše samoubice,
Zlikovce, zalime, katile, dušmane, ubice,
Kasapine, ubijače, krvoloke, krvnike,
Kasape, dželate, životinje, silovatelje,
Dahije, zlostavljače, mučioce, mučitelje
Zatvorenike, osuđenike, pritvorenike,
Asije, silu, oholnike, silnike, gordnike,
Kahpije, kabahatlije, bludnike, izgrednike,
Drznike, siledžije, delikvente, krijumčare,
Zlotvore, divljake, delinkvente, zinalučare,
Fanatičare, zanesenjake, zanesenike,
Krivce, skaramuše, fanatike, zaluđenike,
Torlake, hvalisavce, hvastavce, umišljenike,
Neljude, oholice, nadmenike, jordamdžije
Bulumentu, harpije, galijote, lumpadžije,
Grandomane, megalomane, razmetljivce,
Narcise, uobraženjake, samodopadljivce,
Narcisoide, sebeljubivce, samoljubivce,
Raspikuće, palikuće, džambase, rasipnike,
Tamašćare, tamahćare, gramzivce, pohlepnike,
Svađalice, jezide, kavgadžije, inadžije
Buntovnike, bundžije, pačarize, fesadžije
Izdajnike, murtate, murtatine, izdajice,
Proždrljivce, džombe, ždere, žderonje, izjelice,
Bojažljivce, strašljivce, atolmiste, kukavice,
Sihirbaze, gatare, vračare, pušte, džibere,
Tirjakije, hohštaplere, podlace, zijanćere,
Renegate, otpadnike, bagažu, ugursuze,
Neotesance, bevabe, beaniste, baksuze,
Šljam, harabatlije, harabatije, propalice,
Ološ, rđavce, betere, bezobraznike, zlice...

Samo jedno ne vidim...

Čovjeka.
oridjidji

#374 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

sahara1428 wrote:
oridjidji wrote:

:( Tako mi Allaha koje vrijeme sam proveo istražujući šerijatsko pitanje o posredništvu pa i hadisu Osman ibn Hunejfa radijallahu anhu ti meni bez dokaza da guglam, bez predrasuda molim, a čak i da guglam da bih nešto pronašao brzo nije problem, sve sam to prije na papiru ili u elektronskoj formi čitao

Moja glavna poenta nije bila da li ja to podržavam, radim, odobravam nego je pitanje da li je to VELIKI ŠIRK koji izvodi iz islama, hoćeš li ljude koji to čine protekfiriti, pa im sabljom presuditi i svašta nešto poslije...

Mislim da prije muhadis govori o stepenu vjerodostojnosti hadisa, a ne fekih al eto svaki ders o mustalahul hadisu, džerhu we tadilu, i sličnim hadiskim disciplinama od kojih ću se okoristiti prihvatam

A za fikhul ekber baš će ti pojedine "vehabije" spomenuti kako ga prenose Hammad sin ebu Hanife i El Belhi pa su "ono slabi prenosici"...
Tebe ne znam, a ovo je forum, kako mogu znati koliko si ti vremena proveo istrazujuci pomenuto serijatsko pitanje?

Ljudima se sudi prema njihovim dijelima, ako si u skupini muslimana i vidimo covjeka da cini veliki sirk, hoces li i dalje tvrditi da je musliman? Ovdje nije u pitanu veliki grijeh, vec veliki sirk. Razliku obojica znamo.

To su sustinska pitanja od vjere, sa tim nema cile mile, nema trgovine. Vidis kad su Ebu Bekru odbili dati Zekat, on nije napravio ustupak, vec je poveo rat protiv onih koji su se odmetnuli od te jasne kur`anske odredbe, govoreci ako dopustimo da od islama svako uzme sta mu odgovara, a odbije sta mu neodgovara, od njega nista nece ostati i to tek onda kada su odbili savjete, pa i naredbe koje su im dati od Ebu Bekra. Da je naredjeno ljude ubijati zbog velikog sirka, prvo bi morali ubijati sve nemuslimane koje ga cine, idolopoklonike, pa i kitabije, medjutim to nam nije naredjeno, iako po pitanju otpadnistva od Islama, ulema ima razlicite stavove, dobar dio uleme je na koncenzusu da otpadnik od vjere koji odbije pokajati se, treba biti ubijen dok drugi kazu da se tako treba postupiti ako postane huskac protiv islama i pravi zavjere protiv muslimana.

Muhadis i fekih nisu bas neodvojive kategorije. Prvaci sva 4 sunitska mesheba bili su dobri poznavaoci hadisa, a pored toga i poznavaoci metodologije tumacenja istih. Medjutim treba shvatiti da hadis ne objasnjava samo njegov lanac i stepen vjerodostojnosti, vec njegovo slaganje sa Kur`anom i ostalim hadisima. Recimo Imam Malik je ostavio iza sebe svoju hadisku zbirku, imam Hanbel takodjer, a pored njih ostale su i pravne skole Malikijska i Hanbelijska, u kojima poslje ucenici nisu imali jednaka misljenja o svim pitanjima unutar tih pravnih skola.

Problem i jeste u tim pojedinim ekskluzivnim "vehabijama", "sufijama", "siijama" i drugima koji svoje tumacenje islama pretpostavljaju kao jedino ispravno, takvi ce uzimati samo ono sto im pase kao dokaz. Obicni smrtnici ne mogu jednako biti na cemu je njihova ulema koja sebe dozivljava ekskluzivnom i iskljucuje nekoga drugog. Obicni smrtnici medju svima njima, djelice se uvijek na one umjerene i na one koji to nisu, e ovi koji to nisu prelaze ili ne prelaze granice dozvoljenog do te mjere da iskacu iz Islama.
Fudo Bosna

#375 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Fudo Bosna »

m_l wrote:
Fudo Bosna wrote:

Da vidimo sta je sporno u tom Mostaru i ko/sta organizuje :wink: :
Od 25. oktobra 2015. godine, u organizaciji MIZ Mostar i Info servisa za mlade pri MIZ Mostar, u čitaonici Studentskog hotela Mostar, započet je serijal sedmičnih predavanja iz hanefijskog fikha.

Predavač je Jusuf-ef. Džafić, imam, hatib i muallim u Hadži Tere Jahjinoj džamiji (džamija na Carini) i svršenik šerijatsko-pravnog fakulteta na Univerzitetu El-Azhar u Kairu.

Jusuf-ef. na predavanjima tumači tradicionalno hanefijsko djelo Nuru-l-idah (u prijevodu Svjetlo tumačenja), autora Hasana ibn Ammara eš-Šurunbulalija (1585/6-1659), poznatog egipataskog hanefijskog učenjaka.
Nuru-l-idah, djelo poznato na našim prostorima i kao Nuru-l-izah, izučavano je u mostarskim medresama na časovima fikha sve do početka XX stoljeća, a bilo je i nezaobilazno štivo u privatnim mostarskim bibliotekama. Tako je Mustafa Faladžić, sin Alijin, unuk Mustafin, stanovnik mostarske Ćurči Ahmedove mahale, koji je preminuo 1286. godine po Hidžri (1869/70. godine), iza sebe ostavio vrijednu biblioteku u kojoj je, između ostalog, bilo i djelo Nuru-l-idah. Inače, Šurunbulali je napisao djelo davne 1032. godine po Hidžri (1623. godine). Kasnije je, u periodu od 1045. (1635. godine) do 1046. godine po Hidžri (1636. godine), napisao detaljni komentar djela Imdadu-l-Fettah (u prijevodu Pomoć Pobjednika), da bi 1054. godine po Hidžri (1644. godine) napisao i sažeti komentar djela Meraki el-felah (u prijevodu Stjepenice uspjeha).
Ukratko o predavacu:
Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini, gdje je završio Osnovnu školu Sveti Sava, a Behram-begovu medresu u Tuzli završava 2010. godine, kao učenik generacije. Na prestižnom univerzitetu El-Azhar u Kairu, na Šerijatskom-pravnom fakultetu, odsjek Šerijatsko pravo, diplomirao je 2015. godine.
Hifz Časnog Kur'ana je završio 20. novembra 2012. godine na Azharovom institutu Muallimu-l-Kur'an, na čija tri departmanta preko 400 učenika, koji dolaze iz preko 60 zemalja, uče napamet stranice Časnog Kur'ana. Muhafizi su mu bili Džemal Metbuli i Islam Madžid. Na svečanoj akademiji druge generacije hafiza Časnog Kur'ana, upriličenoj 30. marta 2013. godine, uručene su diplome za hifz 140-rici novih hafiza, među kojima je bio i Jusuf Džafić.
Pored šehadetname iz hifza Časnog Kur'ana, stekao je preko 20 idžazetnama za djela iz različitih islamskih disciplina. Jusuf Džafić aktivan je istraživač i spisatelj u različitim oblastima: historija, islamistika, lingvistika, politika i politikologija, prevodilaštvo, poezija, proza, intervjui, prikazi, reportaže, kratke novinarske vijesti.

Čovjeka.
....
:-) :-) :-) ???

I šta je pisac htio da kaže, da u Mostaru nema" bracika", da u AKOS-U, predavačima u BKC ili na Bistriku, nisu puna usta našeg mezheba i akide, tradicije naših djedova, (kad im paše), nisam konkretno ništa rekao za ovog insana,koga citiraš, (svaka mu čast, nemam protiv njega ništa, da mu Allah dž š da svako dobro), ali da ima kod bracika, pa i Mostarskih, prodavanja :"čavće pod gravće" i da se oni predstavljaju kao "branioci" naše tradicije, to i ptice na granama znaju...

Nikad ni jednog wehabosa nečeš čuti da javno kritikuje imame mesheba, zvaničnu akidu večine ummeta, to "bracike" rade perfidno i u "rukavicama" i hinjski...

Dovoljno ih znam pa da mogu čitati , "između redova" !!!
Post Reply