Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hizo ramidovic wrote:
pa upravo iz historije znamo da su se te zabrane odnosile samo na muslimane.
a zasto samo na njih, to je, jelte, vec malo teze pitanje...
De mi neki clanak, moze i sa wikipedije, o toj zabrani.
Drinski wrote:
Da budemo iskreni, da su onih dobro "ozračili", ne bi tamo bilo nikoga, evo imali smo prilike da vidimo da je u cijeloj RS za tri godine ostalo mozda 100-200 besrba. I zamisli da to urade Kurdima 50 godina.
Ja sam govorio o periodu Jugoslavije koji se predstavlja kao crni za Bosnjake. Tako sam shvatio ono tvoje "45 godina".
Mislis, da su trebali dizati ustanke u bivsoj SFRJ?
Pa nisu ludi, ovako su vratili staro ime, bez ustanka i sranje. Doduse, jesu fasovali genocid, ali jbg..to je vec drugi par opanaka.
Drinski wrote:
Mislis, da su trebali dizati ustanke u bivsoj SFRJ?
Pa nisu ludi, ovako su vratili staro ime, bez ustanka i sranje. Doduse, jesu fasovali genocid, ali jbg..to je vec drugi par opanaka.
Ne mislim, jer nije bilo potrebe. Tad su bolje zivjeli nego sad. O tome svo vrijeme pricam
Pogledat cu video prvom prilikom. Izuzev ove stranice, kad ukucam "zabrana bosanskog jezika" u google, izlaze uglavnom reference na ovog prof.dr. i slicne stranice.
Nema clanka ni na bs wikipediji.
Ne kazem da je netacno, nisam pogledao video, ali je pomalo neubjedljivo.
hizo ramidovic wrote:
a kakve su bile tadasnje politicko-ekonomske okolnosti i na koji su nacin uticale da se samo muslimani tako izjasnjavaju, dok se pravoslavci i katolici izjasnjavaju kao srbi/hrvati?
Sad se vec pocinjem ponavljati, pa ne bi bilo zgorega da procitate moje odgovore i drugim forumasima.
1848 revulucionarna godina, budjenje naroda je zaobisla muslimansko stanovnistvo tadasnje Bosne, za razliku od drugih.
ne ponavljas se vec se gubis...
dakle, ko nije prosao nac preporod 1848. moze samo koristiti vjerku odrednicu u nacionalnom izjasnjavanju i gubi pravo da se zove kako zeli? koja je ovo jebena logika?
_BataZiv_0809 wrote:
Ne mislim, jer nije bilo potrebe. Tad su bolje zivjeli nego sad. O tome svo vrijeme pricam
A kakve veze ima sada nacionalno izjasnjavanje s tim kako se zivjelo nekada?
Pa mozda su i Srbi bolje zivjeli kada su bili pod Turcima!
Nacionalno određenje na zavisi od toga "kako se nekad dobro jelo".
Vasa Pelagić je savjetovao učiteljima da čim stupe u školu nauče da na pitanje đaku: “Ko si ti, mali?” odgovore: “Ja sam Srbin”. “A bilo bi i dobro”, veli dalje Pelagić, ako bi se našli dobri ljudi koji bi tom prilikom dali djeci po koji krajcer, kako bi u njemu probudili želju da tako odgovori.
Pogledat cu video prvom prilikom. Izuzev ove stranice, kad ukucam "zabrana bosanskog jezika" u google, izlaze uglavnom reference na ovog prof.dr. i slicne stranice.
pojedinci su i snimak rusenja starog mosta u mostaru proglasili laznjakom i fotomontazom...
VjecitiStudent wrote:
Netačno, netačno, netačno, zabrane te vrste austrougarska vlast nikada nije izdala.
ako ti kazes, onda nije...
Obaveza dokazivanja je na oduvijek bila na onome ko iznosi neku tvrdnju.
Ako tvrdiš da Austro-Ugarska nešto jeste zabranila, valjda imaš i neke lako provjerljive reference koje to dokazuju?
Ja pronađoh jednu referencu
Zvaničnici su ohrabrivali lojalne muslimane i pravoslavce iz Sarajeva da pokrenu provladine novine, i pružali su velikodušne subvencije za njihovvo štampanje. Ova politika je bila znatno uspješnija kod muslimana nego kod Srba. Mehmed-beg Kapetanović je 1891. godine pokrenuo list Bošnjak koji je bio posvećen promoviranju Kállayeve multikonfesionalne ideje bošnjaštva. List je postepeno napustio promociju bošnjaštva jer taj koncept nije uspio zadobiti narodnu podršku, ali je nastavio izlaziti kao glasilo provladinih muslimana do 1910. godine.
hizo ramidovic wrote:
dakle, ko nije prosao nac preporod 1848. moze samo koristiti vjerku odrednicu u nacionalnom izjasnjavanju i gubi pravo da se zove kako zeli? koja je ovo jebena logika?
Iz danasnje perspektive fasisticka logika. Iz tadasnje sasvim normalna stvar. To je ista stvar kao danas sa suverenim drzavama. Ne mozes je tek tako prizati.
_BataZiv_0809 wrote:
A kakve veze ima sada nacionalno izjasnjavanje s tim kako se zivjelo nekada?
Pa mozda su i Srbi bolje zivjeli kada su bili pod Turcima!
Nacionalno određenje na zavisi od toga "kako se nekad dobro jelo".
hizo ramidovic wrote:
Iz danasnje perspektive fasisticka logika. Iz tadasnje sasvim normalna stvar. To je ista stvar kao danas sa suverenim drzavama. Ne mozes je tek tako prizati.
znaci, zakljucio si da se sasvim normalnim smatralo da se samo muslimanima da vjerska odrednica u nac izjasnjavanju, dok se drugima dozvoljava drugacije.
sad se vrati na ono sta ja od pocetka tvrdim, vezano za upotrebu imena 'bosnjak'.
hizo ramidovic wrote:
znaci, zakljucio si da se sasvim normalnim smatralo da se samo muslimanima da vjerska odrednica u nac izjasnjavanju, dok se drugima dozvoljava drugacije.
sad se vrati na ono sta ja od pocetka tvrdim, vezano za upotrebu imena 'bosnjak'.
Da, ali i muslimani su to smatrali normalnim ocigledno.
Zvaničnici su ohrabrivali lojalne muslimane i pravoslavce iz Sarajeva da pokrenu provladine novine, i pružali su velikodušne subvencije za njihovvo štampanje. Ova politika je bila znatno uspješnija kod muslimana nego kod Srba. Mehmed-beg Kapetanović je 1891. godine pokrenuo list Bošnjak koji je bio posvećen promoviranju Kállayeve multikonfesionalne ideje bošnjaštva. List je postepeno napustio promociju bošnjaštva jer taj koncept nije uspio zadobiti narodnu podršku, ali je nastavio izlaziti kao glasilo provladinih muslimana do 1910. godine.
Muslimanski narod u BiH nije te, ne tako davne 1910., prihvatio da se zovu istim nacionalnim imenom kao i komšije katolici i pravoslavci.
Kalay je tada rekao "Eh Hebai ga sad", a onda otišao na pivu i brzinski susret sa Mađaricom Gabi u Novu ulicu na Skenderiji, tamo gdje su bili kupleraji---
hizo ramidovic wrote:
Da, ali i muslimani su to smatrali normalnim ocigledno.
jest, vala bas, kakvi su samo sadisti bili muslimani u to doba...
To sto se nekad neki nemusliman, cak sta vise franjevac, nazivao Bosnjakom, to ama bas nista ne znaci. Danasnji Bosnjaci su prijeratni Muslimani (veliko M). Bosanci su isto sto i Bosnjaci (ne 100% ali recimo 95%) tako da su stvari sad sasvim pojednostavljene. Bosanaca i Hercegovaca u drzavotvornom smislu prakticki vise nema, tako da je ova drzava postala nekakva kompozicija naroda koji odbijaju zajednicki naziv. To nimalo ne cudi jer ni sama drzava se ne zove kako treba vec je i njeno ime nekakva kompozicija i... sve u svemu, yebiga, tako nam je zivjeti dok se ne desi neka nova redefinicija ove mjesne zajednice od 3,5 miliona ljudi.
Sva prica sta je nekad bilo i sta smo nekad bili je bogme beznacajna. Jesu fakat ovdje bile neke slavne drzave, neki kraljevi, neki vladari, osvajaci... ali bilo je i ono sto je bilo od '92 do danas i mi ocito zivimo posljedice tih dogadjaja, dzaba nam sta je fra Ivo Jukic onomad govorio. Uostalim, zasto bi smo u povjesnom smislu davali veci znacaj nekim bitkicama i nekim vladarcicima nego ovome sto se desilo u zadnjih dvaes godina. Sila ona, sila ova, sila je sila i licemjerno je jednu silu smatrati dobronamjernom a drugu zlonamjernom. Mi svi smo uglavnom potomci silovanih zena, pripadamo nasilu nametnutim religijama, nasilu sklapanim i rasklapanim drzavama. Traziti u svemu tome logiku i nit je jalov posao, a kada se u svemu tome pristupi i vadjenju stvari iz konteksta (uzmem ono sta odgovara mom narodu) onda sva ova prica postaje poprilican bezobrazluk, bez obzira ko je prica i sta prica.
Prohodajte malo dunjalukom i shvaticete koliko smo prkno, koliko smo nebitni i koliko je sve ovo odvlacenje paznje u nesto sto je apsolutno iracionalno, dapace - bolest.
Gospodo draga, sto ste danas jeli, gdje radite, kolka je plata, kako djeca i skola, kakav je odnos sa hanumom, guzite li...
Last edited by dustaban on 04/12/2014 13:18, edited 1 time in total.