Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post Reply
Leons

#351 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Leons »

fosna2014 wrote:Neko da mi objasni zasto moraju Hrvati i Srbi biti dio Bosanstva da bi ono zazivjelo? Moje misljenje je da za to nema potrebe jer oni nikad nece biti Bosanci u pravom smislu. Zbog toga, ali i zbog drugih stvari, mislim da bi Bosnjaci i "Bosanci" trebali pokrenuti nacionalizaciju Bosne u drzavu Bosanaca i ostalih.

Ovo nema nikakve veze sa jugoslovenstvom, nego sa prostom logikom, jer smatram da bi to trebao biti naredni korak.

Drzava Bosna. Drzava Bosanaca.
Joj jbt koji mokri snovi i mastanja. Pa koja je svrha tog bosanstva onda? Da se Bosnjaci drugacije zovu?

Jer drzava moze biti nacionalna i bez toga.. Samo je problem sto tih ostalih nije bas malo...
pemanapemani

#352 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by pemanapemani »

Slucajno ili namjerno se mijenjaju teze.

Neka su Bosnjaci temeljni narod BiH. Zasto onda politicki ne djeluje temeljno i drzavnicki?

Prihvata se etnicki hegemonizam koji 20 godina namece srpska i malo manje hrvatska politika.

Hoce li tu drzavnicku politiku trenutno podrzavati 90% Bosnjaka i "ostalih" ili ce biti vise multietnicka je manje bitno.

Politika socijalne pravde, postivanja svih ljudskih prava, ekoloski zakoni, domoljublje kroz posumljavanje, BiH na prvom lmjestu ili bar na listi bitnih stvari...

To je za mene bosanstvo. Ne vidim kako moze ugrozavati Bosnjake, ili bilo koga drugog.
fosna2014

#353 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by fosna2014 »

Leons wrote:
fosna2014 wrote:Neko da mi objasni zasto moraju Hrvati i Srbi biti dio Bosanstva da bi ono zazivjelo? Moje misljenje je da za to nema potrebe jer oni nikad nece biti Bosanci u pravom smislu. Zbog toga, ali i zbog drugih stvari, mislim da bi Bosnjaci i "Bosanci" trebali pokrenuti nacionalizaciju Bosne u drzavu Bosanaca i ostalih.

Ovo nema nikakve veze sa jugoslovenstvom, nego sa prostom logikom, jer smatram da bi to trebao biti naredni korak.

Joj jbt koji mokri snovi i mastanja. Pa koja je svrha tog bosanstva onda? Da se Bosnjaci drugacije zovu?

Jer drzava moze biti nacionalna i bez toga.. Samo je problem sto tih ostalih nije bas malo...
Mokri snovi su i da ova drzava bude normalna, pa? Ja mislim da je upravo problem sto mi nemamo nikakav cilj kao drzava, nego visimo negdje izmedju protektorata i Palestinizacije.

Nacionalizacija Bosne je po meni najbolje rijesenje kao cilj prema kojem treba teziti jer bi samo na takav nacin mogli dobiti potpunu i srazmjernu drzavu. Modernu Republiku sa modernim narodom.

Ovako smo truhla drzava koja ne zna hoce li prije u Tursku, Rusiju ili EU.
hAZNADAR

#354 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by hAZNADAR »

JThomas wrote:

okolo okole, ovako je danas u stvarnosti i danas je bošnjak = musliman, a ne ono što je jukić mislio. ni prva ni zadnja riječ da promijeni značenje. još u dickensovo vrijeme je gay regularna riječ, a ne ono što je danas. to ti govore i ustav i cjelokupna politika na sve tri strane, a i život van politike. tri nacije po tri vjerska i tradicionalna kruga, gdje su bošnjaci jedna od njih, i manji broj ostalih i neopredjeljenih. vjeruj da meni nije drago što je tako, ali je tako.

a oni koji su "vraćali ime" apsolutno ničim nisu pokazali namjeru i želju da to bude svebosanski (i hercegovački) identitet. u tom pogledu su djelovali potpuno isto kao druge dvije strane.
A ti mi kao znas koju su namjeru imali oni koji su vracali ime. Samo to sto to stavljas u navodnike govori dosta o tebi.
Danas su Bosnjaci samo ili uglavnom muslimani bilo vjernici ili sa tom tradicijom - to je cinjenica koju ne krijem niti maskiram. Ne zato sto je naziv rezervisan samo za muslimane - vec zato sto je samo na njima ostao. I to je cinjenica koju ti pokusavas maskirati.
Ista stvar i sa ostalim nacijama, i srpstvo i hrvatstvo nije rezervisano samo za jednu vjeru. Sami Srbi objerucke prihvataju sve Srbe muslimanske, katolicke,... vjeroispovjesti. Nijedna nacija nema definiciju po vjerskom kljucu.
Okolo, okole ti i dalje izbjegavas cinjenicu da se drzava zove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna. Pa probaj naci neki drugi sveobuhvatni naziv koji bi imao oba prefiksa a ne skracenicu. Do tada je Bosnjastvo sasvim realan i relevantan univerzalan naziv za sve koji svoj identitet vide u ovoj drzavi.

Ali to nije tema,.. tema je zajednicki stavovi srpskih nacionalista i ljevice.

Leons wrote:

Ljevica je gotovo svugdje anacionalna i naciju vidi kao nesto retrogradno i sto prema Marxu treba izumrijeti. Ima izuzetaka naravno ali ljevicari po defaultu vole pisati po svojoj kulturi i naciji i naslijedju jer misle da su neki qratz zbog toga.
Jedna od najvecih zabluda domacih ljevicara. Stvaraju mitove i predstave o modernoj anacionalnoj Evropi a nisu zivjeli vani i nemaju pojma o tome. Nacionalni identitet i ponos, postovanje toga, ljubav prema tome,.. je alfa i omega u cijelom drustvu - ukljucujuci i ljevicu. Biti nacionalista ne znaci uopce nesto negativno(osim kod nas). Marx nije jedini ideolog, a ljevice zapadnoevropskih drzava ga gotovo i ne spominju.
Sasvim je normalno da je jedan evropski ljevicar i vjernik koji ide u crkvu, i nacionalista, ocekuje pomoc od sindikata a ne od drzave, patriota, nema staleskih razlika na relaciji selo-grad i pogleda sa visoka na seljake, desnicarima ne daje primat kada se radi o patriotizmu i domoljublju, i ne mijenja naciju da bi bio drugaciji od desnicara i malo iznad.

Evo jedan drugi podatak. Znas li je je bio jedan od najvecin anacionalista kod nas? Upravo Alije Izetbegovic. Citao sam njegovu deklraciju gdje izricito se zalaze za Evropu bez nacija, podrzava EU jer u tome vidi nadu da ce nacije izumrijeti, priznaje samo vjerski identitet a nikako nacionalni. Pa ipak ni on ni njegova klika nisu mogli protiv opceg javnog mijenja i okolnosti gdje se vracanje nacionalnog imena samo nametalo kao jedino rjesenje. razmisli malo o tome.
hAZNADAR

#355 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by hAZNADAR »

Drzava se zove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna.

Utuvite sebi to jednom u glavi za svagda,.. pa skontajte neki drugi naziv koji se identificira za imenom drzave a ne samo skracenicu.

Jednostsavno ne mozete shvatiti da je upravo Bosnjastvo sinonim za drzavu a ne vjeru. Uvijek bio i uvijek ce biti.

Sramota je da je bosnjacka ljevica postala ispostava srpske politike. Ili bosanska,.. nazovite kako hocete - ruku pod ruku sa fasistima iz RS u negiranju bosnjastva i bosanskog jezika.
Leons

#356 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Leons »

Kao sto vec napisah, nije potrebno to bosanstvo da BiH bude nacionalna drzava. Problem je sto skoro polovinu stanovnistva cine separatisti kojima takva politika kakvu ti sanjas sluzi samo kao opravdanje za cijepanje drzave i zauzimanje pozicije zrtve, sto bi u tom slucaju definitivno i bili.
fosna2014

#357 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by fosna2014 »

hAZNADAR wrote:

Utuvite sebi to jednom u glavi za svagda,.. pa skontajte neki drugi naziv koji se identificira za imenom drzave a ne samo skracenicu.

Jednostsavno ne mozete shvatiti da je upravo Bosnjastvo sinonim za drzavu a ne vjeru. Uvijek bio i uvijek ce biti.

Sramota je da je bosnjacka ljevica postala ispostava srpske politike. Ili bosanska,.. nazovite kako hocete - ruku pod ruku sa fasistima iz RS u negiranju bosnjastva i bosanskog jezika.
Nisam negirao Bosnu i Hercegovinu, ali tezim ka tome da se drzava zove samo Bosna. U cemu je problem? Ja bih zelio da ova drzava ima drugu zastavu, ali to ne znaci da ne postujem danasnju zastavu, jer ona svakako predstavlja oficijelnu zastavu drzave.

Za mene Bosnjastvo predstavlja podjelu drzave i potvrdjivanje onoga sto domaci Srbi i Hrvati zele. I nista drugo. Ne vidim u skorijoj buducnosti da Bosnjastvo moze predstavljati ideju suverene drzave, jer ona znaci u sustini samo ono sto su Srbi i Hrvati u BiH. Ja ne mogu staviti sebe, koji voli ovu drzavu u istu ravninu sa onima koji je mrze ili ne vole. Zao mi je.

Ja jesam ljevicar i ne uzimam nikome pravo na jezik ili vjeru, ali Bosanstvo je nesto iznad tih pojmova, nesto vizionarno. Nesto sto Bosnjastvo nikad ne moze ponuditi Drzavi Bosni.

P.S. Bosanski jezik, je nesto na sta Bosanac i Bosanka mogu biti ponosni.
Leons

#358 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Leons »

hAZNADAR wrote: Jedna od najvecih zabluda domacih ljevicara. Stvaraju mitove i predstave o modernoj anacionalnoj Evropi a nisu zivjeli vani i nemaju pojma o tome. Nacionalni identitet i ponos, postovanje toga, ljubav prema tome,.. je alfa i omega u cijelom drustvu - ukljucujuci i ljevicu. Biti nacionalista ne znaci uopce nesto negativno(osim kod nas). Marx nije jedini ideolog, a ljevice zapadnoevropskih drzava ga gotovo i ne spominju.
Sasvim je normalno da je jedan evropski ljevicar i vjernik koji ide u crkvu, i nacionalista, ocekuje pomoc od sindikata a ne od drzave, patriota, nema staleskih razlika na relaciji selo-grad i pogleda sa visoka na seljake, desnicarima ne daje primat kada se radi o patriotizmu i domoljublju, i ne mijenja naciju da bi bio drugaciji od desnicara i malo iznad.

Evo jedan drugi podatak. Znas li je je bio jedan od najvecin anacionalista kod nas? Upravo Alije Izetbegovic. Citao sam njegovu deklraciju gdje izricito se zalaze za Evropu bez nacija, podrzava EU jer u tome vidi nadu da ce nacije izumrijeti, priznaje samo vjerski identitet a nikako nacionalni. Pa ipak ni on ni njegova klika nisu mogli protiv opceg javnog mijenja i okolnosti gdje se vracanje nacionalnog imena samo nametalo kao jedino rjesenje. razmisli malo o tome.
Drug, 90% ljevicarskih partija u Evropi su zestoki protivnici nacionalizma, pogotovo u Zapadnoj.
Tu i tamo se nadje neki izuzetak poput irskog Sinn Feinna ali generalno se nacionalizam i patriotizam posmatraju kao nesto nazadno i prevazidjeno, cak i medju nekim desnicarima. Nacionalizam je jos uvijek za zloceste decke i nosi to breme WW1 i 2.

A za Aliju znam.
fosna2014

#359 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by fosna2014 »

Leons wrote:Kao sto vec napisah, nije potrebno to bosanstvo da BiH bude nacionalna drzava. Problem je sto skoro polovinu stanovnistva cine separatisti kojima takva politika kakvu ti sanjas sluzi samo kao opravdanje za cijepanje drzave i zauzimanje pozicije zrtve, sto bi u tom slucaju definitivno i bili.
Sto mene treba da zanimaju seperatisti? Pa sami prefiks istih znaci da su neprijatelji drzave. I sada ja njih treba da uzimam u obzir za neko Bosanstvo? Nikad. To su za mene privremeni stanovnici ove drzave. Necu ih ja istjerati, nego ce oni sami, jer osjecaju ljubav prema svojim maticama a ne svojoj rodnoj grudi. Tu prica zavrsava.
Leons

#360 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Leons »

fosna2014 wrote:
Leons wrote:Kao sto vec napisah, nije potrebno to bosanstvo da BiH bude nacionalna drzava. Problem je sto skoro polovinu stanovnistva cine separatisti kojima takva politika kakvu ti sanjas sluzi samo kao opravdanje za cijepanje drzave i zauzimanje pozicije zrtve, sto bi u tom slucaju definitivno i bili.
Sto mene treba da zanimaju seperatisti? Pa sami prefiks istih znaci da su neprijatelji drzave. I sada ja njih treba da uzimam u obzir za neko Bosanstvo? Nikad. To su za mene privremeni stanovnici ove drzave. Necu ih ja istjerati, nego ce oni sami, jer osjecaju ljubav prema svojim maticama a ne svojoj rodnoj grudi. Tu prica zavrsava.
Pa jedno su tvoja zanimanja i misljenja a drugo realpolitik. Ako me razumes.
fosna2014

#361 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by fosna2014 »

Leons wrote:
fosna2014 wrote:
Pa jedno su tvoja zanimanja i misljenja a drugo realpolitik. Ako me razumes.
Razumijem, ali je nesto sto moze dati nadu ovoj drzavi, a ne ovo sivilo bez vizije i buducnosti. Etnopolitika je zakazala i ne moze povesti drzavu naprijed. Sto prije shvatimo da moramo uzeti buducnost u svoje ruke to bolje. Ne cijeni nas niko, sto bismo mi cijenili onda nekog?

Laku noc svima.
Leons

#362 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by Leons »

Laku noc.
General War

#363 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by General War »

fosna2014 wrote:
Ne da prica zavrsava vec nije ni upolovila...to se bosnjaci ne iseljavaju prema matici Njemackoj ili SveCkoj...bolan bolan...u Tuzli medicinska skola ima (cini mi se)jedanaest razreda i uci se njemacki jezik, pitas li se zasto...da ostanu u matici...da nasele PC ili hercegovinu pa da jedu korjenje?
Samo "rahat patnja" pa se vidimo u Berlinu...ako bude mjesta. ;-)
hAZNADAR

#364 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by hAZNADAR »

Njima nikada nije bilo potrebno opravdanje za svoje ciljeve. Dovoljno je samo to sto zelimo nezavisnost BiH i vise im i ne treba. NJihova politika je ista bez obizra sta mi od sebe uradili i kako sebe tumacili.
fosna2014 wrote:

Nisam negirao Bosnu i Hercegovinu, ali tezim ka tome da se drzava zove samo Bosna. U cemu je problem? Ja bih zelio da ova drzava ima drugu zastavu, ali to ne znaci da ne postujem danasnju zastavu, jer ona svakako predstavlja oficijelnu zastavu drzave.

Za mene Bosnjastvo predstavlja podjelu drzave i potvrdjivanje onoga sto domaci Srbi i Hrvati zele. I nista drugo. Ne vidim u skorijoj buducnosti da Bosnjastvo moze predstavljati ideju suverene drzave, jer ona znaci u sustini samo ono sto su Srbi i Hrvati u BiH. Ja ne mogu staviti sebe, koji voli ovu drzavu u istu ravninu sa onima koji je mrze ili ne vole. Zao mi je.

Ja jesam ljevicar i ne uzimam nikome pravo na jezik ili vjeru, ali Bosanstvo je nesto iznad tih pojmova, nesto vizionarno. Nesto sto Bosnjastvo nikad ne moze ponuditi Drzavi Bosni.

promjena imena drzave odnosno izbacivanje imena Hercegovine je jedini realan preduslov za Bosanstvo.
A to nije realno.
JThomas

#365 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JThomas »

hAZNADAR wrote: A ti mi kao znas koju su namjeru imali oni koji su vracali ime. Samo to sto to stavljas u navodnike govori dosta o tebi.
Danas su Bosnjaci samo ili uglavnom muslimani bilo vjernici ili sa tom tradicijom - to je cinjenica koju ne krijem niti maskiram. Ne zato sto je naziv rezervisan samo za muslimane - vec zato sto je samo na njima ostao. I to je cinjenica koju ti pokusavas maskirati.
Ista stvar i sa ostalim nacijama, i srpstvo i hrvatstvo nije rezervisano samo za jednu vjeru. Sami Srbi objerucke prihvataju sve Srbe muslimanske, katolicke,... vjeroispovjesti. Nijedna nacija nema definiciju po vjerskom kljucu.
Okolo, okole ti i dalje izbjegavas cinjenicu da se drzava zove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna. Pa probaj naci neki drugi sveobuhvatni naziv koji bi imao oba prefiksa a ne skracenicu. Do tada je Bosnjastvo sasvim realan i relevantan univerzalan naziv za sve koji svoj identitet vide u ovoj drzavi.

ne, nego poričeš. i tražiš da ti neko da "definiciju nacije" kao da negdje postoji leksikon ili udžbenik sa definicijama nacija. takvog izdanja nema, nikad neće ni biti, i nacija je ono što je u stvarnosti. a u stvarnosti su sve tri "naše" nacije 99% definisane vjersko-tradicijskim krugom. i to je i vladajuća, demokratski izabrana politika na sve tri strane, sve od prvih višestranačkih izbora.
BAK-eV

#366 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by BAK-eV »

pemanapemani wrote:Slucajno ili namjerno se mijenjaju teze.

Neka su Bosnjaci temeljni narod BiH. Zasto onda politicki ne djeluje temeljno i drzavnicki?

Prihvata se etnicki hegemonizam koji 20 godina namece srpska i malo manje hrvatska politika.

Hoce li tu drzavnicku politiku trenutno podrzavati 90% Bosnjaka i "ostalih" ili ce biti vise multietnicka je manje bitno.

Politika socijalne pravde, postivanja svih ljudskih prava, ekoloski zakoni, domoljublje kroz posumljavanje, BiH na prvom lmjestu ili bar na listi bitnih stvari...

To je za mene bosanstvo. Ne vidim kako moze ugrozavati Bosnjake, ili bilo koga drugog.
Zato jer ne postoji nacionalna stranka Bosnjaka!
Sve stranke Bosnjaka u Bosni su socijaldemokratske definicije!
VjecitiStudent

#367 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by VjecitiStudent »

...
Itekako djeluju, opljačkali su državu do temelja.
JThomas

#368 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JThomas »

ovo je bilo u stilu senada avdića... :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#369 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JoseMujica »

kaka qhorcheva ljevica u BiH :shock:

jedina prava ljevica i desnica je SDA
"Ako imamo porodicu, koja ima prihodnu osnovu recimo 320 KM penzije i nema ništa više prihoda, ta porodica ima račun za struju 20 KM. Mi ćemo reći 15 KM je subvencija, a 5 KM je mjerno brojilo, ali ne plaća Vlada FBiH, nego to socijaliziraju onih 700.000 porodica, koji će možda platiti dvije ili tri marke više. U Federaciji je prosječan račun 37 KM, te će ovi plaćati 40 KM, a socijalno ugroženi 5, umjesto 20 KM", izjavio je premijer Fadil Novalić.
JThomas

#370 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JThomas »

ne zna ljevica šta radi desnica.
hAZNADAR

#371 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by hAZNADAR »

JThomas wrote:
hAZNADAR wrote: A ti mi kao znas koju su namjeru imali oni koji su vracali ime. Samo to sto to stavljas u navodnike govori dosta o tebi.

ne, nego poričeš. i tražiš da ti neko da "definiciju nacije" kao da negdje postoji leksikon ili udžbenik sa definicijama nacija. takvog izdanja nema, nikad neće ni biti, i nacija je ono što je u stvarnosti. a u stvarnosti su sve tri "naše" nacije 99% definisane vjersko-tradicijskim krugom. i to je i vladajuća, demokratski izabrana politika na sve tri strane, sve od prvih višestranačkih izbora.
Naravno, ne mozes naci pravilo ni definiciju da je Bosnjastvo rezervisano samo za muslimane. Nije bilo ni kroz historiju, a nije ni danas. To sto su Bosnjaci danas samo ili uglavnom muslimani nije rezultat toboze kradje zajednicke bastine vec zato sto su ostali davno, vise od 100 god prihvatili nesto drugo. Vrata su sirom otvorena.
Medjutim to je tesko objasniti nekome ko cak i medju BiH muslimanima pokusava stvoriti dvije nacije i to samo, samo,.. - zbog politickog i kulturoloskog distanciranja od drugacijih.
Dobar dio bosnjacke ljevice je jednostavno usamljen i u strogoj manjini. Ljevicari u Srba i Hrvata su takodjer i umjereni nacionalisti i nece nikada prihvatiti bosanstvo kao ni bilo sta drugo.
Buduci da za 20 god nije regularnim putem nikada predlozena bosanska nacija, ni u parlamentu, ni u stranackim platformama, ni u medijima,.. sve se samo svodi na psihologiju.
Bosnjacka ljevica jednostavno zeli da je kulturoloska elita koja ce biti zasebna nacija pametnih, kosmopolita, modernih, "europljana",... - nista drugo. Onog momenta kada su se politicki priblizili Banjaluci i Beogradu kao sada oko zabrane bosanskog jezika - pokopali su ljevicarsku ideju za sva vremena. Gledacemo sljedecih godina rast bosnjacke desnice, klera, sovinista, Fatmir jugenda,... samo zato sto se ljevica nije znala pravilno postaviti prema diskriminaciju Bosnjaka.
It_is_a_Leclerc

#372 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by It_is_a_Leclerc »

Nema tu nekog ujedinjenja.

To je, dakako, tek biološki proces fagocitoze, gdje jača ćelija (SDP) guta raspadnute ostatke već odumrle (DF)
JThomas

#373 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by JThomas »

hAZNADAR wrote: Naravno, ne mozes naci pravilo ni definiciju da je Bosnjastvo rezervisano samo za muslimane. Nije bilo ni kroz historiju, a nije ni danas. To sto su Bosnjaci danas samo ili uglavnom muslimani nije rezultat toboze kradje zajednicke bastine vec zato sto su ostali davno, vise od 100 god prihvatili nesto drugo. Vrata su sirom otvorena.
Medjutim to je tesko objasniti nekome ko cak i medju BiH muslimanima pokusava stvoriti dvije nacije i to samo, samo,.. - zbog politickog i kulturoloskog distanciranja od drugacijih.
Dobar dio bosnjacke ljevice je jednostavno usamljen i u strogoj manjini. Ljevicari u Srba i Hrvata su takodjer i umjereni nacionalisti i nece nikada prihvatiti bosanstvo kao ni bilo sta drugo.
Buduci da za 20 god nije regularnim putem nikada predlozena bosanska nacija, ni u parlamentu, ni u stranackim platformama, ni u medijima,.. sve se samo svodi na psihologiju.
Bosnjacka ljevica jednostavno zeli da je kulturoloska elita koja ce biti zasebna nacija pametnih, kosmopolita, modernih, "europljana",... - nista drugo. Onog momenta kada su se politicki priblizili Banjaluci i Beogradu kao sada oko zabrane bosanskog jezika - pokopali su ljevicarsku ideju za sva vremena. Gledacemo sljedecih godina rast bosnjacke desnice, klera, sovinista, Fatmir jugenda,... samo zato sto se ljevica nije znala pravilno postaviti prema diskriminaciju Bosnjaka.
i pošto definicije i leksikona nema, šta ćemo gledati nego stanje u stvarnosti? a to što ono tebi ne odgovara za izabranu tezu ove serije traktata, druga je stvar.
AkHolic

#374 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by AkHolic »

fosna2014 wrote:
hAZNADAR wrote:

Ta Bosna bi obuhvaćala teritorij Republike Srpske ?
pemanapemani

#375 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine

Post by pemanapemani »

BAK-eV wrote:

Zato jer ne postoji nacionalna stranka Bosnjaka!
Sve stranke Bosnjaka u Bosni su socijaldemokratske definicije!
Za napredak BiH je puno vaznije da postoji stranka/pokret ljudi, socijalne pravde, radnickih prava, ekoloske drzave, pa tek onda bosnjastva.

U tome i jeste fazon - na prvom mjestu BiH, ali forsiraj etniju, u ovom slucaju bosnjastvo. :-)
Kolizija.

Time se prihvata etnicka matrica i BiH ide u tri p.m, prosto receno.

To je cilj profasistickih politika.
Bosanski jezik u manjem entitetu - Bosnjaci se nekako tolerisu, ali prefiks bosanski nikako.

Kada snimas spot iskoristavajuci djecu da negiras bosanstvo, prakticki podrzavas one koji su odlucili da izbace iz imena gradova ono "Bosanski"- Samac, Novi, Dubica...

Pristaje se na etnicko davljanje drzave.
Post Reply