Travnik

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ultima_palabra

#351 Re: Vlašicki sir

Post by ultima_palabra »

Sve je on dobro uradio, samo sir ne valja.

Van vode se sir brzo sasuši, a kad je dugo u neposoljenoj vodi gubi slanost.
kingofsnake

#352 Re: Vlašicki sir

Post by kingofsnake »

quiqui wrote:
karanana wrote:hehe, uzeo prije par dana poljoradovog travnickog sira. posolio vodu u zdjeli i stavio ga i ostavio u frizider. maloprije uzimam zdjelu hocu da jedem, otvaram poklopac, i imas sta vidjeti, odnosno nemam sta vidjeti: nigdje sira. samo razmucena bijela voda. hehe, evo im novi slogan: carolija iz poljorada.
Hehe, cilj stavljana travničkog sira u vodu jeste da se ublaži slanost: dakle ne dodaješ so u vodu, pa onda sir, nego samo sir u vodu. I ako si ga stavio prije par dana, još posolio, a maloprije utvrdio da "nigdje sira", to je do tvog lošeg postupka ;)
Btw, godinama koristim baš taj sir, jer je bakteriološki sigurniji i odgovara mi proizvođač ako ne daj bože i upecam brucelozu, pa mi se tako nešto NIKAD nije dogodilo. Drži se najdulje 2 sata u vodi, ne dva dana!
Cilj stavljanja soli u vodu je da se sir ne raspadne i ne postane bljutav i mecav. Ako hoćeš smanjiti slanost siru, odrežeš komad koji želiš jesti i dobro ga opereš u hladnoj vodi prije jela.
Dobrog Travničkog sira imate u centru Travnika, u sirarnici koja se nalazi preko puta parka kod opštine.
quiqui

#353 Re: Vlašicki sir

Post by quiqui »

Meni mama rekla ovako: staviti sir u vodu, optimalno 1h3o min do 2h, ocijediti i onda jesti. Baš uvijek upali :eh:
sokkia

#354 Re: Vlašicki sir

Post by sokkia »

quiqui wrote:Meni mama rekla ovako: staviti sir u vodu, optimalno 1h3o min do 2h, ocijediti i onda jesti. Baš uvijek upali :eh:
tvoja mama zna :D

u stvari ne mora da važi za svaki komad (krišku) jer zavisno koliko je slan ili tvrd ili jednostavno ne podnosi obicnu vodu jer se pođe pretvarati u mlijeko tako da pojedine komade možeš držati i 24h u obicnoj vodi a da bude i dalje super a pojedini se pođu rastapati i nakon 1h.
proizvodnja nije standazirana a poneko malo i smuti tako što pomješa i kravljeg mlijeka i odmah nije to to. :-D
kingofsnake

#355 Re: Vlašicki sir

Post by kingofsnake »

quiqui wrote:Meni mama rekla ovako: staviti sir u vodu, optimalno 1h3o min do 2h, ocijediti i onda jesti. Baš uvijek upali :eh:
To ako ne voliš slan. Ja lično volim malo slaniji tako da prije jela dobro operem komad koji namjeravam jesti. I to radim jer mi je mama rekla da previše slano nije zdravo, a ja baš volim slano :). Inače ga držim u posoljenoj vodi da se ne raspadne, ali ne previše slanoj.
Ti pakovani sirevi nisu reprezentativni. Razumijem strah od bruceloze, ali imam provjerenog čovjeka za sir u Travniku(10KM kila), tako da to poljoradovo nikad nisam ni probao. Čuo sam da ne valja.
dustaban

#356 Re: Vlašicki sir

Post by dustaban »

POLJORADU treba zabraniti dalje da radi, unistise brend !
karanana

#357 Re: Vlašicki sir

Post by karanana »

tipicno bosnjacki.
firma radi dobro, ima dobar proizod neko vrijeme. raj pocnu hvaliti i kupovati. onda poraste apetit da se zaradi sto vise novca za kratko vrijeme a na duge staze ko ga jebe....i onda kvaliteta pada. mogu me jednom zajebati i prodati mi sir koji se nakon 2 sata u vodi pretvori u vodu, ali drugi put evo im ga na sto cu ga kupiti.
Altsa

#358 Re: Vlašicki sir

Post by Altsa »

Eborg wrote:Možda će neko bolje znati no ja teške duše izbjegavam ovaj domaći sir. :(
i ja takoder...samo u prodavnici i upakovan...svjestan sam da je to sir koji je slabijeg kvaliteta...ali sto je sigurno- sigurno je
sokkia

#359 Re: Vlašicki sir

Post by sokkia »

Altsa wrote:
Eborg wrote:Možda će neko bolje znati no ja teške duše izbjegavam ovaj domaći sir. :(
i ja takoder...samo u prodavnici i upakovan...svjestan sam da je to sir koji je slabijeg kvaliteta...ali sto je sigurno- sigurno je
a šta ti je sigurno???
taj sir ne pravi poljorad nego otkupljuje od stocara, vade iz kaca ili pvc buradi i vakumiraju ga bez ikakve daljne kontrole.
nastranu to što poljorad otkupljuje po mizernim cjenama sir vrlo lošeg kvaliteta i deklarira ga kao prvoklasni travnicki sir i tako uništava ime brenda :(
quiqui

#360 Re: Vlašicki sir

Post by quiqui »

sokkia wrote:
Altsa wrote:
a šta ti je sigurno???
taj sir ne pravi poljorad nego otkupljuje od stocara, vade iz kaca ili pvc buradi i vakumiraju ga bez ikakve daljne kontrole.
nastranu to što poljorad otkupljuje po mizernim cjenama sir vrlo lošeg kvaliteta i deklarira ga kao prvoklasni travnicki sir i tako uništava ime brenda :(
Meni baš to odgovara. Taj isti Poljorad po kome pljujete je naš brend. Bosanskohercagovački, mislim.
Ako je tako, znači da otkupljuje od naših poljoprivrednika direktno. Šta bi oni sa sira da ne otkupljuje ga niko? Prodali bi svi oni ukupno 1-2 kg dnevno na pijaci? Pogotovo ako im je, kako kažete, lošeg kvaliteta, ko bi im ga tek na pijaci uzeo?
A ako zakačim brucelozu, Poljorad će mi odgovarati, jer oni MORAJU izvršiti neophodne laboratorijske analize prije nego ga upakuju.
Zanimljivo, ja već 4-5 godina konstantno uzimam ili nihove ili ostale domaće mliječne proizvode, i baš nikad nemam žalbe.
Nemam inače puno iskustva sa ovčijim sirom, ali ovih godina kako ga koristim, stavljam ga u hladnu vodu oko 2 sata i uvijek mi je vrhunski.
sokkia

#361 Re: Vlašicki sir

Post by sokkia »

Meni baš to odgovara. Taj isti Poljorad po kome pljujete je naš brend. Bosanskohercagovački, mislim.
Ako je tako, znači da otkupljuje od naših poljoprivrednika direktno. Šta bi oni sa sira da ne otkupljuje ga niko? Prodali bi svi oni ukupno 1-2 kg dnevno na pijaci? Pogotovo ako im je, kako kažete, lošeg kvaliteta, ko bi im ga tek na pijaci uzeo?
A ako zakačim brucelozu, Poljorad će mi odgovarati, jer oni MORAJU izvršiti neophodne laboratorijske analize prije nego ga upakuju.
Zanimljivo, ja već 4-5 godina konstantno uzimam ili nihove ili ostale domaće mliječne proizvode, i baš nikad nemam žalbe.
Nemam inače puno iskustva sa ovčijim sirom, ali ovih godina kako ga koristim, stavljam ga u hladnu vodu oko 2 sata i uvijek mi je vrhunski.
za boldirano :thumbup:
da pojasnim: Poljorad je pozitivan jer proizvodi i plasira domace.
ali kako je vec bilo reklamacija na njihov "travnicki sir" želim pojasniti -
niko od proizvođaca travnickog sira ne napravi potpuno isti kao neko drugi, svak ima nešto svoje posebno pa tako i kvalitet sira bude razlicit.
pojedini proizvođaci ( a što je u principu najcešci slucaj) u ovcije mlijeko dodaju i kravlje i tako upropaste onaj poseban ukus pravog sira a samim time i kvalitet.
takav sir nakupci koji ga preprodaju po tržnicama znaju prepoznati i ne uzimaju ga nego najvecim djelom završi u poljoradu vakumiran i rasturen širom BH. naravno da u poljorad "zaluta" i pravo dobrog i super kvalitetnog vlašicko-travnickog sira :D
što se tice bruceloze za to ne treba da iko brine jer bakterija jednostavno ne može preživjeti u toliku kolicinu soli (mislim da je veca od 10%)
Eborg

#362 Re: Vlašicki sir

Post by Eborg »

I ja sam se usudio pa "otčepio" malo i po domaćem, tj. nefabričkom travničkom siru.

Sirara u centru Travnika - sve preporuke! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
coek

#363 Re: Vlašicki sir

Post by coek »

Meni je Poljoradov sir odlican. Kupujem obicno kravlji vlasicki (ovciji mi je premastan), a i Dimko.
Nikad ni jedne zamjerke, a dosta ga jedem.

Na pijaci sir ne uzimam, iz jednostavnog razloga sto mi je zgodnije uzeti vakumiran u prodavnici.

Sto se tice tog makedonskog sira, kupio sam onu plavu kutija (sir kriska). Brate kiseo, nisam ga mogao do kraja pojesti.
Kriska sir zenicke mljekare (ZZZZ) je puno bolji. BTW, njihova pavlaka mi je genijalna. Ima je u Penny-iju, nekad u Amku i Mercatoru
Last edited by coek on 06/02/2014 15:34, edited 1 time in total.
Država

#364 Re: Vlašicki sir

Post by Država »

coek wrote:Meni je Poljoradov sir odlican. Kupujem obicno kravlji vlasicki (ovciji mi je premastan), a i Dimko.

Na pijaci sir ne uzimam, iz jednostavnog razloga sto mi je zgodnije uzeti vakumiran u prodavnici.

Sto se tice tog makedonskog sira, kupio sam onu plavu kutija (sir kriska). Brate kiseo, nisam ga mogao do kraja pojesti.
Kriska sir od zenicke mljekare je puno bolji.
:thumbup:
ultima_palabra

#365 Re: Vlašicki sir

Post by ultima_palabra »

Kome Poljoradov sir valja, taj teško da je jeo pravi vlašićki sir. Bolje onda uzeti fetu.
sokkia

#366 Re: Vlašicki sir

Post by sokkia »

da pojasnim: Poljorad je pozitivan jer proizvodi i plasira domace.
ali kako je vec bilo reklamacija na njihov "travnicki sir" želim pojasniti -
niko od proizvođaca travnickog sira ne napravi potpuno isti kao neko drugi, svak ima nešto svoje posebno pa tako i kvalitet sira bude razlicit.
pojedini proizvođaci ( a što je u principu najcešci slucaj) u ovcije mlijeko dodaju i kravlje i tako upropaste onaj poseban ukus pravog sira a samim time i kvalitet.
takav sir nakupci koji ga preprodaju po tržnicama znaju prepoznati i ne uzimaju ga nego najvecim djelom završi u poljoradu vakumiran i rasturen širom BH. naravno da u poljorad "zaluta" i pravo dobrog i super kvalitetnog vlašicko-travnickog sira :D
što se tice bruceloze za to ne treba da iko brine jer bakterija jednostavno ne može preživjeti u toliku kolicinu soli (mislim da je veca od 10%)
al treba ga potrefit :-D
rasuta_riza

#367 Re: Vlašicki sir

Post by rasuta_riza »

Baš tako, treba ga potrefit. Lično ga kupim od proizvođača iz 1. ruke, obavezno mi se dadne na testiranje komad sa noža uzet sa kriške. Pošto sam tako reći odrastao na njemu, nema šanse da me zajebe neko, ako imalo ima dodatog kravljeg mljijeka, osjetiću to pod nepcama. Ovo što valjaju po većini trgovina nije pravi vlašićki, uglavnom nije. Obično je 2/3 ovčijeg i trećina kravljeg mlijeka, a to već nije vlašićki. Istina, ljudi koji ga neredovno jedu i neće osjetiti razliku ali ako ga maltene čitav život jedeš, znati ćeš prepoznati.
I ovo za brucelozu, što je neko napisao nema šanse za istu (mada se mlijeko ne kuha već se koristi svježe pomuženo), jer je pravilo da se siri u tako slanoj vodi kojoj se mjerilo uzima da jaje treba da pluta u njoj, dakle potpuni prirodni konzervans.
Eborg

#368 Re: Vlašicki sir

Post by Eborg »

coek wrote:Meni je Poljoradov sir odlican. Kupujem obicno kravlji vlasicki (ovciji mi je premastan), a i Dimko.

Kriska sir zenicke mljekare (ZZZZ) je puno bolji. BTW, njihova pavlaka mi je genijalna. Ima je u Penny-iju, nekad u Amku i Mercatoru
Pa nije ZZZZ već ZIM (Zenička Industrija Mlijeka). :lol: Logo je takav, vjerovatno išao malo na stari pozivni broj Zenice 072. :mrgreen:

Image

Ali da ima jače mljekare u BiH - apsolutno nema. :thumbup: Nije što je moja, zenička. :mrgreen:
ljubiteljifilma

#369 Re: Travnik

Post by ljubiteljifilma »

Svi komplimenti za ovaj post od @mishic-a
To je toliko pametno bilo napisano da evo vidim vec godinu dana nakon tvog odgovora niko se nije usudio napisat bilo sta. Valjda samo pametnom besjedom se mogu i razoruzat ovi koji se konstantno zale na ljude i politiku Travnika kojeg svaki put SAMI biraju. Istina je da je Travnikom seljaci odlucuju ali eno je "gradsko dijete" sto se igra naceljnika, pocupalo drva sa Plave Vode i mjesto koje je imidz grada, kulturni i prirodni, unakazilo za sva vremena. Odnosno, dok ponovo za 100 godina ne narastu zalosne vrbe kojie su posjecene.
Ja, mozda pravo glasa i nemam jer me je sudbina otjerala od Travnika ali serem se ja na sve one koje seru po Travniku ovako ili onako! To se odnosi prvo na vas iz srca carsije pa onda sve od Pulca i Bijelog Buca do Guce Gore i Krpeljica! Tako da vas malo geografski aranziram. Sramota je vise slusat kako svi u BiH i dalje relativno pozitivno o Travniku pricaju dok "Travnicani" konstantno seru..
(Bila je ovdje koja neprimjerna rijec ali je svaka dosla iz srca!)
Klitemnestraaa

#370 Re: Travnik

Post by Klitemnestraaa »

A imaju šta i posjetiti u pm, ko god zna nek bježi dalje odavde, nema šta vidjeti.

Mogu se kladiti da 80% Travničana nije nikad bilo u muzeju u Travniku ili ulazilo u muzej na Starom gradu ili uopće na SG. To je odgovor onima koji kažu da se ima šta u Tr vidjeti. Travničani ne cijene svoj grad.
Rizvan

#371 Re: Travnik

Post by Rizvan »

Prema podacima FZS-a, broj zaposlenih u Travniku u maju ove godine je veći za nevjerovatnih 22% u odnosu na prošlu godinu. Sa nekih deset i po hiljada zaposlenih u 2013 , broj zaposlenih u maju je porastao na preko trinaest hiljada. Jesu li se to najednom privrednici u Travniku prosvjetlili pa počeli prijavljivati radnike koje rade na crno ili je otvoren neki novi pogon....obnovljena proizvodnja u postojećem....odakle ovoliki porast?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#372 Re: Travnik

Post by _BataZiv_0809 »

Narode, koju biste kafanu preporucili nekome ko na prvi date dolazi u Travnik iz drugog grada :D Koja je ovako IN, dobro sredjena i tako ti folovi :D I lokacija bi bila od koristi da se navede :thumbup:
Qler

#373 Re: Travnik

Post by Qler »

Pa kod Lutve, nema sta razmisljati :) na ulazu u Travnik, i onda kod Harija na cevape...

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 8020X using Tapatalk
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#374 Re: Travnik

Post by _BataZiv_0809 »

Qler wrote:Pa kod Lutve, nema sta razmisljati :) na ulazu u Travnik, i onda kod Harija na cevape...

Hmmmm :D Nisam bas siguran. Cuo sam za neki "Vremeplov", pa moze li to sta valjat? :thumbup:
ultima_palabra

#375 Re: Travnik

Post by ultima_palabra »

_BataZiv_0809 wrote:
Qler wrote:Pa kod Lutve, nema sta razmisljati :) na ulazu u Travnik, i onda kod Harija na cevape...

Hmmmm :D Nisam bas siguran. Cuo sam za neki "Vremeplov", pa moze li to sta valjat? :thumbup:
Vremeplov ti je najbolji izbor... ako je mala iole urbana :mrgreen:
Post Reply