Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SDS?!

Post Reply
nikad_vise

#351 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by nikad_vise »

radostan dan wrote:
SaraFina wrote:Mislio je u stvari da bi ekonomija trebala postati prioritet iznad nacionalnih pitanja, samim time smanjile bi se nacionalne tenzije i apetiti kod Srba i ostala DVA naroda.
ma nema od toga ništa...tako sam i ja prognozirao 2007/08 da će ekonomija biti taj zamajac, integrativni faktor zarad kog će neka pitanja postati periferna, a pitanje svih pitanja biti - standard, kvalitet života i slično.
no, vrijeme dokazuje da kod nas u osnovi, bazično, stvari nisu, niti su ikad bile postavljene kako treba. i neće biti.
objašnjavati to samo politikom snsd-a može:
a) politički slijepac
b) politički nepismenko
c) obični politički navijač

tako da..meni je ovo najbolja tema na forumu. :mrgreen:
Standard,kvalitet zivota i slicno i jesu teme na kojim je SDS kao i cijela opozicija izasla na ove izbore.Na osnovu te price su i dobili toliko koliko su dobili glasova.Koliko ja znam njihova prica u ovoj kampanji nije bila "nezavisna RS",nije bila negiranje genocida,nije bilo negiranje drzave BiH.Tu i tamo koja patka o vracanju kobajagi nadleznosti ali totalna suprotnost od onog sto je Dodik radio.

Isto tako 2008 godine je mozemo reci bilo blagostanje naspram danasnje ekonomske sitvacije.U BiH tj u federalnom dijelu su buknuli protesti jer raste svijest gradjana a buknili bi i u RS da ih Dodik nije toliko zaplasio.Ovi ljudi ce se morati okrenuti ekonomiji.Ako si sinoc gledao Ivanicev nastup onda si mogao vidjeti kako komentarise to sto je glasao za PDV na drzavnoj razini.Jednostavno je to bio interes RS jer je time i sama vise profitirala jer su bile nesredjene granice i u takvoj sitvaciji je puno vise profitirala federacija preko koje je ulazila roba.

Ako SDS bude u stanju da provodi recimo ono sto provodi danas Vucic u Srbiji,ovi radikalni prdezi Dodika ce postati ono sto su danas Seseljeve izjave po Srbiji.Spletom okolnosti sam do prije par sedmica radio jedan posao zbog kojeg sam se jako mnogo kretao po RS i kao Bosnjak se nisam ni jednom negativno osjecao ni kod jednog covjeka kod kojeg sam bio,a bio sam kod njih na desetine.Jesam imao jednom doduse,spletom okolnosti sam se zatekao na Manjaci,imao sam kontakte sa jednom porodicom koja je tu dosla poslovno par dana a inace zivi po Srbiji i bez ikakvog skrivanja su se deklarisali ko cetnici.Natezali smo se tu i tamo oko "nasih" istina i na kraju smo pustili pricu kraju.Al kod svih ostalih ljudi sam vidjeo tugu i ogorcenost sa sadasnjim stanjem.Zalosno mi je bilo vidjeti sav taj stari svijet,onako hud i iznemogao od svega.Taj svijet nije samo u RS,takav je svijet i u federaciji.Ljudi su jednostavno umorni od tog svega.Ljudima treba nada a nadu im moze vratiti samo ako vide da se stvari pocinju kretati u bilo kakvom pozitivnom pravcu.

Imamo konktetno plan koji su juce iznijeli Fadil Novalic,Bekto i Imamovic i taj plan ce predociti svim clanovima predsjednistva da pokusaju naci investitora za vec pripremljen projekat.Ako sve bude ok,projekat ce biti proveden u federaciji a sinoc je izneseno i da ce ga predloziti i Ivanicu i da se dio realizuje i u RS.Plan je da se zaposli 25 000 ljudi u narednih 5 godina.Predsjednistvo ce raditi na tome da pokusa privuci Volkswagen il neku drugu firmu,ako ne to bar da se isposluje da se u BiH proizvode odredjeni dijelovi za auta.

Vidim da ti nakon 2008 i nisi neki optimista,ja sam pak jos uvijek optimista.Mislim da ljudima Srpske nacionalnosti koji recimo rade u Gorazdu u firmi Bekto precise nista ne znaci lafina o nezavisnosti ali im svakako dosta znaci redovna i dobra plata.

Isto tako imamo recimo i slucaj u Gracanici gdje je dosta ljudi sa podrucja Opstine Petrovo zaposleno u marketima,firmama i slicno.Ali takodje je skoro i jedan covjek iz Gracanice,tj jednog okolnog mjesta otvorio firmu u Petrovu gdje rade i jedni i drugi.

Isto tako smo recimo dosad mogli slusati od strane Doleta kako plasi narod Turskom,a sinoc ih Mladen Ivanic pozva da investiraju jos vise u BiH ali i u RS.Imaj na umu da je Mladen Ivanic sa ovom pricom i pobjedio na izborima,i da je sa ovom pricom dobio najvise glasova od svih politicara u drzavi,cak vise i od Gardijana.

Sve u svemu napisa ja referat ovdje. :D
radostan dan

#352 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

neka si, hvala bogu da imamo šta pročitati ovdje, a ne samo copy/paste uratke...javiću se sa replikom kasnije.
nikad_vise

#353 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by nikad_vise »

radostan dan wrote:
.Sansa SDS-a i jest jedino da do neke mjere proba ozivjeti ekonomiju jer na racun popovanja i srbovanja i slicno vise ne mogu da nadju svoje politicko mjesto u RS,posto je to Dodik dotjerao do te mjere da se niko vise ne moze mjeriti s njim po tome ko je veci Srbin :D Ako SDS uspije nesto napraviti,mislim da ce ljudi polahko pocet da vise misle na svoj stomak a manje na Srbovanje i mislim da bi se recimo neke naredne kampanje mogle sprovoditi sve vise na bazi nekih ekonomskih obecanja.Ako recimo odredjen broj desnih stranki i stranki centra odluci da se posveti kompromisima,uvazavanjima i smanjivanju tenzija,siguran sam da ce se i ljevica koju trenutno predvodi Dole morat da se pomjera i da prati trendove ako ne misle da zavrse kao recimo radikali u Srbiji na celu sa Seseljom.
a šta je uzor po pitanju ekonomije i organizovanja, pa da glasači u er esu prepoznaju svoj interes?
federcija?
pa jbt, ispade da smo u zajednici sa hong kongom. :zoka:
Sacekat cu na repliku.
U svakom slucaju mislim da ti je kolegica odgovorila da uopste nisam referirao Federaciju kao neki uzor.Federacija je sama po sebi banana jer je u njoj osim sto imamo lopova kao i u RS imamo i jednu sistemsku zavrzlamu sa svim ovim kantonima i sranjima.To je jos dodatni trosak na i onako osiromaseno podrucje dok toga u RS nema recimo.Ali je cinjenica da su oba entiteta u jednom velikoj dubiozi i da nam je potreban neki minimum kompromisa jer ovu drzavu moramo graditi zajedno.Niti je Bosnjaci mogu napravit Srbima niti je Srbi mogu napravit Bosnjacima.Al je i jedni i drugi mogu napraviti da bude po mjeri i jednog i drugog ali i treceg naroda.

edit:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C5_E6GY ... 2TvHxYMezg[/youtube]
Evo emisije od sinoc gdje je gostovao Ivanic.Od 1:04:20 se prica o planu za investiciju.
Last edited by nikad_vise on 18/11/2014 18:32, edited 1 time in total.
filosofman

#354 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Postby nikad_vise » 18/11/2014 17:59

Standard,kvalitet zivota i slicno i jesu teme na kojim je SDS kao i cijela opozicija izasla na ove izbore.Na osnovu te price su i dobili toliko koliko su dobili glasova.Koliko ja znam njihova prica u ovoj kampanji nije bila "nezavisna RS",nije bila negiranje genocida,nije bilo negiranje drzave BiH.Tu i tamo koja patka o vracanju kobajagi nadleznosti ali totalna suprotnost od onog sto je Dodik radio.

Isto tako 2008 godine je mozemo reci bilo blagostanje naspram danasnje ekonomske sitvacije.U BiH tj u federalnom dijelu su buknuli protesti jer raste svijest gradjana a buknili bi i u RS da ih Dodik nije toliko zaplasio.Ovi ljudi ce se morati okrenuti ekonomiji.Ako si sinoc gledao Ivanicev nastup onda si mogao vidjeti kako komentarise to sto je glasao za PDV na drzavnoj razini.Jednostavno je to bio interes RS jer je time i sama vise profitirala jer su bile nesredjene granice i u takvoj sitvaciji je puno vise profitirala federacija preko koje je ulazila roba.

Ako SDS bude u stanju da provodi recimo ono sto provodi danas Vucic u Srbiji,ovi radikalni prdezi Dodika ce postati ono sto su danas Seseljeve izjave po Srbiji.Spletom okolnosti sam do prije par sedmica radio jedan posao zbog kojeg sam se jako mnogo kretao po RS i kao Bosnjak se nisam ni jednom negativno osjecao ni kod jednog covjeka kod kojeg sam bio,a bio sam kod njih na desetine.Jesam imao jednom doduse,spletom okolnosti sam se zatekao na Manjaci,imao sam kontakte sa jednom porodicom koja je tu dosla poslovno par dana a inace zivi po Srbiji i bez ikakvog skrivanja su se deklarisali ko cetnici.Natezali smo se tu i tamo oko "nasih" istina i na kraju smo pustili pricu kraju.Al kod svih ostalih ljudi sam vidjeo tugu i ogorcenost sa sadasnjim stanjem.Zalosno mi je bilo vidjeti sav taj stari svijet,onako hud i iznemogao od svega.Taj svijet nije samo u RS,takav je svijet i u federaciji.Ljudi su jednostavno umorni od tog svega.Ljudima treba nada a nadu im moze vratiti samo ako vide da se stvari pocinju kretati u bilo kakvom pozitivnom pravcu.

Imamo konktetno plan koji su juce iznijeli Fadil Novalic,Bekto i Imamovic i taj plan ce predociti svim clanovima predsjednistva da pokusaju naci investitora za vec pripremljen projekat.Ako sve bude ok,projekat ce biti proveden u federaciji a sinoc je izneseno i da ce ga predloziti i Ivanicu i da se dio realizuje i u RS.Plan je da se zaposli 25 000 ljudi u narednih 5 godina.Predsjednistvo ce raditi na tome da pokusa privuci Volkswagen il neku drugu firmu,ako ne to bar da se isposluje da se u BiH proizvode odredjeni dijelovi za auta.

Vidim da ti nakon 2008 i nisi neki optimista,ja sam pak jos uvijek optimista.Mislim da ljudima Srpske nacionalnosti koji recimo rade u Gorazdu u firmi Bekto precise nista ne znaci lafina o nezavisnosti ali im svakako dosta znaci redovna i dobra plata.

Isto tako imamo recimo i slucaj u Gracanici gdje je dosta ljudi sa podrucja Opstine Petrovo zaposleno u marketima,firmama i slicno.Ali takodje je skoro i jedan covjek iz Gracanice,tj jednog okolnog mjesta otvorio firmu u Petrovu gdje rade i jedni i drugi.

Isto tako smo recimo dosad mogli slusati od strane Doleta kako plasi narod Turskom,a sinoc ih Mladen Ivanic pozva da investiraju jos vise u BiH ali i u RS.Imaj na umu da je Mladen Ivanic sa ovom pricom i pobjedio na izborima,i da je sa ovom pricom dobio najvise glasova od svih politicara u drzavi,cak vise i od Gardijana.

Sve u svemu napisa ja referat ovdje.
SVAKA ČAST ZA OVAJ TEKST!
filosofman

#355 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

radostan dan wrote:neka si, hvala bogu da imamo šta pročitati ovdje, a ne samo copy/paste uratke...javiću se sa replikom kasnije.
Da pitaš konkretno odgovorio bi?
Ali ti samo nastojiš da provociraš, a na provokacije ne odgovaram! ;-)Zašto bi? Da mi "živce podgrijavaš"? :razz:
Bodkin

#356 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Bodkin »

nikad_vise wrote: Imamo konktetno plan koji su juce iznijeli Fadil Novalic,Bekto i Imamovic i taj plan ce predociti svim clanovima predsjednistva da pokusaju naci investitora za vec pripremljen projekat.Ako sve bude ok,projekat ce biti proveden u federaciji a sinoc je izneseno i da ce ga predloziti i Ivanicu i da se dio realizuje i u RS.Plan je da se zaposli 25 000 ljudi u narednih 5 godina.Predsjednistvo ce raditi na tome da pokusa privuci Volkswagen il neku drugu firmu,ako ne to bar da se isposluje da se u BiH proizvode odredjeni dijelovi za auta.
VW vec ima fabriku u bih i vec rade dijelove za auta. sumnjam da doticni to nisu znali tako da mi to mirise na populizam ;-)
nikad_vise

#357 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by nikad_vise »

Bodkin wrote:
nikad_vise wrote: Imamo konktetno plan koji su juce iznijeli Fadil Novalic,Bekto i Imamovic i taj plan ce predociti svim clanovima predsjednistva da pokusaju naci investitora za vec pripremljen projekat.Ako sve bude ok,projekat ce biti proveden u federaciji a sinoc je izneseno i da ce ga predloziti i Ivanicu i da se dio realizuje i u RS.Plan je da se zaposli 25 000 ljudi u narednih 5 godina.Predsjednistvo ce raditi na tome da pokusa privuci Volkswagen il neku drugu firmu,ako ne to bar da se isposluje da se u BiH proizvode odredjeni dijelovi za auta.
VW vec ima fabriku u bih i vec rade dijelove za auta. sumnjam da doticni to nisu znali tako da mi to mirise na populizam ;-)
Postavio sam u jednom od skoro napisanih postova link emisije i vrijeme kad se govori o tome.Bit ce ti jasnije ako pogledas 4-5 postova prije ovog.
Malo je preopsirno da bi ti objasnjavao.Link se nalazi na replici radosnom.
res publica

#358 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by res publica »

Kecman briljira:
У политичкој терминологији о демократским изборима постоји синтагма "предизборна кампања", а према најновијем искуству у РС, требало би увести и нову - "постизборна кампања". Ни месец дана након завршетка избора не престаје међусобно препуцавање између нове/старе власти и нове/старе опозиције.

Да ли је то напросто ствар инерције па не могу да се зауставе ни пошто су резултати познати, или је омразе, спиноване прљавом кампањом, тешко умирити? Да ли је нервозу изазвало сумњиво дуго бројање у ЦИК-у или жеља за променом власти била већа код високог представника Валентина Инцка него у народу? Да ли се ради о љутњи поражених зато што су били уверени у победу, или о незадовољству победника што нису добили и члана Председништва?

Нисам баш све попамтио, али знам да је Иванић на сарајевској ТВ изјавио да је добио највећи број гласова и да ће у складу с уставом одлучивати на нивоу БиХ. А Додик му је на РТРС-у одговорио да ће ипак о свему морати да пита власт у Бањалуци. Затим се Иванић у интервјуу НИН-у директно или индиректно више бавио критиком Додика и његове политике него образлагањем своје. На то је Додик у разговору са Гориславом Папићем за емисију "Око" (РТС) рекао да се Иванићеве ингеренције у Сарајеву своде само на војна питања и делом на спољну политику БиХ.

Да ли као конкретна последица тог вербалног варничења или не, али из власти у РС незванично је саопштено да Иванић неће имати кабинет у Бањалуци сем уколико сам не изнајми одговарајући простор. Формално гледајући, Иванићево радно место и јесте у Сарајеву, а пошто би тамо требало и да проводи радне дане у недељи, испада да му други кабинет у РС нити припада, нити му је викендом потребан. Да и не говоримо о томе да испада сувишан трошак у ова оскудна времена.

Ипак, до сада, или барем током последња два мандата, члан Председништва БиХ из РС имао је "резервни положај" на другом спрату Палате у Улици Бана Милосављевића у Бањалуци. Делом је то традиција из социјалистичког периода када су највиши државни и партијски функционери на раду у савезним органима, поред кабинета у Београду, имали и нешто скромније кабинете у Сарајеву, али и данас има своје оправдање. То је за Иванића питање статуса, али и потребе уколико има намеру да, као и његови претходници, део недељног радног времена проводи у Бањалуци да би своје активности редовно усаглашавао са председником РС, премијером и спикером парламента.

Иако, из сујете или да би угодио сарајевским партнерима и спољним актерима, непрестано инсистира на аутономији своје функције и неслагању са Додиком, Иванић би морао да прихвати чињеницу да је председник Републике истовремено и лидер коалиције која има већину посланика и будућег премијера у Српској, те да ће у партнерству са водећим хрватским и бошњачким странкама контролисати Парламентарну скупштину и Савет министара на нивоу БиХ. Уосталом, не ради се ту само о реалном односу политичких снага и функционалној хијерархији, него о интересу Републике Српске који мора бити изнад личних ривалитета и страначких анимозитета.

Охрабрује што Иванић и Додик не пропуштају да кажу да ипак морају сарађивати. А томе се може додати и да су у више наврата у прошлости већ сарађивали. Штавише, на крају већ поменутог интервјуа у НИН-у Иванић нуди тактичко побољшање за стратегију осамостаљења РС, због чега Додика највише нападају: "РС треба да ради само оно што је Словенија радила у СФРЈ. Користили су заједничку државу колико су могли, гледали своја посла и - када су се наместиле међународне околности - остварили своје жеље."
:thumbup:

Звучи мудро и домишљато, али ван времена и простора. Данас и овде, док представници опозиције потписују списак жеља Бакира Изетбеговића и СДА (два министарства, војна имовина, апелациони суд) не би ли ушли у већину Парламентарне скупштине и Савет министара БиХ, није проблем што нам се "међународне околности нису наместиле". Проблем је што су угрожени унутрашње политичко јединство и стабилност Српске, који су је током последњих десетак година бранили од међународних и комшијских притисака.

Иако познат као искусан, сталожен и одмерен политичар, Иванић се својевремено као премијер РС и министар иностраних послова БиХ непосредно уверио да је практично немогуће угодити бошњачком Сарајеву. Било да се дистанцира од тамо омрзнутог Додика, или им прети словеначким примером, исто му се хвата. И за који месец већ чујем њихове коментаре: "Иванић је још гори од Додика. Онај нам барем јасно и гласно у лице каже шта мисли о свему, а овај исто мисли, али увек нешто дипломатски паламуди". :thumbup:

Све у свему, крајње је време да се заврши постизборна кампања у РС и обустави производња неизвесности поред сасвим извесног исхода минулих избора. А колико ће ко имати кабинета и у којој згради ипак је техничко питање, које изабрани треба интерно да реше.

Ако не буду могли то, како ли ће тек много важнија политичка питања.
http://www.nspm.rs/sudbina-dejtonske-bi ... pskoj.html
Helena2014

#359 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Helena2014 »

SNSD u prednosti, obezbijediće 43 glasa, bez dva Šukalova glasa

Oba politička bloka u RS na predstojećoj konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja će se održati u utorak, predložiće kandidata za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela u RS, a kako stvari sada stoje bliži izboru je kandidat koalicije SNSD -DNS - SP.
Ova koalicija (SNSD - DNS - SP) u NS RS, prema nezvaničnim informacijama, obezbijediće ukupno 43 glasa narodnih poslanika i bez Adama Šukala i Gorana Đorđića iz NS-a koji su, nezadovoljni razgovorima sa DNS-om kao svojim koalicionim partnerima, sve dalje od bloka okupljenog oko SNSD-a, DNS-a i SP-a.
Da će obezbijediti većinu u NS RS djelimično je potvrdio i Milorad Dodik, predsjednik RS i predsjednik SNSD-a, koji je danas u razgovoru sa Hajnrihom Maurerom, ambasadorom Švajcarske u BiH, rekao da će proces konstituisanja vlasti u RS, koji počinje sljedeće sedmice, biti okončan do 20. decembra.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/SN ... 73781.html
res publica

#360 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by res publica »

Helena2014 wrote:SNSD u prednosti, obezbijediće 43 glasa, bez dva Šukalova glasa

Oba politička bloka u RS na predstojećoj konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja će se održati u utorak, predložiće kandidata za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela u RS, a kako stvari sada stoje bliži izboru je kandidat koalicije SNSD -DNS - SP.
Ova koalicija (SNSD - DNS - SP) u NS RS, prema nezvaničnim informacijama, obezbijediće ukupno 43 glasa narodnih poslanika i bez Adama Šukala i Gorana Đorđića iz NS-a koji su, nezadovoljni razgovorima sa DNS-om kao svojim koalicionim partnerima, sve dalje od bloka okupljenog oko SNSD-a, DNS-a i SP-a.
Da će obezbijediti većinu u NS RS djelimično je potvrdio i Milorad Dodik, predsjednik RS i predsjednik SNSD-a, koji je danas u razgovoru sa Hajnrihom Maurerom, ambasadorom Švajcarske u BiH, rekao da će proces konstituisanja vlasti u RS, koji počinje sljedeće sedmice, biti okončan do 20. decembra.

Pa već su ranije rekli da imaju 45, bez Šukala to je 43, ali i dalje nije sigurno da je bez njega.
Mislim da će do glasanja o izboru vlade skupiti najmanje 50. :D

A kad je riječ o kupovini poslanika, ljudi stalno zaboravljaju da je vladina koalicija na izborima osvojila dovoljnih 42, a da su krenule priče od opozicije da neće imati ipak dovoljno. Što znači da je opozicija prva počela računati na prelijetanje i kupovinu. Sad im se vraća.
nikad_vise

#361 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by nikad_vise »

res publica wrote:
Helena2014 wrote:SNSD u prednosti, obezbijediće 43 glasa, bez dva Šukalova glasa

Pa već su ranije rekli da imaju 45, bez Šukala to je 43, ali i dalje nije sigurno da je bez njega.
Mislim da će do glasanja o izboru vlade skupiti najmanje 50. :D

A kad je riječ o kupovini poslanika, ljudi stalno zaboravljaju da je vladina koalicija na izborima osvojila dovoljnih 42, a da su krenule priče od opozicije da neće imati ipak dovoljno. Što znači da je opozicija prva počela računati na prelijetanje i kupovinu. Sad im se vraća.
SNSD sad ima 42 ukupno racunajuci i Sukala.Ako odu 2 Sukalova onda im ostane 40 valjda.
Opozicija sa Domovinom ima 41 i ako bi dosao Sukalo i ovaj drugi to bi valjda bilo 43.
Vojin Mitrovic iz NDP-a je napustio valjda NDP i otisao Dodiku.
Znaci bez Sukala sa Vojinom,SNSD ima 41 i ceka se jos jedan "papak" da predje ili eventualno 2 al vjerovat cu Zeljki da su samo 2 kupljena.To bi znaci moglo biti 42 SNSD-a.

Ako Sukalo ostane sa Dodikom,onda ce imati vjerovatno 45.
res publica

#362 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by res publica »

nikad_vise wrote: SNSD sad ima 42 ukupno racunajuci i Sukala.Ako odu 2 Sukalova onda im ostane 40 valjda.
Opozicija sa Domovinom ima 41 i ako bi dosao Sukalo i ovaj drugi to bi valjda bilo 43.
Vojin Mitrovic iz NDP-a je napustio valjda NDP i otisao Dodiku.
Znaci bez Sukala sa Vojinom,SNSD ima 41 i ceka se jos jedan "papak" da predje ili eventualno 2 al vjerovat cu Zeljki da su samo 2 kupljena.To bi znaci moglo biti 42 SNSD-a.

Ako Sukalo ostane sa Dodikom,onda ce imati vjerovatno 45.
Pa SNSD tvrdi da imaju 45 sa Šukalom. Ako otpadne Šukalo imaju 43.
Znači po njihovim račinicama imaju 45, po rezultatima izbora 42.
Bodkin

#363 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Bodkin »

nikad_vise wrote:
Bodkin wrote:
Postavio sam u jednom od skoro napisanih postova link emisije i vrijeme kad se govori o tome.Bit ce ti jasnije ako pogledas 4-5 postova prije ovog.
Malo je preopsirno da bi ti objasnjavao.Link se nalazi na replici radosnom.
mozes li ukratko u par recenica prepricati sta kaze? nemam vremena da trazim sad i slusam, a bas me zanima
zavrzlama

#364 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by zavrzlama »

Idealna kombinacija..... :D

snsd vlast u malom ausvicu i zagorcava zivot sds i savezu za promjene.....

sds u vlasti na nivou BIH kao kontru i osvetu dodiku,pristaje na sve reforme koje jacaju BIH :D

Pa ko izdrzi :D
filosofman

#365 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Čović: Nemam obavezu prema Dodiku
Utorak 18. Nov 2014 17:45
SDA, Demokratska fronta i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH večeras su u Sarajevu kreirali dokument pod nazivom ,,Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u BiH''.
U pitanju je dokument koji ima 10 tačaka i koji tretira pitanja od Ustava i Izbornog zakona BiH, preko evroatlanskih integracija, vladavine prava, ekonomskih i socijalnih reformi, do pitanja ravnopravnosti naroda i građana u BiH.

Sadržaj tog dokumenta je definisam i samo su ostali da se usaglase tehnički detalji prije potpisivanja, istakli su učesnici sastanka uz napomenu da taj dokument nije u koliziji sa ranije potpisanim Sporazumom između SDA, Demokratske fronte i Saveza za promjene.

Izgleda da je na pomolu formiranje vladajuće koalicije na nivou BiH.

,,Ključni zadatak bio je prepoznati partnere koji su spremni što prije formirati vlast'', izjavio je nakon sastanka lider HDZ-a BiH Dragan Čović i dodao da je najbitnije da nema nikakvih blokada i da se procesi u BiH pokreću.

Na pitanje da li je u Savezu za promjene prepoznao partnere Čović je odgovorio:
,,Za mene je najvrijednije da ovaj sporazum, koji smo danas kreirali, možemo pripremiti za konkretno provođenje''.

Iz Čovićevog odgovora ostalo je najasno da li je kao partnere za formiranje vlasti na nivou BiH prihvatio Savez za promjene. To je pokušao pojasniti zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

,,Kao što smo čuli blokirati se ništa neće. Ovaj sporazum koji sada pripremamo neće biti u koliziji sa ranije postignutim sporazumom koji imaju SDA, DF i Savez za promjene. Prema tome mislim da je sve jasno''.

I lider Demokratske fronte Željko Komšić potvrdio je da dokument dogovoren sa HDZ-om BiH ne isključuje Sporazum sa Savezom za promjene.

,,Cilj oba dokumenta je pokretanje pozitivmih procesa u BiH za šta je neophodno što prije formirati vlast na svim nivoima u BiH. Mislim da su se stvorili uslovi za formiranje vlasti,prije svega na nivou BiH. Moje mišljenje je da nema nikakvih prepreka da se to uradi'', izjavio je Komšić.

Na kraju svega postavlja se neizbježno pitanje šta će o najnovijem sporazumu reći lider SNSD-a Milorad Dodik. Da li će će se naljuti na Dragana Čovića.

,,Nema razloga da se bilo ko ljuti na mene. Ja, osim veze sa krvnim srodnicima, nemam nikakve druge veze koje stvaraju neke ekstra obaveze. Oko mog odnosa sa Dodikom stalno se izvlače neki krivi
zaključci. Između nas ne postoji nikakav dil'', kaže Dragan Čović i dodaje:
,,Za mene je ključ svega pokretanje BiH i ja to vrlo jasno kažem. Nema razloga da se zbog toga bilo ko na mene ljuti, a nisam osjetljiv na to ako će se neko naljutiti bez razloga''.

Akteri najnovijeg sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH ističu da su pokazali da se u BiH može doći do kvalitetnog dogovora sa poštenim namjerama i bez želje da neko nekoga u budućnosti prevari. Smatraju da je dokaz za to činjenica da se Željko Komšić odrekao svih ministarskih pozicija u Savjetu ministara BiH i Vladi Federacije BiH koje pripadaju Hrvatima i Bošnjacima.

BN TV

http://www.rtvbn.com/324355/Covic-Nemam ... ema-Dodiku
vivaldi

#367 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by vivaldi »

nikad_vise wrote:Standard,kvalitet zivota i slicno i jesu teme na kojim je SDS kao i cijela opozicija izasla na ove izbore.Na osnovu te price su i dobili toliko koliko su dobili glasova.
ovdje svaka vlast gubi izbori sa vecom izlaznoscu tako da su ljudi glasali za opoziciju vise iz nezadovoljstva prema vlasti nego zbog neke jake podrske opoziciji.

medjutim tu postoji jedan fudnamentalni problem.

nekoliko dana pred izbore, u banjaluci radojicic koji je predjsendik skupstine otvara neku obnovljenu ulicu od par stotina metara u ciju je obnovu utroseno cini mi se ni 150 hiljada maraka.

nije uopste tacno da vlast i u u rs-u ni u federaciji boli tuki za ekonomijom vec nema nikakvih ekonomskih rezultata da s njima izadju na bilbordima.

mi smo vrlo siromasna zemlja. nismo mi libija ili irak kojima treba samo malo stabilnosti pa skoce odjednom jer sada ne mogu posto im rafinerije i nafotovodi mjenjaju vlasnike na sedmicnom nivou u ofanzivama i kontraofanzivama.

zato se kod nas vlasti i okrecu nacionalnim pricama jer im je to jedini adut, a sa druge strane svaka opozicija nudi besplatna obecanja.

medjutim i ova vlast ce se za 4 godine suociti sa istim sranjima jer ni sds ne moze povecati penzije, smanjiti nezapsolenost niti to moze bilo ko obecati. i bake je u roku od samo mjesec dana promjenio preidzbornih 100 hiljada radnih mjesta u 4 godine, do poslije izbornih 100 hiljada u 8, a onda za 10 godina kad je vidio da je pobjedio na izborima jer zna da je obecao nemoguce.
filosofman

#368 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Po pitanju ekonomije, radnih mjesta,zapošljavanja se mora nešto uraditi inače "mrka nam kapa"?!
Prvo se moramo prestati svađati a onda dogovorima da se ekonomija popravlja?!
Bošnjački političari nek se razlete po arapskom svijetu i kod Turaka da traže ekonomske investicije, Srpski kod Rusa, Hrvatski kod Nijemaca?!
Onda nešto i svojim resursima?!
Moramo inače "govnenijeiiim motkama će nas narod tjerati"?!
radostan dan

#369 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

filosofman wrote:Po pitanju ekonomije, radnih mjesta,zapošljavanja se mora nešto uraditi inače "mrka nam kapa"?!
Prvo se moramo prestati svađati a onda dogovorima da se ekonomija popravlja?!
Bošnjački političari nek se razlete po arapskom svijetu i kod Turaka da traže ekonomske investicije, Srpski kod Rusa, Hrvatski kod Nijemaca?!
Onda nešto i svojim resursima?!
ovo isto ono - tebi se spava, tvoji kapci su teški, tebi se spava...kada se probudiš, više nećeš osjećati bol, sveće biti lijepo i i nebo će biti roze boje.
SaraFina

#370 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by SaraFina »

Mene zanima je li Šukalo prešao kod ove ujedinjene koalicije oko SDS-a?

Znači neparan je broj glasova i jedni mogu imati 43 a drugi 42?

Sve druge kalkulacije su u domenu naučne fantastike.
Helena2014

#371 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Helena2014 »

SaraFina wrote:Mene zanima je li Šukalo prešao kod ove ujedinjene koalicije oko SDS-a?

Al ukupno ih je 83, dakle 41:40 je trenutni omjer + 2 mjesta Šukalove stranke i to

SDS sa partnerima 36 + 5 Domovina= 41

SNSD sa partnerima = 40

Šukalo 2 nije nigdje trenutno, više naginje SNSD, al ga ovaj snimak malo uzdrmao, pregovara na obje strane

to što je zvanično, a nezvanično prelasci tamo-ovamo, bit će jasni 24.11. kada bude konsituisana NSRS i glasanje za skupštinske organe
Danguba

#372 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Danguba »

radostan dan wrote:

ovo isto ono - tebi se spava, tvoji kapci su teški, tebi se spava...kada se probudiš, više nećeš osjećati bol, sveće biti lijepo i i nebo će biti roze boje.
:D

8 godina preCednik pjeva ovu pjesmicu svojim glasacima...poslednji je cas da shvate da se njima ne spava nego da su gladni
zar bas moraju dva puta prolaziti kroz isto. milosevic je ovako srbovao pa je narodu trebalo 15 god. da shvati da od toga nema nista i da se od toga ne zivi.

sta tom narodu nudi dodik?
zaustavice prenos nadleznosti? zaustavljene su.
samostalnost? ko je pametan na vrijeme ce shvatiti da za nasih zivota od te price nema nista.
ekonomski prosperitet? taj narod je u vecoj gabuli bio samo odmah poslije rata.

...i sada bi narod trebao takvom covjeku dati povjerenje po treci put. blago se njima.
SaraFina

#373 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by SaraFina »

Helena2014 wrote:
SaraFina wrote:Mene zanima je li Šukalo prešao kod ove ujedinjene koalicije oko SDS-a?

Al ukupno ih je 83, dakle 41:40 je trenutni omjer i to

SNSD sa partnerima = 40

Šukalo 2 nije nigdje trenutno, više naginje SNSD, al ga ovaj snimak malo uzdrmao, pregovara na obje strane

to što je zvanično, a nezvanično prelasci tamo-ovamo, bit će jasni 24.11. kada bude konsituisana NSRS i glasanje za skupštinske organe

Stvarno tragikomedija u RS :D

Cenićka tvrdi recimo da će ta tijesna većina biti prepreka bez obzira ko formira vladu.

Jer u slučaju izostanaka ići će se sa rastezanjem odluka do u beskonačnost ..

Znači oni bi mogli potplacivati u budućnosti jedni druge i da izostaju.
SaraFina

#374 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by SaraFina »

Danguba wrote:
radostan dan wrote:

:D

8 godina preCednik pjeva ovu pjesmicu svojim glasacima...poslednji je cas da shvate da se njima ne spava nego da su gladni
zar bas moraju dva puta prolaziti kroz isto. milosevic je ovako srbovao pa je narodu trebalo 15 god. da shvati da od toga nema nista i da se od toga ne zivi.

sta tom narodu nudi dodik?
zaustavice prenos nadleznosti? zaustavljene su.
samostalnost? ko je pametan na vrijeme ce shvatiti da za nasih zivota od te price nema nista.
ekonomski prosperitet? taj narod je u vecoj gabuli bio samo odmah poslije rata.

...i sada bi narod trebao takvom covjeku dati povjerenje po treci put. blago se njima.

Nama je u biti svejedno ko će izvršiti prenos ovlasti, tako da se ja ne brinem hoće to biti Dodik svojim stopiranjem odluka naredne 4 godine i SNSD ili SDS brzopotezno :D
Danguba

#375 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Danguba »

Helena2014 wrote:

Al ukupno ih je 83, dakle 41:40 je trenutni omjer + 2 mjesta Šukalove stranke i to

SNSD sa partnerima = 40

ne zale se pare za kupovinu da bi se jos 4 godine ostalo na vlasti.
ako treba i samog bosica ce kupiti. :wink:
pare ionako ne idu iz licnog dzepa.
Post Reply