Standard,kvalitet zivota i slicno i jesu teme na kojim je SDS kao i cijela opozicija izasla na ove izbore.Na osnovu te price su i dobili toliko koliko su dobili glasova.Koliko ja znam njihova prica u ovoj kampanji nije bila "nezavisna RS",nije bila negiranje genocida,nije bilo negiranje drzave BiH.Tu i tamo koja patka o vracanju kobajagi nadleznosti ali totalna suprotnost od onog sto je Dodik radio.radostan dan wrote:ma nema od toga ništa...tako sam i ja prognozirao 2007/08 da će ekonomija biti taj zamajac, integrativni faktor zarad kog će neka pitanja postati periferna, a pitanje svih pitanja biti - standard, kvalitet života i slično.SaraFina wrote:Mislio je u stvari da bi ekonomija trebala postati prioritet iznad nacionalnih pitanja, samim time smanjile bi se nacionalne tenzije i apetiti kod Srba i ostala DVA naroda.
no, vrijeme dokazuje da kod nas u osnovi, bazično, stvari nisu, niti su ikad bile postavljene kako treba. i neće biti.
objašnjavati to samo politikom snsd-a može:
a) politički slijepac
b) politički nepismenko
c) obični politički navijač
tako da..meni je ovo najbolja tema na forumu.
Isto tako 2008 godine je mozemo reci bilo blagostanje naspram danasnje ekonomske sitvacije.U BiH tj u federalnom dijelu su buknuli protesti jer raste svijest gradjana a buknili bi i u RS da ih Dodik nije toliko zaplasio.Ovi ljudi ce se morati okrenuti ekonomiji.Ako si sinoc gledao Ivanicev nastup onda si mogao vidjeti kako komentarise to sto je glasao za PDV na drzavnoj razini.Jednostavno je to bio interes RS jer je time i sama vise profitirala jer su bile nesredjene granice i u takvoj sitvaciji je puno vise profitirala federacija preko koje je ulazila roba.
Ako SDS bude u stanju da provodi recimo ono sto provodi danas Vucic u Srbiji,ovi radikalni prdezi Dodika ce postati ono sto su danas Seseljeve izjave po Srbiji.Spletom okolnosti sam do prije par sedmica radio jedan posao zbog kojeg sam se jako mnogo kretao po RS i kao Bosnjak se nisam ni jednom negativno osjecao ni kod jednog covjeka kod kojeg sam bio,a bio sam kod njih na desetine.Jesam imao jednom doduse,spletom okolnosti sam se zatekao na Manjaci,imao sam kontakte sa jednom porodicom koja je tu dosla poslovno par dana a inace zivi po Srbiji i bez ikakvog skrivanja su se deklarisali ko cetnici.Natezali smo se tu i tamo oko "nasih" istina i na kraju smo pustili pricu kraju.Al kod svih ostalih ljudi sam vidjeo tugu i ogorcenost sa sadasnjim stanjem.Zalosno mi je bilo vidjeti sav taj stari svijet,onako hud i iznemogao od svega.Taj svijet nije samo u RS,takav je svijet i u federaciji.Ljudi su jednostavno umorni od tog svega.Ljudima treba nada a nadu im moze vratiti samo ako vide da se stvari pocinju kretati u bilo kakvom pozitivnom pravcu.
Imamo konktetno plan koji su juce iznijeli Fadil Novalic,Bekto i Imamovic i taj plan ce predociti svim clanovima predsjednistva da pokusaju naci investitora za vec pripremljen projekat.Ako sve bude ok,projekat ce biti proveden u federaciji a sinoc je izneseno i da ce ga predloziti i Ivanicu i da se dio realizuje i u RS.Plan je da se zaposli 25 000 ljudi u narednih 5 godina.Predsjednistvo ce raditi na tome da pokusa privuci Volkswagen il neku drugu firmu,ako ne to bar da se isposluje da se u BiH proizvode odredjeni dijelovi za auta.
Vidim da ti nakon 2008 i nisi neki optimista,ja sam pak jos uvijek optimista.Mislim da ljudima Srpske nacionalnosti koji recimo rade u Gorazdu u firmi Bekto precise nista ne znaci lafina o nezavisnosti ali im svakako dosta znaci redovna i dobra plata.
Isto tako imamo recimo i slucaj u Gracanici gdje je dosta ljudi sa podrucja Opstine Petrovo zaposleno u marketima,firmama i slicno.Ali takodje je skoro i jedan covjek iz Gracanice,tj jednog okolnog mjesta otvorio firmu u Petrovu gdje rade i jedni i drugi.
Isto tako smo recimo dosad mogli slusati od strane Doleta kako plasi narod Turskom,a sinoc ih Mladen Ivanic pozva da investiraju jos vise u BiH ali i u RS.Imaj na umu da je Mladen Ivanic sa ovom pricom i pobjedio na izborima,i da je sa ovom pricom dobio najvise glasova od svih politicara u drzavi,cak vise i od Gardijana.
Sve u svemu napisa ja referat ovdje.