Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Havatar

#351 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

SaraFina wrote:Odmah da vam kazem meni ovaj bradonja nije sexy nimalo.

A ja sam zensko i relevantan je moj sud ..

Dakle, ako mi se neki lik ne svidja i nema kemije taman da me konziliji psihića i psihologa ubjedjuju ( a ne tata ) kako je dobar i radišan, klanja PET vakata od te ljubavi nema ništa ..

Nije zivot jedan dan a ni brak da ga zena proćerda s nekim koje ne uzbudjuje i prema kome ne osjeća ljubav.

Ti partnersko - poslovni odnosi i nekakvi skrbnici koje bi otac pronašao otpadaju u startu!

Ako već pogriješim u izboru sama ću platiti svoj grijeh i zivotnu školu ..
Ako je taj neko negativan bilo da je neki ološ , ima propuh u glavi ili ima neku drugu veću falinku zbog čega ne bi bio ozbiljan kandidat tj. neko za koga je skoro sigurno da neće biti dobar za tebe sigurno bi otac mogao da te ubijedi da nije za tebe ma koliko postojalo kemije. Da li bi prošlo manje ili više vremena zavisi ali bi na kraju najvjerovatnije bio uspješan. Što se tiče odluke odluka je na tebi ali onda treba da očekuješ da dobiješ ono što si željela , ako te zanima samo ljepota onda nemoj da se žališ ako to dobiješ a nema nečeg drugog , ako želiš bogatog onda nemoj da se žališ ako to dobiješ on te ne ferma itd. navodim primjere. U islamu je ono što je najvažnije kad se gleda je da li je vjernik i da li će biti dobar za tebe pošto se opravdano smatra da su suštinske stvari dok ljepota , bogatstvo prolazne i ako nema još nečeg sa samo tim se neće biti zadovoljan tako da je takvo posmatranje i donošenje odluka na osnovu toga mnogo više od skrbničko -poslovnih odnosa .
SaraFina

#352 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by SaraFina »

Havatar wrote:

Dakle, ako mi se neki lik ne svidja i nema kemije taman da me konziliji psihića i psihologa ubjedjuju ( a ne tata ) kako je dobar i radišan, klanja PET vakata od te ljubavi nema ništa ..

Nije zivot jedan dan a ni brak da ga zena proćerda s nekim koje ne uzbudjuje i prema kome ne osjeća ljubav.

Ti partnersko - poslovni odnosi i nekakvi skrbnici koje bi otac pronašao otpadaju u startu!

Ako je taj neko negativan bilo da je neki ološ , ima propuh u glavi ili ima neku drugu veću falinku zbog čega ne bi bio ozbiljan kandidat tj. neko za koga je skoro sigurno da neće biti dobar za tebe sigurno bi otac mogao da te ubijedi da nije za tebe ma koliko postojalo kemije. Da li bi prošlo manje ili više vremena zavisi ali bi na kraju najvjerovatnije bio uspješan. Što se tiče odluke odluka je na tebi ali onda treba da očekuješ da dobiješ ono što si željela , ako te zanima samo ljepota onda nemoj da se žališ ako to dobiješ a nema nečeg drugog , ako želiš bogatog onda nemoj da se žališ ako to dobiješ on te ne ferma itd. navodim primjere. U islamu je ono što je najvažnije kad se gleda je da li je vjernik i da li će biti dobar za tebe pošto se opravdano smatra da su suštinske stvari dok ljepota , bogatstvo prolazne i ako nema još nečeg sa samo tim se neće biti zadovoljan tako da je takvo posmatranje i donošenje odluka na osnovu toga mnogo više od skrbničko -poslovnih odnosa .

Udam se ja na nagovor oca za jednog takvog divnog i krasnog vjernika.. Koji pored mene ima i još jednu zenu.

A zivimo u sekularnoj drzavi..
Ima vjeruj takvih slučajeva.. I to na zapadu po svjetskim metropolama.

I sad nakon izvjesnog vremena, ja počnem osjećati nezadovoljstvo zbog sopstvenog promašenog zivota. A ovamo već djeca došla ..

Zakonski sam zakinuta i time što sekularno društvo ne priznaje poligamiju.

Finansijski ovisna o muzu sa dvostrukim zivotom i djecom.. Ja sam u tom " braku " na nizem stepenu od ljubavnice iako djeca imaju neka prava nasledjivanja.

Taj moj " muz" umre a ja u kasnim četrdesetim i sa poluodraslom djecom idem čistili javne WC-e da bi prezivjela.
Zakonita prva supruga spori se sa mojom djecom oko nasledjivanja.

Drama..

Iz BiH se javlja još jedna slične sudbine mojoj. Šerijatska supruga .. Mlada sa sitnom djecom..

I onda ja dodjem taji svom i kazem :" baš ti hvala što si mi procijenio mladozenju"

Kao što rekoh ovi slučajevi nisu primjeri Gornje Maoče nego svjetskih metropola i naših ljudi koji su se naglo okrenuli pravom ( po njihovoj definiciji ) Islamu ...
Havatar

#353 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

SaraFina wrote:
Havatar wrote:

Udam se ja na nagovor oca za jednog takvog divnog i krasnog vjernika.. Koji pored mene ima i još jednu zenu.

I sad nakon izvjesnog vremena, ja počnem osjećati nezadovoljstvo zbog sopstvenog promašenog zivota. A ovamo već djeca došla ..

Finansijski ovisna o muzu sa dvostrukim zivotom i djecom.. Ja sam u tom " braku " na nizem stepenu od ljubavnice iako djeca imaju neka prava nasledjivanja.

Taj moj " muz" umre a ja u kasnim četrdesetim i sa poluodraslom djecom idem čistili javne WC-e da bi prezivjela.

Drama..

Iz BiH se javlja još jedna slične sudbine mojoj. Šerijatska supruga .. Mlada sa sitnom djecom..

I onda ja dodjem taji svom i kazem :" baš ti hvala što si mi procijenio mladozenju"

Kao što rekoh ovi slučajevi nisu primjeri Gornje Maoče nego svjetskih metropola i naših ljudi koji su se naglo okrenuli pravom ( po njihovoj definiciji ) Islamu ...
Zbog čega bi bila ovisna ako ne postoji zabrana da žena ne može da radi :?: Ali uzmimo taj slučaj da je žena nezaposlena žena bez obzira što po sekularnom zakonu ne postoji poligamija po šerijatskom zakonu ti imaš pravo na nasljedstvo po šerijatskom i ako ste već živjeli tim stilom života onda je ili u testamentu navedeno da se podijeli onako kako Kur an propisuje ili će se tako postupiti po tome i ako nema tako napisanog testamenta poštujući volju muža koi je tako želio . Osim toga tokom ugovaranja braka se ugovara i mehr, vjenčani dar za ženu od muža, a postoje dva mehra, mehr koji žena dobija odmah na vjenčanju i mehr koji moze biti isplaćen kasnije. Mehr je obavezan nakon konzumiranja braka, a ako toga ne bude, onda polovina mehra. Mehr je nakon smrti muža dužna da izmiri njegova rodbina. I to je jedna od stvar koju dogovaraju otac ili neko ko je zastupnik prilikom dogovaranja braka. Što se tiče djece rodbina poginulog je dužna da se brine i opskrbljuje tu djecu tako da ni to nije problem.
Havatar

#354 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

Udaja djevojke bez pristanka i volje njenih roditelja (ili sa njihovim pristankom) se vraća na pitanje velija, tj. da li je pristanak velija (oca, brata, amidže, ...) da se djevojka uda za određenu osobu šart valjanosti braka prilikom njegovog sklapanja. Džumhur (većina) učenjaka, od kojih su i tri mezheba malikijski, šafijski i hanbelijski, je na stavu da brak sklopljen bez pristanka velija nije ispravan. Dok je manja skupina učenjaka, od kojih su i hanefije u zvaničnom stavu mezheba (a unutar nahefijskog mezheba su tri mišljenja po ovom pitanju ), na stavu da pristanak velija nije šart valjanosti braka, odnosno da žena može samu sebe da uda bez dozvole velija.ako i jedni i drugi imaju dokaze sa kojima podupiru svoje mišljenje, ipak ispravan stav je ono na čemu je džumhur učenjaka, tj. da je pristanak velija šart valjanosti braka, jer vjerodostojan hadis presuđuje po ovom pitanju. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Nema braka bez velija", hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed i ostali, a većina muhaddisa ga ocjenjuje prihvatljivim i vjerodostojnim.Od šartova koji treba da se zadovolje kod velija je između ostaloga i to da bude musliman, a oko njegove pravednosti, tj. da ne bude od onih koji čine velike grijehe (pije alkohol, uzima kamatu, čini zinaluk, ne klanja redovno namaz i slično) učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. A dosta toga zavisi i da li je on uopće sebe smatra muslimanom, da li praktikuje išta od vjere mimo verbalnog deklarisanja i tako dalje, a što bitno utiče na odgovor o onome što pitaš.
Takođe, treba poznavati razlog odbijanja oca da se njegova kćerka uda za nekog prosca kako bi se moglo ispravno prosuditi da li je to njegovo odbijanje prihvatljivo ili spada u tzv. adl, tj. neopravdano odbijanje oca prosca njegove kćerke iako joj je on dostatan (tj. na njenom nivou). Oko pitanja dostatnosti prosca učenjaci imaju podijeljeno mišljenje a ispravno je ono na čemu su malikije, tj. da je dostatnost koja se uzima u obzir samo da prosac bude na nivou djevojke po pitanju vjere, dok sve ostale stvari poput ugleda njegove porodice, njegovog bogastva, posla kojim se bavi i slično ne ulaze u šerijatom potvrđenu dostatnost. U sljedecim slučajevima djevojka ne mora traziti očevu dozvolu da se uda: ako nije nevina; ako je nevina ali otac ne dopušta joj da se uda za momka koji joj odgovara i koji joj je dozvoljen po šerijatu; ako otac nije u stanju da da svoj pristanak, kao u slucaju mentalnih bolesti i ako nije u stanju dobiti dozvolu zbog njihove odsutnosti.
LolaLola

#355 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by LolaLola »

Ima li u serijatu sta o zenama koje zele da budu neovisno, samostalne, i da ne zele da se udaju i stvaraju porodicu?
Kako se pristupa prema zenama koje zele brak ali ne i djecu?

Ali ovo pitanje me vec godinama muci a niko nema odgovora na njega. Recimo u Saudijskoj Arabiji, serijat na snazi, ja prosto ne mogu da vjerujem da su svi 100% vjernici, tj Muslimani. TI ljudi koji ne praktikuju vjeru, uzecemo zene u ovom slucaju, imaju li pravo da to i ne praktikuju a da ne budu kaznjeni? Znaci, da ne nose abaye, nego da se oblace u javnosti onako kako im dusa zeli. Imaju li te zene pravo da napuste drzavu i odsele se gdje im dusa hoce, i da zive svojim zivotom, a da ih niko ne prati, tj da budu samostalne?

I jos jedno pitanje. :D

Postoje li tetke, strine, rodice, ili se samo muska populacija citaj rodbina pita o udaji kcerke?
nemezis

#356 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by nemezis »

Havatar wrote:U sljedecim slučajevima djevojka ne mora traziti očevu dozvolu da se uda: ... otac ne dopušta joj da se uda za momka koji joj odgovara i koji joj je dozvoljen po šerijatu...
Koja je poenta dozvole u ovom primjeru?
nasa

#357 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by nasa »

Jeste, bas je nuzno da vjernici elaboriraju zasto dozvola od oca, neshvatljiva pojava.
To niko ne praktikuje, posaljes sms roditeljima da se udajes ili sl.
nasa

#358 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by nasa »

LolaLola wrote:Ima li u serijatu sta o zenama koje zele da budu neovisno, samostalne, i da ne zele da se udaju i stvaraju porodicu?

Ali ovo pitanje me vec godinama muci a niko nema odgovora na njega. Recimo u Saudijskoj Arabiji, serijat na snazi, ja prosto ne mogu da vjerujem da su svi 100% vjernici, tj Muslimani. TI ljudi koji ne praktikuju vjeru, uzecemo zene u ovom slucaju, imaju li pravo da to i ne praktikuju a da ne budu kaznjeni? Znaci, da ne nose abaye, nego da se oblace u javnosti onako kako im dusa zeli. Imaju li te zene pravo da napuste drzavu i odsele se gdje im dusa hoce, i da zive svojim zivotom, a da ih niko ne prati, tj da budu samostalne?

Postoje li tetke, strine, rodice, ili se samo muska populacija citaj rodbina pita o udaji kcerke?
Ima ali se ne primjenjuje, znaci postoje hadisi o takvim zenama, zenama koje zive samostalno, ali ovi u serijatskim ih ignorisu.
Svestrani i raznovrsni su problem serijatskih zemalja, kad bi otvrili temu samo medju vjernicima vidjela bi niz argumenata koji ne samo da dovode u pitanje opravdanost nekih serijatskih propisa vec dovode u pitanje da li je uopce niz serijatskih propisa u skladu s Kur'anskim nacelima.
Ostala pitanja su uglavnom u vezi s jednim osnovnim pitanjem, a to je do koje mjere se krsi nacelo da u vjeri nema prisile ako je unutar serijatskih zemalja i za muskarce i za zene propisano zakonom da budu muslimani.
Smatram da takav pristup i organizacija islamskog drustva nije u skladu ni sa Kur'anom ni sa sunetom odnosno hadisima.
Havatar

#359 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

LolaLola wrote:Ima li u serijatu sta o zenama koje zele da budu neovisno, samostalne, i da ne zele da se udaju i stvaraju porodicu?

Brak je po islamu pola vjere , tj. brak je zaštita od mnogih loših stvari koje postoje u društvu .Ako se muž i žena dogovore oko toga da ne žele djecu onda je to moguće mada brak i bilo koja veza koja za cilj nema radjanje djece nema smisla. Ukoliko muž želi dijete a žena ne želi (ili ako je obrnuto) onda je dozvoljen razvod braka . Žene pravo da napuste državu ali moraju da imaju nekog da ih štiti pošto mogu da postanu žrtve trgovine ljudima ili da im se desi nešto drugo što će ih ugroziti ako ne bi imali zaštitu.
harač

#360 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by harač »

Havatar wrote:ali moraju da imaju nekog da ih štiti pošto mogu da postanu žrtve trgovine ljudima ili da im se desi nešto drugo što će ih ugroziti ako ne bi imali zaštitu.
:lol: Khomeini, nismo te prepoznali

inače, već je vise puta pokazano da je islam neposredni izvor zla u vise oblika (price o robovlasništvu, dozvoli silovanja ratnih zarobljenica i sl., a što je aktuelizirala ponovo islamska država) od kojih je jedan od temeljnih upravo odnos prema ženama kao imbecilima
Havatar

#361 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

nemezis wrote:
Havatar wrote:U sljedecim slučajevima djevojka ne mora traziti očevu dozvolu da se uda: ... otac ne dopušta joj da se uda za momka koji joj odgovara i koji joj je dozvoljen po šerijatu...
Koja je poenta dozvole u ovom primjeru?
Pošto je u ovom slučaju osoba koja želi da se oženi sa ćerkom neko ko nije neko ko bi bio loš onda se smatra da razlozi zbog kojih se otac protivi nisu opravdani i da nisu takvi da se gleda interes djeteta .
NIN

#362 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by NIN »

nasa wrote:Jeste, bas je nuzno da vjernici elaboriraju zasto dozvola od oca, neshvatljiva pojava.
To niko ne praktikuje, posaljes sms roditeljima da se udajes ili sl.
Fakat. :lol:

Nego, sacekajmo da ova (muska) djeca po forumu dobiju svoju (zensku) djecu pa ih onda treba pitat jel potrebna njihova dozvola kao oca za udaju svoje kcerke.
Havatar

#363 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

harač wrote:
Havatar wrote:ali moraju da imaju nekog da ih štiti pošto mogu da postanu žrtve trgovine ljudima ili da im se desi nešto drugo što će ih ugroziti ako ne bi imali zaštitu.
:lol: Khomeini, nismo te prepoznali

inače, već je vise puta pokazano da je islam neposredni izvor zla u vise oblika (price o robovlasništvu, dozvoli silovanja ratnih zarobljenica i sl., a što je aktuelizirala ponovo islamska država) od kojih je jedan od temeljnih upravo odnos prema ženama kao imbecilima
Nije dokazano nijednom , islamofobija i propaganda nisu nikakav dokaz .
SaraFina

#364 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by SaraFina »

Havatar wrote:
SaraFina wrote:

Drama..

Zbog čega bi bila ovisna ako ne postoji zabrana da žena ne može da radi :?: Ali uzmimo taj slučaj da je žena nezaposlena žena bez obzira što po sekularnom zakonu ne postoji poligamija po šerijatskom zakonu ti imaš pravo na nasljedstvo po šerijatskom i ako ste već živjeli tim stilom života onda je ili u testamentu navedeno da se podijeli onako kako Kur an propisuje ili će se tako postupiti po tome i ako nema tako napisanog testamenta poštujući volju muža koi je tako želio . Osim toga tokom ugovaranja braka se ugovara i mehr, vjenčani dar za ženu od muža, a postoje dva mehra, mehr koji žena dobija odmah na vjenčanju i mehr koji moze biti isplaćen kasnije. Mehr je obavezan nakon konzumiranja braka, a ako toga ne bude, onda polovina mehra. Mehr je nakon smrti muža dužna da izmiri njegova rodbina. I to je jedna od stvar koju dogovaraju otac ili neko ko je zastupnik prilikom dogovaranja braka. Što se tiče djece rodbina poginulog je dužna da se brine i opskrbljuje tu djecu tako da ni to nije problem.
Kako zbog čega bi bila ovisna? Pa evo drzavna institucija me odbija primiti recimo i ne mogu naći odgovarajuće radno mjesto?
Dobar razlog?

Drugi je što sam vjernica i muz je vjernik takodje, kao takav iako sam mu druga zena on me mora moći izdrzavati skupa s djecom?
Po šerijatu zar ne?

Nema veze ako smo u sekularnom društvu mi prakticiramo znači šerijatske zakone..i obzirom da moj status nije pravno reguliran, jer moj muz ne moze vjenčati dvije zene..

Ja zakonski ne mogu ništa naslijedit.

To je jednostavno činjenica .. Koji testament i bakrači ako je umro iznenada recimo?
Moja djeca zakonski imaju pravo na nuzni dio nasledja uz pravne zavrzlame.

A to o "Mehr" su totalne gluposti jer nikad još nisam čula da je mlada bilo što dobila ni prije ni poslije vjenčanja ( osim Sultanije Hurem u Turskoj sapunici )

A sve se i bojim da bi mi njegova porodica to naknadno takodje isplatila.

Jer jednostavno nema nikakvih reguliranih zakonskih obaveza.

Mozda bi se mogla pozvati na vanbračnu zajednicu ali to je slučaj za pravnike a ne u šerijatskoj nadleznosti.

I da pričamo o prakticnoj primjeni takvih bračnih zajednica u sadašnjosti a ne o tome što smo ja ili ti pročitali...
Tako da i ti teoriju praktično samo guslaš a u praksi je nikad nisi vidio da se primjenjuje.
SaraFina

#365 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by SaraFina »

Havatar wrote:

Brak je po islamu pola vjere , tj. brak je zaštita od mnogih loših stvari koje postoje u društvu .Ako se muž i žena dogovore oko toga da ne žele djecu onda je to moguće mada brak i bilo koja veza koja za cilj nema radjanje djece nema smisla. Ukoliko muž želi dijete a žena ne želi (ili ako je obrnuto) onda je dozvoljen razvod braka . Žene pravo da napuste državu ali moraju da imaju nekog da ih štiti pošto mogu da postanu žrtve trgovine ljudima ili da im se desi nešto drugo što će ih ugroziti ako ne bi imali zaštitu.
Ovim praktično potvrdjuješ da je zena u šerijatu biće na granici retardacije..

1.Znači nuzno ju je udomiti.. Odnosno da brigu o njoj nakon skrbnika preuzme muz.
Nesposobna je za samostalan zivot.
2.Ako ne zeli ili se ne moze udomiti nuzno je opet takodje da neko vodi brigu o njoj da ne bi postala dio trgovine bijelim robljem.

Dakle zene ne samo da je biće bez osnovnih ljudskih prava, zena se smatra i bićem na granici retardacije. Ili retardirana.

Nesposobna da se samostalno brine o svom zivotu i budućnosti.
Nesposobna za bilo kakve odluke.

Kako muškarci u šerijatu uopšte dolaze na ideju da sa tako mentalno ograničenim ljudskim bićima radjaju djecu.

Najbolje zene skupiti u neke " kosnice" poput pčela i čim mladi dodju na svijet i muškarci pokupe " med" odvojiti ih od sopstvene djece.
Zenska retardacija negativno bi mogla utjecati na potomstvo?
Havatar

#366 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

SaraFina wrote:
Havatar wrote:
SaraFina wrote:

Drama..

Kako zbog čega bi bila ovisna? Pa evo drzavna institucija me odbija primiti recimo i ne mogu naći odgovarajuće radno mjesto?
Dobar razlog?

Drugi je što sam vjernica i muz je vjernik takodje, kao takav iako sam mu druga zena on me mora moći izdrzavati skupa s djecom?
Po šerijatu zar ne?

Nema veze ako smo u sekularnom društvu mi prakticiramo znači šerijatske zakone..i obzirom da moj status nije pravno reguliran, jer moj muz ne moze vjenčati dvije zene..

Ja zakonski ne mogu ništa naslijedit.

To je jednostavno činjenica .. Koji testament i bakrači ako je umro iznenada recimo?
Moja djeca zakonski imaju pravo na nuzni dio nasledja uz pravne zavrzlame.

A to o "Mehr" su totalne gluposti jer nikad još nisam čula da je mlada bilo što dobila ni prije ni poslije vjenčanja ( osim Sultanije Hurem u Turskoj sapunici )

A sve se i bojim da bi mi njegova porodica to naknadno takodje isplatila.

Jer jednostavno nema nikakvih reguliranih zakonskih obaveza.

Mozda bi se mogla pozvati na vanbračnu zajednicu ali to je slučaj za pravnike a ne u šerijatskoj nadleznosti.

I da pričamo o prakticnoj primjeni takvih bračnih zajednica u sadašnjosti a ne o tome što smo ja ili ti pročitali...
Tako da i ti teoriju praktično samo guslaš a u praksi je nikad nisi vidio da se primjenjuje.
Ako neko poštuje islamske propise on će i nasljedstvo podijeliti onako kako je po islamu.To o mehr nisi čula da se ovdje tj. medju balkanskim muslimanima poštuje pošto ljudi misle da je to neki običaj i nisu upoznati koliko je to ozbiljno. Zato treba i hodža koji prisustvuje vjenčanju da to objasni a i zastupnici da se dogovore da se to neće smatrati neobaveznim već da će to ispuniti bez pogovora. Ti to možeš da zahtjevaš bilo u nekoj zemlji gdje postoji šerijat bilo u sekularnoj zemlji pošto je to ugovor i moraju da se poštuju odredbe iz ugovora . Porodica koja je onakva kakva bi po šerijatu trebala da bude bi to isplatila pošto i ona to poštuje i iako nije jasno naglašeno da mora da se gleda kakva je porodica preporučuje se da i ona kao i muž budu vjernici i to je jedan od parametara po kojim se procjenjuje da li je neko valjan.
Havatar

#367 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

SaraFina wrote:
Havatar wrote:

Ovim praktično potvrdjuješ da je zena u šerijatu biće na granici retardacije..

1.Znači nuzno ju je udomiti.. Odnosno da brigu o njoj nakon skrbnika preuzme muz.
Nesposobna je za samostalan zivot.
2.Ako ne zeli ili se ne moze udomiti nuzno je opet takodje da neko vodi brigu o njoj da ne bi postala dio trgovine bijelim robljem.

Dakle zene ne samo da je biće bez osnovnih ljudskih prava, zena se smatra i bićem na granici retardacije. Ili retardirana.

Nesposobna da se samostalno brine o svom zivotu i budućnosti.
Nesposobna za bilo kakve odluke.

Kako muškarci u šerijatu uopšte dolaze na ideju da sa tako mentalno ograničenim ljudskim bićima radjaju djecu.

Najbolje zene skupiti u neke " kosnice" poput pčela i čim mladi dodju na svijet i muškarci pokupe " med" odvojiti ih od sopstvene djece.
Zenska retardacija negativno bi mogla utjecati na potomstvo?
Nije tačno pošto to u vezi braka važi i za muškarce i za žene i jasno je da su ljudi van braka podložniji da upadnu u kojekakve loše stvari i to svi znaju pa se često može čuti da kada se neko loše vlada ilije problematičan/čna porodica gleda da se ta osoba oženi kako bi se smirila i kako bi se spasila od tih loših stvari. Što se tiče zaštite to je samo otklanjanje rizika pošto možda bi neko pustio svoje dijete da samo ide i ignorišući rizik ali je normalno da će islamski propisi gledati da to smanje i da se drastično smanji mogućnost da se to desi. Osim toga žene su fizički slabije a i dosta njih je podložnije manipulaciji pa bi bez nekog ko bi ih štitio mogle da zapadnu u razne vrste problema gdje bi bile ugrožene bilo tjelesno bilo na drugi način. Može i da se ne dogodi ništa od toga ali od viška opreza glava ne boli.
SaraFina

#368 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by SaraFina »

Pa ja sam ti dovoljno jasno navela primjer.

Kojih je po evropskim metropolama a i BiH sada na hiljade i pitam te " što u takvim slučajevima"?

Ne pitam te ja što si pročitao i kako izvorni šerijat gleda na to.

Ja ti hoću reći da u sekulrnim drzavama vladaju sekularni zakoni a ti zivi ako zeliš po šerijatu.

Odnosno koliko zensko moze biti glupo pa pristati na drugi ili treci brak s nekim " pravim vjernikom" i svoja zakonska prava i prava svoje djece zacementirati.

Da ne pominjem moralni aspekt i stid koji bi osjecala u nekoj bračoj zajednici sa više zenskih aktera..

Nije tačno pošto to u vezi braka važi i za muškarce i za žene i jasno je da su ljudi van braka podložniji da upadnu u kojekakve loše stvari i to svi znaju pa se često može čuti da kada se neko loše vlada ilije problematičan/čna porodica gleda da se ta osoba oženi kako bi se smirila i kako bi se spasila od tih loših stvari. Što se tiče zaštite to je samo otklanjanje rizika pošto možda bi neko pustio svoje dijete da samo ide i ignorišući rizik ali je normalno da će islamski propisi gledati da to smanje i da se drastično smanji mogućnost da se to desi. Osim toga žene su fizički slabije a i dosta njih je podložnije manipulaciji pa bi bez nekog ko bi ih štitio mogle da zapadnu u razne vrste problema gdje bi bile ugrožene bilo tjelesno bilo na drugi način. Može i da se ne dogodi ništa od toga ali od viška opreza glava ne boli.
Tvoji argumenti da su zene fizički slabije, psihički podloznije manipulaciju oborila bi jednim argumentom.
Dakle mladje osobe od 16. do 21. godinu zivota podloznije su u muškom rodu alkoholiziranju, prekomjernom uzimanju droga i sl.
Taj odnos je 78% naspram 46% u korist muskaraca..

Imam i link na njemačkom prošlogodišnja studija.

Zaboravio su pomenuti i PMS :D
Last edited by SaraFina on 07/11/2014 09:16, edited 2 times in total.
skupljac_zeljeza

#369 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by skupljac_zeljeza »

One ne žive u šerijatski uređenom društvu i ne djeluju pretjerano sretne.

broj dva

#370 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by broj dva »

Jednostavno receno sve pustinjske religije su duboko sovinisticke u smislu da zenama ne daju ista prava kao muskarcima.Nema smisla porediti demokratska i serijatska drustva po pitanju prava ili po bilo kojem drugom pitanju.
Za one koji se ne slazu pogledajte migracione trendove da vidite ko seli odakle i gdje. Niko ne seli iz demokratski drustva u sarijatska, dok masa ljudi bjezi iz sarijtaskog svjeta na zapad.
Havatar

#371 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

Ako bi osjećala stid onda ne mora da prihvati da bude u takvom braku ili da dodje do još jednog braka njenog muža a što se tiče ovog primjera u prošlom komentaru po ovoj temi sam ti objasnio kako možeš da dodješ do onog što ti je zagarantovano.
SaraFina

#372 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by SaraFina »

Havatar wrote:Ako bi osjećala stid onda ne mora da prihvati da bude u takvom braku ili da dodje do još jednog braka njenog muža a što se tiče ovog primjera u prošlom komentaru po ovoj temi sam ti objasnio kako možeš da dodješ do onog što ti je zagarantovano.

Svi iole normalni u toj bračnoj drami bi se trebali stidjeti?

Da hodza na sudu tj ostavinskoj raspravi svjedoči kako me vjenčao a ja sam trazila ćup od 1000 zlatnika plus još 1000 nakon konzumacije braka?

A to da potvrde i svjedoci?

Jesu ti svjestan koje su to nebuloze?
Havatar

#373 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

broj dva wrote:Jednostavno receno sve pustinjske religije su duboko sovinisticke u smislu da zenama ne daju ista prava kao muskarcima.Nema smisla porediti demokratska i serijatska drustva po pitanju prava ili po bilo kojem drugom pitanju.
Za one koji se ne slazu pogledajte migracione trendove da vidite ko seli odakle i gdje. Niko ne seli iz demokratski drustva u sarijatska, dok masa ljudi bjezi iz sarijtaskog svjeta na zapad.
Kako se ne seli kad veliki broj ljudi ide tamo da radi bilo kao fizički radnici , bilo kao visokoobrazovana , stručna lica i čak veliki broj nemusllimana bilo sa zapada, Japana, sa Balkana i Istočne Evrope ili iz Indije, Šri Lanke , drugih azijskih zemalja gdje vlada demokratija ili neki drugi oblik vladavine, iz afričkih zemalja dolazi da radi u te zemlje i da žive u njima.
SaraFina

#374 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by SaraFina »

Havatar wrote:
broj dva wrote:Jednostavno receno sve pustinjske religije su duboko sovinisticke u smislu da zenama ne daju ista prava kao muskarcima.Nema smisla porediti demokratska i serijatska drustva po pitanju prava ili po bilo kojem drugom pitanju.
Kako se ne seli kad veliki broj ljudi ide tamo da radi bilo kao fizički radnici , bilo kao visokoobrazovana , stručna lica i čak veliki broj nemusllimana bilo sa zapada, Japana, sa Balkana i Istočne Evrope ili iz Indije, Šri Lanke , drugih azijskih zemalja gdje vlada demokratija ili neki drugi oblik vladavine, iz afričkih zemalja dolazi da radi u te zemlje i da žive u njima.

U Katar ili Emirate?

Naravno dolaze da rade radi standarda i novca. Niko ne migrira. Kontaš razliku?

I niko ne IDE u Siriju ili Afganistan osim ako nije u dzihadu na Allahovom putu.
A ni u druge siromasnnije zemlje i slabije uredjene.

Osim po vojnim americkim bazama.
Havatar

#375 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Post by Havatar »

SaraFina wrote:
Havatar wrote:Ako bi osjećala stid onda ne mora da prihvati da bude u takvom braku ili da dodje do još jednog braka njenog muža a što se tiče ovog primjera u prošlom komentaru po ovoj temi sam ti objasnio kako možeš da dodješ do onog što ti je zagarantovano.

Svi iole normalni u toj bračnoj drami bi se trebali stidjeti?

Da hodza na sudu tj ostavinskoj raspravi svjedoči kako me vjenčao a ja sam trazila ćup od 1000 zlatnika plus još 1000 nakon konzumacije braka?

A to da potvrde i svjedoci?

Jesu ti svjestan koje su to nebuloze?
Ne bi se svi morali stidjeti pošto nije nešto nemoralno a ako neko gleda kao nešto čega bi je bilo stid onda ne treba da pristane. Ne mora hodža da svjedoči pošto se taj ugovor potpisuje kad se ljudi vjenčavaju čime se zvanično postaje član bračne zajednice i može taj dokument da se priloži. Ako sud zatraži mogu da se dovedu i svjedoci . Ne vidim što bi imalo nekog problema pošto ako je demokratskom društvu stalo do zaštite žena onda bi prihvatili tako nešto uvažavajući posebnost te vjerske skupine.
Post Reply