a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#351 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

the_stick wrote:malo istrazivanja po netu, pa nadjoh sljedece podatke...

u HR agrokor ima izmedju 25-30% udjela na trzistu, a mercator izmedj 5-10%...

http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/p ... veci-rast/

u SR je procjenjeno da agrokor i mercator zajednicki imaju oko 36% trzista...

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... rbiji.html

u BiH top 10 (koji ukljucuju konzum, mercator i dp) zajedno imaju 45%... nazalost, ne mogu pronaci tacne podatke o tome koliko ko ima udjela, ali zadnje sto sam cuo prije nekih godinu dana je da ova nova konzum grupacija ima cca. 20% udjena na trzistu...

http://www.capital.ba/istrazivanje-konz ... dio-za-20/

da se razumijemo, ja bih itekako volio da neko moze natjerati konzum da u Sarajevu proda pola svojih objekata... ali iz vase price i dalje ne vidim kako i uz koju argumentaciju? ok, tako uradjeno u HR i SR, gdje je ipak znacajno veci udio ovih firmi na ukupnom trzistu nego kod nas... kako je to tamo uradjeno? jel radjena analiza koncentracije u svakom gradu? svakoj opstini? pa je na osnovu toga receno da moraju prodati konkretnih 95 ili 21 objekat? ili su se morali rijesiti bilo kakvih objekata?

ovdje neko spominje rupe u zakonu... koja je to konkretno rupa u zakonu? tj. sta je to konkretno moglo da se uradi kod nas? da li je konkurencijsko vijece moglo donijeti odluku da konzum ima prevelik udio u opcini centar? u KS? pa na osnovu toga donijeti odluku da se u opcini ili kantonu mora smanjiti broj objekata? ako nije sve uradjeno po kako treba, zasto se konkurencija nije zalila? amko, bingo i ostali.. zasto nisu ulozili zalbu na rjesenje? nemojte mi samo reci kako oni ovdje nemaju politicku moc...

opet, meni prvom smetaju svi silni konzumi u gradu i rado bih da ih ne gledam... ali ako ne postoji realno zakonsko utemeljenje da se oni ogranice u jednom gradu, onda je ovo sve suplja prica.. ne moze neko donositi odluke zato sto ih ti i ja zelimo... ja sam laik i poznajem samo koncept 'nedozvoljena koncentracija je preko 40% udjela na trzistu'... moje razumijevanje na trzistu BiH... da li se to moze gledati po gradovima? opcinama? volio bih vidjeti konkretne argumente, a ne 'korupcija i zdravo'..

Svašta je ova državna institucija mogla da uradi, no iskoristili su namjerno postavljenu rupu u zakonu, ostavljenu tu za slučajeve kada treba nešto podmazati i dobili smo samo Konzum na svakom ćošku glavnom grada države.

Treći put ovdje postavljam odluku famoznu odluku "konkurencijskog vijeća" bantustana Bosna i Hercegovina.
Sarajevu, dana 10.6.2014. godine, je održana 92. sjednica Konkurencijskog vijeća BiH na kojoj je usvojeno:

Rješenje – smatra se dopuštenom koncentracija privrednog subjekta Agrokor d.d.,Trg Dražena Petrovića 3, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska, i privrednog subjekta Poslovni sistem Mercator d.d., Dunajska cesta 107, 1000 Ljubljana, Republika Slovenija, u smislu člana 18. stav (7) Zakona o konkurenciji.
http://bihkonk.gov.ba/saopcenje-za-medi ... ovine.html
Evo i famozne člana - rupe na koju se poziva gornja odluka

Ĉlan 18. (Rješenje o koncentraciji)
7) Ako Konkurencijsko vijeće u rokovima iz člana 41. ovog zakona ne donese rješenje o koncentraciji, smatra se da je
koncentracija dopuštena
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/zok-precisceni-bos.pdf
Također, ne uzima se samo udjel u ukupnom tržištu već i na njegovim dijelovima, inače bi bilo dovoljno da se trgovci podijele po gradovima ili regijama.
Član 5.
(Način utvrđivanja dominantnog položaja)
(1) Dominantni položaj privrednog subjekta u zavisnosti od datog slučaja može se utvrditi na cijelom tržištu Bosne i Hercegovine ili na njenom značajnijem dijelu.
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/odl-domin-pol-bos.pdf
StupskaBitanga

#352 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

sta je s amkom?
VjecitiStudent

#353 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

crno_sa_zlatnim wrote:Postoji pravilo recimo za apoteke da razmak mora biti najmanje 300 metara kako bi se dala dozvola za rad. Postoji li ikakav pravni osnov da se krene sa nivoa opštine kako bi se ograničio (smanjio) broj konzumovih prodavnica?
Nazalost, izgleda da je i Amko u fazi povlačenja, nece niko da radi, svi bi da prodaju stanove.
Osnov postoji
Član 27.
(Pokretanje postupka)
(1)
Konkurencijsko vijeće pokreće postupak, u smislu ovog zakona, po službenoj dužnosti ili na
osnovu zahtjeva stranke.
(2)
Konkurencijsko vijeće pokrenut će postupak po službenoj dužnosti ako postoji osnovana
sumnja da se značajno sprečava, ograničava i narušava tržišna konkurencija.
(3)
Zahtjev za pokretanje postupka pred Konkurencijskim vijećem, u skladu s odredbama ovog
zakona, može podnijeti:
a) svako pravno ili fizičko lice koje za to ima pravni ili ekonomski interes;
b) privredne komore, udruženja poslodavaca i preduzetnika;
c) udruženja potrošača;
d) organi izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.
http://bihkonk.gov.ba/datoteka/zok-precisceni-bos.pdf
dječak sa šibicama

#354 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by dječak sa šibicama »

A ko drzi Hose komerc???
StupskaBitanga

#355 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Na Vojnickom ce sada biti 4 konzuma u 100m i jedan Amko na Teheranskom trgu
Alipasino kod poste i elektroprivrede 3 Konzuma u 100 m i klasov supermarket
Alipasino C faza veliki Konzum i manji na setalistu a prekoputa njega amko a nize dole bingo supermarket
Alipasino kod Grawe veliki Konzum pored njega manji Amko i manji Megamarket nize dole kod Bosna sunce manji Konzum a pored njega Amko
Otoka Amko u TC Otoka
Kvadrant Konzum i Bingo jedan pored drugog, prekoputa Klas a nize dole prema Cengic Vili 2 Konzuma
Cengic Vila komplet Konzum na Cengic Vili 2 ima mali Klas
Buca potok Bingo i Interex
Boljakov potok Bingo i Konzum
Dobrinja 2 Binga 2 Amka i 5 Konzuma
Socijalno Hose i Konzum
Hrasno Amko i Robot
Malta Konzum, Amko, Klas
Pofalici Konzum Interex
Grbavica Bingo, Konzum, Amko, Klas
Marijin Dvor Bingo, Megamarket i 4 Konzuma
Centar Amko, Konzum, Klas
Ako ko sta gdje zna nek pise
rizibizi

#356 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by rizibizi »

the_stick wrote:ok.. do mene je.. kriv sam sto mi nije dovoljan argument 'korupcija i zdravo', 'ovo nigdje na svijetu nema', 'hrvatski lobi' itd... ok, nek' je konkurencijsko vijece ovdje apsolutni krivac sto je ovo dozvoljeno... a kako smo mi dosli do toga da nam strani centri imaju toliki udio na trzistu? organski rast (citaj, gradnju novih objekata) im niko ne moze zabraniti sve da imaju 90% udjela... jesu oni krivi sto mi kod njih kupujemo? jesu oni krivi sto mi nemamo svoje ljude sposobne da naprave objekte istog ili boljeg kvaliteta? jesu oni krivi sto mi vise volimo uvozno nego domace? ako icega u ovoj zemlji ima, ima vode... pa i to uvozimo... pa umjesto da taj uvoz ne kupujemo, kao da nas neko puskom tjera, mi pricamo o tome kako bi taj uvoz trebalo zabraniti... hajmo zabraniti ovo, hajmo ono... u regionu niko nikome ne zabranjuje uvoz... al' haj napuni konzum u zagrebu sarajevskim kiseljakom, pa vidi ko ce ga kupiti... sve pocinje od nas... ne upravlja vlast nama, nego mi njima... kakav narod, takva vlast...

al' dobro... do mene je jer odbijam svu krivicu prebacivati na vijeca, drzavu, klince, palce...
Bolan jesi li ti svjestan da sad Todoricu prahne zavrne pipu ne bi imao sta kupiti osim mozda klasovog hljeba, malo karikiram ali bi definitivno nastao kolaps. Ova drzava ima robne rezerve al' u curcu, ova drzava uvozi sve sto se moze uvesti i to sto uvozi uvozi Todoric sam od sebe pa prodaje Bingu, Hosetu, Amku i ostalima. Ova drzava nema poticaje, ustvari to su vise poticaji za predizbornu kampanju nego poticaji za poljuprivredu. Ova drzava i njeni politicati su dozvolili da se sjebe Zora, Milkos, UPI, Vega... i sve ostalo sto proizvodi prehrambene artikle, mlijeko i mesne preradjevine. Garant EU nece da uvozi Milkosove proizvode sto su visokog kvaliteta i u skladu sa svim svjetskim standardima. Najlakse je supljirati ne kupujete domace, sta je domace? Umjesto sto se vodi prica kupujmo domace treba se malo zapitati sto ne izvozimo domace, pa da se guzice sirom EU brisu Violetom, da svi zive duze od 100 godina jer piju prokisli Milkosov kefir i Bona sokove koje ne smijes okrenuti naopako jer je dno u boji soka. Sta ko ce kupiti sarajevski kiseljak, pa svaki hrvat isto kao i sto ce svaki srbin kupiti Ledo jer je to domace smrznuto povrce. Ako si bio na moru pogledaj malo po plazama smeca od zelenih flasa kiseljaka, u svakom granapu ima kiseljaka, ali je to hrvatski proizvod a ne nas "domaci". I Juicy sokovi su domaci proizvod, kupili Stanici od Todorica, domaci sok a sjediste firme u Splitu.
OldMayor

#357 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by OldMayor »

@rizibizi, sve sto se proizvodi kod nas je domaci proizvod i ulazi u nas GDP, a ne hrvatski.

Tako da, da Kiseljak je domaci proizvod, ako cemo da gledamo to sa ekonomske strane.

E sad to sto je vlasnik u Zagrebu, to je druga stvar.
OldMayor

#358 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by OldMayor »

dječak sa šibicama wrote:A ko drzi Hose komerc???
Hoše.

:D
the_stick

#359 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by the_stick »

Vjeciti student

hvala na ovim informacijama. sorry sto sam peglao - kao sto rekoh, nisam 100% upucen u materiju, i mislio sam da se gleda samo ucesce na nivou BiH. a puna mi kapa neargumentovanih napada na sve i svakog. ono sto mi ostaje malo nejasno, kad se vec koncentracija gleda i na lokalnom nivou, zasto se konkurenti nisu zalili na ovu odluku... konkretno u gradu Sarajevo, iako nemam nikakve statistike, odokativnom metodom se da zakljuciti da konzum sada ima sigurno preko 40% udjela na trzistu.

rizibizi

pretjerujes. po tvom, todoric ako prdne citav balkan ode u neku stvar. u drugim drzavama drzi puno veci monopol nego kod nas. sarajevski kiseljak je domaci proizvod jer se proizvodi u BiH - ima ga na more u ljetnom periodu, kao sto ima i dnevni avaz. ne bih bas ruku u vatru stavio da se prodaje po Zagrebu, kao sto se kod nas prodaju jana i jamnica. juicy nije domaci proizvod jer se proizvodi u HR. to sto je vlasnik iz BiH, nista ne mijenja. doduse, nesto se prica da stanici planiraju otvoriti proizvodnju sokova u BiH - ako se tada juicy bude ovdje proizvodio, onda ce biti domaci proizvod bez obzira na to gdje je sjediste firme.
rizibizi

#360 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by rizibizi »

Dobro ja pretjerujem a na prostoru bivse Jugoslavije koka ne snese jaje dok se Todoricu ne javi.Kiseljak je domaci proizvod isto kao sto je i mtel domaci operater.Kiseljak se najnormalnije prodaje u citavoj Hr kao i srpsko smrznuto povrce Ledo i kao i svi ostali proizvodi Agrokor grupacije.Ja pretjerujem a ti u ovoj drzavi nista,jebenu cackalicu ne mozes kupiti da ne ide uvoz EU ili Kina pa neka od zemalja iz komsiluka ex Yu ili u najboljem slucaju direktno Slovenija,Hrvatska,Srbija.Nemamo cak ni svoje uvoznike nego su to firme iz susjednih zemalja otvorile firmu ovdje pa uvoze sami od sebe.Ja i dalje tvrdim da poenta nije u kupujmo domace nego izvozimo domace,tako se razvija privreda i prave pare.Prema trenutnoj situaciji slusamo komsijsku muziku,jedemo hranu iz komsiluka,pijemo vodu iz komsiluka,pricamo na mobitele koje nam prodaju komsije samo sad je kasno da se bilo sta mjenja,vec smo ga popusili i mozemo samo da se lazemo kako smo mi zajebani i kako je nama super a ustvari smo ispali ko i u vicu.Nasa ekonomija zavisi od komsiluka htjeli mi to priznati ili ne,a vi recite da ja pretjerujem.Nama je bitno da se kotrlja a drugi ce kajmak da kupi.
kakavdanakneiskustvu

#361 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nešto kontam,gdje li smo kupovali prije mercatora.konzuma,binga,sjeća li se ko?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#362 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by sabina1 »

kakavdanakneiskustvu wrote:Nešto kontam,gdje li smo kupovali prije mercatora.konzuma,binga,sjeća li se ko?
U lihvarskim granapima koji su propali...
shin

#363 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by shin »

Hoše komerc, drvopromet, amko, kedaš, škafa... pogledaj samo imena.

Standardni problem bošnjačke privrede, davno gazda sebe prerastao, nedo bog unajmiti nekoga da ti kakvu kampanju uradi, ili dizajn. Sve gazda sam dizajnira i odlučuje.
StupskaBitanga

#364 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

kakavdanakneiskustvu wrote:Nešto kontam,gdje li smo kupovali prije mercatora.konzuma,binga,sjeća li se ko?
Kod nere piromana
StupskaBitanga

#365 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Kod nere piromana
rizibizi

#366 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by rizibizi »

dok Amko nije privatizovao tp Markete oni su imali najvise granapa po gradu plus ovi privatni pa gdje sta nafatas.Najjaci su mi bili ovi mali granapi po kosevskom,ciglanama i okolnim brdima koji su se u cijenu ugradjivali par maraka jer pazi treba to neko da donese i popenje na brdo isto da ide kamilom putevima svile.Bas mi nedostaje lokalnih granapskih fora kao sine nemam ti ja sitno moze bananica i dvije cunga lunga zvake od kad to nisam cuo :D
VjecitiStudent

#367 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

Vijest iz Tuzle: U nekadašnjem tuzlanskom Merkatoru, otkaz su dobile čistačice. Njihove poslove sada obavljaju prodavačice, nakon radnog vremena.
StupskaBitanga

#368 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Odakle izvor
VjecitiStudent

#369 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

Radnici
StupskaBitanga

#370 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Apsolutno me ne čudi i takav scenariji Konzumovog ophođenja prema radnicima sam i očekivao
Sada kada su i zadnji mercatori po Sarajevu prebaceni u Konzum a vidim i DP polako nestaje postaje užasno vidjeti ona crvena slova pa u neku ruku imam noćne more od njih jer mi bodu oči gdje god se okrenem
Na Alipašinom je toliki natpis da se sa Vojničkog vidi
bull21

#371 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by bull21 »

Grbavički DP zatvoren već 2 dana. Prođoh prije par sati vidim došao veliki kamion Konzum a ovi dole nešto čeprkaju po ostavi... inventura se radi, pretpostavljam. Ne bi me začudilo da ga zatvore... ipak imaju Konzum kod pijace
melac

#372 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by melac »

StupskaBitanga wrote:Dovode o tome sam ja pisao da rotiraju uposlenike iz oba Sarajeva
Upravo tako, rotiraju, tako u Lukavici rade Bosnjaci a na Alipasinom Srbi. I gdje je problem?
StupskaBitanga

#373 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

bull21 wrote:Grbavički DP zatvoren već 2 dana. Prođoh prije par sati vidim došao veliki kamion Konzum a ovi dole nešto čeprkaju po ostavi... inventura se radi, pretpostavljam. Ne bi me začudilo da ga zatvore... ipak imaju Konzum kod pijace
neće i da su jedan pored drugoj ostaju
melac wrote:
StupskaBitanga wrote:Dovode o tome sam ja pisao da rotiraju uposlenike iz oba Sarajeva
Upravo tako, rotiraju, tako u Lukavici rade Bosnjaci a na Alipasinom Srbi. I gdje je problem?
Ima jer su u pitanju dva entiteta sa drugačijim propisima i zakonima
melac

#374 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by melac »

VjecitiStudent wrote:Vijest iz Tuzle: U nekadašnjem tuzlanskom Merkatoru, otkaz su dobile čistačice. Njihove poslove sada obavljaju prodavačice, nakon radnog vremena.
To nemoze biti, jer Konzum nije preuzeo centre, a markete je i u merkatoru cistilo osobljevili iznajmljena firma.
melac

#375 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by melac »

StupskaBitanga wrote:[
Ima jer su u pitanju dva entiteta sa drugačijim propisima i zakonima[/quote]

I sad ovaj iz RSa ne smije da radi u Federaciji?
Post Reply