dustaban wrote:Chagalj,
prvo hvala ti sto si primio shegu.
Drugo... ja stvarno NE ZELIM da se bavim ovim pitanjima, pa ako hoces i cudima, koja ti navodis u Kur'anu... u kontekstu PRAKTIKUJUCEG ISLAMA !
I sto sam puta rekao, kad bi smo se bavili samo ovakvim MAKRO stvarima, mi bi smo lako nasli zajednicki jezik, svi vjernici i mi ateisti. Razlika bi samo bila u tome sto bi ste vi nastanak svemira vezivali za Boga i time sebi sve objasnili, a mi bi smo tu misteriju tretirali kao IZAZOV istrazivanja.
ALi pogledaj pobogu oko sebe. Sto je PRAKTIKUJUCA RELIGIJA ?!
Da li je to Institut koji se bavi izucavanjem skrivenih poruka u (navodno) bozjim knjigama, ili je to ipak instrument podjele i discipliniranja ljudi?!
I kakve pobogu ima veze Embriologija koja je, evo priznajem, opisana u Kur'anu, sa klanjem kurbana, klanjanjem, postom, hadzom...
Ponovicu opet, zanemarujete intelekt ljudi i to najvecih umova, pa jos skoncentrisanih na jednoj temi i to sve kroz vise stotina godina. Pa rezultat takve preokupacije mora biti fascinantan.
Ali evo sve da ni to nije tacno, vec da je Kur'an stvarno objavljen preko meleka (hm, pitam se ko li su samo bili ti meleci?!), dakle ipak POSREDNO, pa onda kad uzmemo u obzir i naknadne "amandmane"... mozemo si zaista veoma lako objasniti kako je doslo do ovoga u cemu jesmo. Ljudi su, cak i kad nisu neki genijalci, zacudjujuce spretni u "stimanju tendera"!
Pametnom dosta.
Drugo... ja stvarno NE ZELIM da se bavim ovim pitanjima, pa ako hoces i cudima, koja ti navodis u Kur'anu... u kontekstu PRAKTIKUJUCEG ISLAMA !
eh tu je tvoj problem, zato sto zazmiri pred dokazima jer im se nemozes suprostaviti
prvo sto se radi, jeste obradjivanje pitanja jeli Kur'an od Boga ili nije? kad se to svari ostalo sve drugo dolazi na svoje, a ako ides linijom da je to od ljudi, opnda suocavas se sa masa drugih problema kako su oni mogli znati takve informacije koja moderna nauka tek sad otkriva i mnogo toga jos.
ALi pogledaj pobogu oko sebe. Sto je PRAKTIKUJUCA RELIGIJA ?!
Da li je to Institut koji se bavi izucavanjem skrivenih poruka u (navodno) bozjim knjigama, ili je to ipak instrument podjele i discipliniranja ljudi?!
Muhammed je odgovorio sta je to vjera
"Vjera je savjet". Hadis
Prenosi Muslim u svom Sahihu od Temima ibn Evsa ed-Darija
a to sto se neko bavi izucavanje skrivenih i neskrivneh porujka iz Kurana jeste to radi dokazivanja bozanskog porijekla Kur'ana. eh akd se to dokaze onda se prihvataju ti savjeti iz Kurana jer je uputstvo kako da se zivi na ovom svijetu kako bi ti imao sretan zivot a ujedno i Bog bio sa tobom zadovoljan i zaradio Raj poslije smrti.
I kakve pobogu ima veze Embriologija koja je, evo priznajem, opisana u Kur'anu, sa klanjem kurbana, klanjanjem, postom, hadzom...
ima veze
evo kako
ako je embriologija u Kur'anu Bozanskog porijekla,kao sto tvrdi Keith more, to znaci da je Kur'an od Boga, a kad je Kur'an od Boga onda i propisi u Kuranu vezano za klanjem kurbana, klanjanjem, postom, hadzom su propisi dati od Boga za dobrobit ljudi
klanjem Kurbana hranjenjem sebe i svoju prodicu i dijeljenjem mesa za siromahe je dobrobit za svakoga, Boga ne interesuje ni krv ni meso, nego samo dobra djela koja dolaze do njega, a to je kad nahranis svoju proodicu i podijelis siromasima meso tad se dizu tvohja dobra djela Bogu.
sa klanjanjem se priblizavamo Bogu, duhovno, veza se uspostavlja, covjeka cini sretnim , ima tu i fizicke prednosti kao sto je pokreti klanjanja, dizanje gore dole, preguibanje, spustanje glave na pod samim tim se dotok krvi do mozga povecava i cini ga zdraviji i stiti koliko toliko od ostecenja. i mnoge druge koristi.
sto se tice Hadzdza to je simulacija, Sudnjeg dana, znas ono kad se priprema Hor za nastup pa treniraju prije nego izadju na binu, Hadzdz je dusevno uzvisnjenje, gdje vjera raste to megalomanskih razmjera, samom cinjenicom da si na svetim mjestima islama i dozivljavas to u stvarnosti to se nemoze opisati, to se mora dozivjeti, nek ti prica onaj ko je dozivio.
Ali evo sve da ni to nije tacno, vec da je Kur'an stvarno objavljen preko meleka (hm, pitam se ko li su samo bili ti meleci?!), dakle ipak POSREDNO, pa onda kad uzmemo u obzir i naknadne "amandmane"... mozemo si zaista veoma lako objasniti kako je doslo do ovoga u cemu jesmo. Ljudi su, cak i kad nisu neki genijalci, zacudjujuce spretni u "stimanju tendera"!
nemoguce je od ljudi da stimaju na hiljade i hiljade stvari, a sve tacno a nigdje greske nema, i to jos u 6 stoljecu, kad nisu imaju moderno tehnologiju , niti informacije koje mi imamo.