Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#351 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

bitanga_sa_otesa wrote::D

Image
:izet: :izet: :thumbup:
sema911s wrote:
citroen xm wrote:

:izet: :izet: :izet:
tipicnoo za ff bez dif
Tipično? :shock:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#352 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

evo jos jedan meni vrlo drag auto koji bi rado posjedovao.

Image
sema911s

#353 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

jahh citrass,., ovako ce ti svaki ff,., kada u krivinu udjes bez gasa i na poslijetku skontas da trebas desnu pedalu drzat zavarenu za pod ako ti se zivii
citroen xm

#354 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ajd uradi ovo sa bilo kojim drugim ff autom, pogotovo iz tog perioda. Da ovako preskočiš krivinu, nema šanse.
Pročitaj malo o Aktivi i g silama. :thumbup:
citroen xm

#355 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

bitanga_sa_otesa wrote:evo jos jedan meni vrlo drag auto koji bi rado posjedovao.

Image
E sad bih se zakleo da se isti model samo ne proširen prodavao na PIK-u prije nekog vremena. Isto crveni bio. Sad ga nema.
bitanga_sa_otesa

#356 Re: Automobilizam - All about

cisto sumnjam da ovakav auto postoji na nasim prostorima...bio je obicni 2 vrata ,nacuniran i upropasten..

ovakav abarth kosta od 50.000-75.000 ojra
citroen xm

#357 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Nisam mislio na Abarth već na taj obični. :thumbup: Mada uz malo plastike i dobrog ćunera mogao bi dobiti Abarth look. :-D
johntra

#358 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

Ih, kad sam ja stavio ovo auto iz snova... :D
AdnanSA

#359 Re: Automobilizam - All about

Post by AdnanSA »

citroen xm wrote:Ajd uradi ovo sa bilo kojim drugim ff autom, pogotovo iz tog perioda. Da ovako preskočiš krivinu, nema šanse.
Aktiva je auto koji drži rekord u švedskim testovima izbjegavanja irvasa na cesti. Prolazi ćunjeve sa 85 km/h dok najbolji Poršei mogu max 80 km/h ostala buranija od 65-75 km/h.
Još jedno auto koje je više nego stabilno i brže na testu od skoro svih je Opel Omega 2,2 iz 2002 godine sa fabričkim sport ovjesom. Ona ide čini mi se 77 km/h.
sema911s

#360 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Ajd uradi ovo sa bilo kojim drugim ff autom, pogotovo iz tog perioda. Da ovako preskočiš krivinu, nema šanse.

opet ti kazem nije preskocio krivinu vidis da je proklizao nosom, a h2 il ti ga activa znas i sam sta i kako radi,.
. drzi auto uvjek u ravni ne dozvoljava pretjrano naginjanje sto dovodi da sva 4 trocka uvjek budu na podlozi jel tako(i daje tu udobnost) ali gubis onaj osjecaj sta koji tocak radi jer tecnost nemoze da prenese vibracije,. dobra stvar za brzu voznju ali ne za one koji vole da voze,.

evo usporedba sa oprugama,

http://planetsoarer.com/circuitsoarers/350gif.gif

od 92-2002 bilo koje auto,., moze toyota soarer(slicno vjesanje samo uvjek radi), pulsar, nesto od honde sa crveno R ili si modeli,
citroen xm

#361 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Activa nije auto za one koji vole da voze? Joj Sema, joj.
sema911s

#362 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Activa nije auto za one koji vole da voze? Joj Sema, joj.

za mi je vise volim opruge,. nek se ljulja koliko hoce(a i to se da rijesit) ovaj c5 sto ima kolega ko da se vozis na oblaku, meni to ne godi,.
citroen xm

#363 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ne znam koji je sistem u tom C5 da li obični ili H3+ koji ima i sport mod. Tada se ne ljulja. Zato te pitam znaš li šta je Activa. Nije to obična Xantia. Trpi u krivini do 1.2 g, dok najbolji Ferariji, Poršei.... idu do max 0.9 g. E zato moj Sema radi u krivini kao na ovom klipu. Pokušaj to sa nekim drugim autom pošto reče da može svaki ff.
romeomoraprezivjeti

#364 Re: Automobilizam - All about

Post by romeomoraprezivjeti »

Ma citroen xantia activa je beton,fakat nevjerovatan auto.
sema911s

#365 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Ne znam koji je sistem u tom C5 da li obični ili H3+ koji ima i sport mod. Tada se ne ljulja. Zato te pitam znaš li šta je Activa. Nije to obična Xantia. Trpi u krivini do 1.2 g, dok najbolji Ferariji, Poršei.... idu do max 0.9 g. E zato moj Sema radi u krivini kao na ovom klipu. Pokušaj to sa nekim drugim autom pošto reče da može svaki ff.

c5 2014 sa hidraulikom znam da je levat dao za njega oko 67hiljada(sto se mene tice za te pare je mogao kupit auto),.,

znam dobro sta je activa i kako radi,. trpi u krivinama mnogo G jer taj sistem drzi tijelo auta ravnim ne dopusta da se tezina prebacuje na jedan tocak(osovinu) ne ravnomjerno,. ako je jedna strana opterecena tu stranu ukkrucuje i gravitacija i tezina vozila vuce "meksi" dio vjesanja i sve4 gume imaju max grip(samo sto ovo kontrolise kompjuter i proracunava koliko je pritiska potrebno na svakom tocku da karoserija ostane ravna i kontakt sa podlogom maksimalan) jel takoo

pogledaj opet video ili ne gledamo isti video jel ostave prednji tockovi trag kada povrate grip, sto zanci da se avtomobil krece prevelikom brzinom i prednje gume nemogu da ostvare rotaciju vozila jer nemaju dovoljnu kolicinu gripa(ill ti ga otpor je nadvladala brzina) pa kada onaj crni trag na asfaltu se ispise brzina se smanji grip poveca auto se rotira,.,
citroen xm

#366 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ja ti kažem, pokušaj sa nekim drugim autom ovako brzo savladati ovakvu krivinu pa ćemo pričati.

Što se tiče tog C5, on jeste H3+ ako je već hidrauličar, a takav 2.0 HDI sa najjačim paketom opreme košta 45000 KM. E ne znam šta je on platio 67000 KM i kakve to doplate na najjači paket koštaju 22000 KM. Sve u svemu kupio je odličan automobil.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#367 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Nissan na GTR koristi nesto slicno.
Amortizeri se namjestaju 100 puta u sec,uvijek je ista visina auta,uvijek je ista tezina rasporedjena na tockove,uvijek je isti grip na svim tockovima.
Rezultat znamo :D
bitanga_sa_otesa

#368 Re: Automobilizam - All about

vidis da moze i sa opelom :)

sema911s

#369 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Ja ti kažem, pokušaj sa nekim drugim autom ovako brzo savladati ovakvu krivinu pa ćemo pričati.

Što se tiče tog C5, on jeste H3+ ako je već hidrauličar, a takav 2.0 HDI sa najjačim paketom opreme košta 45000 KM. E ne znam šta je on platio 67000 KM i kakve to doplate na najjači paket koštaju 22000 KM. Sve u svemu kupio je odličan automobil.

okk cim budem u prilici,. pokusamm :D mada sam pri svome misljenjuu

a sad o c5(neki je najaci dizel, 18" gume, navigacija, klinci,.,, samo je smjesno kada iz tog auta sjedes u moju staru azdaju,.,koza kvalitetnija, drvo nekako ljepse, plastika nekako nije plasticna, polozaj sjedenja dosta bolji, i da probali ko je brzi(razliku u konjima neutralizovali vozeci tako sto odaberemo brzinu"ono sranje crouise control) i mogu dosta brze kroz svaku krivinu,., dal je do guma on je na 225(ili 235) dok ja na 235-255/18(mada tezina je njeghovoj strani) on se ne ljulja dok ja osjetim transfer tezine,

lijepo je gledat ta 3puta skuplja auta u retroviziru
citroen xm

#370 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Može, može :lol:
bitanga_sa_otesa

#371 Re: Automobilizam - All about

citroen xm wrote:Može, može :lol:
od opreme ima rezervnu karoseriju i podvezana muda :D
pink floydd

#372 Re: Automobilizam - All about

Post by pink floydd »

moze se to i u dvici samo treba biti luddd

a to sto pricate da pri 1.2 g neko mudo od suspenzije može držati auto ravnim u krivini.... jeste li ozbiljni ?
mali_milojica

#373 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Ja jesam,jesi li ti da ne moze?
Naveo sam ti primjer Nissan GTR.
Uvijek ista visina,uvijek ista tezina je oslonjena jednako na sve tockove,uvijek je isti grip na svim tockovima,amortizeri se namjestaju 100 puta u sekundi itd
sema911s

#374 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

mali_milojica wrote:Ja jesam,jesi li ti da ne moze?
Naveo sam ti primjer Nissan GTR.
Uvijek ista visina,uvijek ista tezina je oslonjena jednako na sve tockove,uvijek je isti grip na svim tockovima,amortizeri se namjestaju 100 puta u sekundi itd
gtr tu vrstu gripa ostvaruje pomocu ATESSA-sistema,. koji ne samo da kontrolise vjesnje vec i diferencijal,senzore pokreta. cuo si za torque vectoring,., e ATESSA ti to upravo radi,. jedan mozak koji upravlja svime,., ali ne koristi vjesanje ko prastari citroen vec nesto naprednije, sto dozvoljava mnogo brze promjene parametara i laksu komunikaciju izmedju komponeneti,

milojko nije strvar samo podesit amortizer, treba i snagu korigovat, upotrijebit kocnice tamo gdje je potrebno, otvorit dif ili ga zatvorit,., ima tu mnogo vise nauke
mali_milojica

#375 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

A ja mislio amortizer sam razmislja.
Pa naravno da ima sistem koji upravlja sa svim.
Post Reply