Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
grmalj123 wrote:assimilation, = the process whereby individuals or groups of differing ethnic heritage are absorbed into the dominant culture of a society. The process of assimilating involves taking on the traits of the dominant culture to such a degree that the assimilating group becomes socially indistinguishable from other members of the society.
Moze li sad definicija ovog 'ethnic heritage'? I po cemu bi kultura bilo koje europske drzave bila dominantna u odnosu na useljenika iz BiH? Mislim, kontam kako se ovo odnosi na Kineze i recimo Nigerijce ali ne kontam kako se odnosi na Bosance?
Pa valjda zato sto iamia misli da ne moze drugacije
Jbg, vidis da je jedini nacin na koji on shvata integraciju kroz Borgove. valjda kako ima sam problema sa kratkim spojevima, ne zna drugacije.
Ali neka zatucanosti, samo mi zao njegovih ukucana.
Meni je najgore kada dijasporci dodju na carsiju da nesto pojedu i pocnu slikavati hranu koju su narucili. Patak ih njihov, kao da su im gladne oci. Imam osjecaj da slike odmah pucaju na facebook da se pohvale raji kako su jeli cevape, burek...
@jefferson Sad nesto kontam, ja se nisam mogla asimilirat' u poslijeratnu BiH, podijeljenu, ogrezlu u nacionalizam, religijski fanatizam i primitivizam koji se slio u 'moju' carsiju. Govorim o sebi jer ne mogu u ime drugih ali meni licno sredina u kojoj sam sad daleko vise lici na onu u kojoj sam odrasla - u mojoj familiji ima i muslimana i katolika i pravoslavaca i zidova i zadrtih komunista i ateista tako da mi je mjesavina svega i svacega daleko normanija od homogene. Mislim da je puno BiH iseljenika iz vecih urbanih sredina u slicnoj situaciji iako sad multi-etnicnost i tolerancija i nisu bas popularni.
Nisam Bosnjak, godinu i po rata sam proveo u Sarajevu. Odlazio pa se vracao, sa porodicom. Ponovo napustio Sarajevo 2012, jer to nije to. Kako Sarajevo, tako i komplet BiH je samo obicno leglo nacionalizma u kome nijedan narod nece ni guzicom da mrdne da bi ista promjenio. Svima je super, a svi kukaju i jos s... na one koji su se snasli po bijelom svijetu.
Zviz wrote:Nisam okusio cevapa ima 5 godina. Bureka i pita isto. Punjenih paprika 4-5 godina. Sarme i pure, sta je to? Ima 20 godina, najmanje! Pa nekukam a i sto bi kad vise volim one francuske sireve i morsku hranu
Ma da,. vidi ti se u svakoj rijeci koliko si sretan .
Jos malo pa ces pocet pricati kako zivot nema smisla i jedino rjesenje je u cjevi lijepe puske,.
Nema tih cevapa sto mogu zamjeniti meso od hobotnice, ribe itd. Burek previse masan, pokraj njega je lazanja susta suprotnost po tom pitanju. Dobro pura je zdarava to bi dobro bilo malo cesce jesti. I punjen papike su dobre samo nisam odavno jeo to cu isto priznati. Sarma? To je meni na pogled uzas - izgleda gorko i kiselo a kiselo nevolim nikako.
Znam da se o ukusima ne raspravlja ali vidi se da nemaš nista bosansko u sebi... Gdje ćeš ov o izjaviti živ bio.
Keiko wrote:@jefferson Sad nesto kontam, ja se nisam mogla asimilirat' u poslijeratnu BiH, podijeljenu, ogrezlu u nacionalizam, religijski fanatizam i primitivizam koji se slio u 'moju' carsiju. Govorim o sebi jer ne mogu u ime drugih ali meni licno sredina u kojoj sam sad daleko vise lici na onu u kojoj sam odrasla - u mojoj familiji ima i muslimana i katolika i pravoslavaca i zidova i zadrtih komunista i ateista tako da mi je mjesavina svega i svacega daleko normanija od homogene. Mislim da je puno BiH iseljenika iz vecih urbanih sredina u slicnoj situaciji iako sad multi-etnicnost i tolerancija i nisu bas popularni.
godinama ne jedem sudzuk i suho meso,i kakve to veze ima sa "imanjem bosanskog u sebi" !? suzduk jedu mnoge nacije
Danas se jede hrana od J do S pola
ne mogu povezati neciju ishranu sa bosnastvom i nebosnastvom
Gdje piše sudzuk i suho meso ... Pise burek, ćevapi, sarma... Ako to ne povezes sa rodnom grudom onda stvarno imaš problema... Naravno ako nikada nisi živio u Bosni, ne možeš to ni znati... Ja lično mislim da je tako... Ali opet, o ukusima se ne raspravlja.
P.S. i ja volim pojesti dobru ribu, lignje ili hobotnicu nista protiv tog, ali mi fali travnički, sarajevski i banjalučki ćevap, burek, krompirusa, zeljanica i tikvenica ispod saca. (Mada mi i žena napravi pravo dobro).. Jebiga...
OptimusPrime wrote:
Gdje piše sudzuk i suho meso ... Pise burek, ćevapi, sarma... Ako to ne povezes sa rodnom grudom onda stvarno imaš problema... Naravno ako nikada nisi živio u Bosni, ne možeš to ni znati... Ja lično mislim da je tako... Ali opet, o ukusima se ne raspravlja.
P.S. i ja volim pojesti dobru ribu, lignje ili hobotnicu nista protiv tog, ali mi fali travnički, sarajevski i banjalučki ćevap, burek, krompirusa, zeljanica i tikvenica ispod saca. (Mada mi i žena napravi pravo dobro).. Jebiga...
jela sarmu kod poljaka,ista nasa sarma,eto dvije nacije podjelile hranu iz djetinjstva ali ako jedes sarmu vrlo cesto,sumnjam da ti naviru sjecanja svaki put kad ti zena skuha rucak ne povezuje se hrana sa rodnom grudom svakim mogucim obrokom
Malo o "asimilaciji", neki da ja i zena u sopingu, na kasi mali golobradi aussie,mi kupili sastojke zena hoce burek da pravi i da gledamo Bosna- Slonovi, mali pocinje konverazciju, nesto mi govori da jedno od vas dvoje gleda Game of the Thrones, kazem ja njemu wrong mate, onda on opet jeli to bolognese for dinner, kazem ja njemu wrong mate, kaze on mexican for dinner, a onda ja njemu kazem haveru tekma danas Dzeko i raja igraju protiv slonova a zena ce smotati burek, osta mali ko popisan, sine daj da platim nemas ti pojma kako se Snjakas asimilirao.
OptimusPrime wrote:
jela sarmu kod poljaka,ista nasa sarma,eto dvije nacije podjelile hranu iz djetinjstva ali ako jedes sarmu vrlo cesto,sumnjam da ti naviru sjecanja svaki put kad ti zena skuha rucak ne povezuje se hrana sa rodnom grudom svakim mogucim obrokom
Ne spremamo svaki put "naša" jela, daleko od tog... Ali ako kao Bosanac ili recimo Balkanac izjavis da ne voliš cevape ili pitu, u takvom tonu da blatis to a da hvalis sta ja znam tamo nešto onda fakat provociras ili ti život nije mio
Googlerica wrote:
Ne spremamo svaki put "naša" jela, daleko od tog... Ali ako kao Bosanac ili recimo Balkanac izjavis da ne voliš cevape ili pitu, u takvom tonu da blatis to a da hvalis sta ja znam tamo nešto onda fakat provociras ili ti život nije mio
kakvim tonom ili volis ili ne volis neka jela ,ne vidim uopste problem u tome
Googlerica wrote:
kakvim tonom ili volis ili ne volis neka jela ,ne vidim uopste problem u tome
Ne kontas ti mene, predugo si u dijaspori izgleda ...ja sam ipak nedavno iz Bosne dosaelio pa još imam te "osjecaje"
Rodjak prijatelja dosao iz BiH na par mjeseci i nakon par sedmica rekao 'vi imate jezik i hranu sto vas izvlaci da ste iz BiH ali u sustini vi koda nikada nista ni vidjeli ni culi za BiH'. Nije on nista negativno rekao nego samo mi koji smo dugo vani smo se toliko asimirali da nismo svjesni samih sebe ali oni sa strane to primjete.
Sve imigrantske grupe prolaze kroz to, najvaznije je ocuvati jezik (zato hodam po forumima) koliko god mozes a lako je za burek i sogane.
Nema pite dok je ne filujes sa fajita veggies ili teriyaki chiketinom
Ne razumijem zasto se ovi "asimilirani" uvrijede kada kazemo da nemaju nista bosansko u sebi ?
Ok, je.
Mi vas ne mrzimo.
(ali ni volimo bas.. )
I jos nesto.
Stvarno je smjesno cuti floskulu kao otisli su iz BiH jer je previse nacionalizma, previse seljaka,
bla,, bla, blaaaa.
Otisli ste zbog novca. Otisli ste tamo gdje mislite da mozete zaraditi vise para.!
Tacka.
Jack Be Nimble wrote:Rodjak prijatelja dosao iz BiH na par mjeseci i nakon par sedmica rekao 'vi imate jezik i hranu sto vas izvlaci da ste iz BiH ali u sustini vi koda nikada nista ni vidjeli ni culi za BiH'. Nije on nista negativno rekao nego samo mi koji smo dugo vani smo se toliko asimirali da nismo svjesni samih sebe ali oni sa strane to primjete.
grmalj123 wrote:Ne razumijem zasto se ovi "asimilirani" uvrijede kada kazemo da nemaju nista bosansko u sebi ?
Ok, je.
Mi vas ne mrzimo.
(ali ni volimo bas.. )
I jos nesto.
Stvarno je smjesno cuti floskulu kao otisli su iz BiH jer je previse nacionalizma, previse seljaka,
bla,, bla, blaaaa.
Otisli ste zbog novca. Otisli ste tamo gdje mislite da mozete zaraditi vise para.!
Tacka.
a zasto bih se uvrijedila ja se svakako ne osjacam iskljcuvo i eksluzivno BiH-om
niko,ko j eotisao iz BiH nije nikad reako da je nacionalizam jedini uzrocnik odlaska,vec jedan od razloga odlsaka iz BiH
a ti kao penzioner,bas se fino asimilaras u svoju staru domovinu da nemas nova,pitala bih te kako si se uklopio u staru sredinu
Ma ja se ne uvrijedim jer je to normala. Bilo bi cudno da se nisam asimilirao.
Sve imigranstke grupe prodju kroz to mozda brze i jace u USA nago u EU. Nemas se cega stidjeti.
Pa otisli (moja familija barem) zbog rata i kontali vraticemo se. Ostali zbog boljeg zivota ili kao sto ti kazes para. Tehnicki ne zivimo nista bolje nego sto smo zivjeli za vrijeme Juge.
_mufljuz_ wrote:jeste l' uspjeli doci do odgovora nakon 15 stranica
aha,autor teme ljubomoran na dijasporu,i javio se iz BiH otvorio temu da se medjusobno sukobe sadasnja dijaspora i poneki penzioner-povratnik u BiH , a koji pise protiv dijaspore
OptimusPrime wrote:
Znam da se o ukusima ne raspravlja ali vidi se da nemaš nista bosansko u sebi... Gdje ćeš ov o izjaviti živ bio.
Kako neko moze jesti burek, kao prvo to je 80% carbohydrate, nesto malo mesa te jako (uzasno) masno. Pustimo ukuse... mislim, da poneki hamburgeri iz McD imaju manje masnoce. Na cevape nisam navikao, u Danskoj ih mozes kupiti skoro u svakoj trgovini (smrznute) 500g za 8 svicarskih franaka (9 americkih dolara, 49 danskih kuna, 6,5 eura, 915 japanskih yenova i 12,70 konvetibilnih maraka). Ja sam naviko na jela koja se jednostvano u BiH ne praktikuju. Jedini fast food koji najcesce jedem je ona China Box - rezanci, pohovani rakovi i piletina i sweet sosa. Inace hamburgeri su dobri ali ako ja sam ih kod kuce napravim, jer ono u McD ili Kingu to je uzas koliko su skrti.
Keiko wrote:@jefferson Sad nesto kontam, ja se nisam mogla asimilirat' u poslijeratnu BiH, podijeljenu, ogrezlu u nacionalizam, religijski fanatizam i primitivizam koji se slio u 'moju' carsiju. Govorim o sebi jer ne mogu u ime drugih ali meni licno sredina u kojoj sam sad daleko vise lici na onu u kojoj sam odrasla - u mojoj familiji ima i muslimana i katolika i pravoslavaca i zidova i zadrtih komunista i ateista tako da mi je mjesavina svega i svacega daleko normanija od homogene. Mislim da je puno BiH iseljenika iz vecih urbanih sredina u slicnoj situaciji iako sad multi-etnicnost i tolerancija i nisu bas popularni.
To je sasvim normalno za normalne ljude, dobro i jednobojnih ima koji su normalni ali meni nema nista smjesnije kad neko kaze jao vidi Le Pen ono ovo... Pa nacionalizam na tim prostorima je apostol svim nacionalizmima bilo gdje. Ja mislim, da ga nema veceg nego na tom prostoru. Ja mogu sa svakom nacijom dok je super ljudi u pitanju. Ja nepodnosim priglupe ljude, nebitno no spol, godine, rasu, nacionalitet ili vjeru. Ja na pofino-poglupe ljude negledam dole, ne djelim ih po bolji koze, imenu, sta praktikuju jer su za neme jednako glupi. A ti isti glupani kroje kapu pametnima, umjesto, da bude obratno.