Alfons Kauders wrote:
bio sam i jedno i drugo... bankar jos nisam... ali ne kontam zasto se uvijek pretpostavlja da je bankarima i poslodavcima u interesu samo da oderu ljude? dobar poslodavac ce dobrog radnika nagraditi dobrom platom - zato jer mu je u interesu da ga zadrzi i dodatno motivise... dobrom bankaru je u interesu da ponudi sto nizu stopu i privuce sto vise klijenata...
sto se tice bankara, drzim se onog Sekspirovog: nikada ne pozajmljuj novac jer ce uvijek jedan biti nezadovoljan visokom a drugi niskom kamatom.
Sto se tice poslodavaca, pa ne stite ljudski kapital. nego ga hrndaju, a to cine zbog:
a) velike ponude i
b) niskog nivoa zastite.
pa molim te da mi objasnis na koji bi nacin poslodavac koji bi otvorio 100 radnih mjesta za SSS radnu snagu, sa platom od 800 maraka, "napravio problem" u orasju, trebinju ili kalesiji?
ne bi, ako su radnici zadovoljno + ako uplaćuje redovno poreze, doprinose i sl., to je zdrava firma. ja to i tvrdim.nemoj da krades moj teze.
niska plata jeste prednost za pojedine industrije u kojim je radna snaga velika stavka, npr. tekstil (kad smo vec kod bangladesa)... no plate kod nas i nisu bas niske, jer ima clanica EU s nizom prosjecnom platom... a druze moj kad budemo imali kvalifikovanu radnu snagu i uredjen sistem kao skandinavija, onda cemo imati i njihove plate, tj. nikad
Znas sta to znaci? da ne trebamo tvrditi da je niska nadnica prednost, nego traziti druge izlaze iz krize. Toga nema. A nema, jer je lakse pricati nego raditi.
a sto se tice privatnih helica (Hifa valjda?) i ostalih komunjarskih prozivki... zaboli mene druze neka stvar hoce li moj poslodavac derati kokain i guziti manekenke na jahti u monaku ako cu ja od njega imati dobru platu i uslove za rad... ako je to neki moralni princip ok, ali meni nije jasan... bill gates je milijarder koji bi sve nase tajkuncice mogao kupiti iz temelja, a da to i ne osjeti... nesto ne vidim da bi neko odbio posao u microsoftu radi toga
opet krades moje teze.
Pa u tome i jeste poenta. neka prvo poslodavac plati radnike (i ostale dobavljače) a sta ce onda raditi mene ne zanima. Naopako je sistem postavljen. Eto ti primjer majkrosofta i toga da bi radnici odmah kidnuli kada bi radili za 400 KM a Gejts vozio helić.