Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kao izdajicu svog naroda, svoje mahale, svog grada, svoje drzave, ukratko petokolonasa u toku agresije
78
64%
Ili nekako drugcije
44
36%

Total votes: 122

Kaligula I

#351 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

Nomo wrote:

zasto zatvarati oci pred istinom . zasto ne reci da da su srbi turci !!!!!!!! zasto zanemariti tu cinjenicu ? zasto ? cemu laz vise ? 500 godina nije malo . da srbi ne govore bosanski nikad ne bi razlikavao srbina od turcina ili kurda ili rumunskog cigana . nikad . ama bas nikad .
...ako misliš mene iznervirat tom vrstom kontre onda si promašio cijeli fudbal...u ovome tvome postu ne mogu složit sa konstatacijom da su srbi turci...da si rekao da su srbi djelimično turci onda bi to bila druga priča...osim toga smiješna ti je izjava da srbi govore bosanskim jezikom... i zar baš svi srbi podsjećaju na turke i rumunske cigane?...spucala te neka frustracija opasno pa si se malo i pogubio...ohladi glavu, dalje ćeš se čuti...
reis1

#352 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by reis1 »

jahtas wrote:Jedina poveznica Kusturice i Selimovica je u tome sto su i jedan i drugi ozenili Srpkinje. A kod Kusturice upravo je to bio triger koji je probudio njegovo takozvano "srpstvo" i "svetosavlje". Naravno vjera se moze promijeniti, cak i nacionalno osjecanje, medjutim DNK i krv i ne bas. Prema tome tu je stvar jasna. Moze Kusturica biti patrijarh svetosavaca, ali ce mu krv i dalje biti onakva kakva je bila prije zenidbe sa Srpkinjom. Selimovicevo "srpstvo" zapravo i ne postoji. Tu se stvar bazira na nekakvom pismu koje je navodno on napisao SANU u bolnickom krevetu pred samu smrt. Stvar je vjerovatno falsifikat, poznajuci Srbe.
:-)

A ako transfuzijom su mu ubrizgali srpsku krv, in da hospital, sta onda??? :D
A to da su Sarajlije opsjednuti Kusturicom, izdajice svojih naroda su poznati u svijetu. Sjetimo se samo Vidkuna Quislinga, norveskog politicara i suradnika s nacistima tokom Drugog svjetskog rata koji je postao u svijetu poznat i sinonim za izdaju. Kusturica je izdao svoj narod vise nego Quisling i naravno da ce se o njemu pisati. Osim toga, on je bio dijete komunisticke BiH u kojeg je BiH kao povlasteno komunisticko dijete jako puno ulozila novca, na kraju krajeva, platila mu je i skolvanje u Pragu, sto bas nije moglo dosta njih dobiti u to komunisticko doba. I kad ga je obrazovala i osposobila za zivot, onda ju je u najgorem trenutku agresije izdao.
Pa nije Emir izdao "komunisticku BiH", vec Alijinu i Shajinu "balijsku BiH". Potpuno ispravno... :thumbup:
Naravno da ce se o tome pisati, o kvislinzima se pise ne samo u Bosni, nego svugdje. Znaci Kusturica je klasicni iz kataloga izdajica. Kad je to uradio, kad je vidio sta je uradio i da je doveo cak i svoju profesiju u pitanje, onda je napisao scenario o nekakvom njegovom "srpstvu" koji je "nidje veze".
Ja mislim da Kusturica za sebe ne tvrdi da je Srbin, vec Hercegovac. Neki su vodjeka izgleda pomixali pravoslavlje sa srpstvom... :-)
Sarkazam

#353 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Sarkazam »

Zivio Kusta!
mO k3

#354 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by mO k3 »

Ne razumijem kako imate zivaca o doticnom da raspravljate??
Sarkazam

#355 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Sarkazam »

Image
Cenim lik i dela gospodina Emira.
hAZNADAR

#356 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

Ti si se jahtas bas natakario na zene Srpkinje :D - pomislio bi covjek da propagiras protiv mijesanih brakova. Ja licno znam mnoge koji su ozenili Srpkinje i obrnuto - i niko se od njih nije nipocemu zamjerio svom narodu. Tako da ti je to glup argument.

Nazivanje Kuste izdajicom takodjer ne pije vode. Sta je on izdao buduci da nikada nije bio Bosnjak, niti musliman, niti gradjanin ove drzave,...

On je samo jedan od srpskih kvaziinteletualaca u sluzbi fasizma,.. i porijeklo je najmanje bitno - covjek se dokazuje djelima a ne imenom i backgroundom.

Za nas je bitan najvise zbog toga sto je glavni igrac u srpskoj mitomaniji i dusevna hrana za bolesnike sto svrsavaju upravo na nase prozive da je izdajnik.
reis1

#357 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by reis1 »

A valjal mu sta zena? Jel cemu?

Pa da mu halalimo ako je rad toga skreno...
hAZNADAR

#358 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

jahtas wrote:

Ivo Andric ljubavnica Srpkinja, Mesa Selimovic supruga Srpkinja, Emir Kusturica supruga Srpkinja, cak i onaj Muharem Bazdulj koji je nedavno preselio u Srbiju i njemu je supruga Srpkinja.

Sta je njima svima zajednicko? Ljubavnice, supruge Sprkinje, nakon kraceg vremena preselili u Srbiju i onda krece postupak.

Inace pogledaj kad je Kusturica krenuo primjenjivati njegov scenario o "njegovom srpstvu" vidjeti ces da se poklapa za zenidbom i smrti njegovog oca, starog kadra centralnog koji je projahao sve i jedan budzet Sarajeva od drugog svjetskog. Inace Kusturica je imao vise koristi od love koju su i moji roditelji uplacivali na ovaj ili onaj nacin u bosansku budzetsku kasu, nego sto cu ja ikad imati i vecina nas.

Ja sam na zapadu sam sebi placao skolovanje, a Kusturici je to placala BiH po Pragu. Zamisli kome je to u komunizmu drzava placala da se ide skolovati u inostranstvo? Kusturici. Kusturica je bio povlasten u komunizmu, kao sto je danas i u korporativizmu, bez obzira sto glumi "Che Guevaru", pogotovo na stranim TV stanicama. Dok su omladinci i komunizmu da bi zaradili koji dinar isli kopati kanale, Kusturica je to radio na taj nacin sto je bio statista ili imao manje uloge u komunistickim klasicima za neogranicenim budzetom iz SRBIH, tipa Valter brani Sarajevo.

Osim toga, muze budzet genocidne, skoro kao Dodik i ne samo to, krao je kamenje sa austrougarske historijske tvrdjave kod Trebinja, sto znaci pored svega je i veliki stetocina.

A istini moramo pogledati u oci, bez obzira kakva je.
Naravno, istina je vrlo jasna sada meni,.... kada sam te malo bolje upoznao :D :D Ti si vrlo pametan momak i sa zdravim rezonima.
budza

#359 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by budza »

mozda gresim, ali sam stava da ovu medijsku promociju sam forsira i finasira licno nemanja.
neverovatno je da lik koji svakodnevno negira srebrenicu, sarajevo, focu, prijerdor, visegrad i druga bosnjacka stratista, svakodnevno izvire iz tzv bosnjackih/bosanskih medija... ako nije slobodna bosna, onda je kliks, a ako nisu ta dva, nadje se neko.
hAZNADAR

#360 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

budza wrote:mozda gresim, ali sam stava da ovu medijsku promociju sam forsira i finasira licno nemanja.
neverovatno je da lik koji svakodnevno negira srebrenicu, sarajevo, focu, prijerdor, visegrad i druga bosnjacka stratista, svakodnevno izvire iz tzv bosnjackih/bosanskih medija... ako nije slobodna bosna, onda je kliks, a ako nisu ta dva, nadje se neko.
Nije bitan on kao lik - koliko je bitan njegov udio u bolesnom mitu o nama koji je postao standard. Za nas itekako bitno i itekako nas se tice.
Ako je lik glavna inspiracija mnogima da nas mrze i maltene svetac u tom fasizmu - ne moze se ignorisati.

Slazem se da cesto pogresno diskutujemo o njemu fokusirajuci se na njegov lik i karakter umjesto na ono cega je dio.
bella_ciao

#361 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by bella_ciao »

Koja historija?

Svjetska il mahalska? :D
Pokajnik

#362 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Pokajnik »

jahtas wrote:Jedina poveznica Kusturice i Selimovica je u tome sto su i jedan i drugi ozenili Srpkinje. A kod Kusturice upravo je to bio triger koji je probudio njegovo takozvano "srpstvo" i "svetosavlje". Naravno vjera se moze promijeniti, cak i nacionalno osjecanje, medjutim DNK i krv i ne bas. Prema tome tu je stvar jasna. Moze Kusturica biti patrijarh svetosavaca, ali ce mu krv i dalje biti onakva kakva je bila prije zenidbe sa Srpkinjom. Selimovicevo "srpstvo" zapravo i ne postoji. Tu se stvar bazira na nekakvom pismu koje je navodno on napisao SANU u bolnickom krevetu pred samu smrt. Stvar je vjerovatno falsifikat, poznajuci Srbe.

A to da su Sarajlije opsjednuti Kusturicom, izdajice svojih naroda su poznati u svijetu. Sjetimo se samo Vidkuna Quislinga, norveskog politicara i suradnika s nacistima tokom Drugog svjetskog rata koji je postao u svijetu poznat i sinonim za izdaju. Kusturica je izdao svoj narod vise nego Quisling i naravno da ce se o njemu pisati. Osim toga, on je bio dijete komunisticke BiH u kojeg je BiH kao povlasteno komunisticko dijete jako puno ulozila novca, na kraju krajeva, platila mu je i skolvanje u Pragu, sto bas nije moglo dosta njih dobiti u to komunisticko doba. I kad ga je obrazovala i osposobila za zivot, onda ju je u najgorem trenutku agresije izdao.

Naravno da ce se o tome pisati, o kvislinzima se pise ne samo u Bosni, nego svugdje. Znaci Kusturica je klasicni iz kataloga izdajica. Kad je to uradio, kad je vidio sta je uradio i da je doveo cak i svoju profesiju u pitanje, onda je napisao scenario o nekakvom njegovom "srpstvu" koji je "nidje veze".
Pa vidi lipi,Kusturica je porijeklom kao i većina Srba u BiH iz istočne Hercegovine ili zapadne Crne Gore. I na fotografiji gore se vidi da on više liči na Srbina nego na Bošnjaka pa mu je vjerovatno i DNK makar djelimično "srpski".
Kaligula I

#363 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

jahtas wrote:

Zaista nemam zelju toliko raspravljati o doticnoj "attention whore", jer govorimo o tipu koji usljed nedostatka kvalitetnih filmova, sto znaci otkako je prestao raditi filmove po Sidranovim secnarijima, nije vrijedan spomena, paznju privlaci iskljucivo necim drugim i tu nije nista drugciji od klasicne "attention whore". Jedino sto nema silikonske sise i sto ne nosi visoke stikle.

Kusturicino "srpstvo", a on se izjasnjava tako, slusao sam ga ja tipa "mi Srbi" je najobicniji los scenario koji je napisao nakon sto ga je zena Srpkinja navela da Srbuje i da izdaje Bosnu. Kasnije kad je shvatio da postaje Quisling, da ne bi se to odrazilo na njegov image i u svijetu jer bi mu "titula" izdajice, kolaboratora sa agresorom unistila i filmsku karijeru, pise scenario i "snima film" o nekakvom svom "srpstvu i svetosavlju", a usput se krije iza fraza boljsevickih, on koji bio povlasten i u komunizmu, ali i danas u korporativnom kapitalizmu. Pa i na europskoj sceni, ne gura ga kakav boljsevik, nego milijarder i pobornik korporativnog kapitalizma kojem se uvukao u dupe i iz njega ne izlazi.

Nema sumnje da je u proslosti bilo Vlaha iz Bosne koji su prihvatili Islam tokom Osmanlijskog Carstva, takvih ljudi je bilo u proslosti, naravno malen broj, ali ih je bilo i to se mora priznati.

Medjutim Kusturice nisu jedni od tih. Kusturica je izdao Bosnu zato sto mu je zena Srpkinja i to izdao je i napisao los scenario o njegovom "srpstvu" nakon sto mu je otac Murat umro. A onda kad je pojeo govno, jedino sto mu je preostalo je da kaze, daj jos.

Isto tako i to nije zelio Alijinu Bosnu? Nije on izdao Alijinu Bosnu, Bosna nije nikad ni bila Alijina, na kraju krajeva Alija je potomak srbijanskih imigranata, nego je izdao Bosnu, Tvrtkovu, Kotromanicevu, moju, tvoju. A kad ti se nesto ne svidja u rodnoj drzavi, onda je ne izdajes agresorima koji je unistavaju na sve moguce nacine, nego nastojis to politickim sredstvima promijeniti. Ako mislis da ne mozes, onda snimas filmove i ne petljas se u nesto o cemu pojma nemas, a to je u Kusturicinom, kao i u Abdicevom slucaju politika.

Nisam se ni ja slagao sa Alijom u 90% stvari, pa nisam izdao Bosnu i Alija ne moze biti tu Kusturici nikakvo opravdanje. Jedno je sigurno, da je Kusturica ozenio Bosnjakinju ili Hrvaticu, on sigurno ne bi pisao scenario o "svom srpstvu i svetosavlju", kao sto ni Andric i Selimovic iz istog razloga ne bi zivjeli u Beogradu i ne bi danas bili svojatani da su "Srbi".

Kusturica jeste dobar snimatelj iskljucivo scenarija Abdulaha Sidrana, medjutim kao sto je i Abdic bio dobar socijalisticki privrednik, tako je i Kusturica iskljucivo dobar snimatelj scenarija Abudlaha Sidrana, samo i jedan i drugi su izdajnici i vrlo losi politicari. Najpametnije im je bilo da se nikad nisu ukljucili ni u kakvu politiku. Jer tamo im nije mjesto. Kako vidimo dozvijeli su katastrofu, postali su sinonim za izdaju, ne Alije, nego svoje zemlje, svoje rodne zemlje i svojeg rodnog grada i ne samo to, nisu oni izdali Aliju, oni su izdali obican narod.

I tu postoji jos jedna podudarnost izmedju Abdica i Kusturica. Kako je Abdic jedno veliko izdajnicko nistavilo bez Velike Kladuse, a posebno bez Agrokmerca, tako je i Kusturica jedno veliko izdajnicko nistavilo bez Sarajeva. Ne mozes nadrealiste snimiti izvan Sarajeva i napraviti istu stvar kao prije. Isto tako, ne moze Kusturica snimiti film dobar, a da mu Abdulah ne napise scenario i da taj scenario nema korijene iz zivota u Sarajevu.

Kusturica bez Sarajeva je nistavilo i sasvim sigurno nikad vise nece napraviti filmove ni blizu filmova koje je pravio lovom poreznih obveznika onih koje je izdao i na kojima se i proslavio, postao poznat i bogat. Ali bez te love, danas bi Kusturica bio jedan od mnogih na birou rada negdje u Sarajevu i ne bi mu padalo na pamet da izmislja "srpstvo". Zapravo bez te love ne bi ni Praga nikad vidio, a kamoli se tamo skolovao, bez te love ne bi mu ni sadasnja supruga koja ga je i uvalila u govna u kojima jeste, mu ne bi ni bila supruga.
...slušaj bolan, na ovu temu sam se uključio ne zbog Kuste, ne zbog srpstva, ne zbog pravoslavlja, ne zbog Kustinog čukundjeda, ne zbog bošnjaštva, ne zbog islama nego, prije svega, zbog etiketiranja i zbog prozivanja za IZDAJU... pa ko smo mi Bosanci, svih boja i dezena, da uzmemo sebi za pravo da morališemo i prozivamo bilo koga, za bilo kakvu izdaju, mi kojima su džepovi puni 'oraha' i čija se zveka čuje sve do neba?...ako ni jedna zemlja na svijetu, a ono Bosna sigurno, je puna raznoraznih izdaja od svog osnutka, pa evo do današnjih dana...izdaja je ugravirana u naše gene...ona je jedna od potki naših karaktera...ona teče našim venama...nje je bilo i bit će...samo je pitanje vremena, mjesta i načina kad će se opet materijalizirati...

...a da je Kusta mogao bolje, mogao je, da nije htjeo, nije...zašto?...pravi odgovor ne zna niko osim njega samoga...da li je ga izrekao ni to ne znam?...ali ja mislim da je u pitanju inat...on se kao zaljubljenik u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo nije mogao pokoriti onima koji su mu to rušili...kad je shvatio da to isto čine i oni za koje se opredijelio već je bilo kasno...bio je uhvaćen u zamku...iz njega je dalje djelovala bosanska tvrdoglavost, jer ni dalje nije htjeo da se pokloni onome ko mu je rusio njegove snove...i eto vidimo rezultat...u svakom slučaju ni prvi ni posljednji...on je samo jedan od nas, a kojih nas bog zna...
breuer

#364 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by breuer »

Kaligula I wrote:...slušaj bolan, na ovu temu sam se uključio ne zbog Kuste, ne zbog srpstva, ne zbog pravoslavlja, ne zbog Kustinog čukundjeda, ne zbog bošnjaštva, ne zbog islama nego, prije svega, zbog etiketiranja i zbog prozivanja za IZDAJU... pa ko smo mi Bosanci, svih boja i dezena, da uzmemo sebi za pravo da morališemo i prozivamo bilo koga, za bilo kakvu izdaju, mi kojima su džepovi puni 'oraha' i čija se zveka čuje sve do neba?...ako ni jedna zemlja na svijetu, a ono Bosna sigurno, je puna raznoraznih izdaja od svog osnutka, pa evo do današnjih dana...izdaja je ugravirana u naše gene...ona je jedna od potki naših karaktera...ona teče našim venama...nje je bilo i bit će...samo je pitanje vremena, mjesta i načina kad će se opet materijalizirati...

...a da je Kusta mogao bolje, mogao je, da nije htjeo, nije...zašto?...pravi odgovor ne zna niko osim njega samoga...da li je ga izrekao ni to ne znam?...ali ja mislim da je u pitanju inat...on se kao zaljubljenik u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo nije mogao pokoriti onima koji su mu to rušili...kad je shvatio da to isto čine i oni za koje se opredijelio već je bilo kasno...bio je uhvaćen u zamku...iz njega je dalje djelovala bosanska tvrdoglavost, jer ni dalje nije htjeo da se pokloni onome ko mu je rusio njegove snove...i eto vidimo rezultat...u svakom slučaju ni prvi ni posljednji...on je samo jedan od nas, a kojih nas bog zna...
:thumbup:
Kaligula I

#365 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

hAZNADAR wrote:Ti si se jahtas bas natakario na zene Srpkinje :D .
...zašto se buniš, da nije i tvoja?... :D...čuvaj se umjetničkih sudbina...zna jahtas šta čapri... :razz:
Nomo

#366 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Pokajnik wrote:

Pa vidi lipi,Kusturica je porijeklom kao i većina Srba u BiH iz istočne Hercegovine ili zapadne Crne Gore. I na fotografiji gore se vidi da on više liči na Srbina nego na Bošnjaka pa mu je vjerovatno i DNK makar djelimično "srpski".

ova ne samo da lici na srpkinju nego je DNK i ribonukleinska kiselina cisti original

http://i.ytimg.com/vi/SsMctZpY3FA/0.jpg
Nomo

#367 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Pokajnik wrote:

ovome je takodje DNK srpski mada se fura na ( ni krive ni duzne ) hrvate

http://static.politika.co.rs/uploads/ru ... vlajki.jpg
Kaligula I

#368 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

jahtas wrote:
Ma da, ti si zlato koji je ovu temu prije neki dan i digao iz mrtvih jer je otvorena u martu ove godine, pa je spala nekoliko stranica iza, pa si je upravo ti licno digao svojim komentarom.

Kusturica je prije svega "attention whore", nakon toga zivot mu pocinje sa Sarajevom, umrijeti ce pateci za Sarajevom u nekoj vukojebini sam, pijan kao guzica, bez igdje ikoga, i zadnje sto ce mu biti na pameti je upravo to Sarajevo. Isto kao i Neletu Karajlicu. Nema jednog intervjua, jednog javnog razgovara gdje njima dvojici Sarajevo nije u ustima, bilo to Bosna, Klix ili neka strana TV stanica. Oni su "eksperti" za Sarajevo, a u posljednjih dvadeset godina su jedino to Sarajevo mogli promatrati kad su se krisom vozikali po njemu u vozilima sa zatamnjenim staklima. Karajlic cak napisao knjigu o Sarajevu, a nije 20 godina osjetio smoga sarajevskog, ali to ga ne sprijecava da bude "ekspert" za danasnje Sarajevo kao da je svo vrijeme lokao po sarajevskim, a ne beogradskim birtijama. Oni vise pate za tim Sarajevom nego 99% stanovnika Bosne koji danas nisu u Bosni za svojim rodnim gradovima i zato over and over again samo o Sarajevu. Jer ih to priblizava Sarajevu, pa i kad su u sukobu s njim. Pros'o voz za njih, pojavili se neki novi klinci.

Samo koji je tvoj motiv da dizes bajatu temu odradjenu prije nekoliko mjeseci?
...svi koji su negdje otišli pate, ali ne samo za svojim zavičajem nego, prije svega, za svojom mladošću i lijepim životom...stoji da Nele i Kusta pate za Sarajevom, ali još i više za mladenaćkim poletom i udobnim i ugodnim životom...
Pokajnik

#369 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Pokajnik »

Nomo wrote:
Pokajnik wrote:

Bivši potpredsednik Republike Srpske,wikipedia : "rođen u staroj dubrovačkoj porodici".On je za tebe iz Gluhe Bukovice izmislio civilizaciju.
Nomo

#370 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Kaligula I wrote:
jahtas wrote:

Zaista nemam zelju toliko raspravljati o doticnoj "attention whore", jer govorimo o tipu koji usljed nedostatka kvalitetnih filmova, sto znaci otkako je prestao raditi filmove po Sidranovim secnarijima, nije vrijedan spomena, paznju privlaci iskljucivo necim drugim i tu nije nista drugciji od klasicne "attention whore". Jedino sto nema silikonske sise i sto ne nosi visoke stikle.

Kusturicino "srpstvo", a on se izjasnjava tako, slusao sam ga ja tipa "mi Srbi" je najobicniji los scenario koji je napisao nakon sto ga je zena Srpkinja navela da Srbuje i da izdaje Bosnu. Kasnije kad je shvatio da postaje Quisling, da ne bi se to odrazilo na njegov image i u svijetu jer bi mu "titula" izdajice, kolaboratora sa agresorom unistila i filmsku karijeru, pise scenario i "snima film" o nekakvom svom "srpstvu i svetosavlju", a usput se krije iza fraza boljsevickih, on koji bio povlasten i u komunizmu, ali i danas u korporativnom kapitalizmu. Pa i na europskoj sceni, ne gura ga kakav boljsevik, nego milijarder i pobornik korporativnog kapitalizma kojem se uvukao u dupe i iz njega ne izlazi.

Nema sumnje da je u proslosti bilo Vlaha iz Bosne koji su prihvatili Islam tokom Osmanlijskog Carstva, takvih ljudi je bilo u proslosti, naravno malen broj, ali ih je bilo i to se mora priznati.

Medjutim Kusturice nisu jedni od tih. Kusturica je izdao Bosnu zato sto mu je zena Srpkinja i to izdao je i napisao los scenario o njegovom "srpstvu" nakon sto mu je otac Murat umro. A onda kad je pojeo govno, jedino sto mu je preostalo je da kaze, daj jos.

Isto tako i to nije zelio Alijinu Bosnu? Nije on izdao Alijinu Bosnu, Bosna nije nikad ni bila Alijina, na kraju krajeva Alija je potomak srbijanskih imigranata, nego je izdao Bosnu, Tvrtkovu, Kotromanicevu, moju, tvoju. A kad ti se nesto ne svidja u rodnoj drzavi, onda je ne izdajes agresorima koji je unistavaju na sve moguce nacine, nego nastojis to politickim sredstvima promijeniti. Ako mislis da ne mozes, onda snimas filmove i ne petljas se u nesto o cemu pojma nemas, a to je u Kusturicinom, kao i u Abdicevom slucaju politika.

Nisam se ni ja slagao sa Alijom u 90% stvari, pa nisam izdao Bosnu i Alija ne moze biti tu Kusturici nikakvo opravdanje. Jedno je sigurno, da je Kusturica ozenio Bosnjakinju ili Hrvaticu, on sigurno ne bi pisao scenario o "svom srpstvu i svetosavlju", kao sto ni Andric i Selimovic iz istog razloga ne bi zivjeli u Beogradu i ne bi danas bili svojatani da su "Srbi".

Kusturica jeste dobar snimatelj iskljucivo scenarija Abdulaha Sidrana, medjutim kao sto je i Abdic bio dobar socijalisticki privrednik, tako je i Kusturica iskljucivo dobar snimatelj scenarija Abudlaha Sidrana, samo i jedan i drugi su izdajnici i vrlo losi politicari. Najpametnije im je bilo da se nikad nisu ukljucili ni u kakvu politiku. Jer tamo im nije mjesto. Kako vidimo dozvijeli su katastrofu, postali su sinonim za izdaju, ne Alije, nego svoje zemlje, svoje rodne zemlje i svojeg rodnog grada i ne samo to, nisu oni izdali Aliju, oni su izdali obican narod.

I tu postoji jos jedna podudarnost izmedju Abdica i Kusturica. Kako je Abdic jedno veliko izdajnicko nistavilo bez Velike Kladuse, a posebno bez Agrokmerca, tako je i Kusturica jedno veliko izdajnicko nistavilo bez Sarajeva. Ne mozes nadrealiste snimiti izvan Sarajeva i napraviti istu stvar kao prije. Isto tako, ne moze Kusturica snimiti film dobar, a da mu Abdulah ne napise scenario i da taj scenario nema korijene iz zivota u Sarajevu.

Kusturica bez Sarajeva je nistavilo i sasvim sigurno nikad vise nece napraviti filmove ni blizu filmova koje je pravio lovom poreznih obveznika onih koje je izdao i na kojima se i proslavio, postao poznat i bogat. Ali bez te love, danas bi Kusturica bio jedan od mnogih na birou rada negdje u Sarajevu i ne bi mu padalo na pamet da izmislja "srpstvo". Zapravo bez te love ne bi ni Praga nikad vidio, a kamoli se tamo skolovao, bez te love ne bi mu ni sadasnja supruga koja ga je i uvalila u govna u kojima jeste, mu ne bi ni bila supruga.
...slušaj bolan, na ovu temu sam se uključio ne zbog Kuste, ne zbog srpstva, ne zbog pravoslavlja, ne zbog Kustinog čukundjeda, ne zbog bošnjaštva, ne zbog islama nego, prije svega, zbog etiketiranja i zbog prozivanja za IZDAJU... pa ko smo mi Bosanci, svih boja i dezena, da uzmemo sebi za pravo da morališemo i prozivamo bilo koga, za bilo kakvu izdaju, mi kojima su džepovi puni 'oraha' i čija se zveka čuje sve do neba?...ako ni jedna zemlja na svijetu, a ono Bosna sigurno, je puna raznoraznih izdaja od svog osnutka, pa evo do današnjih dana...izdaja je ugravirana u naše gene...ona je jedna od potki naših karaktera...ona teče našim venama...nje je bilo i bit će...samo je pitanje vremena, mjesta i načina kad će se opet materijalizirati...

...a da je Kusta mogao bolje, mogao je, da nije htjeo, nije...zašto?...pravi odgovor ne zna niko osim njega samoga...da li je ga izrekao ni to ne znam?..
.ali ja mislim da je u pitanju inat...on se kao zaljubljenik u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo nije mogao pokoriti onima koji su mu to rušili.
..kad je shvatio da to isto čine i oni za koje se opredijelio već je bilo kasno...bio je uhvaćen u zamku...iz njega je dalje djelovala bosanska tvrdoglavost, jer ni dalje nije htjeo da se pokloni onome ko mu je rusio njegove snove...i eto vidimo rezultat...u svakom slučaju ni prvi ni posljednji...on je samo jedan od nas, a kojih nas bog zna...
bas mu je mujo suljo fata i ostala raja srusila jugoslaviju
ps a ko je meni srusio jugoslaviju ? to je i moja zemlja bila , ne samo njegova . moja je familija vise prolila krvi za jugoslaviju nego sto je kusturicina vode popila . pa ne negiram genocid , ne pljujem po patnji i golgoti bosanskog covjeka, ne pjevam pjesme radovanu karadjicu i ne pijem rakiju sa beckovicem milosevicem i ostalim krvnicima koji nose krv sreberenice sarajeva prijedora foce ....visegrada na rukama
Kaligula I

#371 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

Nomo wrote:

...mora da si mu ti obradio DNK kad si tako siguran... :D
TheWatcher

#372 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by TheWatcher »

Havatar wrote:
stakasa wrote:
Yug wrote: Ipak pratis mjegov rad :)..Nije ni meni cudno da takvi kao Ti i danas ozivljavaju likove iz Andricevih romana,one iste sto se sakrivaju u mracnim mahalama uvjek spremni da pljuju,bace kamenicu,napadnu hinjski u gomili,puni mrznje prema svemu sto napreduje,sto se mjenja ,sto ne odgovara njihovim uskogrudnim i umisljenim interesima.
Nista bez Andrica :D
Dio vsakog zločina koji su počinili velikosrpski nacionalisti a kao što vidimo proizvodi i nove.
ekrem jevric zna sta je pisao ivo andric :lol: :lol: havatar nije to basna ruzno pace :lol: :lol:
Kaligula I

#373 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Kaligula I »

Nomo wrote:

bas mu je mujo suljo fata i ostala raja srusila jugoslaviju
ps a ko je meni srusio jugoslaviju ? to je i moja zemlja bila , ne samo njegova . moja je familija vise prolila krvi za jugoslaviju nego sto je kusturicina vode popila . pa ne negiram genocid , ne pljujem po patnji i golgoti bosanskog covjeka, ne pjevam pjesme radovanu karadjicu i ne pijem rakiju sa beckovicem milosevicem i ostalim krvnicima koji nose krv sreberenice sarajeva prijedora foce ....visegrada na rukama
...da, ali ti si ti, a on je on...ne možemo svi reagirati isto ni u sličnim, a kamoli u različitim situacijama...
Last edited by Kaligula I on 07/11/2014 00:43, edited 1 time in total.
Nomo

#374 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Kaligula I wrote:
jahtas wrote:
Ma da, ti si zlato koji je ovu temu prije neki dan i digao iz mrtvih jer je otvorena u martu ove godine, pa je spala nekoliko stranica iza, pa si je upravo ti licno digao svojim komentarom.

Kusturica je prije svega "attention whore", nakon toga zivot mu pocinje sa Sarajevom, umrijeti ce pateci za Sarajevom u nekoj vukojebini sam, pijan kao guzica, bez igdje ikoga, i zadnje sto ce mu biti na pameti je upravo to Sarajevo. Isto kao i Neletu Karajlicu. Nema jednog intervjua, jednog javnog razgovara gdje njima dvojici Sarajevo nije u ustima, bilo to Bosna, Klix ili neka strana TV stanica. Oni su "eksperti" za Sarajevo, a u posljednjih dvadeset godina su jedino to Sarajevo mogli promatrati kad su se krisom vozikali po njemu u vozilima sa zatamnjenim staklima. Karajlic cak napisao knjigu o Sarajevu, a nije 20 godina osjetio smoga sarajevskog, ali to ga ne sprijecava da bude "ekspert" za danasnje Sarajevo kao da je svo vrijeme lokao po sarajevskim, a ne beogradskim birtijama. Oni vise pate za tim Sarajevom nego 99% stanovnika Bosne koji danas nisu u Bosni za svojim rodnim gradovima i zato over and over again samo o Sarajevu. Jer ih to priblizava Sarajevu, pa i kad su u sukobu s njim. Pros'o voz za njih, pojavili se neki novi klinci.

Samo koji je tvoj motiv da dizes bajatu temu odradjenu prije nekoliko mjeseci?
...svi koji su negdje otišli pate, ali ne samo za svojim zavičajem nego, prije svega, za svojom mladošću i lijepim životom...stoji da
Nele i Kusta pate za
Sarajevom, ali još i više za mladenaćkim poletom
i udobnim i ugodnim životom.
..
i od silne patnje otisli u cetnike :-) sto ti je inat
Nomo

#375 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Nomo »

Kaligula I wrote:
Nomo wrote:

...mora da si mu ti obradio DNK kad si tako siguran... :D
to je dodik odradio nije moj qurac ratni zlocinac :-D
Post Reply