goodbar wrote:Tema je,kako mladi bosnjaci zanemaruju bosnjastvo i Bosnu.Ako cemo istinu,Bosnjaci nikada nisu bili "politicki" narod.Nisu nikada bili ni nacionalno "osvjesteni",uvijek su bili "ni tamo ni 'vamo",rastrzani izmedju Srba i Hrvata,jos od srednjeg vijeka,svoj indentitet su nalazili u vjeri,kao muslimani,a tek od 1972.god,kao Muslimani,sto ih nije nacionalno osvjestilo.Historijsko pamcenje na bosnjastvo je bilo potpuno izblijedilo.Pred rat,na popisu iz 1991.god,najvise Meslimana(Bosnjaka)se izjasnilo kao Jugosloveni.I to ih je kostalo.Da su se izjasnili kao Muslimani(kasnije Bosnjaci),BiH bi bila bosnjacka preko 50.posto.U SFRJ su bili,mozda jedini,sa Makedoncima vjerovatno,koji su bili iskreno za bratstvo i jedinstvo,jedini koji nisu vjerovali da ce biti rata.Dok su se drugi naoruzavali ispremali za "bratoubilacki"rat,Muslimani(Bosnjaci)su i dalje pjevali"Druze Tito mi ti se kunemo"...Jedini,u ex YU, koji nisu znali da je Berlinski zid srusen i da to ne odgovara nekome.Imam prijatelje u USA,koji su iz svojih prezimena izbrisali slovo"H",koji su promjenili imena,da ne vuku na muslimanska.Njihova djeca ne znaju bosanski,oni su pravi Amerikanci,koji nose americke zastave,nikada bosanske.Postali su veci Amerikanci od pravih.Ne krivim ih,kada vidim ovdasnje koji na TV-u govore da nam treba Vucic i Dacic da dodju i vladaju.To je ta bosnjacka kratka pamet i ona mahalska-"Nije meni krivo sto ja nemam,vec mi je krivo sto ti imas".Niko "Bosnje"nije pitao nista,niti su se oni bas pretrgli da se nametnu kao faktor,ni kada su Turci odlazili sa ovih prostora,ni za vrijeme W W 1,niti za vrijeme W W 2.Uvijek su bili moneta za potkusurivanje,protivnik koji sluzi"da se poveca gol razlika".
Nisam odavno procitao ovako dobar i kratak sazetak koji objasnjava sve. Neki poput mene znaju romane napisati pa ni izbliza ovako dobro opisati nase stanje - jos jednom svaka cast.
Ipak komentar na prijatelje u americi. Amerika je nesto drugo - to je drzava asimilaranih useljenika i tu se manje osjecas kao stranac - pogotovo ako si bijel.
Evropa je nesto posve drugo - nacije o etnickoj osnovi i primjerice u Skandinaviji gdje je najvise nasih dijasoraca - nasi mladi nece se nikada asimilirati i stopiti - jer koliko god znali jezik i stasali u tom drustvu - imaju ipak i roditelje i prezime i bacround koji te na kilometar odaje. Svaki domicilni Svedo, Danac, Nijemac,.... te provali u roku jedne minute bez obzira koliko si evropskog izgleda pa i plav, koliko dobro pricao,...
I mnogi nasi mladi koje ja licno srecem skoro svaki dan itekako su svjesni svog porijekla, svoje nacije, ponosni na to,... necu puno pogrijesiti ako kazem da je
procenat nacinalno svjesnih Bosnjaka, nacionalno zrelih Bosnjaka, politicki pismenih Bosnjaka,... veci kod mladih odraslih u dijaspori negoli kod mladih u BiH.
A evo zasto:
Mladi u dijaspori odrastaju u sistemu gdje je standard da si patriota, nacionalista(u pozitivnom i umjerenom kontekstu naravno), drustvo te odgaja tako da postujes te stvari i da si manji individualac a vise dio grupe. Drustvo te odgaja tako da imas obzir prema svojima, da volis svoje, da pomazes svoje,... i nasi mladi kada skontaju obicno u tinejdjerskom uzrastu da nemogu i da hoce to ostvariti u sklopu nacije u drzavi gdje zive jer ipak nisu kao oni - obicno taj sablon i taj pristup prilagode onome sta imaju a to je bosnjastvo. Skontaju da je bolje biti 100% Bosnjak negoli pola-pola i sl. Gotovo je sablon da se dijete u osnovnoj skoli stidi roditelja i kako pricaju, izbjegavaju reci prezime i porijeklo,... a od 17,18-te postanu veci Bosnjaci/Bosanci od samih roditelja i to isticu kad mogu.
U BiH je problem ta inercija minulog sistema koji je prisutan najvise kod urbane raje koja si umislja da je elita i patriotizam, domoljublje, nacionalizam, ljubav prema svome, pomaganje svojih, pripadnost grupi,.... tumace kao nesto primitivno, isfur, blesavo, ufuranost,... pa nerjetko i ovdje bilo koju patriotsku izjavu od nekog protumace "evo ga ufurani dijasporac, idemo ga prezirati sto mozda vise ima neg ja, on mi doso solit pamet,..". I kada saberes tu urbanu malogradjanstinu i ruralni vjerski identitet - mladi u BiH i nemaju veliku mogucnost da budu politicki i nacionalno zreli - jer sam sistem, standardi u drustvu su takvi da te vise odgoje kao individualca negoli kao dio necega gdje postoji mnogo stvari koje se moraju postovati. Srbi i Hrvati su ipak malo ispred nas i vise nalik na evropske standarde i u samoj BiH gdje su ipak u mnogo toga slozniji, homogeniji i sa osjecajem zajednickoga.
Zato - umjesto da se sprda sa bosnjackom dijasporom i umjesto da se ovdje ucutkuje, prezire, ismijava,... radije treba malo bolje poslusati mlade iz dijaspore. Upravo zato sto su po pitanju nacionalne i politicke zrelosti odgojeni na ispravan nacin i odrasli u sistemu, drustvu koje te idemo reci oblikuje na ispravan nacin.