Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- beautyfool
#351 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
- GAU8
#352 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Jedna od mojih čestih "misli" je sljedeća.
Iz nekog razloga ljudi jednostavno vole izmišljati religije. Ispade kao neka inherentna glupost ugrađena u genima. Razmišljajući o tome dođe se do zaključka, kako će religije nestati samo ako evolucija uspije eliminisati te "religiozne gene".
Ali to će se dogoditi samo ako religioznost postane kontraproduktivna za nastavak vrste. To je nešto što se čini malo vjerovatno, jer religija istovremeno ide ruku pod ruku s neograničenom prokreacijom individua
.
Iz nekog razloga ljudi jednostavno vole izmišljati religije. Ispade kao neka inherentna glupost ugrađena u genima. Razmišljajući o tome dođe se do zaključka, kako će religije nestati samo ako evolucija uspije eliminisati te "religiozne gene".
Ali to će se dogoditi samo ako religioznost postane kontraproduktivna za nastavak vrste. To je nešto što se čini malo vjerovatno, jer religija istovremeno ide ruku pod ruku s neograničenom prokreacijom individua
-
Deda Kurcoje
#353 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ja nikada nisam bio religiozan i nikada mi nije palo na pamet da izmisljam superiorno vise bice, takav je bio i moj otac i djed, pa se ne bih slozio da je to u genima, vec u obrazovanju. Od malih nogu te uce da Bog postoji i tu su onda ugradjuju ugodni dogadjaji koji ce postati dio kulta i sjecanja na djetinjstvo (Bozicni poklon, Djeda Mraz, Bozic Bata, kako god ko da ga zove, bajrami, ramazani,baklave, hurmasice, kadaif za praznike, Uskrsnja jaja, cokolade), dakle sve slatke i ugodne stvari koje ce pomoci da se dijete veze za religiju i postane religiozan, odnosno programmable, brainwashed osoba, kojoj u krajnjoj liniji vjerski autoritet, moze da ugradi odredjen kodesks ponasanja.
- GAU8
#354 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Prva rečenica ti nema smisla jer se ne radi o 100% populacije.Deda Kurcoje wrote:Ja nikada nisam bio religiozan i nikada mi nije palo na pamet da izmisljam superiorno vise bice, takav je bio i moj otac i djed, pa se ne bih slozio da je to u genima, vec u obrazovanju. Od malih nogu te uce da Bog postoji i tu su onda ugradjuju ugodni dogadjaji koji ce postati dio kulta i sjecanja na djetinjstvo (Bozicni poklon, Djeda Mraz, Bozic Bata, kako god ko da ga zove, bajrami, ramazani,baklave, hurmasice, kadaif za praznike, Uskrsnja jaja, cokolade), dakle sve slatke i ugodne stvari koje ce pomoci da se dijete veze za religiju i postane religiozan, odnosno programmable, brainwashed osoba, kojoj u krajnjoj liniji vjerski autoritet, moze da ugradi odredjen kodesks ponasanja.
-
Deda Kurcoje
#355 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ma, nema veze, nije doktorska disertacija, poenta je na obrazovanju, ne na meni (ja sam kao ilustrativni primjer kako odgojiti djecu). U naprednom dijelu Svijeta je sve vise ateista, od roditelja koji su ateisti.
- GAU8
#356 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Slažem se.Deda Kurcoje wrote:Ma, nema veze, nije doktorska disertacija, poenta je na obrazovanju, ne na meni (ja sam kao ilustrativni primjer kako odgojiti djecu). U naprednom dijelu Svijeta je sve vise ateista, od roditelja koji su ateisti.
Ustvari, sve je manje više i uzročno-posljeično povezano.
No svejedno
Nikad ne znaš u kome smjeru može da krene
-
Deda Kurcoje
#357 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ne znas nikada nista...i dobro je to znati. Sve je haos, dovoljno procitati danasnje vijesti. Vidi sta se desilo dinosaurima. 135.000.000 godina samo su se radjali dinosauri. Ne 10, 100, 1000, 10.000, 100.000, 1.000.000, 10.000.000,100.000.000, vec 135.000.000 godina. A, gdje je vrijeme prije dinosaura i nikakvog traga ne visoj, nego inteligenciji najobicnijeg misa.
Napredni ljudi, grcki filozofi, Leukip i Demokrit prvi su razvili koncept atoma u 5 vijeku prije Krista. Od dolaska velikih monoteistickih religija, samo je mrak progutao napredne i progresivne ljude. Na Zapadu je trajao 10.000 godina (Rani i Kasni Srednji Vijek), na Bliskom Istoku traje i danas. Zamisli da smo 10.000 godina proveli u nauci, umjesto u crkvama i krstaskim ratovima? Vrijeme besmislenih molitvi i krvolocne inkvizicije. Gdje bi bili danas bez tog ogromnog i besmislenog gubitka vremena?
Napredni ljudi, grcki filozofi, Leukip i Demokrit prvi su razvili koncept atoma u 5 vijeku prije Krista. Od dolaska velikih monoteistickih religija, samo je mrak progutao napredne i progresivne ljude. Na Zapadu je trajao 10.000 godina (Rani i Kasni Srednji Vijek), na Bliskom Istoku traje i danas. Zamisli da smo 10.000 godina proveli u nauci, umjesto u crkvama i krstaskim ratovima? Vrijeme besmislenih molitvi i krvolocne inkvizicije. Gdje bi bili danas bez tog ogromnog i besmislenog gubitka vremena?
-
zijancer
#358 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
moram dosarati jednu misao na taj mural
zzzamisli da je covjecanstvo zivjelo 10.000 godina bez grabeza
- Kikibombona
#360 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ne treba ocekivati od nevjernika da grade kult oko ateizma, da promicu ljudske vrijednosti u ime ateizma. Ateizam je odnos prema religijama. Nista vise od toga.
Ne postoji ateisticka ideologija, ateisticki svjetonazor, ateisticke moralne norme...! Nista od toga! A vjernici sve nekako hoce da od nas naprave homogenu grupu, iako je to sasvim nemoguce postici.
Svi ateisti smatraju da su religije ljudska tvorevina. To je jedina poveznica, sve ostalo moze biti razlicito.
Kada promoviram ljudskost, inspiraciju ne pronalizim u ateizmu. Kako inspiraciju pronaci u jednom obicnom stavu prema necemu? Kada promoviram ljudskost, to ne radim u ime ateizma.
Ne postoji ateisticka ideologija, ateisticki svjetonazor, ateisticke moralne norme...! Nista od toga! A vjernici sve nekako hoce da od nas naprave homogenu grupu, iako je to sasvim nemoguce postici.
Svi ateisti smatraju da su religije ljudska tvorevina. To je jedina poveznica, sve ostalo moze biti razlicito.
Kada promoviram ljudskost, inspiraciju ne pronalizim u ateizmu. Kako inspiraciju pronaci u jednom obicnom stavu prema necemu? Kada promoviram ljudskost, to ne radim u ime ateizma.
-
sumirprimus
#361 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
kikistotel!
- asurbanipal
#362 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
sumirprimus wrote:kikistotel!
Klixistotel...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#363 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Tačno tako.Kikibombona wrote:Ne treba ocekivati od nevjernika da grade kult oko ateizma, da promicu ljudske vrijednosti u ime ateizma. Ateizam je odnos prema religijama. Nista vise od toga.
Ne postoji ateisticka ideologija, ateisticki svjetonazor, ateisticke moralne norme...! Nista od toga! A vjernici sve nekako hoce da od nas naprave homogenu grupu, iako je to sasvim nemoguce postici.![]()
P.S. Ako tim avatarom Al Sisija vadiš mast islamistima, imaš pivu od mene
- GAU8
#364 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Odličan upis. Samo se ne slažem u jednom. Tačno je da ne postoji ateistička ideologija kao takva, ali postoji ateistički svjetonazor (engl. world view)Kikibombona wrote:Ne treba ocekivati od nevjernika da grade kult oko ateizma, da promicu ljudske vrijednosti u ime ateizma. Ateizam je odnos prema religijama. Nista vise od toga.
Ne postoji ateisticka ideologija, ateisticki svjetonazor, ateisticke moralne norme...! Nista od toga! A vjernici sve nekako hoce da od nas naprave homogenu grupu, iako je to sasvim nemoguce postici.![]()
koji je poveznica. A to je ono što si dalje spomenuo, da živimo u svijetu koji nije kreiralo neko božanstvo i koji ne služi kao neka priprema za neki budući život, negdje u nekom obliku....
-
__Phoenix__
#367 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Overruled.
- GAU8
#368 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ti ocito nisi skontao__Phoenix__ wrote:
Overruled.
-
__Phoenix__
#369 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Tješi se da nisam...
- fatamorgana
#370 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ti si izgubljen slučaj!Deda Kurcoje wrote:Ja nikada nisam bio religiozan i nikada mi nije palo na pamet da izmisljam superiorno vise bice, takav je bio i moj otac i djed, pa se ne bih slozio da je to u genima, vec u obrazovanju. Od malih nogu te uce da Bog postoji i tu su onda ugradjuju ugodni dogadjaji koji ce postati dio kulta i sjecanja na djetinjstvo (Bozicni poklon, Djeda Mraz, Bozic Bata, kako god ko da ga zove, bajrami, ramazani,baklave, hurmasice, kadaif za praznike, Uskrsnja jaja, cokolade), dakle sve slatke i ugodne stvari koje ce pomoci da se dijete veze za religiju i postane religiozan, odnosno programmable, brainwashed osoba, kojoj u krajnjoj liniji vjerski autoritet, moze da ugradi odredjen kodesks ponasanja.
- GAU8
#371 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Tješi se da jesi.__Phoenix__ wrote:Tješi se da nisam...
- apsidejzi
#373 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Because we don't have losses 
- fatamorgana
#374 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Apsi dušo, koju si zadnju knjigu pročit'o na stranom jeziku a da nije Kur'an na arapskom?apsidejzi wrote:Because we don't have losses
- apsidejzi
#375 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Preporucujemfatamorgana wrote:Apsi dušo, koju si zadnju knjigu pročit'o na stranom jeziku a da nije Kur'an na arapskom?apsidejzi wrote:Because we don't have losses
https://books.google.se/books/about/Ant ... IU0C&hl=en
a ovu sam narucio pa ti javim kad zavrsim
https://books.google.se/books/about/Pre ... -vkC&hl=en
inace, u slobodno vrijeme (pored uspjesnih i primljenih molitvi) citam o nafti i modernim finansijama. Mogu ti sapnuti da nam dolazi kriza gora od one 2008-e. Imamo par balona koji bi brzo mogli eksplodirati zahvaljujuci materijalistickoj pozudi gladnih ateistickih zapadnjaka. Probaj ovo ako razumijes naravno. Rijecnik je malo kompleksan al to ti ne bi trebao biti problem. Meni nije
Sta si ti zadnje procitao i sta imas u planu?