Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nemampojma0

#351 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

[quote="fatamorgana"]@nemašpojma0, nema smisla da se ova tema o sufizmu pretvori u našu privatnu polemiku no meni je očito da ti nisi sufija, ili si to tek deklarativno, sufije nemaju potrebe da polemišu na ovakav "nefsanski" način bilo s kim pa ni samnom!

Uzdravlje! :)[/quo
Ja je nisam ni poceo,ti si taj koji je davao licne kvalifikacije,sto mene dakako ne pogadja.Medjutim,nisam htio da ti presutim iz drugih razloga.A o nefsu bi ponajmanje ti mogao komentarisati,jer si usljed svog egoizma postao i gluh i slijep,pa stvari posmatras na taj svoj ateisticki nacin.Al kako ja nemam nista s tvojim,kao ni ti s mojim nefsom mislim da je suvisno potezati to pitanje.Svako ce za svoja ponasanja odgovarati.
A po pitanju mog sufizma,vec sam ti odgovorio,al ti volis da naklapas i da se ponavljas.
Hocu li te opet pitati za ono odgovaranje pred Bogom,ha?Bez obzira sto ti smatras da Bog ne postoji,ipak nisi 100% siguran u to,znaci i za tebe ostaje otvorena mogucnost postojanja Boga.I sta ces kad ti se stvari razjasne i ta mogucnost se zapravo pokaze kao cinjenica?Bolje o tome razmisljaj,a mene pusti,kakav god sam sebi sam.
silm

#352 Re: Sufizam

Post by silm »

ma pusti ba fatamorganu, nek te njegovi trajlala upljuvci ne dohvacaju.
Covjece, 22 000 postova...
Visiti toliko na forumu i u to utrositi toliko vremena i energije...
Pa jel to zdravo?
silm

#353 Re: Sufizam

Post by silm »

Milan Vukomanovic " Sufizam kao unutarnja dimenzija Islama"

http://www.doiserbia.nb.rs/(A(mCkpXk_2yQEkAAAAODZmM2FjZWEtZmIzNS00ZWE2LTljZDgtZDRhMjhmNzA2NTI2Y3v81ucXVHe8G9Ikmwu-4x7ZeBM1))/img/doi/0353-5738/2008/0353-57380802129V.pdf
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#354 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Dušo, kreni u potragu, k'o niz brdo potok plahi,
a um, nek' shvati za život vječni, prije smrti se mrije
hazreti pir Mevlana Rumi

Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#355 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Onog časa kad nam oči
ovaj svijet ugledaše,
zbog rastanka sa Izvorom
bolnom suzom proplakaše.

Taj plač dječji što se čuje
glas je naja što kazuje
tužnu pjesmu svaki dan:

Hej, Vatan! Hej, Vatan!

Gdje ostaše oni časi
kad nas ovdje nije bilo.
Da ne boli taj rastanak
ne bi srce krvarilo
ko glas naja noć i dan:

Hej, Vatan! Hej, Vatan!

Šta nam budi uspomene,
šta nas zove u sjećanja,
pa nam ovdje stanka nema,
i to znamo bez učenja.
Čežnja su nam java, san:

Hej, Vatan! Hej, Vatan!

Domovina naša nije
dunjaluka ovog jad.
Putnici smo u prolazu,
pod vječite sreće hlad.

Mi plačemo kad volimo
i u dovi dok molimo
dušom zbori svaki dan:

Hej, Vatan! Hej, Vatan!

Pod kopita naših konja
Džennet svoje rijeke lije.
Žedni jure konjanici
mjestu gdje se i smrt pije.
Ovo nije, brate, san:

Hej, Vatan! Hej, Vatan!

Budno čuvaj svoj iman!
Hej, Vatan! Hej, Vatan!

Vatan je duhovna domovina , mjesto gdje su duše bile prije nego ih je Stvoritelj uveo u formalno fizičko postojanje. Rađanjem i dolaskom na ovaj svijet spojem Duha i tijela stvara se nefs iz kojeg nastaje ljudski ego , a on je zastor između čovjeka i Allaha dž.š.
Um nema pristup vatanu jer je um stvoren na ovom svijetu (dakle nije bio nije svjedočio vatanu) i nema u sebi nikakva sjećanja na to postojanje. Zikr (sjećanje) se dešava isključivo kao stanje duha , a najviše kao čežnja i velika ljudska potreba za savršenom ljubavi, ljubavi u kojoj nema nikakva interesa , samo nesebično davanje...Čovjek ne može čeznuti za nečim što nije okusio (ne možeš čeznuti za recimo ananasom ako ga nisi nikad kušao) pa tako je ova čežnja za ljubavlju čežnja za vatanom ...U sufizmu se najčešće koristi metafora naja (naj je šuplja trstika od koje se prave svirala) koji predstvalja Duh koji je otrgnut iz najistana (iz vatana) i koji govori svoju čežnju čeznutljivim zvukom koji ispušta.
Kao što kaže hazreti Rumi u svojoj poemi o naju " tražim srce rastancima slomljeno , svoju čežnju da mu kažem opširno".
Dakle taj naj odnosno ta duša čeznutljiva se javlja samo kod čovjeka "koji je slomljen rastancima" odnosno čiji je ego oštećen pa se kroz tu rupu probila zraka nura (svijetlosti) .

silm

#356 Re: Sufizam

Post by silm »

http://www.youtube.com/watch?v=Nnr5gWEObrU

Hrku prezira i podništavanja sam obukao.
A flašu u kojoj je stajao moj stid i ponos, razbio sam o kamen:
Pa, šta se koga tiče?

Hajdar, Hajdar...........................

Ponekad se popnem na brdo i sejrim ovaj svijet .
Ponekad se spustim na zemlju i izgovorim Hu, Hu:
Pa, šta se koga tiče?

Hajdar, Hajdar..........................

Ponekad odem u medresu, da naućim ders u ime Allaha.
Ponekad odem u mejhanu ( tekiju ), da se napijem pića aška.
Zahirije nam govore, da je haram, ovo naše piće-aška za Allahom.
Allah mi toči, a ja pijem, pa ako je grijeh, to je moj grijeh:
Pa, šta se koga tiče?

Hajdar, Hajdar............................

Šta-išta, suhih pobožnjaka čine sedždu džamijskom mihrabu ( za plaću ).
A ja sedždu činim, svome Dostu Allahu, pa ako je to grijeh, to je moj grijeh:
Pa, šta se koga tiče?

Hajdar, Hajdar..........................

Ako bi upitali NESIMIJU, kako je sredio račune sa Allahom?
Sredio ili ne sredio!? On je moj, a ja Njegov!
Pa, šta se koga tiče?
Nurudin

#357 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

ljubav ne otvara svakom put do sebe, nije svačiji dom i ne pokazuje se svačijim očima. Kad se poželi ukazati nekom ko zaslužuje tu sreću, pošalje prvog svog zastupnika tugu da očisti taj dom i ne dopusti da iko ostane u njemu. Onda tuga obavijesti o dolasku Sulejmana ljubavi i poviče: ‘‘O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijetite!’‘, e da bi svi mravi vanjskih i unutrašnjih osjetila našli sebi mjesta i spasili se da ih vojska ljubavi ne uništi. Onda Ljubav priđe, obiđe okolo kuće, sviju osmotri i spusti se u dvor srca – neka razori, neka izgradi. Činila je tako nekoliko dana, a onda odluči da se vrati prijestolju Dobra. Kad posta jasno da je ljubav ta koja vodi tražitelja onome za čim traga, valja se potruditi i pripraviti sebe za nju, spoznati ljubav, upoznati postaje i razine zaljubljenika, pokoriti se ljubavi, pa vidjeti začudnosti koje slijede. Kad naklonost dosegne svoju krajnost, nazivaju je ljubavlju, jer: Ljubav je krajnja naklonost...(šejh Suhraverdi k.s.)

Image
Švabo

#358 Re: Sufizam

Post by Švabo »

Eselamu alejkum verahmetullahi veberekatuhuuuuuu drage moje sufije :D
manite se diskusije sa neznalicama...
ko nije osjetio nezna staje :-)
nemampojma0

#359 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Alejkumu selam.
Bas tako Svabo. :thumbup:
Stjui

#360 Re: Sufizam

Post by Stjui »

mislim da bi mi vi gospodo sa ove teme mogli pomoć .tražim ime ove ilahije il barem nešto slično ?
Švabo

#361 Re: Sufizam

Post by Švabo »

zahvalna_ja

#362 Re: Sufizam

Post by zahvalna_ja »

....
Last edited by zahvalna_ja on 01/04/2014 09:21, edited 1 time in total.
m_l

#363 Re: Sufizam

Post by m_l »

zahvalna_ja wrote:
Da nastavimo o stanju duše sklone zlu. Dijete kad se rodi ,rekli smo da se rađa u fitri - čistoći. Dakle ono je već u savršenom stanju svijesti ,ta svijest je čista i njegova percepcija svijeta je čista ali onda društvo i njegovi najbliži najčešće dovode qalb (srce- emotivno polje) u stanje prljanja tako što se dijetetu govori "trebaš biti ovakav, trebaš nešto postati , trebaš bit ovakav i ovakava da bi mi bili zadovoljni s tobom itd"... Samim time u diječije srce se utiskuje osjećaj da ono nije "kako treba" da će tek jednom u budućnosti možda postati to i postići da njegovi najbliži i njegova okolina budu zadovoljni njime. Na takav način se srce prlja svijest biva time zamućena jer se sad svijet percepira kroz to polje,kroz zastor koje mu je stvorilo društvo govoreći mu da je nesavršen i manjkav.
A sta cemo onda sa djecakom iz price o Hidru i Musau a.s., gdje njegov Gospodar zeli da im (roditeljima) umjesto njega, podari hajirnije dijete?!
Isti roditelji, isti odgoj, isto okruzenje..ali jedan je po roditelje dobar a jedan ne..???
Da se nadovezem i pitam:
Da li su SVE duse u Ezelu (bile) pokorne Allahu te'ala?
nemampojma0

#364 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Sve duse su se Allahu Milostivom pokorile,priznavsi ga za svog Gospodara i davsi mu zavjet,ali dolaskom na Dunja mnoge to zaboravljaju i ne drze se date rijeci,jer ih nefs,koji je zapravo jedna od komponenti duse navraca na neposlusnost i oholost.
Ima jedna predaja koja kazuje da je nefs kad je stvoren i bio upitan od Allaha "Ko sam ja?",odgovorio protupitanjem "A ko sam ja?" i onda predaja dalje govori o tome kako ga je Allah dz.s. upokorio.Ovo zorno pokazuje kakav je zapravo nefs i zasto covjek zaboravlja na dati zavjet odnosno covjek koji ne pokusava da iskontrolise svoj nefs,pa onda cini sve ono na sto ga sejtan preko takvog nefsa dodatno navodi.
Medjutim,po meni je vaznije pitanje koliko je svako od nas pojedinacno ovdje i danas pokoran Allahu,jer pokornost iskazana u ezelu zapravo za cilj ima pokornost ovdje i zato bi se,mozda,vise trebali baviti time.Nadam se da se slazes.
Stjui

#365 Re: Sufizam

Post by Stjui »

zahvaljujem, g.švabo :thumbup:
fatamorgana

#366 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote:Sve duse su se Allahu Milostivom pokorile,priznavsi ga za svog Gospodara i davsi mu zavjet,ali dolaskom na Dunja mnoge to zaboravljaju i ne drze se date rijeci,jer ih nefs,koji je zapravo jedna od komponenti duse navraca na neposlusnost i oholost.
Ima jedna predaja koja kazuje da je nefs kad je stvoren i bio upitan od Allaha "Ko sam ja?",odgovorio protupitanjem "A ko sam ja?" i onda predaja dalje govori o tome kako ga je Allah dz.s. upokorio.Ovo zorno pokazuje kakav je zapravo nefs i zasto covjek zaboravlja na dati zavjet odnosno covjek koji ne pokusava da iskontrolise svoj nefs,pa onda cini sve ono na sto ga sejtan preko takvog nefsa dodatno navodi.
Medjutim,po meni je vaznije pitanje koliko je svako od nas pojedinacno ovdje i danas pokoran Allahu,jer pokornost iskazana u ezelu zapravo za cilj ima pokornost ovdje i zato bi se,mozda,vise trebali baviti time.Nadam se da se slazes.
Ovaj opis dobro opisuje prirodu, narav nefsa/ega, snažan, divlji, teško ukrotiv, arogantan, ohol a opet teško vidljiv. Obmanjiv također je uvjeri nas koji smo ponešto pročitali da znamo nešto više o njemu intelektualnim poimanjem.
Lakše ga vidimo u drugima, skoro nikad u samima sebi, ja evo skrušeno priznajem a vi?

Pravi cirkus Adria, zabavi nikad kraja, :wink:
nemampojma0

#367 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

fatamorgana wrote:
nemampojma0 wrote:Sve duse su se Allahu Milostivom pokorile,priznavsi ga za svog Gospodara i davsi mu zavjet,ali dolaskom na Dunja mnoge to zaboravljaju i ne drze se date rijeci,jer ih nefs,koji je zapravo jedna od komponenti duse navraca na neposlusnost i oholost.
Ovaj opis dobro opisuje prirodu, narav nefsa/ega, snažan, divlji, teško ukrotiv, arogantan, ohol a opet teško vidljiv. Obmanjiv također je uvjeri nas koji smo ponešto pročitali da znamo nešto više o njemu intelektualnim poimanjem.
Lakše ga vidimo u drugima, skoro nikad u samima sebi, ja evo skrušeno priznajem a vi?

Pravi cirkus Adria, zabavi nikad kraja, :wink:
Jako je vjest u obmanjivanju i upravo se to desava onima koji intelektualnim poimanjem,a bez srcanog poimanja i duhovnog vodjstva duhovno izrasle osobe pokusavaju da se s njim nose.
Sve lose kod drugog lahko uocimo,jer smo i sami takvi,receno je da je covjek covjeku ogledalo,a ono sto je dobro vrlo tesko primjetimo,jer nam i samima tih dobrih osobina fali.Samo onaj ko vrijedi moze prepoznat vrijednost drugog.
Medjutim,meni se cini da nefs svi pomalo pogresno shvatamo,ide se iz krajnosti u krajnost.
Nefs je takodje i onaj zivotni nagon,on nam pomaze u odredjenim opasnim situacijama(svakako je to slozen mehanizam..instikti,hormoni i sl.) i nije cilj da ga se umrtvi,vec samo da se stavi pod kontrolu,da se uokviri i uoblici,a ne da mu se dozvoli da divlja i od ljudi pravi hajvane.
LSD

#368 Re: Sufizam

Post by LSD »

m_l wrote:
zahvalna_ja wrote:
Da nastavimo o stanju duše sklone zlu. Dijete kad se rodi ,rekli smo da se rađa u fitri - čistoći. Dakle ono je već u savršenom stanju svijesti ,ta svijest je čista i njegova percepcija svijeta je čista ali onda društvo i njegovi najbliži najčešće dovode qalb (srce- emotivno polje) u stanje prljanja tako što se dijetetu govori "trebaš biti ovakav, trebaš nešto postati , trebaš bit ovakav i ovakava da bi mi bili zadovoljni s tobom itd"... Samim time u diječije srce se utiskuje osjećaj da ono nije "kako treba" da će tek jednom u budućnosti možda postati to i postići da njegovi najbliži i njegova okolina budu zadovoljni njime. Na takav način se srce prlja svijest biva time zamućena jer se sad svijet percepira kroz to polje,kroz zastor koje mu je stvorilo društvo govoreći mu da je nesavršen i manjkav.
A sta cemo onda sa djecakom iz price o Hidru i Musau a.s., gdje njegov Gospodar zeli da im (roditeljima) umjesto njega, podari hajirnije dijete?!
Isti roditelji, isti odgoj, isto okruzenje..ali jedan je po roditelje dobar a jedan ne..???
Da se nadovezem i pitam:
Da li su SVE duse u Ezelu (bile) pokorne Allahu te'ala?
pa valjda jesu....zakletva Allahu u Ezelu (svjedocenje protiv sebe) nije neka zezancija niti casna pionirska gdje si mogao držati fige iza leđa.

Uzvišeni je rekao:
"Ovi će u džennet,a svejedno Mi je za to, jer će oni ono što u džennet vodi raditi, a ovi će u džehennem, i svejedno mi je za to, jer će oni ono što u džehennem vodi raditi"
Na to je Adem (a.s.) rekao:"Gospodaru, šta je to što će raditi oni koji će u džehennem?" A Allah je rekao:
"Pripisivaće Mi druge bogove, u laž ce utjerivati Moje poslanike i biće neposlušni spram naredbi i zabrana Moje Knjige".
Tada je Adem a.s. rekao: "Traži od njih da posvjedoče da tako nešto neće činiti."

Na to se odnose riječi Uzvišenog:
"...i zatražio (je) od njih da posvjedoče protiv sebe:"Zar Ja nisam Gospodar vaš?" Oni su odgovorili:"Jesi, mi svjedočimo"
(Kur an 7; 172).
Tada je (Allah dž.š.) od meleka i Adema (a.s.) zatražio da i oni budu svjedoci tog njihovog priznavanja Njega za Jedinog Gospodara. Zatim ih je, kao bestjelesna živa bića, vratio na njihovo mjesto.Vrativši ih u Adema (a.s.), usmrtio ih je, a njihove duše je uzeo i pohranio u jednu od riznica Arša.
Kada se, nakon ubrizgavanja, sjeme muškarca u maternici zadrži i poprimi oblik, duša u njoj je mrtva i tako, zbog sastava sjemena, zaštičena od kvarenja. A kada Allah (dž.š.) u nju udahne dušu,ona ponovo biva onakva kakva je bila i prije umiranja i pohranjivanja u riznicu Arša. Tom prilikom dijete zaplače. Koliko samo djece ima koja cvile u utrobama svojih majki, čuo ti to ili ne! To je ta prva smrt i drugi život.
HadiRa

#369 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

" Koliko samo djece ima koja cvile u utrobama svojih majki, čuo ti to ili ne!
To je ta prva smrt i drugi život."

subhanAllah, nisam za ovo nikad jos cula

da vas Allah nagradi, amiin
fatamorgana

#370 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Zmaja ne treba ubiti već ukrotiti, :wink:
nemampojma0

#371 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

fatamorgana wrote:Zmaja ne treba ubiti već ukrotiti, :wink:
Ma znas ti,samo kad hoces :wink:
zahvalna_ja

#372 Re: Sufizam

Post by zahvalna_ja »

....
Last edited by zahvalna_ja on 01/04/2014 09:23, edited 1 time in total.
nemampojma0

#373 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

zahvalna_ja wrote:Hm.. Niko mi nista nije konkretno odgovorio o djecaku :(

Na osnovu price o Hidru, Musau a.s i djecaku dobrom/losem po roditelje, ja ne mogu a da ne pomislim da neki jednostavno u startu imaju bolju ili goru sustinu, bit, materijal od kojih je dusa sacinjena (da se tako izrazim) i da je samim tim onda nekoga moguce ili ga je barem lakse oblikovati (ako hocete, ukrotiti nj nefs) a nekoga mozda nikako NIJE. Grijesim li?
Radilo se o djetetu ciju buducnost je znao Bog,znao je kakve ce izbore napraviti.Nije u pitanju los materijal,svi smo mi od slicnog materijala,vec o onome cemu ce se ono prikloniti,kakav ce biti.Imas ljude oko sebe,koji jednostavno biraju da budu losi,biraju da budu kockari,alkosi,homoseksualci,nevjernici,grijesnici i sl.,a to se itekako odrazava na porodicu i zajednicu kojoj pripadaju.Svi danas znaju stetnost npr.droge,a ipak se mnogi odluce za nju.
Uostalom,to je navedeno kao primjer nase nepotpunosti pri racionalnom zakljucivanju odnosno tog nacina spoznaje iliti nije sve kako izgleda.Cilj ove discipline i jest da otvoris unutarnje oci i da vidis stvari u njihovoj sustini.
Jel malo jasnije? :wink:
zahvalna_ja

#374 Re: Sufizam

Post by zahvalna_ja »

....
Last edited by zahvalna_ja on 01/04/2014 09:24, edited 1 time in total.
nemampojma0

#375 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

zahvalna_ja wrote:Savrseno mi je jasno da sve utice na sve skoro :) cemu smo blizi to nas jace grije.. Pa birajmo cime cemo biti okruzeni. No, radi se o necemu sto ne mozemo birati, poput djeteta, oca, brata.. Nasih najdrazih a koji najvise uticu na nas. Nista u Kur'anu nije slucajno ili tek onako receno.
Primjer djecaka moze biti i to da neke stvari nije moguce izmijeniti, tj. uticati na njegovu bit ili nefs ma koliko se mi trudili (npr. odgojem, preodgoju.
) mozda je pouka u prici prije da se takvih sacuvamo, jer postoje. Odnosno u nekoj interakciji sa najblizima da postavimo granicu i budemo oprezni ako uocimo da stvari i pored naseg najboljeg truda idu u krivom smjeru i da to onda nije i ne moze biti do nas. Osvrnula sam se na ovu pricu jer je @nurudin rekao da (izmedju ostalog) odgoj i okruzenje djece utice na njihovu sustinu, isprljanost, podizanje zastora, a da smo svi cisti rodjeni.
Sto znaci da to ne mora biti istina.
Ako je poanta price da je Bog unaprijed znao da ce djecak biti los covjek, unaprijed znao cemu ce se djecak priklonuti onda to isto govori da se radi o "materijalu" koji se (mozda) ne moze vremenom oblikovati. Jer umjesto njega Bog zeli da im podari "boljeg" ili je akcenat mozda na onome "po njih" boljeg.

Hvala na odgovoru @nemampojma. Trudim se da malo bolje shvatim pojam ega, duse...
Bez obzira koliko na nas uticu,a uticu itekako,roditelji,djeca i dr.,to nije razlog da se stvari pogresno poredaju,dakle da se ne redaju po prioritetima.Veliko umijece je razumijevanje prioriteta,spram situacija.Al Allah dz.s. i Njegov Poslanik su iznad svih i prije svih prioriteta i nije oprvadanje da radi djeteta zapostavis Allaha i Poslanika.Dijete jest kako narod kaze "otpalo od srca"(u smislu da je ono dio srca),al da je ono trebalo ostati u srcu ne bi ni otpadalo.Ovo ne znaci da zapostavis dijete,ne daj Boze.Svakom moras dati njegov hakk.
Poslanik a.s. je rekao u tom smislu,da covjek nece biti potpun musliman dok mu Poslanik a.s. ne bude drazi i od majke i oca i djeteta i od sebe samoga.Ko hoce da upravlja egom,u svom srcu ne smije imati nista osim Allaha dz.s.
Svaka osobina ukoliko se ne kontrolise radja odredjenu vrstu grijeha,pa sejtan nadje koja ti osobina nije ociscena i ucvrscena i preko nje te navodi na grijeh.Npr.novac je lijepo imati i treba ga imati,covjekova osobina je da stice imetak i to nije pokudjeno,ali ako se ta osobina ne cisti i ne kontrolise preko nje ces otici u bilo koji grijeh vezan za novac.lijepo je imati novac,al samo u ruci,nikako u srcu..
Po pitanju izbora i sklonosti,pronadji negdje smo pisali o sedam vrsta dusa(ima tako i dusa sklona zlu,te se spominje da joj je ucinjen vidljivim put dobra i put zla-a ko ce sta izabrat do njega je).
To se moze shvatiti kao prolazak kroz spratove,pa neko vidi prvi sprat to mu se dopadne,sam sebe ubjedi da je to dobro za njeg i ostane na tom spratu,a neko nastavi dalje.Svaki sprat nudi drugacije,a ko nece da se potrudi da se penje,jer penjanje je jako naporno ostaje na nivou na kojem jeste.A ima i prizemlje i podrum :wink:
Locked