Razvod braka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
muminovic

#351 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Drinski wrote:
muminovic wrote:Hoce ako postoji sporazum, ali da li postoji ?

Sta ako imaju mldb djece, dodatno posrednistvo ?
Ovaj nije naveo djecu, a skuzih i da su u dobrim odnosima, pa na toj podlozi ima ovo rješenje.
Ako ce biti tako jeftinije (parnica + posredovanje) i brze, zasto da ne?

Neka ispita i osnov za upis činjenice razvoda kod druge strane mati.knjige, mozda je druga strana već priznala.
sud po sluzbenoj duznosti dostavlja maticnom uredu presudu, nakon sto je prizna.
Drinski

#352 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

muminovic wrote:
Drinski wrote:
muminovic wrote:Hoce ako postoji sporazum, ali da li postoji ?

Sta ako imaju mldb djece, dodatno posrednistvo ?
Ovaj nije naveo djecu, a skuzih i da su u dobrim odnosima, pa na toj podlozi ima ovo rješenje.
Ako ce biti tako jeftinije (parnica + posredovanje) i brze, zasto da ne?

Neka ispita i osnov za upis činjenice razvoda kod druge strane mati.knjige, mozda je druga strana već priznala.
sud po sluzbenoj duznosti dostavlja maticnom uredu presudu, nakon sto je prizna.
ma kakvi, pa ima ih mnostvo koji to ne rade, jer ne znaju kojem mat.uredu da dostave, napr.brak sklopljen u inostranstvu i oni tamo rođeni ili u onoj stranoj presudi nema podataka uopće gdje su rođeni itd.

A krajnjoj liniji, neka ona njemu složi krivicnu prijavu zbog bigamije. :mrgreen: Ili kriv.prijava ili novi razvod.
muminovic

#353 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Ali kantonalni sud zahtijeva da se dostavi izvod iz maticne knjige rodenih u BiH (ili neki drugi izvod), i onda na poslijetku dostavlja tom istom uredu na upis cinjenice.
Drinski

#354 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

muminovic wrote:Ali kantonalni sud zahtijeva da se dostavi izvod iz maticne knjige rodenih u BiH (ili neki drugi izvod), i onda na poslijetku dostavlja tom istom uredu na upis cinjenice.
Pa neka je prizna u sudu u kojemu to ne traze, da sada ne navodimo konkrezne podatke, jer je praksa šarolika.

EDIT: ja bih njemu složio kriv.prijavu zbog bigamije, pa neka se pet puta zeni. :mrgreen:
muminovic

#355 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

nije time rijesila svoj problem :-)

A ne mogu mu nista, ako vise ne bude dolazio u BiH.
Drinski

#356 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

muminovic wrote:nije time rijesila svoj problem :-)

A ne mogu mu nista, ako vise ne bude dolazio u BiH.
Riješila bi...emotivno.
muminovic

#357 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

ha ha ha ha
sandra01

#358 Re: Razvod braka

Post by sandra01 »

Sjo njih dvojice jos mi na muku pristaju. :-)
Nema djece ,nema zajednicke imovine ,nema nista sto nas sastavlja.
Ja sam pokusala od njega da iskamcim da mi da tj. advokatu punomoc da nas on razvede i on nije nista poslao nece frajer ne zanima ga.Ovde se nece vracati nikada i fino mi je rekao da to njega nije briga (sreli smo se u gradu kada je dolazio da se zeni po drugi put sa novom zenom ,vala je mogao nesto bolje naci :lol: ali to je moja subjektivna procjena, i ja ga pitala da odemo do maticnog ureda oboje kad je vec tu da to sredimo kaze on on je to vec sredio u drugoj drzavi :twisted: a mene ko ..... :cry: ) .
muminovic

#359 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

sandra01 wrote:Sjo njih dvojice jos mi na muku pristaju. :-)
Ja sam pokusala od njega da iskamcim da mi da tj. advokatu punomoc da nas on razvede i on nije nista poslao nece frajer ne zanima ga.Ovde se nece vracati nikada i fino mi je rekao da to njega nije briga (sreli smo se u gradu kada je dolazio da se zeni po drugi put sa novom zenom ,vala je mogao nesto bolje naci :lol: ali to je moja subjektivna procjena, i ja ga pitala da odemo do maticnog ureda oboje kad je vec tu da to sredimo kaze on on je to vec sredio u drugoj drzavi :twisted: a mene ko ..... :cry: ) .
imas na strani ispred moje objasnjenje u 3 koraka.

Drugu opciju ti je dao drinski, ali bi te kostala preko 2.000 KM, privremeno postavljenje zastupnika, predujmjelje troskova, taksa na tuzbu i presudu, objava oglasa u novinama, bez tvog zastupnika.
Drinski

#360 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

muminovic wrote:
sandra01 wrote:Sjo njih dvojice jos mi na muku pristaju. :-)
imas na strani ispred moje objasnjenje u 3 koraka.

Drugu opciju ti je dao drinski, ali bi te kostala preko 2.000 KM, privremeno postavljenje zastupnika, predujmjelje troskova, taksa na tuzbu i presudu, objava oglasa u novinama, bez tvog zastupnika.
prvo, ako ovaj nece da se jos jednom razvedete, onda je jeftinija kolegina opcija.

drugo, obavezno ispitaj da li je on vec priznao tu presudu, a to mozes provjerom u mat.uredu osnova za upis vaseg razvoda.

trece, ipak ti njemu slozi kriv.prijavu. :mrgreen:
insomnia78

#361 Re: Razvod braka

Post by insomnia78 »

Kako se ba ponovo uspio ozeniti ako nije razveden?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Drinski

#362 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

insomnia78 wrote:Kako se ba ponovo uspio ozeniti ako nije razveden?

Ima tip dvije zene, sta fali. :mrgreen:
smack

#363 Re: Razvod braka

Post by smack »

insomnia78 wrote:Kako se ba ponovo uspio ozeniti ako nije razveden?

Sherijetski .
Sanelaa88

#364 Razvod Braka - Kako je ovo moguce?

Post by Sanelaa88 »

Zdravo svima!

Ukratko, radi se o razvodu braka mojih roditelja. Mislila sam da to traje duze i tako sam procitala na internetu, i ovdje na Klixu. Ali je moj tata nakon predaje tuzbe dobio poziv na sud kroz nekih 10 dana i nakon tog rocista brak je razveden nakon otprilike 20 dana - znaci sve je uradjeno za tridesetak dana iako moja mama nije prisustvovala tome.

Citala sam kako postoji vise rocista i kako postupak traje i godinu dana. Kako je ovo moguce?

Hvala svima.
muminovic

#365 Re: Razvod Braka - Kako je ovo moguce?

Post by muminovic »

Da, moguce je, ukoliko je rijec o sudu koji ima manji broj predmeta.

Sam zakon propisuje da se sve radnje obavljaju u roku od 15 dana u porodicnim predmetima.

No za vise odgovora, naravno potrebno je daleko vise ulaznih detalja, a ne price "rekla-kazala".

Nisi trebala otvarati nepotrebno novu temu, imas temu na: http://www.klix.ba/forum/razvod-braka-t118873.html
Sanelaa88

#366 Re: Razvod Braka - Kako je ovo moguce?

Post by Sanelaa88 »

Nije u pitanju sporazumni razvod - jedno od njih ne zeli razvod.

I pogledati cu tu temu, hvala!
muminovic

#367 Re: Razvod Braka - Kako je ovo moguce?

Post by muminovic »

Sanelaa88 wrote:Nije u pitanju sporazumni razvod - jedno od njih ne zeli razvod.

I pogledati cu tu temu, hvala!
Nije bitno sto jedno ne zeli razvod, ako drugi to zeli.

Potrebno je daleko vise detalja za konkretnije odgovore.
muminovic

#368 Re: Razvod Braka - Kako je ovo moguce?

Post by muminovic »

Nigrutin wrote:To sto jedno ne zeli ne igra neku posebnu ulogu.
Ukoliko nema spora oko kuce,djece i neke zajednicke imovine to ide poprilicno brzo.
Nema nikakve veze imovina sa razvodom braka, imovina se rjesava ovdojeno od razvoda u posebnom sudskom postupku.
Sanelaa88

#369 Re: Razvod braka

Post by Sanelaa88 »

Znaci jedan od supruznika moze da ode na sud i kaze: "Ne zelim vise da zivim sa njom/njim zbog tog i tog" i da sve bude gotovo za manje od mjesec dana?

Zanimljivo...
muminovic

#370 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Sanelaa88 wrote:Znaci jedan od supruznika moze da ode na sud i kaze: "Ne zelim vise da zivim sa njom/njim zbog tog i tog" i da sve bude gotovo za manje od mjesec dana?

Zanimljivo...
Ja to nikad nisam napisao.

Donosis pogresne zakljucke.
Sanelaa88

#371 Re: Razvod braka

Post by Sanelaa88 »

muminovic wrote:
Sanelaa88 wrote:Znaci jedan od supruznika moze da ode na sud i kaze: "Ne zelim vise da zivim sa njom/njim zbog tog i tog" i da sve bude gotovo za manje od mjesec dana?

Zanimljivo...
Ja to nikad nisam napisao.

Donosis pogresne zakljucke.
Nikada nisam rekla da si napisao :)
muminovic

#372 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Znaci to sto si napisala, nije tacno.
Sanelaa88

#373 Re: Razvod braka

Post by Sanelaa88 »

muminovic wrote:Znaci to sto si napisala, nije tacno.
Ok, hvala.

Kako sam upucena, tata ima drugu zenu vec nekoliko godina, ali niko ne zna za to. Ona je trazila da se razvede i on je to i uradio. Kako finansijska situacija nije odlicna, mama je bukvalno izbacena na ulicu nakon tih 30 dana. Pa nema mi bas logike kako je uspio.
insomnia78

#374 Re: Razvod braka

Post by insomnia78 »

Pa sad ti ljudi rekose
Jedno je razvod a drugo stvari vezane za imovinu
Ne moze niko nikog tjerati da ostane u braku

muminovic

#375 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Sanelaa88 wrote:
muminovic wrote:Znaci to sto si napisala, nije tacno.
Ok, hvala.

Kako sam upucena, tata ima drugu zenu vec nekoliko godina, ali niko ne zna za to. Ona je trazila da se razvede i on je to i uradio. Kako finansijska situacija nije odlicna, mama je bukvalno izbacena na ulicu nakon tih 30 dana. Pa nema mi bas logike kako je uspio.
Tvoja mama ima pravo da pokrene sudski postupak radi Izdržavanje bračnog partnera

ako ispunjava uslove propisane zakonom:

­ Bračni partner koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nesposoban je za rad ili se ne može zaposliti - ima pravo na izdržavanje od svog bračnog partnera srazmjerno njegovim mogućnostima.
­ Zahtjev za izdržavanje bračni partner može postaviti do zaključenja glavne rasprave u postupku za razvod braka ili poništenje braka. Izuzetno, bračni partner može tužbom tražiti izdržavanje u roku od 1 godine od prestanka braka ako su uslovi za dosuđivanje izdržavanja postojali u vrijeme zaključenja glavne rasprave u postupku za razvod braka i bez prestanka trajali do zaključenja glavne rasprave za izdržavanje.

­ Sud može odbiti zahtjev za izdržavanje bračnog partnera (iako su ispunjeni prethodni uslovi)
1) ako se on bez ozbiljnog povoda od drugog bračnog partnera grubo ili nedolično ponašao (preljuba) u bračnoj zajednici ili
2) ako bi obaveza izdržavanja predstavljala očitu nepravdu za drugog bračnog partnera
3) ako su bračni partneri kroz duže vrijeme odvojenog života potpuno samostalno osiguravali sredstva za vlastito izdržavanje ili
4) ako se iz okolnosti slučaja utvrdi da bračni partner koji zahtjeva izdržavanje prestankom braka koji je trajao kraće vrijeme nije doveden u materijalni položaj teži od onoga u kojem se nalazio prilikom stupanja u brak.
­ Sud može odlučiti da obaveza izdržavanja bračnog partnera traje određeno vrijeme, naročito u slučajevima:
a) kada je brak trajao kraće vrijeme ili
b) kada je tražilac izdržavanja u mogućnosti da u dogledno vrijeme na drugi način osigura sredstva za život.
­ Ako se partner zaposli makar i na mjesec dana u toku te godine gubi pravo na izdržavanje.

­ Pravo na izdržavanje prestaje - ako izdržavani razvedeni bračni partner:
a) sklopi novi brak, ili
b) zasnuje vanbračnu zajednicu ili
c) postane nedostojan da prima izdržavanje.
­ Kada se odlučuje o izdržavanju bitno je imati na umu dužinu trajanja braka i činjenicu da li se osoba nakon razvoda našla u težoj situaciji od one u kojoj je bila prije stupanja u brak.
Locked