Ukrajina

Post Reply
jastuk1

#351 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

agnostic_front wrote:
jastuk1 wrote:Ali će zato Rusi imati komparativnu veliku prednost, baš zbog padajuće populacije. Da, zvuči apsurdno, ali kada za koju godinu tehnologija i robotizacija uništi milione trenutno postojećih tradnih mjesta, bit će puno nezaposlenih. Daleko manji pritisak nezaposlenosti će biti u zemljama koje imaju opadajući broj radnosposobnog stanovništva.

Opet, zvuči apsurdno, ali sada Njemačka ubire plodove manjih generacija od 70-tih naovamo. 90-tih su imali veliku nezaposlenost zbog poslijratne oveće generacije, a sada svi izgleda mogu naći dobar posao ako su se školovali. Ko bi reko... Benefits of demographic dividend in reverse. Nedostajuća, netehnološka radna snaga se uvijek može uvesti, kao što se i uvozi, iz siromašnijih zemalja.
Kad će to da se desi, ovo boldirano?
I čemu se treba okrenuti da budem zaposlen kad robotizacija uništi poslove u BiH? Neki zanat da izučim ili...?

Mislim, ta tvoja priča ima smisla, eno SAD propada 200 godina zbog tih robotizacija i tehnologije, samo nikako da skroz legne. Ali eto sad znamo da će za koju godinu Zapad definitivno propasti.
Da, na ovom forumu ima mnogo SARKASTIČNIH kradljivaca vremena. Tehnološki razvoj do sada je bio mala maca i još smo u kamenom dobu, u odnosu šta sve dolazi, već od 2020. Tip koji je sastavio video je malo prepotentan, ali je dosta informativno:

agnostic_front

#352 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Kako da nije mala maca. Ja samo pitam kad će ovo da se desi, i šta je najbolje da izučimo?
jastuk1

#353 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

agnostic_front wrote:Kako da nije mala maca. Ja samo pitam kad će ovo da se desi, i šta je najbolje da izučimo?
Ne znam. Medicina možda. Pogledaj zadnje 4 minute videa od 16:00, gdje se govori o uništavanju radnih mjesta u svim oblastima, možda ti nešto sine...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#354 Re: Ukrajina

Post by Truba »

detroit-mercy wrote:Pa tako nam onda reci :mrgreen: drago ti je znaci zbog vjere :mrgreen: OK, validan argument. Sve te tradicionalne vrijednosti koje Putin :mrgreen: "brani :mrgreen: " nece od Rusije napraviti globalnu velesilu. A to sto ti ima neki licne simpatije prema Putinu je druga stvar :mrgreen: .
nije to baš tako ali vidim ložiš se da si uvijek pravu pa nek ti bude
uglavnom govorimo o dvije sasvim različite stvari
ti svršavaš na nauku i patente izgleda
a meni je to nebitno... danas jesi sutra nisi... tako ti je to u povijesti bez obzira na razvijenost
unutarnja moralna trulež je uništila mnoga carstva
Truba

#355 Re: Ukrajina

Post by Truba »

jastuk1 wrote:Ali će zato Rusi imati komparativnu veliku prednost, baš zbog padajuće populacije. Da, zvuči apsurdno, ali kada za koju godinu tehnologija i robotizacija uništi milione trenutno postojećih tradnih mjesta, bit će puno nezaposlenih. Daleko manji pritisak nezaposlenosti će biti u zemljama koje imaju opadajući broj radnosposobnog stanovništva.

Opet, zvuči apsurdno, ali sada Njemačka ubire plodove manjih generacija od 70-tih naovamo. 90-tih su imali veliku nezaposlenost zbog poslijratne oveće generacije, a sada svi izgleda mogu naći dobar posao ako su se školovali. Ko bi reko... Benefits of demographic dividend in reverse. Nedostajuća, netehnološka radna snaga se uvijek može uvesti, kao što se i uvozi, iz siromašnijih zemalja.
niđe veze
ko će kupovati robu koju roboti proizvode
uvijek će ljudi morati raditi da bi zaradili i kupili ono što se proizvodi...džaba proizvod kad ga nema ko kupiti
roboti tu nemaju šanse... jedino ako se naprave kakvi replikatori za hranu pa da ne moraš raditi... :?
agnostic_front

#356 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Ko će tu medicinu naučiti, možda mi može robot ubaciti znanje u glavu, da ne idem 6 godina na fakultet, već mi je kasno za to. Ali vidim i to nestaje. Zabrinuo sam se. Baš se pitam da li je tako neki farmer sredinom 19-og stoljeća predviđao propast sviejta jer umjesto lopate i tih ručnih alata, u poljoprivredu se uvodi ta mehanizacija. Doduše opet, kombajn je u odnosu na kosu mala maca šta nas čeka za 7 godina.

Samo me nešto zanima. Kad nestane posla (to smo je li tako zaključili), to će značiti da ljudi nemaju ni para da kupuju stvari? Kome će onda te super efikasne mašine i roboti da prozivode stvari, i koga će taxi roboti voziti, a vozači roboti raznositi stvari?
EDIT: a evo i swan je pokrenuo tu temu.
detroit-mercy

#357 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Black swan wrote:
detroit-mercy wrote:Pa tako nam onda reci :mrgreen: drago ti je znaci zbog vjere :mrgreen: OK, validan argument. Sve te tradicionalne vrijednosti koje Putin :mrgreen: "brani :mrgreen: " nece od Rusije napraviti globalnu velesilu. A to sto ti ima neki licne simpatije prema Putinu je druga stvar :mrgreen: .
nije to baš tako ali vidim ložiš se da si uvijek pravu pa nek ti bude
uglavnom govorimo o dvije sasvim različite stvari
ti svršavaš na nauku i patente izgleda
a meni je to nebitno... danas jesi sutra nisi... tako ti je to u povijesti bez obzira na razvijenost
unutarnja moralna trulež je uništila mnoga carstva
Zbog cega misilis da je Rusija neka moralna vertikala :mrgreen:, znaci rezonujes po onoj protiv Zapada si onda mora da si moralna vertikala.
Ne vidim da su Rusi ista moralniji od Zapadnjaka niti da se Putin drzi nekih moralnih normi, samo je svjestan svoje konkrente politicke moci i uticaja u svijetu i na osnovu toga se ponasa. Da je iole jaci, vidio bi kako bi tenkovi za sekundu osvanuli u Ukrajini ili bilo kojoj drugoj zoni ruskog interesa.
E sad ako ti svrsavas na machoman-a Putina i mislis da ce Chuck Noriss-Putin izvesti Rusiju na put globalne sile, ja ti kazem da se grdno varas. Rusija jednostavno suvise zaostaje u mnogim segmentima i to je prvenstveno greska vjecnog vladara cara Putina.
jastuk1

#358 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

agnostic_front wrote:Ko će tu medicinu naučiti, možda mi može robot ubaciti znanje u glavu, da ne idem 6 godina na fakultet, već mi je kasno za to. Ali vidim i to nestaje. Zabrinuo sam se. Baš se pitam da li je tako neki farmer sredinom 19-og stoljeća predviđao propast sviejta jer umjesto lopate i tih ručnih alata, u poljoprivredu se uvodi ta mehanizacija. Doduše opet, kombajn je u odnosu na kosu mala maca šta nas čeka za 7 godina.

Samo me nešto zanima. Kad nestane posla (to smo je li tako zaključili), to će značiti da ljudi nemaju ni para da kupuju stvari? Kome će onda te super efikasne mašine i roboti da prozivode stvari, i koga će taxi roboti voziti, a vozači roboti raznositi stvari?
EDIT: a evo i swan je pokrenuo tu temu.
I ja sam se pitao, al sam skonto da su "elite" već skontale kako da imaju kupce koji ne rade i kako da njihv interes u velikim kompanijama ne propadne zbog slabe kupovne moći i posljedične deflacije. Jednostavno, uspostavit će sistem univerzalnog dohotka za sve. Ono za ono najosnovnije, a ko hoće više mora skontat načine kako doći do više novca. Radom ili "pameću"... Manje-više to već donekle postoji u najrazvijenijim državama gdje sistem socijalne zaštite ima milion različitih osnova za primanja ili mogućnost naplate bilo kakve invalidnosti. Ili ne mora biti dijeljen novac, već samo hrana, kao što u US imaju foodstamps. Sistem se može širiti ili smanjivati kako njima odgovara i ne samo u smislu hrane, već i zabave i drugih potreba pored hrane. Obamaphone je svojevrsni početak subvencioniranja "zabave i potrebe" za siromašne, uz istovremeno osiguravanje profita i nekome iz druge grane privrede, a ne samo za prehrambenu ili bankarsku industriju. Tako će se elite osigurati da nedođe do kraha sistema. A "useless eaters" neće biti toliko "useless," jer će samim bivstvovanjem održavati sistem profita za elitu i biti zahvalni na mrvicama. Znaju oni jednačine.

Black swan, brate dragi fakat, toliko filmova si izgledao i opet taj "niđe veze" zaključak. Eeeee.... Btw, donekle si u pravu glede Putina, ali Putin je ipak netipični Rus. Rusiji treba mnogo više Putina da popravi svoj arogantni moral.
agnostic_front

#359 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

A odakle će se taj univerzalni dohodak finansirati? Odakle se finasira foodstamps?
jastuk1

#360 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

agnostic_front wrote:A odakle će se taj univerzalni dohodak finansirati? Odakle se finasira foodstamps?
Pa kao i do sad. Emisijom novog novca odnosno duga i njegovom monetizacijom - tj. servisiranjem starog duga novim dugom. To naravno mogu da rade zemlje koje imaju jaku valutu. To i moraju da rade - plaćaju stari dug printanjem novog, jer bi u suprotnom došlo do implozije odnosno deflacije. Ideja je da se glavnica ustvari nikad ni ne vrati, a da se kamatne stope drže na najnižem mogućem nivou, kako bi servisiranje starog duga novim bilo što jeftinije.

I onda ako deflatorne snage budu toliko jake, na kraju uvijek mogu direktno plasirati novac (quantum quantitative easing), tj. bez prethodnog zavođenja novog novca kao javnog (vladinog) duga, što je slučaj kada se sada plasira sav novi novac - plasira se kao vladin dug. To je i lukav način da bogata društva osiguraju da ostanu bogata.

Samo da kažem pošto sam otišao od teme. Ukrajini je bolje da bude sa Rusijom, jer od Rusije direktno zavisi. EU je neizmjerno pokvarena. Kao najarogantniji poslodavac koji neće da te plaća - ono tipa Ukrajini treba biti čast što radiš za mene, odnosno što EU eventualno hoće da je primi, a pritome ta EU ni prstom da mrdne i pomogne Ukrajini. Već je nešto fakinski nahuškava putem korisnih goveda koji protestuju ("useful idiots").
agnostic_front

#361 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Da si ti živ i zdrav, evo konkretno vlada SAD-a bi trebala dobiti 3 triliona dolara od poreza sljedeće godine, a posuditi oko 600 milijardi. Vlada SAD-a otprilike najviše troši na programe koje si nabrojao. Dakle, kao što se može vidjeti, najveći prihod vlade je kroz poreze, a također znamo da poreze plaćaju ljudi koji rade, a ranije smo zaključili da će od 2020. g. ljudi prestajati da rade. Postavlja se pitanje, ko će plaćati poreze u jednoj takvoj državi? A evo, mislim da se možemo složiti da je SAD među tehnološki najrazvijenijim državama svijeta, pa će njih ti efekti robotizacije najviše pogoditi. Ne znam kako se svi fokusiraju na taj dug, a zaboravljaju poreze.

Dakle, bez poreza ljudi koji ne rade, jedina je opcija novo zaduživanje i novo printanje para, a to opet donosi inflaciju. A ja sumnjam da bi recimo jedan bankar (oni su elita jel tako) volio da vidi da neko ko mu je uzeo kredit prije godinu dana i trebalo bi mu 10 godina da ga otplati, odjednom može da otplati taj kredit za godinu, jer valuta više ne vrijedi.

Gori će biti naš dug dug od nekoliko milijardi ako nastavimo da se zadužujemo, nego američki od 16-17 triliona, jer mi skoro ništa ne radimo.
djordj_kluni

#362 Re: Ukrajina

Post by djordj_kluni »

agnostic_front wrote: Gori će biti naš dug dug od nekoliko milijardi ako nastavimo da se zadužujemo, nego američki od 16-17 triliona, jer mi skoro ništa ne radimo.
Tako je Keynese. Nek si ti employee of the year a motike ocima nikad vidio. Guzonje s Wall Streeta o radu i produktivnosti... Sve bih vas bacio na cupanje repe od zore do mraka da osjetite sta odrzava vase guzove na udobnim mjestima.

Tipicna robovlasnicka spika bezobraznika.
agnostic_front

#363 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Keynes? :D

Znam ja da bi, samo što je vaše vrijeme prošlo. Možda da pokušaš u Sj. Koreju, takvi kao ti su vjerovatno tamo traženi, a i ti bi bio svoj na svom.
Truba

#364 Re: Ukrajina

Post by Truba »

mislio sam da fizičari uništavaju svijet
ali to zapravo čine ekonomisti :mrgreen:
sinuhe

#365 Re: Ukrajina

Post by sinuhe »

Sto ekonomisti. Njihove inovacije su jednako vazne za civilizaciju kao Newtonove. Prvo moderno osiguravajuce drustvo brinulo se za udovice svestenika. Ima zanimljiva knjiga Uspon novca od Nialla Fergusona.

Ima i na youtubeu http://www.youtube.com/watch?v=4Xx_5PuLIzc
jastuk1

#366 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

agnostic_front wrote:
Dakle, bez poreza ljudi koji ne rade, jedina je opcija novo zaduživanje i novo printanje para, a to opet donosi inflaciju. A ja sumnjam da bi recimo jedan bankar (oni su elita jel tako) volio da vidi da neko ko mu je uzeo kredit prije godinu dana i trebalo bi mu 10 godina da ga otplati, odjednom može da otplati taj kredit za godinu, jer valuta više ne vrijedi.
Pa baš ustvari potpuno suprotno! Pa centralne banke i smanjuju kamate maksimalo i monetiziraju dug kao nikad u istoriji (Japan, US, GB i Kina također) nebi li makar malo izdejstvovali inflaciju i inflated away the debt. Kako bi se stvorio prostor za nove plasmane. Ne zaboravi da pored "davanja" novca i kad niti jedna inflatorna mjera ne uspije, mogu uvesti i negativne kamatne stope na depozite, da na silu pokušaju ubrzati money velocity "novoisprintanih" triliona i time nova zaduženja.
agnostic_front

#367 Re: Ukrajina

Post by agnostic_front »

Ne znam gdje sam spomenuo centralne banke? Ja sam mislio na komercijalne banke.

I ako im je inflacija tako dobra, zašto jednostavno ne ukinu poreze i pune budžet novim zaduživanjem, što sada rade da popune taj deficit? Umjesto da uzimaju nekoliko stotina milijardi dolara novog duga, zar im nije bolje nekoliko triliona godišnje. A ujedno će i riješiti taj problem koji će da nastane kad ljudi ostanu bez posla.
flexibila

#368 Re: Ukrajina

Post by flexibila »

Sta se desava u Ukrajini, gdje nam je bokser Klicko.
Nema ga nesto, izgleda da mu je Janukovic za,jebo znanje :lol:
nosara

#369 Re: Ukrajina

Post by nosara »

jefferson wrote:Oni koji znaju citati mjere radijacije znaju da npr. Copacabana plaza ima 3 puta vecu radijaciju nego sam grad Fukushima.
npr. Fukushima trenutno emituje oko 13msv, a pijesak na Copacabani emituje oko 44msv. Primjera radi, Cernobil danas emituje oko 22msv. Ono sto sam rekao za Cernobil je kako je sve to sagradjeno, itd, itd. Npr. da imas bolju perspektivu, vise radijacije ces pokupiti putujuci iz Minhena do New Yorka avionom nego ako isto vrijeme provedes u Fukushimi. Problem je naravno, izvor i tip radijacije, ali nije to bas kako mediji, i sa jedne i sa druge strane govore. U svijetu su se do sada desile samo tri nuklearne nesrece, i jedna od njih uopste nije bila nikakav problem (Tri Mile Island u SAD). Ali sama paranoja od radijacije je od nuklearnih reaktora stvorila problem. Ove godine ce kineske termoelektrane koje sagorjevaju ugalj, te ostala industrija, ubiti vise ljudi nego Hirosima, Nagasaki, Cenrobil i Fukusima zajedno! Ali Cernobil je slika zbog koje je sam SSSR pao: Aljkavost, sebicnost, i ne 1% elite, nego 0.001% koji su u SSSR-u imali sve, a ostali su mogli u prodavnici za bonove kupiti pastetu i kramp!
Ali jbg, kao sto sam rekao, potrebno je mnogo vise od foruma i advance.hr, ili RT-a da bi se neke stvari shvatile, kao npr. osnove fizike i slicno!
Katastrofa nakon Fukushime: Pomagali, a sada svi imaju rak
Najmanje 51 mornar koji je pomagao ozlijeđenima nakon nuklerane katastrofe u Fukushimi obolio je od bolesti vezanih za radijaciju. Mnogi imaju rak i tumore

Gotovo tri godine nakon katastrofe u Fukushimi više od 50 američkih mornara s nosača Ronald Reagan koji su došli pomoći nakon potresa i tsunamija, oboljeli su od bolesti povezanih s radijacijom.

Čudne izrasline, neobjašnjiva krvarenja

Jedan od njih je i Maurice Enis. Nekoliko mjeseci nakon što se vratio iz Japana, osjetio je čudne izrasline na tijelu. Pretrage su pokazale da je otrovan radijacijom. Liječnici su ga upozorili kako će se stanje samo pogoršati. Njegova djevojka Jamie Plym, također je služila na nosaču i isto je oboljela. Ona ima bronhitis i neobjašnjivo krvarenje.

Tumori na štitnjači, mozgu, leukemije...

Oni i još 49 drugih mornara koji su služili na nosaču Ronald Reagan i Essex oboljeli su od tumora na štitnjači, leukemije i tumora na mozgu zahvaljujući vremenu koje su proveli izloženi radijaciji nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi koju je izazvao potres i tsunami 2011. godine.

Nisu ni znali: Pili su, tuširali se i kuhali u radiaktivnoj vodi

Vjeruje se kako su sistemi za desalinizaciju uzimali radioaktivnu vodu. Mornari su je pili, kuhali u njoj i tuširali se prije nego što je netko shvatio da je bio golemi izljev radioaktivne vode u ocean.

Odvjetnik Charles Bonner tužit će TEPCO u ime mornara.Tvrde da TEPCO nije na vrijeme rekao mornarima da je nuklearnu katastrofu izazvao tsunami pa zbog toga nisu mogli znati da je velika količina radijacije završila u oceanu.

Bonner je već podnio tužbu u Kaliforniji prije godinu dana, ali je odbačena pod objašnjenjem da bi bilo kakva presuda mogla pokvariti komunikaciju između američke i japanske vlade što bi moglo narušiti podjelu vlasti. Odvjetnik vjeruje kako su američke vlasti postupile s dobrom voljom i krivi isključivo TEPCO.

Nathan Piekutoski (22) bio je na Essexu. Iako je njegova leukemija u remisiji, liječnici mu žele transplantirati koštanu srž. Tegobe su počele nekoliko mjeseci nakon što se vratio iz Japana. Preznojavao se po noći, nije mogao spavati i počeo je rapidno gubiti na težini.

- To je jedna od onih stvari... Ljut si jer se dogodilo, ali morao sam ići. Bila mi je dužnost. Priključio sam se vojsci kako bih pomogao ljudima - rekao je Nathan.

Nosač Ronald Reagan prvi se odazvao na poziv u pomoć i ostao u japanskim vodama mjesec dana.

TEPCO nije imao komentara za američke novinare, ali nedavno su priznali u Japanu da su znali za prvo curenje radijacije pet sati nakon nesreće, a ne sljedeći dan kako se vjerovalo.
Russki

#370 Re: Ukrajina

Post by Russki »

Black swan wrote:mislio sam da fizičari uništavaju svijet
dobro si skontao stari moj :thumbup: :D
O'zone
Globalni moderator

#371 Re: Ukrajina

Post by O'zone »

Živi prijenos iz Kijeva

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... rZcAsPKK74[/youtube]
Šveđanin

#372 Re: Ukrajina

Post by Šveđanin »

Ultimatum Janukoviču: Izbori ili...

Kijev -- Lideri ukrajinske opozicije dali su ultimatum predsedniku Janukoviču da u roku od 24 sata raspiše prevremene izbore ili će se suočiti sa još žešćim protestima.

Sad il nikad. :oops:
Bodkin

#373 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

Russki wrote:
Black swan wrote:mislio sam da fizičari uništavaju svijet
dobro si skontao stari moj :thumbup: :D
aha. a dobri su kad odjednom svi mogu imati sve sto pozele. do prije 100 godina su djeca radila 12 sati dnevno da bi imali nesto da jedu, a danas svi mogu doslovno sve kupiti. i niko nije pljuvao po ekonomistima i bankarima 2007 dok su se pare vrtile i niko nece pljuvati za par godina kad krene opet. hipokrizija :wink:

p.s. jos nisam cuo da je neko rekao da fizicari unistavaju svijet :D
AleksoMKD

#374 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

E jebiga i ovi su nenormalni.

Image

Image

Image

Image

Vec su pocele sprdnje
Image
Googlerica

#375 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

Šveđanin wrote:Ultimatum Janukoviču: Izbori ili...

Kijev -- Lideri ukrajinske opozicije dali su ultimatum predsedniku Janukoviču da u roku od 24 sata raspiše prevremene izbore ili će se suočiti sa još žešćim protestima.

Sad il nikad. :oops:
bravo ,neko se bori

moja kolegica iz Ukrajine,koja je kao student dosla u SAD, je pricala o zivotnom standardu i socijalnim problemima u drzavi !

nadam se da ce uspjeti napraviti promjene,ali mi je istovremeno zao,sto se iste promjene nisu mogle desiti mirnijim putem
Post Reply