Kikibombona wrote:Da sam bosnjacki nacionalista glasao bih za SDA (iako su ortodoksne seljacine i lopovi). Uvjeren sam da je njihova strategija najbolja za Bosnjake. SDP je pokusao lomiti preko koljena i tako Hrvate gurnuo u zagrljaj Dodiku. Za Bosnjake nista dobro nije napravio, ali jeste za Hrvate i posebno Dodika. SDA dadne fotelje i na taj nacin kontrolise HDZ, ne dovode ih u situaciju da potezu velika pitanja. Za to vrijeme Hrvata je u BiH sve manje i manje. I Alija kojeg ovdje mnogi kritikuju je bio mudar politicar. Nije bio vrstan vojni strateg, ali je bio dobar politicar. Samo se budala sili ako nije dovoljno jaka da zamisli sprovede u djelo. SDA radi polako u korist Bosnjaka. Makar ja tako mislim. Jos da nisu lopovcine kakvih nema, bilo bi odlicno.
Alfons
Hrvati nisu dobili nista vrijedno pomena. Ne znam o kakvom popustanju pricas. SDA ih drzala podalje od politicara iz RS prihvatajuci ih kao ravnopravnog partnera u Federaciji. SDP je pokvario taj odnos, gurnuo je Hrvate u krilo Dodiku. Sada imamo Federaciju kao problem, RS vise nije kocnica reformama. Upravo je to trebalo Dodiku, da pritisak sa RS prebaci na Federaciju. Ovakva situacija najbolje odgovara Dodiku, a upravo je on najveca prijetnja za BiH.
Hrvati su jos uvijek jaki da bi ih se slomilo ili ignorisalo. Ako se zainate nikad do rjesenja nece doci. Ko je onda na gubitku, zapitaj se? Kome odgovara da je BiH nefinkcionalna i da nikakav dogovor nije moguc?
HDZ nema sta izgubiti, mogu do beskonacnosti gurat prava kolektiviteta u paket sa pravima gradjana. Na posljednjim izborima su ostali i bez Predsjednistva i bez Federalne vlade. Njihova pozicija ovisi od volje i biranja Bosnjaka. U losoj su poziciji i jasno je da nemaju sta izgubiti, da vrijeme radi protiv njih. Imaju mogucnost blokirati bilo kakve reforme i kod stranaca lobirati za 'svoju stvar'. Mislim da se Bosnjaci upustaju u bespetreban rizik i ulaze u nepredvidivu fazu. SDA je HDZ drzala pod kontrolom, dadnu im fotelju i cekaju da Hrvati demografski propadnu.
Mislim, bezveze se cacka mecka i ko zna sta se iz toga moze izroditi. Hrvatska je u EU, da li mogu uspjesno lobirati za Hrvate u BiH? Da li RS moze iskoristiti takvu situaciju u Federaciji ukazivajuci da je BiH neodrziva?
Nema prostora za aroganciju i bahatost. Ni mocna Amerika se ne kurci tek tako, i oni igraju mudro.
No vidjet cemo, mozda je i Alfons u pravu. Vidjet cemo.
Hafis
To su cinjenice koje i sam znas. Hrvati se demografski propadaju. HDZ ce zrtvovati politicku poziciju Hrvata radi fotelje i ministarstva finansija. Da sam hrvatski nacionalista zagovarao bih Treci pod svaku cijenu. Sto vrijeme vise prolazi sanse za to su sve manje. Sada su imali SDP kao vjetar u ledja i to su morali iskoristiti. Hrvati su u nepovoljnoj poziciji. Da bi ostvarili uspjeh Bosnjaci bi morali nesto dobro zajebati.
Žalosno ali sve tačno
SDP je profulao i šefa i stanicu svojom "borbom protiv nacionalizma"

. Slično kao što su uprskali dosta toga dovodeći Dodika kao "građanski orijentiranog srbina i protivtežu fašistima iz SDS-a"

. Uglavno, SDP je očigledno skupina ljudi koja i ne poznaje zemlju u kojoj navodno živi (poznaju cc. 3-5 posto teritorije). Alternativa je još "20 najtežih godina" i selamanje na sve četiri strane, predivan izbor nema šta

.