Evo odgovoriću ti pojedinačno za svaku od ovih stavki. Živio sam u Sarajevu, Beogradu, Budimpešti, Dubrovniku i sad u Holandiji, sve uglavnom selio poslom, pa mogu porediti mnoge stvari.
Javni saobraćaj
Amsterdam - Nije toliko loše, ali gradske vlasti se oslanjaju na bicikliste, pa je javni prevoz uglavnom rijedak. Metro ide svakih 10 ili 15 minuta, što je premalo. Kompanija je loša i ima ogromne gubitke svake godine, koji se mjere u desetinama, stotinama miliona eura. A i pored toa, javni prevoz je skup da ga mnogi ne mogu priuštiti. Gužve su UVIJEK prije i poslije posla, vrlo često ne možeš naći mjesto ni da stojiš. Vozovi su mnogo bolji, pošto ovdje mnogo ljudi radi u drugim gradovima, ali takođe moraš stajati između 7 i 9 ujutru.
Beograd - Loš javni prevoz, ali neuporedivo jeftiniji. Tramvajska mreža dosta dobra, iako se neka vozila raspadaju. Ipak, stigneš uglavnom na vrijeme, a mnogo su manje gužve nego u Amsterdamu. Mnogo toga dobrog je uradio Dragan Đilas, kada je kupljeno nekoliko stotina autobusa, pa je otad mnogo bolje. Nedostaje metro.
Čist zrak i dobra voda
Amsterdam - Ovo dvoje je bez premca, moram priznati
Beograd - Loša voda, zrak onako. Ipak, to ima veze i sa prirodom, a ako ćemo porediti prirodu na Balkanu i na sjeveru, Balkan ima mnogo toga više za ponuditi.
Urednost
. Ne možeš naći parking mjesto ispod 2,5€ na sat, i to od 9 do 24 sata, čak i nedjeljom. Svaki park je sređen, ali zato ljudi koji tu žive plaćaju pored na labudove (ali fakat, to je jedan od primjera). Dakle, sve je super, ali brate, masno ćeš to platiti.Ne znam na šta ovdje tačno misliš, ali u Holandiji je sve toliko uređeno da vrlo često normalnom insanu ide na živce
Beograd - Nema nijedan grad na svijetu Adu Ciganliju, gdje se možeš i kupati, i šetati, voziti bicikl, izlaziti, zezati... šta god hoćeš.
Vrtići i škole
Holandija - Vrtić košta 1700€ mjesečno, i to je najjeftiniji koji možeš naći.koje su uglavnom fine djevojke. Poređenja radi, vrtić u Beču je između 200 i 400 eura, zavisno hoćeš li državni ili privatni. U Holandiji privatni mogu biti samo skuplji. Sad ti skontaj je li moguće poslati dijete u vrtić ili ćeš ipak dovesti roditelje da ti čuvaju djecu i nemaju ništa od svog života.Vaspitačice su uglavnom pokrivene Marokanke
Beograd - Nisu mi poznati podaci, ali evo naveo sam primjer Beča, ne vjerujem da je Beograd skuplji. Ja sam u Sarajevu išao u vrtić gdje nas je bilo 50 u grupi i super mi je bilo. Serem se na standard gdje jedna vaspitačica mora biti sa najviše četvoro djece.
Što se tiče škola, u Holandiji imaš tzv. sindrom crnih škola, gdje nijedno holandsko dijete ne ide. Nisam siguran da želiš da ti dijete ide u školu sa samim Arapima, čiji holandski jezik ne liči ni na šta. Iako ima i tu fine djece, jednostavno je puno bolje imati neki miks. A miks ne možeš dobiti ako živiš u imigrantskom kvartu.
Osnovno obrazovanje je kod nas neuporedivo bolje, barem to vidim na primjerima djece koja se vrte oko mene. Jedino što je u Holandiji mnogo bolje je što se odmah uče strani jezici, mada je i kod nas sada tako.
Fakulteti
Završio sam četiri godine u Sarajevu, pa godinu mastera u Beogradu, pa godinu u Amsterdamu., a najmanje u Amsterdamu. Ipak, radi se o društvenim fakultetima. Moram priznati da u Holandiji imaju bolju opremu kada su u pitanju prirodne nauke. Ipak, znanje je kod nas neuporedivo veće.Ubjedljivo najviše sam naučio u BeograduU Beogradu imaš i Megatrend, ali ne možeš naći posao nakon njega. U Holandiji je skroz drugačiji sistem obrazovanja, pa ga je teško porediti,Jebote, ja sam na masteru u Amsterdamu bio jedini koji zna igrati šah. Ljudi me gledali sa divljenjem.a kamoli na univerzitetu. Obično te bace da budeš kuhar, zanatlija, "stručnjak za namještaj" i ostale gluposti. Sama takva okolina će ubiti svako dijete koje je možda moglo biti dobro na nekom univerzitetu.ali ako budeš loš u osnovnoj školi, sistem je takav da je skoro nemoguće kasnije isplivati na površinu i završiti u gimnaziji,
Klima
Ne moram ni spominjati. Dođi u januaru, pa ćeš vidjeti
se sve vrti oko para. Ovdje ne možeš dobiti anti-tetanus ako si se povrijedio jer je preskup, iako bi ti ga osiguranje moralo pokriti. Žene nemaju redovan ginekološki pregled, a kada su trudne, odu dvaput na pregled.Zdravstvo
U Holandijia i samo u slučaju komplikacija je možeš dobiti, inače moraš platiti 500-600 eura.Porađaju se kod kuće jer je bolnica preskup
Ima toga još mnogo, samo mi na Balkanu to počnemo cijeniti tek kad odemo.
Najbolji grad za zivot na Balkanu?
-
kljuc_
#351 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
radio sarajevo gledam a slusam radio bg
svasta po nebeskom kapom.
Last edited by kljuc_ on 16/04/2015 17:08, edited 1 time in total.
- Hajvan
#352 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
1. Beograd
2. Zagreb
3. Pula
4. Rijeka
5. Novi Sad
6. Split
7. Osijek
8. Podgorica
9. Skopje
10. Zadar
11. Niš
13. Karlovac
12. Čačak
14. Priština
15. Sarajevo
2. Zagreb
3. Pula
4. Rijeka
5. Novi Sad
6. Split
7. Osijek
8. Podgorica
9. Skopje
10. Zadar
11. Niš
13. Karlovac
12. Čačak
14. Priština
15. Sarajevo
- astala_vistala
#353 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
U BiH definitivno Jablanica i Konjic ja pitomije ljude odavno nisam vidio,Balkan: Podgorica i Novi Sad definitivo najbolje ribe 
-
Bodkin
#354 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Zagreb je meni za zivot bolji od beograda. Mozda je dosadniji ali je bolji
- Hajvan
#355 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
zapravo zjebo sam se dobro- ispred sarajva imaju još i:
Banja Luka
Široki Brijeg
Trebinje
Dubrovnik
Nikšić
Užice
Pirot
Slavonski Brod
Prijedor
Novi
Brčko
Valjevo
Smederevo
Kikinda
Subotica
Banja Luka
Široki Brijeg
Trebinje
Dubrovnik
Nikšić
Užice
Pirot
Slavonski Brod
Prijedor
Novi
Brčko
Valjevo
Smederevo
Kikinda
Subotica
- Altsa
#356 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ljubljana pa Zagreb. Sve ostalo je ciganija.
-
razonoda
#357 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
STA ti je prednost kod Ljubljane, moze li malo vise rijeci.Altsa wrote:Ljubljana pa Zagreb. Sve ostalo je ciganija.
- Radio Sarajevo
#358 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Al' u kurcu...madner wrote:Fali samo jedna tacka, plata Beogradjana 500 eura, plata Holandzana 5000.
-
korisnicc
#359 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Kakva crna Ljubljana, to nije Balkan.razonoda wrote:STA ti je prednost kod Ljubljane, moze li malo vise rijeci.Altsa wrote:Ljubljana pa Zagreb. Sve ostalo je ciganija.
Zagreb.
- supercali
#360 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
vidis nije zivot samo izlascizg1911 wrote:moguće! nema logike ali moguće. nisam se interesirao za takvo što pa ne znam. kažem nema logike jer je zagreb mani brojem stanovnika ali dosta jači gospodarski.supercali wrote:Sarajevo nemoj ni pominjati jer cim zadjes u malo rijedje stvari moras nabavljati u zg bg ili preko neta vani
Zagreb je dosta bolji u odnosu na sarajevo al opet i u zagrebu nesto egzoticnije treba traziti u bg ili vani preko neta
A koje su to stvari?
Od obicnih dodataka za tv-e kucna kina i ostalo sto se tice sarajeva do specijalizovanih instrumenata sto s tice zagreba
po tome bi nekome zrce bio vrh zivota a nije uopste
- zg1911
#361 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
bdp po glavi stanovnika u beogradu 6 770 eura.Bodkin wrote:Zagreb je meni za zivot bolji od beograda. Mozda je dosadniji ali je bolji
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=773439
bdp po glavi stanovnika u zagrebu 18 500 eura.
http://www.vecernji.hr/hrvatska/u-hrvat ... -eu-994952
beogradski bdp per capita je 36% zagrebackog.
usporedit ga s ljubljanom bi bilo besmislica. bg je tu negdje sa sarajevom. bilo bi zanimljivo vidit kako bi stajali da sarajevo nije imalo rat te da beograd nije bio administracijski centar drzave od 23 milijuna stanovnika.
karlovac
- zg1911
#362 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
nisam ni tvrdio suprotnosupercali wrote:vidis nije zivot samo izlascizg1911 wrote:moguće! nema logike ali moguće. nisam se interesirao za takvo što pa ne znam. kažem nema logike jer je zagreb mani brojem stanovnika ali dosta jači gospodarski.supercali wrote:Sarajevo nemoj ni pominjati jer cim zadjes u malo rijedje stvari moras nabavljati u zg bg ili preko neta vani
Zagreb je dosta bolji u odnosu na sarajevo al opet i u zagrebu nesto egzoticnije treba traziti u bg ili vani preko neta
A koje su to stvari?
Od obicnih dodataka za tv-e kucna kina i ostalo sto se tice sarajeva do specijalizovanih instrumenata sto s tice zagreba
po tome bi nekome zrce bio vrh zivota a nije uopste
-
burger_pasa
#363 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
Zagreb, Beograd itd... Sve su to suhi gradovi bez autenticnosti, humora I topline...
Zagreb, Beograd itd... Sve su to suhi gradovi bez autenticnosti, humora I topline...
- Hajvan
#364 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
zg1911 wrote:
karlovac
da. karlovac
no, od sarajeva us bolji i:
Gospić, Knin, Vukovar, Nova Varoš, Priboj, Berane, Ferizaj, Kumanovo, Sisak, Virovitica i Surdulica.
od sarajva su samo gori:
Zenica, Tuzla, Zavidovići, Konjic, Jablanica, Kakanj, Bugojno, Mostar Istok, Doboj Jug, Kalesija
- Hajvan
#365 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
burger_pasa wrote:Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
Momak, ti si ovdje zaluto' mešćini.
-
Bodkin
#366 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
pa sto mene citiraszg1911 wrote:bdp po glavi stanovnika u beogradu 6 770 eura.Bodkin wrote:Zagreb je meni za zivot bolji od beograda. Mozda je dosadniji ali je bolji
usporedit ga s ljubljanom bi bilo besmislica. bg je tu negdje sa sarajevom. bilo bi zanimljivo vidit kako bi stajali da sarajevo nije imalo rat te da beograd nije bio administracijski centar drzave od 23 milijuna stanovnika.
karlovac
-
Bodkin
#367 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
burger_pasa wrote:Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
- zg1911
#368 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
po mostar istok shvatih da si jebeno opterecen. opusti se. mrznja ne pomaze.Hajvan wrote:zg1911 wrote:
karlovac
da. karlovac
no, od sarajeva us bolji i:
Gospić, Knin, Vukovar, Nova Varoš, Priboj, Berane, Ferizaj, Kumanovo, Sisak, Virovitica i Surdulica.
od sarajva su samo gori:
Zenica, Tuzla, Zavidovići, Konjic, Jablanica, Kakanj, Bugojno, Mostar Istok, Doboj Jug, Kalesija
- zg1911
#369 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
moras nekog. da ne ispadne da sam sa sobomBodkin wrote:pa sto mene citiraszg1911 wrote:bdp po glavi stanovnika u beogradu 6 770 eura.Bodkin wrote:Zagreb je meni za zivot bolji od beograda. Mozda je dosadniji ali je bolji
karlovaca i bdp sam od sebe kao pokazatelj ne znaci nista
- Altsa
#370 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
jok ljubljana je u Tadikistanukorisnicc wrote:Kakva crna Ljubljana, to nije Balkan.razonoda wrote:STA ti je prednost kod Ljubljane, moze li malo vise rijeci.Altsa wrote:Ljubljana pa Zagreb. Sve ostalo je ciganija.
Zagreb.
- zg1911
#371 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
sarajevo je simpa. no da ostali gradovi nemaju autenticnosti, humora ili toplih ljudi... iza toga stoji nesigurnost u svoje.burger_pasa wrote:Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
- Hajvan
#372 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
zg1911 wrote: po mostar istok shvatih da si jebeno opterecen. opusti se. mrznja ne pomaze.
???
loše vam matematika ide.
- zg1911
#373 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
al nisi nabrojao samo bosnjacka mjesta? nisam strucan za bih zemljopis, pa isprika ako nisu samo bosnjacka.Hajvan wrote:zg1911 wrote: po mostar istok shvatih da si jebeno opterecen. opusti se. mrznja ne pomaze.
???
loše vam matematika ide.
- Hajvan
#374 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
pazi, dođeš ovdje i hvališ svog konja!
što meni prestaje da kazem: jeste, tvoj je konj brži; ili: nije to ni konj ustvari. prodjaeš mi magaere pod konja…
… ili da se zajebavam.
pazi jos nesto, ja ne idem na portale iz zg, bg, skopja ili tirane- ne zanimaju me, niti su mi bitni… kužiš?
i da, kao bolje od sarajva naveo sam sva mjesta na balkanu u kojima bošnje nisu vecina, pa tek onda rajvosa kao "najobolje" od "mošnjačkih" mjesta, nakon toga ide nabrajanje "gorihh" od sarajva, i da - dobro ste primjetili, sve su to mjesta s"bošnjačkom" večinom i vlašću…
zašto sam to uradio?
hoce mi se.
zajebavam se, jer sam tako rahat od tuđe nadmenosti…
nazovi to mržnjom, ovinoizmom, idiotlukom- boli me qurac…
ja imam svoj stav... no, pisanje na forumu nužno ne prestavlja isti
što meni prestaje da kazem: jeste, tvoj je konj brži; ili: nije to ni konj ustvari. prodjaeš mi magaere pod konja…
… ili da se zajebavam.
pazi jos nesto, ja ne idem na portale iz zg, bg, skopja ili tirane- ne zanimaju me, niti su mi bitni… kužiš?
i da, kao bolje od sarajva naveo sam sva mjesta na balkanu u kojima bošnje nisu vecina, pa tek onda rajvosa kao "najobolje" od "mošnjačkih" mjesta, nakon toga ide nabrajanje "gorihh" od sarajva, i da - dobro ste primjetili, sve su to mjesta s"bošnjačkom" večinom i vlašću…
zašto sam to uradio?
hoce mi se.
zajebavam se, jer sam tako rahat od tuđe nadmenosti…
nazovi to mržnjom, ovinoizmom, idiotlukom- boli me qurac…
ja imam svoj stav... no, pisanje na forumu nužno ne prestavlja isti
- zg1911
#375 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
nisam hvalio zagreb nego isticao mane beograda, kad ga se vec naziva jedinom metropolom balkana.
a za trolove mi je drago da ne sire svoj smrad van svog sela.
a zasto pisem na bosanskom portalu?a eto, moze mi se, hoce mi se
a za trolove mi je drago da ne sire svoj smrad van svog sela.
a zasto pisem na bosanskom portalu?a eto, moze mi se, hoce mi se