Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kljuc_

#351 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by kljuc_ »

radio sarajevo gledam a slusam radio bg :) :izet: :-D
Evo odgovoriću ti pojedinačno za svaku od ovih stavki. Živio sam u Sarajevu, Beogradu, Budimpešti, Dubrovniku i sad u Holandiji, sve uglavnom selio poslom, pa mogu porediti mnoge stvari.

Javni saobraćaj

Amsterdam - Nije toliko loše, ali gradske vlasti se oslanjaju na bicikliste, pa je javni prevoz uglavnom rijedak. Metro ide svakih 10 ili 15 minuta, što je premalo. Kompanija je loša i ima ogromne gubitke svake godine, koji se mjere u desetinama, stotinama miliona eura. A i pored toa, javni prevoz je skup da ga mnogi ne mogu priuštiti. Gužve su UVIJEK prije i poslije posla, vrlo često ne možeš naći mjesto ni da stojiš. Vozovi su mnogo bolji, pošto ovdje mnogo ljudi radi u drugim gradovima, ali takođe moraš stajati između 7 i 9 ujutru.

Beograd - Loš javni prevoz, ali neuporedivo jeftiniji. Tramvajska mreža dosta dobra, iako se neka vozila raspadaju. Ipak, stigneš uglavnom na vrijeme, a mnogo su manje gužve nego u Amsterdamu. Mnogo toga dobrog je uradio Dragan Đilas, kada je kupljeno nekoliko stotina autobusa, pa je otad mnogo bolje. Nedostaje metro.

Čist zrak i dobra voda

Amsterdam - Ovo dvoje je bez premca, moram priznati

Beograd - Loša voda, zrak onako. Ipak, to ima veze i sa prirodom, a ako ćemo porediti prirodu na Balkanu i na sjeveru, Balkan ima mnogo toga više za ponuditi.

Urednost
Ne znam na šta ovdje tačno misliš, ali u Holandiji je sve toliko uređeno da vrlo često normalnom insanu ide na živce
. Ne možeš naći parking mjesto ispod 2,5€ na sat, i to od 9 do 24 sata, čak i nedjeljom. Svaki park je sređen, ali zato ljudi koji tu žive plaćaju pored na labudove (ali fakat, to je jedan od primjera). Dakle, sve je super, ali brate, masno ćeš to platiti.

Beograd - Nema nijedan grad na svijetu Adu Ciganliju, gdje se možeš i kupati, i šetati, voziti bicikl, izlaziti, zezati... šta god hoćeš.

Vrtići i škole

Holandija - Vrtić košta 1700€ mjesečno, i to je najjeftiniji koji možeš naći.
Vaspitačice su uglavnom pokrivene Marokanke
koje su uglavnom fine djevojke. Poređenja radi, vrtić u Beču je između 200 i 400 eura, zavisno hoćeš li državni ili privatni. U Holandiji privatni mogu biti samo skuplji. Sad ti skontaj je li moguće poslati dijete u vrtić ili ćeš ipak dovesti roditelje da ti čuvaju djecu i nemaju ništa od svog života.

Beograd - Nisu mi poznati podaci, ali evo naveo sam primjer Beča, ne vjerujem da je Beograd skuplji. Ja sam u Sarajevu išao u vrtić gdje nas je bilo 50 u grupi i super mi je bilo. Serem se na standard gdje jedna vaspitačica mora biti sa najviše četvoro djece.

Što se tiče škola, u Holandiji imaš tzv. sindrom crnih škola, gdje nijedno holandsko dijete ne ide. Nisam siguran da želiš da ti dijete ide u školu sa samim Arapima, čiji holandski jezik ne liči ni na šta. Iako ima i tu fine djece, jednostavno je puno bolje imati neki miks. A miks ne možeš dobiti ako živiš u imigrantskom kvartu.

Osnovno obrazovanje je kod nas neuporedivo bolje, barem to vidim na primjerima djece koja se vrte oko mene. Jedino što je u Holandiji mnogo bolje je što se odmah uče strani jezici, mada je i kod nas sada tako.

Fakulteti

Završio sam četiri godine u Sarajevu, pa godinu mastera u Beogradu, pa godinu u Amsterdamu.
Ubjedljivo najviše sam naučio u Beogradu
, a najmanje u Amsterdamu. Ipak, radi se o društvenim fakultetima. Moram priznati da u Holandiji imaju bolju opremu kada su u pitanju prirodne nauke. Ipak, znanje je kod nas neuporedivo veće.
Jebote, ja sam na masteru u Amsterdamu bio jedini koji zna igrati šah. Ljudi me gledali sa divljenjem.
U Beogradu imaš i Megatrend, ali ne možeš naći posao nakon njega. U Holandiji je skroz drugačiji sistem obrazovanja, pa ga je teško porediti,
ali ako budeš loš u osnovnoj školi, sistem je takav da je skoro nemoguće kasnije isplivati na površinu i završiti u gimnaziji,
a kamoli na univerzitetu. Obično te bace da budeš kuhar, zanatlija, "stručnjak za namještaj" i ostale gluposti. Sama takva okolina će ubiti svako dijete koje je možda moglo biti dobro na nekom univerzitetu.

Klima

Ne moram ni spominjati. Dođi u januaru, pa ćeš vidjeti :)
Zdravstvo

U Holandiji
se sve vrti oko para. Ovdje ne možeš dobiti anti-tetanus ako si se povrijedio jer je preskup, iako bi ti ga osiguranje moralo pokriti. Žene nemaju redovan ginekološki pregled, a kada su trudne, odu dvaput na pregled.
Porađaju se kod kuće jer je bolnica preskup
a i samo u slučaju komplikacija je možeš dobiti, inače moraš platiti 500-600 eura.

Ima toga još mnogo, samo mi na Balkanu to počnemo cijeniti tek kad odemo.

:-) :lol: svasta po nebeskom kapom.
Last edited by kljuc_ on 16/04/2015 17:08, edited 1 time in total.
Hajvan

#352 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

1. Beograd
2. Zagreb
3. Pula
4. Rijeka
5. Novi Sad
6. Split
7. Osijek
8. Podgorica
9. Skopje
10. Zadar
11. Niš
13. Karlovac
12. Čačak
14. Priština
15. Sarajevo
astala_vistala

#353 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by astala_vistala »

U BiH definitivno Jablanica i Konjic ja pitomije ljude odavno nisam vidio,Balkan: Podgorica i Novi Sad definitivo najbolje ribe :D
Bodkin

#354 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

Zagreb je meni za zivot bolji od beograda. Mozda je dosadniji ali je bolji
Hajvan

#355 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

zapravo zjebo sam se dobro- ispred sarajva imaju još i:

Banja Luka
Široki Brijeg
Trebinje
Dubrovnik
Nikšić
Užice
Pirot
Slavonski Brod
Prijedor
Novi
Brčko
Valjevo
Smederevo
Kikinda
Subotica
Altsa

#356 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Altsa »

Ljubljana pa Zagreb. Sve ostalo je ciganija.
razonoda

#357 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by razonoda »

Altsa wrote:Ljubljana pa Zagreb. Sve ostalo je ciganija.
STA ti je prednost kod Ljubljane, moze li malo vise rijeci.
Radio Sarajevo

#358 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Radio Sarajevo »

madner wrote:Fali samo jedna tacka, plata Beogradjana 500 eura, plata Holandzana 5000. :D
Al' u kurcu...
korisnicc

#359 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by korisnicc »

razonoda wrote:
Kakva crna Ljubljana, to nije Balkan.

Zagreb.
supercali

#360 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by supercali »

zg1911 wrote:
supercali wrote:Sarajevo nemoj ni pominjati jer cim zadjes u malo rijedje stvari moras nabavljati u zg bg ili preko neta vani
Zagreb je dosta bolji u odnosu na sarajevo al opet i u zagrebu nesto egzoticnije treba traziti u bg ili vani preko neta
A koje su to stvari?
Od obicnih dodataka za tv-e kucna kina i ostalo sto se tice sarajeva do specijalizovanih instrumenata sto s tice zagreba
moguće! nema logike ali moguće. nisam se interesirao za takvo što pa ne znam. kažem nema logike jer je zagreb mani brojem stanovnika ali dosta jači gospodarski.
vidis nije zivot samo izlasci

po tome bi nekome zrce bio vrh zivota a nije uopste
zg1911

#361 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

Bodkin wrote:Zagreb je meni za zivot bolji od beograda. Mozda je dosadniji ali je bolji
bdp po glavi stanovnika u beogradu 6 770 eura.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=773439

bdp po glavi stanovnika u zagrebu 18 500 eura.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/u-hrvat ... -eu-994952

beogradski bdp per capita je 36% zagrebackog.

usporedit ga s ljubljanom bi bilo besmislica. bg je tu negdje sa sarajevom. bilo bi zanimljivo vidit kako bi stajali da sarajevo nije imalo rat te da beograd nije bio administracijski centar drzave od 23 milijuna stanovnika.

karlovac :pisnula:
zg1911

#362 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

supercali wrote:
zg1911 wrote:
supercali wrote:Sarajevo nemoj ni pominjati jer cim zadjes u malo rijedje stvari moras nabavljati u zg bg ili preko neta vani
Zagreb je dosta bolji u odnosu na sarajevo al opet i u zagrebu nesto egzoticnije treba traziti u bg ili vani preko neta
A koje su to stvari?
Od obicnih dodataka za tv-e kucna kina i ostalo sto se tice sarajeva do specijalizovanih instrumenata sto s tice zagreba
moguće! nema logike ali moguće. nisam se interesirao za takvo što pa ne znam. kažem nema logike jer je zagreb mani brojem stanovnika ali dosta jači gospodarski.
vidis nije zivot samo izlasci

po tome bi nekome zrce bio vrh zivota a nije uopste
nisam ni tvrdio suprotno ;)
burger_pasa

#363 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by burger_pasa »

Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
Zagreb, Beograd itd... Sve su to suhi gradovi bez autenticnosti, humora I topline...
Hajvan

#364 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

zg1911 wrote:

da. karlovac
no, od sarajeva us bolji i:
Gospić, Knin, Vukovar, Nova Varoš, Priboj, Berane, Ferizaj, Kumanovo, Sisak, Virovitica i Surdulica.
od sarajva su samo gori:
Zenica, Tuzla, Zavidovići, Konjic, Jablanica, Kakanj, Bugojno, Mostar Istok, Doboj Jug, Kalesija
Hajvan

#365 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

burger_pasa wrote:Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
Zagreb, Beograd itd... Sve su to suhi gradovi bez autenticnosti, humora I topline...

Momak, ti si ovdje zaluto' mešćini.
Bodkin

#366 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

zg1911 wrote:
Bodkin wrote:Zagreb je meni za zivot bolji od beograda. Mozda je dosadniji ali je bolji

usporedit ga s ljubljanom bi bilo besmislica. bg je tu negdje sa sarajevom. bilo bi zanimljivo vidit kako bi stajali da sarajevo nije imalo rat te da beograd nije bio administracijski centar drzave od 23 milijuna stanovnika.

pa sto mene citiras :D a i bdp sam od sebe kao pokazatelj ne znaci nista :)
Bodkin

#367 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

burger_pasa wrote:Jasno kao dan, to je SARAJEVO.... Grad pun istorije, prirodnih ljepota, izvrsne hrane, nocnog zivota i provoda, humora, toplih ljudi, raje itd...
:shock: :lol: :lol: :lol:
zg1911

#368 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

Hajvan wrote:
zg1911 wrote:

da. karlovac
no, od sarajeva us bolji i:
Gospić, Knin, Vukovar, Nova Varoš, Priboj, Berane, Ferizaj, Kumanovo, Sisak, Virovitica i Surdulica.
od sarajva su samo gori:
Zenica, Tuzla, Zavidovići, Konjic, Jablanica, Kakanj, Bugojno, Mostar Istok, Doboj Jug, Kalesija
po mostar istok shvatih da si jebeno opterecen. opusti se. mrznja ne pomaze.
zg1911

#369 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

Bodkin wrote:
zg1911 wrote:

pa sto mene citiras :D a i bdp sam od sebe kao pokazatelj ne znaci nista :)
moras nekog. da ne ispadne da sam sa sobom :D
Altsa

#370 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Altsa »

korisnicc wrote:
razonoda wrote:
Kakva crna Ljubljana, to nije Balkan.

Zagreb.
jok ljubljana je u Tadikistanu :-)
zg1911

#371 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

sarajevo je simpa. no da ostali gradovi nemaju autenticnosti, humora ili toplih ljudi... iza toga stoji nesigurnost u svoje.
Hajvan

#372 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

zg1911 wrote: po mostar istok shvatih da si jebeno opterecen. opusti se. mrznja ne pomaze.

???
loše vam matematika ide.

:wink:
zg1911

#373 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

Hajvan wrote:
zg1911 wrote: po mostar istok shvatih da si jebeno opterecen. opusti se. mrznja ne pomaze.

???
loše vam matematika ide.

:wink:
al nisi nabrojao samo bosnjacka mjesta? nisam strucan za bih zemljopis, pa isprika ako nisu samo bosnjacka.
Hajvan

#374 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

pazi, dođeš ovdje i hvališ svog konja!
što meni prestaje da kazem: jeste, tvoj je konj brži; ili: nije to ni konj ustvari. prodjaeš mi magaere pod konja…
… ili da se zajebavam.

pazi jos nesto, ja ne idem na portale iz zg, bg, skopja ili tirane- ne zanimaju me, niti su mi bitni… kužiš?

i da, kao bolje od sarajva naveo sam sva mjesta na balkanu u kojima bošnje nisu vecina, pa tek onda rajvosa kao "najobolje" od "mošnjačkih" mjesta, nakon toga ide nabrajanje "gorihh" od sarajva, i da - dobro ste primjetili, sve su to mjesta s"bošnjačkom" večinom i vlašću…

zašto sam to uradio?
hoce mi se.
zajebavam se, jer sam tako rahat od tuđe nadmenosti…

nazovi to mržnjom, ovinoizmom, idiotlukom- boli me qurac…

ja imam svoj stav... no, pisanje na forumu nužno ne prestavlja isti :D
zg1911

#375 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by zg1911 »

nisam hvalio zagreb nego isticao mane beograda, kad ga se vec naziva jedinom metropolom balkana.

a za trolove mi je drago da ne sire svoj smrad van svog sela.

a zasto pisem na bosanskom portalu?a eto, moze mi se, hoce mi se
Post Reply