ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post Reply
jijamezin

#351 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

Bosna Press je takozvani "trash portal". To su portali koji pisu gluposti i zato ih niko i ne cita. Erodgan je rekao da je Kosovo Turska. Isto je rekao u parlamentu Turskog da "Nema razlike izmedju nas i nase brace Bosnjaka."

Sto se tice poredjenja Turske sa Kinom to je smijesno. Turski GDP per capita se procjenjuje na 16.400 dolara po osobi za 2013.. Kineski je za 2012. bio 9300. Dakle standard Turski je skoro pa dva puta veci ako cisto gledamo GDP po glavi stanovnika.
Last edited by jijamezin on 26/10/2013 18:56, edited 1 time in total.
jijamezin

#352 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:ne znam zasto neko ima potrebu da toliko preuvelicava
turaka u njemackoj nema ni blizu 5 miliona...nema ih ni 2 miliona,

U Njemačkoj živi 82 437 995 stanovnika (2005.). Nijemci čine najveći broj 91,16% (75 148 846). U Njemačkoj živi 7 289 149 (2005.) stranih državljana, a najveća skupina su Turci 2,4% (1 764 300) dok ostali zajedno čine 6,1% stanovništva. Uglavnom su to Talijani, Srbi, Grci, Poljaci, Hrvati (31. 12. 2005: 228 926)
Srbi, Poljaci, Hrvati su zanemarljive skupine. Samo Marokanaca ima nekoliko faktora vise od Srba i Hrvata. Turaka ima oko 4,5 miliona ali ne oficijelnih drzavljana Turske. Oficijelnih drzavljana Turske ima oko 2 miliona.

http://en.wikipedia.org/wiki/Turks_in_Germany

Recimo Ozil ima samo Njemacko drzavljanstvo i on se oficijelno ne ubraja u Turke iako etnicki to jeste. Tako e vise od pola Turaka ovedena kao Nijemci iako navijaju za Tursku. Mozes maticnno drzavljanstvo da sam izaberes njemacko ili Tursko. Ako izaberes Njemacko imas manje problema pri putovanju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_population

Evo ti imas ovdje takodjer. Znaci Turskih drzavljana u Njemackoj je malo manje od 1,8 miliona. Ali Turaka u Njemackoj je od 3,5 do 4,5 miliona.

Recimo ja sam Bosjnjak iz Bosne. Navijam za Bosnu i mogu reci da sam cak i nacionalista ponekad. Ali ja nemam BH pasos vec samo Nizozemski jer sa njim mogu svugdje putovati. Ja sam registrovan kao Nizozemac jer cim uzmes pasos pitaju te koji pasos da ti bude primarni. Meni je Nizoemski jedini. Dakle na papiru i u sistemu ja sam Nizozemac.

Turaka dakle u Njemackoj (ne Turskih drzavljana) ima od 3,5 miliona do 4,5 miliona.
Cybernetic

#353 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:12, edited 1 time in total.
korisnik101

#354 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

Ma Hafis je najjaci.
Poredi unutrasnjost Kine sa unutrasnjosti Turske :lol:
I jos kaze Hrvatska je ekonomski jaca od Turske... :lol: :lol:
luka0

#355 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

alo covjece u njemackoj zvaNICNO ima 1 764 300 .
U Njemačkoj živi 82 437 995 stanovnika (2005.). Nijemci čine najveći broj 91,16% (75 148 846). U Njemačkoj živi 7 289 149 (2005.) stranih državljana, a najveća skupina su Turci 2,4% (1 764 300) dok ostali zajedno čine 6,1% stanovništva. Uglavnom su to Talijani, Srbi, Grci, Poljaci, Hrvati (31. 12. 2005: 228 926),

.http://hr.wikipedia.org/wiki/Njema%C4%8Dka

a ti se sluzis oprilike isto onako kad i srbi kazu da u cikaku ima 400 hiljada srba,,,mozda kad bi gledali porijeklo..
luka0

#356 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

korisnik101 wrote:Ma Hafis je najjaci.
a jesil ti siguran da hrvatska ekonomski i nije jaca od turske,,
jijamezin

#357 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:alo covjece u njemackoj zvaNICNO ima 1 764 300 .
U Njemačkoj živi 82 437 995 stanovnika (2005.). Nijemci čine najveći broj 91,16% (75 148 846). U Njemačkoj živi 7 289 149 (2005.) stranih državljana, a najveća skupina su Turci 2,4% (1 764 300) dok ostali zajedno čine 6,1% stanovništva. Uglavnom su to Talijani, Srbi, Grci, Poljaci, Hrvati (31. 12. 2005: 228 926),

.http://hr.wikipedia.org/wiki/Njema%C4%8Dka

a ti se sluzis oprilike isto onako kad i srbi kazu da u cikaku ima 400 hiljada srba,,,mozda kad bi gledali porijeklo..
Neshvatas. U Njemackoj zvanicno zivi 1,764. 300 Turaka sa Turski drzavljanstvom koje im je primarno drzavljanstvo. Znaci tako su uvedeni ti Tursi u knjige. Ali imas hvala bogu jos toliko Turaka koji imaju Njemacko drzavljanstvo.

U Njemackoj ili Nizozemskoj nemas uopste popis stanovnistva. Imas samo u opstini gdje zivis da si registrovan. Tu si registrovan kao Nijemac ako si registrovan sa Njemackim pasosom.

Evo ti international Business times je napisao clanak o tome:

http://www.ibtimes.com/new-germany-cemi ... ty-1412008
Turks, now numbering at least 3 million (the largest ‘foreign’ community in the country by far), have lived in Germany for fifty years, originally invited as ‘gastar-beiter’ (guest workers) by the German government reeling from post-war labor shortages.
Znaci najmanje ih ima 3 miliona. Koliko ih ima to niko nezna jer nema popisa stanovnistva koji te pita za etnicku pripadnost. Nije Njemacka divlja drzava da ljude pitaju koje su krvi.

Turci rodjeni u Njemackoj su znaci automatski Nijemci u Njemackom staisticom sistemu. To sto su oni cesto veci nacionalisti od Turaka u Turskoj nikoga to neznamima. Ili mislis da Angela Merkel ide od kuce do kuce i pita ljude za njihovo porijeklo?

Moje dijete koje se rodi u Nizozemskoj je Nizozemac po sistemu. Nema ama bas niko ko ce pitati ili registrovati etnicko porijeklo tog dijeteta.

U Turskoj imas 1,8 miliona ljudi za koje Njemacki sistem statisticki zna da su imali Tursko drzavljanstvo. To su ljudi koji su sa tim drzavljanstvom dosli u Njemacku kao Gastarbeideri i registrovali se pod tim drzavljansvom. Nakon par decenija su dobili i Njemacko ili nakon par godina cak. Ali sistem zna i za njihovo Tursko. A Tursko drzavljasntvo nemmozes odbaciti.

Znaci sva ona djeca gastarbeidera koji su tu vec 40 ili cak 50 godina... svi su oni Nijemci u sistemu.

Jasno?
cyprus

#358 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by cyprus »

Turska ima veću ekonomiju od Hrvatske, jer je veća država (logično)... BDP po glavi stanovnika je tu negdje, ali Hrvatska nesumnjivo ima bolji životni standard.... Šta nije jasno?
Last edited by cyprus on 26/10/2013 19:15, edited 1 time in total.
korisnik101

#359 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

luka0 wrote:
Hahah.
Turska je otplatila sav svoj dug IMFu... a koliko je ono dug u Hrvatskoj ? ?? :lol:
korisnik101

#360 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

cyprus wrote:turska ima veću ekonomiju jer je veća država (logično), Hrvatska ima bolji životni standard... BDP po glavi stanovnika je tu negdje, ali Hrvatska nesumnjivo ima bolji životni standard.... Šta nije jasno?
PO cemu mjeris bolji zivotni standard ?
Jer nijedno mjerilo ne ide u korist Hrvatskoj. Nijedno.
sinuhe

#361 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by sinuhe »

Turska drzava od 70 miliona ljudi ima pozitivan trend vec godinama i izvjesno je da ce samo rasti. Nama to ne moze skoditi.
jijamezin

#362 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:
Pa samo malo? Ja ovdje u bilo kojoj radnji na zapadu mogu kupiti BEKO bojlere ,bijelu tehniku ili Vestel telivizore, ves mashine ili frizidere:

http://www.vestelservice.nl/

Hrvatsku marku televizora ili frizidera, ves mashina ja jos nisam sreo. Isto tako nesto nevidim da Hrvatska radi na svojem prvom borbenom avionu i da su u taj projekat ukljucili najvece zapadne firme. Hrvatska zapravo nepravi nista; osim bronhil bombone.
cyprus

#363 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by cyprus »

korisnik101 wrote:
cyprus wrote:turska ima veću ekonomiju jer je veća država (logično), Hrvatska ima bolji životni standard... BDP po glavi stanovnika je tu negdje, ali Hrvatska nesumnjivo ima bolji životni standard.... Šta nije jasno?
Po hjuman divelopment indeksu... Najrelevantnijem numeričkom pokazatelju o životnom standardu...

A ne da nijedno mjerilo ne ide u prilog Hrvatskoj, nego idu sva... Sve i jedno!
korisnik101

#364 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

Smjesno je Hrvatsku i porediti sa Turskom.

Hrvatska ja banana drzava kao i sve ostale bive Yu drzavice.
Turska je ozbiljna drzava koja pravi vlastite tenkove, jurisne puske, i telekomunikacijsku opremu.
sinuhe

#365 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by sinuhe »

Hrvatska je previse mala zemlja da bi se poredila sa Turskom. Ne znam otkud Hrvatska u prici uopste :-)
korisnik101

#366 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

cyprus wrote: A ne da nijedno mjerilo ne ide u prilog Hrvatskoj, nego idu sva... Sve i jedno!

Navedi jedan. ?
cyprus

#367 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by cyprus »

korisnik101 wrote:Smjesno je Hrvatsku i porediti sa Turskom.

Turska je ozbiljna drzava koja pravi vlastite tenkove, jurisne puske, i telekomunikacijsku opremu.
Još kad bi se životni standard mjerio proizvodnjom tenkova i jurišnih pušaka... :mrgreen:
jijamezin

#368 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

cyprus wrote:
korisnik101 wrote:
Po hjuman divelopment indeksu... Najrelevantnijem numeričkom pokazatelju o životnom standardu...

A ne da nijedno mjerilo ne ide u prilog Hrvatskoj, nego idu sva... Sve i jedno!
Human development index? Od kada je to neko mjerilo? Valjda je mjerilo ekonomije pokrivenost uvoza izvozom.

Kolika Hrvatska pokriva uvoz izvozom? A koliko Turska? Tu vidis jacinu ekonomije. Hrvatska zivi od Turizma i nema vise nikakvu industriju. Turska zivi od industrije i usluga a Turizam im je sporedna stvar.
Last edited by jijamezin on 26/10/2013 19:25, edited 1 time in total.
korisnik101

#369 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

cyprus wrote:

Još kad bi se životni standard mjerio proizvodnjom tenkova i jurišnih pušaka... :mrgreen:
Ali se mjeri proizvodnjom i eksportom. Kao i kolicinom drzavnog duga.

Rekoh vec, navedi jedan indeks koji stavlja Hr ispred Trk ?
jijamezin

#370 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

cyprus wrote:

Standard se mjeri po GDP per capiti i po prosjecnoj plati. Po tome su Hrvatska i Turska tu negdje. Tu se nema sta pricati jer to su cifre.

Jacina ekonomije se mjeri u totalnom GDP-u i pokricu uvoza izvozom. Hrvatska je sto se tice vlastite ekonomije mala drzava koja se oslanja na more (Turizam) bez ikakve industrije. Turska je OECD zemlja (jedina OECD zemlja u istocnoj evropi sto zaci da je visoko industrijalziirana.
Šveđanin

#371 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Šveđanin »

Koliko ljudi odavde je imalo priliku otići na istok Turske da vide kako ti ljudi žive?

Nemojte čuo sam, pročitao sam, rekli su mi...već ko je bio..

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
cyprus

#372 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by cyprus »

korisnik101 wrote:
cyprus wrote: A ne da nijedno mjerilo ne ide u prilog Hrvatskoj, nego idu sva... Sve i jedno!

Navedi jedan. ?
Pa upravo sam ti naveo jedan, i to najrelevantniji: HDI.

Osim HDI-a, to su i očekivana životna dob, nominalni BDP po glavi stanovnika, stopa pismenosti, svi ostali podaci o obrazovanju, broj TV-a po glavi stanovnika, procenat stanovnika koji koriste internet, broj doktora na 1000 stanovnika, broj mobitela na 100 stanovnika, prosječne plate itd.

Istina, vidim da iznos BDP-a po glavi stanovnika prema paritetu kupnovne moći ide u korist Turskoj, ali to je jedini pokazatelj na njihovoj strani...
Last edited by cyprus on 26/10/2013 19:34, edited 1 time in total.
sinuhe

#373 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by sinuhe »

Nama je bitan rast Turske to kako zive na granici sa Iranom je nebitno. A rast im je za jednu solidno razvijenu zemlju izuzetno velik sto znaci da imaju neki odgovor na rast Kine. Jedna istocnoevropska zemlja od 5 miliona ljudi to sigurno nema.
Last edited by sinuhe on 26/10/2013 19:33, edited 1 time in total.
cyprus

#374 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by cyprus »

jijamezin wrote:
cyprus wrote:A ne da nijedno mjerilo ne ide u prilog Hrvatskoj, nego idu sva... Sve i jedno!
Human development index? Od kada je to neko mjerilo? Valjda je mjerilo ekonomije pokrivenost uvoza izvozom.
Ja ne govorim o ekonomiji, nego o životnom standardu...
jijamezin

#375 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

@Cyprus,

Turci mogu pokupovati Hrvatsku obalu zato sto su i velika zemlja. Hrvatska obrnuto nemoze ni vas Hrvate u Bosni izdrzavati. Dozivijeli ste egzodus jer se nije imalo para da vam se upumpa u privredu koja bi vas tu zadrzala.

Sa druge strane imas od Dubrovnika do Zadra 20 ogromnih Turskoh hotela. Evo sada Turski vlasnik ovoh hotela u Dubrovniku:

Image

To ti je najluksuzniji hotel u Dubrovniku a Dubrovnik je najskuplji dio Hrvatske. Turci su kupili i luku a evo i marinu:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/t ... fault.aspx

Image

Mi ovdje pricamo o Turskom uticaju i o onome sto Turska radi u zadnjih godina za Bosnjacku i Albansku stvar. Broj mobitela i doktora je irrelvantna. U Turskoj 88% ljudi ima mobitel i 80% ima internet. Ono sto vi probate je da prestavite Tursku kao neku zemlju treceg svijeta kako bi se tjesili. A Turska vas vec uveliko kolonizirala.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/3948 ... liona-evra

Najbogatiji covijek u Turskoj je izjavio: Sirimo se u Hrvatskoj: Hoteli, marine, banke...:

http://www.vecernji.hr/biznis/najbogati ... nak-559412

Sada gledate i njihove sapunice...
Post Reply