Sve je ovo gore lijepo receno, i od strane @BASS-a, medjutim ovdje svi gubite jednu vrlo bitnu, kako BASS kaze, empirijsku cinjenicu - niko, ali bas NIKO u BiH, pa cak i na prostoru cijele bivse Juge, nije etnicki cist.Ovde se moram osvrnuti i na to da iako ste u malom broju, Muadibe, i medju vama ima razlike. Razlika je više nego očigledna jer gledajući sa strane tačno se može utvrditi jeli ponosni potomak bio začet srpskom, muslimanskom (danas bošnjačkom) spermom i muslimanskom maternicom ili je bila srpska...svejedno, ali razlika postoji...U ovoj kombinaciji je bila i ona treća strana (hrvatska), ali je bila daleko manje izražena...zato je nisam stavio u prvi plan..
Elem..ponavljam, priča koja dolazi iz miješanog bosanskog mesa je uveliko mogla promijeniti razvoj dogadjaja u BiH da je tih bilo više i onda bih vjerovatno prihvatio tvoje "konstruktivne" komentare na račun BHS, ali kako rezultati govore vrlo je teško povjerovati da ste ikoga ubijedili da se može bilo šta promijeniti..
Drugim rijecima, i gledano unazad kroz istoriju, svi smo mi ovdje ne tzv. nego bukvalno fizicki mijesano meso.
Onaj ko misli drugacije, jednostavno ne zna o cemu prica. Ako neko misli da su Bosnjaci cistokrvni na bilo koji nacin - grijesi. Isto tako, ako neko misli da su BH Srbi ili Hrvati takodjer nekakvi cistokrvni - opet grijesi.
Razlog je jednostavan i lezi u istorijskim empirijskim cinjenicama koje neumoljivo to potvrdjuju, a odnose se na realne i dokazive naucne metode koje se ticu genetike.
Sve ostalo je, jednostavno receno, ideoloska ubleha koju su osmislili i koju slijede upravo ti isti pripadnici mijesanog mesa koji se samo drugacije nazivaju i koji se ravnaju i poistovjecuju po imaginacijama zvanim vjera/religija (a imaginacija je jer dokazi o tome jos uvijek ne postoje).
I ako znamo sve ovo, a znamo, onda je jedino realno pitanje - u cemu smo to svi mi, evo recimo samo u BiH, konkretno razliciti? Sta je to opipljivo sto nas razlikuje?
Ja kazem - nista.
To sto jedni jedu klempu, a drugi ne? Mislim...hajde onda da i vegetarijance svrstamo u posebnu vjersku, pa i etnicku grupu. Oni ne jedu meso nikako...
To sto jedni citaju Kur'an i mole se bogu ne jedan nacin, a drugi Bibliju i mole se na drugaciji nacin? Da... Mnogi takodjer citaju Ludluma, a drugi Platona... Da li radi toga treba da se poubijaju?
Zato sto jedni farbaju jaja za vjerski praznik, a drugi prave baklavu? Mozda je to...mada, ja vidim i sada, a sjecam se i ranije, da su i jedni i drugi jeli i ta jaja i te baklave, i dolazili jedni drugima na te razlicite praznike, a to se radi i danas.
Uvidjate li besmislenost ovakve rasprave i empirijskih cinjenica ove vrste?
Nazalost, mi u BiH jos uvijek, i ocito, nismo na dovoljnom nivou svijesti da bismo sami u svojim glavama mogli napraviti otklon od, u sustini, vrlo glupih ideologija. A te ideologije, sto je opet empirijska cinjenica, pogoduju samo i jedino predvodnicima takvih ideologija, a to su kod nas politicari koji vladaju na bazi etno-nacional-vjerskih tenzija.
Ovo sto je BASS napisao jeste sasvim OK, cinjenicno i razumljivo, ali je pitanje - gdje ce nas takvi tenzioni stavovi i razmisljanja odvesti za 5-10-20 godina?