I...kako se izjasniste...? :)

Post Reply

Kako ste se izjasnili na popisu?

BBI
167
56%
BBA
38
13%
HHK
15
5%
HHA
3
1%
SSP
5
2%
SSA
4
1%
BoBI
28
9%
BoSP
2
1%
BoHK
3
1%
BoDA
35
12%

Total votes: 300

Dozer

#351 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Dozer »

@Paranoid
Ovde se moram osvrnuti i na to da iako ste u malom broju, Muadibe, i medju vama ima razlike. Razlika je više nego očigledna jer gledajući sa strane tačno se može utvrditi jeli ponosni potomak bio začet srpskom, muslimanskom (danas bošnjačkom) spermom i muslimanskom maternicom ili je bila srpska...svejedno, ali razlika postoji...U ovoj kombinaciji je bila i ona treća strana (hrvatska), ali je bila daleko manje izražena...zato je nisam stavio u prvi plan..

Elem..ponavljam, priča koja dolazi iz miješanog bosanskog mesa je uveliko mogla promijeniti razvoj dogadjaja u BiH da je tih bilo više i onda bih vjerovatno prihvatio tvoje "konstruktivne" komentare na račun BHS, ali kako rezultati govore vrlo je teško povjerovati da ste ikoga ubijedili da se može bilo šta promijeniti..
Sve je ovo gore lijepo receno, i od strane @BASS-a, medjutim ovdje svi gubite jednu vrlo bitnu, kako BASS kaze, empirijsku cinjenicu - niko, ali bas NIKO u BiH, pa cak i na prostoru cijele bivse Juge, nije etnicki cist.
Drugim rijecima, i gledano unazad kroz istoriju, svi smo mi ovdje ne tzv. nego bukvalno fizicki mijesano meso.

Onaj ko misli drugacije, jednostavno ne zna o cemu prica. Ako neko misli da su Bosnjaci cistokrvni na bilo koji nacin - grijesi. Isto tako, ako neko misli da su BH Srbi ili Hrvati takodjer nekakvi cistokrvni - opet grijesi.
Razlog je jednostavan i lezi u istorijskim empirijskim cinjenicama koje neumoljivo to potvrdjuju, a odnose se na realne i dokazive naucne metode koje se ticu genetike.
Sve ostalo je, jednostavno receno, ideoloska ubleha koju su osmislili i koju slijede upravo ti isti pripadnici mijesanog mesa koji se samo drugacije nazivaju i koji se ravnaju i poistovjecuju po imaginacijama zvanim vjera/religija (a imaginacija je jer dokazi o tome jos uvijek ne postoje).
I ako znamo sve ovo, a znamo, onda je jedino realno pitanje - u cemu smo to svi mi, evo recimo samo u BiH, konkretno razliciti? Sta je to opipljivo sto nas razlikuje?

Ja kazem - nista.
To sto jedni jedu klempu, a drugi ne? Mislim...hajde onda da i vegetarijance svrstamo u posebnu vjersku, pa i etnicku grupu. Oni ne jedu meso nikako...
To sto jedni citaju Kur'an i mole se bogu ne jedan nacin, a drugi Bibliju i mole se na drugaciji nacin? Da... Mnogi takodjer citaju Ludluma, a drugi Platona... Da li radi toga treba da se poubijaju?
Zato sto jedni farbaju jaja za vjerski praznik, a drugi prave baklavu? Mozda je to...mada, ja vidim i sada, a sjecam se i ranije, da su i jedni i drugi jeli i ta jaja i te baklave, i dolazili jedni drugima na te razlicite praznike, a to se radi i danas.

Uvidjate li besmislenost ovakve rasprave i empirijskih cinjenica ove vrste?
Nazalost, mi u BiH jos uvijek, i ocito, nismo na dovoljnom nivou svijesti da bismo sami u svojim glavama mogli napraviti otklon od, u sustini, vrlo glupih ideologija. A te ideologije, sto je opet empirijska cinjenica, pogoduju samo i jedino predvodnicima takvih ideologija, a to su kod nas politicari koji vladaju na bazi etno-nacional-vjerskih tenzija.

Ovo sto je BASS napisao jeste sasvim OK, cinjenicno i razumljivo, ali je pitanje - gdje ce nas takvi tenzioni stavovi i razmisljanja odvesti za 5-10-20 godina?
madner

#352 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by madner »

Pa ideja forsiranje etnickog identita ima smisla samo ako je zelja da se ta grupa odvoji od kolektiva (odnosno drzave).

Zato i Roojko Vasic nema nista protiv Bosnjaka, prihvaca ih, samo ih ne voli. Ali se osipa na sve Bosansko. Bosanski jezik mu smeta a da ne govorim o naciji.

Uglavnom, da je ovo sahovska igra bilo bi jasno sta ko zeli. Srbi zele seperaciju, te guraju etnicki identitet kako bi odrzali podjelu unutar Bosne. Hrvati zele seperaciju pa guraju etnicki identitet kako bi odrzali podjelu.

Bosnjaci mi nisu jasni, osim da tradicionalno slusaju IZ a ista tradicionalno fula sta da uradi. :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#353 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Matijevic_Vlado »

mrAdil

#354 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by mrAdil »

madner wrote:Pa ideja forsiranje etnickog identita ima smisla samo ako je zelja da se ta grupa odvoji od kolektiva (odnosno drzave).

Zato i Roojko Vasic nema nista protiv Bosnjaka, prihvaca ih, samo ih ne voli. Ali se osipa na sve Bosansko. Bosanski jezik mu smeta a da ne govorim o naciji.

Uglavnom, da je ovo sahovska igra bilo bi jasno sta ko zeli. Srbi zele seperaciju, te guraju etnicki identitet kako bi odrzali podjelu unutar Bosne. Hrvati zele seperaciju pa guraju etnicki identitet kako bi odrzali podjelu.

Bosnjaci mi nisu jasni, osim da tradicionalno slusaju IZ a ista tradicionalno fula sta da uradi. :D
Bosnjaci zele drzavu BiH.

Nadam se da je jasnije.
salvatore paradise

#355 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by salvatore paradise »

mrAdil wrote:
madner wrote:Pa ideja forsiranje etnickog identita ima smisla samo ako je zelja da se ta grupa odvoji od kolektiva (odnosno drzave).

Bosnjaci zele drzavu BiH.

Nadam se da je jasnije.
Ali onako kako je oni zamisljaju... tu vec nastaju problemi.
mrAdil

#356 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by mrAdil »

salvatore paradise wrote:
mrAdil wrote: Bosnjaci zele drzavu BiH.

Nadam se da je jasnije.
Problemi ne nastaju, vec postoje odavno. Tacnije od srpsko - hrvatske agresije na BiH u kojoj je autohtoni bosnjacki narod prosao kroz genocid.
salvatore paradise

#357 Re: I...kako se izjasniste...? :)

mrAdil wrote:
mrAdil wrote: Bosnjaci zele drzavu BiH.

Nadam se da je jasnije.
Problemi ne nastaju, vec postoje odavno. Tacnije od srpsko - hrvatske agresije na BiH u kojoj je autohtoni bosnjacki narod prosao kroz genocid.
Nisam znao da sam dobio govornu postu Fatmira Alispahica... Izvinjavam se, pogresan broj
mrAdil

#358 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by mrAdil »

mrAdil wrote:
Nisam znao da sam dobio govornu postu Fatmira Alispahica... Izvinjavam se, pogresan broj
Nema na cemu, proslost je majka buducnosti.
salvatore paradise

#359 Re: I...kako se izjasniste...? :)

mrAdil wrote:
mrAdil wrote:
Nema na cemu, proslost je majka buducnosti.
A "ugrozenost" je majka buducih zlocina i mrznje. Mani me jeftine propagande, ja bih da pricamo argumentima. Ako ne, svak na svoju stranu...
mrAdil

#360 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by mrAdil »

salvatore paradise wrote: A "ugrozenost" je majka buducih zlocina i mrznje. Mani me jeftine propagande, ja bih da pricamo argumentima. Ako ne, svak na svoju stranu...
Gdje ti vidis propagandu, ugrozenost, poziv na buduce zlocine i mrznju...
Argument je da je na teritoriji BiH bilo ono sto je bilo.
Kada sagledas cijelokupnu politiku Bosnjaka, od Daytona do danas, jasno mozes uociti da isti imaju cilj jedinstvene BiH. Drugima to smeta, bar po izjavama njihovih predstavnika.
salvatore paradise

#361 Re: I...kako se izjasniste...? :)

mrAdil wrote:
salvatore paradise wrote: A "ugrozenost" je majka buducih zlocina i mrznje. Mani me jeftine propagande, ja bih da pricamo argumentima. Ako ne, svak na svoju stranu...
Gdje ti vidis propagandu, ugrozenost, poziv na buduce zlocine i mrznju...
Argument je da je na teritoriji BiH bilo ono sto je bilo.
Kada sagledas cijelokupnu politiku Bosnjaka, od Daytona do danas, jasno mozes uociti da isti imaju cilj jedinstvene BiH. Drugima to smeta, bar po izjavama njihovih predstavnika.
Pa da, Bosnjaci je zamisljaju jedinstvenom i unitarnom, Hrvati i Srbi ne... U cemu je problem, i zasto bi zelje Bosnjaka bile vaznije od zelja drugih naroda i narodnosti ove nase lijepe zemlje? Tako ste isti (svi vi konstitutlije) a tako ne shvatate da je problem bas u tom pristupu u kojem niko ne zeli odstupiti ni milimetar od startnih pozicija. Ma jebe me se zive hoce li drzava biti sastavljena od entiteta, kantona, mjesnih zajednica, k....a-palaca itd... Mene bi mnogo vise radovalo da se poveca standard zivota, da imamo normalne ceste, gradski saobracaj, infrastrukturu, skole, bolnice, da mozemo priustiti ljetovanje i zimovanje. A to da li je neciji praprapradjed zaginuo na Kosovu od ruke nekog brkatog anadolca ili je taj isti praprapradjed ubio tog anadolca pa da se ja nekom svetim sad... pa moze li gluplje od toga?
shiljak

#362 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by shiljak »

Šta mislite da li su se hrvati u recimo sarajevu izjasnili kao bošnjaci li bosanci i hercegovci? Recimo gdje je mješani brak mogli su staviti bošnjak, ili gdje nije staviti bosanac i hercegovac.. Naravno nije važno ko si, ali radi politike bi se izjasnio tako?
Znači da li su se neki koji su manjina u nekom gradu izjasnili kao bosanci i hercegovci.. da li nih više ima nego bošnjaka koji su rekli da su bosanci i hercegovci (jer su oni većina u sarajevu)?

Kontate šta hoću da kažem :D
Last edited by shiljak on 04/11/2013 21:43, edited 1 time in total.
Havatar

#363 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

shiljak wrote:Šta mislite da li su se hrvati u recimo sarajevu izjasnili kao bošnjaci li bosanci i hercegovci? Recimo gdje je mješani brak mogli su staviti bošnjak, ili gdje nije staviti bosanac i hercegovac.. Naravno nije važno ko si, ali radi politike bi se izjasnio tako?
Znači da li su se neki koji su manjina u nekom gradu izjasnili kao bosanci i hercegovci.. da li nih više ima nego bošnjaka koji su rekli da su bosanci i hercegovci?

Kontate šta hoću da kažem :D
Ne
shiljak

#364 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by shiljak »

ne kontaš šta hoću da kažem ili misliš da nisu :D
Havatar

#365 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

shiljak wrote:ne kontaš šta hoću da kažem ili misliš da nisu :D
ne kontam
serpico35

#366 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by serpico35 »

Bosanac,srpsko-hrvatski,ateista
shiljak

#367 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by shiljak »

haha :D

Ovako. Recimo ja sam srbin iz fbih, u sarajevu.. Raja su mi naravno većinom bošnjaci i sve je normalno..

HDZ govori treba treći, dodik hoće da se odvoji.. i hrvat ili srbin kaže ja sam bosanac i hercegovac.
shiljak

#368 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by shiljak »

I nekako je logično da će se izjasniti neko da je bosanac i hercegovac gdje je mješano.. neće tamo gdje su 100% bošnjaci da se izjašnjavaju kao bosanci i hercegovnci.. tako i za druge.
salvatore paradise

#369 Re: I...kako se izjasniste...? :)

shiljak wrote:haha :D

Ovako. Recimo ja sam srbin iz fbih, u sarajevu.. Raja su mi naravno većinom bošnjaci i sve je normalno..

HDZ govori treba treći, dodik hoće da se odvoji.. i hrvat ili srbin kaže ja sam bosanac i hercegovac.
Pa ima dosta takve raje...
Paranoid

#370 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Paranoid »

ovaj put si zašiljio pravo..smanjuj dozu, izginut ćeš.. :mrgreen:
shiljak

#371 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by shiljak »

nema veze, kad sam već počeo šiljim do vrha :D

Eto to sam mislio reći. Nije važno jesi bošnjak, srbin, hrvat, nego zavisi gdje živiš.. Pošto su neki govorili da će samo bošnjaci reći da su bosanci i hercegovci.
Havatar

#372 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

Moguce je da ima onih koji su se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci ili kao Bosnjaci ali to nema veze sa tim vec sto ni ranije ni oni sebe a ni Hrvati iz mjesta gdje su vecina ih nisu smatrali Hrvatima. Sa druge strane onih koji su se izjasnjavali ili smatrali sebe Hrvatima a druze se sa Bosnjacima pa zbog razloga koje ti navodis se izjasne kao Bosnjaci nema ili nema mnogo.
shiljak

#373 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by shiljak »

šta bi onda rekao ako bi na statistici pisalo za sarajevo 70% bošnjaka, 5% srba, 5% hrvata, 20% bosanaca i hercegovaca :-D

Ko su ti (većina)? Odma bi srpski i hrvatski političari rekli to su sve bošnjaci :D I to je moje pitanje, jesu li?

Ako bude ukupna statistika kao što je neko provalio, 54% bošnjaci, a čuo sam da ima i bosanaca i hercegovaca.. znači nije moguće da su većina bošnjaci ti bosanci i hercegovci, ako su već 54% bošnjaci zauzeli :D
Havatar

#374 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

shiljak wrote:šta bi onda rekao ako bi na statistici pisalo za sarajevo 70% bošnjaka, 5% srba, 5% hrvata, 20% bosanaca i hercegovaca :-D

Ko su ti (većina)? Odma bi srpski i hrvatski političari rekli to su sve bošnjaci :D I to je moje pitanje, jesu li?

Ako bude ukupna statistika kao što je neko provalio, 54% bošnjaci, a čuo sam da ima i bosanaca i hercegovaca.. znači nije moguće da su većina bošnjaci ti bosanci i hercegovci, ako su već 54% bošnjaci zauzeli :D
Nisi dobro upratio , nije se tvrdilo da su Bosanci Bosnjaci nego da su vecinom Bosanci Jugosloveni a da su kampanjom ciljali na Bosnjake da bi smanjili njihov broj .
shiljak

#375 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by shiljak »

Znam da nisu bošnjaci bosanci.. bosanci mogu biti svi.. Ja sam samo postavio pitanje sad ko će od bošnjaka, hrvata i srba reći da je bosanac i hercegovac i koji će im biti razlog da to kažu.

I ovaj primjer naveo sa sarajevom.. :-D
Post Reply