Sirija

Locked
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#351 Re: ..........................

Post by odesveuhonduras »

Co0l wrote:
odesveuhonduras wrote:
Video star najmanje 2 godine i originalno navodno iz Iraka, ali hajd, istinoljubivi Iranci su to, ne bi oni slagali osim kad zinu. A četničadija i rusofili se ponadali :lol:

http://www.google.ba/#bav=on.2,or.r_qf. ... =N&start=0
Nevezano za ovo, ali PRESSTV je jedna od najmanipulativnijih i najlazljivijih od vecih TV kuca i ko god je citira nije ni svjestan koliko se diskredituje kao ozbiljan diskutant.
Laž i manipulacija je srž iransko-šiitskog bitisanja. Pa pogledaj samo šta zadnjih sedmica rade u BH medijskom prostoru. Pokupovali su termine na mali milion televizija, od lokalnih do FTV-a i na, njima svojstven perfidan način Bošnjacima serviraju svoju ideologiju.

Da dođu kao ljudi pa kažu - evo, mi vam nudimo ove ideje, one su dobre i bolje od vaših zbog ovog i ovog. Pa bujru, ko voli nek izvoli. Ali ne, oni sedmicama rade pripremu i od nekakvog anonimnog "sufijskog" šejha kanonadom medijske promocije prave nekog šejhul islama da bi isti kasnije, skupa sa dugogodišnjim glavnim iranskim BH promotorom Hafizovićem ispirao ljudima mozak i suptilno im servirao šiitske ideje.

Namirisali su da dio Bošnjaka, zbog mržnje prema vehabijama bi, i Iblisa lično, a ne onog kataloškog kjafira i zločinca Assada, podržao protiv bilo koga na čijoj strani su i vehabije, pa kontaju da je vakat da se proba ušićariti šta, a i ispeglati si medijski sliku nakon onoga što su izasrali u Siriji što je većini muslimanskog svijeta ipak otvorilo malo oči.

Ista stvar je i ovaj video, kao i tobožnji pokolj 450 Kurda, od čega 120 djece :-) Žele da uvuku Kurde iz cijele regije da ratuju za njih i rasterete njihove gujice.
Last edited by odesveuhonduras on 08/08/2013 15:28, edited 2 times in total.
tesanj

#352 Re: ..........................

Post by tesanj »

odesveuhonduras wrote:
Co0l wrote:
odesveuhonduras wrote:
Video star najmanje 2 godine i originalno navodno iz Iraka, ali hajd, istinoljubivi Iranci su to, ne bi oni slagali osim kad zinu. A četničadija i rusofili se ponadali :lol:

Nevezano za ovo, ali PRESSTV je jedna od najmanipulativnijih i najlazljivijih od vecih TV kuca i ko god je citira nije ni svjestan koliko se diskredituje kao ozbiljan diskutant.
Laž i manipulacija je srž iransko-šiitskog bitisanja. Pa pogledaj samo šta zadnjih sedmica rade u BH medijskom prostoru. Pokupovali su termine na mali milion televizija, od lokalnih do FTV-a i na, njima svojstven perfidan način Bošnjacima serviraju svoju ideologiju.
Zato imamo Saudiju da nam objasni sta je istina....
Da dođu kao ljudi pa kažu - evo, mi vam nudimo ove ideje, one su dobre i bolje od vaših zbog ovog i ovog. Pa bujru, ko voli nek izvoli. Ali ne, oni sedmicama rade pripremu i od nekakvog anonimnog "sufijskog" šejha kanonadom medijske promocije prave nekog šejhul islama da bi isti kasnije, skupa sa glavnim iranskim promotorom Hafizovićem ispirao ljudima mozak i suptilno im servirao šiitske ideje. Namirisali su da dio Bošnjaka, zbog mržnje prema vehabijama bi, i Iblisa lično, a ne onog kataloškog kjafira, podržao protiv njih, pa kontaju da je vakat da se proba ušićariti šta i ispeglati si medijski sliku nakon onoga što su izasrali u Siriji što je većini muslimanskog svijeta ipak otvorilo malo oči.

Ista stvar je i ovaj video, kao i tobožnji pokolj 450 Kurda, od čega 120 djece :-) Žele da uvuku Kurde iz cijele regije da ratuju za njih i rasterete njihove gujice.
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#353 Re: Ova tema je ZATVORENA

Iran sigurno nemamo akoBogda. Ni ja, nit ogrooomna većina mog naroda elhamdulillah, džaba im je medijska promocija.

Bosna je zemlja Ehli Sunneta, vazda bila, i vazda će biti inšaAllah.
sarajevoxxxx

#354 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by sarajevoxxxx »

Haleb: Posjeta poginulom borcu , šehidu FSA za prvi dan bajaram

Image
sarajevoxxxx

#355 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by sarajevoxxxx »

odesveuhonduras wrote:Iran sigurno nemamo akoBogda. Ni ja, nit ogrooomna većina mog naroda elhamdulillah, džaba im je medijska promocija.

- Koliko samo blesavo zvuči da se Bosna treba bojati Irana zemlje koja stenje pod sankcijama, ili da se treba bojati ljudi, šiita koji su sljedbenici čovjeka (Homeinija) koji je živio u nekoj staroj i ruševnoj kućici u Teheranu koja jedva da je imala dvije sobe.

- I ti ljudi su prijetnja a nisu sumnjvi, arogantni, napuhani, i presmiješni likovi koji ne znaju šta će od para, koji žive u dvorcima, kojima je nafta popila mozak, koji su umiješani ako ne u svaku onda u neke od najgorih smutnji u muslimanskom svijetu, i koji su 1000 puta više od Irana pokazali da žele, da hoće, da promjenu,da utiču, na vjersku misao Bošnjaka, ili da imaju neki drugi uticaj na ovim prostorima.

- Neki ljudi truju internet svojim glupim, bahatim, arogantnim izjavama o šiitima kao potencijalnoj prijetnji, a žive kao bubreg u loju u nekim zaljevskim zemljama. Šire govor mržnje, prelaze sve granice dobrog ukusa, samo što nisu još pozvali na linčovanje uposlenika Mula Sadra, mada i toga ima.
zagortenej

#356 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by zagortenej »

sarajevoxxxx wrote:
odesveuhonduras wrote:Iran sigurno nemamo akoBogda. Ni ja, nit ogrooomna većina mog naroda elhamdulillah, džaba im je medijska promocija.

- Koliko samo blesavo zvuči da se Bosna treba bojati Irana zemlje koja stenje pod sankcijama, ili da se treba bojati ljudi, šiita koji su sljedbenici čovjeka (Homeinija) koji je živio u nekoj staroj i ruševnoj kućici u Teheranu koja jedva da je imala dvije sobe.

- I ti ljudi su prijetnja a nisu sumnjvi, arogantni, napuhani, i presmiješni likovi koji ne znaju šta će od para, koji žive u dvorcima, kojima je nafta popila mozak, koji su umiješani ako ne u svaku onda u neke od najgorih smutnji u muslimanskom svijetu, i koji su 1000 puta više od Irana pokazali da žele, da hoće, da promjenu,da utiču, na vjersku misao Bošnjaka, ili da imaju neki drugi uticaj na ovim prostorima.

- Neki ljudi truju internet svojim glupim, bahatim, arogantnim izjavama o šiitima kao potencijalnoj prijetnji, a žive kao bubreg u loju u nekim zaljevskim zemljama. Šire govor mržnje, prelaze sve granice dobrog ukusa, samo što nisu još pozvali na linčovanje uposlenika Mula Sadra, mada i toga ima.
amerikanci im dali domaću zadaću da, u svim sferama života muslimana prikažu šiite kao nevjernike, pa kada bude invazija na iran, da niko od muslimana to ne osudi.
jeza u ledja

#357 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by jeza u ledja »

Svaka cast sa-x. :thumbup:
zagortenej

#358 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by zagortenej »

seksan wrote:
Kikibombona wrote:HM 2011

Iako se na temi Egipat nismo slagali, sada potpisujem tvoj komentar. Arapi su namagarceni. Tesko ce se izvuci iz gliba u koji su upali i u koji sve dublje tonu.

Mene zabrinjiva sto u Bosni primjecujem mrznju prema siitima. Ocigledno uvezeno sa istoka. Mi u Bosni smo uvijek jednako gledali na muslimane, bili oni siiti ili suniti. Uostalom, za mene su do invazije na Irak postojali samo muslimani... Tek tada sam sanznao za siite i sunite. Sad znam za alavite i dr. Iako ih nije puno, hvata me jeza kada vidim da pojedinci preziru siite, alavite po sektaskoj osnovi. Nikad ne znas kada se to sjeme zla moze prosiriti. Ne vjerujem da kod nas ima plodno tlo, alii...

I smanjite strasti. Lijepo je da se interesujemo za Siriju, pogotovo je lijepo ako prizeljkujemo kraj rata. I nama je u ratu bilo drago kada se neko interesovao za nas.

Volio bih procitati komentar Udrch, Opetja i Saxxx u kojem postavlja link i osudjuje zlocine pripadnika Nusra Fronta ili neke druge organizacije. Bilo bi jednako lijepo procitati komentar Kalavikule, Mmra ili nekog treceg u kojem osudjuje zlocine Asadovih jedinica. Imate materijala u izobilju.
U pravu su u BiH su uvijek bili neuki muslimani. Mogo si im servirati sta god si htio oni bi sve prihvatili.

Zasto da volim nekog ko smatra d aje Allah pogrijesio sto je izabrao Muhameda za poslanika ? Jel ti shvacas tezinu tih rijeci?
Zasto bih voljela nekog za koje je vec receno da su prokleti?! :)

Zasto da volim nekoga ko uvodi novotasrije u namazu? Znaci prilikom selama oni poljube kamencic-plocicu gline okrenu se kao sto se krscani krste tako i oni sa glavom rade al od tu glinu s tim sto naslone uho..

Zasto da volim nekoga ko je pozvao na masovno silovanje suneetlijki? :)

zasto da volim nekog ko svaki dan cini 100širkova.

"O robovi Moji koji vjerujete, Moja je Zemlja prostrana, zato samo Meni 'ibādet činite!" (prevod značenja sure El-'Ankabut, 56)

Vidiš šita kako cini sedzdu slici na kojem je lik s bradom i trubanom!

Drugi: širk nijjeta, odluke i namjere. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:
مَن كَانَ يُرِيدُ ٱلۡحَيَوٰةَ ٱلدُّنۡيَا وَزِينَتَہَا نُوَفِّ إِلَيۡہِمۡ أَعۡمَـٰلَهُمۡ فِيہَا وَهُمۡ فِيہَا لَا يُبۡخَسُونَ (١٥) أُوْلَـٰٓٮِٕكَ ٱلَّذِينَ لَيۡسَ لَهُمۡ فِى ٱلۡأَخِرَةِ إِلَّا ٱلنَّارُ‌ۖ وَحَبِطَ مَا صَنَعُواْ فِيہَا وَبَـٰطِلٌ۬ مَّا ڪَانُواْ يَعۡمَلُونَ
"Onima koji žele život na ovom svijetu i ljepote njegove – Mi ćemo dati plodove truda njihova i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onom svijetu samo vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na Zemlji radili i biće uzaludno sve što su učinili." (prevod značenja sure Hud 15-16)

kada šija trazi pomoc, on ne izgovara ime Allaha vec ime tog budale kojem se klanja!

Treći: širk pokornosti. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:
ٱتَّخَذُوٓاْ أَحۡبَارَهُمۡ وَرُهۡبَـٰنَهُمۡ أَرۡبَابً۬ا مِّن دُونِ ٱللَّهِ وَٱلۡمَسِيحَ ٱبۡنَ مَرۡيَمَ وَمَآ أُمِرُوٓاْ إِلَّا لِيَعۡبُدُوٓاْ إِلَـٰهً۬ا وَٲحِدً۬ا‌ۖ لَّآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ‌ۚ سُبۡحَـٰنَهُ ۥ عَمَّا يُشۡرِڪُونَ
"Oni su, pored Allāha, za gospodare uzeli svećenike svoje i monahe svoje i Mesīha, sina Merjemina, a naređeno im je da samo jednom Bogu 'ibādet čine. Nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni pored Njega obožavaju." (prevod značenja sure Et-Tevba, 31)

Četvrti: širk ljubavi. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:
وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَندَادً۬ا يُحِبُّونَہُمۡ كَحُبِّ ٱللَّهِ‌ۖ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَشَدُّ حُبًّ۬ا لِّلَّهِ‌ۗ وَلَوۡ يَرَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُوٓاْ إِذۡ يَرَوۡنَ ٱلۡعَذَابَ أَنَّ ٱلۡقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعً۬ا وَأَنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعَذَابِ
"Ima ljudi koji su umjesto Allāha sudruge prihvatili; vole ih kao što se Allāh voli. Ali pravi vjernici još više vole Allāha. A da znaju mušrici da će onda kada dožive patnju – svu moć samo Allāh imati i da će Allāh strahovito kažnjavati..." (prevod značenja sure El-Beqara, 165)
Druga vrsta: mali širk , a to je pretvaranje. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:

فَمَن كَانَ يَرۡجُواْ لِقَآءَ رَبِّهِۦ فَلۡيَعۡمَلۡ عَمَلاً۬ صَـٰلِحً۬ا وَلَا يُشۡرِكۡ بِعِبَادَةِ رَبِّهِۦۤ أَحَدَۢا
"Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, čineći 'ibādet Gospodaru svome, ne čini Njemu ravnim nikoga!" (prevod značenja sure El-Kehf 110)
Treća vrsta: skriveni širk, a dokaz je hadīs Allāhovog Poslanika, sallallāhu 'alejhi ve sellem: "Širk u ovom umetu je skriveniji od mravlje stope na crnoj stjeni u mrkloj noći."
Pedeset pitanja i odgovora u akidi, šejh Muhammed bin AbdulVehhāb
ovaj seksan je ovdje po zadatku, na svim putevima prema Meki stoje ovi znakovi:
Image
objasni ti meni sexan, kako šije idu na hadž ako nisu muslimani?!?
Last edited by zagortenej on 08/08/2013 17:29, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#359 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by jeza u ledja »

seksan wrote:U pravu su u BiH su uvijek bili neuki muslimani. Mogo si im servirati sta god si htio oni bi sve prihvatili.

Zasto da volim nekog ko smatra d aje Allah pogrijesio sto je izabrao Muhameda za poslanika ? Jel ti shvacas tezinu tih rijeci?
Zasto bih voljela nekog za koje je vec receno da su prokleti?! :)

Zasto da volim nekoga ko uvodi novotasrije u namazu? Znaci prilikom selama oni poljube kamencic-plocicu gline okrenu se kao sto se krscani krste tako i oni sa glavom rade al od tu glinu s tim sto naslone uho..

Zasto da volim nekoga ko je pozvao na masovno silovanje suneetlijki? :)

zasto da volim nekog ko svaki dan cini 100širkova.

"O robovi Moji koji vjerujete, Moja je Zemlja prostrana, zato samo Meni 'ibādet činite!" (prevod značenja sure El-'Ankabut, 56)

Vidiš šita kako cini sedzdu slici na kojem je lik s bradom i trubanom!

Drugi: širk nijjeta, odluke i namjere. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:
مَن كَانَ يُرِيدُ ٱلۡحَيَوٰةَ ٱلدُّنۡيَا وَزِينَتَہَا نُوَفِّ إِلَيۡہِمۡ أَعۡمَـٰلَهُمۡ فِيہَا وَهُمۡ فِيہَا لَا يُبۡخَسُونَ (١٥) أُوْلَـٰٓٮِٕكَ ٱلَّذِينَ لَيۡسَ لَهُمۡ فِى ٱلۡأَخِرَةِ إِلَّا ٱلنَّارُ‌ۖ وَحَبِطَ مَا صَنَعُواْ فِيہَا وَبَـٰطِلٌ۬ مَّا ڪَانُواْ يَعۡمَلُونَ
"Onima koji žele život na ovom svijetu i ljepote njegove – Mi ćemo dati plodove truda njihova i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onom svijetu samo vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na Zemlji radili i biće uzaludno sve što su učinili." (prevod značenja sure Hud 15-16)

kada šija trazi pomoc, on ne izgovara ime Allaha vec ime tog budale kojem se klanja!

Treći: širk pokornosti. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:
ٱتَّخَذُوٓاْ أَحۡبَارَهُمۡ وَرُهۡبَـٰنَهُمۡ أَرۡبَابً۬ا مِّن دُونِ ٱللَّهِ وَٱلۡمَسِيحَ ٱبۡنَ مَرۡيَمَ وَمَآ أُمِرُوٓاْ إِلَّا لِيَعۡبُدُوٓاْ إِلَـٰهً۬ا وَٲحِدً۬ا‌ۖ لَّآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ‌ۚ سُبۡحَـٰنَهُ ۥ عَمَّا يُشۡرِڪُونَ
"Oni su, pored Allāha, za gospodare uzeli svećenike svoje i monahe svoje i Mesīha, sina Merjemina, a naređeno im je da samo jednom Bogu 'ibādet čine. Nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni pored Njega obožavaju." (prevod značenja sure Et-Tevba, 31)

Četvrti: širk ljubavi. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:
وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَندَادً۬ا يُحِبُّونَہُمۡ كَحُبِّ ٱللَّهِ‌ۖ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَشَدُّ حُبًّ۬ا لِّلَّهِ‌ۗ وَلَوۡ يَرَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُوٓاْ إِذۡ يَرَوۡنَ ٱلۡعَذَابَ أَنَّ ٱلۡقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعً۬ا وَأَنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعَذَابِ
"Ima ljudi koji su umjesto Allāha sudruge prihvatili; vole ih kao što se Allāh voli. Ali pravi vjernici još više vole Allāha. A da znaju mušrici da će onda kada dožive patnju – svu moć samo Allāh imati i da će Allāh strahovito kažnjavati..." (prevod značenja sure El-Beqara, 165)
Druga vrsta: mali širk , a to je pretvaranje. Kaže Allāh, Uzvišen neka je:

فَمَن كَانَ يَرۡجُواْ لِقَآءَ رَبِّهِۦ فَلۡيَعۡمَلۡ عَمَلاً۬ صَـٰلِحً۬ا وَلَا يُشۡرِكۡ بِعِبَادَةِ رَبِّهِۦۤ أَحَدَۢا
"Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, čineći 'ibādet Gospodaru svome, ne čini Njemu ravnim nikoga!" (prevod značenja sure El-Kehf 110)
Treća vrsta: skriveni širk, a dokaz je hadīs Allāhovog Poslanika, sallallāhu 'alejhi ve sellem: "Širk u ovom umetu je skriveniji od mravlje stope na crnoj stjeni u mrkloj noći."
Pedeset pitanja i odgovora u akidi, šejh Muhammed bin AbdulVehhāb
Sljedeci put se umjesto da nam popujes o tome koga ne volis, zapitaj ko tebe voli.
Last edited by jeza u ledja on 08/08/2013 17:20, edited 1 time in total.
odesveuhonduras

#360 Re: Ova tema je ZATVORENA

sarajevoxxxx wrote:

Ne bojim se ja ni Irana, ni šija, hvala.

Ali ću uvijek dići svoj glas kad nam pokušavaju uvaliti svoju ideologiju na neki "bratski" način jer, kratko i jasno, meni brat nije onaj koji ne voli Omera, Ebu Bekra i Aišu r.a jer ih ja volim ko oči svoje.

Ali sve je to OK, svatko ima pravo nuditi svoje ideje, nema od tog ništa svakako, pošizit će tu i tamo neki pojedinac, ja ću upozoravat protiv toga, i to je to, ali da to oni rade normalno i otvoreno, već sve nešto hinjski i upakovano.

Zaboli me za Homeinijem i koliko je soba imao.
tesanj

#361 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by tesanj »

odesveuhonduras wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Ne bojim se ja ni Irana, ni šija, hvala.

Ali ću uvijek dići svoj glas kad nam pokušavaju uvaliti svoju ideologiju na neki "bratski" način jer, kratko i jasno, meni brat nije onaj koji ne voli Omera, Ebu Bekra i Aišu r.a jer ih ja volim ko oči svoje.

Ali sve je to OK, svatko ima pravo nuditi svoje ideje, nema od tog ništa svakako, pošizit će tu i tamo neki pojedinac, ja ću upozoravat protiv toga, i to je to, ali da to oni rade normalno i otvoreno, već sve nešto hinjski i upakovano.

Zaboli me za Homeinijem i koliko je soba imao.
Familija Saud nam uvaljuje ideologiju 20 godina pa se ne bunis?
sarajevoxxxx

#362 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by sarajevoxxxx »

Broj ubijene djece u Halebu u Siriji, od početka rata pa do danas:

- Dječaci: 965
- Djevojčice: 435
- Muške bebe: 27
- Ženske bebe: 21

- Ukupno: 1448

- Samo u periodu od 10.07.2013. pa do 07.08.2013. (u ramazanu) režimske snage su ubile 462 građanina Haleba i okoline:

- 48 dječaka
- 36 djevojčica
- 33 žene
- 176 pripadnika FSA

- Ukupan broj poginulih u Halebu od početka rata: 11256

Okolnosti u kojima su poginuli:

- Mučenje: 176
- Pucnjava: 2331
- Granatiranje: 5026
- Snajper: 1038
- Smaknuće: 1000
- Nepoznato: 2342

http://www.aleppom.com/AdvSearch.aspx
tesanj

#363 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by tesanj »

sarajevoxxxx wrote:Broj ubijene djece u Halebu u Siriji, od početka rata pa do danas:

- Dječaci: 965
- Djevojčice: 435
- Muške bebe: 27
- Ženske bebe: 21

- Ukupno: 1448

- Samo u periodu od 10.07.2013. pa do 07.08.2013. (u ramazanu) režimske snage su ubile 462 građanina Haleba i okoline:

- 48 dječaka
- 36 djevojčica
- 33 žene
- 176 pripadnika FSA

- Ukupan broj poginulih u Halebu od početka rata: 11256

Okolnosti u kojima su poginuli:

- Mučenje: 176
- Pucnjava: 2331
- Granatiranje: 5026
- Snajper: 1038
- Smaknuće: 1000
- Nepoznato: 2342

http://www.aleppom.com/AdvSearch.aspx
Jeli tu i onaj djecak sto je javno smaknut...... metkom u glavu.
Co0l

#364 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Co0l »

@sarajevoxxxx je kralj :)
tesanj

#365 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by tesanj »

Co0l wrote:@sarajevoxxxx je kralj :)
Samo da objavljuje zlocine i druge strane, bio bi ok.
Co0l

#366 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Co0l »

tesanj wrote:
U odnosu na vecinu covjek je itekako objektivan a vise nego jednom je osudio zlocine i 'druge strane' sto se ne bi moglo reci za pristalice i zaljubljenike u lik i djelo ratnog zlocinca Asada.
tesanj

#367 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by tesanj »

Co0l wrote:
tesanj wrote:
U odnosu na vecinu covjek je itekako objektivan a vise nego jednom je osudio zlocine i 'druge strane' sto se ne bi moglo reci za pristalice i zaljubljenike u lik i djelo ratnog zlocinca Asada.
Nisam zaljubljenik Asada, al ga podrzavam u ovom ratu.
Co0l

#368 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Co0l »

tesanj wrote: Nisam zaljubljenik Asada, al ga podrzavam u ovom ratu.
Podrzavaj,niko ti ne brani.Masovne ubice i ratni zlocinci su uvijek plijenili mastu odredjenog tipa ljudi poput Breivika i slicnih :D
tesanj

#369 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by tesanj »

Co0l wrote:
tesanj wrote: Nisam zaljubljenik Asada, al ga podrzavam u ovom ratu.
Podrzavaj,niko ti ne brani.Masovne ubice i ratni zlocinci su uvijek plijenili mastu odredjenog tipa ljudi poput Breivika i slicnih :D
Ja znam koga SAD, VB i Izrael podrzavaju, meni dovoljno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#370 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Truba »

jbg oni koji su mislili da će se sistem braniti jorgovanima i lalama i da će pasti za 14 dana su krivi za svaku smrt u siriji i šire

tako da statistike o poginuloj djeci treba kačiti na debeloguze lijene saudijske i katarske forume

malo su se zajebali u proračunu

ovaj rat stvara budućnost... vako će sutra iranu, rusima, kinezima i ______________ (stavi ime zemlje) uletati horde plaćenika...

niko nije lud više
Avetinho

#371 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Avetinho »

Black swan wrote:jbg oni koji su mislili da će se sistem braniti jorgovanima i lalama i da će pasti za 14 dana su krivi za svaku smrt u siriji i šire
...
Pralelni svemir? Braniti od cega? Tenkovima protiv demonstranata? Skudovima po djeci i redovima za kruh? Avijacijom po naseljima?

Metla mu ne gine, kad tad.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#372 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Truba »

saće godina da ste to vodje rekli
jbg svi ćemo umrijeti jednom
Challenger__

#373 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:
tesanj wrote:
U odnosu na vecinu covjek je itekako objektivan...

"Ja tebi vojvodo ti meni serdare..."

- Kuler i Savo'x duvaju u istu tikvu u Siriji, tako da je njegova "objektivna" pohvala savršeno u skladu sa gornjom crnogorskom izrekom, hehe :-D
sarajevoxxxx wrote:

- Malo, malo pa me ovaj čovjek zapanji... Na danasšnji dan sam doživio dosta lijepih stvari i - tako mi Boga, nisam ciničan - ovi redovi su me najviše obradovali. Priznao - ne priznao, i on se mijenja (što je dobro);

- jasno mi je da ne voli Asada, da je sklon sentimentu onog manjeg dijela Sirijaca koji su uzeli oružje, ali, nikako mi ne ide u glavu da tako loše (s čim se slažem) piše o saudijskim licemjerima, a da, s druge strane slavi uspjehe njihovih proxija i citira njihove izvore i njihove statistike... Možda je do mene, pa ne znam da ga čitam, ili mi je nešto promaklo;
Black swan wrote: ovaj rat stvara budućnost... vako će sutra iranu, rusima, kinezima i ______________ (stavi ime zemlje) uletati horde plaćenika...
- Kini, Rusiji?? Ne budi lud... U slučaju proxija, ove zemlje se neće braniti na svojoj teritoriji već u Dohi, Rijadu, Londonu, Tel Avivu...

_____

Ah, da, umalo zaboravih da vas pozdravim rečenicom sluha mog djetinjstva (a ne novotarijom) - Bajram barčula!!
Last edited by Challenger__ on 08/08/2013 19:33, edited 1 time in total.
mmaar

#374 Re: ..........................

Post by mmaar »

odesveuhonduras wrote:
Co0l wrote:
odesveuhonduras wrote:

Da dođu kao ljudi pa kažu - evo, mi vam nudimo ove ideje, one su dobre i bolje od vaših zbog ovog i ovog. Pa bujru, ko voli nek izvoli. Ali ne, oni sedmicama rade pripremu i od nekakvog anonimnog "sufijskog" šejha kanonadom medijske promocije prave nekog šejhul islama da bi isti kasnije, skupa sa dugogodišnjim glavnim iranskim BH promotorom Hafizovićem ispirao ljudima mozak i suptilno im servirao šiitske ideje.

Namirisali su da dio Bošnjaka, zbog mržnje prema vehabijama bi, i Iblisa lično, a ne onog kataloškog kjafira i zločinca Assada, podržao protiv bilo koga na čijoj strani su i vehabije, pa kontaju da je vakat da se proba ušićariti šta, a i ispeglati si medijski sliku nakon onoga što su izasrali u Siriji što je većini muslimanskog svijeta ipak otvorilo malo oči.

Iako su kratkog pamcenja, Bosnjaci se jos uvijek sjecaju onih rijetkih koji su stali da ih odbrane od istrebljenja, dok se Arapcine i Turci svi zajedno nisu pocesali po jajima, vec su cak zaiustavljali brodove sa naoruzanjem koje je nam je slao Iran i iranski narod. Umjesto pomoci, uz pomoc krivoustog ustase sa Pantovcaka, uvezli su nam vehabizam i gomile pasa rata, kako i uvoze u Siriju, od cije je ruke stradao i u ratu i nakon rata nemali broj Bosnjaka i koji su dobrim dijelom uspjeli ukaljati pravednu borbu Armije BiH protiv agresora potpomognutih istim onim koji su sada najglasniji medju "Prijateljima Sirije", SAD-om, Britanijom, Francuskom, itd, a da ne spominjemo samu zlocinacku ideologiju - vehabizam koju su nam podmetnuli i koja nam je nanijela toliko zla da se ne moze mjeriti, pa sad je odjednom kao postalo bitno to da sije nisu sunije i obratno. Najveci dometi tih vehabijskih marioneta cionizma u pomoci Bosnjacima je bio slanje stotina hiljada propagandnih brosura stampanih uglavnom u Zagrebu i to 1993. godine i eventualno ako bi koja hurma zalutala do izgladnjelih bosnjackih usta. Samo cu napomenuti jedan mali dio iranske pomoci, a on se ogleda u tome da nije bilo Irana i Velajatija licno, Bihac i sve sloborne teritorije Bosanske Krajine bi zavrsile u kratkom vremenu mnogo gore nego Srebrenica. O iskernom bratskom i prijateljskom odnosu ne samo IR Iran, vec i samih iIranaca, obicnih malih ljudi, ne treba puno govoriti, kao ni napominjati kakav je odnosi imama Homeinija bio prema Bosnjacima i kakvu je oporuku ostavio. Kako marionetski vehabijski rezimi predovodjeni plemenom Saud brinu za ne muslimane opcenito, vec u prvom redu za sunije, najbolje vidimo na primjeru Palestine i njihovim neraskihivim vezama sa Britancima, SAD-om i Izraelom, onima koji su palestinski narod doveli do istrijebljenja, a o zlocinima vehabijskih falangi nad sunijama, jos od sklapanja pakta sa Britancima, necemo govoriti. Znamo mi sve to vrlo dobro i nema tog petrodolara za koji cemo prodati tu zahvalnost, jer ipak nismo svi beskarakterna oportunisticka ljudska olos, a znamo i to da su neke druge nemuslimanske zemlje, poput Svedske, Japana, itd. pomogle vise Bosnu i u ratu i nakon rata kada je u pitanju humanitarna pomoc od svih arapskih kozojeba zajedno. Isto se desava i sada, kad ne ganjaju blud i razvrat po Engleskoj i ne seru u svoje zlatne tute, investiraju uglavnom u Srbiju, a to isto cini i Turska. Ovi koji spominju "cetnicijadu i rusofile", prije nego ih potraze medju svojim najblizima, preporucujem jedno malo podsjecanje da im ugodjaj bude potpun.
Ajatolah Dženneti i hudžetu-l-islam Navvab su tokom boravka u Sarajevu, u vrijeme inauguracije novog reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, prihvatili da za Dane, po prvi put javno progovore o iranskim tajnim letovima transportnih aviona i zaustavljenom brodu sa oružjem za vrijeme rata u BiH; odnosima Irana i BiH; strahovima od iranskih namjera na Balkanu; razočarenju ajatolaha Hameneija politikom iranskog predsjednika Ahmedinedžada...

DANI: Vi ste tokom rata u BiH bili pomoćnik izaslanika Vođe revolucije za pomoć Irana bosanskim muslimanima. Šta nam možete reći o tome?

NAVVAB: U nekim zemljama, nisam siguran da li je to slučaj možda sa Velikom Britanijom, nakon 15 godina se mogu objavljivati dokumenti koji imaju obilježje povjerljivih dokumenata, državnih tajni itd. Nakon ove vremenske distance možda možemo na ovu temu razgovarati i na ovo vaše pitanje odgovarati otvorenije. Kada govorimo o toj pomoći koju je Islamska Republika Iran pružila BiH i bh. narodu u proteklom ratu, i ne samo BiH, u ovom kontekstu možemo spomenuti i pomoć narodu Iraka, Afganistana, Palestine, prije svega, Libana; evo nažalost ovih dana i mjeseci pomoć muslimanskom narodu u Mijanmaru (Burmi). Bilo kojoj od ovih zemalja da se radi, Islamska Republika Iran je svoju pomoć tim zemljama, pa i BiH, u tim teškim vremenima pružala u maksimalnoj mjeri, koliko su to dozvoljavali naši potencijali. Inače, ako nekoga podržavamo i mislimo da mu je zaista potrebna naša pomoć, onda je ta pomoć i podrška bezrezervna.

To je bilo i u slučaju BiH. Dakle, koliko god smo bili u stanju, toliko smo i pomogli. Sto posto svojih mogućnosti i potencijala smo upotrijebili za odbranu ove zemlje od agresije. Ako hoćete, možemo govoriti i o brojkama. Između 120 i 130 transportnih aviona je sa potrebnom pomoći u BiH doletjelo iz Islamske Republike Iran. Samo jedan brod koji je nosio 10.000 tona vojne pomoći iz Irana za BiH zaustavljen je u Sueskom kanalu, i, nažalost, spriječen je njegov dolazak u Mediteran i dalje u jadranske luke. Učinili su to “arapski muslimani” koji nisu dali nama da dopremimo pomoć drugim muslimanima. I to su učinili oni muslimani koji su, suniti, a mi smo iz Irana, kao šiije, za koje ti arapski muslimani sunitske provenijencije kažu da su protiv sunita i da se zalažu isključivo za širenje šiizma.

Mi smo ti koji su pomagali braći sunitima u ovoj i drugim zemljama, a oni su ti koji su, u ovom slučaju, spriječili da naša, vrlo konkretna i toliko neophodna pomoć dođe do naše i njihove braće. I da iskoristim ovu priliku da kažemo nešto da bi ostalo u historijskom pamćenju, da bi ostalo zabilježeno u vezi sa tom pomoći. Zaista, u to vrijeme rata u BiH, maksimalna energija iranskog naroda, to se moglo vidjeti na iranskim ulicama, na ulicama brojnih iranskih gradova, izjavama iranskih zvaničnika, Ministarstva vanjskih poslova, Lidera islamske revolucije, bila je skoncentrirana na pitanje Bosne. Naš prioritet u vanjskoj politici u tim danima, mjesecima i godinama, je bila BiH. Naše diplomatske aktivnosti bile su usmjerene na to, naše diplomate bile su na prvoj liniji diplomatskog fronta u borbi za očuvanje BiH kao neovisne i suverene države, naši logistički potencijali su bili angažirani da bi se u što većoj mjeri do BiH dostavila neophodna pomoć, pa i u značajnoj mjeri pomoć u naoružanju.

Lider Islamske revolucije je posvetio posebnu pažnju da se, koliko god može, pomogne u tome. Bosna je tada bila njegova najveća preokupacija. O količini i značaju te pomoći najbolje govori izjava rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, koji je jednom prilikom kazao: “Da nije bilo iranske pomoći Bosni i Hercegovini, vjerovatno na geopolitičkoj karti ovog prostora više ne bi bilo zemlje koja se zove BiH i u kojoj značajan, većinski procent stanovništva čine muslimani.” To je, dakle, rekao prvi predsjednik BiH koji je bio upućen u sve detalje iranske pomoći za BiH.

Da ne bude zabune, sve ovo govorim, prvo, zato što ste mi postavili takvo pitanje, a drugo da bih o tim činjenicama upoznao vaše čitateljstvo, da bi to i na ovaj način zabilježili i da bi to ostalo u historijskom pamćenju ove zemlje i ovog naroda, da bi to saznali i oni koji su se rađali u vrijeme tih ratnih dešavanja i možda oni koji su se rodili poslije toga, da se ne bi zaboravilo. Ni na kraj pameti meni ili bilo kome u Iranu nije da za ovu pomoć prigovaramo nekome nešto. Ni na kraj pameti nam nije da mašemo tom pomoći, tražimo neku posebnu zahvalnost za nju, jer smatramo da, kako kaže arapska poslovica, nema potrebe zahvaljivati na izvršenoj dužnosti ili obavezi. Kad učinite nešto što je bila vaša ljudska, moralna, i ako hoćete vjerska dužnost i obaveza, onda nemate pravo očekivati da vam se na tome bude nešto posebno zahvalno, da vam neko nešto zauzvrat nudi i ovo što ja govorim nema za cilj da se mi ovom pomoći hvališemo, da je želimo podebljati, potcrtati i da za nju nešto tražimo ili očekujemo od nna ekoga u ovoj zemlji. Ni za što od toga što smo učinili za ovu zemlju mi ne tražimo nikakav revanš.
Odbio je precizirati koliko je novca Iran isplatio Hrvatskoj, ali je naglasio kako je riječ o "veoma, veoma značajnom iznosu". Upitan da li je u pitanju 46 milijuna dolara, kako se neslužbeno spominje, Mišić je samo kazao da se radi o puno većoj sumi.
Iran je krajem 1994. i početkom 1995. godine Hrvatskoj platio puno više od 50 milijuna američkih dolara oružje i streljivo za obranu opkoljenog Bihaća, tvrdi Ivica Mišić, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i generalni konzul BiH u New Yorku, a prenose Nezavisne novine.

Gdje je i na čijim računima završio novac, i koliko ga je uopće bilo, ne zna se.

- Nazočio sam susretu Harisa Silajdžića, tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH, Mate Granića, hrvatskog ministra vanjskih poslova, i Ali Akbara Velajatija, savjetnika vrhovnog vjerskog vođe Irana za međunarodna pitanja. Na tom sastanku je dogovoreno da Hrvatska isporuči oružje, streljivo i ostalu pomoć Bihaću, a da će sve platiti Iran. Radi se o velikom iznosu koji je obuhvatio i neke ranije isporuke, kazao je Mišić, kojeg su novinari Nezavisnih posjetili u njegovoj vikendici na Visu .

Prisjećajući se sastanka Mišić kaže da se Silajdžić tada požalio Velajatiju da je stanje u opkoljenom Bihaću teško, da bi taj grad u svakom trenutku mogao pasti. Odlučeno je da se oružje nabavi u dogovoru s hrvatskim vlastima. Dodaje da je potom pozvan Mate Granić, koji je objasnio da Hrvatska ne može dati oružje Bihaću, jer to puno košta.

- Velajati je zatim upitao Granića koliko je novca potrebno. Cifrom koju je naveo Granić bio sam šokiran, a Velajati je samo kazao: "Pošaljite oružje Bosancima, sutra ćete dobiti ček’", ispričao je Mišić za Nezavisne.

Odbio je precizirati koliko je novca Iran isplatio Hrvatskoj, ali je naglasio kako je riječ o "veoma, veoma značajnom iznosu". Upitan da li je u pitanju 46 milijuna dolara, kako se neslužbeno spominje, Mišić je samo kazao da se radi o puno većoj sumi.

Mate Granić je u telefonskom razgovoru za Nezavisne rekao da je postojala suradnja između BiH, Hrvatske i Irana tijekom minulog rata, ali je demantirao da je prisustvovao tom ili nekom sličnom sastanku.

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske ranije je pak izjavio da je njegova vlada u kontaktima s umjerenijim islamskim zemljama željela spriječiti radikalizaciju islama u BiH.

Haris Silajdžić, aktualni član Predsjedništva BiH, odbio je komentirati iransku isplatu oružja Hrvatskoj.

Ne želimo uopće komentirati takve navode - kazao je Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH.

Atif Dudaković, ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, također je odbio govoriti o ovom slučaju
Avetinho

#375 Re: ..........................

Post by Avetinho »

mmaar wrote:
odesveuhonduras wrote:
Co0l wrote:

Iako su kratkog pamcenja, Bosnjaci se jos uvijek sjecaju onih rijetkih koji su stali da ih odbrane od istrebljenja, dok se Arapcine i Turci svi zajedno nisu pocesali po jajima, vec su cak zaiustavljali brodove sa naoruzanjem koje je nam je slao Iran i iranski narod. Umjesto pomoci, uz pomoc krivoustog ustase sa Pantovcaka, uvezli su nam vehabizam i gomile pasa rata, kako i uvoze u Siriju, od cije je ruke stradao i u ratu i nakon rata nemali broj Bosnjaka i koji su dobrim dijelom uspjeli ukaljati pravednu borbu Armije BiH protiv agresora potpomognutih istim onim koji su sada najglasniji medju "Prijateljima Sirije", SAD-om, Britanijom, Francuskom, itd, a da ne spominjemo samu zlocinacku ideologiju - vehabizam koju su nam podmetnuli i koja nam je nanijela toliko zla da se ne moze mjeriti, pa sad je odjednom kao postalo bitno to da sije nisu sunije i obratno. Najveci dometi tih vehabijskih marioneta cionizma u pomoci Bosnjacima je bio slanje stotina hiljada propagandnih brosura stampanih uglavnom u Zagrebu i to 1993. godine i eventualno ako bi koja hurma zalutala do izgladnjelih bosnjackih usta. Samo cu napomenuti jedan mali dio iranske pomoci, a on se ogleda u tome da nije bilo Irana i Velajatija licno, Bihac i sve sloborne teritorije Bosanske Krajine bi zavrsile u kratkom vremenu mnogo gore nego Srebrenica. O iskernom bratskom i prijateljskom odnosu ne samo IR Iran, vec i samih iIranaca, obicnih malih ljudi, ne treba puno govoriti, kao ni napominjati kakav je odnosi imama Homeinija bio prema Bosnjacima i kakvu je oporuku ostavio. Znamo mi to vrlo dobro i nema tog petrodolara za koji cemo prodati tu zahvalnost, jer ipak nismo svi beskarakterna oportunisticka ljudska olos, a znamo i to da su neke druge nemuslimanske zemlje, poput Svedske, Japana, itd. pomogle vise Bosnu i u ratu i nakon rata kada je u pitanju humanitarna pomoc od svih arapskih kozojeba zajedno. Isto se desava i sada, kad ne ganjaju blud i razvrat po Engleskoj i ne seru u svoje zlatne tute, investiraju uglavnom u Srbiju, a to isto cini i Turska. Ovi koji spominju "cetnicijadu i rusofile", prije nego ih potraze medju svojim najblizima, preporucujem jedno malo podsjecanje da im ugodjaj bude potpun.
Ajatolah Dženneti i hudžetu-l-islam Navvab su tokom boravka u Sarajevu, u vrijeme inauguracije novog reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, prihvatili da za Dane, po prvi put javno progovore o iranskim tajnim letovima transportnih aviona i zaustavljenom brodu sa oružjem za vrijeme rata u BiH; odnosima Irana i BiH; strahovima od iranskih namjera na Balkanu; razočarenju ajatolaha Hameneija politikom iranskog predsjednika Ahmedinedžada...

DANI: Vi ste tokom rata u BiH bili pomoćnik izaslanika Vođe revolucije za pomoć Irana bosanskim muslimanima. Šta nam možete reći o tome?

NAVVAB: U nekim zemljama, nisam siguran da li je to slučaj možda sa Velikom Britanijom, nakon 15 godina se mogu objavljivati dokumenti koji imaju obilježje povjerljivih dokumenata, državnih tajni itd. Nakon ove vremenske distance možda možemo na ovu temu razgovarati i na ovo vaše pitanje odgovarati otvorenije. Kada govorimo o toj pomoći koju je Islamska Republika Iran pružila BiH i bh. narodu u proteklom ratu, i ne samo BiH, u ovom kontekstu možemo spomenuti i pomoć narodu Iraka, Afganistana, Palestine, prije svega, Libana; evo nažalost ovih dana i mjeseci pomoć muslimanskom narodu u Mijanmaru (Burmi). Bilo kojoj od ovih zemalja da se radi, Islamska Republika Iran je svoju pomoć tim zemljama, pa i BiH, u tim teškim vremenima pružala u maksimalnoj mjeri, koliko su to dozvoljavali naši potencijali. Inače, ako nekoga podržavamo i mislimo da mu je zaista potrebna naša pomoć, onda je ta pomoć i podrška bezrezervna.

To je bilo i u slučaju BiH. Dakle, koliko god smo bili u stanju, toliko smo i pomogli. Sto posto svojih mogućnosti i potencijala smo upotrijebili za odbranu ove zemlje od agresije. Ako hoćete, možemo govoriti i o brojkama. Između 120 i 130 transportnih aviona je sa potrebnom pomoći u BiH doletjelo iz Islamske Republike Iran. Samo jedan brod koji je nosio 10.000 tona vojne pomoći iz Irana za BiH zaustavljen je u Sueskom kanalu, i, nažalost, spriječen je njegov dolazak u Mediteran i dalje u jadranske luke. Učinili su to “arapski muslimani” koji nisu dali nama da dopremimo pomoć drugim muslimanima. I to su učinili oni muslimani koji su, suniti, a mi smo iz Irana, kao šiije, za koje ti arapski muslimani sunitske provenijencije kažu da su protiv sunita i da se zalažu isključivo za širenje šiizma.

Mi smo ti koji su pomagali braći sunitima u ovoj i drugim zemljama, a oni su ti koji su, u ovom slučaju, spriječili da naša, vrlo konkretna i toliko neophodna pomoć dođe do naše i njihove braće. I da iskoristim ovu priliku da kažemo nešto da bi ostalo u historijskom pamćenju, da bi ostalo zabilježeno u vezi sa tom pomoći. Zaista, u to vrijeme rata u BiH, maksimalna energija iranskog naroda, to se moglo vidjeti na iranskim ulicama, na ulicama brojnih iranskih gradova, izjavama iranskih zvaničnika, Ministarstva vanjskih poslova, Lidera islamske revolucije, bila je skoncentrirana na pitanje Bosne. Naš prioritet u vanjskoj politici u tim danima, mjesecima i godinama, je bila BiH. Naše diplomatske aktivnosti bile su usmjerene na to, naše diplomate bile su na prvoj liniji diplomatskog fronta u borbi za očuvanje BiH kao neovisne i suverene države, naši logistički potencijali su bili angažirani da bi se u što većoj mjeri do BiH dostavila neophodna pomoć, pa i u značajnoj mjeri pomoć u naoružanju.

Lider Islamske revolucije je posvetio posebnu pažnju da se, koliko god može, pomogne u tome. Bosna je tada bila njegova najveća preokupacija. O količini i značaju te pomoći najbolje govori izjava rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, koji je jednom prilikom kazao: “Da nije bilo iranske pomoći Bosni i Hercegovini, vjerovatno na geopolitičkoj karti ovog prostora više ne bi bilo zemlje koja se zove BiH i u kojoj značajan, većinski procent stanovništva čine muslimani.” To je, dakle, rekao prvi predsjednik BiH koji je bio upućen u sve detalje iranske pomoći za BiH.

Da ne bude zabune, sve ovo govorim, prvo, zato što ste mi postavili takvo pitanje, a drugo da bih o tim činjenicama upoznao vaše čitateljstvo, da bi to i na ovaj način zabilježili i da bi to ostalo u historijskom pamćenju ove zemlje i ovog naroda, da bi to saznali i oni koji su se rađali u vrijeme tih ratnih dešavanja i možda oni koji su se rodili poslije toga, da se ne bi zaboravilo. Ni na kraj pameti meni ili bilo kome u Iranu nije da za ovu pomoć prigovaramo nekome nešto. Ni na kraj pameti nam nije da mašemo tom pomoći, tražimo neku posebnu zahvalnost za nju, jer smatramo da, kako kaže arapska poslovica, nema potrebe zahvaljivati na izvršenoj dužnosti ili obavezi. Kad učinite nešto što je bila vaša ljudska, moralna, i ako hoćete vjerska dužnost i obaveza, onda nemate pravo očekivati da vam se na tome bude nešto posebno zahvalno, da vam neko nešto zauzvrat nudi i ovo što ja govorim nema za cilj da se mi ovom pomoći hvališemo, da je želimo podebljati, potcrtati i da za nju nešto tražimo ili očekujemo od nna ekoga u ovoj zemlji. Ni za što od toga što smo učinili za ovu zemlju mi ne tražimo nikakav revanš.
Iran je krajem 1994. i početkom 1995. godine Hrvatskoj platio puno više od 50 milijuna američkih dolara oružje i streljivo za obranu opkoljenog Bihaća, tvrdi Ivica Mišić, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i generalni konzul BiH u New Yorku, a prenose Nezavisne novine.

Gdje je i na čijim računima završio novac, i koliko ga je uopće bilo, ne zna se.

- Nazočio sam susretu Harisa Silajdžića, tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH, Mate Granića, hrvatskog ministra vanjskih poslova, i Ali Akbara Velajatija, savjetnika vrhovnog vjerskog vođe Irana za međunarodna pitanja. Na tom sastanku je dogovoreno da Hrvatska isporuči oružje, streljivo i ostalu pomoć Bihaću, a da će sve platiti Iran. Radi se o velikom iznosu koji je obuhvatio i neke ranije isporuke, kazao je Mišić, kojeg su novinari Nezavisnih posjetili u njegovoj vikendici na Visu .

Prisjećajući se sastanka Mišić kaže da se Silajdžić tada požalio Velajatiju da je stanje u opkoljenom Bihaću teško, da bi taj grad u svakom trenutku mogao pasti. Odlučeno je da se oružje nabavi u dogovoru s hrvatskim vlastima. Dodaje da je potom pozvan Mate Granić, koji je objasnio da Hrvatska ne može dati oružje Bihaću, jer to puno košta.

- Velajati je zatim upitao Granića koliko je novca potrebno. Cifrom koju je naveo Granić bio sam šokiran, a Velajati je samo kazao: "Pošaljite oružje Bosancima, sutra ćete dobiti ček’", ispričao je Mišić za Nezavisne.

Mate Granić je u telefonskom razgovoru za Nezavisne rekao da je postojala suradnja između BiH, Hrvatske i Irana tijekom minulog rata, ali je demantirao da je prisustvovao tom ili nekom sličnom sastanku.

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske ranije je pak izjavio da je njegova vlada u kontaktima s umjerenijim islamskim zemljama željela spriječiti radikalizaciju islama u BiH.

Haris Silajdžić, aktualni član Predsjedništva BiH, odbio je komentirati iransku isplatu oružja Hrvatskoj.

Ne želimo uopće komentirati takve navode - kazao je Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH.

Atif Dudaković, ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, također je odbio govoriti o ovom slučaju
Kakav Iran i bosanski rat? Otvori sebi temu pa opleti. Ovdje se radi o fabrikovanju vijesti o ratu u Siriji pravo iz vrha iranske kuhinje, uz pomoc brace Rusa.
Locked