Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post Reply
sportman1

#351 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by sportman1 »

ma pravi socijalizam covjece. bas onakav kakav treba cijeli svijet,samo sto se to topi.
najbolji dokaz su ti nemiri nedavno koji su bas bili zbog nejednakosti koja je sve veca.

inace kako kapitalisticka privreda moze rasti kada se potrose resursi,prije svega nafta? sta nakon toga? po meni haos i rat izmedju klasa.
Grover

#352 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

Švedski standard:

Image
Image

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/455572/Pa ... ref=fbblic

Pad Italije ili kako se u kapitalizmu postiže rast:

Image
Image

http://www.24sata.hr/svijet/istraga-u-i ... ama-360991
djonko brajs

#353 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by djonko brajs »

pa nisam rekao da se slazu u svemu, ali da su generalno i chicago skola i austrijanci neka vrsta postulata liberalnog kapitalizma, koji generalno inspirisu liberterijansku misao... malo ljevlje je keynes i friedman je potrosio zivot dokazujuci kako ovaj nije u pravu... no dobro, marxova teorija je dublja od svih tih modela a skoro nikako se ne uci na americkim univerzitetima, sto ja smatram ideoloskom korumpiranoscu i sto nema veze sa akademijom.

bretton woods, vezivanje drugih zemalja za dolar, uspostava wb i imf i nekih monetarnih pravila... nixon se skida sa zlata 71...
agnostic_front

#355 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Pa i Peter Schiff je predvidio krizu, i to 2005. godine. Čovjek koji podržava Austrijance u SAD-u, tako da ja mogu da zaključim da je Mises u pravu, a ne Marks, što je i naravno bliže istini, jer se komunjare nalaze na smetljištu historije, gdje i pripadaju, a libertarijanci opet ubodu nešto glasova na izborima u SAD-u, a otprilike je i tea party okrenut libertarijanizmu.
djonko brajs

#356 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by djonko brajs »

predvidjanje krize nije neka nauka. moja poenta je da su i austrijanci i cikago skola reference neoliberalizma na koji se ti palis, kao skoro svi koji tek nauce sta je to ponuda i potraznja pa misle da su uhvatili engelsa za muda. i jedni i drugi su plitki u odnosu na marxa. uostalom, zadnja kriza je dala kredibilitet upravo marxovoj teoriji. zao mi je sto su i hayek i friedman mrtvi da to ne vide. ti ocito pojma nemas da je marx pogodio upravo finansijsku krizu, koja ce biti pokrivena poreskim novcem obicnih gradjana (sto ne bi bilo ni po jada kada bi bilo rjesenje, a nije). do u detalje ju je opisao u svojoj kritici politicke ekonomije.

kad su krugmana pitali "da smo znali prije 10 godina da ce se desiti finansijska kriza, sta bi smo uradili? koje bi smo mjere preuzeli da to izbjegnemo?" on je odgovorio "nista" "nasa ekonomska politika nema blage veze sa naukom nego sa ideologijom - radili bi smo apsolutno iste stvari." neoliberalizam je utopija isto kao samoupravni socijalizam.

btw. tea party je grupa desnicarskih morona i debila. to izgleda svi znaju osim tebe. ali ok, kontam da imas 18, 19 godina. naucices kad porastes.
AkHolic

#357 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by AkHolic »

Kapitalizam ili socijalizam,ovisi o komu je riječ.Slovenija i Crna Gora jesu bile i "socijalističke" a danas su demokracije sa gospodarstvom u privatnim rukama no i u jednom i u drugom sustavu Slovenci daju bolje rezultate.
agnostic_front

#358 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

djonko brajs wrote:predvidjanje krize nije neka nauka. moja poenta je da su i austrijanci i cikago skola reference neoliberalizma na koji se ti palis, kao skoro svi koji tek nauce sta je to ponuda i potraznja pa misle da su uhvatili engelsa za muda. i jedni i drugi su plitki u odnosu na marxa. uostalom, zadnja kriza je dala kredibilitet upravo marxovoj teoriji. zao mi je sto su i hayek i friedman mrtvi da to ne vide. ti ocito pojma nemas da je marx pogodio upravo finansijsku krizu, koja ce biti pokrivena poreskim novcem obicnih gradjana (sto ne bi bilo ni po jada kada bi bilo rjesenje, a nije). do u detalje ju je opisao u svojoj kritici politicke ekonomije.

kad su krugmana pitali "da smo znali prije 10 godina da ce se desiti finansijska kriza, sta bi smo uradili? koje bi smo mjere preuzeli da to izbjegnemo?" on je odgovorio "nista" "nasa ekonomska politika nema blage veze sa naukom nego sa ideologijom - radili bi smo apsolutno iste stvari." neoliberalizam je utopija isto kao samoupravni socijalizam.

btw. tea party je grupa desnicarskih morona i debila. to izgleda svi znaju osim tebe. ali ok, kontam da imas 18, 19 godina. naucices kad porastes.
Joj jesi se ti navio na tu ideologiju. Kakva ideologija, državu vode političari, a ne Milton Friedman, političari rade ono što će ih izabrati, to nema ideologije. Ja ne znam uopšte šta je neoliberalizam, ja se palim na kapitalizam, klasični liberalizam, sa nekim primjesama konzervativnog mišljenja, uglavnom što se vanjske politike tiče. Ono što se pokazalo superuspješnim. Danas je nažalost sve više države u ekonomiji, upravo zato što država obećava razne benefecije narodu, od kojeg će dobiti glasove. To nije ideologija, to je matematika. I neka si ti pametan, pa znaš ko je za koga plitak.

Pa kao da je ovo prva kriza od kada je Amerika nastala, pa je nešto Marx pogodio. Krize su se dešavale prije Marxa, tokom Marxa i poslije njega. Oni koji su slijedili njegove metode su završili na smetljištu historije, gdje će i ostati, iskreno se nadam.

Ti ako imaš nešto pisati o nekim konkretnim stvarima, piši. Ako ćeš me citiari i onda šupljirati, bolje nemoj.

Nebitno je šta je tea party, bitno je da imaju nekog utjecaja i da su aktivni.
Grover

#359 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

Kako se to radi u kapitalizmu:

https://www.youtube.com/watch?v=lL6iFr2ci_w
Grover

#360 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

djonko brajs

#361 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by djonko brajs »

ma kakva amerika zar nije ono ko nas bre zavadi, washington vatikan i ta prica :D

btw. jos jedan dokaz da neoliberali blage veze nemaju sta rade sa ekonomijom, jos jedan asset bubble burst na pomolu

http://www.theguardian.com/business/201 ... ial-crisis

i to uprkos svim mjerama stednje, koji su samo ubleha i nista vise jer za krizu nigdje nije kriva potrosnja i lijenost podanika vec spekulacije elita.

a onda i empirijski dokaz da je kapitalizam sarena laza i utopija u koju vjeruju blago retardirani.

http://www.theguardian.com/commentisfre ... as-piketty
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#362 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Domaci izdajnik »

djonko brajs wrote:ma kakva amerika zar nije ono ko nas bre zavadi, washington vatikan i ta prica
Sloba je u početku bio njihovo mežimče i uzdanica...poslije je zasmetao pa je dobio jedan veliki oproštajni Hag (zagrljaj eng.) :mrgreen:

Kad smo kod zajeba:
MI MATORCI SMO SVE ZAJEBALI!!!

stvarno smo mi matorci drtine pokvarene.. Sve radimo da decu što bolje pokvarimo..
Dok se drugi jebu za potomstvo... nama se jebe za naše potomke..
Upropastli smo obrazovanje, kulturu, zdravstvo, pravosude... sistem..
Sistem, koji kod nas još funkcioniše je... sistem za varenje. Mnogo bre seremo.

Vaspitavamo pokoljenje preko ljubicastih realiti šoova..
- gde pobeduju oni najpokvareniji, najpodmukliji, svadalice, siledžije...
- gde se trpanje ispod jorgana, predstavlja kao ljubav
- gde retardirani Ekremi i maloumne starlete, postaju superheroji

Na TVu vecu medisku pažnju izaziva ...
- naškrabani pervezni grafit, nego novo napisana pesma ili knjiga.
- vecu minutažu u vestima ima išvrljani spomenik NN lica, nego nagrada mladog slikara.
-Transformersi su zauzeli mesto Tom i Dzeriju, KODIOKO zauzeo mesto Dusku Dugousku.
-Poruke na mob, zauzeli su mesto pismima.
-Nekada su se deca bojala ucitelja, a danas se ucitelj boji dece.
-Ranije si za posao morao da ucis i da se boris. Danas ne moras da ucis, ali moras da se uclanis u neku stranku.

E bre matorci... sve smo pokvarili, za šta smo se uhvatili...
-Od socijalizma, napravili smo socijalnu bedu.
-Od radnih mesta.. socijalne ustanove.
-Od prirode... deponiju...
Ne dirajmo više ništa... dosta smo zasrali...

-Ranije su bile prvomajske parade, a sad su parade pedera i lezbejki.
-Nekada su samo devojcice nosile mindjuse i to samo na uvu, a sad se kace pirsinzi, drkinzi, pizdinzi.
-Govorilo se ,,ako nisi za vojsku, nisi ni za zenu``, a danas, vojske vise ni nema, ostale su samo zene, kojima fale pravi muskarci!

I istoriju smo okrenuli naopacke.
-Partizani su postali izdajice, a cetnici su postali patriote.
-Ruse se spomenici partizanima i TITU, podizu Drazi i cetnicima.
-Ruse se spomenici herojima, a podizu izdajnicima.
Izdaja je danas podignuta na pijedastal demokratije. Ranije su se izdajnici streljali, a danas ih slave.
-Coveka koji je prizivao bombardovanje vlastite drzave, proglasavaju za sveca, i sahranjuju ga u aleji heroja, a onoga koji je branio ovu zemlju, sahranili u dvoristu njegove kuce.

Možemo još samo jedno...

Da se prisetimo nekih starih srpskih zaboravljenih reci.. kao što su "Izvini" i "Hvala"...
Pa pocnemo da ih primenjujete.. Prvo.. prema svojoj deci, a onda širimo dalje...

Evo.. ja cu da Vam dam primer..

IZVINITE, svi Vi koje sam ovim tekstom možda uvredio.
HVALA na pažnji.
djonko brajs

#363 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by djonko brajs »

Lajavikrelac wrote:
djonko brajs wrote:ma kakva amerika zar nije ono ko nas bre zavadi, washington vatikan i ta prica
Sloba je u početku bio njihovo mežimče i uzdanica...poslije je zasmetao pa je dobio jedan veliki oproštajni Hag (zagrljaj eng.) :mrgreen:

Kad smo kod zajeba:
MI MATORCI SMO SVE ZAJEBALI!!!

stvarno smo mi matorci drtine pokvarene.. Sve radimo da decu što bolje pokvarimo..
Dok se drugi jebu za potomstvo... nama se jebe za naše potomke..
Upropastli smo obrazovanje, kulturu, zdravstvo, pravosude... sistem..
Sistem, koji kod nas još funkcioniše je... sistem za varenje. Mnogo bre seremo.

Vaspitavamo pokoljenje preko ljubicastih realiti šoova..
- gde pobeduju oni najpokvareniji, najpodmukliji, svadalice, siledžije...
- gde se trpanje ispod jorgana, predstavlja kao ljubav
- gde retardirani Ekremi i maloumne starlete, postaju superheroji

Na TVu vecu medisku pažnju izaziva ...
- naškrabani pervezni grafit, nego novo napisana pesma ili knjiga.
- vecu minutažu u vestima ima išvrljani spomenik NN lica, nego nagrada mladog slikara.
-Transformersi su zauzeli mesto Tom i Dzeriju, KODIOKO zauzeo mesto Dusku Dugousku.
-Poruke na mob, zauzeli su mesto pismima.
-Nekada su se deca bojala ucitelja, a danas se ucitelj boji dece.
-Ranije si za posao morao da ucis i da se boris. Danas ne moras da ucis, ali moras da se uclanis u neku stranku.

E bre matorci... sve smo pokvarili, za šta smo se uhvatili...
-Od socijalizma, napravili smo socijalnu bedu.
-Od radnih mesta.. socijalne ustanove.
-Od prirode... deponiju...
Ne dirajmo više ništa... dosta smo zasrali...

-Ranije su bile prvomajske parade, a sad su parade pedera i lezbejki.
-Nekada su samo devojcice nosile mindjuse i to samo na uvu, a sad se kace pirsinzi, drkinzi, pizdinzi.
-Govorilo se ,,ako nisi za vojsku, nisi ni za zenu``, a danas, vojske vise ni nema, ostale su samo zene, kojima fale pravi muskarci!

I istoriju smo okrenuli naopacke.
-Partizani su postali izdajice, a cetnici su postali patriote.
-Ruse se spomenici partizanima i TITU, podizu Drazi i cetnicima.
-Ruse se spomenici herojima, a podizu izdajnicima.
Izdaja je danas podignuta na pijedastal demokratije. Ranije su se izdajnici streljali, a danas ih slave.
-Coveka koji je prizivao bombardovanje vlastite drzave, proglasavaju za sveca, i sahranjuju ga u aleji heroja, a onoga koji je branio ovu zemlju, sahranili u dvoristu njegove kuce.

Možemo još samo jedno...

Da se prisetimo nekih starih srpskih zaboravljenih reci.. kao što su "Izvini" i "Hvala"...
Pa pocnemo da ih primenjujete.. Prvo.. prema svojoj deci, a onda širimo dalje...

Evo.. ja cu da Vam dam primer..

IZVINITE, svi Vi koje sam ovim tekstom možda uvredio.
HVALA na pažnji.
pa zar to ne znaju si osim hej ko nas bre zavadi vatikan, washingon i ta ekipa.
Last edited by djonko brajs on 14/04/2014 12:30, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#364 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Domaci izdajnik »

Ma znaju samo prave glupi :wink:
agnostic_front

#365 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Dakle, već smo zaključili da su Ameri krivi za rat u BiH, dugo vam je trebalo. Pošto sa takvim neljudima ne želim diskutovati, samo da vam poželim ugodno guslanje na forumu. Ima vas ovdje pozamašan broj, pa će vam sigurno biti lijepo.
Arata

#366 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arata »

Ne mogu sve čitat, došao sam do 6-te stranice i ovaj Hrulj me pravo iznervirao.
Očito se vidi da je asocijalan i sebičan čovjek.
Ja lično nikad ne bih mogao sebi kupiti jahtu kad znam da neki ljudi nemaju para da plate operaciju od koje im zavisi život.

A ne znam ni Hrulj kakva ti je to logika, živiš u društvu i samo ti se vrti u glavi JA, JA i SAMO JA. Po tvom ispade da bi svako trebao plaćati sebi zaštitarsku agenciju, ko može nek priušti, ko ne može nek ga ubiju, siluju i sl., ko mu je kriv. Što bi ti plaćao policiju da radi za neke tamo druge nebitne ljude...

Živiš u društvu, a društvo i socijalizam imaju nešto zajedničko, malo istraži.

I nek te bude sramota tog krsta / križa na profilnoj slici. Religija čiji je to simbol promoviše baš ideje socijalizma.
useless

#367 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by useless »

[quote="Arata"][/quote]
Samo zato sto netko preferira kapitalisticko ekonomsko uredjenje ne znaci da je socijalno neosjetljiv i da ce ici okolo "kupovat jahte dok drugi gladuju". I usput, krscanstvo nigdje ne promovira eksprorijaciju eksproprijatora i slicne umotvorine socijalizma, u krscanstvu je svaki ljudski zivot jednako vrijedan, ali prihvaca da svak nije sposoban sebi isto privredjivat. U principu, samo zato sto imas love ne moras biti go*no.
Arata

#368 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arata »

useless wrote: Samo zato sto netko preferira kapitalisticko ekonomsko uredjenje ne znaci da je socijalno neosjetljiv i da ce ici okolo "kupovat jahte dok drugi gladuju". I usput, krscanstvo nigdje ne promovira eksprorijaciju eksproprijatora i slicne umotvorine socijalizma, u krscanstvu je svaki ljudski zivot jednako vrijedan, ali prihvaca da svak nije sposoban sebi isto privredjivat. U principu, samo zato sto imas love ne moras biti go*no.
Pročitaj šta je pisao na početku teme i stvorićeš istu sliku o njemu kao i ja.
Grover

#370 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

Image
Grover

#371 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

Milanović i Milton Friedman na braniku kapitalizma

Image
Image

http://www.index.hr/vijesti/clanak/lazn ... recommends
Grover

#373 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

Novi moderni vjetrovi duvaju Evropom:

Image

http://www.e-novine.com/srbija/103114-P ... vropi.html
Cybernetic

#375 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:51, edited 1 time in total.
Post Reply