Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
forumskivojnik

#351 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

Lillyy_Luu wrote:"forumskivojnik"
evo jos jedan pacenik koji misli da je pokupio svu pamet svijeta, pa pametuje po forumima i preserava se uveliko
kako ti bolan ne bi mrsko ispisat roman citav, dzabe heheh
al dobro, i oni Hartz-IV-Empfänger (zive od socijale i dosadjuju se po citave dane), moraju naci nacin da ubiju dosadu
pa makar to bilo i prosipanje po forumu :)
Zavisi sta si zavrsio/la, kurseve za njegovatelje ne priznaju.
Moras imati zavrsenu srednju skolu za njegovatelja, a ima samo vanredno da se zavrsi.
A preko ARZ mogu ici samo medicinari opsteg i pedijatrijskog smijera, zato sto je u ugovoru tako navedeno.
Ako je neko od nas dvojice paćenik onda si to sigurno ti jer ne znaš ni osnovne razlike između bosanskohercegovačkog i njemačkog obrazovnog sistema kada su medicinari u pitanju a pišeš o tome. Očigledno da ti je kurs za njegovatelja u nekakvoj gračaničkoj radionici plafon tvog obrazovnog stanja pa si sada isfrustriran što tu PSEUDODIPLOMU Njemačka ne priznaje.
Lillyy_Luu

#352 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Lillyy_Luu »

forumskivojnik wrote:
evo jos jedan pacenik koji misli da je pokupio svu pamet svijeta, pa pametuje po forumima i preserava se uveliko
al dobro, i oni Hartz-IV-Empfänger (zive od socijale i dosadjuju se po citave dane), moraju naci nacin da ubiju dosadu
Moras imati zavrsenu srednju skolu za njegovatelja, a ima samo vanredno da se zavrsi.
A preko ARZ mogu ici samo medicinari opsteg i pedijatrijskog smijera, zato sto je u ugovoru tako navedeno.
Ako je neko od nas dvojice paćenik onda si to sigurno ti jer ne znaš ni osnovne razlike između bosanskohercegovačkog i njemačkog obrazovnog sistema kada su medicinari u pitanju a pišeš o tome. Očigledno da ti je kurs za njegovatelja u nekakvoj gračaničkoj radionici plafon tvog obrazovnog stanja pa si sada isfrustriran što tu PSEUDODIPLOMU Njemačka ne priznaje.
a tebi je izgleda od silnog "obrazovanja" preostalo samo jos da seres po forumima
da li ti imas bilo kakav posao u Njemackoj i radis, ne bi tebi bilo ni na kraj pameti pametovanje po forumu
Kuna

#353 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

A kako da ti sredi radnu dozvolu bez odobrenja njemačke agencije za rad (ZAV Bundesagentur fuer Arbeit) koja i izdaje radne dozvole strancima,a koja traži potpis Agencije za rad i zapošljavanje iz Sarajeva?????

Pa naravno da ne možeš dobiti radnu dozvolu bez odobrenja njemačke agencije za rad (ZAV Bundesagentur fuer Arbeit) nisam nigdje ni napisao da je bez toga, to se podrazumjeva, ali se ne podrazumjeva da mora odobriti ARZ.
Lillyy_Luu

#354 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Lillyy_Luu »

Kuna wrote:A kako da ti sredi radnu dozvolu bez odobrenja njemačke agencije za rad (ZAV Bundesagentur fuer Arbeit) koja i izdaje radne dozvole strancima,a koja traži potpis Agencije za rad i zapošljavanje iz Sarajeva?????

Pa naravno da ne možeš dobiti radnu dozvolu bez odobrenja njemačke agencije za rad (ZAV Bundesagentur fuer Arbeit) nisam nigdje ni napisao da je bez toga, to se podrazumjeva, ali se ne podrazumjeva da mora odobriti ARZ.
ma ne raspravljaj se s njim, vidis da je nepismen
forumskivojnik

#355 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

Kuna wrote:A kako da ti sredi radnu dozvolu bez odobrenja njemačke agencije za rad (ZAV Bundesagentur fuer Arbeit) koja i izdaje radne dozvole strancima,a koja traži potpis Agencije za rad i zapošljavanje iz Sarajeva?????

Bez potpisa ARZ-a Bonn ti neće ni uzeti dokumentaciju u razmatranje niti će ti njemačka ambasada izdati vizu bez njihovog potpisa na radnom ugovoru (4 potpisa koja moraju biti na ugovoru). ARZ je predstavnik BiH i oni stoje iza validnosti i ispravnosti naše dokumentacije i oni ti ne odobravaju izdavanje radne dozvole od strane Bonna nego provjeravaju da li ti je diploma legalna i validna i stoje iza toga sa svojim potpisom.
forumskivojnik

#356 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

Lillyy_Luu wrote:
forumskivojnik wrote:
a tebi je izgleda od silnog "obrazovanja" preostalo samo jos da seres po forumima
da li ti imas bilo kakav posao u Njemackoj i radis, ne bi tebi bilo ni na kraj pameti pametovanje po forumu
haha upravo ovako reaguje neko ko preko lažne diplome i na prevaru pokušava doći do radne dozvole.
forumskivojnik

#357 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

Lillyy_Luu wrote:

Ovo ti akademsko obrazovanje u Gračanici i nekakav pseudokurs udarili u glavu!? :skoljka:
Lillyy_Luu

#358 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Lillyy_Luu »

upravo tako reaguju Hartz-IV-Empfänger-i, nemaju sta drugo raditi :lol:
Kuna

#359 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

Ovo ti akademsko obrazovanje u Gračanici i nekakav pseudokurs udarili u glavu!? :skoljka:[/quote]

Ako misliš na mene niti je škola iz Gračanice u pitanju niti neki kurs........uredna škola+5godina iskustva u struci+B2 Goethe, mogao je ići i C1 ali dovoljno je za sada :mrgreen:
Last edited by Kuna on 28/10/2014 23:52, edited 1 time in total.
Lillyy_Luu

#360 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Lillyy_Luu »

[
Last edited by Lillyy_Luu on 29/10/2014 18:28, edited 1 time in total.
Zazaaa

#361 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

AKO NEKO NIJE PROCITAO, EVO SA STR AMBASADE LIJEPO I JASNO PISE SL:
"za zaposlenje kao medicinsko osoblje:
• dvojezični ugovor o radu potpisan od svih strana učesnika (njemačka Agencija za rad,
BIH Agencija za rad i zapošljavanje, poslodavac iz Njemačke i posloprimac)
• dokaz o kvalifikaciji/svjedočanstva, prevedana na njemački jezik
• Dokaz o poznavanju njemačkog jezika, najmanje B1 certifikat izdat od strane Goethe
Instituta, ÖSD-a, TelC GmbH ili TestDaF
• Uvjerenje izdato od centralne Agencije za rad i posredovanje (ZAV).
•U pojedinačnim slučajevima Ambasada može zahtijevati dodatnu dokumentaciju.
Nepotpuni zahtjevi nažalost ne mogu biti primljeni na šalteru.
Bitne upute:
• Dozvola za rad mora biti predata prije apliciranja za vizu.
• Postojeći ugovor o radu odnosno čvrsta ponuda za posao ne podrazumijeva
pravo na radnu dozvolu.
• Nijemci i EU-državljani se kod dodjele radnih mjesta tretiraju prioritetno.
• Obzirom da je za vizu potrebna saglasnost Savezne agencije za rad, obrada zahtjeva može
trajati i do mjesec dana."
anonimni clan

#362 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by anonimni clan »

Naravno da ne priznaju jer ,u njihovom obrazovnom sistemu, školovanje za Altenpfleger/in traje 2 godine u Zakonom priznatim ustanovama, a ne par sedmica u nelegalnim i nepriznatim radionicama kojima je jedini cilj uzimanje novca od naivnog naroda a uz blagoslov i zaštitu lokalnih političara i pravosudnog sistema.

Skolovanje za Altenpfleger/in traje 3 godine. http://www.altenpflegeausbildung.net/au ... halte.html
ćiribiribela

#363 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ćiribiribela »

Ja sam danas predala u agenciji papire, sad idu u Bon pa onda nazad. Sve zavisi od poslodavca za koliko ce se papiri vratiti.

I rece mi danas zena iz agencije da se nista ne moze rijesiti ako nemate ugovor na najmanje 1900 brutto, ja to nisam znala. :O
anonimni clan

#364 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by anonimni clan »

ćiribiribela wrote:Ja sam danas predala u agenciji papire, sad idu u Bon pa onda nazad. Sve zavisi od poslodavca za koliko ce se papiri vratiti.

I rece mi danas zena iz agencije da se nista ne moze rijesiti ako nemate ugovor na najmanje 1900 brutto, ja to nisam znala. :O
Budi sretna da je to tako. :thumbup:
Kuna

#365 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

I rece mi danas zena iz agencije da se nista ne moze rijesiti ako nemate ugovor na najmanje 1900 brutto, ja to nisam znala. :O[/quote]

I ovo je korisna informacija
Mannequin

#366 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Mannequin »

anonimni clan wrote:
ćiribiribela wrote:Ja sam danas predala u agenciji papire, sad idu u Bon pa onda nazad. Sve zavisi od poslodavca za koliko ce se papiri vratiti.

Budi sretna da je to tako. :thumbup:
:thumbup: Tako je!
A ta informacija pise i negdje na stranici od ARZ, znam da sam to procitala :D

Ima li jos neko da je predao u ovom mjesecu?

@kuna od vas ocekujem poruku 8-)
forumskivojnik

#367 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

Kuna wrote:Ovo ti akademsko obrazovanje u Gračanici i nekakav pseudokurs udarili u glavu!? :skoljka:

Ako misliš na mene niti je škola iz Gračanice u pitanju niti neki kurs........uredna škola+5godina iskustva u struci+B2 Goethe, mogao je ići i C1 ali dovoljno je za sada :mrgreen:[/quote]

Post je upućen izvjesnoj @Lillyy_Luu, a ne tebi.
Bez potpisa ARZ-a ti ZAV Bundesagentur fuer Arbeit neće ni izdati radnu dozvolu jer je ARZ kao predstavnik Države BiH potpisao ovaj sporazum sa Njemačkom i oni stoje iza dokumentacije koju šalju u Bonn.
Probaj ih zaobići i lično pošalji ili odnesi svoju dokumentaciju u Bonn pa nas obavijesti kako si prošao. :D
forumskivojnik

#368 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

Lillyy_Luu wrote:[
Ovdje je stajalo UBIJ SE

A sada da posložim postove koje si ovdje postala koji će sami dati psihološki profil osobe koja iza njih stoji, naime tebe!!!!!
pozz "ma11" :)
Ja sam takodje zavrsila prekvalifikaciju NJEGOVATELJICA STARIH I NEMOCNIH OSOBA u Centru za obrazovanje u Gracanici,
polozila Goethe-B2 i, volontirala 4 mj u jednom starackom domu (od kojih sam na kraju dobila potvrdu)
te sam sve papire(diplomu, svjedodzbe, Goethe certifikat, broj casova, sve prevedeno na njemacki od strane sudskog tumaca) poslala jednoj agenciji koja se bavi posredovanjem medicinara, njegovatelja itd...Dobila sam odgovor od njih da ce u ponedjeljak predati moje Unterlagen na dalju provjeru i naci odgovarajuci posao za mene
pa sad cekam sta ce dalje biti :)

Ako ima jos neko ko je zavrsio prekvalifikaciju u Gracanici i zaposlio se u Njemackoj, neka se javi :)
Lillyy_Luu

To sto je drzavna agencija potpisala sporazum sa Njemackom da preko njih idu medicinari opsteg i pedijatrijskog smijera, ne znaci da njegovatelji koji su zavrsili vanredno ne mogu dobiti posao preko drugih agencija. Njemackoj su potrebni njegovatelji. Ako nostrifikacija prodje u Njemackoj i potpises ugovor sa poslodavcem, sa tim papirima ides u ambasadu valjda a ne u jos jednu agenciju-drzavnu.
Lillyy_Luu

dado01 je napisao/la:
Da li je za posao altenpflegehelfer potrebno ici preko ARZ-a? Mislim to je ipak pomocno osoblje a ne medicinsko.

Lillyy_Luu
"forumskivojnik"
Lillyy_Luu
Lillyy_Luu
Kuna je napisao/la:
A kako da ti sredi radnu dozvolu bez odobrenja njemačke agencije za rad (ZAV Bundesagentur fuer Arbeit) koja i izdaje radne dozvole strancima,a koja traži potpis Agencije za rad i zapošljavanje iz Sarajeva?????

Lillyy_Luu
upravo tako reaguju Hartz-IV-Empfänger-i, nemaju sta drugo raditi :lol:
Lillyy_Luu
Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?
PostPostao/la Lillyy_Luu dana 29/10/2014 00:39

[
Zadnja izmjena: Lillyy_Luu; 29/10/2014 19:28; ukupno mijenjano 1 put/a.
Lillyy_Luu
A U OVOM POSTU JE Lillyy_Luu BILA NAPISALA UBIJ SE PA TO IZBRISALA

OVAJ I POSTOVI DRUGIH KORISNIKA SLIČNOG SADRŽAJA SAMO ODAJU PSIHOLOŠKI PROFIL OSOBE KOJA STOJI IZA NJIH I SVU KOLIČINU ZLE I NEGATIVNE ENERGIJE KOJA IZBIJA IZ TIH OSOBA KAO I TO ŠTA SU SVE SPREMNE DA URADE!!!!

I JOŠ JEDNOM DA OTIPKAM , NE POSTOJI KURS ZA NJEGOVATELJE U BiH NA OSNOVU KOGA ĆE ZAV IZDATI RADNU DOZVOLU
ZA RAD U NJEMAČKOJ MA KOLIKO TO POJEDINCIMA NEPRAVO BILO.
VANREDNO ZAVRŠENA MEDICINSKA ŠKOLA NIJE PRIZNATA U SVIM POKRAJINAMA, A TAMO GDJE JE PRIZNATA PRIZNAJU JE SAMO ZA STARAČKE DOMOVE ALI NE I ZA RAD U BOLNICAMA.
Last edited by forumskivojnik on 30/10/2014 21:29, edited 1 time in total.
forumskivojnik

#369 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by forumskivojnik »

anonimni clan wrote:Naravno da ne priznaju jer ,u njihovom obrazovnom sistemu, školovanje za Altenpfleger/in traje 2 godine u Zakonom priznatim ustanovama, a ne par sedmica u nelegalnim i nepriznatim radionicama kojima je jedini cilj uzimanje novca od naivnog naroda a uz blagoslov i zaštitu lokalnih političara i pravosudnog sistema.

Skolovanje za Altenpfleger/in traje 3 godine. http://www.altenpflegeausbildung.net/au ... halte.html
Moja greška ali to ništa ne mijenja suštinu mog ranijeg posta gdje sam napisao da Altenpfleger ne mogu raditi u bolnici osim na gerijatrijskim odjeljenjima i da svi oni koji su iz BiH po staračkim domovima moraju paziti da im poslodavac ne uradi Anerkennung za njegovatelja Altenpfleger a ne za Krankenpfleger / medicinskog tehničara čime su sebi zatvorili vrata za rad po klinikama i bolnicama.
Razlika u plaćama je prilična pa ne bi čudilo da to pojedini i urade.

Svim zlonamjernim, pakosnim kao i ponosnim vlasnicima lažnih diploma i kojekakvih kurseva kao i sveznalicama i "tumačima" zakona i zakonskih pravila srdačan pozdrav i ugodno obrušavanje na moje komentare. :D
Rado ću praviti psihološki profil svake ove osobe pojedinačno na osnovu svih njenih postova iz svih podforuma ovdje. :evil:
reuf i minka

#370 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by reuf i minka »

@forumski vojnik imaš privatnu poruku.
Mannequin

#371 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Mannequin »

forumskivojnik wrote:
I JOŠ JEDNOM DA OTIPKAM , NE POSTOJI KURS ZA NJEGOVATELJE U BiH NA OSNOVU KOGA ĆE ZAV IZDATI RADNU DOZVOLU
ZA RAD U NJEMAČKOJ MA KOLIKO TO POJEDINCIMA NEPRAVO BILO.

VANREDNO ZAVRŠENA MEDICINSKA ŠKOLA NIJE PRIZNATA U SVIM POKRAJINAMA, A TAMO GDJE JE PRIZNATA PRIZNAJU JE SAMO ZA STARAČKE DOMOVE ALI NE I ZA RAD U BOLNICAMA.
U ovo boldano sam i ja ubjedjena, ali eto mozda osvane na forumu prica nekog njegovatelja koji se na osnovu kursa uspio zaposliti u Njemackoj. Toliko papirologije i potvrda traze od med.sestara/tehnicara a realno sta mogu traziti od njegovatelja toliko :? Bez uvrede bilo kome, ovo samo napismeno razmisljam..

Zelim sretno svima koji pokusavaju ;-)
Zazaaa

#372 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

forumskivojnik ako znas u kojim se pokrajinama ne priznaju vanredno zavrsene med skole tj u kojima se priznaje???? meni su iz arzbih odg na mail da je uslov zaavrsena med skola opsteg ili pedijatrijskog smijera redovnno/vanredno samo je vazno da je JU tj drzavna. ako imas odg na moje gore postavljeno pitanje tnx unaprijed
Kuna

#373 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

@Mannequin Biće uskoro PP ;) ne pišem ništa jer se ništa konkretno još nije desilo, možda sutra bude informacija :D

@forumskivojnik imam dvije opcije onu prvu i druga je ARZ, ovdje sad pokušavam i na dobrom sam putu, pa ćemo vidjeti.
Ako upali obavezno pišem u detalje. :)

Svi bi mi željeli da odemo i ovako i onako, mislim da ne vodi nikuda da se međusobno podj....... nego da se pomažemo.
Svi smo u istom loncu, ali naravno da se moraju ispunjavati određeni uslovi za posao.
Ja bih zaista volio da svako ode odavde ko god može (pogotovo omladina) jer nam je država takva kakva jeste.
Sretno nam svima bilo pa kud puklo da puklo :D :D :D
muminovic

#374 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by muminovic »

Mnogo sada vandredno zavrsavaju srednju mediinsku, kako to funkcionise u praksi ?
Kuna

#375 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

muminovic wrote:Mnogo sada vandredno zavrsavaju srednju mediinsku, kako to funkcionise u praksi ?

Ne znam, i mene interesuje.
Koliko to traje, jer realno gledajući ne možeš ti vanredno proći toliko stvari koliko možeš za četiri godine redovnog školovanja. Možda i griješim, ako je neko to prošao neka nam napiše kako to funkcioniše.
Neko mi je rekao da u nekoj "školi" (ne znam tačno koja) za jedan mjesec prelaze 1 godinu što je van svake pameti jer je to nemoguće. Ispada da su ovi ludi što idu četiri godine koje se mogu riješiti za 4 mjeseca (ovo je opet rekla kazala, ponavljam tako sam čuo)
Post Reply