Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#351 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

mahalaš wrote:Mozda i nije :) NEsto ne vjerujem da bi pisali na talijanskom :roll:

http://www.pik.ba/artikal/11748751/drveni-pelet/
skoro svi izvoze pelet, to sto pise ne znaci nista. elem, fino izgleda i dobra cijena
Filter

#352 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

PulleNo1 wrote:
mahalaš wrote:Trebalo bi biti da je Fis-ov... cijena sa dostavom za Sarajevo za nekih 4-5 tona je oko 300KM
dobra mu je onda cijena jer Fisov u Fisu u Brčkom je 350 KM

ja sam kupio iz Srebrenika oni preprodaju iz Šekovića mislim , za 300 KM (bukov) sa dostavom za Brčko

nadam se da nisam pogriješio :-)
dobro skup taj fisov :roll:
PulleNo1

#353 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Filter wrote:
PulleNo1 wrote:
mahalaš wrote:Trebalo bi biti da je Fis-ov... cijena sa dostavom za Sarajevo za nekih 4-5 tona je oko 300KM
dobra mu je onda cijena jer Fisov u Fisu u Brčkom je 350 KM

ja sam kupio iz Srebrenika oni preprodaju iz Šekovića mislim , za 300 KM (bukov) sa dostavom za Brčko

nadam se da nisam pogriješio :-)
dobro skup taj fisov :roll:
i to je sa popustom od 5% ... skoro 5,5 KM vreća ...
Filter

#354 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

jesu se pretrgli sa tim popustom :-)

sve sto se proizvede peleta ode u izvoz, a potraznja raste. zato se i mogu ovako ponasati
RahatHurmašica

#355 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

pa normalno ka vani postižu bolje cijene. tako će i ubuduće biti.

ja sam i ranije govorio da će cijene peleta rasti i da će na kraju biti skup poput plina.
Filter

#356 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

RahatHurmašica wrote:pa normalno ka vani postižu bolje cijene. tako će i ubuduće biti.

ja sam i ranije govorio da će cijene peleta rasti i da će na kraju biti skup poput plina.
ima on jos do plina da raste ohoho. po mom racunu sad je negdje na 1/3 cijene plina.

ne mislim da oni postizu vecu cijenu vani, koliko je u pitanju da se kupuje na veliko.
jbga druze, razlika je kad ti neko iskesira za 1000tona po 200KMica ili kad ti guslas po 5-6 tona za 3 stoje, pa se zezaj sa skladistenjem, prevozom, hoce nece... maloprodaja vs veleprodaja...
RahatHurmašica

#357 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

Filter wrote:
RahatHurmašica wrote:pa normalno ka vani postižu bolje cijene. tako će i ubuduće biti.

ima on jos do plina da raste ohoho. po mom racunu sad je negdje na 1/3 cijene plina.

ne mislim da oni postizu vecu cijenu vani, koliko je u pitanju da se kupuje na veliko.
jbga druze, razlika je kad ti neko iskesira za 1000tona po 200KMica ili kad ti guslas po 5-6 tona za 3 stoje, pa se zezaj sa skladistenjem, prevozom, hoce nece... maloprodaja vs veleprodaja...
ne valja ti računica.

podastri je ovdje pa da prodiskutujemo

ili evo ja ću:

1m3 plina= 10kwh =1,163KM iskoristivost plinskog bojlera (kondenzacionog) je 100% (na prospektima piše 110% samo ne kontam šta to tačno znači), i na kraju izađe 1kwh=0,1163KM

1kg peleta=5kwh=0,30KM iskoristivost 92% što je 4,6kwh, i to košta 1kwh=0,0652KM

e sad ovdje treba ukalkulisati visoke cijene kotlova na pelet, za oko 3000KM su skuplji od plinskih bojlera. dakle skuplja amortizacija.

ipak nije toliko jeftinije grijanje na pelet.
Filter

#358 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

RahatHurmašica wrote: ne valja ti računica.
nemam sta racunati, meni tako slajpek rekao.
godisnji racun za grijanje mi je 3 puta manji.
veca je uvala u startu, pec je petak, ali nakon druge sezone sam bio bare-bare sa plinom.
RahatHurmašica

#359 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by RahatHurmašica »

Filter wrote:
veca je uvala u startu, pec je petak, ali nakon druge sezone sam bio bare-bare sa plinom.
to su kod tebe neki drugi faktori u igri. možda sada slabije griješ, slabija zima.......ne može biti tolika razlika.

eno ti računica, to je manje više tako.
Filter

#360 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

RahatHurmašica wrote:
Filter wrote:
to su kod tebe neki drugi faktori u igri. možda sada slabije griješ, slabija zima.......ne može biti tolika razlika.

eno ti računica, to je manje više tako.
uzeo si u obzir kondenzacijski bojler, koji je namijenjen za podno grijanje koje ja nemam.
koristen je klasicni plinski bojler kojem je u najboljem slucaju iskoristivost 85%.
ko se grije na plin vrlo dobro zna kaloricnost tog istog plina. elem, meni na novcaniku razlika 3x

ono prije dvije godine, kad je ona snjezina zavaljala i minusi pucali, imao sam skoro istu godisnju potrosnju kao i ove godine
rovac13

#361 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Grijali smo se na plin,grijali se na pelet.JA takodje ne vjerujem na osnovu ovih sad cijena da je pelet 3 puta jeftiniji.Mislim da je ova gore racunica realnija.

Mi smo uveli pelet kad je tona bila oko 170-180KM tad nam je bilo super,ali pec placena 4500KM,i pelet svake godine lagano isao prema gore.I vise mi nije to bilo privlacno.

Trenutno se ne grijemo ni na jedno ni na drugo nego na toplotne pumpe koje su daleko jeftinije od obje ove opcije. :D
Banksy

#362 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

mahalaš wrote:Imal koga :)

Dvoumim se izmedju EcoPelet iz Viteza i BioEnergy iz Ilijasa... Sta uzeti??

pozz
FIS Vitez peleti su nešto skuplji, ali daleko najbolji na našem tržištu. Vrijedi, velika preporuka.
mahalaš

#363 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mahalaš »

Kakav je ovaj Ezam-ov pelet, jel ko uzimao?
ParadigmaMogUma

#364 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ParadigmaMogUma »

Fabrika za proizvodnju peleta i nova radna mjesta
U Zelenom Jadru, opština Srebrenica nedavno je krenula sa radom fabrika peleta EKO-M d.o.o. u Srebrenici koju je od prvog vlasnika kupio Marius de Wilt iz Holandije.

http://www.esrebrenica.ba/vijesti/fabri ... jesta.html

Gdje i kako se mogu nabaviti njihovi proizvodi?
goshpar

#365 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by goshpar »

molim vas za pomoc...

imam centrometal pec na ugalj (grijem dva sprata kuce, cca. 140 kvadrata) i sad hocu da je prepravim da koristim pelete. neko kaze moze, neko kaze nemoj... naravno, tako uvijek bude bez obzira sta je u pitanju...

helem, zanima me cijena ove investicije. dakle, koliko bi me kostao majstor da to uradi i plus koliko mi treba za potrebni materijal. koliko sam se raspitao, treba da nabavim rezervoar i da kupim nova vrata prilagodjena za pelet...

molim vas, ako je neko imao slicno iskustvo, neka podijeli sa mnom (i svim ostalim)...

hvala unaprijed
Filter

#366 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

goshpar wrote:molim vas za pomoc...

imam centrometal pec na ugalj (grijem dva sprata kuce, cca. 140 kvadrata) i sad hocu da je prepravim da koristim pelete. neko kaze moze, neko kaze nemoj... naravno, tako uvijek bude bez obzira sta je u pitanju...

helem, zanima me cijena ove investicije. dakle, koliko bi me kostao majstor da to uradi i plus koliko mi treba za potrebni materijal. koliko sam se raspitao, treba da nabavim rezervoar i da kupim nova vrata prilagodjena za pelet...

molim vas, ako je neko imao slicno iskustvo, neka podijeli sa mnom (i svim ostalim)...

hvala unaprijed
centrometal ima svoj set koji ide na njihove klasicne cumur/drva peci
Image
nije to samo vrata, spremnik. ima tu jos i puz, pa drugaciji gorionik, ventilator...
koliko je meni poznato niko se nije usrecio sa tim.

imas dosta price po netu o toj kombinaciji.
kenan77

#367 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kenan77 »

Mislim da svi mi koji koristimo grijanje na pelet da ga lagano flautamo,em sto je poskupio a i bice skuplji em sto proizvodaci gledaju samo na izvoz nama obecavaju pa se usute..prosle godine sam uveo ovakvo grijanje,da sam sacekao jos godinu ne bi niposto..
rovac13

#368 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Heh,slazem se.Dok sam zivio sa roditeljima uveli smo grijanje na pelet 2008.g.Tad je cijena peleta bila oko 170km po toni.
Meni nije jasno zasto je pelet poskupio,danas kosta haman i duplo skuplje,a proizvodi se od drva,ili drvenog otpada,a drvo kosta isto kao i prije.
Tako da sam na vrijeme skontao gdje to vodi pa kad sam uselio u svoju kucu fino uvedem toplotne pumpe.Jeftinije za ugradit a puno manja potrosnja.:-).
pelletti

#369 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

mukimax wrote:@povel
Hvala na informacijama.
Definitivno imamo istu situaciju, Stim da kod mene se kotao osuši nakon 42 minute od starta, odnosno od vremena kada ga termostat upali.
Sjećam se da se kod mene kondenz javio kad je serviser prvi put potpalio kotao. Ali njegove riječi su bile nije to ništa strašno, to je zato što je kotao nov i izlazi vlaga iz željeza. Ma hajd reko nek ti bude, misleći u sebi kakva ba vlaga iz željeza?!
Tokom zime nisam ni obraćao pažnju toliko,kotao je radio svršeno i još uvijek radi, međutim ovih zadnjih mjesec dana kotao se pali jednom ili dva puta dnevno (svaki put iz hladnog stanja) i malo sam detaljnije pratio ovu pojavu kondenza.
Razmišljam da ugradim neki od ovih miješajućih ventila. Od Kovana sam očekivao neki savjet i da se odrede je li ovaj kondenzat opasan ili ne. Kotao definitivno nije onakav kavim ga opisuju. Naravno on radi savršeno, paljenje, gorenje, vrijeme između čišćenja i osatalo sve je OK. Oni preporučuju u uputstvu da se podigne temperatura starta pumpe, ali rad pumpe nema ama baš nikakvog uticaja na pojavu kondenza, jer se javlja još dok pumpa nije ni startala.

Nisam baš siguran ni da li je ovaj kondenzat toliko opasan, mene je više uplašila reakcija servisa, jer kada sam poslao mail zvali su telefonom za 10 min i zahtijevali da serviser dođe. Čudi me njihovo čuđenje, ili foliraju. Ne mogu da vjerujem da ovo nisu opazili, jer se doimaju kao ozbiljna firma.

Volio bih čuti iskustvo nekoga ko ima Kovanov kotao duže vremena.

I još da te pitam je li kod tebe jednocijevni ili dvocijevni sistem grijanja, i koji pellet koristiš?

Hvala još jednom, lijep pozdrav!
I kod mene je ista stvar s tim da je kod mene to od samog početka tako da kotao pri hladnom startu rosi.Ja kad sam zvao servisera rekli su mi da je to sasvim normalna pojava i da je to samo kod prvog paljenja.Stim da sam tem otvaranja pumpe s 40 podigo na 50 st i od tada je to znatno manje i za par min se osuši.. Ja kolko sam mogao upratit i jeste i posle je kotao suh kao barut. Sad dal je to i kod drugih kotlova tako ili nije ne znam.Uglavnom meni su tako rekli u servisu.... Nego gdje se snaći za Pelet??
mukimax

#370 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

@pelletti

Hvala za informacije o kondenzu.Mislim da je konstrukcija kovanovog kotla takva da se kondenz tokom hladnog starta MORA javiti.Također i zbog niske temperature izlaznih gasova (koja ne prelazi 90°C). Naravno sa druge strane ova niska temperatura izlaznih gasova daje veću iskoristivost kotla, jer se malo toplote baca kroz dimnjak. Ono što me tješi jeste da kotao nije korodirao. Koliko godina ti koristis Kovanov kotao?

Što se tiče peleta ja sam ove godine uzeo Bioenergy -jev iz Ilijaša.U maju je bio 270 KM/t sa prevozom za Sarajevo. Probao sam par vreća i dobar je, tu je negdje sa Kovanovim.Fino sagorijeva nema puno pepela itd.
Ovo mi je bila povoljnija varijanta zbog prevoza jer Kovan nema prevoz i onda dok ja platim kamion, Kovanov pelet (koji je u Olovu 250KM/t)me dodje skuplje.

Lijep pozdrav!
missko

#371 Re: AW: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by missko »

mukimax wrote:@pelletti

Hvala za informacije o kondenzu.Mislim da je konstrukcija kovanovog kotla takva da se kondenz tokom hladnog starta MORA javiti.Također i zbog niske temperature izlaznih gasova (koja ne prelazi 90°C). Naravno sa druge strane ova niska temperatura izlaznih gasova daje veću iskoristivost kotla, jer se malo toplote baca kroz dimnjak. Ono što me tješi jeste da kotao nije korodirao. Koliko godina ti koristis Kovanov kotao?

Što se tiče peleta ja sam ove godine uzeo Bioenergy -jev iz Ilijaša.U maju je bio 270 KM/t sa prevozom za Sarajevo. Probao sam par vreća i dobar je, tu je negdje sa Kovanovim.Fino sagorijeva nema puno pepela itd.
Ovo mi je bila povoljnija varijanta zbog prevoza jer Kovan nema prevoz i onda dok ja platim kamion, Kovanov pelet (koji je u Olovu 250KM/t)me dodje skuplje.

Lijep pozdrav!
Imas li brij tel. Ovoga iz Ilijaša.
mukimax

#372 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Evo link na pik-u:

http://www.pik.ba/artikal/5735052/pelet ... -prevozom/

Telefon je: 061158111

imaju i web: http://www.bio-energy.ba/
kenan77

#373 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kenan77 »

Taj iz ilijasa bienergy mi je obecao ima mjesec i po dostavit 18 tona i vise se ne javlja ni na mob ni na poruke na piku..zadnji put mi je rekao cim se vratim iz italije dogovaramo se,tim je sve jasno..
Danguba

#374 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Uhvatili fursata proizvodjaci peleta. :roll:

Nesto se mora tu mijenjati. Ili da oni smanje cijenu ili da i mi pocnemo nabavljati sebi masine za pravljenje peleta. :izet:
Kao kolega @Karabaja, praviti za sebe a visak prodavati. Isplati se.

Mislim da ce ih Europsko trziste stisnuti oko zahtjeva koje nece moci svi ispunjavati.
penaplus

#375 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by penaplus »

Kovanov pelet, može se kupiti u Olovu i Gračanici. Kvalitet vrlo dobar
Post Reply