Stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sodom1

#351 Re: Stambeni kredit

Post by Sodom1 »

Ovi koji uzimaju kredit kae ja npr platio stan 100 000 km
a nidje nije uracunao : notara , maklera, komisiju za procjenu , porez , KAMATU, obradu kredita ,potvrdu za ovo potvrdu za ono
Tomahawk11
Globalni moderator

#352 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:
Koliko je to jako puno na odnosu onih sto nisu niti blizu tog preliva u domacinstu? Vecina tih stanova se prodaje dijaspori. Mozda se varam, ali bi rekao preko 95%

Moji su prodavali stan po budi posto cijeni zanci niti blizu ovih bombasticnih napuhanih cijena gdje prodaju da ne prodaju. Svi koji su zagriani bili su zivili u njemackoj, austriji, nizozemskoj pa cak jedan je bio iz finske. Sve ljudi iz bih, niko nije is sarajevo originalno, nego pretezno istocna bih po najvise juzni dio. I nesto malo bilo sa podrucija jajce - banja luka. Niko nije bio u stanju reci mozemo kesirati nego su svi raspitivali se po bankama i na kraju sinovi su majci kupili preko kredita pola imali pola se zaduzili mislimda je bila volksbanka. Inace u austriji od 80 i neke godine.
Na osnovu čega tih 95%?
Čekaj, pa pričamo o stambenim kreditma, dakle o ljudima koji uzimaju stan, nekretninu na kredit?
Da bi uzeli, moraju biti kreditno sposobni, je li tako?
Ja ću imati svoj stan, tj. završiću sa kreditom sa svojih 40.
Austrija, kažeš? Tetka za keš uzela stan od 180 000 eura. Sad vrijedi 350 000.
Sodom1

#353 Re: Stambeni kredit

Post by Sodom1 »

Jel ti bar tetka zirant , da pogura malo :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#354 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

Sodom1 wrote:Jel ti bar tetka zirant , da pogura malo :D
Nije.
Kod mene je varijanta hipoteka na stan i kolega sa posla.
Doduše, bio i ja njemu. Najpoštenije.
Ma volim ja ovo svoje, sam sebi :thumbup:
mad_max_ba

#355 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

.
Sodom1

#356 Re: Stambeni kredit

Post by Sodom1 »

Tomahawk11 wrote:
Sodom1 wrote:Jel ti bar tetka zirant , da pogura malo :D
Nije.
Kod mene je varijanta hipoteka na stan i kolega sa posla.
Doduše, bio i ja njemu. Najpoštenije.
Ma volim ja ovo svoje, sam sebi :thumbup:
Svrha familije je da pomazu jedni drugima , naravno to nije tako kod mnogih
djevojka bez imena

#357 Re: Stambeni kredit

Post by djevojka bez imena »

Mene moji naucilu da se kredit podize samo kad ces ga ulozitiu biznis. Da napravis pare. A sve drugo suti i stedi od crkavice :-?
Tomahawk11
Globalni moderator

#358 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

Sodom1 wrote: Svrha familije je da pomazu jedni drugima , naravno to nije tako kod mnogih
Nema problema, treba pomoći kad je neko u nevolji.
Meni, hvala Bogu, nije potrebno, mogu sam.
hrle1976

#359 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote:
Koliko je to jako puno na odnosu onih sto nisu niti blizu tog preliva u domacinstu? Vecina tih stanova se prodaje dijaspori. Mozda se varam, ali bi rekao preko 95%

Moji su prodavali stan po budi posto cijeni zanci niti blizu ovih bombasticnih napuhanih cijena gdje prodaju da ne prodaju. Svi koji su zagriani bili su zivili u njemackoj, austriji, nizozemskoj pa cak jedan je bio iz finske. Sve ljudi iz bih, niko nije is sarajevo originalno, nego pretezno istocna bih po najvise juzni dio. I nesto malo bilo sa podrucija jajce - banja luka. Niko nije bio u stanju reci mozemo kesirati nego su svi raspitivali se po bankama i na kraju sinovi su majci kupili preko kredita pola imali pola se zaduzili mislimda je bila volksbanka. Inace u austriji od 80 i neke godine.
Na osnovu čega tih 95%?
Čekaj, pa pričamo o stambenim kreditma, dakle o ljudima koji uzimaju stan, nekretninu na kredit?
Da bi uzeli, moraju biti kreditno sposobni, je li tako?
Ja ću imati svoj stan, tj. završiću sa kreditom sa svojih 40.
Austrija, kažeš? Tetka za keš uzela stan od 180 000 eura. Sad vrijedi 350 000.
Budi realan. Po cemu vrijedi 350.000 eura? Ko ce u bih moci podici kredit od 350.000 govorim o porodici ili mladjem paru? Dijaspora sa slajpekom od 350.000, na prste jedne ruke mozes nabrojati. Uzmi 350.000 ma uzmi 200.000 od te sume podjeli na 20 godina pa dodaj kamatu pa izracunaj ratu, ko ce iz dijaspore placati kredit za tri puta po deset dana nocenja u godini. Jel vam to tetke kupuju stanove sada umjesto svaki drugi mjesec po 200km za kafe, cigara i kondoma? U bih 99% nije kreditno sposobno podici kredit na 50.000km a ne 700.000. Parom se para kupuje i nicim drugim. Cim ti spominjes tetku i vrijednost ti u cigli gledas paru. Kazu svi svjetski eksperti to cini razliku izmedju obicnih smrtnika i bogatasa. Kazu pametni podignu kredit od 100.000 da bi sutra dan otisli kupili sa istim parama 150.000 drugih para, vratili kredit i za 24h u dep stavili 35.000.

Kad kazem dijaspora kupuje. Sve sarajlije sto poznajem koji vani zive i koji su digli ruke od sarajeva su prodali dijaspori iz koje kakvih vukojebina. Moj rod iz hr, o kojima sam vec par puta pisao. Seljaci obicni. Mati im nasljedila stan od oca na alipasinom polju. Prva zgrada do onog granapa i parkinga preko puta. Mater povukla u dom staracki u hr. Sta prodala nekim u 40 godinama porijeklom iz mjesta Siprage negdje na sjeveru bih. Isti zive u SveCkoj. Mjesec i po dana je cekala da dodju sa parom. Cijena 92.000 maraka. Pocela sa 110.000 pa spustila na 100.000 pa na 95.000 eto na kraju 92.000. Maraka.
hrle1976

#360 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

I jos nesto. U bih je malo ljudi koji znaju sta znaci zaraditi veliku paru. U inostranstvu ko god ima 350.000 eura na racunu taj zna kako je runtacijo za tu sumu tolike godine i taj te pare nece uloziti u bih sve kad bi crko. To je bar moje iskustvo sa nadima koji imaju ipak fine sume na racunu. Ima jedna stara poslovica ko lako do para taj i brzo opet bez para.
ibi

#361 Re: Stambeni kredit

Post by ibi »

hrle1976 wrote:I jos nesto. U bih je malo ljudi koji znaju sta znaci zaraditi veliku paru. U inostranstvu ko god ima 350.000 eura na racunu taj zna kako je runtacijo za tu sumu tolike godine i taj te pare nece uloziti u bih sve kad bi crko. To je bar moje iskustvo sa nadima koji imaju ipak fine sume na racunu. Ima jedna stara poslovica ko lako do para taj i brzo opet bez para.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Rece covjek koji je na socijali, nema marke u djepu.
hrle1976

#362 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

djevojka bez imena wrote:Mene moji naucilu da se kredit podize samo kad ces ga ulozitiu biznis. Da napravis pare. A sve drugo suti i stedi od crkavice :-?
Ja sam isto cuo. Poznam svabu ima firmu ondnosno lanac trgovina sportske opreme. Nekih 20 butika po raznim gradovima. Stedio je da kupi obe kuce ovu u njemackoj i jednu u spaniji. Kredit koji je podigao je bio samo da otvori jednu prodavnicu i da kupi nekoliko puta robe. Svi drugi kreditici su samo nili vezani za posao znaci poslovni. On se moze meni i svima ovdje smijati. Ja znam sta znaci zavalit se u kredit za nekretninu. Na kraju to treba ipak otplatiti ako ti jedino cilj je da se peglas po sudovima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#363 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:
Budi realan. Po cemu vrijedi 350.000 eura? Ko ce u bih moci podici kredit od 350.000 govorim o porodici ili mladjem paru? Dijaspora sa slajpekom od 350.000, na prste jedne ruke mozes nabrojati. Uzmi 350.000 ma uzmi 200.000 od te sume podjeli na 20 godina pa dodaj kamatu pa izracunaj ratu, ko ce iz dijaspore placati kredit za tri puta po deset dana nocenja u godini. Jel vam to tetke kupuju stanove sada umjesto svaki drugi mjesec po 200km za kafe, cigara i kondoma? U bih 99% nije kreditno sposobno podici kredit na 50.000km a ne 700.000. Parom se para kupuje i nicim drugim. Cim ti spominjes tetku i vrijednost ti u cigli gledas paru. Kazu svi svjetski eksperti to cini razliku izmedju obicnih smrtnika i bogatasa. Kazu pametni podignu kredit od 100.000 da bi sutra dan otisli kupili sa istim parama 150.000 drugih para, vratili kredit i za 24h u dep stavili 35.000.

Kad kazem dijaspora kupuje. Sve sarajlije sto poznajem koji vani zive i koji su digli ruke od sarajeva su prodali dijaspori iz koje kakvih vukojebina. Moj rod iz hr, o kojima sam vec par puta pisao. Seljaci obicni. Mati im nasljedila stan od oca na alipasinom polju. Prva zgrada do onog granapa i parkinga preko puta. Mater povukla u dom staracki u hr. Sta prodala nekim u 40 godinama porijeklom iz mjesta Siprage negdje na sjeveru bih. Isti zive u SveCkoj. Mjesec i po dana je cekala da dodju sa parom. Cijena 92.000 maraka. Pocela sa 110.000 pa spustila na 100.000 pa na 95.000 eto na kraju 92.000. Maraka.
Vrijedi. Tako tržište diktira. Tako se cijene kreću.
U BiH neće ni dizati. Čitaj, piše u Austriji. Isto ko što ti pišeš za Dansku ili gdje već.
Uzela za keš, nije uzimala kredit. Al je nebitno, pričamo o prilikama u BiH i stambenim kreditima.
99%? Ma hajde. Opet lupaš. Otkud ti taj podatak? Kakvoj cigli? Šta čini razliku između smrtnika i bogataša? To ti ono o devizama. Bolan, to bilo '90-tih. Danas ti se pare ne isplati ni na banci držati.

Kupuju i Marokanci po Barseloni. Pa? Kupuje ko ima pare ili ko digne kredit. Kakve veze ima kome su šta Sarajlije prodale?
Cijene nekretnina u Sarajevu su bile u konstantnom porastu. Eto opet pogledaj šta je napisao Havana. Mogao si kupiti dosta jeftinije, kako idu godine, ono sve skuplje. Onaj ko žuri, zna spustiti cijenu, ali nisi u pravu da cijene nekretnina generalno padaju.
Još se sad gradi, ali baš gradi. Niču nove zgrade na sve strane. I prodaje se. Znači ima se para, dižu se krediti, a sigurno je da se ne daju nekim klošarima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#364 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:
djevojka bez imena wrote:Mene moji naucilu da se kredit podize samo kad ces ga ulozitiu biznis. Da napravis pare. A sve drugo suti i stedi od crkavice :-?
Ja sam isto cuo. Poznam svabu ima firmu ondnosno lanac trgovina sportske opreme. Nekih 20 butika po raznim gradovima. Stedio je da kupi obe kuce ovu u njemackoj i jednu u spaniji. Kredit koji je podigao je bio samo da otvori jednu prodavnicu i da kupi nekoliko puta robe. Svi drugi kreditici su samo nili vezani za posao znaci poslovni. On se moze meni i svima ovdje smijati. Ja znam sta znaci zavalit se u kredit za nekretninu. Na kraju to treba ipak otplatiti ako ti jedino cilj je da se peglas po sudovima.
Samo vi ulažite u biznis. Koji biznis?
Biznis je i kad kupiš poslovni prostor ili stan i izdaješ ga. Ili nije?
hrle1976

#365 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

Puna bih tetki koje kesiraju 200.000 eura ko dobar dan. Mora da te tetke drze super kupleraje po Svabiji. Imas li ti predstave koliko sam puta cuo pricu o tetki i ciframa sa pet nula u bih. Jedno 500 puta.

Da nece dizati stambeni kredit u po berlina za nekretninu u sarajevu. Pa nisu njemacke banke na drogama.

Rekao sam ako vrijedi 350.000 eura kako kazes da trziste diktira iz dijaspore niko nece 350.000 donjeti znaci kredit u bih. Recimo neka donesu kao ta tetka. Opet 150.000 eura u bih kredita iracunaj mjesecnu ratu bez kamate.
hrle1976

#366 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote:
Samo vi ulažite u biznis. Koji biznis?
Biznis je i kad kupiš poslovni prostor ili stan i izdaješ ga. Ili nije?
Biznis je engleska rijec za posao. Engleski jezik je pun rijeci koje isto znace.

Iznajmiti nije biznis u poslovnom smislu. To je u gopodarstvu naj niza i najtanja grana. Zato se njom bavi toliko sitnih ribicica.
Tomahawk11
Globalni moderator

#367 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:
Biznis je engleska rijec za posao. Engleski jezik je pun rijeci koje isto znace.

Iznajmiti nije biznis u poslovnom smislu. To je u gopodarstvu naj niza i najtanja grana. Zato se njom bavi toliko sitnih ribicica.
Eto ja ne znam šta znači biznis :|

Dakle, evo ti konkretan primjer.
Bio čovjek u Njemačkoj, donio nekog kapitala, kupio zgradu i izdaje poslovnim subjektima.
Manja zgrada, trospratna.
30 000 KM svaki mjesec. Jelde, budala?
I pazi ovo, prošlo je otad nekih 7-8 godina, napravio sad i hotel.
Sitna riba.
foton

#368 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

Ljudi, ubiste Danskom, Njemackom, Svedskom, Austrijom... Ima li tamo kakav forum da neko prica kako je u BiH?? :-)

Ja sam se neki dan raspitao o kamatama, pale su sad na 3.4% eks. Ocekuje se da ce na jesen dodatno pasti. Mislim da ima jos dosta prostora za padanje u narednih 5-6 godina... I dok god padaju kamate, cijene nekretnina ce generalno rasti.
foton

#369 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

hrle1976 wrote: Budi realan. .....

... pametni podignu kredit od 100.000 da bi sutra dan otisli kupili sa istim parama 150.000 drugih para, vratili kredit i za 24h u dep stavili 35.000.
OK hrle, da bi neko bio pametan i realan, izgleda da mora biti i... onih drugih...
hrle1976

#370 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

foton wrote:
hrle1976 wrote: Budi realan. .....

... pametni podignu kredit od 100.000 da bi sutra dan otisli kupili sa istim parama 150.000 drugih para, vratili kredit i za 24h u dep stavili 35.000.
OK hrle, da bi neko bio pametan i realan, izgleda da mora biti i... onih drugih...
Procitaj citav post pa se onda javi za rijec. Sto se tice foruma u dojclandiji imas ih i pricaju o bih. Sto se tice istog misljenja kako onda da nisam jos uspio doci u kontakt s nasima u dojclandiji koji nemaju blago receno negativan pogled na bih. Prvo pocnu od rdobine pa nadalje. To da nasih iz dojclandije tako prosipaju pare po bih molim vas jos pogotovo tetke. :skoljka:
hrle1976

#371 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote:

Eto ja ne znam šta znači biznis :|

Dakle, evo ti konkretan primjer.
Bio čovjek u Njemačkoj, donio nekog kapitala, kupio zgradu i izdaje poslovnim subjektima.
Manja zgrada, trospratna.
30 000 KM svaki mjesec. Jelde, budala?
I pazi ovo, prošlo je otad nekih 7-8 godina, napravio sad i hotel.
Sitna riba.
Imas covjeka prodavao nozeve za sjeckanje mrkve i krompira pet dolara komad a zivio u jednom najskupljih stanova u NY. Imao je vise para u dzepu od tih nozica po pet dolara nego taj sto je hotel zido. Kad je umro unicadi svakom ostavio po nekoliko miliona dolara u nasledju. Svaki da isao na ulicu NY prodavati nozice u odjelu skupljem nego dva mjeseca porodicne kirije u po Pariza. Zivio svugdje po svijetu. Dozivio svjetski rat 2 u Engleskoj.

Imas listu gdje su vodeci eksperti ekonomije na 100 uzoraka o svakom poslovanju napravili rank listu. Iznajmljivanje nekretnine ili prostora spada u jednu od najslabij karika.

Cak je nize rangirano bilo od polu uspjesnog fotografa i prevoz sluzbe.

Ulaganje, rizik, zarada, trosak dnevni.
Tomahawk11
Globalni moderator

#372 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote: Imas covjeka prodavao nozeve za sjeckanje mrkve i krompira pet dolara komad a zivio u jednom najskupljih stanova u NY. Imao je vise para u dzepu od tih nozica po pet dolara nego taj sto je hotel zido. Kad je umro unicadi svakom ostavio po nekoliko miliona dolara u nasledju. Svaki da isao na ulicu NY prodavati nozice u odjelu skupljem nego dva mjeseca porodicne kirije u po Pariza. Zivio svugdje po svijetu. Dozivio svjetski rat 2 u Engleskoj.

Imas listu gdje su vodeci eksperti ekonomije na 100 uzoraka o svakom poslovanju napravili rank listu. Iznajmljivanje nekretnine ili prostora spada u jednu od najslabij karika.

Čekaj, hoćemo li reći da je ovaj što je ulagao u nekretnine loše prošao?
Da to nije biznis koji mu se isplatio?
Ne znam kako si pričom o biznismenu sa nožićima anulirao ovu moju.
Ako se i obogatio, to nije promijenilo da je i ovaj sa nekretninama prošao dobro.
ibi

#373 Re: Stambeni kredit

Post by ibi »

Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote: Imas covjeka prodavao nozeve za sjeckanje mrkve i krompira pet dolara komad a zivio u jednom najskupljih stanova u NY. Imao je vise para u dzepu od tih nozica po pet dolara nego taj sto je hotel zido. Kad je umro unicadi svakom ostavio po nekoliko miliona dolara u nasledju. Svaki da isao na ulicu NY prodavati nozice u odjelu skupljem nego dva mjeseca porodicne kirije u po Pariza. Zivio svugdje po svijetu. Dozivio svjetski rat 2 u Engleskoj.

Čekaj, hoćemo li reći da je ovaj što je ulagao u nekretnine loše prošao?
Da to nije biznis koji mu se isplatio?
Ne znam kako si pričom o biznismenu sa nožićima anulirao ovu moju.
Ako se i obogatio, to nije promijenilo da je i ovaj sa nekretninama prošao dobro.
Prijatelju hrle/zviz je socijala, koja je na forumu 24h dnevno, sta on zna sta je business ?

Trosis svoje vrijeme na apsolutnog neznalicu.

Sta on zna sta je nekretnina, kad za zivota nema nijednu ?
Last edited by ibi on 27/07/2017 13:31, edited 1 time in total.
hrle1976

#374 Re: Stambeni kredit

Post by hrle1976 »

Nisam anuliro ali kazes bio covjek u njemackoj i donjeo nesto kapitala. Kupio manju trospratnu zgradu. Ti si to opisao kao da ja sad dodjem i kupim nam dvije pive i kesu kikirikija. A onda si zaradu opisao na sljedeci nacin. Naplacivo 30.000 maraka po poslovnom prostoru. Kasnje zido hotel. Zarada jos malo para sa neba padala a doticni (predpostavljam) pod palmom pio sokic i cuvo zivice.
Tomahawk11
Globalni moderator

#375 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:Nisam anuliro ali kazes bio covjek u njemackoj i donjeo nesto kapitala. Kupio manju trospratnu zgradu. Ti si to opisao kao da ja sad dodjem i kupim nam dvije pive i kesu kikirikija. A onda si zaradu opisao na sljedeci nacin. Naplacivo 30.000 maraka po poslovnom prostoru. Kasnje zido hotel. Zarada jos malo para sa neba padala a doticni (predpostavljam) pod palmom pio sokic i cuvo zivice.
Jelde :mrgreen:
Post Reply