Najbitniji Bosnjak

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Najznacajnija licnost u Bosnjaka?

Alija Izetbegovic
105
25%
Dzemal Bijedic
57
14%
Gazi Husrev Beg
20
5%
Hamdija Pozderac
15
4%
Husein beg Gradascevic
58
14%
Kralj Tvrtko
91
22%
Kulin ban
51
12%
Mehmed Spaho
20
5%

Total votes: 417

theTruePath

#351 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Trenutno vodi kralj Tvrtko,broj 2 je Alija Izetbegovic a 3 mjesto Husein beg

glasajteeeee :oops:
CungaLunga

#352 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by CungaLunga »

Alija Đerzelez :D
taxi_driver32

#353 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by taxi_driver32 »

Dvoumim ozmedju Muje i Sulje

Saljem sa standa
theTruePath

#354 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

CungaLunga wrote:Alija Đerzelez :D
Napisi vise o njemu :lol:
CungaLunga

#355 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by CungaLunga »

theTruePath wrote:
CungaLunga wrote:Alija Đerzelez :D
Napisi vise o njemu :lol:
Moze ovo? :-D

Shredder

#356 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Shredder »

Zašto nema Mehmeda Spahe?
theTruePath

#357 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Shredder wrote:Zašto nema Mehmeda Spahe?
Imao najmanje glasova u prosloj anketi i zato izbrisan,jer je bilo potrebno mjesto za druge licnosti
Shredder

#358 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Shredder »

theTruePath wrote:
Imao najmanje glasova u prosloj anketi i zato izbrisan,jer je bilo potrebno mjesto za druge licnosti
Jako bitna ličnost. Izborio član 135. Vidovdanskog ustava, tzv. "turski paragraf", kojim je zadržan teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te na osnovu kojeg je Bosna i Hercegovina povratila državnost 1943. godine. Jedan od značajnih historijskih događaja za BiH. Šteta što nije imao više glasova, očigledno nam historija nije jača strana.
theTruePath

#359 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Shredder wrote:
theTruePath wrote:
Jako bitna ličnost. Izborio član 135. Vidovdanskog ustava, tzv. "turski paragraf", kojim je zadržan teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te na osnovu kojeg je Bosna i Hercegovina povratila državnost 1943. godine. Jedan od značajnih historijskih događaja za BiH. Šteta što nije imao više glasova, očigledno nam historija nije jača strana.
Slazem se al eto
sinuhe

#360 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by sinuhe »

mmaar wrote:
sinuhe wrote:Nije Alija vec je to 45 godina komunizma pa onda 90 imamo Aliju i Rasima Kadica :D

I onda reci kako su Pozderac i Bijedic modernizovali BiH :lol:
Da ti nije bilo tih "45 godina mraka" jos bi u opancima hodao po nekoj od bosanskih kasaba ukjucujuci i "seher" i njegov razvoj prije mraka, zivio u cerpicari, a Oimpijadu (necu spominjati sav taj razvojni bum i promjenu imidza BiH koji je isao s njim) ne bi vidio ni na televiziji, jer ni struju ne bi imao. Put od opanka kao najsofisticiranijeg proizvoda do proizvodnje aviona (SOKO, Rajlovac) i za to vrijeme naprednih tehnoogija (Enegoinvest, itd) nekima ocito nije bio dovoljan i mijenjaju ga rado za ovih 20-tak godina svjetla koje su pojele sve to je postigao mrak.Od svih jugosovenskih repubika BiH za vrijeme Pozderca i Mikuica jedina nije imala deficit izvoz je bio toliko mocan da se komotno moze nazvati cudom. I kakve kompanije smo imali koje su pojeli malo cetnici i ustase, a malo oni za koje Izetbegovic "nije znao" ukjucujuci i svog sina koji je svu svoju imovinu stekao mukotrpnim i postenim radom.

Cincilimincili, pozdravlja te sija, komunjara, Abdicevac, nebosnjak :lol: :lol: :lol:
Gdje su dokazi o tim naprednim kompanijama, osim izjava bivsih direktora?
UN statistika je neumoljiva, jugoslovenska privreda je bila manja od portugalske.

Seselja ce za doktora a Aliji napakovati nesto a legalno objavio knjigu deset godina ranije. To je ta modernizacija.
MOSALJOZE

#361 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by MOSALJOZE »

E vako.Jednom sam vec napisao.Teško je odrediti ko je najvazniji,svi imaju neku svoju ulogu.Ako bi se gledala historija BOSNE i bosanaca onda je to svakako kulin ban.Jer samim pisanjem dokazuje postojanje BOSNE.
mmaar

#362 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by mmaar »

Kakva bolan UN sttistika? Znas i ti kako je Sarajevo izgedalo krajem 40-ih, a kako krajem 80-ih, da ne spominjem druga mjesta po Bosni? Znas i kakva je privreda bila krajem 40-ih, a kakva krajem 80-ih? Znas i ti sta je bio u medjunarodnim ekonomskim okvirima samo jedan Energoinvest (jesi i ikad cuo npr za IRIS), jedna Hidrogradnja, SOKO, Vazduhopovni zavod u Rajlovcu, za uspjehe namjenske industrije i mnogih drugih bh kompanija koje su oni za koje Izetbegovic "nije znao" raskrcmili zajedno sa centnicima i ustasama. Znas li ti koiko je WWII bio razorniji od ovog proteklog i jesi i svjestan cinjenice da je vec proslo gotovo 20 godina od njega? Da ti nije bio tih 45 godina mraka, ni za sapun ne bi znao.

Isti taj Seselj kojeg spominjes, uz Cosica, Beckovica i cijelu veikosrpsku elitu, jedan je od potpisnika peticije za pustanje Izetbegovica i Mladih musilimana s robije. Hamdiju kao i Bijedica maknuse, a jednog marigninalnog robijasa i bivseg catu Izetbegovica proizvedose u glavnu poiticku licnost kod Bosnjaka. Jos su ga navodno i zarobii za vrijeme onog sto je vec bilo ratno stanje, pa ga pustili.

Mani mi se historije skrojene u SDA Centrali i seoskim dzematima.

Uostaom, Izetbegovic se neko vrijeme hladno izjasnjavao kao Srbin ( a nije morao, mogao je biti neopredjeljeni) i Da nije bio Adila Zufikarpasica (covjeka koji zasuzuje postovanje svakog Bosnjaka) i Tunje Filipovica po Izetbegovicevom danas se ni Bosnjacima ne bi zvali.
T-Rexx

#363 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by T-Rexx »

mmaar wrote: Isti taj Seselj kojeg spominjes, uz Cosica, Beckovica i cijelu veikosrpsku elitu, jedan je od potpisnika peticije za pustanje Izetbegovica i Mladih musilimana s robije. Hamdiju kao i Bijedica maknuse, a jednog marigninalnog robijasa i bivseg catu Izetbegovica proizvedose u glavnu poiticku licnost kod Bosnjaka. Jos su ga navodno i zarobii za vrijeme onog sto je vec bilo ratno stanje, pa ga pustili.
Srna bi ti pozavidila na ovakvom spinu.

Upravo su velikosrbi strpali Aliju u zatvor jer im je trebalo da pokazu kako medju muslimanima postoji fundamentalisticki faktor. Kasnije se saznalo ko su zaista bili fundamentalisti, onda kada je Alija stao u odbranu drzave i srpskih svetinja, dok su nas nas bacali granate oni sto su nam 50 godina pricali(lagali) o bratstvu i jedinstvu.

A nasi muslimanski komunisti su bili izdajnici jer su umjesto da zastite svoje ljude jedva docekali da neduzne ljude bace u zatvor kako bi dobili koji poen kod svoje komunisticko-fasisticke brace iz Beograda.

I sam Raif Dizdarevic je priznao da je proces '83 godine bio montiran.
theTruePath

#364 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Image

Adil beg Zulfikarpasic

Sad mi izgleda - a to moram tvrditi s rezervom subjektivnog osjećanja - da su moj put, moj liberalizam, bili stvarni, jer sam u svojoj podsvijesti, a kasnije i punim angažmanom bio bogumil, Bošnjak i musliman, i to je sve zajedno formiralo moju ličnost.

Pravi Bosnjak :bih: :bih: da ga Allah nagradi dzennetom
mmaar

#365 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by mmaar »

T-Rexx wrote:
mmaar wrote: Isti taj Seselj kojeg spominjes, uz Cosica, Beckovica i cijelu veikosrpsku elitu, jedan je od potpisnika peticije za pustanje Izetbegovica i Mladih musilimana s robije. Hamdiju kao i Bijedica maknuse, a jednog marigninalnog robijasa i bivseg catu Izetbegovica proizvedose u glavnu poiticku licnost kod Bosnjaka. Jos su ga navodno i zarobii za vrijeme onog sto je vec bilo ratno stanje, pa ga pustili.
Srna bi ti pozavidila na ovakvom spinu.

Upravo su velikosrbi strpali Aliju u zatvor jer im je trebalo da pokazu kako medju muslimanima postoji fundamentalisticki faktor. Kasnije se saznalo ko su zaista bili fundamentalisti, onda kada je Alija stao u odbranu drzave i srpskih svetinja, dok su nas nas bacali granate oni sto su nam 50 godina pricali(lagali) o bratstvu i jedinstvu.

A nasi muslimanski komunisti su bili izdajnici jer su umjesto da zastite svoje ljude jedva docekali da neduzne ljude bace u zatvor kako bi dobili koji poen kod svoje komunisticko-fasisticke brace iz Beograda.

I sam Raif Dizdarevic je priznao da je proces '83 godine bio montiran.
Cinjenice su neumojive, a SRNA, pa vi ste zajedno s Karadzicem i Bobanom 90-ih vezali zastave kako bi realizirali vas zajednicki projekat cjepanja Bosne. Imali ste "Babu", a na kraju i "Dedu" koji jezaustavio Armiju RBiH pred Banja Lukom i ciji je najveci uspjeh stvaranje RS-a, postavljanje granice Srbije na Kozijoj Cupriji i Vracama, HB na Kobijaci i stjerivanje Bosnjaka u tor od 28 % koji oni za koje "nije znao" tretiraju kao svoj begovat. Jos nas je isti taj na kraju cijele price ostavio u amanet umisljenom neoosmanskom imperatoru Erdoganu, kako je ovaj sam priznao, kako da su mu Bosnjaci cacevina pa da je moze dijeliti bjeosvjetskim protuhama. Izetegovicu je mjesto sa Rizvanbegovicem, ne sa Husein Kapetanom, Dzemalom, Hamdijom, Tvrtkom, Kulinom. I jos vam kriv Hamdija koji je prozureo namjere velikosrpske kuhinje, pa bandu poslao u zatvor. Alija i odbrana drzave, pa o tome vise ne pricaju ni oni malo pristojniji SDA-ovci. Mirno spavajte, rata nece biti!
Last edited by mmaar on 24/02/2013 11:52, edited 1 time in total.
mmaar

#366 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by mmaar »

theTruePath wrote:
Image

Adil beg Zulfikarpasic

Sad mi izgleda - a to moram tvrditi s rezervom subjektivnog osjećanja - da su moj put, moj liberalizam, bili stvarni, jer sam u svojoj podsvijesti, a kasnije i punim angažmanom bio bogumil, Bošnjak i musliman, i to je sve zajedno formiralo moju ličnost.

Covjek koji nije ojadio svoj narod i doveo ga do prosjackog stapa namirivsi one za koje "nije znao" ukljucujuci i svoju najblizu rodbinu, vec naprotiv, covjek koji je svu svoju privatnu imovinu zalozio za Bosnjake. Zulfikarpasic svakako zauzima bitno mjesto u modernoj historiji bosnjackog naroda.
agnostic_front

#367 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by agnostic_front »

mmaar wrote:Kakva bolan UN sttistika? Znas i ti kako je Sarajevo izgedalo krajem 40-ih, a kako krajem 80-ih, da ne spominjem druga mjesta po Bosni? Znas i kakva je privreda bila krajem 40-ih, a kakva krajem 80-ih? Znas i ti sta je bio u medjunarodnim ekonomskim okvirima samo jedan Energoinvest (jesi i ikad cuo npr za IRIS), jedna Hidrogradnja, SOKO, Vazduhopovni zavod u Rajlovcu, za uspjehe namjenske industrije i mnogih drugih bh kompanija koje su oni za koje Izetbegovic "nije znao" raskrcmili zajedno sa centnicima i ustasama. Znas li ti koiko je WWII bio razorniji od ovog proteklog i jesi i svjestan cinjenice da je vec proslo gotovo 20 godina od njega? Da ti nije bio tih 45 godina mraka, ni za sapun ne bi znao.

Isti taj Seselj kojeg spominjes, uz Cosica, Beckovica i cijelu veikosrpsku elitu, jedan je od potpisnika peticije za pustanje Izetbegovica i Mladih musilimana s robije. Hamdiju kao i Bijedica maknuse, a jednog marigninalnog robijasa i bivseg catu Izetbegovica proizvedose u glavnu poiticku licnost kod Bosnjaka. Jos su ga navodno i zarobii za vrijeme onog sto je vec bilo ratno stanje, pa ga pustili.

Uostaom, Izetbegovic se neko vrijeme hladno izjasnjavao kao Srbin ( a nije morao, mogao je biti neopredjeljeni) i Da nije bio Adila Zufikarpasica (covjeka koji zasuzuje postovanje svakog Bosnjaka) i Tunje Filipovica po Izetbegovicevom danas se ni Bosnjacima ne bi zvali.
Jake mi privrede, par četnika, ustaša, i naravno Alija je unište. a inflacija od 1000%, to ništa.
sinuhe

#368 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by sinuhe »

mmaar wrote:Kakva bolan UN sttistika? Znas i ti kako je Sarajevo izgedalo krajem 40-ih, a kako krajem 80-ih, da ne spominjem druga mjesta po Bosni? Znas i kakva je privreda bila krajem 40-ih, a kakva krajem 80-ih? Znas i ti sta je bio u medjunarodnim ekonomskim okvirima samo jedan Energoinvest (jesi i ikad cuo npr za IRIS), jedna Hidrogradnja, SOKO, Vazduhopovni zavod u Rajlovcu, za uspjehe namjenske industrije i mnogih drugih bh kompanija koje su oni za koje Izetbegovic "nije znao" raskrcmili zajedno sa centnicima i ustasama. Znas li ti koiko je WWII bio razorniji od ovog proteklog i jesi i svjestan cinjenice da je vec proslo gotovo 20 godina od njega? Da ti nije bio tih 45 godina mraka, ni za sapun ne bi znao.

Seselj, Cosic, Beckovic su bili ta jugoslovenska elita. Zamisli samo kako u svijetu odjekne namladji doktor pa jos i disident. Vladimir Seks je tako bio predsjednik jugoslovenskog Amnesty Internationala. To je ta modernizacija drustva.
Tacticus

#369 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Tacticus »

mmaar wrote:

:thumbup: :thumbup: :bih:
sinuhe

#370 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by sinuhe »

Zulfikarpasic najnormalnije sa Alijom osnovao SDA i posvadjali se pred izbore.
theTruePath

#371 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

mmaar wrote:
theTruePath wrote:
Image

Adil beg Zulfikarpasic

Covjek koji nije ojadio svoj narod i doveo ga do prosjackog stapa namirivsi one za koje "nije znao" ukljucujuci i svoju najblizu rodbinu, vec naprotiv, covjek koji je svu svoju privatnu imovinu zalozio za Bosnjake. Zulfikarpasic svakako zauzima bitno mjesto u modernoj historiji bosnjackog naroda.
Znam a sramota je da nema ni jedan glas
Tacticus

#372 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Tacticus »

mmaar wrote:
theTruePath wrote:
Image

Adil beg Zulfikarpasic

e ovdje te moram malo ispraviti, a naglasiti cu da mi je daljnja rodbina, nije ni njegovo maslo za ramazana, pogotovo sto je veci dio novca sa kojim je napravio bogastvo jeste od bosnjaka koji su mu dali da ga sacuva, ali su isti nastradali u 2 svjetskom ratu i on taj novac nije vratio
ali opet to je bogastvo uvecao u svisarskoj spekulacijama na berzi, zatim i ako je on znao dobro da se namiri, to nairivanje nikada nije islo od uzeg kruga porodice, a uvjek je radio na promociji bosnjaka i bosnjackog imena

a vakuf je napravio bas radi onoga sto sam naveo na pocetku, sto znaci da je vratio novac onima od kojih ga je uzeo

sto se tice SDA, naveo sam jedno 10-tak puta da je velika steta sto on nije pobjedio aliju u sukobu koji je nastao 1990 upravo radi razlika koje su njih dvojica imali jer je adil zastupao bosnjastvo, a alija gurao muslimanstvo
da je bogdom adil pobjedio, definitivno bi BiH bolje izgledala danas
theTruePath

#373 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

To mi vise lici na "babine price" to u novcu,mislim covjek je ucinio hajr djelo,za sebe i svoju porodicu,za onaj svijet,i nemas ti pravo sad to ponizavati i govoriti "tudji novac",mislim stvarno :-) :roll:
Tacticus

#374 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Tacticus »

theTruePath wrote:To mi vise lici na "babine price" to u novcu,mislim covjek je ucinio hajr djelo,za sebe i svoju porodicu,za onaj svijet,i nemas ti pravo sad to ponizavati i govoriti "tudji novac",mislim stvarno :-) :roll:
nisu babine price
ali opet ponavljam kada saberes sve pluseve i minuse
on je pozitivac
theTruePath

#375 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Tacticus wrote:
theTruePath wrote:To mi vise lici na "babine price" to u novcu,mislim covjek je ucinio hajr djelo,za sebe i svoju porodicu,za onaj svijet,i nemas ti pravo sad to ponizavati i govoriti "tudji novac",mislim stvarno :-) :roll:
nisu babine price
ali opet ponavljam kada saberes sve pluseve i minuse
on je pozitivac
Uvijek nastaju razne price kad je pojedinac uspjesan, :roll: ,tako da za mene jesu,covjek je odavno rahmetlija nema smisla to sad spominjati uopste(bar ne na ovoj temi)
Post Reply