Vidi, treba napraviti razliku izmedju ljudi koje poznajemo i ljudi koje ne poznajemo, ljude koja ja licno poznajem u bosni su vecinom divni ljudi, i austrijance koje poznajem su takodje divni, jer neko ko mi se ne svidja i ne zelim da ga upoznam kao i svi mi, ali ja ovdje ne pricam o ljudima koje poznajem, pricam o nepoznatim ljudima, a s njima se najvise srecem kroz neku kupovinu ili preko saltera i sa takvim ljudima sam imao daleko vise neugodnih situacija u bosni nego ovdje.
Ovdje mozes otici u neki butik i kupiti 10 majica ili otici i razmotati 20 majica i tako ih ostaviti, nista ne kupiti i izaci i odnos radnika ce biti isti i prema prvom i prema drugom covjeku, jednostavno sistem je takav.
Meni je u bosni jednostavno neugodno uci u prodavnicu ako vec u napred ne znam da cu nesto stvarno kupiti, ono da razgledam pa ako mi se nesto svidja kupim a ako ne ne kupim jednostavno izbjegavam jer nije mi se jednom desilo da kad pogledas dvije majice i ostavis vec vidis prodavacicu kako koluta ocima, jedne prilike sam naisao na jednog covjeka koji radi neke rucne radove i onako iz ljubaznosti i jednostavno zbog manjka kontakta s nasim ljudima (nekad mi je to falilo) jako ljubazno podravim i upitam covjeka koliko mu vremena treba da napravi nesto takvo i usput pohvalim kako je jako lijepo da bi mi covjek na to sve mrtav hladan rekao da ce mi odgovoriti ako cu nesto kupiti kao da sam ja neki novinar i bas mi specijalno treba njegov odgovor kako bi napisao clanak.
Jednostavno onaj medjuljudski odnos fali, ljudi su namrgodjeni, uvijek napeti ko puska.
Pa drago dijete što visiš na bosanskim forumima, kad imaš toliko divnih Austrijanaca da se sa njima družiš ???
Što se Austrijanaca tiče, a poznajem taj narod od onog pjane ispod šatre do ambasadora, Landeshauptman-a i Bundeskanzler -a, znači quer durch die Gesellschaft odozdo nagore, nemam pozitivno mišljenje o njima. Radi se o malo ispeglanim Balkancima sa izrazitom sklonošću ka hoštapleraju, korupciji, lopovluku, intrigama svake vrste i tome sl. Istina to nije na onom našem mahalskom nivou niskih poriva i mučkih fizičkih i verbalnih napada, ali je to sve lijepo upakovano na visokom nivou uz osmijeh, a rezultat isti.
Radio sam sa austrijskim firmama i organizacijama u BiH i Austriji, i mogu ti reći da nikad ništa nisu pomogli ovoj zemlji i narodu, a u koferima njihove banke i firme iznose pare odavde. Gaje jedan egoističan, kolonijalni, izrabljivački odnos prema nama i samo nas gledaju kao izvor prihoda. Vrlo dobro koriste našu političku krizu i love u mutnom. Čim dođe do toga da oni nešto daju za napredak BiH ili ostvare neku saradnju na obostranu korist - NE MOŽE.
Apsolutno mi se hebe što su u Austriji prodavci ljubazni prema meni, svi su tamo ljubazni kad ti uzimaju novac, ali kad treba napraviti neki posao tamo, teško ti se tebi izvan onoga što su ti oni odredili, znači najniži poslovi i nešto ovih tehnoloških robova IT i tako to ... Nećeš naše ljude naći na ključnim ekonomskim, obrazovnim i političkim pozicijama tamo ...
A da znaš tek što vole Bošnjake, a još više muslimane ...