pa nije podjeljena ako smo nojevi koji zabijaju glavu u pijesak,ima patriota al kojih ,cijihdweia wrote:Nije podjeljena. Ovo je trenutno stanje, dok rijesimo problem parazita, balija, ravnogorskog pokreta i ustasa.kako nema !?pa bosna je sad podjeljena
Tad ce konacno Bosna disati punim plucima.
Nema potrebe da napominjem da Bosna ima dovoljno patriota koji bi izginuli za nju, tako da te podjele zaboravite.
Šta mi ustvari hoćemo?
-
lafony
#351 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
- hinterland00
#352 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Nije podijeljena BIH jer je još uvijek jedna država. Entiteti ni kantoni nisu države. Politički, društveno je podijeljena ali to je nešto drugo.
- Arteta
#353 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
U BiH je isto.hinterland00 wrote:Zašto pišem o BIH već duže vrijeme? Zato što je u Hrvatskoj politička situacija monolitna. Tu je jedan konstitutivni narod i jedna stranka na vlasti (SDP) i oni mogu raditi što hoće. Jedino što je zanimljivo i gdje povijesni procesi nisu zavrešni su BIH i Kosovo iako se u slučaju Kosova nazire rješenje.
Što se tiče Hrvatske, kako je tako je. Ja kad se šetam ulicama uopće ne vidim taj jad i siromaštvo. Kafići puni, voze se dobri auti, lijepe stvari se nose. Ne bih vjerovao da smo u ovakvom škripcu da ne pratim medije. Najbitnije je da ja nisam nikome dužan. Što se tiče tih ekonomskih problema oni se neće riješiti u RH a bogami ni u drugim zemljama bivše Yuge. Oni se ne mogu riješiti. I prije 10 godina situacija je bila otprilike ista.
Svi imaju automobile, kladionice su pune, kafici su puni, svi imaju dobre mobitele cak i djeca iz prvog razreda osnovne, skoro svaka kuca ima po dva TV-a, svi imaju racunare, sad svi imaju i internet, svi polazu vozacki ispit na vrijeme (sa 18 godina).
I onda neko kaze da je u BiH lose, pa onda otkud pare za tolike gluposti?
Last edited by Arteta on 04/02/2013 20:24, edited 1 time in total.
- hinterland00
#354 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Pa očito pare daje dijaspora i krediti. Nema druge.
- amoninan
#355 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Pa recimo, dali bi im onoliko koliko mogu na opancima ponijet -da parafraziram Mesića. Ne znam koliko je to procenata.hinterland00 wrote:I meni se tako čini. JA+a osobno nisam za rapsad države. Već sam pisao i zašto.Amy-Mia wrote: dosta bošnjaka je za podjelu. samo je stvar u procentima.
Međutim činjenica je da se političke elite 3 naroda već 21 godinu ne mogu dogovoriti na što bi sličila ta država. Da barem malo bude funkcionalna i da nije protektorat.
- znalac
#356 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
navedi jednu drzavu u kojoj zivi samo jedan narod?hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
Navedi samo jednu drzavu u kojoj ne postoji dominacija mnogobrojnih nad malobrojnim?
Navedi samo jedan parlament, u samo jednoj drzavi na svijetu gdje se odluke ne donose vecinom glasova, tj. tzv majorizacijom vecine poslanika nad manjinom?
- Arteta
#357 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
To ti je propaganda koja se cesto moze cuti u medijima, pogotovo u susjednim zemljama.hinterland00 wrote:Pa očito pare daje dijaspora i krediti. Nema druge.
- hinterland00
#358 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Mislio sam na konstitutivne narode. Npr. Belgija, Švicarska, SFRJ, Čehoslovačka.znalac wrote:navedi jednu drzavu u kojoj zivi samo jedan narod?hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
Navedi samo jednu drzavu u kojoj ne postoji dominacija mnogobrojnih nad malobrojnim?
Navedi samo jedan parlament, u samo jednoj drzavi na svijetu gdje se odluke ne donose vecinom glasova, tj. tzv majorizacijom vecine poslanika nad manjinom?
- hinterland00
#359 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Otkuda onda brojke od 300 ili 500 tisuća nezaposlenih? Ja osobno znam neke koji su na toj listi a rade na crno vani i zarađuju 2,3 milje eura mjesečno. Međutim većina tih na listama jesu stvarno nezaposleni.Arteta wrote:To ti je propaganda koja se cesto moze cuti u medijima, pogotovo u susjednim zemljama.hinterland00 wrote:Pa očito pare daje dijaspora i krediti. Nema druge.
- znalac
#360 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
ma sta ti uopste znaci to konstitutivan, povraca mi se vise od tog termina, konstitutivan je onaj ko ima mogucnost da glasa za predstavnike naroda koji na ''Konstituanti'' donose ili mijenjaju ustav, a to je svaki je*eni stanvnik drzave koji ima pasos!hinterland00 wrote:Mislio sam na konstitutivne narode. Npr. Belgija, Švicarska, SFRJ, Čehoslovačka.znalac wrote:navedi jednu drzavu u kojoj zivi samo jedan narod?hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
belgija ima vise naroda, narodnosti i vjerskih skupina vec BiH, Hrvatska i Srbija zajedno...i svaki stanovnik te Belgije ima pravo da se izjasni na izborima, ako njegov izbor na kraju bude u manjini, pa sta, takav mu grah pao, tako demokratija funkcionise, njena osnova je preglasavanje i tako se radi u sve ijednoj drzavi na svijetu i vjerovo ili ne funkcionise sasvim OK i niko nema pravo da se zali na majorizaciju...odluke se svugdje donose vecinom, ko pita predstavnike konstitutivnih Indijanaca u SAD-u za bilo sta, glasaj ako hoces, neces - ne moras, ali nas je Indijanaca malo i mi nemozemo progurati svoje interese, pa sta cu vam ja, onda za vas Indijance nije demokratija vec diktatura pa ako se uspijete nametnut silom super, ako ne jbg
-
esad_plavi
#361 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Amerika? Glas 1 glasaca u Vermontu vrijedi kao 7 glasova glasaca u Kalifornijiznalac wrote:navedi jednu drzavu u kojoj zivi samo jedan narod?hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
- Arteta
#362 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Rade na crno, kupuju na crno.hinterland00 wrote:Otkuda onda brojke od 300 ili 500 tisuća nezaposlenih? Ja osobno znam neke koji su na toj listi a rade na crno vani i zarađuju 2,3 milje eura mjesečno. Međutim većina tih na listama jesu stvarno nezaposleni.Arteta wrote:To ti je propaganda koja se cesto moze cuti u medijima, pogotovo u susjednim zemljama.hinterland00 wrote:Pa očito pare daje dijaspora i krediti. Nema druge.
-
lafony
#363 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
ostace ona drzava , jedna kuca sa tri sobehinterland00 wrote:Nije podijeljena BIH jer je još uvijek jedna država. Entiteti ni kantoni nisu države. Politički, društveno je podijeljena ali to je nešto drugo.
- Arteta
#364 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Sta je po tebi rjesenje?lafony wrote:ostace ona drzava , jedna kuca sa tri sobehinterland00 wrote:Nije podijeljena BIH jer je još uvijek jedna država. Entiteti ni kantoni nisu države. Politički, društveno je podijeljena ali to je nešto drugo.
- znalac
#365 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
znam ja to pjevacu moj, ali zasto je to tako? jel mozda zato sto su u Vermontu pripadnici jedine prave religije ili mozda zato sto su oni u Vermontu ''konsitutivniji'' (al i mrzim ovu rijec) od ovih u Kaliforniji ili je to napravljeno iz jednog drugog, potpuno logicnog razloga, na koji kod nas ne bi pristale ni ''Balije ni Ustase ni Cetnici''esad_plavi wrote:Amerika? Glas 1 glasaca u Vermontu vrijedi kao 7 glasova glasaca u Kalifornijiznalac wrote:navedi jednu drzavu u kojoj zivi samo jedan narod?hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
-
amazon
#366 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Ej, nije ovo Belgija, ovo je Bosna, drzava u kojoj su ta tri naroda ratovala do prije nekoliko god..i sta bi ti, posto si brojniji da vladas onim malobrojnijim..eto toliko o stvarnim namjerama i borbi za BOSNU koju samo Bosnjaci zele..zato i jest ovako kako jeste, a ti i dalje sanjaj Belgiju..
-
lafony
#367 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
jedino swica , nekako je najpostenijeArteta wrote:Sta je po tebi rjesenje?lafony wrote:ostace ona drzava , jedna kuca sa tri sobehinterland00 wrote:Nije podijeljena BIH jer je još uvijek jedna država. Entiteti ni kantoni nisu države. Politički, društveno je podijeljena ali to je nešto drugo.
- Arteta
#368 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Mozes li pojasniti, zasto to mislis?lafony wrote: jedino swica , nekako je najpostenije
- hinterland00
#369 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Ako je netko konstitutivan ondaznači da je to njegova domovina i da tu treba odlučivati. To što je netko od nekoga brojniji ne znači da je ovaj potonji manje vrijedan. To što je netko visok 190cm ne znači da više vrijedi od mene koji sam 180cm. Ako smo svi konstitutivni znači da bi trebali imat jednaka prava.
- Arteta
#370 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Jarane, da ne znam sta se uradi, Srbi nece pristati na ukidanje RS-a.amazon wrote:Ej, nije ovo Belgija, ovo je Bosna, drzava u kojoj su ta tri naroda ratovala do prije nekoliko god..i sta bi ti, posto si brojniji da vladas onim malobrojnijim..eto toliko o stvarnim namjerama i borbi za BOSNU koju samo Bosnjaci zele..zato i jest ovako kako jeste, a ti i dalje sanjaj Belgiju..
Cak i kada bi stvorili novu jugoslaviju oni bi trazili da budu nova federalna jedinica.
Nju je nemoguce mirnim putem ukinuti osim naravno da se nekako narusi narodna volja.
Nazalost, to je tako.
- hinterland00
#371 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
Hrvatska bi mogla pomoći da se ukine RS tako da joj uvede ekonomsku blokadu i prestane trgovinu i isporuke svih oblika.
- Amy-Mia
#372 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
hinterland00 wrote:Hrvatska bi mogla pomoći da se ukine RS tako da joj uvede ekonomsku blokadu i prestane trgovinu i isporuke svih oblika.
- Paranoid
#373 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
hinterland00 wrote:Hrvatska bi mogla pomoći da se ukine RS tako da joj uvede ekonomsku blokadu i prestane trgovinu i isporuke svih oblika.
-
Stagolee
#374 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
znalac wrote:navedi jednu drzavu u kojoj zivi samo jedan narod?hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
Severna Irska.
- znalac
#375 Re: Šta mi ustvari hoćemo?
ja tebi govorim sa stanovista prava, a ti meni odgovaras sa stanovista politike i demagogije; politika me apsolutno ne interesuje, interesuju me stvarni mehanizmi koji postoje i funkcioniraju u svim normalnim drzavama a kod nas ne mogu da funkcionisu radi te debilne konstitutivnosti.hinterland00 wrote:Ako je netko konstitutivan ondaznači da je to njegova domovina i da tu treba odlučivati. To što je netko od nekoga brojniji ne znači da je ovaj potonji manje vrijedan. To što je netko visok 190cm ne znači da više vrijedi od mene koji sam 180cm. Ako smo svi konstitutivni znači da bi trebali imat jednaka prava.
To sad Rom koji se rodi u BiH po nekoj tvojoj demagoskoj logici nije konstitutivan? ''Kinez'' rodjen od imigranata koji su dosli iz Kine u BiH; rodjen u BiH, sa bosanskim pasosem onda nije konstitutivan, jel tako?Ako je netko konstitutivan ondaznači da je to njegova domovina i da tu treba odlučivati.
odakle ti ta ideja da neki Bosnjak ima vise prava od Hrvata? Ustavom i trenutnim zakonima mi svi imamo zagarantovana apsolutno ista prava; nigdje ne pise da Mosnjaci imaju ista veca prava, nigdje...vas samo muci sto vas je manje; pa sta ako vas je manje...i Srba je toliko malo u Hrvatskoj, skoro da ne postoje, ko njih pita, imas izbore glasaj za predstavnike za koje mislis da su najbolji i tu se taj dio price zavrsava...nigdje ni u jednoj drzavi na svijetu pripadnici jedne etnicke skupine u procesu glasanja nemaju nikakve pogodnosti, svugdje je jedan covjek = jedan glas, jer tako funkcionise demokratija, sve drugo je fasisamAko smo svi konstitutivni znači da bi trebali imat jednaka prava