KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RahatHurmašica

#351 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by RahatHurmašica »

Black swan wrote:šta to odozgo znači
kako to?
na pod sljedećeg sprata pa onda laminat :D ili misliš u krov :D
pa zavisi šta je iznad. ako je potkrovlje koje se neće izrađivati onda 15cm po ploči. ako će ići još spratova onda estrih ili kakav već pod želiš sa 5cm stiropora. ako ide estrih onda ide i elastificirani stiropor koji je namijenjen za podove tj ublažavanje buke+toplotna izolacija. da nebi sutra čuo svaki korak kad neko hoda na spratu. mislim svakako će se čuti, ali manje.

http://www.epslastro.com/index.php/hr/eps-f-fasadni-32
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#352 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

RahatHurmašica wrote:
Zviz wrote:[

Vuna ili staklena vuna kako ko kaze je zakon sve ostalo haj ho, ja zivim u drzavi gde skoro svaki dan vjetar puse, a zimi pogotovo jos kad je minus temperatura da se zaledis bez staklene vune kao da zivis u frizideru. Kakv stiropol, nego sta ja mislim da je najveci probel su unutrasnji zidovi, jer koliko sam zapazio u Bosni ljudi zidaju unutrasnje zidove kao i vanjske umjesto da su od gipsa i dasaka ono ga zalije armiranim betonom kao da je rijec o nuklearnom podrumu. A onda sebi za ukras pukne plafon od laminata ili kakve bezveze lamperije pa se cudi da mu za kucu od 170m2 treba 40m drza da prezimi.
pa ne može gubiti toplotu na unutrašnje zidove :D

stiropor ima isti kojeficijent provodljivosti kao i vuna, s tim što je osjetljiviji na toplotu (na oko 80C se počinje topiti) :D

Drug pokusaj beton zagrijati a pokusaj ga ohladit pa skontaj sta ide brze. Unutrasnji zidovi nebi trebali da budu nista drugo nego letve sa gipsom a ne cigle i beton. Ovdje stiropor niko ne koristi, a zime su takve da se more zaledi i komotno mozes auto da vozas po moru! Druga stvar ako imas betonske zidove unutar kuce ili stana automatski sprijecavas cirkulaciju toplote a cigla kupi svoje.
Last edited by Zviz on 31/05/2013 15:37, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#353 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by RahatHurmašica »

Zviz wrote:
RahatHurmašica wrote:
Zviz wrote:[

Vuna ili staklena vuna kako ko kaze je zakon sve ostalo haj ho, ja zivim u drzavi gde skoro svaki dan vjetar puse, a zimi pogotovo jos kad je minus temperatura da se zaledis bez staklene vune kao da zivis u frizideru. Kakv stiropol, nego sta ja mislim da je najveci probel su unutrasnji zidovi, jer koliko sam zapazio u Bosni ljudi zidaju unutrasnje zidove kao i vanjske umjesto da su od gipsa i dasaka ono ga zalije armiranim betonom kao da je rijec o nuklearnom podrumu. A onda sebi za ukras pukne plafon od laminata ili kakve bezveze lamperije pa se cudi da mu za kucu od 170m2 treba 40m drza da prezimi.
pa ne može gubiti toplotu na unutrašnje zidove :D

stiropor ima isti kojeficijent provodljivosti kao i vuna, s tim što je osjetljiviji na toplotu (na oko 80C se počinje topiti) :D

Drug pokusaj beton da zagrijes a pokusaj da ga ohladis pa skontaj sta ide brze. Unutrasnji zidovi nebi trebali da budu nista drugo nego letve sa gipsom a ne cigle i beton. Ovdje stiropor niko ne koristi, a zime su takve da se more zaledi i komotno mozes auto da vozas po moru! Druga stvar ako imas betonske zidove unutar kuce ili stana automatski sprijecavas cirkulaciju toplote a cigla kupi svoje.
izvini, ali nisi baš educiran na ovom polju. nije tako, unutrašnji zidovi nemaju ama baš nikakve veze. a stiropor se koristi jer je bezobasan po zdravlje, za razliku od staklene vune.
Zviz

#354 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

Stiropor se koristi kao alternativa sa argumentom koji si sam naveo, ali cinjenica je da ima ogranicenje kako na koliko moze da zadrzi i koliko moze da podnese toplotu. A da unutrasnji zidovi nemaju sta da kazu za cirkulaciuju toplote hmmm nista drug nek tvoja bude zadnja, meni moze biti svejedno, i onako svak ima pravo na svoje misljenje ali eto u Bosni je tradicija potrositi betona i cigle na jednu kucu kao sto na zapadu potrose na pet kuca, a da nepisam kad se saljeva fundament.
RahatHurmašica

#355 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by RahatHurmašica »

Zviz wrote:Stiropor se koristi kao alternativa sa argumentom koji si sam naveo, ali cinjenica je da ima ogranicenje kako na koliko moze da zadrzi i koliko moze da podnese toplotu. A da unutrasnji zidovi nemaju sta da kazu za cirkulaciuju toplote hmmm nista drug nek tvoja bude zadnja, meni moze biti svejedno, i onako svak ima pravo na svoje misljenje ali eto u Bosni je tradicija potrositi betona i cigle na jednu kucu kao sto na zapadu potrose na pet kuca, a da nepisam kad se saljeva fundament.
jest, ali im je zato odnese malo jači vjetar. :D
Zviz

#356 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

RahatHurmašica wrote:
Zviz wrote:Stiropor se koristi kao alternativa sa argumentom koji si sam naveo, ali cinjenica je da ima ogranicenje kako na koliko moze da zadrzi i koliko moze da podnese toplotu. A da unutrasnji zidovi nemaju sta da kazu za cirkulaciuju toplote hmmm nista drug nek tvoja bude zadnja, meni moze biti svejedno, i onako svak ima pravo na svoje misljenje ali eto u Bosni je tradicija potrositi betona i cigle na jednu kucu kao sto na zapadu potrose na pet kuca, a da nepisam kad se saljeva fundament.

Ode ti na orkan - tamo isljucivo grade od drevata zbog ne najavljenih orkana - vise iz ekonomskih razloga. Ovdje maks da nekom krov odnese inace i to je rijetkost, ono jest da puse ali ne 100km na sekundu.
Danguba

#357 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Danguba »

Zviz wrote:
RahatHurmašica wrote:

Ode ti na orkan - tamo isljucivo grade od drevata zbog ne najavljenih orkana - vise iz ekonomskih razloga. Ovdje maks da nekom krov odnese inace i to je rijetkost, ono jest da puse ali ne 100km na sekundu.
Drug, ides iz krajnosti u krajnost. :-)
Ko u Bosni radi pregradne zidove betonom?? Rade se od siporeksa, cigle(razne velicine), rigips...a to sto na zapadu rade samo od rigipsa znaci da pojeftinjuju gradnju a naplate isto kao pravu kucu. :D To je samo da ne vidis nekoga iza zida a o ostalim karakteristikama da ne pricamo (objesiti nesto o taj zid, zvucna izolacija...).
Normalno je da u taj rostilj trpaju staklenuili kamenu vunu jer se lako ''utrpa'' u taj rostilj a mi pricamo o vanjskoj izolaciji kuca. Tu stvari stoje pola/pola s'tim sto se stiropor lakse ugradjuje na fasadu od staklene vune.
Warashii

#358 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Warashii »

Sve stoji sto je receno za stiropor osim da je jako losa zvucna izolacija, kao toplinska je odlican ali kao zvucna strasno, cak naprotiv :( .
Licno sam imao par losih iskustava sa stiroporom koji je bio ljepljen u unutrasnjim zidovima i ako se ganja i zvucna pored toplinske nikako ga ne bih preporucio.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#359 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Truba »

čuo sam da upije damf unutrašnji stiropor
Zviz

#360 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

Warashii wrote:Sve stoji sto je receno za stiropor osim da je jako losa zvucna izolacija, kao toplinska je odlican ali kao zvucna strasno, cak naprotiv :( .
Licno sam imao par losih iskustava sa stiroporom koji je bio ljepljen u unutrasnjim zidovima i ako se ganja i zvucna pored toplinske nikako ga ne bih preporucio.
Sto se tice zvucen izolacije, jedna soba je izolirana da moze da grmi u njoj van nje se necuje nista! Evo cime Image
Danguba

#361 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Danguba »

Black swan wrote:čuo sam da upije damf unutrašnji stiropor
to je totalno pogresno(ugradnja stiropora sa unutrasnje strane).
Danguba

#362 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Danguba »

Zviz wrote:
Warashii wrote:Sve stoji sto je receno za stiropor osim da je jako losa zvucna izolacija, kao toplinska je odlican ali kao zvucna strasno, cak naprotiv :( .
Sto se tice zvucen izolacije, jedna soba je izolirana da moze da grmi u njoj van nje se necuje nista! Evo cime Image

ili ovo

Image
Zviz

#363 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

Black swan wrote:čuo sam da upije damf unutrašnji stiropor
Toplota ili zrak izlazi samo jednim putem iz kuce a to je kroz krov - ostalo je istnica na sprema masi koja izlazi kroz krov, a ulazi na sve druge nacine tj. sa strana! To je takva cirkulacija.

Staklena vuna ne gori ali zato stiropor ko barut :D

Ja ti samo mogu reci o staklenoj vuni: za nju treba dobra zastita jer komotno moze da upija vodu, ali sto se tice propustanja pare, razlika izmedju stirpopora i staklene vune je nezamariva. Sve u svemu staklena vuna je jeftinija a reultat je skoro itsti, ali meni licno bolje sa staklenom vunom ide.

Moj savjet udaris red obicne fasadne cigle, zatim gips, zatim staklenu vunu, zatim opet gips i zatim zidni blok a izmedju redova staklene vune podjelis ih sa daskama. Tako da svaka kocka staklene vune je razdvojena dobrom daskom - po izboru da nije surova :mrgreen: dobro sale malo. Tako da u zidu napravis ko prozore u koje postavlja komade staklene vune. Izolacija prva liga. Zatim sto manje zidnih pregrada unutar kuce. Recimo kuhinja, terpezarija, dnevna soba to moze biti sve jedan veliki prostor sa polu zidnim granicama - zbog cirkulacije zraka, kupatilo stakleno znaci da "zid" do kupatila je stakleni [naravno sa unutrasnje strane]. Ne previse praviti visoke plafone recimo 2,40m je sasvim dovoljno. Isto toplo preporucujem instalaciju enegetskih prozora tako da komotno mozes malo vise da postaklenis kucu.

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#364 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Truba »

aaa pretjera ga ti
kod nas ljudi obične ostave cigle koje desetljećima poslije oblože stiroporom pa se čeka da naprave fasadu :D
i živi i zdravi
Danguba

#365 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Danguba »

:jbt:
Zatamnjena stakla

#366 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zatamnjena stakla »

Sad čovjek neće ni gradit :D
Zviz

#367 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

:D sa gradnjom kuce treba strpljena i predvidnosti kao i sa djeteom, ako nisi u stanju biti strpljen nemoj je ni graditi, jer ces na kraju nesto zbuckati i nece to biti to a svakako ces se istrositi. :D
Warashii

#368 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Warashii »

Jos nesto vezano za stiropor, posto procitah da gori kao barut.
Polovicno. Pojedini stiropor je pravljen da bude samogasiv, odnosno bez nekog drugog podrazivaca, odnosno plamena on nece goriti nego ce se samo topiti, a i kada gori sam ne stvar neki veliki plamen. Dakle nije samo jedna vrsta ;) .
Elem evo ima na wiki malo vise o izolacijama.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Toplinska_ ... Polistiren
Suzie Q

#369 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Suzie Q »

pregledala skoro sve postove ali nigdje ne nađoh konkretan odgovor u skladu s temom, pa molim one koji su gradnju priveli kraju da mi kažu koliko ih je po m2 koštala izgradnja kuće
isto bih molila, ako netko ima/zna, da napiše po stavkama koliko je koštalo od momenta kad se upustio u izgradnju.

hvala!
Zviz

#370 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Zviz »

Suzie Q wrote:pregledala skoro sve postove ali nigdje ne nađoh konkretan odgovor u skladu s temom, pa molim one koji su gradnju priveli kraju da mi kažu koliko ih je po m2 koštala izgradnja kuće
isto bih molila, ako netko ima/zna, da napiše po stavkama koliko je koštalo od momenta kad se upustio u izgradnju.

hvala!

Imam neki rod malo dalji nedavno su gradili kucu, cijena po m2 nekih 1.500KM grubo receno.
lovacs

#371 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

Suzie Q wrote:pregledala skoro sve postove ali nigdje ne nađoh konkretan odgovor u skladu s temom, pa molim one koji su gradnju priveli kraju da mi kažu koliko ih je po m2 koštala izgradnja kuće

hvala!
Evo ja sam zavrsio kucu roh bau i izaslo me tacno 270Km po kvadratu sa materijalom i majstorima. To ti je manje vise isto za sve kuce. E sad sve dalje ti niko ne moze tacno reci koliko ce te izaci da zavrsis kucu jer je previse varijabli. Ako nisi previse zauzet za jedan dan za kompjuterom mozes da sam sebi izracunas koliko ce ostalo izaci i na to dodas 20% i to ti je to. Zamisli da ja pitam koliko kosta auto od 50 konjskih snaga. Ne moze ti to niko reci tek tako. Nekome je standardni parket onaj od 20 km a nekome onaj od 50km i tako dalje. U glavnom ja sam tako za nekoliko dana napravio proracun koliko ce me sta izaci (plus onih 20% rezerve) i do sad se sve poklapa.
hrle1976

#372 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by hrle1976 »

lovacs wrote:

hvala!
Evo ja sam zavrsio kucu roh bau i izaslo me tacno 270Km po kvadratu sa materijalom i majstorima. To ti je manje vise isto za sve kuce. E sad sve dalje ti niko ne moze tacno reci koliko ce te izaci da zavrsis kucu jer je previse varijabli. Ako nisi previse zauzet za jedan dan za kompjuterom mozes da sam sebi izracunas koliko ce ostalo izaci i na to dodas 20% i to ti je to. Zamisli da ja pitam koliko kosta auto od 50 konjskih snaga. Ne moze ti to niko reci tek tako. Nekome je standardni parket onaj od 20 km a nekome onaj od 50km i tako dalje. U glavnom ja sam tako za nekoliko dana napravio proracun koliko ce me sta izaci (plus onih 20% rezerve) i do sad se sve poklapa.
Dobro si stegao kais! Recimo kuca od 200 kvadratnih metara puta 270 maraka jednako 54000 maraka. Zvuci malo nerealno osim ako pod vlastitom reziom zidas, razvodis struju, vodu, kanalizaciju i mnogo sta drugo mozda da stegnes do te minimale mada opet kazem zvuci nerealno.
Last edited by hrle1976 on 04/06/2013 12:17, edited 3 times in total.
kosava

#373 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by kosava »

Kazu poplava u Ceskoj ?
hrle1976

#374 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by hrle1976 »

kosava wrote:Kazu poplava u Ceskoj ?
i ?
iamia

#375 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by iamia »