Black swan wrote:čuo sam da upije damf unutrašnji stiropor
Toplota ili zrak izlazi samo jednim putem iz kuce a to je kroz krov - ostalo je istnica na sprema masi koja izlazi kroz krov, a ulazi na sve druge nacine tj. sa strana! To je takva cirkulacija.
Staklena vuna ne gori ali zato stiropor ko barut
Ja ti samo mogu reci o staklenoj vuni: za nju treba dobra zastita jer komotno moze da upija vodu, ali sto se tice propustanja pare, razlika izmedju stirpopora i staklene vune je nezamariva. Sve u svemu staklena vuna je jeftinija a reultat je skoro itsti, ali meni licno bolje sa staklenom vunom ide.
Moj savjet udaris red obicne fasadne cigle, zatim gips, zatim staklenu vunu, zatim opet gips i zatim zidni blok a izmedju redova staklene vune podjelis ih sa daskama. Tako da svaka kocka staklene vune je razdvojena dobrom daskom - po izboru da nije surova

dobro sale malo. Tako da u zidu napravis ko prozore u koje postavlja komade staklene vune. Izolacija prva liga. Zatim sto manje zidnih pregrada unutar kuce. Recimo kuhinja, terpezarija, dnevna soba to moze biti sve jedan veliki prostor sa polu zidnim granicama - zbog cirkulacije zraka, kupatilo stakleno znaci da "zid" do kupatila je stakleni [naravno sa unutrasnje strane]. Ne previse praviti visoke plafone recimo 2,40m je sasvim dovoljno. Isto toplo preporucujem instalaciju enegetskih prozora tako da komotno mozes malo vise da postaklenis kucu.