Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#351 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Chmoljo »

Image

slika je pripada jednoj forumašici koja me zamolila da je postavim za nju.
PM72

#352 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Pokojni Fridrih Adolf.Slava mu! :bih:
flag

#353 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by flag »

PM72 wrote:Pokojni Fridrih Adolf.Slava mu! :bih:
Dolfi, dovoljno je Dolfi druže. Ukopan je na Lavu. A kako bi se reklo kod nas, ustati pa spomenuti njegovo ime!
dječak sa šibicama

#354 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by dječak sa šibicama »

felsh wrote:Ljudi te prage ,sta li je njoj davalo prednost nad bov-om npr. pa je ona izvikana,oklopljenija nije, nema bolji manevar a i bov ima varijantru sa trocjevcima,patovima i sa cim sve ne?
Zato sto je savrsena za pjesadijski rat kakav se vodio na brdovitom terenu Bosne. Iako je nominalno PZO oruzje.
PM72

#355 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

.
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:54, edited 1 time in total.
трокадеро

#356 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by трокадеро »

Обрене,
Мутљикашо један ,јел то хапаш слике из нечије архиве...Што широј јавности не представиш младу даму :D

Ступљанин,
Гдје те то тенк м-84 гађао рафално?

Шести месија,
Много си прецизно информисан за неког ко је још био дијете у рату?
Поставио сам на 11 страници једну Пржуљеву причу па ако ти је шта познато реци...Немој да те буне имена мало су измјењена...
felsh

#357 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

stupljanin

mislis na 84 puskomitraljez :lol:
felsh

#358 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

stupljanin
ne zamjeri drug na sali ali je to tebe najvjerovatnije vbr opleo, bilo koja repetirka ima brzu kadencu gadjanja od T84 tako ako si cuo da je slozio ko rafal iz tandjare onda je mozda i iz T84,vjerovao ili ne tako je.Znam cito sam o tome :-D
PM72

#359 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Koliko znam,SRK (sarajevsko-romanijski korpus) nije imao tenk M84 u svom sastavu.Imali su T34 i T55 ali nijednu M84.Ljudi svaša lupaju i svako ko je vidio neki četnički tenk priča kako je to T84.Čak mu ni ime ne znaju.Četnici su te bolje tenkove imali oko koridora i u banjalučkim korpusima dok su na ovim našim prostorima koristili pretežno T55 a T34 su više koristili kao top,valjda što je bio benzinac a litar benzina :-) .Nekoliko tih T34 su ostavili prilikom reintegracije,napr.na Vracama iznad škole MUP-a ,drugog iznad remontnog zavoda u Hadžićima a trećeg na Poljinama.

Slika našeg uništenog tenka T55 sa ralicom na Stupu,preko puta sadašnjeg Intereksa a Trocadero će prepoznati zgradu Teologije i bunker na vrhu.
Image

Slika uništenog tenka T55 VRS na Vrbanji

Image
eki to

#360 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by eki to »

jeko amazonka
Obren wrote:maj 1992.

Image
Dozer

#361 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Sto se T84 tice, koliko se sjecam jedan je bio kod pozorista 02.05.'92. To je bilo u samom startu, a progulio je, vjerovatno neplanski, sa Skenderije. Pogodjen je OSA-om jednom, ali bez stete, i odmah je obrnuo i zbrisao nazad obalom prema Skenderiji. Vise ga nismo vidjeli.
BOV, tockas, s 12,7 pamom, koji je iz doma JNA krenuo taj dan prema predsjednistvu, zapeo je u prolazu na Obali (pored danasnjeg restorana Dr.Food). Pjesadija koja ga je pratila, njih 25, neka niska jedinica predvodjena nekim majorom (nizi tip, nabijen, beretka, rukavice bez prstiju, jurisni prsluk, komplet opremljen, a znam jer mi se stalno pokusavao sakriti iza Jeza s kojim je pregovarao o predaji :D), probila je rupu u zidu i usli su u tadasnju diskoteku Teatar, dok je manji dio te pjesadije zapeo i kinu Djuro Djakovic, njih 11.
Nas 3 smo krenuli da blokiramo taj BOV, trceci duzinom stakala Teatra, pucajuci i ubacujuci u trku kasikare unutra, ali smo se pre@ebali jer smo kontali da je BOV u prolazi kod Drvenije, a ne u ovom, pa smo ispred tog prolaza gdje je bio samo u sprintu pretrcavali. Ja, k'o i svaka naivna ovca, isao treci. Prvi preletio, drugi za njim, a u tom momentu se onaj na BOV-u dohaviz'o i uhvatio PAM. I opleo po meni sa daljine od 3-4m :D. Fino sam osjetio vrelinu baruta na licu. Tek kasnije, nekad navecer kad sam se presvlacio, skontam rupe na nogavicama trenerke...bila siroka trenerka, a onaj potisak iz cijevi kad je zapucao me kompletnog prekrio, pa u tom momentu nisam ni skontao... a kroz svaku nogavicu mi prosao po jedan 12,7 :D :D.
BOV malo kasnije razbucan handovkom, par ih bilo ranjeno od naseg pucanja iza coska zida (PAM je uzvracao par minuta, a mislim da se i danas mogu vidjeti tragovi tih metaka na kamenom podzidu iznad Miljacke), onda su se povukli u Teatar, i na kraju predali.

Mali OT, ali spomenuste, pa da i to na brzaka preletimo :). Sorry.

@Trokadero, kad se pije ta kafa ba?
Micaha

#362 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Micaha »

Dozer wrote:Sto se T84 tice, koliko se sjecam jedan je bio kod pozorista 02.05.'92. To je bilo u samom startu, a progulio je, vjerovatno neplanski, sa Skenderije. Pogodjen je OSA-om jednom, ali bez stete, i odmah je obrnuo i zbrisao nazad obalom prema Skenderiji. Vise ga nismo vidjeli.
BOV, tockas, s 12,7 pamom, koji je iz doma JNA krenuo taj dan prema predsjednistvu, zapeo je u prolazu na Obali (pored danasnjeg restorana Dr.Food). Pjesadija koja ga je pratila, njih 25, neka niska jedinica predvodjena nekim majorom (nizi tip, nabijen, beretka, rukavice bez prstiju, jurisni prsluk, komplet opremljen, a znam jer mi se stalno pokusavao sakriti iza Jeza s kojim je pregovarao o predaji :D), probila je rupu u zidu i usli su u tadasnju diskoteku Teatar, dok je manji dio te pjesadije zapeo i kinu Djuro Djakovic, njih 11.
Nas 3 smo krenuli da blokiramo taj BOV, trceci duzinom stakala Teatra, pucajuci i ubacujuci u trku kasikare unutra, ali smo se pre@ebali jer smo kontali da je BOV u prolazi kod Drvenije, a ne u ovom, pa smo ispred tog prolaza gdje je bio samo u sprintu pretrcavali. Ja, k'o i svaka naivna ovca, isao treci. Prvi preletio, drugi za njim, a u tom momentu se onaj na BOV-u dohaviz'o i uhvatio PAM. I opleo po meni sa daljine od 3-4m :D. Fino sam osjetio vrelinu baruta na licu. Tek kasnije, nekad navecer kad sam se presvlacio, skontam rupe na nogavicama trenerke...bila siroka trenerka, a onaj potisak iz cijevi kad je zapucao me kompletnog prekrio, pa u tom momentu nisam ni skontao... a kroz svaku nogavicu mi prosao po jedan 12,7 :D :D.
BOV malo kasnije razbucan handovkom, par ih bilo ranjeno od naseg pucanja iza coska zida (PAM je uzvracao par minuta, a mislim da se i danas mogu vidjeti tragovi tih metaka na kamenom podzidu iznad Miljacke), onda su se povukli u Teatar, i na kraju predali.

Na pp se dogovorite, ovako ce televizije ici za vama da snimaju :D
Bodkin

#363 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Bodkin »

Micaha wrote:
Dozer wrote:Sto se T84 tice, koliko se sjecam jedan je bio kod pozorista 02.05.'92. To je bilo u samom startu, a progulio je, vjerovatno neplanski, sa Skenderije. Pogodjen je OSA-om jednom, ali bez stete, i odmah je obrnuo i zbrisao nazad obalom prema Skenderiji. Vise ga nismo vidjeli.

Na pp se dogovorite, ovako ce televizije ici za vama da snimaju :D
ja sam na prvu pomislio kad je izasao teks na klixu o dvojici sa suprotnih strana kako se druze na PM i trocadera :mrgreen:
Micaha

#364 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Micaha »

Dajte Balibegu koordinate kafica da ucrta :D
Gradski

#365 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Gradski »

Balibeg je očito bio duboko u unutrašnjosti sa haubicama. :lol:
Micaha

#366 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Micaha »

Gradski wrote:Balibeg je očito bio duboko u unutrašnjosti sa haubicama. :lol:
Eno ga otvorio sebi temu i zabavlja se
P.S.
Tacno mi fali ovde
zambaklija

#367 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by zambaklija »

Micaha wrote: Na pp se dogovorite, ovako ce televizije ici za vama da snimaju :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jooojjj koje ste vi budale matre mi :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ali u pozitivi :D
PM72

#368 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Vidim ja da ovdje ima ljubomornih :D Meni ne bi bio nikakav problem popiti kafu ili pivu sa Trokaderom ili Obrenom.Pa nismo se tukli-majka mu stara,samo smo pucali jedni na druge. :lol:
Kad sam mogao popiti kafu s Dozerom prije neki dan :thumbup: ,ne vidim problem da se svi organizujemo na kafi/kavi/kahvi a šta ćemo tumačiti i pričati,niti je koga briga niti će ko saznati.
PM72

#369 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

:lol: :lol: :lol: Dobar si.Pa nije sastanak Vite Korleonea i drugih mafijaških porodica da nosamo tompsone nego susret običnih ljudi,eto, prije neki dan na kafi sa Dozerom nisam imao ni grickalicu za nokte pa ostadoh živ.Kafu bi organizovali u urbanoj sredini,među ljudima,nećemo na Brus da moramo nositi puške... :thumbup: ko bi to sad vadio iz šteka,odmašćivao pa podmazivao,da isprljaš gepek i jaknu a onda tukneš na ulje... ;-)
šestiverbalnimesija

#370 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by šestiverbalnimesija »

трокадеро wrote:Обрене,
Мутљикашо један ,јел то хапаш слике из нечије архиве...Што широј јавности не представиш младу даму :D

Ступљанин,
Гдје те то тенк м-84 гађао рафално?

Шести месија,
Много си прецизно информисан за неког ко је још био дијете у рату?
Поставио сам на 11 страници једну Пржуљеву причу па ако ти је шта познато реци...Немој да те буне имена мало су измјењена...
Uvijek mi je informisanost bila jaca strana.
Dosta informacija sam saznao poslije rata. Jednostavno me zanimalo.
Cim sam vido pricu skontao sam o kome se radi. ne postoje dva slucaja ovakva.
Jedan brat poginuo pred rat, drugi u otesu a treci na Ilidzi zbog dvije gume od juge (informisan i pamtim detalje). Ovo za oca im nisam znao. Mada mislim da im nije svima isti otac nego majka. Ja I jos jedan ekstra momak ostao teski invalid dobio metak u glavu iz automatske.
Koliko znam ostalo jos jedna ili dvije sestre i dva brata.
Samo ne znam je li M. poginuo prije pada Otesa ili poslije, mislim prije.
Jad i cemer i tragedija. Sta drugo reci.

Drugo, moje je da pokusam da ako moze ikako, molim Vas da se privalim na tu kafu pivu ako je bude. Kao posmatrac. Necu peglati. Pa i ako sta pukne, na svoju odgovornost.
kotace

#371 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by kotace »

Micaha wrote:
Gradski wrote:Balibeg je očito bio duboko u unutrašnjosti sa haubicama. :lol:
Eno ga otvorio sebi temu i zabavlja se
P.S.
Tacno mi fali ovde
:lol: :thumbup:
hneuron

#372 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by hneuron »

трокадеро wrote:Првог дана на Отесу ти ваши противоклопњаци на правцу из Доглада скинуше нам тенк и прагу :x
Jeli misliš na onaj T-72 i sajlom vezanu pragu što su napredovali iz pravca Škole oko 5 popodne ?
hneuron

#373 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by hneuron »

Sarajmen wrote:Vojnički poraz, bez ikakve dileme.
Jedna od akcija tipa ''ne znam gdje sam doš'o'' , a takve akcije u kojim nisam znao gdje napadam i gdje se mogu povući, nikada nisam volio. Svaka borbena akcija je na svoj način specifična i nosi u sebi rizik da bude i posljednja, ali majku mu kada se predhodno uradi izviđanje terena i neke koliko-toliko zdravorazumske procjene i adekvatan MTS, sve je nekako lakše. Ova to nije bila , jer sam prvi put na Otesu.
Sistemom veze smo od ranog jutra pratili šta se dešava na tom dijelu sarajevskog ratišta, nepoznatog za veliki dio jedinice čiji sam bio pripadnik. U jednom momentu se diskretno poče širiti vijest da imamo ranjenika dole. U prijepodnevnim satima smo poslali tri dobrovoljca , iz naše protivoklopne grupe. I sad' vijest govori da je naš saborac izašao na čistinu sa koje je jedino mogao da gađa tenk VRS-a , a koji je momački razvaljivao njihov položaj . Helem, ispalio je projektil iz ''Ose'' i bio siguran da će ga roknuti, al' ne da se usranom do potoka...granata se aktivira od granu drveta tik ispred tenka . Naravno, kako je bio bezobrazno na čistini i još uz one vatrene gasove koji izađu iza ''Ose'' , par snajpera VRS-e koji su radili sa objekta škole ga je uzeo za metu i dobio je metak u butinu. Namjerno, jer ga nisu htjeli dokusuriti -ovjeriti još neko vrijeme. Onako ranjen a valjda i iz straha da ne iskrvari otkotrljao se nekoliko metara do nekog zaklona na ''ničijoj zemlji'' a zatim glasno je svojim saborcima stavio do znanja da će se ubiti bombom ako neko od njih bude krenuo da ga izvlači, jer znao je da je trenutno samo mamac za one ''školske strijelce'' . A ti strijelci su , po njegovom naknadnom kazivanju , puštali neke srpske rodoljubive pjesme preko megafona na transporteru , postavljali plastične lutku-e u uniformi i kapama ....

I nakon što dođe vijest o tom ranjavanju, majku mu koja je to solidarnost bila u taj vakat. Svi hoće dobrovoljno da idu da izvlače saborce. I u nekoliko vozila u tom solidarnom zanosu stigosmo do tzv ''ŽICE'' , a to bi se danasnjim izrazom za prostor moglo nazvati blizu Halilovića ,kod ''Škafe''. Dotle je bilo kao sigurica, a valja nam stići do ''Karitasa'' ....
Ovdje nisi baš istinito opisao dagađaj- Naime vaša tri protivoklopnjaka (jedinica sa Čengić Vile mislim) u prijepodnevnim časovima nisu uopšte djelovali - zapravo nisu nikako djelovali kada sam došao našao sam ih u jednoj šupi sakrivene od jednog sam uzeo osu već pripremljenu (navrnuta beba) ali bez optičkog nišana jer smo primjetili tenkovsko kretanje iz pravca Škole - živa ograda nije dozvoljavala lansiranje osim da se izađe pred tenk - tako smo i uradili - onaj što je pucao nije hvala bogu ranjen - osa je t-72 okznula sa lijeve strane kupole ali je dobio rb-om u gusjenicu i naknadno zoljom - tu su zaustavljeni,a ovaj momak o kom govoriš je ranjen u pokušaju da pretrči čistinu između.... sa gornjeg sprata kuće preko puta (nismo znali da su već ušli unutar) istjerali smo ih zoljom .. a momka ranjenog u nogu izvukli ...koliko znam nije više bilo napada na tom pravcu....
hneuron

#374 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by hneuron »

Sarajmen wrote:Na koji datum se odnosi tvoj komentar, tačnije aludirajuća korekcija?

P.S. Čengić Vila...nismo mi ti.
Mislim da je bio 13- ti.. znam da nakon toga nisu više pokušavali napad iz pravca škole.
PM72

#375 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

T 72 je ruski tenk na osnovu kojeg je vojna industrija Jugoslavije napravila svoj vlastiti M84.Sarajevsko-romanijski korpus VRS NIJE u svom sastavu imao tenkove T72 i M84.Tenkovi T 72 i M 84 dosta sliče dok je T 55 ni nalik na njih.Onaj staljinov T34 nećemo ni pominjati.
Post Reply